Hirdetés
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen széket vegyek?
- Gaming notebook topik
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warloo93
tag
Sziasztok.
Vásároltam egy Rancilio MD-50 őrlöt. Ez az első őrlőm ha a helikoptert nem számítsuk.
Szétszedtem, kitakarítottam 100 év örleményét bellőle.
Összerakásnál próbáltam megkeresni a "0" pontot, viszon egy érdekes jelenségre lettem figyelmes [link] . Ha kézzel feszítem a felső menetes részt egy pontban, akkor valamennyire csökken a jelenség. Lehet ezen állítani?Másik probléma, hogy adagonkénti őrlésnél hihetetlen sok őrlemény feltapad itt-ott-amott. Akár 4-5gram is. És nem csak a kidobó résznél, hanem a felső menetes részt ha kitekerem az egész peremén körben vastagon áll az őrölt kávé. Van valami trükk amivel ezt minimalizálni lehetne?
Harmadik gond: Kettes és négyes állás között kaptam "normális" lefolyást egy delonghi ec680 ból. Ilyen kicsi lenne a presszó tartomány? Döglött kávé kizárva 13.3.2020 pörkölés.
Köszönöm.
-
Toobee
veterán
válasz
Gravity1234
üzenetére
Fagyasztásról csak ennyit.
-
Gravity1234
tag
Volt errol szo regebben, de jo kis osszeallitas. Fagyasszunk vagy ne?
-
adp
őstag
Aldiban van akcios kave, nem mondom, hogy eletem kaveja de vallalhato es viszonylag friss pöri. Jelenlegi helyzet miatt ott sporolok ahol tudok.
900 ft volt a fél kg én a feketét kóstoltam, januári pöri. Kb egy jobb lavazzaa kategória. -
landi
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Ez nagy kár… mert nagyon rákaptam!

-
OImi.
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
Mano66
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Biztos nekem akartad ezt.A Norda vízhez nem sok a köze.
-
OImi.
csendes tag
Sziasztok!
Láttatok már Gaggia Baby Millenium-ban nyomásmérő órát? Arra vagyok kíváncsi,vajon belefér-e. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Mano66
üzenetére
Profitec átfolyás-szabályzó E61 rotosokhoz. Kaptam leveleket, pm-et ezzel kapcsolatosan innen is, és bár Karácsonyra befutott az első szállítmány belőle, de egyszerűen nem jutottam el a shop-ra rakásáig (most már ott van). Igazi önsorsrontó fakír vagyok, kotlok a készleteinken. Csináltunk hozzá egy a buta gömböc-nél klasszisokkal jobban használható kart is.
Itt még én is a gömböccel ügyetlenkedtem: https://vimeo.com/376220881
-
vicces1
aktív tag
Már egy jó ideje csak 400ft a DM-es víz, ma is vettem, ha már ott voltam.
(Dettolt akartam, az persze nincs)
-
-
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Rush77: igen mondtad, hogy csinálsz videót, nekem is van valahol egy majd előkeresem. Tök jó a minta, én örülnék ha minden speciality kávézóban ilyeneket raknának elém. Néha érnek meglepetések.
-
Rush77
aktív tag

Én is pont ezen gondolkodtam.
Mondjuk van is mit. kb minden 5-7ik öntés sikerül.
A textúra jó de az öntés kicsit nehézkes a kézremegés miatt.
Még adós vagyok a videóval valakinek (nem emlékszem, hogy neked ígértem vagy sem
), hogy én hogy csinálom GC-vel de sajnos amikor videózok tuti nem sikerült szóval lehet valami rejtett kamera kell

-
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
én csak hűtöm a kedélyeket, nem azt mondtam, hogy fejezzétek be a fórumozást. annak most jött el az aranykora!

-
mgy
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Figyelgetem akkor a webshopot, ha már ekkora birkózás lett ebből a kávéból, tenni kell vele egy próbát.

