-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Palote
újonc
Üdv. Ha még szükséges, Graef 702-el tudok segíteni.
-
roBEEsz
csendes tag
Egy kicsit okosítsatok fel a Robottal kapcsolatban pliz…
Megjött a masina, neki is ugrottam egy kis Bagiraval.. de ezt egyelőre nem tudom sikerként nyugtázni..
Nem tudom, hogy ez a gyári “o” gyűrű rossz-e, vagy en csinalom e rosszul.. de mikor raadom a nyomast, akkor először elkezdi köpni a vizet, aztán utána sikerült valami kis kávét ( a vicc, hogy amúgy még ez is finom volt..). Miután levettem a kosarat, akkor láttam, hogy befordul élére a pogi.. Mit rontok el?
-
brumi1024
veterán
Első összerakva, szerintem tök jól használható.
Jelentkezem az elkészültekkel az érintetteknél. -
Zen42
tag
válasz
kk831228
#128188
üzenetére
Egyszer próbáld ki papír alátéttel. Itthon is kapni. Ha túlságosan elmegy jobbra a kar akkor kénytelen vagy kisebb töltetet használni.
Nekem érdekes módon pont az ellenkezője a probléma.
A gyári tömítéssel alig tudom elfordítani a kart. Középre csak akkor tudom behúzni ha lefogom a gépet.
Könnyen lehet, hogy ha jobban nekifeküdnék, az NR kar sem eresztene, de úgy vélem ezt a gépet nem izomból lábbal kitámasztva kéne használni.
-
MPowerPH
félisten
válasz
RetepNyaraB
#128190
üzenetére
Egyszer ki kell probalnom.
Most vettem La Joyería, es La Cristalina -t. -
-
MPowerPH
félisten
Buliye Etiopia -t probalta mar valaki?(bar gondolom igen) Hozza azokat az izjegyeket, amivel hirdetik?
-
kk831228
addikt
válasz
Zen42
#128185
üzenetére
Nekem ződ van a Silviben
, az utángyártott naked kar jó sokat túlfordul a középtől de nem ereszt. Először eresztett nekem is, de miután jól ráhúztam megszünt. Annyi, hogy hülyén néz ki picit, de nem izgat. A gaggia karral is használtam egy ideig, de az azért kényelmetlenebb volt...
-
keresztg
csendes tag
válasz
Zen42
#128184
üzenetére
Nem lehet, hogy az erősebb rugó képes megakadályozni a kosarat abban, hogy rendesen beleüljön a karba? Azaz a kosár felső síkja nem lesz párhuzamos a tömítés alsó síkjával. Épp csak egy kicsit. Épp csak annyira, hogy nyomás alatt már ereszt...
Mondjuk a keményebb tömítésnek csak bele kellene préselni azt a kosarat a karba rendesen. Pfff... -
Zen42
tag
válasz
Tomace91
#128183
üzenetére
Érdekes, hogy amit kivettem, nálam is sértetlen volt, szóval csak arra tudok gondolni, hogy nyomás alatt idővel kialakulhat egy csatorna a tömítés belső íve és a fej között ami idővel állandósulhat ahogy öregedni kezd a tömítés. Nálad egészen más volt a helyzet, az egy unikum amire csak elméleteket lehetne gyártani. Így utólag én anyaghibára tippelnék de már mindegy.
A Gaggia szilikon tömítése sárga, amire a küldföldi fórumokon panaszkodnak az a zöld. A lágysága miatt papír alátétet is javasolnak hozzá, pedig eleve két mm-rel magasabb.
Ha valaki itt azt mondaná, hogy neki bevált a Silviához, egy kísérletet lehet, hogy tennék vele valamikor de most egy ideig inkább nem szivatom magam.
-
Zen42
tag
válasz
sz.zs.
#128181
üzenetére
A kérdés adja magát, valóban.
De nem ez a helyzet.
Még egy óra bkodás után összeállt a gép. Kiszedtem nagy nehezen a második tömítést is. Újra kitakarítottam a fejet. Persze semmi értelme nem volt, afféle pótcselekvésként végeztem el. Aztán beraktam az utolsó még ép gyári tömítést. Ugyanaz a helyzet. Na ekkor már agyf@sz volt de motoszkált a fejemben amit vendingo kérdezett.
Kiszedtem az összes kosarat a karokból és kiderült, hogy az NR karok eresztenek mint állat, de a gyári karok nem! Az alábbiakból aztán mindenki azt szűr le amit akar:Nyilván a tömítés kapcsán nem az a mérvadó, hogy kávés kosárral ereszt-e. Ezeket az NR karokat elsősorban szerviz célra használtam idáig. Az egyiknél a nyomásmérő állta az útját a víznek, a másiknál a vakszűrő. Ezekkel teszteltem, hogy csöpög-e. A nyomásmérős kart már régóta nem használtam csak az OPV beállításához vettem elő most, de a vakszűrőset igen és az előző, szintén gyári tömítésnél ez az NR kar nem eresztett, míg a gyári naked a VST-vel igen, hogy bonyolítsuk a dolgokat. Eljött tehát a csere ideje, gondoltam.
- Első csere - puhábbik tömítés: minden, a gyári kar is eresztett a vakszűrővel, ha nem is sugárban mint a két NR.
- A második gyári, kemény tömítés valószínű, hogy már jó lett volna a gyári karokhoz de akkor csak a két NR-rel próbálkoztam.
- Harmadik, a másodikkal azonos, gyári tömítés: a gyári karok jók, az NR karok eresztenek. Mindkettő.Azt nem értem, hogy ezeket vígan használtam kb két évig vagy több a másik, ugyanolyan verziójú Silvián ami most a fiamnál van. Plusz ugye a vakszűrős NR kar nem eresztett nálam sem idáig. A régi tömítés is gyári volt. Szóval, hogy az NR karok miért eresztenek MOST és EZEN a gépen, egyszerűen fogalmam nincs.
Érdekességképpen és elgondolkodtatónak még annyi, hogy bármit is jelentsen ez, de a gyári naked kar amit általában használok akkor kezdett el csöpögni amikor a vékony gyári rugót kicseréltem egy vastagra, hogy a perem nélküli VST ne forogjon el amikor takarítom meg, hogy ne essen ki a kosár néha. A rugócserét nem kötöttem össze a problémával csak most így utólag ugrott be. Most egyik rugóval sem csöpög a gyári kar, mégis fura. Elvileg nem kéne, hogy számítson mert a rugónak elvileg semmilyen egyéb funkciója nincs mint bent tartani a kosarat a karban. Sőt, rugó nélkül is mindennek kell működnie addig amíg az ember fölteszi a kart és elindítja a csapolást.
Tovább nem próbálgattam.
(A gépem egyébként ami olyan volt mint egy traktor most olyan csöndes mint egy leányálom, érdemes volt miszlikre szedni.)
-
Tomace91
senior tag
-
vendingo
veterán
Bepróbáltam kalmár új Kenyai kávéját. Alapból nem szeretem az afrikai tételeket, de ez betalált. Mindegy mit csinálok jóra sikerül. 17 és 28sec alatt is finom más más ízekkel. Ellenben a régi abszolút kedvenc kolumbiaim nagyon nem tetszik most, nagyon savas bármit csinálok, csokit nem is vélek felfedezni benne. Pár hetet még pihentetem, hátha megszelidül, de korábbi rendeléshez képest eddig nagyon más arcát mutatja.
-
Zen42
tag
válasz
keresztg
#128176
üzenetére
Az Tomace91 szilkon kartömítése volt. Sokan ajánlják itt a fórumon de külföldi fórumokon annyira gyakoriak az abból adódó szivárgási hibák, plusz itt volt ez a csatornásodásos probléma, hogy azzal nem akartam bepróbálkozni. Tomace91 gondjai is megszűntek amikor berakta a kemény gyári tömítést a Gaggiájába a szilikon helyett.
-
Zen42
tag
válasz
vendingo
#128175
üzenetére
Persze. Másik karral, másik kosárral is. Mindegy milyen összeállítással próbálom. Még van egy utolsó tartalék tömítésem, úgyhogy még egy próbát teszek, hátha valamit nem vettem észre.
Ha felteszem a nyomásmérős kart vagy a vakszűrőt, a tömítés külső ívén van ahol szó szerint spriccel a víz. Teljesen olyan mintha valami szennyeződés okozná de nem látok semmit az égvilágon. És nem csak egy helyen ereszt hanem legalább három. Az előző először egy helyen csöpögött néha aztán a végén már szintén kb. három. -
Zen42
tag
válasz
keresztg
#128173
üzenetére
Nekem is jár az agyam, hogy mi lehet ez. Ha a fej belsejében volna probléma a megmunkálással (ilyet azért még nem hallottam) akkor már régebben is eresztett volna, de ez csak kb. egy hónapja kezdte. Már az is felmerült bennem, hogy nem is a fej- hanem a kazántömítés ereszt, de nem. A kar hibája is kizárva. 4 karom van, egyik sem kopott, a leggyakrabban használton is még teljes a krómozás. A felfogató íve is szép, egyenletes, hibátlan. Cseréltem már vagy egy tucat fejtömítést különböző gépekben de még sosem jártam így. Ha már nekiálltam, átnéztem mindent, zajtalanítottam a gépet, kijavítottam benne egyes dolgokat, és levettem a nyomást is 6 Bar-ra mert az előző gépemben is úgy volt és nekem bejött. A röhej az, hogy 6 Bar-on folyik most orrán-száján az új tömítéssel, míg a régivel 9 Bar-on csöpögött. A fej olyan tiszta mint egy babapopsi. Bár jelen esetben nem számít de még a vízterítőben vagy a felső szűrő alatt sem volt még egy hangyányi maszat sem, tekintve, hogy pont pár napja végeztem pulycaff-os visszaöblítést.
Szóval a rejtély marad.
-
Zen42
tag
Új Silvia tömítések. A régivel sem volt semmi látható.
Kipróbáltam a lágyabbat, folyt. Beraktam egy új gyárit, folyik. A régi csak csöpögött, ez folyik. Vadi új tömítések. Zsír, kosz, sehol. Ez egyszerűen nem fér a fejembe.
-
gboszi
senior tag
Hétvégére nincs valakinek kipróbálásra egy Kingrinder K4?
-
icm
tag
válasz
Toobee
#128163
üzenetére
Szerintem is probléma lehet, hogy a pogácsa magasság (dózis) és furatok száma miatt olyan finomra kell őrölni már, hogy bőven átesik a túlkivonatolt részbe.
Apropó valakinek szimpla reneka kosara véletlen nincs elfekvőben amit kipróbálhatnék?
Tudok cserébe Marzocco (VST) szimplát adni. -
cptskorzeny
csendes tag
Sziasztok!
Végül az otthoni setupot egy lithium nanofoamerrel és a kingrinder k4/k6-al bővítem. Ehhez a napokban valaki megosztott egy alis linket, ahol 40k körül van a k6. Kérdésem, hogy ugyanazt kapom, mintha az avx-ről rendelem vagy valami bővül utángyártott örlőt küldenek?
Nanofoamer esetében amazon vagy a saját honlapja javasolt?
Van a fórum által javasolt jug, amit érdemes megvenni?
Mester alatt baristáskodtam, de a fene se tudja már, hogy mit használtam akkor.Előre is köszi mindenkinek a válaszokat!
-
brumi1024
veterán
Szerintem kifejezetten. Nincs vele lehetőség profilozni, nincs közvetlen ráhatás arra, mennyi lesz az arány, de konstans jókat húzok vele, nem kell hozzá más csak víz és tűzhely/gázégő, és mindig jó nézni. Ki kell választani a kávémennyiséget és az őrleményfinomságot és csak várni kell.
Több emberre macerásabb, de nem kivitelezhetetlen, volt olyan utazás, ahol reggelente 9 főre csináltam vele.
-
RvD
csendes tag
válasz
rastacsz
#128156
üzenetére
Hogy konkrétan melyik kés azt én nem tudom megmondani, de ez valami újabb kés az biztos, az eredeti gyári kés nem ilyen, mint, ami ebbe van. A gyárija az csak sima acél kés, ez meg már valami bevonatos. Az tény, hogy kompromisszumos gép, de én szinte csak eszpresszót iszok, így bevállaltam, mert már nagyok kellett egy normális őrlő. DF64V-ben gondolkodtam még, de arra már nem akartam várni. Meg aztán láttam, hogy azért vannak még problémák vele. Bizonyára idővel kiforrja magát és egy jó választás lesz. Volt akinél világos pörkölésnél megállt a motor, nem bírta. Ilyet ez nem csinál, pedig rohadt kemény világossal kezdtük közös életünket, meg sem kottyant neki. Semmi elektronika, egy egyszerű egyfázisú motor hajta fix fordulaton. Nekem ez így tökéletes, az egyszerűség híve vagyok. Persze ettől még szívesen kipróbálnék egy DF64V-ét is, de arra így már nem fog sor kerülni, hacsak nem találok egy zsák pénzt az utcán.

-
D@niel
addikt
Üdvözlet,
Debreceniek vannak itt?
Került a konyhára egy 1 kilós szemes csomag kávé, viszont a presszó gépemben (BlitzWolf bw-cmm2) nem az igazi; kotyogóshoz (bialetti brikka) ideális, de korán reggel 5-kor nem szívesen állok neki darálni (lépcsőház), ill. az örlőm (Russell Hobbs 23120-56/RH) nem az igazi, nem tudja elég finomra.. púder-jellegűvel jön ki igazán az íze BlitzWolf-al.Kb. fél kg van még benne.
Ledarálja nekem valaki?
Részleteket egyeztetjük! 🤝🏻 -
stereofan
tag
Veszprém Vár utca 17. új speciality kávézó
Casino mocca + La Marzocco gép -
TDX
tag
válasz
Toobee
#128158
üzenetére
Én a klasszik presssó alatt flat 9bar és kb. 1:2 arányt értek, a mini nálam nem az a kategória. Az nem zavar hogy 4.5 barról esik a nyomás, F58-on is általában declining profilokat húztam (igaz magasabbról ejtve). Az inkább korlátozó, hogy a dugattyú útja fix hosszú, ezért a hosszabb arányú italokhoz alul kell tölteni a szűrőt (vagy kisebb szűrőt venni, sworks 9-11g vonzón hangzik), de ezzel nem nagyon látok problémát.
-
dis236
csendes tag
válasz
rastacsz
#128156
üzenetére
Én anno mikor DF64-et akartam vásárolni tőlük akkor írtam nekik hogy ez melyik verzió.
Kb egy hét után válaszoltak ami nem gyors de legalább leírták szóval szerintem ilyesmi kérdést nekik is fel lehet tenni.De mivel náluk éppen előrendelés van szóval még nem kaptak fizikai darabot, ezért nagyon meglepne ha nem az újabb verziót kapnák.
-
rastacsz
tag
válasz
stereofan
#128153
üzenetére
Igen:
Grinder: Super Jolly V Pro doser single phase | Super Jolly V Pro electronic | Super Jolly doser single phase | Super Jolly electronic | Super Jolly grocery single phase | Super Jolly V Up doser single phase | Super Jolly V Up@RvD
ebben még a régebbi, 20 prebeakert tartalmazó kés van?
azaz, a mazzer profil még az italmill beszállítói korszakából?
Nekem a df64p nem lett vonzó a kizárólag espressora használhatósága miatt. (Persze, át lehet szerelni,hogy filterre, cuppingra is jó legyen, de akkor espresso nem megy. )
a df64v viszont szimpatikus, de EU-s beszerzésből amit tudok, hogy nem a korai gyártás, aminek az elektronikák a sokszor gyengélkedik, az a bohnendealer-nél lesz. A belga, homebarista nem túl informatív, hogy melyik verzió.
Bár nem is nagyon kell most őrlő nekem, max egy zp6. -
RvD
csendes tag
Halihó!
Na ez remek, csak most láttam ezt a posztod. Épp az előbb írtam beszámolót a saját tapasztalataimról. Ugyan onnan rendeltem meg, mint te is. Akkor a null pont kérdésre meg is adtad a választ. Szerintem a forgalmazó csinálhatja meg, látszott a dobozon, hogy az eredeti leragasztás már fel volt bontva, legaálább is nálam, így ebből erre következtetek. De végtéren is mindegy, hogy ki, a lényeg hogy foglakoznak vele, hogy a vásárló olyan őrlőt kapjon, amit azonnal használhat. Majd, ha jobban ráérek én is lekapom a tetejét, aztán megnézem kell-e állítani rajt. Egyelőre az eredmény így is nagyon jó. Az első pár napban még olyan jó kávét nem ittam vele, de most már nagyjábból ott vagyok, hogy egész finom kávék jönnek le. Óriási a változás az elöző örlőimhez képest. Köszi mégegyszer neked is, van benne részed, hogy meg mertem venni.

Na és lett érezhető változás a finomhangolás után? -
TDX
tag
Van aki mini Gaggiával dm-es kevert (keserűsó + szódabikarbóna) vizet használ? Az a tapasztalatom, hogy ha van víz a bojlerben legalább két napig, akkor kezd lenni egy enyhén fémes íze ami sokat ront a presszón. Az 5l-es flakonban tárolt maradék vizet megkóstolva semmilyen ízt nem érzek, úgyhogy csak a máshol tárolás miatt lehetséges ez. Ki milyen vízzel használja a mini gaggiát? Kósoltátok a vizet a gépből tisztán, hogy van-e íze?
Amúgy nagyon bejön a mini, jóval több kedvem van vele shoto(ka)t húzni mint a F58-ccal. Ha a víz kérdés megoldódik, szívesebben tartanám meg a minit. -
stereofan
tag
Mazzer 233M késsel van tapasztalat esetleg?
ez a Super Jolly V Pro, egyfázisú változatok gyári kése.
a régebbi Super Jollyba passzolnak a furatok?
köszi! -
RvD
csendes tag
Múlt héten nekem is megérkezett a G-Micron DF64P ItalMill DLC késekkel. Gondoltam írok egyet a rövidtávú tapasztalatokról. Az már szemmel is látható, hogy egységesebb őrleményt produkál, mint az előző Graef CM80, vagy akár a K4. Ami nagyon meglepett, hogy ugyan olyan mennyiségű kávé esetén, az őrlemény sokkal jobban tömöríthető, mint az előzőekben említett őrlők esetén. Például a 12 grammos IMS szűrőmbe eddig csak 11g-ot tudtam tenni, most 12g simán belemegy. Egy biztos, ez az őrlő más liga. A kávé íze is sokkal komplexebb lett, mondhatni totál más, mint amit eddig ittam.
A nullpontra figyeltek, ezzel nem kellett foglalkozni. Hogy most a gyárban lett beállítva, vagy a belga bolt állította be ezt nem tudom. Lényeg, hogy kibontás után használatra kész állapotban volt. Nyilván később majd szétszedem és ellenőrzöm a késeket, de egyelőre nem bolygatom, nem látom szükségességét. Amit kávét beleteszünk az szépen ki is jön, kell azért pumpálgatni, csak úgy teljesül a majdnem zéró visszatartás. Az eddigi kávékat én nem spriccelgettem, szépen minden belekerült a pohárba, nem hordta mellé a kávét, és nem is ragadt bent semmi. Pedig attól féltem megy majd mellé is, de nem. Viszonylag csendesnek is mondanám, a graef-hoz képest mindenképp, az nagyon hangos. Ezt már inkább bemerem kapcsolni hajnalok hajnalán.
Csak stabil konyhabútorra kell tenni, mert gyengébb felépítésű bútorok berezonálnak tőle.
A bekapcsoló gomb LED világítású, ami szerintem totál felesleges, meglettem volna nélküle.
Nekem idáig tetszik, én mindenképp eszpresszóhoz akartam egy jó ár/érték arányú őrlőt, eddig minden jel arra mutat, hogy ezzel elleszek. Aztán ha még kísérletezni akar az ember, akkor a késeket ki lehet cserélni másra, tehát van benne fejlesztési potenciál. Igazából egy tök egyszerű felépítésű szerkezet, nincs túl bonyolítva semmi. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
WarLock07222
#128148
üzenetére
Filterben igazából most épp két vonal megy
Az egyik a minimál agitáció - minél finomabb őrlemény, a másik a durva agitáció (főleg wwdt) és minél durvább őrlemény. -
#85578752
törölt tag
válasz
b.kov
#128122
üzenetére
Az az őrlő amit szettben a Bambino Plushoz adtak, számomra fura volt, mint egy Barbie játék, ahogy kattog mint egy műanyag búgócsiga.... Az időzítőhöz persze csak egyszer kell nyúlni, onnantól manuális.
Bambinonál egyébként amikor a kar szorul, feltapad a kosár, és a kosár alsó peremén akadozva csúszik a kar pereme, ami bele illeszkedik. A szilikonzsír egy darabig segít, de a legjobb ha rugó nélkül próbálgatva sikerül simára koptatni a kar peremét. Barista Pronál is probléma.
Mostanában én is a gépre jellemző nem szabványos presszót iszom, amikor a kávé szemcséi szabályozzák ugyan a nyomást, de nem azért mert kellő finomságúak, hanem mert beledagad a pogácsa a rendelkezésre álló helyre. Ilyenkor levéve a kart nem marad víz a pogácsa tetején, a felsőszűrő lenyomata viszont látszik. Updosing. A középre tömörítés ront rajta, amikor körkörösen használják a tampert és a végén a lazán kúposra alakított őrleményt nyomják a kosárba a tamperrel.
-
Toobee
veterán
válasz
WarLock07222
#128148
üzenetére
Amikor véletlen AP álláson maradt a DAK, akkor egy meglepően jó ital kerekedett, mondjuk eszpresszónak nem nevezném, de nekem mindegy is minek hívják, ha finom.
-
-
#98690560
törölt tag
Egymás mellett ment ma az 1Z-Presso K-Plus és egy Comandante C40 MK4 (Red Clix nélkül).
A gép a Lelit Elizabeth, a víz Third Wawe Water 93 fokon, a kávé Black Sheep Etióp Sidamo, világos pörkölés, 4 hetes.
18g VST kosár, 18g-42g, 27 mp, 7BAR
K-Plus őrlőből --> nagyon kellemes, balanszos kávé, enyhe savassággal, némi kesernyésséggel a végén, de minden kóstoló szerint teljesen rendben van.
Comandante őrlőből --> lett egy enyhe fűszeres illat, ízében pedig egy az egyben megjelent a mangós barackos íz, amit ígért a csomagolás, a barack abszolút egyértelműen ott volt.
18g VST kosár, 18g- 36g, 12 mp előáztatás, majd 25 mp lefolyás, 7BAR
K-Plus őrlőből --> kezdett megjönni a gyümölcsös vonal, nagyon kellemes textúrája volt, szintén finom kávé
Comandante őrlőből --> egyértelműen megint ízgazdagabb, sokkal jobban elkülöníthetőek az ízjegyek, az illata ismét elképesztő, ízben komoly eltérés.
Szóval baromi érdekes tapasztalat, hogy az eddig is finom kávék után, amikkel eddig elégedettek voltunk, egy másik őrlő ekkora ízbéli és minőségbeli ugrást jelentett, leginkább az, hogy ennyire felismerhetővé tette a főbb ízvonalakat, amik alig halványan voltak csak ott az 1Z őrlő esetében. -
kmarci25
veterán
válasz
vendingo
#128143
üzenetére
Én egy fekete neszeszert vettem Aliról. Abba megy az AP, mérleg, az őrlőt külön viszem.
-
Toobee
veterán
válasz
brumi1024
#128142
üzenetére
Szerintem is jó. Ha olyan helyre megyek, igazából még egy AP is elfér benne.
Gabi Master B ajánlással kapcsolatban - ezt a verziót rendeltem, szerintem szuperül működik. Így már a V60 is használható egy mezei vízforralóval (plusz a budget tricot is lehet próbálgatnii). Olyan 4 db-tól ideális a szállítás miatt (4 db 32 dolcsi, gyakorlatilag egy Gabi B ára), 5 db a EWOCFINMFA7I kóddal 39. Valószínűleg a legügyesebb barista sem önt ilyen szépen kézzel, úgyhogy semmi fine nem vándorol a papírhoz, hogy eltömítse azt, így lehet még finomabbra őrölni V60-nal is. Nekem most úgy néz ki, hogy 2-es állás a Lagom Brew SSP-vel 1-es vagy 2-es fordulattal, a Gagne AP pedig 1,5-et kér nagyjából. Idáig jóval nagyobb különbség volt. -
brumi1024
veterán
Én egy Dörr Action fotóstáskában hordom a 9B-t, kiegészítőket, mérleget, pitchert, 2-3 zacskó kávét, és kéziőrlőt.
-
Zen42
tag
A kemény az a gyári Rancilio tömítés. A fiaméban az van és semmi gond. Ami most az enyémben van az ismeretlen eredetű és szerintem magas, mert alig tudom elfordítani a kart. Érdekes, hogy csak a gyári karok a VST-vel viselkednek így. Van NR karom is, az kicsit tovább megy, de még azzal sem érem el a 6 órát.
Az NR karral viszont nem ereszt a tömítés.
Beszilikonoztam a felfogatót, de a gyári kar továbbra is szorul valahogy, pedig egy hangyányit még a kosár peremére is kentem próbából, szokás, vagy sem.
Szilikinos tömítést egyszer kerestem egyébként de csak olyat találtam ami keskenyebb volt mint a gyári, azzal meg nem akartam kísérletezni. A lágyabb tömítésre azért kérdeztem rá mert nem akarok úgy járni mint Tomace, akinek csatornásodást okozott.
Mindegy, beteszem a gyárit aztán lesz ami lesz. -
-v-
addikt
Nincs valami jó, ajánlott travel bag amibe pont belefér egy brikka meg egy kinu?
esetleg egy 250g-s kávé meg egy bögre .. vmi bevált utazós kávés tatyó 
-
b.kov
senior tag
válasz
iatti
#128133
üzenetére
Azért is szemezem egyébként a Duo Temp Pro-val, 130 körül lehet venni újonnan. Egyébként tetszik is, úgyhogy berendeltem, majd alszok még rá egy-kettőt, hogy át is veszem-e.

+ Köszi mindenkinek a válaszokat! Lehet lesznek még kérdéseim itt a topikban.
-
válasz
b.kov
#128122
üzenetére
Egyik barátom vett ilyet, Sage örlővel akcióban. Jó kávét főz. Szerintem tökéletes kezdő gép, ami sokáig elég lehet. Ha kell a gőz akkor valami Duál Bojler gép. De az már árban dupla a Bambino+ hoz képest.
[link]BTW az én Sage 920 gépemen az elmúlt 4 évben talán ha 4x állítottam a hőmérsékletet... Akkor is inkább kísérletezés céljából.
-
#85578752
törölt tag
válasz
b.kov
#128125
üzenetére
Igazából nincs szükség a volumetrikus adagolásra, mert ha jól van beállítva az őrlemény, úgyis nyit az OPV és akkor a víz egy része elfolyik a tálcába és az is beleszámít a mért vízmennyiségbe, aminek az a következménye, hogy rövidebb lesz a főzet. Vagy időnként hosszabb... Jobb ha mérleggel mérve főzöl, vagy időre (25s) és megméred a végén hogy mennyi lett (1:2-1:3 arány). Szóval akár jó is lehet, ha nem kell a hőfok változtatás.
-
roykeane
újonc
nincs ötletetek, 58-as (vagy 58,3-as) tampert hol tudnék vásárolni a fővárosban, pénteken?
nem a legjobb időpont sajna, holnap valószínű zárva vannak a speckó barista boltok. -
b.kov
senior tag
válasz
#85578752
#128123
üzenetére
Köszönöm a hasznos infókat.
Esetleg a kettő közötti Duo Temp Pro mennyire jöhet szóba? Ha jól látom mondjuk ez is fix PID-es. Nagy gondom lenne ezzel így első gépnél?
-
KIGY
friss újonc
Sziasztok,
Eladóvá vált 2014 Gaggia Classic kávéfőzőm. Kizárólag tisztított vízzel használtam.
Tovább pár évvel újabb Sage BCG820BB szintén eladó. -
#85578752
törölt tag
válasz
b.kov
#128122
üzenetére
Van. A Bambino plusban az a kis thermojet van mint ami a Barista Proban. Kis hőtehetetlenség, gyors felfűtés. A Barista Expresszben thermoblokk van, kicsit nagyobb, a végeredmény szempontjából nincs nagy különbség. Bambinoban nincs hőfok állítási lehetőség, fix PID-es. A Barista Express 5 fokozatot tud kb. 2 fokonként, 92 a közepe.
-
b.kov
senior tag
válasz
Flashback
#128098
üzenetére
Ha az örlőt kivesszük a képletből, és idővel úgyis kellene upgradelnem, akkor van érdemi különbség a Bambino Plus és a Barista Express között? Nagyon vegyes véleményeket olvastam a Bambino-val kapcsolatban, aztán egy kicsit tartok tőle.
Igen, eladni semmiképp nem terveztem előtte, csak gondoltam hátha jelentős különbség van köztük, amiről nem tudok.
-
icm
tag
válasz
Zen42
#128117
üzenetére
Az én kávémat is vizezi és épp ezért tudok kávét inni

Na de viccet félretéve. Kartömítést cserélsz? Ne szilikonzsírozzad, szerintem azt nem igen szokták... Az a kérdés, hogy szilikon kartömítés kapható-e a Silviához. Ha igen akkor azt tedd be, azt a keményebb gumit meg felejtsd el. -
icm
tag
válasz
lojzi1
#128072
üzenetére
Egy tampert vegyél és egy másik talpat.
Egy 51.5mm-es és egy 53.5mm-es talp kell Neked. -
Zen42
tag
Sziasztok, vizezi a kávémat a gépem, ereszt a tömítés valahogy, pedig se vájat nincs benne, de kopás, semmi. Mivel nehezen fordul benne a kar, megpróbálkozom szilikonzsírral de ha nem válik be inkább kicserélem. Kétféle tömítést vettem biztonság kedvéért. Egy lágyabb, gumiszagút ami mindkét oldalán lapos, meg 2 gyárit is ami jóval merevebb inkább olyan műanyag feelingje van, egyik oldalán felirattal.
Érdemes egyáltalán a lágyabbal próbálkozni, vagy felejtős? -
cptskorzeny
csendes tag
válasz
Paulie86
#128084
üzenetére
Ez minőségben ugyan az, mint az avx-ről rendelhetőnél?
K4 a presszóhoz ajánlott, ilyen ár mellett érdemes megvenni a k6-ot?Végül az otthoni setupot egy lithium nanofoamerrel és a kingrinder k4/k6-al bővítem. Van a fórum által javasolt jug, amit érdemes megvenni?
Mester alatt baristáskodtam, de a fene se tudja már, hogy mit használtam akkor -
rgb0007
csendes tag
válasz
vendingo
#128096
üzenetére
Melegen a CasMo-s receptet szoktam alkalmazni, 6gr 100ml, max egy kicsit tovább ázatatom.
Hidegen MIzudahi, 40gr felöntöm viízzel, és áll a hűtőben 12-24 órát.
Vagy szoktam egy 40gr 400ml víz-ből és kevéske mézből egy kvázi szörpöt készíteni, ami megy üvegbe hűtve, és ebből mérek ki 30-50 gr-ot, és nyomok rá Szentkirályi dúsból készített szódát. (750ml Szentkirályi a literes szódás palackbam + egy patron) Tök jól habzik, és kellemesen hűsít melegben!
-
válasz
JackFeryll
#128111
üzenetére
Ebben a pillanatban rendeltem...
-
vendingo
veterán
válasz
JackFeryll
#128111
üzenetére
Nekem meg az hihetetlen, hogy mindig akkor van tp, amikor hegyekben áll itthon a kávé, vagy éppen úton van egy rendelés másik pörkölőtől. Most nem érdekelt, rendeltem, 1-2 hónapot kibír majd a hűvös pincében. :)
Amúgy nekem még mindig mutatja, hogy van belőle. -
vendingo
veterán
Van cm tesztpöri, ha valakit érint.
-
válasz
rastacsz
#128107
üzenetére
Ezt nyilván sokan észrevesszük és a pörkölők szemérmesen hallgatnak a lehetséges okokról. Szerintem egyik lehetséges magyarázat a zöld cuccban, illetve annak tárolásában, utaztatási körülményeiben (és nyilván az árában) rejlik. Attól, mert valami specialty minősítésűnek születik, még tárolhatják egy évig valami raktárban, aztán eladják akcióban, mittomén. Mire pörkölt lesz belőle, simán megvénül és kész a hamar pusztuló végeredmény, hiába volt valami 90+ pontos csoda még lánykorában.
Ez persze csak spekuláció részemről, nem tükrözi a szerkesztőség véleményét ☝️ -
rastacsz
tag
Érdekesség, amire keresem a választ a kávé szemek öregedésével kapcsolatban.
Adott két hazai pörkölő, mindkettőnek több, filterre pörkölt kávéját próbáltam, főleg tricolate és V60 eszközökkel, meg a kicsi flairrel.Az A jelű pörkölő kávéja sokáig volt (a kávék tárolásáról szóló cikkek szerint)
mostohanem optimális körülmények között tárolva. Azaz szobahőmérsékleten 2-3 hét - 2 (néha 3) hónap, majd utána hűtő. És mivel általában 2 csomag volt egyazon kávéból, így egyik csomag viszonylag frissen fel lett bontva és elfogyasztva, a másik pedig szekrény, vagy hűtő. Szóval mostanában fogyasztottam 6-7 hónapos, vagy afölötti pörkölésű kávékat, amik az első idejüket kint, a többit simán hűtőben töltötték.
Viszont azt tapasztaltam, hogy az ízjegyek továbbra is jól érezhetők és ha nem is a csomagoláson lévők jutottak eszünkbe, akkor is a frissebben bontott és a sokáig pihent kávészemekből készült italok is hasonló ízeket adtak. Az őrlőkkel sem kellett bűvészkedni, hanem ugyanazon az álláson mehetett a frissebb és a pihent. A bontott zacsik is kb 2 hét alatt fogytak el, addig nem volt hanyatlás ízben.A B jelű pörkölő kávéjait kóstoltam frissen és pörkölés után 1-2 hónaposan, ahol csak szobahőmérsékleten volt tárolva. Ez viszont érezhetően túl volt tárolva és filterre lapos volt, több vízzel is (puffer nélkülivel is): savak nélküli, öreg kávés íz. Modernebb espressonak (hosszabb előáztatás, hosszabb arány) viszont jobb volt, lettek kicsit savak.
Viszont ennek a pörkölőnek a kávéit frissen szerettem és ajánlom is.Az A jelű pörkölő a Casino mocca és ez nem egy hirdetés és főleg nem fizetett.
Nem tudom, hogy a két pörkölő min és milyen profillal pörköl, de színre hasonlók, már ha bármit is jelentene a szín...
Más is tapasztal(t) ilyet, hogy van olyan, hogy a friss, két hetes kávé a jó, de van, hogy a sok hónapos is patent és jön az őszibarack, meg a fekete tea?Szerk: a tárolás mind szobahőmérsékleten, mind pedig hűtőben, bontatlan csomagolásban történt. A csomagok csak akkor lettek felnyitva, mikor már aktívan fogyasztva lettek, ekkor két, max három héten belül el is fogytak.
-
#98690560
törölt tag
válasz
vendingo
#128096
üzenetére
French Press-ben 12g, 250 ml forró vízzel, 4 percig áztatva nekem eléggé bejött a One Eleven cascaraja, sőt később, kihűlve tényleg adott egy mézes-melaszos ízvilágot.
Hideg változatban is próbáltam, itt 10 percig hagytam ázni és utána jérge öntöttem rá, itt kevésbé voltak intenzívek az ízjegyek, de nagyon jó kis frissítő ital lett. Egyszer volt, hogy maradt belőle amit másnap ittam meg, semmi baja nem volt, nyilván ne úgy tedd el másnapra, hogy maga a héj nincs leszűrve és benne ázik.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- DJI Neo 2 Digital Transceiver/ Új, Garanciás Eladó
- Atlas + Vostok 55mm rudak + 245kg tárcsa
- Cyberpunk 2077 Johnny Silverhand's Samurai bőrkabát! Nagyon jó minőségű bőr!
- DJI Mini 3 RC drón szett - új állapotban - garancia 2027.11.02-ig
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 16GB 256GB 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3849
- Honor Magic 7 Pro 512 Gb - AI Pro kamera, 6,8 120 Hz LTPO OLED, Snapdragon 8 Elite,3 hó gari!
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15 Gen1 - i7 10850H 16GB DDR4 512GB SSD Quadro T1000 4GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Töltet nem sokat változtat rajta, 18.5 fölé nem nagyon megyek semmivel kb.

, az utángyártott naked kar jó sokat túlfordul a középtől de nem ereszt. Először eresztett nekem is, de miután jól ráhúztam megszünt. Annyi, hogy hülyén néz ki picit, de nem izgat. A gaggia karral is használtam egy ideig, de az azért kényelmetlenebb volt...

Na akkor ezt megnézzük, köszi az infót!




