- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- OLED monitor topik
- Akciókamerák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Szélesre tárt ablak: Teszten az LG UltraGear 45GX950A OLED monitor
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kilua
senior tag
Konkrétan mi nem? Miért fizetett szerinted bárki kb flagship árat kínai telefonért a p20/p30 idején?
#72: pont arról szól a cikk hogy gyártják csak melegedési problémák vannak. Valaki írta hogy ilyen volt az Nvidia ai gyorsítóival is. Illetve telefon vonalon a Samsungról pont ezért váltott tsmc-re mind az apple mind a Qualcomm [link]
-
Reggie0
félisten
válasz
Dragon3000 #60 üzenetére
Csak akkor, ha a megrendelo belenyomja az orrukat a kakiba. Kulonben megprobaljak az ocska munkat atadni. Ha ez hianyzik, akkor maguktol csak szart gyartanak.
-
Dragon3000
nagyúr
Ezzel mit akartál? Sehol nem írtam, hogy a kínai cégek ne árulnának szart, azt írtam, hogy sok nyugati is szart árul, mert eleve szart rendel már Kínából, ez mellett nagyon sok prémium termék készül ugyanúgy Kínában, amivel meg semmi gond nincs. Ezek alapján a kínai termék olyan minőségű, amilyent a megrendelő kér, ha olcsó szart kér, akkor az lesz, ha normális minőséget, akkor már drágább és normális minőségű...
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000 #62 üzenetére
Ennek ellenére nem igazán tapasztalom ezt. Legutóbbi műszaki cuccaim amik tönkrementek véletlen épp egy Kínai cégtől voltak. Olyan elég kirívó véletlen.
-
Dragon3000
nagyúr
Inkább csak a minél nagyobb haszon legyen rajta, így a legolcsóbb legszarabb megoldás is jó mentalitás megy sok helyen nyugaton is, mivel már itt ez megy, így milyen minőségbiztosításról is van szó? Ahhoz először is nem a legolcsóbb legszarabb megoldáson kellene gondolkodnia a megrendelőnek.
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000 #60 üzenetére
Tény. Én is mindig ezt szoktam mondani. Nem az a lényeg, hogy kínában készül, hanem hogy melyik nyugati cég végzi a tervezést és minőségbiztosítást
Mert utóbbi határozza meg a minőséget.
-
hapakj
őstag
Nem láttam bele semmit, de nem érzem érvként relevánsnak mi történt több száz éve. S igazából abban se nagyon látok összefüggést, hogy több száz éve történt rabszolgatartás milyen szinten kellett befolyásolni az utóbbi pár évtized technológiai fejlődését.
Pl a hidegháború elején a Szovjetunió jobban vagy fej fej mellett állt USA-val ilyen téren, aztán valahogy lassan még is elkavarták a dolgokat.
-
hapakj
őstag
Akkor én is megtehetek bármit, mert mondjuk 200 éve teljesen máshogy intézték a dolgokat? Pl teljesen elfogadható akkor, hogy a nőknek a konyhában a helye, meg amúgy sincs szava igaz?
Senki se mondta, hogy a nyugat mindig is szent volt és mindenre is büszkének is kell lenni, de igazából szerintem annyira nem is azok. Pont úgy, ahogy egyes kínai félig összelopkodott fél siker nagy eredmény lenne.
-
Nahát, azok a csúnya kínaiak. Tanulhatnának viselkedést , morált és gazdasági gerincességet....
Pl attól a nyugattól, amely gyarmatok garmadáján élősködött évszázadokig. Utána meg évtizedek óta középkelet európán élősködnek. Aztán verik a tamtamot, hogy ök megküzdöttek a jólétükért.
Meg attól az usától is tanulhatna Kína amelyik Afrikából hozatott 12 millió rabszolgával turbózta fel a gazdaságát. -
kilua
senior tag
Van benne igazság, nem semmi ország lenne ma Kína diktatúra nélkül. (persze már milliószor elmondtam hogy nem kell túlozni. A Szovjetunió például próbálta másolni a nyugati chipeket, nos ... Kína annál azért sikeresebb volt ebben, sőt fejlesztett is.
Kínában amit jól csinálnak az az hogy arra építenek hogy legyen rengeteg STEM diplomás. Na ez elég teljesítményt jelent ezt kár tagadni.
Ami probléma az az hogyha valaki felhívja a figyelmet hogy hol rossz a rendszer és ott változtatni kellene az eltűnik egy időre lásd Jack Ma. Emiatt szerintem hosszú távon be fog dőlni valahol Kína ha nem is ebben az évtizedben.
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000 #41 üzenetére
elhiszem újra kell paraméterezni, de akkor az nvidia problémájáról is volt cikkezve úgy tűnik.
-
Ezzel csak annyi a baj, hogy ahol csinovnyikok iranyitanak partutasitasra, ott sosem lesz semmi valodi fejlodes, plane nem olyan, ahol valodi verseny van, es valodi szabad emberek gondolkodnak a deportalas es a tarsadalmi pontrendszer nyomasa nelkul
Kinaban ahhoz sem ertenek, hogy hogyan kell jol
masolni.