-
soldier2
őstag
Miután Gábor jelezte, hogy gáz lenne az októberi pörkölés, hazaérve kikukáztam a csomagolás levágott tetejét, és valóban 26 Február a pörkölési dátum, nem október (nem beszélek olaszul, az IO-t néztem 10-nek, a többi részeeléggé nehezen olvasható). Ez nyilván magyarázza, hogy miért nem döglődik :)
-
vicces1
aktív tag
Igazad van Parci!
Elnézést a feszkóért, kb itt mindenkinek van kávés helye, esetleg kötődése, sőt fórumtárs aki közvetlenül érintett.
Nekem a gyerekkori barátomnak van három sajáterős, komoly cukrászdája, kávézója, sőt cukrászüzeme Fehérváron és Velencén (Krémcukrászda) ebből kettő bérlemény aminek milliós havi díja van. 20-25 állandó alkalmazott. Most minden leállt.(Kálmán: ja tudom pl. hogy P. Jani (elite versenyző)is nálad vásárol, nem rivalizálok, de én kicsit többet

-
Kávé Kálmán
tag
Senkinek nem kívánok rosszat és ezt nem is feltételezem senkiről, amíg be nem bizonyosodott annak ellenkezője. Az meg onnantól nem feltételezés :-). Itt volt egy látványos és egy látszólagos (?) tévedés, ha az volt egyáltalán:
"Elég finoman fogalmaztál.
(egy blendről beszélünk)"Sokféle blend van. Van ahol, összeöntik a rossz meg a rosszabb kávét, aminek aztán úgy odapörkölnek, h az anyja se ismerne rá. Vannak olyan blendek, amiket összeállítanak, meg kóstolgatnak is. Arányokat változtatnak. Reszelgetnek, amíg nem elégedettek vele. A blend nem feltétlen szitokszó. Legalábbis nem annak, aki tudja miről szólhat. Jó esetben egy single origin-hez képest sokkal komplexebb ízű kávéról szól. Nálad megkérdőjelezhetetlenül negatív értékelést kapott. Belardibácsival együtt pörkölhettem pár éve, meg verettünk egyet a piros kisautójával (életem élménye, rá két hétre adta el), tehát tudom, hogy nála miről szól a blendelés, meg hogy hogyan viszonyul az egészhez. Főleg persze a Lancia miatt :-).
"Amúgy erősen idézőjelbe téve, aranykor jött el a pörkölőknek (sajnos) - és ezt értsétek úgy ahogy illik ebben a szituban!"
Eztet a ráksetudja, hogy érthetted, merthogy Roastopus Balázs is benyalta, ha esetleg másként. De őszintén! Ember legyen a talpán, aki ezt a megjegyzésed értette. Tény, hogy pörkölője válogatja, de a vendéglátósok, és az azokon keresztüli értékesítés 70-100%-ot tesz ki. Nincs mindenkinek webshop-ja. Ez a 70-100% esett most ki (kinek mennyi) egyik pillanatról a másikra.
Ábszolúte off: én nem tudom, hogy mennyit mozox. Ezért erre az ingoványos területre nem is merészkedtem. Nekem pár ezer kilómérter tekerés azért összejön évente (bicajon). De Te ezt is tudni vélted...
Nem veszekedés ez Parci! Érvek és ellenérvek ütköztetése, ahol az emóciók néha többé, néha kevésbé árnyalják, erősítik, gyengítik az eredeti tartalmat.
-
mgy
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Ne tegyek akkor fel olyan buta kérdést, hogy mikor lesz Belardi újra, gondolom...

-
gyerekek, semmi veszekedés, legalább az apokalipsziske (mert van durvább is) kapujában nyugodjunk meg, igyunk egy jó vagy bármilyen kávét (amit tudunk), aztán nézzünk meg egy filmet, vágjuk nyakon a gyereket stb. (megfelelő rész aláhúzandó)
-
vicces1
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Versenytisztánlátást játszol, pedig nem áll jól.
Láthatóan azt szemezgeted ki a másik mondanivalójából amit akarsz.Az életmódtanácsod köszönöm, egészen biztosan többet mozgok mint Te.
(szóval légy józan kedves Kávé Kálmán és nem mindenki felett álló, ahogy itt rendszeresen előadod!)
Amúgy én így búcsúztam az előzőekben és ezt ajánlom +egyszer mindenkinek, neked is:
A legjobbakat mindenkinek, és egészséget! -
Kávé Kálmán
tag
"kimér" - ők alapvetően kávézó. Meg lehet venni náluk kávét is venni úgyamúgy. Azaz alapvetően kimérik. Nem vacakolnak szemes porciózással nyilván :-).
Ja, a karosszéken meg nem kell felkapni a vizet. Én is művelem az effajta elmélkedést, aztán van, hogy felvilágosítanak. -
bl4ze
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Lehet, Gábor. Ennyi rémlett csak, ezért lepődtem megy a fél kiló per 6200 HUF áron.
Nem mért ki semmit, gyári fél kilós zacskóban volt - nem kimért kávé. Az nem kéne
De el is szakadhatunk ettől
Jó kávét csinál a bácsi, az biztos !
-
Kávé Kálmán
tag
"Arra céloztam, hogy a berlini Mitte-ből hoztak nekem kávét "bácsitól" és a fél kilós kávé volt 8.50-9.50 euró körül... Ennyi."
Értem én Balázs! A Kaffee Mitte (ők csinálták a kisfilmet) nem tudom, mit mér ki. De nem valószínű, hogy Belarbar-ból vettél 500g-ot 10 Euro alatt. Van árban még kettő kedvezőbb blendje Belardibácsinak.
-
bl4ze
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Köszi az infót, de kicsit szerényebben jó ?
"karosszék okoskodás"Arra céloztam, hogy a berlini Mitte-ből hoztak nekem kávét "bácsitól" és a fél kilós kávé volt 8.50-9.50 euró körül... Ennyi.
Link: nincs mit. Jobb az "out of stock" szerintem is. -
Warloo93
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Én most rendeltem a 9gramscoffee tól 250gram cubá-t 6€+ingyenes szálíttás. 13.03.2020 pörkölés.
Sajnos az örlöm még nem jött meg, szóval többet nem tudok róla írni -
SteelCowboy
csendes tag
válasz
Szabász
üzenetére
"Ha Szentendre felé jársz, csörgesd meg Gábort (kávékalmár) nála van személyes átvétel és készpénzes fizetés!
Laczkó Gábor
+36 30 916 5817"
Az események tükrében ez így, ebben a formában, jelen pillanatban nem állja meg a helyét:
"Amíg a helyzet nem rendeződik, készpénzes fizetést nem tudunk elfogadni."Többi infó Gáborék honlapján.
Béke!
-
adriankoooo
senior tag
Most, hogy magyarországról nem fogok tudni rendelni egy darabig, muszáj hazai (szlovák) pörkölde után néznem. Kicsit meglepődtem, hogy mennyi van nálunk (kimondott specialty 20-25, tágabb értelemben véve több, mint 70).
Most a válságban meg sokan ingyen szállítanak, vagy 1€-ért. Szóval tényleg muszáj kipróbálnom.Viszont, sok helyen találkozom az omniroast kifejezéssel. Ez mit takar? Azt írják, hogy Filter/Espresso kompatibilis.
-
törölt tag
-
gboszi
senior tag
Itt most csak vesztesek vannak. Ez nem deviza hitel, meg "nem kellett volna" okoskodás. Dominó elv alapján, mindenkinek fáj. Én nem járok be (nem járhatok) dolgozni, és nem iszom kávét abban a kávézóban. Na szerintem, az pont le...a hogy otthon iszom-e helyette, vagy sem.
@Kávé Kálmán:
-
DanielK
addikt
Tudom, hogy vétek itt ilyet mondani, de a tchibo új barista kapszulái nagyon finomak lettek, ahhoz képest, hogy az eddigiek milyen sz..... voltak. Egyelőre mellőznöm kell a karos eszpresszót, hely hiányban (és a pénz miatt is). Ugyanakkor most rendeltem egy nagy adagot belőle és finomak lettek. Kellemes csalódás. Egyelőre maradok ennél a kávénál, de idővel beszerzek majd egy karos gépet is...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
vicces1
üzenetére
Légy józan kedves vicces1! Szerinted a Hasbean pörkölési mennyiségéből hány százalék megy az otthonokba? Illetve szerinted a kávézókba nem a pörkölők pörkölik a kávét? Másként: szerinted az otthoni fogyasztás kompenzálhatja valaha a kiesőt vendéglátók fogyasztását? Nem magamat vagy a kávépörkölőket sajnálom. Vannak sokkal nagyobb vesztesek is. Turizmus például, a légitársaságok, vagy maguk a kávézók, generálisan a vendéglátók stb. Ha majd egyszer valami a rendeds kerékvágás felé kezd mozogni újra, az egy totálisan más vágány lesz, mint a két hónappal ezelőtti. És még meg sem tudjuk becsülni, hogy kit, milyen szektorokat ránt magával ez az egész szituáció. Kelj fel a karosszékedből és nézz körül!
-
verti1
tag
válasz
vicces1
üzenetére
Ez csak részben igaz. Mi ugyan úgy fogunk kávét rendelni ahogy eddig is ameddig anyagilag megengedhetjük. Ha úgy nézzük ez a bevétel eddig is megvolt a kis pörkölőknél. Viszont a heti több tíz kg-os vendéglátóipari megrendeléseik egyik percről a másikra eltűntek. Lehet egy két ember majd rendel pluszban aki szereti a minőségi kávét és eddik kávézóba járt, de nagyot nem tolnak a szekéren. A hasbean egy világ méretű cég, nyilván most mindenki online akar rendelni, mert nem tudja lekapni a polcról stb. Amit mi tehetünk, hogy itthon rendelünk és reménykedünk, hogy a számunkra fontos hazai pörkölők túlélik.
-
vicces1
aktív tag
"With many of us moving to more time at home and online ordering we’re seeing big increases in orders right now, and we’re putting actions in place to make sure we deliver in line with your needs.
Our production and dispatch teams are operating enhanced hygiene measures while they crank out roast after roast as well as shifting to different work patterns to maximise flexibility and our ability to keep working throughout the next weeks and months"Igaz, ez nem Olaszország, akkor nagy baj, nekik, ha nem pörkölhetnek, (remélhetőleg csak rövid ideig) de hát a hasbean-es srácok is csak "karosszék elmélkedők"
- Szentendréről nézveNyilvánvalóan brutális bajban vannak a kávézók, vendéglátóipari egységek az egész szegmens.
Elárulom, meg még rengeteg másik ami itt is sokunkat érint, sokkal erősebben mint a pörkölőket.
A kávé, cigi, alkohol, kaja, ugyanúgy fogy, csak nem a vendéglátásban.
Ti kevesebb kávét fogyasztatok, kevesebbet esztek? (mindenkinek szól)A legjobbakat mindenkinek, és egészséget!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
kurtuzov
üzenetére
"Kifejezetten a kávépörkölés is nevesítve...?"
https://www.usnews.com/news/world/articles/2020-03-21/italy-to-shut-all-non-strategic-business-activities-until-april-3-pm-conteMost telefonoztunk hosszabban Marko-val, aki az Artisan pörkölőszoftver apukája. Ő német, de olasz felesége van, és meglehetősen sok üzleti partnere és kávés haverja van Olaszországban is. Ő azt mondta, hogy tilos a pörkölés (április 3-ig). Amúgy a híreket olvasva én se tudom másként értelmezni.
-
bluesfan
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
FUBAR!
-
kurtuzov
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Kifejezetten a kávépörkölés is nevesítve, vagy ahogy minden más tevékenység (ami a nem legalapvetőbb) is?
Bár pont ott ha nem lenne kávé... -
-
bluesfan
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
A mai helyzetben lehet tudni, mikor juttok újra hozzá? Többször járt már nálunk és mi is nagyon szeretjük.

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
freaghill
üzenetére
Neten. Bp és környéke ingyen kapja (a szállítást :-), azon túl posta és GLS.
Még valami. Mármint, hogy aranykorszakot élnek meg a kávépörkölők (ez is afféle karosszék elmélkedés lehet) ... A kávés szektorban nem lejtmenet, hanem szabadesés van általánosan jelenleg (és még óvatos becslések szerint is így lesz még legalább 2-4 hónapig).
-
Kávé Kálmán
tag
"Alapvetően merésznek tartottam a 6200/0,5 kg árat."
Drágae a Belarbar? Ábszolút értékben? Ja. Nem kicsit. DE. Benvenuto (ez a film már úgyis rég ment!!!) 150 kg-ot pörköl (ha dübörög) hetente. Ez egy manufakturális micro, de legalábbis kicsi pörkölő. A Belarbar a legdrágább, számomra legízletesebb kávéjuk. A bácsikávét tehát nem a kommerciális olasz tucatblendekhez kell sem ízben, sem árban hasonlítani, hanem a Giamaica-hoz vagy a Gardelli-hez, és helyre kerülnek a dolgok. Benvenuto és Giuliana nyomja a termelést és az adminisztrációt is (2 ember). Ergo a karosszék okoskodás az árról az olyan, mintha fanyalognánk azon, hogy miért kerül egy Lancia Delta HF Integrale 1000 többe mint egy hasonkorú Fiat Seicento zombi. 2015 óta hozunk tőlük kávét, és azóta ennyi az ára. Ha jól emlékszem, akkor 300 alatt volt még az Euro ára...
Kösz az észrevételt a halott linkről! Készletkifogyáskor inaktívba lett tévedésből rakva a termék out of stock helyett. Javítva.
-
freaghill
őstag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Tőled, hogy és milyen formában lehet rendelni kávét?

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
soldier2
üzenetére
soldier sajnos nem tetted fel a szemüveged :-) vagy még álmos voltál, amikor kibetűzted és a 26FEBRARIO 2021 helyett "10 2021"-et dekódoltál (lásd foto)
Az öreg minden héten pörköl és természetesen a frissből adja. Havonta max kéthavonta rendelünk. Döglött kávét nem tartunk, márpedig egy októberi pörkölés az döglött lenne még a legmegengedőbb mércével is (talán gázosítva még visszajárna belé a lélek).
-
válasz
Szabász
üzenetére
Én ugyan továbbra is csak a partvonalról, de az írás alapján pont a fene vegyen új GC-t. A komolyabb tuning lehetetlenné vált benne, ha jól olvasom, illetve a butított elemek külön is igen bosszantóak. Közben szinte mindig van a piacon akár full extrás tuningolt pre 2015 gép. Az jó vétel (mármint jó drága, de tudod mit kapsz és az nem kevés) ez meg ha gyorsan kell, akkor meh, szódával...
-
Nutra
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Filterkávé tanfolyamon láttam és tanultam ezt a trükköt french press-el.
Karácsony előtt egy ilyet vettem a lidliben, csak sokkal olcsóbban: [link] Működik.
-
SoundON
tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Rémlett hogy már volt itt szó a srácról 2018-ban isl
Persze azóta sok víz lefolyt a Dunán...
A balatoni Maran-ban viszont még nem ittam igazán emlékezetes presszót pedig többször jártam ott. A levendulás etiópot hallottam már mástól is dicsérni, bár én még nem próbáltam. -
72lakiluk
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Semmi rosszat, nem olyan vagyok :)
-
72lakiluk
tag
A Maran pörköléseiből ittatok már ? Nem éppen low budget, de egy misét megérne, ha pozitív a tapasztalat.
-
72lakiluk
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Szép persze nagyon is
de van egy kis jófogás fílingje.
( vagy csak az irígység beszél belőlem ) -
paljoc
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Nekem az az üzenet jött át belőle, hogy van a kávé, mmint maga az ital, meg van a kávézás, mint program, s ez a kettő szorosan összefügg, zseniális ahogy kimegy az ajtón, majd benéz az ablakon és kéri a kofoláját, otthon is igényli hacsak az illúzióját is, hogy ő most elment kávézni!
-
adriankoooo
senior tag
Azt hittem csilliós gép kell egy jó tejhabhoz, erre Dritan:
-
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
szépen néznek ki
-
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
lyézusom, egy korábbi önmagamat látom a képen

-
Szabász
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Gratulálok szép gyűjtemény!
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Szabász
üzenetére
köszi szépen!

még egy kérdés, Gaggián kívül. ahogy nézem, ugyanazokat a gépeket lehet kapni Catler, Sage és Breville márka alatt is. ráadásul ezek már jó drága gépek. mégis ugyanazt az OEM alapot használja mindenki? nem gondolom, hogy ezek között bármi különbség van, jól sejtem?
-
paljoc
tag
Az öreg nem ismer tréfát ha kávéról van szó, ő megy és kész...🤣
[link]
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Zalman T3 Plus 400W
- Logitech G920 Kormány szett 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Apple iPhone 14 Pro 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3560 i7-1165G7 4.7GHz / 32GB / 512GB / Quadro T500 2GB FHD 15"
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Sajnos nem tudom. Az enyém olyan mint SoundONé. Tehát két csavaros 90-es kés van benne. Vélhetően ugyan azt a tuningot is fogja kapni mint az övé.

Most a válságban meg sokan ingyen szállítanak, vagy 1€-ért. Szóval tényleg muszáj kipróbálnom.
( vagy csak az irígység beszél belőlem )