- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Nem támogatja a Reflexet más cég képgenerálójával az NVIDIA
- GeForce RTX 5080 kártyák kvartettje a Manli szájíze szerint
- Nagyon kevés GeForce RTX 5090 készül, és senki sem tudja, hogy miért
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi haladó szinten
- Kicsinálhatja a legújabb driver a friss csúcs-GeForce-okat?
- Mini-ITX
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
capulet75
addikt
#55396 Tamoo: Sok évvel ezelőtt segítettem egy ismerősnél folyékony textiltapétával. Ha belevágsz akkor három dolog. Műanyag falsimító, sok türelem, keress egy profit.
Sajnos a nád nálunk biztosan nem alternatíva. Kutya, gyerek, és nekem sem tetszik.
Intelligencia kell ahhoz hogy egy ember belássa a tévedését. És gerinc, hogy be is ismerje.
-
lajthabalazs
senior tag
-
capulet75
addikt
válasz
lajthabalazs #55395 üzenetére
Vannak akusztikai panelek amikről nagyon jókat írnak, csak hát ott van az aranyár effektus. A nádszövetet nem ismerem, de ha a klasszikus nádtekercsről van szó az sajnos kizárt beltérben.
Intelligencia kell ahhoz hogy egy ember belássa a tévedését. És gerinc, hogy be is ismerje.
-
capulet75
addikt
Ez mondjuk érdekelne. Kíváncsi vagyok hogy mit lehet kezdeni egy L alakú szobával amiben van 2 dupla, 80%-ban üveg ajtó. Vagy pl mi a jó a fal borításra ami esztétikus is és mondjuk nem 100 euro egy m2, vagy egyáltalán van-e ilyen.
-
simongab
senior tag
Szerintem is!
-
andorra
őstag
(Kammerer, február 8. : "Ma beadom majd a Negyedik Dimenzió utolsó részét.")
Brit kutatók érdekes megfigyelést tettek közzé. Vannak a Földön bizonyos pontok, ahol a helyiek közül egyes személyek azt érzékelik, hogy naponta többször lehet naplementét és napfelkeltét látni.. Ilyen helyből egyelőre nagyon keveset találtak, érdekes, hogy az egyik éppen Magyarországra esik, konkréten Veszprém megye egy bizonyos pontjára. Ez az úgynevezett Kammerer-Kamu pont.
[ Szerkesztve ]
-
-
Bobrooney
senior tag
Heco Mithos 500 hangszóróhoz Rega Brio erősítő jó párosítás lenne, vagy inkább egy music hall 25.2 ?
Ezeknek nem akadály, hogy nem brutál hangerőn is tiszta hangot produkáljon? -
törölt tag
válasz
Bobrooney #55378 üzenetére
Érdemes kivárni azt a pár hetet a tárgyalt típusokért, közben persze beszélgetni is érdemes lehet a tulajdonosaikkal, előkészítendő a terepet addig is, míg meglesz rá a pénzed.
A Wharfedale gyanús és vitatott, mióta kínai kézben van. Akár a felhasznált alkatrészeket, akár a gyártási fegyelmet tekintve sokan kritizálják. Egyúttal egyértelműen - alkalmasint sokkal - jobbak azok, amikről beszélgettünk.
-
Bobrooney
senior tag
válasz
#71562240 #55367 üzenetére
Hecos válaszára még várok, ha meg van arra le csapod, persze ha postázni is hajlandó lesz.
Pár hetet akkor várnom kell az erősítővel, hogy arra is meglegyen a keretIgen megint ugrottam egyet, az új vs használt között
Újban ami még szívdobogtató (csak ránézésre első körben):
Wharfedale Diamond 10.1 hangfalak. -
nostromo73
tag
Sziasztok
Na a tápkábel kérdés végül is így lett megoldva: Inakustik AC 2502 ment a fali aljzatba, ehhez csatlakozik a
Pointe Power Supply S1506 MKII , ebből pedig az erősítőbe megy a Pointe Power Cord 1.5......... -
zoltanz
nagyúr
február 5., 19:00–február 28., 18:00
Mono art & design
Kossuth Lajos u. 12., Budapest, Hungary, 1053London, Párizs, Berlin, Brüsszel és Sydney után Budapesten nálunk látható először a 2014-es év legjobb lemezborítóit bemutató Best Art Vinyl kiállítás, melynek keretében az egyedi minőséget garantáló BIZSÓK Hangsugárzó Manufaktúra interaktív hanginstallációját is kipróbálhatjátok! Az Art Vinyl minden év novemberében hirdeti meg a Best Art Vinyl válogatást, ahol design szakértők és a zeneipar képviselői szavaznak az év 50 legjobb lemezborítójáról, amelyek ezután Londonból indulva körbeutazzák a világot!
-
Bobrooney
senior tag
Skacok, SONY TA-F450D erősítőt érdemes lehet még megvenni, vagy maradjak 1 új Marantz mellett?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
blattida #55371 üzenetére
A helyzet az, hogy semmilyen teszt, véleményezés vagy különösebb próba nem előzte meg a vásárlást. 1 éve vettem az erősítőt és tulajdonképpen hozzá volt. Mivel 45-ért megkaptam, így nem volt rossz vétel (akkor 60 körül ment csak az erősítő). Tehát így került hozzám. Hangjáról rosszat nem tudok mondani, komolyabb cuccot még nem hallottam, így viszonyítási alapom sincs. Egyelőre számomra megfelelő, bár a későbbiekben biztos cserélni fogom.
Ajánlották még a BC Acoustique EX-202.1-est, de azt használtan nem találni, újonnan meg 60eFt. Ha más nincs, marad ez utóbbi, de erre spórolni kell.
"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."
-
capulet75
addikt
Köszönöm a válaszokat.
-
blattida
nagyúr
válasz
HUNNIA1920 #55370 üzenetére
Bocs, csak nem voltam biztos abban, hogy hallgattad e már valamivel.
Nem annyira a teljesítményük kevés (bár a project esetében az is), hanem az energiájuk és a stabilitásuk, de nem csak az erősítőkre értettem a problémát, hanem a jamora is.
Vagy neked bejön a jamo hangja?Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
válasz
blattida #55369 üzenetére
Már hogy érted, hogy hallottam-e?
Jelenleg a fenti DAC-ot, egy Yamaha RX-V650 7.1-es erősítőt és a Jamo hangfal párt használom. A hm erősítőt akarom cserélni sztereóra.
Ezek szerint a fenti erősítők teljesítménye kevés?
-
blattida
nagyúr
válasz
HUNNIA1920 #55368 üzenetére
Ilyen igényekhez, adottságokhoz, szerintem egyik sem ideális választás, de ebből a háromból leginkább a tangentet tudom elképzelni ehhez a felálláshoz.
A jamot hallottad már egyáltalán?Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
válasz
blattida #55366 üzenetére
Szia!
Jamo FC1000 hangfal, SMSL Sanskrit DAC, mivel költözés előtt állok, így csak a jelenlegi helységet tudom mondani, az kb. 15nm2.
Zenei stílus főleg rock és metál.Egyelőre ez van, bár nálam semmi se biztos.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
capulet75 #55365 üzenetére
"...erősítőhöz vegyek dobozt, vagy dobozokhoz erősítőt?" Szerintem amelyikből elsődlegesebben adódik jobb vétel, illetve a lehetséges vételek körét, ha mód van rá, egyben szemlélve érdemes áttekinteni a párosítási lehetőségek fényében. Még talán új készülékek esetén se nagyon lehet erre okos szabályt felállítani, nemhogy az eleve esetlegesebb használtkészülék-vásárláshoz. Forráskészüléket egyébként kicsit jobban lehet önállóan kezelni, de erősítőt-hangdobozt még inkább fontos egységben nézni, mert ott nem csak az általános hangkarakterjegyeik, hanem az elektromos paramétereik is jobban hatnak egymásra, befolyásolják egymást pro és kontra. De vannak rá filozófiák, hogy miért kell a hangdobozzal vagy miért kell az erősítővel kezdeni, szerintem azonban nem nagyon lehet ezen ellentmondó filozófiák közül egyet kiválasztani, hogy az a leghelyesebb. Egy kivétellel: ha a lehallgatószobánk méretbeli-akusztikai paraméterei nagyon behatároltak, akkor az eléggé megszabja, hogy milyen hangdoboz tud megélni benne, így a hangdobozválasztás ez esetben kiemelt, elsődleges jelentőséget nyer. Na de még egy kivétel: ha kifejezetten sarkos ízlésbeli elvárásaink vannak a leendő hangképpel kapcsolatban, akkor megintcsak a hangdoboz előrelép, hiszen a hangdoboz alapvetően behatárolja, hogy milyen hangkarakterbeli paramétereknek tud majd megfelelni a rendszer, és milyeneknek nem. Talán több kivétel nincs, hehe.
