Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Új versenyző áll rajtvonalhoz a tápok világában
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
mester6
üzenetére
és a Baby Primohoz képest? ott mi nem tetszett? miaz amiben jobb, ami miatt jobban tetszik a Faema (vegyük példának a rézbojlerest)/Brasilia? ill a Primo vs Classic? összehasonlítás is érdekelne, akárcs egészen apró dolgok...
(a rézbojlert tudom! mind2 gáddzsá nem réz...) -
mester6
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Igazad van, ezek egyformák, mindkettőt kedvelem az az igazság. De az új családtag az most a Brasilia, amit kellő tisztelettel fogadtunk!

-
mester6
tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Most van Faema Family és La Scala Butterfly A1, no és a Lady.
Korábban használtam Gaggia Primo Baby Modello-t, Rancilio Silviát, Gaggia Classicot, Gaggia New Baby-Dose-t és néhány jelentéltelen gépet, pl Saeco stb...
Egyenlőre még hiányzik a sorból egy két QM classic vas...?!

-
mester6
tag
válasz
zoknee
üzenetére
Köszi!
Vágtam egy kb egy cm széles kb 5cm hosszú csiszolópapír csíkot. Ezt ketté hajtottam és ráraktam a PID tetejére ahol a kb 1 cm hosszban kb 1 cm szélességben recés felület van. A csíkot rátettem a recés felületre, és a PID-el együtt betoltam a zártszelvényben. Nagyon megtetszett neki ez az alul- felül kapaszkodó, mert fixen rögzült. Ha ki kell venni nem lesz gond! 
-
mester6
tag
Köszi!
A PID-et a 50X50X2-es zártszelvénybe tettem. Miután most Sestos PID-et vásároltam a hossza a zártszelvénynek 100 mm. Alaposan rozsdátlanítottam, alapoztam és egyszerű fehér spray-el színre festettem.
A vezeték a vezetéket 200 C fokig hőálló üvegszövet bázisú szilikoncsőbe húztam.
-
nah, mostanra ki merem jelenteni, hogy sikerült a sestos-t a dc-hez szelidíteni, az I=0 és nagyon alacsony P és d értékekkel most nyugodt a vezérlő, kezdeti felfűtésnél nem is igazán lövi túl, egy dupla csapolása után pedig 1,2 fokot lő fölé, ami gyorsan helyreáll. nyugalmi állapotban +/- 0,2 fokot ingadozik a beállított hőmérséklethez képest, ha már meleg a gép (amíg nem, addig nagyobb az amplitúdó).
alapvetően sikerült összehaverkodni a géppel, abszolút megbocsátó dög, darálsz 15 grammot a gagyi szűrőbe, lenyomod a gagyi műanyag tamperrel, felrakod, megnyomod a gombot és kész a jó kávé. egy tartály víz napokig elég, ha nem csinálnék tisztítóöblítéseket a kávézások után, hetekig is jó lenne, tudnék poshadt vízzel főzni.
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
a hidegvizes borogatásig és egyéb trükkökig egyébként én már (még) nem jutottam el (majd öt-tíz év múlva)

-
soldier2
őstag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Azt már mondta Ronin is minap, csak az volt fura, hogy amíg Creminára hideg portafiltert javasol mindenki, addig Pavonis körökben a vizes törölköző terjedt el, és mindenki a saját verzióját adja tovább, de mk működik . Kösz
-
soldier2
őstag
Nem Kálmántól van, bár nyilvánvaló, hogy van köze a dologhoz. Amikor pár heteegfogalmazódott bennem a "miért ne legyen egy karos" ötlet, és kérdeztem róla tőle kaptam a legtöbb infót. Sajna a Londinium nem fért el, és az ötletet, hogy legyen neki egy külön asztal nem csak leszavazta az asszony, de észérvekkel is bizonyította, hogy nem jó ötlet. Így szép lassan ráhangolódtam a Creminára, Kálmán meg osszehozott egy eladó darab gazdájával, és a naked kar is tőle van - ez gyönyörű darab, bár olcsónak épp nem mondható.
Ha majd felépülök biztosan csinálok pár kávét mindkettővel, és lesz egy kis Lux vs HG One csata is.
Pavoni esetében nem működik a hideg portafilteres trükk? -
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
haha, legyen ez a végszó