Kidobnak valamit a piacra ami ugy nez ki, meg hasonlo tulajdonsagokkal rendelkezik mint az, amirol masoltak, aztan kb ott a vege.
Csakhat az ordog a reszletekben rejtozik… -
ricsip
addikt
válasz
Ajándékok #17 üzenetére
Csak 1 való életbeli példa: a ryzen processzorom-on dark rock pro 4 hűtőborda van. Az egy batális drabális nagy szar. A processzor terheletlen állapotában 40 fok körül van. 105W a TDP-je, ami nem számít soknak a mai csúcs áramzabáló GPU-khoz képest. Viszont a hőátadó felülete a csipnek elég kicsi. Így komolyabb terhelés hatására (pl. szivatósabb AVX stress test) egy azaz 1 másodperc alatt ugrik fel 40 fokról 80 fokra. Azt az akármekkora hűtőborda sem tudja hatékonyan elvezetni. Ezért van az h. a borda maga alig langyos, közben a orocesszor a 80 fok miatt már visszaveszi a tempót fokozatosan 2 másodperc után.
Na most ugyanezt el lehet képzelni egy 400-500-600W-os GPU-nál hatványozottabban jelentkezik. Oda rakhatsz akármekkora bordát, akkor is throttlingolni fog. Hűtése meg ha 1 darabnak még nem is gond, de 10-nek? 100-nak? Mindezt egy rackszekrényben. Amiből akarsz egymás mellé 10-et. Vagy 100-at? -
hapakj
őstag
válasz
Ajándékok #37 üzenetére
Ezek AI gyorsító kártyák. Nem random Veér István 5090-ese amit otthon úgy fine tuneol ahogy szeretne, s úgy állít be ahogy akar. Ezeket. 1000-es tételben kellene berakni rackekbe is működniük kellene stabilan, mindenféle egyedi paraméterezés nélkül.
Nincs olyan, hogy be lehet kapcsolni a légkondit, mert ilyen helyeken alapból konstans maxon megy.
De amúgy marha vicces, hogy most hogy Kínának saját lábakon kell állnia elkezdenek szívni a saját minőségbiztosításukkal, merthogy annyira még se felelnek meg a cuccaik a paramétereknek
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #32 üzenetére
Kérdés milyen körülmények közt melegszik túl, ilyen gondja volt az nvidiának is a backwell esetében, azt is megoldották, majd a huawei is megoldja...
-
Ajándékok
aktív tag
-
kilua
senior tag
Mondjuk amíg a tsmc csinálta, addig a Huawei kirin is a legerősebb mobil soc volt. Kirin 980 (2018): az első 7nm-es mobilchip volt Android oldalon (még a Snapdragon 855 előtt!) Kirin 990 5G (2019): az elsők között integrált 5G modemmel érkezett. A da vinci npu miatt a Huawei kamera volt a legjobb.
Aztán maradt az smic és ... igazából az is csoda hogy erre képesek. A vicc az hogy most 2025ben a kínai smic fejlettebb EUV nélkül mint az intel EUVal. Jó, a tsmc mellett még a Samsung sem az igazi lásd Exynos chipek.
Ami érdekes hogy most a Xiaomi is saját chipet tervez tsmc gyártással ... gondolom az zavarta az applet a Xiaomi meg nem?
-
Geri Bátyó
addikt
OK, hogy sok szempontból meg van kötve a kezük, de még véletlenül sem tesztelnek ők sem? Ezt az egyet átvették a nyugattól, mert erre nincsen embargó?
-
tasiadam
veterán
Gondolom a SMIC shrink nagyon királyul sikerült
-
Ajándékok
aktív tag
Nem értem ezt a hírt.
Ha egy ic túlmelegszik, akkor hűtőbordát kell rátenni.
Ha az kevés, akkor egy nagyobb hűtőbordát, vagy ventilátort.
Ha jól értem, az a hír, hogy még nem tudják hány grammos hűtőborda kell rá? -
hapakj
őstag
Kizárt, ez prémium kínai technológia. Már papíron 2 nagyságrenddel jobb mint bármi
-
Akkor lesz igazán gond ez a nyugatnak amikor nemcsak megoldják, hanem jobban és olcsóbban oldják meg. Na akkor kell kitalálni valami cocom listát, kínai embargót, hogy a nyugati cuccoknak legalább a nyugati piacai megmaradjanak. Lásd autók. A nyugati ember ráadásul olyan böszme, hogy ebbena kiélezett autópiaci helyzetben politikai érzelmektől vezérelve elkezték bojkottálni a nyugat egyetlen igazán versenyképes autógyártóját, a Teslát. A kínaiak meg kértek egy kávét...
-
tibaimp
nagyúr
Majd megoldják ezt is, mint kb. mindent. Kína szép lassan önellátó lesz, így egy igen nagy piactól fog elesni nyugat. Ez hosszú távon visszafelé sülhet el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux kezdőknek
- Call of Duty: Black Ops 7
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged