- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen házat vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Projektor topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Méretes és széles gaming monitorral bővült az MSI kínálata
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
smiti
veterán
Ne haragudjatok, topikot tévesztettem és ez itt a bolondok háza?

Ha úgy gondoljátok hogy nem ide való a kérdés akkor irányítsatok a megfelelő fórumba, de NE Nekem írkáljátok a f@szságokat.
Köszönöm.

-
Surda-
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nagy szavak...
-
Surda-
őstag
Nem hiszem,hogy ízre lenne különbség,egyszerűen a gáz a praktikus,könnyen kezelhető.
Ha kifut a tej, nem elkezded pty pity pty pity pittyegve lejjebb venni a hőt az érintőképernyőt, aminek nyolcszor melléütsz, hanem letekered a gázt egy mozdulattal.
Felül gáz, a sütő meg villany,ez a tuti párosítás. -
válasz
Surda-
üzenetére
ez nem is vitatja senki, de ennek nem feltétlenül az az oka, hogy az a jobb otthoni használatra, sőt. ahogy az sem, hogy villannyal nem lehet olyan finomra elkészíteni az ételt. jó volna már valami érvet is hallani azon felül, hogy "de jocóka is azt használja, és ő tényező, ergo az a jobb". téged miben nyomorított meg a villany és hogyan?
(lehet, hogy a gázos a jobb, csak kérdés, hogy mit értünk jobb alatt. és mégegyszer, nem egy üzemi konyháról szeretnék beszélni, hanem otthoni főzésről)
-
válasz
bbuffy
üzenetére
igen, és fotózni is csak dslr-rel lehet jól, a kompakttal készült kép nem tud művészileg annyit érni... ezek eszközök, vannak tulajdonságaik és lehet őket jól és rosszul is használni. a gáz lehet, hogy jobb valamire, de bármilyen szinten lehet űzni ezt az ipart villannyal is, nem az a korlátja a home made csúcsgasztrónak (hanem az alapanyag). na, én meg ebben nem nyitok vitát

-
bbuffy
senior tag
Indukciós tényleg jó, arra amire kitalálták. DE a gáz a legjobb. Ez nem hitvita, ettől még mindenki azt használ, amit. Indukciós, egy áramzabáló, rapid gép, mondjuk egy múzeumban látvànykonyházni jó..
-
smiti
veterán
Sziasztok!
A kedves nejem fejébe vette, hogy szeretne egy automata kávéfőzőt. Most pont kapóra jön, hogy a MM.-ban holnaptól 18 havi kamatmentesre lehet megvenni minden terméket.
Abban segítsetek már nekem, hogy 100000 Ft. környékén melyiket érdemes? A megbízhatóság lenne a legfontosabb, illetve hogy a garancia leteltét követően ne egy vagyon legyen a javítása.

-
ronin s8
senior tag
Parci, bocs, de ez nem hitvita.😉
Amúgy nekem is volt elektronyos és indukciós is. Hálistennek már gázos van.

Egyébként felsoroltátok már a főbb érveket. Közalátéttel sem működik rendesen, és mire bevásárolsz pár alkalmas edényből, többet költesz, mint a gáz feltételeire. Otthonra teát melegíteni az indukciós ok, levest is tudsz rajta főzni, de minőségi főzéshet ott a gáz.Sütőnek viszont jó az elektromos (addig, amíg nincs kemencéd
). -
válasz
kahvesi
üzenetére
árut szállítani is jobb kamionnal, mégsem azt veszünk. de úgy látom, itt az új hitvita, én szépen kilogolok belőle. mondjuk 10+ évig gázzal főztem, egy ideje meg nem, de mindegy, a lényeg, hogy mit mond egy fórum vagy egy profi séf, hiszen nyilván tök ugyanazok a szempontjaink.
-
ronin s8
senior tag
Ne hülyéskedjetek már! Wokot hogy teszitek rá az elektromosra? Melyik étteremben van villanytűzhely? A gáz a tutti.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
radi8tor
üzenetére
szerencsére sikerült már több ismerősömet lebeszélni a gáztűzhelyről... külön gázterv, mindenféle plusz szellőzők, engedélyek, kutyafüle. és hát jobb a villanytűzhely. akár sima, akár indukciós. rég volt ám, amikor a simák szarok voltak. nekünk mellesleg olyan a főzőlap, hogy az első két platni indukciós, a hátsó kettő sima. van, amihez ez a jobb, van, amihez az.
-
soldier2
őstag
válasz
ronin s8
üzenetére
Ha főzött az asszony valaha indukcióson soha az életbe nem fog gázzal, vagy kerámialappal főzni (és te sem). Én espressos történetem is az indukciós lappal kezdődött. Azaz a feleségem eltörte az indukciós/kerámialap kombo tűzhelyet, és mivel a kerámialap rész annyira gagyi volt az indukcióshoz képest, az utód már full indukciós lett, így viszont nem ment a brikka. Az ikeás kotyesz meg már nem volt elég jó. Így lett egy éve a Gaggia + Imat, és azóta nincs megállás (azaz remélem a legutóbbi upgrade már végállomás
)
Egyetlen dolog amivel nem boldogul az indukciós, az a wok, de elvagyunk nélüle
#Ed_007: a brikka csak vicc volt, arra, hogy a kotyogós ízeket keresed, amit soha nem fogsz megtalálni az automatával, de azért jó kávéval etetve az is tud iható kávét főzni (nekem pl a nyáron a brikka csalódás volt, pedig anno több évet használtam). A fém alátéttel meg nekem az a bajom, hogy ha nem igyekszel, túlmelegíti a tűzhelyet, az lekapcsol, a kávé meg nem fő le, inkább szükségmegoldás.
#Prandris: gyakorlatilag bármelyik megteszi. Valaki linkelt egy egész jót egy hete kb, ha megtalálod. Volt fotó is
-
prandris
tag
Milyen digitális mérleget ajánlanátok, ami 0,1 gramm pontos, de nem olyan marha drága? Van egy gagyi 1 gramm "pontos" mérlegem, de vicc kategória.
-
ronin s8
senior tag
Nem értem egyébként ezt a fene nagy indukciós divatot. A jó tűzhely gázzal működik...

-
ronin s8
senior tag
válasz
Ed_007
üzenetére
Az a gond ezekkel a gépekkel, hogy hiába veszed hozzá a legdrágább szemest, nem tudja kihozni belőle az igazán jót. A kotyogós meg egészen más irány. Ha az tetszik, arra kell gyúrni. Lehet azzal is trükközni, egészen jót főzni, de az ebben az esetben nem a kényelemről fog szólni.

-
soldier2
őstag
válasz
Ed_007
üzenetére
Akkor egy brikkával lehet jobban jártál volna

Érdemes lesz majd megpróbálni néhány sötétebb pörkölésű Paljoc kávét: pl Choco Madness, Spicy Italy, Java Mix. Majd elődöntöd mi jön be jobban. Az a jó a szemes kávéban, hogy rengeteg közül tudsz választani. Szvsz automatába is jobb ha egy olcsóbb (ez még mindig viszonylag drága) de friss pörkölésű kávét választasz (Kávékalmár, Kapucziner, Avx, Monterosa, Pacific Caffé stb) -
kk831228
addikt
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz
Ed_007
üzenetére
Amíg van adperernél Pacific és Lollo, addig csapj le rá. Drágábbakat úgy sem nagyon éri meg.
Sokat ne várj egyébként az automatától. Én is azzal tolom még, a kávékat meg lehet különböztetni, de közelébe sem ér egy rendes daráló-karos gép párosnak. Cserébe kényelmes.
-
Ed_007
aktív tag
Jura ENA5 kávégép tulajdonosok lettünk
és most próbálgatjuk, milyen beállítással, kávébabbal a legfinomabb a kávé. Tudnátok tanácsot adni, milyen kávéval lenne érdemes próbálkoznunk, ha a lágyabb, nem kesernyés ízeket szeretjük? Ha a kávé mellé még az esetleges beszerzési helyet is meg tudnátok írni, külön megköszönném (budapestiek vagyunk).
Mire lenne érdemes figyelnünk egyébként, mi a fontosabb a kávé ízében? kávébab (fajta, származás, pörkölés) vagy darálás? (A hőfokkal stb. a mi gépünk esetében nem nagyon tudok játszani.) -
adpeter
tag
válasz
mrrr74
üzenetére
De bezárom napokon belül

Ami van még: 5 Kg La Piazza
1 Kg Malabar
2Kg Pacificaffe (100%A)
2 Kg Lollo NeroVan még pár zacsi Gourmet Gran Crema 500g
és I' Magnifici 7 500g
1db 500 grammos Molinari Decaff szemesLollo Podokból is van még.
Vannak még csészéim és pár apróság. Gyantapatron,1-es,2-es kifolyó stb.
Majd összeírom pontosan ami marad... -
Silent 71
csendes tag
válasz
soldier2
üzenetére
Ajánlatos bizonyos időközönként (kb.2-3 hetente) leszedni a felsőszűrőt és a vízterítőt blokkot!
Mert nagyon összetud ám gyógyulni a vízkőtől és a kávézsírtól, az alu korong a fejjel!
Ezt vagy tersonetbe kell beáztatni, vagy hideg zsíroldóval lefújni, és elmosni!
Ha veszel rá ipari felsőszűrőt (dupla, drótszövetes), akkor a zacc sem tud visszajutni a főzőfejbe! -
prandris
tag
Volt szó az Evo vakszűrőzésről, hogy nem lehet a háromjàratú hiànya miatt. Akkor hogyan lehet karbantartani? A citromsavazást értem, szoktam is de az ugye vízkő ellen van. De a kávézsírt hogy távolítom el rendesen?
-
soldier2
őstag
válasz
nepszter1
üzenetére
A videón nagyon rángattad, írtam én is, hogy ha azért csinálod, hogy ne folyjon, akkor a kartömítés cserélendő (ha a gépet használtan vetted, akkor erre elég nagy az esély). Ha csak megszokásból húztad rá olyan erősen, akkor ne tedd. Amint érzed, hogy megszorul, jónak kell lenni. Ha nem az, akkor tömítéscsere. Postával együtt is kijön 1500ft-ból egy utángyártott, de érdemes 2-3 db-ot rendelni, fogyóáru.
[ Módosította: Parci ]
-
Silent 71
csendes tag
válasz
nepszter1
üzenetére
Amikor melegíted a gépet, a kart nem kell ráhúzni teljesen!Csak annyira hogy épp megszoruljon!
Így a kartömítést kíméled(néd)!De a tiédet cserélni kellene, mert nem középen szorul meg a kar!
Ha túlságosan rossz már a kartömítés, olyan is előfordulhat hogy a vízterítő nem fekszik a gumiba
rendesen, és szivároghat a víz mellette!A vízhozamát is nézd meg a gépnek, ehhez kell majd
egy mércés pohár.(60-90ml/10ms) Mielőtt beleteszed az őrleményt a szűrőbe, töröld ki egy
száraz ronggyal!Ha véletlen mégsem boldogulsz a kávé készítéssel!Akkor próbáld felvenni a
kapcsolatot Zolnagy fórumtárssal, ő is Győri! -
nepszter1
addikt
Hali lehet kapni bevasarlo boltba iható szemes kávét?
-
tariattila
veterán
kávénap-délutáni kávészösszenet... fragola maesta által pimpelt kis QM-emmel [link]
(spontán mobilos vacak képek... csak a hangulatát próbáltam....
)a magok az AVX-től származnak, Sandalj minta... tegnap pörköltem már sötétben, csak hangra mentem, színét nem láttam

minden létező paraméter spontán!!! a kávé íze viszont eszement...
na de ez lehetett volna másképp is persze... a jó kávéhoz sokszor szerencse is kell, főleg ha az ember lusta állandóan minden "szabályt" betartani -
adriankoooo
senior tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Szerencsére minden klappol.

Majd egyszer, ha eljutna még hozzád teszünk rá szilvike gőzkart. Kár, hogy szét kell bombázni hozzá a gépet. Ahhoz most nincs kedvem.
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Az nem vészes szerintem, ha zavar akkor engedd ki gőzölés után is a kondenzvizet a csőből, és akkor nem lesz egy csepp se.

Szerintem a pogi akkor jó, ha a kávé jó!
-
adriankoooo
senior tag
-
ronin s8
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Új, vastag kazánt bele, oszt jónapot!

-
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ugyanaz a gőz-vízcsap van benne, mint az ECM Giottoban, nem lehet tömítést kapni hozzá, csak gányolni, vagy az egész szeleptengelyt cserélni.
-
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Naná, mert a HB és Ábi is más szemmel nézi. Ők azt látják (amit te is írtál) hogy nem gyorsabb/lassabb mint a többi, ugyanolyan jó kávét csinál (nem csoda, ugyanaz az e61 fej van benne), és még olcsóbb is. Te meg azt látod, hogy nem az örökkévalóságnak készült (manapság egyre kevesebb a tartósnak tervezett cucc). És ha realisták akarunk maradni, akkor számít az ár is. Hisz ha pl felébe kerül mint egy új Rocket, akkor még jó vétel is lehet.
Másik véglet pl az új Cremina. Örök élet és még két nap. De meg is kérik az árát. Kell egy egyensúly valahol az ár és a tartósság közt, ami mindenkinek máshol van (pénztárca, életfewlfogás és még sok más függő) -
fragola.6035
aktív tag
Ennél a gépnél látszik hogy javíthat a volt, össze vissza hajlott a bojler. Nem lehet egy hollandit kitekerni, mert nyaklik a kazán, a hőcserélő minősíthetetlen. Tettem rá egy fejhőmérőt, nem gyosabb, nem lassabb, mint a többi.
Lehet, hogy egy Rocketen már egy-két éves korában folyások vannak, de az jól javítható. Egy Rocketet meg lehet venni teljesen lepukkantan is, mert felújítás után jobb lesz, mint új korában de ez a Bricoletta nem ilyen, tiszta pelenka anyag mindene. A fej tetején az a műanyag csavar undorító, le sem lehet tekerni roncsolás nélkül. A HB fórumon az egekbe magasztalják az Obel őrlőt is. -
Ábi
tag
válasz
lagoon79
üzenetére
Nem vettem személyeskedésnek, de nekem pl. SID leírása a gépről+ a fórumos véleménye, akitől vettem + a HB teszt és azóta a saját tapasztalat meggyőz arról hogy egy ilyen beírásra reagáljak. Eddig 4:1 a Brico javára.
Nem megfelelő karbantartás mellett egy GC is katasztrofális lehet, eszi a kazánt stb., csak itt nagyobb a támogatottsága...
-
mrrr74
aktív tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Köszi szépen! Mondjuk Tőled kellett volna kérdezni először

Beleborult a Classic tartályába még az a kicsi amit anno adtál -
lagoon79
tag
kíváncsi voltam, h milyen hamar reagálsz

Fragola szakmai szemmel nézi a gépeket, nem a használatról alkotott véleményt. és bizony könnyen lehet egy gép "nem ajánlott" kategória, ha egy esetleges meghibásodásnál nem vagy csak nehezen javítható. minőségi alkatrészeknél azért kisebb eséllyel fordul elő meghibásodás, plusz jó konstrukciónál a javítás/felújítás is egy könnyebben megoldható.
tehát mielőtt személyeskedésnek vennéd, van akinek a fentiekben leírtak is számítanak a gépválasztásnál. plusz lali.hu (fragola) véleményét érdemes szem előtt tartani.
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
nagyon jól néz ki! az, hogy mennyire száraz ugye mindegy is lehet, hiszen azon is múlik, hogy hol enged el a háromjáratú. a dc tök száraz pogit ad, a silvano mindig tocsogott. de csatornásodás a kép alapján egyáltalán nincs, így néz ki egy jó pogi

-
Ábi
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Lehet, hogy felújítani macerás, de hogy nagyon jól megállja a helyét az E61-esek táborában az fix. Szeretem használni mert gyors és kiegyensúlyozott. Nem mondanám rá, hogy kerüljék ( lásd HB fórum 😉)!
-
mrrr74
aktív tag
Hol tudnék rendelni vízlágyító gyantát? Sehol nem találok kilós/félkilós kiszerelést. A múltkor valamilyen okból beleömlött a víztartályba, fogalmam sincs hogy csinálta. Mindenhol csak patronnal együtt van, de az nem szükséges.
köszönöm -
ronin s8
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Eddig is kerültük, hidd el.

-
fragola.6035
aktív tag
Van nálam javítani egy Fiorenzato Bricoletta. Ennyire silány E61 gépet még nem láttam. Minden alkatrész a leggagyibb, legolcsóbb, a bojler a legvékonyabb rézlemezből van, annyira gyenge a bojler, hogy egy felújítást se mernék csinálni rajta, mert össze vissza hajlana. Kerüljétek!
-
angelside77
tag
válasz
nepszter1
üzenetére
Ha alapban, üresen jó a vízhozam, akkor elméletileg túl finomra őröltél. Addig durvítsd az őrleményt, amíg 25 mp alatt nem jön le a presszó mennyiség (vagy dupla, ha dupla kosárral csinálod, mint a videón). Ezt a finomság beállítást, ki kell tapasztalnod az őrlőn. Ez kv-ként, sőt még talán az időjárástól is függeni fog. A gépet te kapcsolod ki ~25 mp után.
A 20 perc az a bemelegedésnek szól (a pumpa nem megy). Csak a fűtőszál fűti a vizet (ezt hamar), meg a többi alkatrész is átmelegszik, hogy hő-stabil legyen a gép.
(#29603) nepszter1: Elméletileg a tömörítés erőssége standard ~ 14-15 kg (azaz ha precízebb akarok lenni, ~ 140-150 N erővel kell lenyomni.) Az őrlemény finomságával tudsz játszani.
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz
mrrr74
üzenetére
Mert valószínűleg csak akkor vonja le a készletből, ha meg is rendeled, ami ha belegondolsz logikus is.
(#29612) mrrr74
Gondolom alacsony volt a készlet, aztán amíg te pakolgattál a kosárba, addig más rendelt.
Én is rendeltem volt, és csak azért nem bosszankodok, mert múlt héten érkezett meg 2 kg kávé. -
bl4ze
veterán
válasz
nepszter1
üzenetére
És ajánlanék pár dolgot beszerezni....
Ahogy olvastam győri lehetsz, mert a Kapuczinernél vettél személyesen kávét ?
Amit ajánlanék beszerezni, pécsi Danettitől a legolcsóbban :
MÉRCÉS ÜVEG POHÁR 22, 30, 44, 60ML - 3/4, 1, 1-1/2, 2 OZ
UN497
GAGGIA VAKSZŰRŐ
G058
és tisztításhoz, vakszűrőzéshez :
PULY CAFF PLUS FEJ TISZTÍTÓ 900 GR. - NSF TANÚSÍTVÁNY
UN288
és mivel ilyen rettenet szarvasi tartóba csapoltad a kávét, ajánlom :
il Moretto Eszpresszó csésze
MOR015
És ha onnan rendelsz gyakorló kávénak tökéletes :
LA GENOVESE MEZZOCHILO AVORIO 500 GR SZEMES KÁVÉ
LAG146
Hivatkozz a kávés fórumra rendeléskor !

Ha elnéztem valamit és budapesti vagy akkor pedig Expolygon Kft. (onnan drágább a posta-futár!)
-
-
nepszter1
addikt
válasz
soldier2
üzenetére
nem nyomom le olyan erősen a zaccot a szűrűbe meg finomabra öröltem utána tökéletesen kijön belőle a kv , akkor ez volt a gond túl nagy erővel nyomtam le
Illetve nem volt elég finom a kvcsak sajnálom már ezt a drága kv-t annyit teszelgettem és még mindig nem tökéletes

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 FE
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Dell Precision 7560 - Intel Core i9-11950H RTX A4000 32GB 1TB SSD FHD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

).

Brikka nem játszik, ezért...
Mondjuk ha olyat vettél Te is akkor biztos nem lehet szétszedni...