-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
egyrészt, a pavoni feje azért nem kilókban mérhető. egy e61 fej 4,5 kiló, egy gaggia classic-é is 1,5. szóval 60 ml víz biztos többet pofoz a fejen, mint egy pumpás gépnél. másrészt, nem értem, hogy ezt mire írod, ezt mondtam én is: túlmelegszik a pavoni, ha magára hagyod. az oké, hogy a túlnyomás-szelep rátesz erre egy felső limitet és még abban is minden bizonnyal igazad van, hogy ha ezt használnám "nyomáskapcsolónak", akkor lejjebb tudnám hozni ezt az egyensúlyi állapotot (az "offset" mindegy, nem rángatom idegesen, hagyom megnyugodni).
igazából nem is tudok többet hozzátenni a témához, elmondtam a pavoniról, amiket tapasztaltam. biztos, hogy ha tovább tuningolnám bármilyen mérésre alkalmas cuccokkal, konzisztensebb viselkedést tudnék kicsiholni belőle. bár, mégegyszer, én egy shotra használtam mindig, tökéletesen azonos vízmennyiséggel, stopperrel. az is elég pontos...
-
Kávé Kálmán
tag
Elárulom, mire megy ki a nagyérdemű szórakoztatása itt voltaképp. Én hosszú gyötrelmes karos évek után rákívántam Parci új szerzeményére, ő meg gyermekkori álmát szeretné a konyhapultján tudni. Most többé kevésbé úriember módjára próbáljuk, közvetve, közvetetten porig alázni a másik vasát, mert egyikünknek sem akaródzik ráfizetni a másik portékájára.
Klasszikus piaci kofák.
-
Kávé Kálmán
tag
"semmi a fej és a bojler között, az egész rendszer együtt forrósodik, ha magára hagyod"
A fej kitett. Ergo mindig késedelemben és off set mozog.
Fej és bojler víz kölcsönhatása. Kalkulálj azzal mi a tömege a bejövő vizednek, illetve az x fokos fejnek! Nagy a különbség? Nagy. Na, kellő előáztatás mellett mekkora a jelentősége a víz 2-4 fokos ingadozásának? Kb +-0.
Mentem, mer' odaég amagom.
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
oké, azt hittem, hogy a te géped (és az előtted lévő gazdájáról beszélsz. de ez amúgy is egy kérdés volt). a cremináról rég olvastam, majd olvasok, ha megint rámtör, hogy kéne egy (apropó, a tiéd nem eladó?
). de ha például a fej termoszifonos fűtésű, az sem változtat azon, hogy amíg a pavoni hőmérsékletét kontrollálni tudod, nagyjából ugyanolyan esélyed van egy ugyanolyan jó shotra, nem? -
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
a biztonsági szelepet én nem használtam ilyen célra, de annyiban igazad van, hogy az szab egy felső limitet az egésznek. egy olyan felső limitet, ami általában már túl van azon a hőfokon, amin a kávémat szeretném, ergo mégis az van, hogy nem játszik. a fej pedig elég sokáig monoton melegszik, eleve azért alakult ki a stopperes módszer, mert akkor még nem túl forró. magyarán a fej olyankor hűti a bejövő vizet. pár perccel később meg már nem hűti, nincs semmi a fej és a bojler között, az egész rendszer együtt forrósodik, ha magára hagyod.
egyébként én tényleg nem tudom, mi "az a pont, ahol találkozni fogunk és ami tudható előre", tényeket és saját tapasztalatokat írok a pavoniról.
persze, ha tudnám mérni a fejből kilépő víz hőfokát és a csapolás alatti nyomást, valamint ugyanezeket egy nagygépen is tudnám, akkor biztosan jobban tudnám közelíteni a kettőt egymáshoz. más kérdés, hogy a kosarak különbözősége is jelentős befolyásoló tényező, márpedig különböznek.
-
válasz
soldier2
üzenetére
az olympia creminádon egy pavoni fej van, mögötte a tartály más. amíg a pavoninál tökéletesen kontrollálod a hőmérsékletet, pont ugyanolyan kávét fogsz tudni csinálni vele. (nem kalmár olympiáját vetted meg? abban nincs teflonos tömítés a fej és a test között?)
évekig kattogtam a creminán és évek óta van pavonim. legalább annyit higgyetek már el, hogy nem össze-vissza vagdalkozom, irigykedem, mittomén. és nem akarom leszólni a creminát, mint írtam, sokáig az álomgép volt nekem (mert egy dologban jobb a pavoninál sokkal: a második, harmadik, negyedik shotban, de hát másban meg nem is kell neki) és ha jól tévedek, még most, amikor kalmár rákezdett az ódára is azt írtam, hogy ne hergeljen, mert megint rákívánok. elsősorban az ára tartott vissza anno is, meg ritka madár volt mindig.
de igazad van, te most totál szerelmes vagy, én meg "kiégett" fejjel elemzem a csajodat, pedig nem célom, hogy elvegyem bárki örömét