Egymásra fejlesztés jellemzőbb a kisebb, manufakturálisabb cégeknél, sőt ezeknél kifejezetten jellemző, akár különböző márkák együttműködésével is, mert ritkán esik egybe az elektronikagyártás és a hangdobozgyártás, ez külön műfaj. A nagy, tömeggyártó elektronikai cégeknek jellemzően teljesebb a termékspektrumuk, ám nem véletlen, hogy ezek közül kevés és ritkán tud jó hangdobozokat gyártani, mert az külön műfaj. Viszonylag kivétel például éppen a Yamaha, ahol jellemzőbben tudnak jó hangdobozokat gyártani, és erős is az egymásra fejlesztésre, az egységes hangkarakter kialakítására, a szinergiára való törekvés. (Vagy a nagy gyártók közül például egy időben a Technics elektronikák kifejezetten egységesek voltak adott árkategóriákon belül...) A nagy tömeggyártóknál is megesik persze, hogy egész hangberendezés-termékvonalat próbálnak szinergikusan felépíteni, ám náluk ez ritkább, esetlegesebb. De érdemes figyelni a felvetett szempontra, aztán a konkrét tárgyak döntik el, hogy mennyire érvényesülhet. Éppenséggel Yamahánál általában elég jól tud érvényesülni a szempont.
-
blattida
nagyúr
válasz
HUNNIA1920 #55364 üzenetére
Szia!
Milyen hangdobozhoz, milyen zenére, mekkora helyre?
Csak azért, mert nagyon nem mindegy.capulet75
Zenei és hangi ízléshez és hallgatóhelyiséghez válassz hangsugárzót, mert az határozza meg a kapott hang alapvető jellemzőit, majd ennek függvényében válassz erősítőt.Nincs olyan gyártó, amelyik minden komponens esetében a legjobb lenne, ezért válogatni kell, amennyiben a az adott pénzügyi és helyi keretek által elérhető maximális hang az elsődleges szempont.
[ Szerkesztve ]
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
capulet75
addikt
Lenne egy kérdésem, amolyan tyúk vagy a tojás féle. Ugye beszéltünk már róla (ha még emlékeztek(kammerer és még páran)) a 100k környéki rendszerekről volt szó. Tételezzük fel, mert nagyjából ez a helyzet, hogy nincs lehetőségem elmenni és meghallgatni összerakott rendszereket, főleg mivel kb 99% hogy nem onnan veszem az erősítőt mint a dobozokat. Tehát akkor a kérdés: erősítőhöz vegyek dobozt, vagy dobozokhoz erősítőt?
Másik kérdés: érdemes mondjuk Yamaha erősítőhöz Yamaha hangfalakat venni? Vagyis létezik egyfajta egymásra fejlesztés? (Nem tudom van-e erre bármiféle kifejezés?) Utalnék itt arra hogy márkán belül esetleg jobban (?) szól ugyanazért az árért mint más gyártmánnyal.
-
Sziasztok!
30eFt-ig melyik erősítő jobb választás: Tangent AMP-50, PRO-JECT Stereo Box vagy Cambridge Audio Topaz AM5?
Köszönöm!
-
törölt tag
válasz
blattida #55359 üzenetére
Talán attól esett le az állunk, hogy milyen szépen szól, még akkor is, ha a japán szebben szól egy pöttyet.
Nekünk minden perc, amit azzal tölthetünk el, hogy zenét hallgatunk társaságban, egy pohár vörösborral a kezünkben, az ünnep. És minden ilyen alkalommal rádöbbenünk, hogy a cd és mp3, flac stb. igaz, hogy jó, de közel sem olyan jó, mint a vinyl. Hát ettől esett le az állunk. És ha meghallgatjuk holnap, meg holnapután is, az is ugyanolyan katartikus élmény lesz, mint a szombati volt.
Mi úgy vagyunk vele, hogy inkább hallgatjuk a zenét, nem pofázunk róla.@#55360 Igen, a 180g-os remastered. A japán pedig az első, 1969-es kiadás. Londonból hoztam vagy 5 éve. A költőpénzem felét hagytam ott, de megérte.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
#71562240 #55357 üzenetére
Igen, LP-n és Pro-Jectről hallgattuk a lemezeket.
Összehasonlítási alap csak az II albumnál volt. Van belőle egy japán kiadásom, illetve egy yugo. A japán minőségét nem éri el, de a yugónál sokkal jobban szól.
Illetve még cd-ről ment az I, mert az meg a haveromnak van meg. Az sajnos nem tud annyit dinamikában, mint a vinyl. -
-
törölt tag
Hétvégén hallgattunk saját rendszerben egy kis friss, ropogós Led Zeppelint. Az I és a II volt terítéken, mert egyelőre ezek vannak meg az új kiadásokból. Állunk leesett.
Haverom mondta félig viccesen, hogy eddig csak a dob püfölését hallotta, most viszont el is tudta helyezni a színpadon a zenészeket. -
válasz
ZSZS-CMSC #55346 üzenetére
Miiiii? Biztos, hogy ugyanarról a hozzászólásról beszélünk? Mert ebben az ég világon semmi fellengzőség és lealázás NINCS! Nem fér el egy ilyen írás a rengeteg felesleges, szószátyár vagy semmitmondó mellett? Ketten is rácuppantatok erre, akik nagyon ráérnek a problémagyártásra, pedig ebben semmi probléma nincs. Ha nem tetszett, tegyél el engem a humortalanok "mappájába", és szállj le rólam.
Egyébként meg tedd offtopikba a nem a témához tartozó hozzászólásaidat, ahogy én is abba tettem természetesen a van akit megnevettető, van akinek műbalhéra okot adó írásomat.[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
törölt tag
Kidőlt egy oszlop.
Joseph Grado. -
Lehet, hogy nem tetszett neked a viccesnek szánt írásom, de amelyik hozzászólásomra beidézted egy másik mondatomat, arra egyik felsorolt jellemvonás sem igaz, tehát tökéletesen indifferens az idézésed. Tudniillik aki értette és mosolygott rajta annak nem volt felesleges, tökéletesen értelmezhető volt, a humor felé tendált, ez volt a célja, és fikarcnyit sem volt fölényeskedő. Ha neked nem tetszett vagy nem értetted a poént, vagy esetleg alapvetően nem kedveled a humort, az természetesen szíved joga.
Másrészről pedig akinek írtam az általad idézett mondatot, azzal kulturáltan, fallefejelés nélkül megbeszéltük a dolgot.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
andorra
őstag
válasz
Red Bull fan #55334 üzenetére
Itt nem szokás ennyire konkrétan fogalmazni. Sokkal hatásosabb egy ilyen kérdés:
Tud itt esetleg valaki mondani valamit valamiről? -
válasz
ZSZS-CMSC #55338 üzenetére
Akkor bocsánat, én kissé fölényesnek éreztem, de lehet, hogy rosszul ítéltem meg. Ha nem úgy gondoltad, akkor a "szórakoztató" jelző meg a "mosolygok" vezetett félre.
Még annyit fűznék hozzá, hogy semmiféle gyerekes "veszekedés" nem volt, sem BBécivel, sem mással és hogy nincs sem "fölényeskedés mappám", ahova végérvényesen elhelyezek embereket, sem semmilyen más mappám. Kifejezetten elnéző és gyorsan felejtő vagyok.
Szerintem.
-
törölt tag
válasz
Red Bull fan #55334 üzenetére
Igen.
-
törölt tag
válasz
andorra #55332 üzenetére
Rossz volt a kérdés. Helyesen így kell konzultálni:
Vannak, akik szerint a jobban teljesítő Együttműködés Civil Összefogása akarata a Fórumon megteremti a lehetőséget a témaösszefoglaló gyors megjelentetésére. Más, bukott megszorító globalisták ellenben azt mondják, hogy ezt nem az Együttműködés, hanem az Unió teszi lehetővé. Ön szerint:
- Ön jobban teljesít
- Ön bukott
- Ön besorolhatatlan senki-.-.-.-.-.-.-.-
Ma beadom majd a Negyedik Dimenzió utolsó részét. (Még ráadás lesz a hifipiacos kismegszakítós cikk.)
-
Red Bull fan
aktív tag
Sziasztok!
Valaki esetleg tud mondani valamit Nad 2150-es erősítőről? -
DDL
őstag
válasz
Mice_007 #55323 üzenetére
Megfogadtam, hogy nem írok ide többet. De!
Ez a lemezjátszó azért megérdemeli, hogy használja valaki. Nem tudom melyik kar van rajta, de ettől függetlenül a DENON DL80 ami igazán illik bele. Ez viszont ritkább, mint a fehér holló (bár az elmebajon szok lenni). Azt a DL-160-at szerintem nem érdemes feltámasztani. Ha a tűszár törött, akkor belül is sérült ezért nem éri meg a javítás.
