Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz
nepszter1
üzenetére
Mérd le a pumpa hozamát terhelés nélkül ahogy írták. Ha jó a vízhozam, akkor csúnyán befulladt a gép, próbálj több fokozattal durvábbra darálni. Ha a kart ennyire rá kell húznod, hogy ne eresszen el mellette, akkor ki kell cserélni a tömítést, pár száz forintos tétel.
A pumpa ne menjen többet 40-50s-nél egyszerre, mert tönkremegy. Időt mérned kell, magától nem áll le.Nézz utána a wdt-nek (weiss distribution technik): kell hozzá egy levágott aljú yoghurtos pohár, és egy fogpiszkáló, vagy bármi, amivel össze tudod keverni a kávét, a homogénebb elosztás miatt (Kávékalmártól tudsz rendelni mini habverőt, erre a célra mindent ver). Jelen gond megoldásában a wdt nem segít, de a jó kávé elérésében igen.
-
nepszter1
addikt
25másodperc alatt kb majdnem 2dl viz siman egyenletesen kijön , akkor megnyugodtam nem nyírtam ki a pumpát
Aztán bocsi csak ez volt itton ennyire még nem voltam felkészülve
Hamarosan próbálok 
Amugy nekem kellene leállítani ha megtelt mind2 csésze ? vagy magától leáll ?
-
limerik
csendes tag
válasz
nepszter1
üzenetére
Ha ezt többedszer csináltad meg ebben a formában, akkor simán lehet, hogy már kinyírtad a pumpát. 2 perc folyamatos járatás terhelés alatt nem éppen gyógyító hatású...
Első körben nézd meg, hogy kar nélkül nagyjából egyenletes-e a vízhozam. Aztán próbáld meg durvábbra venni az őrleményt/kevésbé erősen tömöríteni/kevesebb kávét rakni a kosárba. Ja, és csészébe csapolni.
-
nepszter1
addikt
Itt a videó
https://youtu.be/qbDfEe0ldDAKb 10peret volt úgy a gép előtte még 30percet aztán azért daráltam annyit mert előtte picit sok lett.

[ Módosította: radi8tor ]
-
Szyszko
tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
ahhha erre az örvényre nem figyeltem eddig, legalábbis tudatosan nem idéztem elő.
Na próbálom is így
-
válasz
Keresztapper
üzenetére
igen, és az örvény ne a felszín síkjában kavarogjon, hanem függőlegesen
-
Keresztapper
senior tag
-
fi:zi'k
nagyúr
Cafféperté akció.
Ajánlott vagy épp kerülendő fajtát tudtok mondani? -
Szyszko
tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Baby Twin gépem van, és a gyári csövet lecseréltem egy rancilio gőzcsőre.
A legjobban az a verzió vált be amikor először csak kicsit dugom a tejbe, hogy szörcsögjön, aztán 30-40 C foknál meg teljesen le, és 60 C ig nyomom. De ezzel is van hogy túl habosra sikeredik, és nem mikrohabos.
Te hogy csináltad a kis gépnél? -
Keresztapper
senior tag
válasz
Szyszko
üzenetére
A tejgőzöléssel nekem a kis gépen nem is volt gondom, de a HX-nél beletelt egy hónapba mire rájöttem a nyitjára. Eleinte fúvókát akartam esztergáltatni, mert a négylyukúval csak nem akart összejönni semmi, sőt nem is értettem, hogy egy kávézóban hogyan oldják meg, de mára rájöttem.
Szóval semmi trükkje nincs ám ennek sem, csak a gyakorlás.Mostanra már konstans módon megy a "festékgyártás".

Ugye nem panarelloval, vagy egyéb akármilyen toldalékkal próbálod? Milyen gépen kísérletezel?
-
Szyszko
tag
válasz
nepszter1
üzenetére
Egy biztos, KITARTÁS kell. kb fél éve ugrottam bele ebbe a daráló+presszógép vonalba, és hidd el rengetegszer olyan érzésem volt, hogy ez nem lehet igaz, meg mit csinálok rosszul, kellett ez nekem. Rengeteget segítettetek az itt adott információk (ezúton is köszönet érte). És még bőven van mit tanulni, még fél év után is van, hogy lejön a KV és kiöntöm a lefolyóba mert látom hogy ez kevés, vagy megiszom kicsit csalódottan,
Ja és a tejgőzölesről ne is beszéljünk
az a mai napig nem megy még 10-ből 10-szer. Plusz a latte art még egy szint felfelé.
Dehát ettől szép ez, kihívás, gyakorlás, az biztos hogy itt sok segítséget kapsz
-
nepszter1
addikt
válasz
angelside77
üzenetére
Csináltam hamarosan feltölti

-
Szyszko
tag
Ma van a Caffè Pertè webshopban 50% os kedvezmény szemes kávékra ha valakit érdekel.
-
nepszter1
addikt
Szerintem nem működik jól a kv főző úgy csináltam ahogy mondtátok. Alig jön le kv pedig 30percet bekapcslolva volt. Éppen hogy csak jön belőle szakaszosan az is víz színű. Fuuuu
-
kovik1989
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni kávéfőző választásban.
Kinéztem két kávéfőzőt, de nem tudom eldönteni melyiket vegyem meg. Ezekről lenne szó:
Saeco Odea Go - az eladó elmondása szerint a gép teljesen szét lett szerelve, átvizsgálva, átkenve, felújítva, tömítései cserélve vannak. Korát nem tudom, mert az eladó is vette, és ő újította fel
A másik egy DeLonghi ESAM 3000 - Ez kb 4 éves, napi kb 4-6 kávét főztek vele. Elmondás alapján gőzcsapot és tömítéseket cserélte rajta, más gond még nem volt vele, rendszeresen tisztították, vízkőtlenítették. Videót készített nekem az eladó róla használat közben, tényleg szép állapotban van a készülék, és minden működik rajta.Árban a készülékek kb egy áron vannak. Szerintetek melyiket érné meg jobban megvenni? A Saeco-t ismerem, tudom hogy milyen kávét főz, de a másik ismeretlen. Alapvetően mind a két kávéfőző szimpatikus, de a DeLonghi komolyabbank tűnik. Viszont nem tudom melyik a megbízhatóbb, nagy eséllyel melyikkel nem lenne sok gond.
Kipróbálni sajnos egyiket sem tudom, mert nem a közelemben vannak.A segítségeteket előre is köszönöm

-
nepszter1
addikt
válasz
Keresztapper
üzenetére
Hamarosan készül a tamper

-
Keresztapper
senior tag
válasz
nepszter1
üzenetére
Az is lehet, hogy a "lenyomkodással" félretömörítetted az őrleményt, és a víz így a kisebb ellenállású részen ment át, vagyis nem is oldotta ki csak egy részét annak a 18 grammnak, amit a kosárba tettél. Addig nehéz az őrleményfinomságra következtetni, míg nem tudjuk, hogy az eloszlatása, és a tömörítése megfelelő.
Szerintem addig nem érdemes sok pénzt kávéra költened, míg nem lesznek meg az alapvető eszközök az elkészítéséhez. A tamper mindenképpen ilyen.
-
soldier2
őstag
válasz
nepszter1
üzenetére
Hogy értékelhető eredményt adjon

Elindul 5 perc után is, mert a boiler vize már meleg, de az út a kávéig még szobahőmérsékletű, és a víz jól lehűl, mire a kávéig ér. Kell neki 20 perc minimum, hogy jó legyen minden, ezt követően kávé darál - kar kivesz - kávé beletölt - tömörít - kar visszatesz - gomb megnyom - kávét megisz - örül
Amíg a fenti felsorolásból 1 dolog is hiányzik, jó kávét ne várj (hiába áll a lánc vastag szemekből, ha a közepéről hiányzik egy egész szem) -
mrrr74
aktív tag
válasz
nepszter1
üzenetére
Forrásvíz? Forralt víz, vagy Norda?
Én mindig a ledarált kv mennyiségét mérem, nem karba őrlök. Az MDF darálóban nem tudok segíteni, nem ismerem.
Nyomkodd le egy pohár aljával, vagy a műanyag tamperral, mivel nyomkodtad?
Kifolyót bármilyet fel tudsz tenni (egyeset, duplát), azt, hogy szimpla/dupla, a szűrőkosár határozza meg, de mivel belement 18 gr, gyanítom, hogy dupla. -
nemethsza
tag
válasz
nepszter1
üzenetére
Hali,
ha a 18g belefért, akkor a duplaszűrőbe tetted :-) tehát két adag.
Hányas fokozat? - olyan fokozaton, hogy megfelelő tömörítés után (ehhez nincs tampered...) a pumpa bekapcsolásától számítva 25-30 mp alatt jöjjön le 50-60 ml kávé....
Ha "nagyon átlátszó", akkor feltehetően "átpisilte" a gép, szvsz biztos nem 25 mp alatt 50 ml jött le. Eleinte ezt akár mérheted is :-D
Tömöríteni ~14kg-os erősséggel, ehhez jó gyakorolni egy hagyományos fürdőszobai mérleg.....hamar "beleáll" az ember kezébe.
Ha a tömörítés jó, de túl gyors a lefolyás, akkor őrölj finomabbra. ha túl lassú (nálad most nem ez van), akkor durvábbra.
Kb. ennyi :-D -
nepszter1
addikt
válasz
Keresztapper
üzenetére
Több kérdésem is volna vettem itt Győrben a kapuziner boltba palermo aranya kv babot , beraktam 18grammot a mdf darálóba , hanyas fokozaton kellene ledarálnom ? Oké utána kipiszkáltam piszkálóval hogy ne maradjon benne utána beleraktam a kvfőzőbe lenyomkodtam még tamperom nincs de a héten elkészül . Utána raktam forrás vízet a tartályba megnyomom a bekapcsoló gombót utána a középsőt és jön a kv de nagyon átlátszó lett . Meg most ez a 18 gramm 2adag vagy csak 1 mert 2 helyen folyik ugye ki a kv. Köszi előre is

-
nepszter1
addikt
Üdv valaki el tudná magyarázni egy gaggia evo nak a használati utasítását ? nem nagyon sikerül rájönnöm.
-
tariattila
veterán
lehet sírvafakadnánk ha tudnánk, hogy eddig mennyi azbesztport szívtunk be...
máló palatetőkről esőmosta, szélfútta por...
fékbetétek kopásánál keletkező por... stb..stb...
szerintem ez a veszélyforrás is valós de eltörpül a mindennapos kitettségünk mellett... (sajnos)
évtizedeken keresztül tömték mindenbe ezt a szart... kb mostanra kerül elő majd a 'legjava'...amit nem értek... miért csak a sérült, törött azbesztcuccoktól kell félni? a többiből nem tud ugyan úgy kiválni?
a palatetőket gyártás után netán felületkezelték? nem hiszem... -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Nem pánikkeltés volt a célom, csak azt javaslom mindenkinek, hogy gondolja meg, higy betesz-e a konyhájába egy gépet, aminek a műszaki állapotát nem ismeri, vagy nem jól méri fel, mert lehet, hogy egy időzített bombát vesz. Ez egy nagyon veszélyes anyag, nem úgy van, hogy egy pormaszkban levesszük és beleb...zuk a kukába. Ezért azt gondolom, hogy aki azbesztes Olympia gépet tervez venni, az ne tegye, mert nem tudhatja, hogy sértetlen-e a szigetelés, és ha egyszer szerelni kell, azt csak egy öngyilkos vagy egy felelőtlen ember fogja vállalni.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Surda-
üzenetére
Ez egy nagyon jó kérdés. És mit jelent az elöregedés? Kemény igénybevételnek van kitéve a bojlerborítás. De nem keményebbnek, mint a palatető vagy a lefolyócsövek vagy más hővédő szigetelések, amik közt ma is emberek élnek Magyarországon százezerszámra több évtizede. Fontos, hogy mindenki józanul gondolkodjon el arról, hogy szerinte, neki ez mekkora kockázatot jelent. Olvasson utána. Nem akarom én senki helyett eldönteni, hogy ez kockázatos vagy sem. A pánikkeltés viszont egy másik dolog. Én eddig nem láttam eddig rossz állapotú bojlerborítást. Persze már a fotókon is eldönthető, hogy melyik gép jöhet eleve szóba bármilyen szempontból. Azaz egyfajta szűrés eleve van. És ez esetben sem nagy számokról (6-7db) beszélünk, nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy én kanalizálnám a hazai Cremina-forgalmat. Távolról sem :-). Néhányan megkerestek vásárlás előtt vagy fellépő hiba miatt. Ennyi. Én egyetlen Olympiát sem adtam el eddig, ami hozzám került (3 db, amiből kettő azbesztbestia).
Amúgy eleve abban lennék igazából érdekelt, hogy az öregek "rosszhírét" költsem, mert a gyár azt szeretné, hogy az újakat forgalmazzam. Még nem dőlt el semmi.
-
Surda-
őstag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
De az évek alatti elöregedés, mikro méretű porszemek leválását el lehet kerülni?
-
Kávé Kálmán
tag
Félreérthető lehettem (nem először). Ironizáltam a magam módján. Bocs! Tudom, hogy a teflont akár rágcsálhatom is. Az ugye direkt érintkezik a bojler vizével is. Félvállról akkor venném az azbesztkérdést, ha nem jártam volna utána évekkel ezelőtt. Vagy ha valaki egy gépről érdeklődik, tanácsomat kéri ki, és nem hívnám fel a figyelmét arra, hogy a Cremina-k bizonyos évjáratai bojlerének borítása azbesztet tartalmaz. Amennyiben a borítás sértetlen, akkor semmilyen kockázatot nem rejt, ha az ember nem babrál vele könnyelmű/tudatlan módon. A legfontosabb, hogy az ember tudja mit csinál.
-
3418
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Nem a teflon, hanem az azbeszt veszelyes. OK hogy te felvallrol veszed az egeszet, de latva par mesiteliomas ember utolso heteit, kellemesebb ongyilkossagot valasztanek.
-
soldier2
őstag
Arról írtam, hogy akkor veszélytelen a dolog, ha nem sérült a borítás. Ha mállik, vagy szerelni kell az másik kérdés, ezért is értem meg Fragola azbeszt fóbiáját.
Végezetül meg álljon itt a magyar azbesztmentesítő szövetség elnökének véleménye: "A cementkötéses azbeszttartalmú anyagok, azaz a palatetők, hullámpalák, vízelvezető csövek esetében addig nincs semmi teendőnk, amíg az adott felületek törésmentesen a helyükön maradnak. Probléma csak az anyagok sérülésekor (törés, fúrás stb.) keletkezik, ekkor a lapok eltávolításához, cseréjéhez, szakszerű lerakásához mindenképp hívjunk szakembert." -
Kávé Kálmán
tag
válasz
limerik
üzenetére
"Ez egy nápolyi kávéfőzőnek néz ki."
Ja, egyértelmű. Köszönöm. Megtévesztő volt a "tetejében" levő falon vezetett csatorna, ami először azt sejtette velem, hogy valami kotyesz mutáns, aminek persze, hogy semmiféle tömítés nincs a "rendszerben" és hogy nincs felhajtóerő, ami a cső aljáig eljuttassa a meleg vizet. Onnan egyértelmű volt, hogy gravitációs módon működik.
@ronin, tariatti, soldier
Pavoni vs Cremina shot mennyiség
Vicces volt, hogy tegnap ilyen intenzív szócsatába bonyolódtunk, anélkül, hogy egyértelműen kiderült volna, hogy a Pavoni vagy a Cremina a nagyobb löketű kiskaros. Egyes hsz-ok kifejezetten azt sejtették (most visszaolvasva), hogy a Pavoni nagyobbat tolna. Attila annyit írt mindössze, hogy jelentős a különbség, én pedig, hogy kíváncsi lennék arra a mágusra, aki 45g (akár ml) kávét produkál egy húzással a Pavonin. A Pavoni szimpla húzással 15-25 között szór előáztatástól és előkészítéstől függően és generációtól függetlenül. A Cremina 25-35-öt produkál egy szimpla húzással. Ez nem jobb/rosszabb kategória, mindössze a fej konstrukciós különbségéből adódó mennyiségi differencia.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
tariattila
üzenetére
"az a piroska ott hátul a demoCremina??"
Ja. Az az új. Ő már túl van a creminakínzáson. A demo(nizált) teflonyos veszélyes hulladékot most méricskélem. Csak úgy "NAKED" a kazánházban. Nekem ezek szerint lőttek. Már érzem is a mezopotámiát terjeszkedni a bal tüdőfelemben. Azért biztos, ami biztos ezt a témát két egymástól független fórumon (HB és kaffee-netz) már átolvastam töviről, hegyire. Persze ettől még ugyanúgy el fogok patkolni előbb-utóbb. Majd kiderül, hogy miviszel. Addig is élvezem az odaverős espresso-kat anélkül, hogy összefossam magam. A pánikkeltést meg meghagyom másra :-)))).
"8-10 darab"
Szerintem max 5-7 (darab). Többet soha nem számoltam legalábbis. Jól számolok.
-
3418
csendes tag
válasz
soldier2
üzenetére
Csak az a baj, hogy ezek a gépek 40 év körüliek, többször szállítva. Az azbeszt épsége emiatt kétséges, apró, vagy nam is olyan apró repedések,pikkelyszerű leválások vannak rajta. Ilyen sérült burkolattal gépet nem tartanék a lakásban. Mezitelioma kialakulása több évtized is lehet.
-
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
No, akkor mint valamilyen szinten "hozzáértő": az azbesztel az égvilágon semmi baj nincs, amíg el nem kezdjük beszuszogni. Évtizedekig jó volt mindenféle szigetelőanyagnak, és az általa okozott mezothelioma nrvű rosszindulatú tumor akkor is ritka volt. Gond akkor van, ha amolyan jó magyar szokás szerint "piszkáljuk", ráadásul mindenféle védőfelszerelés nélkül. Amíg a gép belsejében, sértetlenül elvan, addig az égvilágon semmi baj vele. Amikor javítanád a gépet, na az más történet. Ot mozog, surlódik, óhatatlanul is porzik = nagyon nem jó. Szóval ha majd egyszer szét kell szednem valami miatt, megy az azbeszt is, de addig jól el van zárva. Megszabadulni tőle nem könnyű, de azért van rá lehetőség.
UI: ha időd e ngedi válaszolj majd a PM-re (v. a mailre)
Jobbulást
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
tariattila
üzenetére
Az azbeszt eléggé veszélyes hulladék, nem lehet lebontani és kidobni a szemétbe vagy átdobni a szomszédnak. Jobb, ha nem piszkáljuk és a konyhából is eltakarítjuk, de legjobb, ha meg se vesszük.
-
limerik
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Ez egy nápolyi kávéfőzőnek néz ki. Valami ilyesmi:
https://www.youtube.com/watch?v=Z_bND5CfYAU
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
tariattila
üzenetére
Egész héten orvosszakértői bizottságok, igazságügyi orvosszakértők, megmondóemberek buzerálták a lábamat és az elmémet. Jövő héten már dolgozok.
-
tariattila
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
az a piroska ott hátul a demoCremina??

-
tariattila
veterán
válasz
fragola.6035
üzenetére
ez érdekes tényleg... anno még nem volt félelem az azbeszt miatt
de egy maszkkal óvatosan lebontva majd valami modern anyaggal visszaszigetelve (már ha egyáltalán kell) simán jó...
a Te módszered is eredményes lehet miszerint 'nem piszkálod'...
el voltál veszve... minden rendben?
vagy netán csak pidre vadásztál?
K.Kálmán! szép kis kotyesz...
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
tariattila
üzenetére
Én úgy vagyok ezekkel az azbeszt szigetelésű Creminákkal, mint a székely ember a medvével. Ha nem piszkálom, abból nem lehet baj.
-
tariattila
veterán
na azéé!
már azt hittem meg kell húzzam!

-
ronin s8
senior tag
válasz
tariattila
üzenetére
Fellini...? Faema!

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
tariattila
üzenetére
Rossz az irány Attila! fel ne boritsd b.szki!
-
prandris
tag
Volt ma valaki "A Káve napja" rendezvényen?
-
ronin s8
senior tag
válasz
tariattila
üzenetére
Az én Pavonim 2002-es, de időnként használunk egy barátom 1972-esét, ami a régi térfogat. Ott is elég a mennyiség...

Ugye az, hogy jobb eredményt ad, az sose fog kiderülni.
Sohasem fogod tudni visszajátszani ugyanazt a shotot az elejére, hogy a másik módszerrel fejezd be. A Pavoninál szerintem nincs időben és térben két ugyanolyan húzás...Kálmánnak: Én is használom időnként a Fellini húzást. Olyankor, amikor valamit elrontok, és megijedek, hogy nem jön ki a kávé.
Ilyenkor próbálok mindenfélét, még egy kis vizet is ráengedk a pogácsára. Nem gondolnám, hogy ilyenkor túl jó az erdmény. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
ronin s8
üzenetére
A tényszerű(nek tűnő) megállapítások, amik szerintem a fölösleges viták legjobb táptalaját szolgálják.
A kvázi lehülyéz az nem egyenlő az nyíltan lehülyéz-zel. Szerintem egyik koordináta-rendszerben sem.
A mérések nélküli, visszaigazolatlan feltevések sokszor kacskaringós tévutakra vezetnek (saját hibákból nyert tapasztalat). A feltevéseknél pedig csak az előítéletek a rosszabbak.
Milliliterekről beszélni, amúgy értelmetlen a kréma ezt "meghamisító" hatása miatt. Ebből a szempontból a volumen is pontatlan terminus technicus részemről. Arról viszont, hogy ki hogyan szereti a kávéját vitatkozni, teljességgel értelmetlen. Nem is értem igazából, mit vitatsz. Először úgy tűnt azt, hogy egyáltalán nagyobb shot-ot eredményez-e a Fellini. Most már úgy tűnik, csak az értelmét, amiről Magad is bevallod, hogy voltaképp ízlés dolga. Persze lehet, h vhol én vesztettem el a fonalad.
@Soldier2. Megnézném azt a videót, amin vki Fellini nélkül 45-45g (de akár ml) kávét eredményező húzást produkál egy Pavoni-val. Vágni nem éri :-).
A szomorú törvényszerűség ezzel szemben az, hogy a minden egyéb változatlan alapon, mindent azonos módon előkészítve és végrehajtva a szimpla kosárral történő húzás nagyobb tömegű shot-ot eredményez a duplánál, azon egyszerű oknál fogva, hogy 18,5g kávéőrleményben mérhetően több víz marad a húzást követően, mint 11g-ban. Itt attól eltekintek, hogy a szimpla és a dupla kosárnál kívánatos egy csekély mértékű őrlemény finomság különbség (ennek faktornak a bentrekedő vízre gyakorolt hatása szerintem elhanyagolható).
-
tariattila
veterán
válasz
ronin s8
üzenetére
a fellini szerintem nem a minőség javítására szolgál!
van, hogy egy eszpresszónyi szűkösen jön le (gondolom kávé függő is, hogy mennyit vesz el a pogi stb)
na ilyenkor lehet ''kiegészíteni kis plusz vízzel)a cremina és pavoni teljesen más vízhozammal bír..
nem lehet és nem is kell összevetni!a fellíni módszernek további ''előáztatásfokozó'' szerepe is lehet amennyiben nincs megfelelő ellenállása a kávénknak ezen módszerrel ''keményíthető'' javítván ezzel a kivonatolást
sok variáció lehet... de ezt menet közben az ember tudja kombinálni...
azt, hogy nincs értelme, hülyeségnek tartok!
nem minden esetben szükséges persze de többször ad jobb eredményt...
ez IS erősen egyén/izlésfüggő...nem tudom neked milyen pavonid van én a 61-73-ig gyártottak nevében tudok csak nyilatkozni, azoknak szűkös a vízhozama.
ha kávé nélkül csinálod akkor meglehet a 30ml is
-
ronin s8
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Azt gondolom, az eső részt már tisztáztuk...

Nem hülyéztem le a Fellini használókat, csak nem vagyok meggyőzve a minőségjavító eredményéről.
Te egyelőre a "volumennövelést" próbálod igazolni....
Legyen. Jelzem, itt is van egy félreértésre okot adó szó, és a a volumen. Ez mennyiséget jelent. Ennek akkor van jelentőége ha eNÉLKÜL NINCS MEG A MENNYISÉG. Ha nincs meg, akkor viszont nincs olyan, hogy "Fellini húzás", hanem minden húzásnak Fellini húzásnak kellene lennie, különben nem lehet rendeltetésszerűen használni a gépet. De miután az elnevezés közszájon forog, ez feltételezi egy másik, "normál", kielégítő (mennyiségileg és minőségileg) húzás létjogosultságát. Ez itt a téma...
-
soldier2
őstag
válasz
ronin s8
üzenetére
Ha a Pavoni tud 60 ml-es duplát, akkor ízlés kérdése, hogy kell Fellini, vagy nem (azon meg ugye kár vitatkozni). A Creminán "pumpálás nélkül kb 30 ml egy húzás, így ott kell (így vitatkozni rajta megint nem érdemes). Szerény véleményem amit csak igen hiányos olvasmányaimra tudok alapozni, a Pavoni esetében nagy értelme nincs a dolognak, hiszen ha be tudsz szívni a fejbe 60 ml-t, aminek egy részét úgy is kidobod, miért dobnál ki még több meleg vizet?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Tök jó Ronin, hogy jó irányon ülve a lovon tök szar irányba lovagoltál (lásd a Cremina dugattyú feletti tér hozzászólásod), majd egy olyan dologról nyilatkoztatsz ki tényszerű megállapításokat, amit nem használsz (szerintem nem értesz), és ami legalábbis ízlés dolga.
A Fellini-ről azt nyilatkozni, hogy egy statiszta tévedése, nos az meglehetősen "bátor". A német és amerikai fórumokon több kiskaros user megelégedéssel él vele, míg egy posztolás gyakoriságát illetően kisebb arányú csoport vitatja az értelmét. Ilyen esetekben azt mondhatom, ha objektív akarok maradni, hogy ízlés dolga. Miután lemérve a pogácsánál keletkező hőmérsékleteket megállapítható, hogy nem lesz hősokkos fellini-nél sem a pogácsa, és mérleggel mérve (talán a legcélszerűbb eszköz erre a célra) nagyobb adagot eredményez az alkalmazása. Józan paraszti ésszel átgondolva ez talán nem is olyan meglepő. Azt is mondhatnám diplomatikusan, hogy könnyelmű dolog kvázi lehülyézni az Fellini húzást alkalmazókat (szerintem :-))))).
-
válasz
ronin s8
üzenetére
a pavoninál bonyolítja a kérdést, hogy én például nem engedem bele az egészet a csészébe, kb. a shot feléig-kétharmadáig csapolok, a többi kuka. akkor viszont jól jöhet a fellini, hogy meglegyen a kívánt mennyiség. hogy miért az első fele? érdemes megkóstolni azt is, a második felét is, aztán mindenki szabadon dönthet

-
ronin s8
senior tag
válasz
soldier2
üzenetére
Válasszuk ketté a dolgot.
Technikailag a Pavoni tud 30 ml szimplát és 55-60 ml duplát Fellini húzás nélkül is. Hogy a Cremina mit tud, azt nem tudom, olyanom nem volt még.
A kérdés: ad-e valami pluszt ízben, vagy valamiért érdemes-e ráengedni még egy kis vizet?Ez kb.olyan kérdés, hogy melyik "hosszúkávé" jobb, az egyszerre lefőzött 60-70-80-ml, vagy az ugyanekkorára felvizezett 30 ml-es espresso? (Szerintem egyértelműen az egyszerre lefőzött, de ez mindegy
)
Vagy pl. filterezésnél a teljesen teletöltött szűrőpapír, vagy a szakaszonként, apránként telecsepegtetett?Erre viszont nincs szerintem válasz, ill. egyéni technikától, tapasztalattól függ.

-
soldier2
őstag
válasz
ronin s8
üzenetére
A filmben valóban egy rugós géppel csinálják. A Cremina egy húzással nem ad 30ml-nél több italt, míg az 1:2 aranyhoz is (ami inkább ristretto mint espresso)kell a 36ml ha egy a gyarinál picit nagyobb kosarat használsz (pl Electra). Ilyenkor jól jön a "Fellini" plusz pár mililitere. Szimplánál, vagy 30 ml-ig nem sok értelmét látom, hisz akkor valóban nem nyomod ki a plusz beengedett vizet. Sokat olvasgattam róla (tudom, nem ér fel a tapasztalattal, de majd jön az is) van aki csinálja, mert tetszik az eredmény, vagy kell a plusz térfogat, van aki nem, mert csak szimplázik.
-
ronin s8
senior tag
válasz
tariattila
üzenetére
Nézd, ez egy filmes baki...

Egy statiszta először lehúzza a kart, utána MÉG ENGED VIZET, majd kétszer picit megnyomja.
Nem látod az előkészítést, nem látod a lefolyást, se a végeredményt, egyáltalán nem látsz semmit... Ehhez képest hivatkoznak, hivatkozunk rá.
-
tariattila
veterán
válasz
ronin s8
üzenetére
már bocs de hülye lennék új adagot beengedni ha nem akarnám végignyomni...
mert ha ezt tenném akkor lenne igazad abban, hogy ''értelmetlen a fellini húzás''
úgy valóban az... főleg ha úgy csinálod hogy emelgeted a kart mint ha 'fellíniznél'
de valójában nem éri el a dugattyú a vízbeeresztés határát...
if you know w.I.m.
alapból az öreg pavonik nem 'hoznak' 30ml kávét...
de ez csak !szerintem! -
ronin s8
senior tag
válasz
tariattila
üzenetére
Úgy, hogy Te határozod meg az időt és a mennyiséget. A dolog nem úgy működik, hogy "nyomom, ameddig bírom, oszt lesz valamennyi".
A Pavoni úgy van kitalálva (méretezve), hogy Fellini húzás nélkül is megvan a kívánt mennyiség.
Ha felemeled a kart, és utánaengedsz vizet, ugyanúgy nem fogod tovább engedni az espresso-t 30 ml-nél sokkal hosszabbra, mintha nem engednél rá vizet. Lehet, hogy kicsit más lesz a végeredmény (biztosan, hiszen "felhígitod" a pogácsát), de a mennyiséget ezzel nem növeled...
Sőt, még duplát is tudsz húzni utánvizezés nélkül, szóval igazából erre a "Fellini pull"-ra semmi szükség. Ezt egy Fellini filmből vették, egy egészen más géppel csinálva.
-
ronin s8
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
"A Fellini lenyege pont az athuzott vizmennyiseg, a shot volumenenek emelese. "
Na erre még nem igazán sikerült rájönnöm. Miután szerencsés esetben (kb. mindig) így is, úgy is megvan a 30 ml, a Fellini pull nem növeli a mennyiséget. Szerintem egyszerűen csak egy rossz szokás...

-
kicsit játszottam ma a 20 grammos szűrővel (a szívem meg mindjárt kiszakad). sikerült jól összenézni a gyári 14 grammossal. végülis nem kell vészesen arrébb tenni a darálót és képes jó kávét adni az is (milyen meglepő). de az eredmény nem egészen az, amit vártam (legalábbis ezzel a kávéval), mert nem a shot lett sokkal hosszabb és a mennyiség több, hanem inkább csak simán túlextrahált, túl tömény az egész. hiszem, hogy minden géphez (vagy gép-kávé pároshoz) van egy optimális kosár/mennyiség és úgy tűnik, hogy ez bőven sok a dc-nek. a gyáriba tett 15 gramm kicsit rövid kávékat ad mondjuk, de mivel újabban sokszor duplát iszunk fejenként, még az is lehet, hogy ez nem baj.
-
-
soldier2
őstag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Az a baj, a Creminával, hogy annak ellenére mekkora kultuszt tudtak köré építeni, nagyon ritka. Gondoltam már rá, hogy ne itt "eszmecsréljünk", de akkor még ennyit sem tudnának róla, így hátha valaki még kedvet kap hozzá. A korzón még van egy eladó

-
ronin s8
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Én bocs!!

-
ronin s8
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Én valamiért a Pavonira gondoltam.

-
-
ronin s8
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Ha nem emeled vissza a dugattyút, nem áramlik ott víz. Ennek ellenére valóban melegszik a fej (meg az egész úgy, ahogy van), de ez a hőátadástól van.
Azt viszont tényleg nem tudom, van-e különbség aközött, hogy visszaemeled-e a kart (és akkor kap újabb vizet), vagy csak simán lenyomod (és akkor az érintkezések miatt kapja a hőt)...?
szerk: Igazad van.
De Fellini húzásnál más a dolog. Ott van szerintem különbség, mert a pogácsát friss, meleg víz éri. -
-
Surda-
őstag
-
ronin s8
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
"..bonyolitja, hogy a huzas alatt a dugattyu folotti reszbe friss, forro viz aramlik, ami a fejhot ismet felfele tornassza. Ez mar az aktualis extrakcio homersekletet, szerintem erdemben csak nagyon lassu huzasnal befolyasolja."
Ez csak Fellini húzásnál van így.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
soldier2
üzenetére
"persze lehet, hogy ha bent van a kávé, akkor először az addig a fejbe bejutott temperált víz éri a kávét, csak ez ellenállás nélkül nem látszik."
Lehet, h felreertheto voltam. Eloaztatashoz nincs temperalt vized. Max annyi, amennyi a nyakban levo vekony jaratban pang, de a nyak ertelemszeruen forrobb mint a fej. Felfele mozgataskor a dugattyu alatt levego van (ha jol van beallitva, ha majdnem utkozik a dugattyu a felsoszuron), majd mikor zarod a szurotartot egy kurta ideig pici vakuum keletkezik. Aztan a dugattyu nyitja a bojler fele a csatornat, ahonnan kiszabadul a sarkany, amit a fejnek kell megszeliditeni.
Ja, vissza Reiss irasahoz. 2011-ben o meg arulta a Cremina-t. Csak ennek tudhatom be, hogy azt allitja, hogy 6 duplaig allja a fej az ostromot. Ez egy erosen optimista allitas. Aktiv hutes nelkul ez nem megy. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Ha utana uresoblitesz, akkor csak a vized fogy. Igy van. Van, aki kave utan fentfelejti a zazzot es kenytelen shot elott uresoblitve tisztitani. Na az kepes frankon kibillenteni a fejet.
Az, h a relative magas homersekletu eloaztatas mennyire gaz, azt kimuvelt nyelvu, tobbresztvevos vakteszttel lehetne csekkolni. En nem erzek negativ hatast.
Minel hosszabb ideig tart az eloaztatas, annal inkabb kiegyenlitodik a viz es a fej homerseklete. Nyilvan van egy esszeru hossz, amit nem celszeru, es nem is erdemes meghaladni. Ezzel szemben minel rovidebb az eloaztatas annal meredekebben eso homersekleti profilod lesz, hiszen az intenziv kiegyenlitodesi fazis a huzas alatt is zajlik. Persze ezt meg az is bonyolitja, hogy a huzas alatt a dugattyu folotti reszbe friss, forro viz aramlik, ami a fejhot ismet felfele tornassza. Ez mar az aktualis extrakcio homersekletet, szerintem erdemben csak nagyon lassu huzasnal befolyasolja.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Nem kilincselhet tovább a Tesla Kínában
- Cyberpunk 2077
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Töltőtoll kedvelők/használók topicja
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen TV-t vegyek?
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z390 i7 8700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Corsair 550W
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Thunderbolt Dock WD22TB4 (210-BDTD)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 550W
- magyar billentyűzet - 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Aztán bocsi csak ez volt itton ennyire még nem voltam felkészülve

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Tamper nekem is kellene majd... Mdf 2-10-fokozatig írja a esspresso-t, próbáld meg 2-3 fokozat közül valamelyiket...

A Pavoni úgy van kitalálva (méretezve), hogy Fellini húzás nélkül is megvan a kívánt mennyiség.

De Fellini húzásnál más a dolog. Ott van szerintem különbség, mert a pogácsát friss, meleg víz éri.