-
Kávé Kálmán
tag
A klímád is ilyen stabil, mint a filctollal bejelölt nívód? Amúgy az üvegnívó, rettenet becsapós, mert furán közlekedik benne a víz. Ha megdöntöd oldalra a "gépet", van számos esetben, hogy új helyen áll be. Nem vicc.
A fűtéskapcsoló nem játszik Parci. Egy adott állásnál, nyomásnál a biztonsági szelep lefúj. Víz nem melexik tovább (adott nyomás mellett). A Massimo, ezt Te is tudod, prímér a habozóknak vala kitalálva. Használható persze instant melegítésre is. A fej dönt, minden kiskarosnál (amelyiknek ugyebár van, a Caravel kvázi fejetlen).
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
"Hacsak nincs mililiterre mindig (MINDIG) ugyanannyi víz a Pavonid bojlerében,"
nem fogod elhinni, ezért van MINDIG ugyanannyi víz a pavonim bojlerében, ott van filctollal megjelölve a csík az üvegnél, mindig addig töltöm. értelemszerűen...
A bojler vize állandó hőmérsékletűnek tekinthető. Az őspavoninál különösen.
ööö... nem. van benne egy 200 és egy 800 wattos fűtőszál, nyomáskapcsoló nincs. mi állandó ezen? addig melegszik, amíg megy/mennek a fűtőszálak (és melyik? a 800-as küldi, mint atom)
-
soldier2
őstag
Nem volt pavonim, és vsz nem is lesz. De engem szekálhat a gyerek, mert a fej beáll 80 fokra, és nem mozdul. 2 óra alatt sem, és ebben nincs szigetelés. Az alapján meg amit itt írtok a Pavonirol nem egy liga, nagyon nem. Sem az első, sem a második shot. Paljoc Sidamo nem az a csokis vonal, mégis jó lett (na jó, azt épp nem alacsony hőfokon főzik) igaz a CM-re kíváncsi leszek, az a Gaggián nagyon alacsony hőt kért. A mostani Kalmár féle el Salvador szintén nem csokis, mégis nagyon jó lesz. Mondhatni fél kézzel jobb kávét csinálok ezzel, mint a Gaggiával (na jó, ez rossz vicc, de tényleg fel kézzel dolgozok, ugyanis a másik eltört )
S.A.M.U.E.L.- nek van igaza, tudni lehet, hogy Kálmannal ti hol találkoztok. De nem is ez a cél, nem meggyőzni akarjuk itt egymást. Pontosabban szabályozható egy pides gép, ezt nem vitatja senki, de van aki szereti a tökölős dolgokat. Egy rádió vezérelt Casio pontosabb a legjobban beállított mechanikus óránál, és mégis az utóbbi tetszik jobban. Okát nem tudom, kicsit olyan ez mint a szerelem. Egyiknek ez tetszik, másiknak az. De úgy leszólni más barátnőjét, hogy csak hasonló csajjal randiztál, nem elegáns.
Na jó, megyek, mert felmelegedett a fej. Szép napot mindenkinek. -
Kávé Kálmán
tag
Hoppili! Ez a válasz időközben nőddögélt.
Stopper. A kilépő víz egyértelműen a fej hőmérsékletétől függ (eltekintve attól a szitutól, hogy a delikvens az előtt kezd húzkodni, hogy lefúj a biztonsági szelep). Hacsak nincs mililiterre mindig (MINDIG) ugyanannyi víz a Pavonid bojlerében, nincs egyszer 29, máskor meg 22 fok az otthonodban, a stopper mindig egy "túl közvetett" (egyben pontatlan) eszköz lesz a a hőmérséklet prognosztizálására. Jobb mint a semmi. De csak egy fokozattal. A 100 méteres gátfutást se hőmérővel mérik (hitelesen).
"második körben már kevesebb víz lesz benne, de még járt és pihent valamennyit a fűtőszál, nehéz ilyen körülmények között megint épp 88,5 fokos kilépő vízzel főzni."
A bojler vize állandó hőmérsékletűnek tekinthető. Az őspavoninál különösen. Ergo "csak" a fejet kell kézben tartanod. A Pavoninál nehezebb (nem kicsit) mint a Creminánál, de nem Mission impossible ott sem :-).
Az itt a gebasz Parci, hogy Te még most is a stoppered-be kapaszkodsz. Ereszd el végre :-)!
Na, megyek odapörkölni fiúk és lányok.
-
tariattila
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
bekeretezve a falon....
ilyen kép nem készült Pavoniról az elmúlt 55 évben...
másmilyen lehet, hogy készült de ez tetszik és kész!
a Caravel és Cremina képek is kint lógnak....
előre széthullott a naptár
-
S.A.M.U.E.L.
csendes tag
...kiválóan szórakozom, csak jelzem...de tényleg, nem szekálás, öröm követni a vitátokat, sokat tanul az ember a sok apró érvből, teljesen függetlenül attól, hogy épp jó előre sejthető a közös pont, ahol találkozni fogtok...

-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
"Ha több kávét akar az ember egy - azaz egy - Pavonival csinálni, akkor ne felejtse el lekapcsolni legalább arra az időre, amíg őröl, eloszt, tömörít. Miért fűtsön szegény? Hát hiszen túlforrósodik."
mert ez egy egzakt, reprodukálható idő?

lekapcsolom, nyilván... egyszer ennyit hűl, másszor annyit, hiszen egyszer gyorsan darálok, másszor lassan tömörítek. amúgy meg hőszalag, nyomásmérő, szonda, kutyafüle: persze, ha tudom mérni a gépet, akkor univerzálisabban használható. én pucéran használtam eddig csak.
"Azaz relatíve kevés az összefüggés van a bojler töltöttsége és a shot volumene között."
nem a shot volumene a lényeg, hanem, hogy ürül a bojler, második körben már kevesebb víz lesz benne, de még járt és pihent valamennyit a fűtőszál, nehéz ilyen körülmények között megint épp 88,5 fokos kilépő vízzel főzni.
stopperrel egyébként - nyilvánvalóan - azt tudod kimérni, hogy mennyi ideig melegedett a géped. mivel hidegen indítva a kiindulóállapot mindig ugyanaz, ezért ez egy reprodukálható dolog. tudod, hogy egy alacsonyabb hőigényű kávéhoz "5 percet" kell várni, a másik az "6,5 perces" stb. szóval valóban nem hőmérő a stopper, ám a hő és az idő korrelál, yattttaaaaa!

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Elég nagyot kellett villantanunk, hogy így sikerüljön :-)
-
Kávé Kálmán
tag
Nálam sem lóg bazi sok drót az otthoni Creminámon. Az ahhoz kellett, hogy gyorsan tegeződjünk. A hőmérőszalag nagyon klasszul jelez. És igen 5 fokonként van skálázva, de a váltások a skálák között (azaz kisebb változások 5 foknál) nagyon jól követhetők.
" a második shotnál viszont már kb. fogalmad sem lehet,"
Hidd el, hogy aki figyel és mondjuk egy stoppernél kicsit (tényleg csak kicsit) többet áldoz rá, annak van. Maradjunk abban, hogy Neked stopperrel a kezedben gőzöd sincs. Nem csoda. Hiszen a stopperral bajosan lehet hőmérsékletet mérni.
"mert attól is függ, hogy az elsőnél végül hány ml vizet és mennyi idő alatt zavartál át."
Függ persze, de én nem stopperrel mérek (hőmérsékletet).
"ugye ürül a bojler"
Ennek történetesen kevés köze van a dologhoz, mert a dipper karosoknál (http://www.home-barista.com/levers/profitec-pro-800-lever-w-pid-t36446.html#p414160) a bojlernyomás, amíg a szár vízben van (és van nyomás) annyi vizet tol a fejbe, amennyi hely a fejben van. Azaz relatíve kevés az összefüggés van a bojler töltöttsége és a shot volumene között. Annak van, hogy egy teli bojler nagyobb hőt tol a fej felé a nyakon (fémen) keresztül, mint egy harmadik töltött. De, hát teszek rá, mer' tudom, hány a fóka.
"közben változik a fej hőmérséklete,"
igen, de mér helyettem a szalaghőmérő
"sőt, a bojler is egyre forróbb, hiszen megy a fűtés folyamatosan"
miért??? Elfelejtetted lekapcsolni?
Ha több kávét akar az ember egy - azaz egy - Pavonival csinálni, akkor ne felejtse el lekapcsolni legalább arra az időre, amíg őröl, eloszt, tömörít. Miért fűtsön szegény? Hát hiszen túlforrósodik.
Tényleg nem nagy májerség ez. Nem kell túlmisztifikálni. A sötét plexi az bukón nem azt jelenti, hogy a pilóta nem lát ki.
-
válasz
soldier2
üzenetére
van pavonim (ami az első shotnál meglehetősen megegyezik a creminával), ismerem elég jól. mondjuk ismerhetném még jobban, de azért pár éve már nyúzom. tényleg tud godshotot néha. és csokis jellegű kofiból tényleg csinál olyan ristrettót, amit a gaggia nem. de összességében a végeredményt tekintve nem más liga szerintem, mint egy-egy jobb (és sok esetben olcsóbb) otthoni gép. és - nekem - pláne nem elég univerzális a napi, sokszor gyors használatban (például szekál közben a gyerek, nem tudom egy menetben megcsinálni a kofit, puff, a pavoninak lőttek, a pid-es gép meg még mindig tart, mint a balzsam a hajamat).
azért nagy becsben tartom és megtartom. de picit túlteng a lelkesedés most itt párotokban szerintem. mondjuk ez nem baj, jó cuccok és az a jó, ha imádja az ember
és az is lehet, hogy csak én nem aknázom ki eléggé a pavoni adottságait, kizárni nem tudom nyilván. -
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
ez olyan gyönyörű ez a kép, h mingyá magamhoz nyúlok!

-
soldier2
őstag
Nekem nagyon kell a Creminához az a hőmérő csík. Nem annyira az abszolút érték miatt (bár a hb grafikonok alapján a bojler hővel egész jól korrelál), hanem a reprodukálhatóság miatt. Ahogy pid-el sem egyből találod el az optimális értéket, úgy itt is kell pár shot (és vsz több lesz a nem optimális mint egy pides gépen) de cserébe mint írtam nagyon megbocsátó az egyéb hibákkal (pl nem kell szitálnom, hogy naked karral ne spricceljen, pedig visszakerült a pultra az Imat is átmenetileg).
Nekem sem ez volt a célkeresztben, hanem a Londinium. De az rugós volta miatt állandó erekcióban van, 50cm + a mélysége és 75 cm magas. Ahol nincs felső szekrény ott keskeny a pult, ahol meg elfér a gép ott nem fér el a kar. Így maradt a Cremina, amit egyelőre nem bántam meg. Jobb lett volna a Londinium? Ki tudja? De a Cremina is szuper kávét készít, és negyed órán belül üzemkész. A haver meg nem fossa a jobb kávékat pides gaggián, egyszerűen azért, mert a Gaggia legjobb shotjait verő volt a mai 3 kavéból 2, és a harmadik is átlag feletti volt. A gaggiának kell 5-10 perc, hogy visszamelegedjen , itt elég 2-3 és egy hideg karral visszahűl. Nagyon nem egy kategória a kettő, de árban sem. Ettől még az új ára nagyon sok, de ez általában így van az öröklét számára tervezett dolgokkal.
-
bravoka
csendes tag
Üdv!segítséget szeretnék kérni:kaptam egy Bosch VeroBar AromaPro 300-as gépet( használtan) .Eldugult a kettős kifolyója,amit gyorsan orvosoltunk otthon,szétszedtük-kifújtuk kompresszorral és meg is javult,de csak 1 hétre,ma már megint eldugult az egyik kifolyója.Van valami megoldás a dologra??köszi a segítséget előre is
-
bl4ze
veterán
válasz
S.A.M.U.E.L.
üzenetére
Küldtem egy privátot még reggel PODos ügyben.
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
na, először is: a pavonin (pavonimon) nincs semmilyen visszajelzés (ha meg teszel rá minden szart, akkor borul az eredeti állítás, mert immáron itt is ott a sok drót). marad a stopper. azzal tényleg elég pontosan be tudod lőni az első shotot (azért amikor a pid-en egy fokot állítok és az épp égett kofiból épp jó lesz... szóval igen-igen ismerni kell a pavonit ahhoz, hogy ezt reprodukáld). a második shotnál viszont már kb. fogalmad sem lehet, mert attól is függ, hogy az elsőnél végül hány ml vizet és mennyi idő alatt zavartál át. ugye ürül a bojler, közben változik a fej hőmérséklete, sőt, a bojler is egyre forróbb, hiszen megy a fűtés folyamatosan.
nem azt mondom, hogy nem lehet vakon autóversenyezni, csak azt, hogy rohadt nehéz.
-
Kávé Kálmán
tag
Hidd el (nem muszáj) analitikus vénával, gyorsan kiismerhető minden kis karos. És mindent kézben tarthatsz :-), ha akarsz. Egyetlen komoly hátránya van a rémekkel szemben. Nem tudsz vele 10 espresso-t egymás után gyorsan elkészíteni. Azazhogy tudsz, de elszáll a feje. Ha visszahűtéssel csinálod, akkor minimum 2 percet a hűtőborogatással kell töltened. Nem kell elfogadni a véleményem. Sőt lehet vitatkozni is róla. De elég jó kártyáim vannak. Három hónapja, amikor az időm engedi, méricskélem a Creminá-t. Másfél évvel ezelőtt szintén ezzel töltöttem néhány hónapot(az is a hb került kitárgyalásra). A németül olvasók a kaffee-netz-en találják meg.
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
nem vagyok meglepve, valószínűleg ilyen mennyiségben nem is bír az lenni és igen, ha mindenből a drágát pakolod bele, úgy pláne nem megy.
a caravelről azt szokták mondani, hogy nyitott bojleres konstrukció és "robuszta-főző", mert hogy nem olyan egyszerű magas hőmérsékletet elérni vele. amúgy meg úgy néz ki, mint az első generációs cylonok a battlestar galacticából
(jól) -
Kávé Kálmán
tag
"sok-sok bosszúságot is képesek okozni. a haver a pid-es gaggiával már rég f.ssa a zseniális shotokat, amíg te össze-vissza ingadozol a jó-pazar-kuka shotok között, több éves rutin után is. mert hát szép dolog a "mindent kézben tartasz", épp olyan, mint ma egy ősi zenit géppel fotózni."
Ebben nagyon más a véleményünk. De ez nekem nem fáj :-).
-
Kávé Kálmán
tag
Parci, kint voltam a gyárban és a tulajjal (Thomas Schätti) meg az ügyvezetővel beszélgettünk. Tudom, melyik piacon mennyit adnak el. Az egészet az tartja víz fölött, hogy a Schätti AG úgy tekint rá, mint egy svájci nemzeti kincsre. Gazdasági racionalitások mentén már mindenki más bezárta volna, mert...... kapaszkodj meg!!! nem nyereséges. Látom, hogyan dolgoznak. Érdemes megnézni egy aktuális Creminát és egy Strega-t egymás mellett. A Strega tele van tolva műanyaggal. Riminiben volt módom alaposan megnézegetni. Olcsó a hatása. Nem rossz karos valszeg, de negyven év múlva passé. Mérget vehetsz rá.
Caravel vs Pavoni:
A Caravel sokak szerint a legszebb kávé"gép" a világon (1. generációk). Az a híre, hogy kivételese tehetséggel lehet csak eltolni az eszpresszódat vele. Ha kell a tejhab, akkor kiesik. A Pavoni is gyönyörű gép.
-
S.A.M.U.E.L.
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ja, én nem arra kérdeztem rá, hanem a nemrég bemutatott sárga csodára... Akkor még visszakérdezek.
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
ez tök jól hangzik, de a valóság ezzel szemben az, hogy azért ennyi, mert az olympia cuccok lób@szó drágák és kész. kevés van, drágán adják, elfogy, pont.
a pavonimat amúgy hosszú heteken át szerelték szagavatott emberkék, minekutána az első x évben még olyanok voltak, hogy spéci szerszám nélkül szét sem lehetett szedni a felsőszűrőt/dugattyút stb. (utána átalakítottuk a kartömítés-tartja a felsőszűrőt megoldásra, amit az utódok is használnak, thank
godárpi!)egyébként én nem vagyok a karosok ellensége, bár cremina helyett azért egy strega kéne inkább
, de tegyük azt is hozzá, hogy sok-sok bosszúságot is képesek okozni. a haver a pid-es gaggiával már rég f.ssa a zseniális shotokat, amíg te össze-vissza ingadozol a jó-pazar-kuka shotok között, több éves rutin után is. mert hát szép dolog a "mindent kézben tartasz", épp olyan, mint ma egy ősi zenit géppel fotózni. -
adriankoooo
senior tag
válasz
S.A.M.U.E.L.
üzenetére
Pedig volt neki RDL Sweet Capuccino 25 ezerért, ezek szerint már elvitték.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Megmondom a tutit. Úgy szoktam :-). Talán azért kerül ennyibe, mert
1. Egy ilyen kis géppel simán odaversz egy agyonelektronizált rémnek is, ha úgy akarod.
2. Ez a gép 40 év múlva is ugyanúgy teszi a dolgát (minden áldott nap), ahogy ma, zokszó nélkül. A monszternek meg lehet, hogy néhány évtizeddel korábban feladták az utolsó kenetet.. A Tiéd 41, ismerem kié volt.
3. A monszterhez kávégépszerelő kell, a Creminákat az emberek otthon tartják karban.
Na, és épp az előbb említettek miatt lett kultusza.
-
válasz
S.A.M.U.E.L.
üzenetére
pavoni. persze én csak azt ismerem

-
S.A.M.U.E.L.
csendes tag
Nagyon pörög itt az utóbbi időben a karos téma (Kálmánnak köszönhetően), kezdi piszkálni a fantáziámat (már sokadszorra). Pavoni vagy Caravel? Ha van köztetek, aki mindkettőt ismeri, adna egy felsorolásszerű összevetést?
-
S.A.M.U.E.L.
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Igen, kérdeztem az a gépet, de az sajnos más árkategória. Én 30 alatt keresek most. SGL Podstar-t találtam, asszem rámegyek.
-
soldier2
őstag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Szvsz azért ennyi, mert ennyiért is megveszik.
Kultusza van, nem akarnak milliókat eladni, ettől fogva annyit kér érte amennyit nem szégyell
. Használtan viszont ok. -
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
soldier2
üzenetére
mi kerül rajta ennyibe? nézd cs meg a mai svájci márkákat, mennyibe kerül a legtöbb termék...

pl V-ZUG és Schultheiss háztartási gépek, v a KUHN RIKON háztartási eszközök, v akár a svájci bútorok...
egy beépíthető sütő majdnem egy millió, sejtheted mennyi lehet egy egész konyha!
Svájcban gyártják és JÓ! ennyi a megfejtés!
-
soldier2
őstag
válasz
paljoc
üzenetére
Becsapott a környezet, mobilról meg azt sem láttam, hogy ez a Catler szett

Más:
A daráló beállítása még nem az igazi, de kezdem érteni, miért annyira népszerű a Cremina (meg úgy általában a karos kisgépek). Hihetetlenül finom, krémes állagú kávék jönnek le rajta, nem szőkül annyira gyorsan mint a Gaggia, és a korrigálási lehetőség, hogy ha picit durvább a daráló állása a kelleténél, szintén csodás (egy fokozat a Lux-on, a Gaggián már zubogott, itt menthető volt a shot). A túl finom őrleményt nehezebb korrigálni, már sikerült beborítanom a pultot zaccal befulladás után
. Sokkal, sokkal megbocsájtóbb a darálási és előkészítési hibákkal mint a Gaggia. Az orphanos hőmérő csík meg számomra nélkülözhetetlen.
Amit viszont nem értek, hogy mi kerül ezen újon ennyibe. Gyakolatilag a LM Linea minivel (vagy Dalla Corte super minivel) van egy árban, amikhez képest egyszerű, kicsi, amolyan játékszer, de mégis rohadt jó kávét lehet vele készíteni.
Egyelőre marad
-
nepszter1
addikt
Meglett a befutó végül egy Gaggia Evo hozzá egy MDF daráló lett rendelve tampert pedig esztergáltatok az egyik kollégával

-
adriankoooo
senior tag
válasz
S.A.M.U.E.L.
üzenetére
Szia,
olaszpresszo KUKAC gmail urat kérdezd meg.
-
paljoc
tag
Hogy mi a legfontosabb kelleke a barista tevekenysegnek??? Hat a birka turelem.:-)))
"Egy risztrettot kerek! Tudja mi az?" Mondom igen, kb kepben vagyok vele.:-)
Majdan azert elmondja, hogy tej is legyen hozza, de csak melegitett, semmikepp habos, mert az az igazi risztretto.
Ma is tanultam vmit!:-))) -
-
Keresztapper
senior tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Épp ez az. Ez tartályos, nem hálózatos gép, ezért itt nincs a csepptálcának sem hálózatos bekötése, vagy ahogy tetszik kivezetése. Ettől függetlenül, biztosan meg tudják oldani...
Minden esetre annyit látok, hogy lett volna hely akár egy háromszor ekkora tálcának, de nem olyat raktak bele.

-
válasz
ronin s8
üzenetére
gyakran probléma, de nem mindig. a silvanóé másfél literes, könnyen kihúzható, sosem telik meg. hibátlan. a bfc-é is jó volt, de ott a hűtőcsapolások miatt így is hamar megtelt. a dalla cortéével semmi baj nem lenne, ha nem szorulna, amikor ki/bepattintod. így viszont akkorát rántasz rajta akaratlanul is, hogy háborog benne a tenger

más, bár csak félve merek berakni képet, mert szétszed a nép, ráadásul picit hősokkos lett, de:
megint más: talán sikerült megfelelőre belőni a sestost, de nem volt egyszerű menet (és nem is biztos még). az I (M50) értéke például 0, sima Pd vezérlőként működik, az autotune által belőtt értékek kb. ötödével...

-
ronin s8
senior tag
Kávézókban megoldják a csepptálca elvezetését a lefolyóba, ott mások a problémák.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szerintem minden gépjél nehézkes ez a csepptálca dolog. Valahogy mindegyiké hamar megtelik...
-
Keresztapper
senior tag
Ez a csepptálca érdekes dolog. A Rancilio S24-nek is elbaltázták szerintem. Olyan kicsi, hogy a Gaggia kapacitásának nem több mint a fele. Ezt meg egy ipari gép esetében nem is értem, de az biztos, hogy nem szívesen ürítgetném tízpercenként egy kávézóban.

A végkövetkeztetés viszont nálam is az, hogy ezzel a géppell annyira még nem rontottam el kávét, hogy a lefolyóban végezte volna.

-
S.A.M.U.E.L.
csendes tag
Sziasztok! Ha valaki tud eladó, lehetőleg gőzölni is tudó, és nem "karos", ámde jóáras ESE POD-os gépet, ne tartsa magában!
Köszi!
-
soldier2
őstag
A csepptálca a Creminánál is kriminális
(bocsánat LOL). mikor hűl a kazán, ha jó a tömítés, felemeli a kart, én meg bekapcsoláskor nem toltam vissza. Mire észbekaptam tele volt a csepptálca, szívószállal szipkáztam ki a kávés vizet, hogy ki tudjam venni. Az elkészül kávék egyébként többnyire jók, a darálóval szenvedek. Annyira picik a fokozatok, hogy 1-2 fokozatot állítani nem érdemes. Azért összeszokunk. -
Szyszko
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Köszi ezt kb meg is rendelem

-
vzeb
újonc
Sziasztok!
A Brasilia Lady kávégépem mellé keresek háziasszony-kompatibilis, vagyis viszonylag kis méretű, eladó kávédarálót.
Az Iberital, Graef szintnél kicsivel jobbat szeretnék, például ezek valamelyikét:
Macap M2M
Mahlkönig Vario
Bezzera BB005
Köszi:
András
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Apple iPhone 16 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- iPhone 17 Pro 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Samsung Galaxy A21s 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
(a rézbojlert tudom! mind2 gáddzsá nem réz...)

Meg minden új gépemnél. Kiváló gép ez így pidelve, ezt tapasztalatból mondom
Én meg néha bemegyek a konyhába és megnézem! 

Hajrá!
Tampert majd lehet csináltatok én is...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)