Ha olcsó hangszedőt akarsz zenével, akkor azt a Shure-t felejtsd el. 20k alatt Audio Technika AT95E, vagy ORTOFON OM5E. 30k-ig ORTOFON 2M RED (esetleg vmi GRADO Prestige) aztán nagy semmi egészen 60k-ig. Itt már van választék rendesen, de ORTOFON 2M BLUE vagy inkább az Audio Technica AT-440mla az én javaslatom.Az ORTOFON-oknak jó tulajdonsága, hogy tipus családon belül tűcserével tudsz feljebb lépni. Azaz OM5E-ről OM20-ra pl. OM20-as cseretűvel tudsz upgradel-ni.
De ha diszkózni akarsz, akkor vmi ortofon concorde....
Üdv: DDL
[ Szerkesztve ]
Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html
-
andorra
őstag
-
andorra
őstag
A statisztikai Hivatal 2015-ös jelentése szerint:
74-en várnak szívátültetésre
5-en várnak lemezjátszó tű cserére -
törölt tag
válasz
Nem hallottam még azt a Shure-t, de egy viszonylag jó hírű alap hangszedő. Az áráért valószínűleg nem lőnél mellé vele - de ez mindig próba-szerencse, és persze alatta lenne annak a minőségnek, amit a régi hangszedővel esetleg megszoktál ebben az elég ijesztő lemezjátszóban.
DL-110-et lehet mostanában használtan is találni, viszonylag sűrűn (DL-160 is adódik). Persze hangszedőt használtan venni kiemelten kockázatos.
Hozzáértő ember ki tudja cserélni a Denonod tűjét, feltételezem, hogy be is szerezhető, mert ezek még ma is kurrens típusok, kaphatóak például az Audio Centrumban is. Kezd ott az érdeklődést cseretű iránt.
Függetlenül attól, hogy sikerül-e cseretűt találni, hangszedőjavítás ügyben érdemes keresni Szalai Lászlót, ő Magyarországon az ilyesminek az alfája és omegája, ebben a fórumban például találsz olyan elérhetőséget, amely 2010-ben még érvényes volt. Ha nem működik az elérhetőség, próbálj a Fonó Zeneház stúdiójában érdeklődni, ahol úgy tűnik, már nem dolgozik hangmérnökként, de biztos tudnak elérhetőséget adni.
-
válasz
"-az árakon hanyatt löktem magam......
-de sajna elég horror ára van.......
-emberi áron fel tudja támasztani?Milyen lehetőségeket javasoltok?"
Én a következő lehetőségeket javasolnám :
- Egy tisztességes és jól fizető szakma kitanulása,
- Ha ez nem elég, akkor egy jól fizető szakma kitanulása,
- Ha ez sem elég, akkor elhelyezkedés műsorvezetőként és/vagy celebként,
- Ha ez sem elég, akkor kölcsönkérés-csalás-sikkasztás, vagy ezek tetszőleges kombinációja,
- Ha ez sem elég, akkor pénzbehajtás, gyermekkereskedelem és lányfuttatás,
- És ha még ez sem elég anyagilag, és morálisan minden mindegy, akkor politikusi pálya.Sajnos más lehetőséget nem nagyon látok a hangszedő javíttatására.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
Mice_007
tag
Nem tudom van-e itt lemezjátszókhoz értő forumtárs, van egy Denon DP-47F, aminek a hangszedője lesérült, viszont az árakon hanyatt löktem magam, de szeretném ezt a csodát feltámasztani azért. Milyen lehetőségeket javasoltok?
DL-160 volt benne, úgy látom a DL-110 -et javasolják helyette, de sajna elég horror ára van.
A következő cuccot néztem, de hozzáértés hiányában nem tudom, hogy jó-e illetve egyáltalán tudom-e használni a fenti lemezjátszóhoz?
Shure M97XE
Ennek az árát még meg tudom emészteni.
Esetleg van-e kis hazánkban olyasvalaki, aki a DL-160-at emberi áron fel tudja támasztani? el van törve a tű, hiányzik a fele kb, de egyéb sérülés nincs látszólag)
köszi előre is
[ Szerkesztve ]
AIDA64.com
-
krichd1
addikt
Javaslom a vakteszt előtt egy süket teszt elvégzését is.
Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
blattida
nagyúr
-
válasz
blattida #55318 üzenetére
Először ugye azt kell tisztázni, hogy mi a teszt célja, mit akarunk elérni, jobbá tenni. Van-e hiányérzetünk a tökönrúgások után, kell-e nekünk egyáltalán seggbe vagy bokánrúgás. Miután tisztáztuk magunkban, hogy igen, kell, akkor nagyon fontos, hogy ne legyünk gyorsan túl rajta, szóval ne hűbelebalázs-módjára essünk neki egy vaktesztnek, hanem hosszú heteken át sok-sok rúgatás alkalmával döntsük el, hogy valójában melyikre van szükségünk. Mert ez nem fekete és fehér, ahány ember, annyi ízlés és fájdalomküszöb, ráadásul van olyan ember is, aki azt élvezi, ha fáj, sőt, olyan is, aki imádja, ha (József Attila szavaival élve) nagyon fáj.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
blattida
nagyúr
válasz
andorra #55313 üzenetére
Csak egy kérdés: Te rugsz vagy Téged rugnak?
liszi70
A saját rendszerben történő kipróbálás mit jelent, miután kiperkáltad a letétet, utána otthon, mezitláb vagy cipőben történik a teszt?Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
válasz
andorra #55313 üzenetére
....a bokánrugás, vagy a seggberúgás fáj-e jobban!? Ha csak emlékezetből tennél különbséget, azt nem hinnénk el.
Nem is kell elhinni, mert szerintem emlékezetből eldönthetetlen, melyik fáj jobban, sok mindentől függ. Az éppen aktuális mentális és fizikai állapot, tehát a saját rendszerben kipróbálás döntheti el.
(#55316) blattida
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
-
andorra
őstag
Próbáld ki például vaktesztben, hogy a bokánrugás, vagy a seggberúgás fáj-e jobban!? Ha csak emlékezetből tennél különbséget, azt nem hinnénk el.
-
dabadab
titán
válasz
#10726912 #55294 üzenetére
"Hiszen kétségbe vontok mindent, amit egy ide tévedő elmond ilyenkor. BBéci is mondhatja, hogy volt vakteszt, addig az volt a bajotok, hogy nem volt. Most, hogy volt, már az a baj, hogy nem mondja meg, milyen volt."
Ugyanis az, amit előadnak, tipikus sarlatánkodás. Semmi egyedi nincs benne, ugyanazt a receptet követik, mint bármelyik más sarlatán, legyen szó csodagyógymódról, az autó drasztikus fogyasztáscsökkentéséről, jóslásról, akármiről: menekülnek az igazság elől. Az tulajdonképpen mindegy is, hogy azért, mert tudják, hogy mit csinálnak, vagy azért, mert fel se fogják, csak követnek valami vezért, de ki nem állhatják, ha valaki komolyan megvizsgálná az állításaikat. Felháborodnak, megpróbálnak kitérni, csavarják a tényeket: bármit, csak ne kelljen szembesülni az igazsággal, mert akkor még kiderülne, hogy a király meztelen.
Tényleg röhelyes, ahogy egyesek megpróbálnak évtizedes meg évszázados valódi tudományt a kukába hajítani, csak azért, hogy megmagyarázhassák, hogy miért is nem akarnak rendes teszteket csinálni.
"Mi segíti őket a választásban? VAKTESZTEK sorozata?
Nem.
Emlékezés."Tényleg? Az emlékezés? Vakteszt nélkül? Ha ezt komolyan alá tudod támasztani, az minimum Nobel díjat ér, ugyanis azok a kutatók, akik ezzel foglalkoznak, azt látják, hogy ha nem vak a teszt, akkor akkor a konkrét input éri a legkevesebbet, annyira befolyásolható az emberi psziché. Ezt dobják ki a tesztek, ezt látják az MRI felvételeken. Ha te ezt jobban tudod, akkor hajrá, bizonyítsd be!
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
válasz
#71562240 #55309 üzenetére
Szerintem értelmezd újra a trollkodás fogalmát. A rendszeres krákogásról (khm...) meg annyit, hogy van rá gyógymód.
Lehet, hogy az általad h.z.g cenzornak nevezett egyénre gondolsz, de az sem volt trollkodás, max provokációval egybekötött véleménykülönbség, de ez elég gyakori.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
válasz
#71562240 #55302 üzenetére
"Ezerszer felfedezett spanyolviasz."
Ne gyere már állandóan ezzel a spanyolviasszal, felfogtuk, tudjuk, hogy ezer éve vagy a szakmában, neked már semmi nem újdonság, oké, megértettük már sokszor. De van akinek újdonság, mert vannak újoncok is, és egy fórum is örök körforgás, akárcsak az élet.
"Bizonyító ereje alig valamivel több, mint a nemvaktesztes módszereknek - sőt, sok szempontból kevesebb."
Én ebben erősen kételkedek. De nem vagyok biztos semmiben, örök kételkedő vagyok, magamban és az érzékeimben is kételkedem természetesen. Abban nem kételkedem, hiszek benne, hogy amit írtam, az megállja a helyét, és sokkal nagyobb a személyes és tudat alatti faktor ebben a világban, mint amit sokan képzeltek erről.
"nem biztos, hogy azt értette ki belőle, hogy szerinted nincs különbség"
Ja, lehet, másképp értelmeztem.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
törölt tag
válasz
liszi70 #55304 üzenetére
A vakteszt csak egy röpke dolog. az alapján szinte lehetetlen dönteni. Tartom magam ahhoz, hogy napok alatt is nehéz biztosan eldönteni, hogy valóban nincs különbség, illetve ha van is, akkor milyen mértékű és pontosan miben nyilvánul meg. A vakteszt csak a szembe ötlő hibákat fogja megmutatni. És azt is merem állítani, hogy sokszor ami előnyként mutatkozik, az később hátrány is lehet, soknak érzed...
Ha vakteszten nem hallasz különbséget, még nagy kérdés, miért nem hallasz.
Az, hogy sokan rádobják magukat egy-egy márkára, egy egy ársávra, azoknak keserű pirula lehet a vakteszt egy olcsóval szemben, miszerint nem biztos, hogy egy agyon hájpolt tápkábel megmutatja majd számukra egy olcsó nóném darabbal szemben az árkülönbözetet, ezeknek az embereknek számíthat. Döntően. De akit csak a végeredmény érdekel, annak a vakteszt puszta érdekesség lehet, nem döntő tény egy vélemény megalkotásnál.
Az, amiről én beszélek, az azon emberekről szól, akik az erősítő lábai alatt is cserélgetik az anyagokat, és próbáljál megtalálni a fülüknek tetsző megoldást. Ezek az emberek nem fognak pár perc vagy óra alatt végleges véleményt mondani. Nekik minden apróság számít.
Remélem sosem leszek ennyire tökéletes hajszoló -
válasz
#10726912 #55301 üzenetére
"Az igazi teszt az napokig, hetekig szól, és hagyja, hogy a rendszer és a felhasználó megszokja, kielemezze különböző napszakokban, különböző hangulatokban különböző zenékkel, keresve akarva-akaratlan a jót és a rosszat, a különbségeket, ha vannak."
Ez is igaz, de amit az "emlékezet", (amit az előző posztodban kiemeltél), az legalább annyira meghatározhatatlan, szubjektív és tudat által befolyásolható emberi érzék mint a látás, vagy hallás. Tehát ugyanúgy vonatkozik rá az, amit írtam.
"Itt jön az, hogy miért is értelmetlen valójában a vakteszt."
Értelmetlen lenne? Ezt még az elvetemült hifisták is lehet, hogy cáfolják.
" van, aki meghallja egy adott kábel hatását. Ezt a tudást vonja mindig mindenki kétségbe."
Nem kételkedek abban, hogy vannak emberek, akik rendelkezhetnek ezekkel a képességekkel. De ezzel a tudással vérteztek fel egy csomó esetben olyanokat is, akik "csak" placebo miatt hallják azt, amit. Mondjuk valaki leírja, hogy mekkora különbséget hallott és látott x és y HDMI között. A csapat egyik fele tapsol, hogy Ő tudja az igazságot, pedig csak roppant befolyásolható személyiség. A másik fele pedig saját dugájába dől mert ő is tudja az igazságot.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
törölt tag
válasz
liszi70 #55295 üzenetére
Nem ez a téma. Fontosak a vaktesztek, mindenki tudja. Megcsalnak az érzékeink, mindenki tudja. Ezerszer felfedezett spanyolviasz. Fel lehet fedezni ezeregyedszer, de nincs ki ellen felfedezni, mert senki se tagadja, hogy a vakteszt fontos dolog. Mindegyőnknek fontos dolog. Sokmindenre jó lehet. És persze sokmindenre nem. (Bizonyító ereje alig valamivel több, mint a nemvaktesztes módszereknek - sőt, sok szempontból kevesebb.) Nem ez a téma.
Az a téma, hogy vannak egynémely fórumozók, akik egyrészt bármiről szó van, a trollkodás szintjén művelik az ABX-ezős számonkérő szöveget, meg hogy a kétszeres...-hússzoros vakteszt jó csak bármire tematikát, és ezen jelszóhangoztatók személyi köre szinte teljesen egybeesik azok körével, akik folyamatosan elmondják, hogy mi minden lehetetlen a hifi több évtizedes paradigmatikus közhelyei közül, például hogy a digitális kábelek egyformán szólnak, hogy a HDMI kábelek egyformán mutatnak, hogy a tápkábel nem számít, hogy van elegendően jó kábel és afölött már mindegyik egyforma, hogy nem számít a villásdugófordítás, hogy nem számít a super tweeter, hogy nem számít, ha az erősítő 100kHz-ig átvisz a 20kHz határú formátum és a 20kHz határú hallásunk melllett, hogy a nagyfelbontású FLAC-tól legfeljebb a 128kbps MP3 különböztethető meg, az afölötti bitrátájú már ugyanúgy szól... stb. Valamiért szinte teljesen egybeesik a notórius ABX trollkodók és a notórius antihifi szövegűek köre. Ez a téma.
(#55300) liszi70 Elnézést, fogadatlan prókátorkodok. Lehet, hogy azért volt rossz olvasnia, mert szomorúan látja, hogy vakteszten nem jött ki nálad a különbség, nem biztos, hogy azt értette ki belőle, hogy szerinted nincs különbség.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
liszi70 #55295 üzenetére
Ugyanígy beleszól mindenbe az egyén ítélése. Ha egy luxus márkáról leírják, hogy mennyire fantasztikus, és te ezt elolvasod, vagy nem is olvasol semmit, csak éveken át azt hallod, hogy mennyire jó ez a márka, s éppenséggel még úgy is néz ki, hogy elhidd, akkor sokszor annak hibáit is meg tudod bocsájtani, vagy épp erényként említeni, amit más márkánál viszont keményen negatívumként sorolsz fel.
Itt jön az, hogy miért is értelmetlen valójában a vakteszt.
Az érzékelés mindig az érzékelő személytől függ. Mások véleményével, vagy az ismeretlenség miatti bizalmatlansággal felvértezve teljesen felesleges percekig hallgatni valamit. Az csak akkor lehet mérvadó, ha egyrészt a saját rendszered össze van válogatva neked tetszően és annak a rendszernek adott hatásait vizsgálva jelentesz ki valamit, hogy az a rendszer hogyan reagált a Te rendszered,
vagy pedig akkora a különbség, mint az ezüstözött kábel és a bálás madzag között, azaz ordítóan rossz valami valamihez képest (pl egyszerű példa: UTP kábel, vs tecskós 0,75-ös kábel).
Az igazi teszt az napokig, hetekig szól, és hagyja, hogy a rendszer és a felhasználó megszokja, kielemezze különböző napszakokban, különböző hangulatokban különböző zenékkel, keresve akarva-akaratlan a jót és a rosszat, a különbségeket, ha vannak.
Leírják, hogy nagyon sokaknak nincs meg az a képességük, rendszerük, tudásuk, hogy meghallják ezeket a különbségeket. Ők járnak jobban, nem kell költekezniük. De van, aki meghallja egy adott kábel hatását.
Ezt a tudást vonja mindig mindenki kétségbe.
Pár perc alatt nem lehet dönteni. Pár óra alatt sem. Ezért értelmetlen mindig vak tesztet kiáltani. Sok ismeretlenes egyenletet nem lehet x-y helyettesítésével otthon, magadnál igazolni vagy cáfolni. Már csak azért sem, mert a hallásod sem olyan nagy valószínűség szerint, mint a hallgatódzóé.
BBéci is csinált sok vaktesztet, de egyszerűen...értelmetlen és fölösleges, illetve irreális csupán azokkal alá támasztva, vagy csak azokat segítségül hívva nyilatkozni. S lényegtelen is: ha 50 ezres tápkábelt dicsér, vagy lehúz, akkor jön a következő próba a rendszeredben a Te érték ítéleted alapján. S ez a perdöntő, a többi maximum irány mutatás lehet annak, akinek nem áll módjában meghallgatni azt, amit másoknak igen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Nagyon kevés GeForce RTX 5090 készül, és senki sem tudja, hogy miért
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Spórolós topik
- Házimozi haladó szinten
- Kicsinálhatja a legújabb driver a friss csúcs-GeForce-okat?
- Autós topik
- Gumi és felni topik
- PlayStation 5
- Ég veled, KEndre! :(
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest