- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- HP notebook topic
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7978 üzenetére
Hát ahogy nézem a legegyszerűbb ha veszek egy Pi Zérót. Nem akkora nagy kiadás.
Viszont akkor már piszkálja a fantáziám, hogy mégis csak be kéne fogni vmi nagyobb dologra, ne malmozzon az a számítási kapacitás 24/7. Mondjuk egy torrentező Smart Mirror-t el tudnék képzelni RPi 3 alapon.Win10 alapból "forgalmazza" a személyes adataidat.
-
Teasüti
nagyúr
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #7967 üzenetére
Szintén kiválasztod a megfelelő topic-ot ahol keresni szeretnél, majd jobb fent ahol ESP32-t írtál ott legördíted az opciók melletti lefelé nyilat. Ott lesz, hogy részletes keresés. A topic alapból be lesz írva, neked csak a "Szűrés felhasználó szerint" ponthoz kell a nevet beírni. Telefonról nem tudom működik-e gépről biztosan.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
Janos250 #7960 üzenetére
Tudnál mondani esetleg valamilyen alternatívát?
Forrasztgatni nem szívesen szeretnék, de ha nagyon kell az is megoldható, de ez a pack azért tetszett mert megvan benne minden szenzor. De ha külön-külön olcsóbban meg lehetne venni, még ha kicsit több ideig is tart mire ideér és macerásabb akkor az nekem megfelelne.
-
itg
tag
válasz
Janos250 #7954 üzenetére
az első verzióban loop-ba raktam a dht.begin(); -t is.
rájöttem, hogy azt elég egyszer, a setup résznél aktiválni, így át is került oda.
de ahogy teszteltem, 1-2x előfordult, hogy hülyeséget mért a DHT, ezért raktam be restartot.a routernek nem lenne szabad, hogy 10 percenként problémát okozzon a csatlakozás, de -mivel már nincs egyéb ötletem- kipróbálom, hogy állandó kapcsolatban legyen. (az első verzióban így is volt, de néha megszakadt a kapcsolat és hiába ellenőriztem, azt írta, hogy csatlakozott, holott nem volt a hálózaton)
az fontos lehet, hogy ezeken a kütyükön kívül 6-15 eszköz van a routeren és soha nem tapasztaltam szakadást.
de köszi, kipróbálom.
(még kipróbálom a 2,4-es csatorna váltást, hátha segít) -
itg
tag
válasz
Janos250 #7950 üzenetére
WiFi.status = 3 és a pingre nem válaszol, illetve a routeren sem látszik a csatlakoztatott eszközöknél.
ez a kódom:
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClient.h>
#include <DHT.h>
#define DHTPIN D4
#define DHTTYPE DHT22
const char* ssid = "ssid";
const char* password = "pw";
const char* server = "10.0.0.10";
const char* source = "konyha";
IPAddress ip(10, 0, 0, 80);
IPAddress gateway(10,0,0,1);
IPAddress subnet(255,255,255,0);
float humidity;
float temperature;
String data;
byte mac[6];
WiFiClient client;
DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);
void connectwifi()
{
WiFi.config(ip, gateway, subnet);
WiFi.mode(WIFI_STA);
delay(3000);
WiFi.begin(ssid, password);
delay(3000);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) { Serial.print("Wifi status: "); Serial.print(WiFi.status()); Serial.println(" "); delay(1000); }
Serial.println();
WiFi.macAddress(mac);
delay(10000); //dhcp
Serial.print("Connected to local network: ");
Serial.print("MAC: "); Serial.print(mac[0],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[1],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[2],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[3],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[4],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[5],HEX);
Serial.print(" IP: ");
Serial.print(WiFi.localIP());
Serial.print(" GW: ");
Serial.print(WiFi.gatewayIP());
Serial.print(" Wifi status: ");
Serial.print(WiFi.status());
Serial.printf(" RSSI: %d dBm\n", WiFi.RSSI());
}
void disconnectwifi()
{
if ( WiFi.status() != WL_DISCONNECTED )
{
WiFi.disconnect();
}
}
bool httppush()
{
if (client.connect(server, 80))
{
client.println("POST /mrtg/push_konyha.php HTTP/1.1");
client.println("Host: ");
client.println("Content-Type: application/x-www-form-urlencoded");
client.print("Content-Length: ");
client.println(data.length());
client.println();
client.print(data);
}
else
{
Serial.println("Connection failed. Rebooting.");
ESP.restart();
}
if (client.available())
{
char c = client.read();
Serial.print(c);
}
if (client.connected())
{
client.stop();
}
}
void setup()
{
Serial.begin(9600);
delay(1000);
Serial.println("Init progress: boot");
delay(5000);
Serial.println("Init progress: dht start");
dht.begin();
delay(5000);
}
void loop()
{
delay(5000);
Serial.println("Loop progress: wait 4 min");
delay(600000);
//delay(10000);
Serial.print("Loop progress: wifi start");
connectwifi();
Serial.println("Loop progress: reading from DHT22");
humidity = dht.readHumidity();
temperature= dht.readTemperature();
if (isnan(humidity) || isnan(temperature))
{
Serial.println("Failed to read from DHT sensor! Rebooting.");
ESP.restart();
}
else
{
Serial.print("Temperature: ");
Serial.println(temperature);
Serial.print("Humidity: ");
Serial.println(humidity);
Serial.print("Loop progress: connect to ");
Serial.print(server);
Serial.println("");
data = "source=" + String(source) + "&temperature=" + String(temperature) + "&humidity=" + String(humidity);
Serial.println("Loop progress: sending data");
delay(5000);
httppush();
delay(5000);
Serial.println("Loop progress: wifi stop");
disconnectwifi();
}
} -
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #7947 üzenetére
Erre a német kollégák szokták mondani:
Never run a touched system :-P
Never touch a running system --> in english, igen ezért kell a Github on a Issues szekciót is olvasni...
Ha meg műkdik elfelejteni az updatet, a para ott van amikor az Arduino IDE kell frissíteni, mert nem szoktam leírni h mi is ment ....IDF el ESP32 alatt is jártam úgy h a köv verzióban már nem fordult ami előtte ment, mert szépen átnevezték a fv nevet és / vagy kapott egy szép új paramétereket is.....
De pont ezért hobby, és nem ebből élek....
-
-
itg
tag
válasz
Janos250 #7923 üzenetére
egyiknél kipróbáltam, el is csíptem egy hibás csatlakozást.
úgy tűnik ennél a kütyünél ez nem jön be:
WiFi.config(ip, gateway, subnet);
delay(3000);
WiFi.begin(ssid, password);
delay(3000);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) { Serial.print("."); delay(1000); }
Serial.println();
WiFi.macAddress(mac);
delay(10000); //dhcp
Serial.print("Connected to local network: ");
Serial.print("MAC: "); Serial.print(mac[0],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[1],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[2],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[3],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[4],HEX); Serial.print(":"); Serial.print(mac[5],HEX);
Serial.print(" IP: ");
Serial.println(WiFi.localIP()); -
vargalex
félisten
válasz
Janos250 #7927 üzenetére
Szintén fehér panelra forrasztott ESP-12F-el oldottam meg a low power hőmérőt. Az alacsony fogyasztás miatt nem is lehet megoldani Wemos/NodeMCU-val. Jelen pillanatban már 88 napja megy mindkét példány folyamatosan, hiba nélkül. Lassan viszont cserélnem kell a cellát, mert már az ESP-n mért feszültség 3 V környékén van.
Viszont mindenképpen elégedett vagyok, szerintem teljesen korrekt lett ez az üzemidő egyetlen cellával percenkénti hőméréssel. -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #7925 üzenetére
Nekem a Wemos-szal (ESP8266EX) van bajom. Egy darabig megy, rendesen, kuldok neki utasitast, az meg valaszol, de egy ido utan nem tudok vele kommunikalni. Azt latom, hogy a routeren fenn van, de nem valaszol, ha kuldok ra valamit. Nem tudom, mit csinalok rosszul. Kiprobalnam valami mas modulla.
Neked mid van pontosan? -
itg
tag
válasz
Janos250 #7923 üzenetére
Köszi, este kipróbálom.
Az a megdöbbentő, hogy beállítom hova csatlakozzon, beállítom milyen paraméterekkel csatlakozzon, azt írja csatlakozik és közben a jófene se tudja hova csatlakozott, mert a router-re biztosan nem.
Először azt hittem a routeremet nem szereti, de miután másik kettővel is ugyanezt csinálja, ezt kilőttem. -
válasz
Janos250 #7917 üzenetére
Ok, köszi nem tudtam, hogy így is lehet.
Leszedtem az Arduinot, meg letöröltem minden könyvtárat, és ezt a linket használva felpakoltam mindent:
https://www.smart-prototyping.com/blog/How%20to%20Install-ESP32-Core-Arduino-IDE
Ehhez már csak annyi kellett, hogy az esp\library könyvtárból hiányoztak fájlok, amit a githubról pótolnom kellett. -
válasz
Janos250 #7885 üzenetére
Én csak azt nem értem, hogy hogy lehet az analóg bemenetekkel, ezzel a látható néhány diszkrét alkatrésszel ilyen sokféle / ilyen finom mérést végezni, ilyen széles mértékhatárok közt!
A nyitó feszültséget például hogyan hozza létre (gondolom nem pwm-el)?
A rá való programot nyilván nem én írnám, nem hiszem el, hogy ne lehetne valahonnan letölteni. -
válasz
Janos250 #7847 üzenetére
"Mega328 LCR-T4 Digital Transistor Tester"
Ezt néztem már korábban, hogy mi lehet, és, hogy szükségem van-e rá. Meg azon filóztam, hogy vajon azért ez a neve, mert egy Atmega328 uC csinál benne minden mérést, és akkor azt hogy oldották meg, és meg lehet-e itthon egy ilyet építeni
, vagy van benne egy mérő áramkör, és a 328 csak a megjelenítéssel foglalkozik, meg vezérli a lényegi munkát végző műszert?
A keresésre én is a total commandert tudom javasolni, az mindent megtalál.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Janos250 #7866 üzenetére
Lehet tudni, hogy az ESP32 órája mennyire pontos ?
Arra gondolok, hogy ha valaki órát szeretne vezérelni vele ( és történetesen hálózat sincs, ahonnan folyamatosan lehetne pontosítani ), szükséges-e külön RTC modul úgy mint a sima Arduino -nál ( DS3231 és társai ) ? Köszi. -
-
válasz
Janos250 #7867 üzenetére
és &vargalex :
A belinkelt leírásban hibás az a rész, hogy csak a GPIO0 -t kell földre húzni, az enyémen kell a GPIO2 +3,3V -ra húzása is. Mondjuk ez lehet nem mindegyiknél van, lehetnek különbségek az egyes modulok között.@Janos250 : Igen, 3,3V-ra volt dugva. Sehol nem olvastam 5V-os üzemet, elvileg az egész modul nem 5V toleráns, a GPIO és a kommunikációs vonalai sem :S
Amúgy ilyen step-down-om van nekem is, de végül nem erről ment, hanem a döglött USB-TTL 3,3V-ja adta a 3,3V tápot, abból még kijönnek a tápfeszek, csak nem kommunikál. Elvileg 200mA eszik... csak amikor nagyon nem akart menni, akkor toltam be neki egy PC táp 3,3V-ját, hogy ez tud pár ampert, biztos elég lesz
Aztán miután sikerült jól bekötni, jó soremelést beállítani, és megfelelő módba tenni, akkor elkezdett reagálni az AT parancsokra is, így már megy a két USB-TTL-ről (egyik adja a tápot, másikról húztam a többi 3,3V-os szálat.
Mindegy, működik, most összedobok hozzá valami programozócuccot, saját táppal. -
válasz
Janos250 #7845 üzenetére
Köszönöm a segítségeteket.
Kb 20 perc alatt több infót tudtam és értettem meg, mint amit az elmúlt 2-3 napban esténként próbáltam összeszedni.A javaslatnak megfelelően akkor ESP32 és WS2812 kombót fogom kipróbálni.
Ahogy néztem az ESP32 az ESP8266 modernebb változata. Ha jól gondolom, akkor az ESP8266-ra építtet alkalmazások működnek ESP32-vel is.ESP32-vel viszonylag kevés ledes projektet láttam.
Az ESP32-höz kell velemi spéci kábel, vagy programozó áramkör, vagy csak rádugom USB-re és feltolom rá az elkészült programot?Milyen oldalt javasoltok, az alapok megismeréséhez?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7839 üzenetére
Oda is a Data megy amennyire tudom. Egyszerű redundancia.
szerk:
The BIN receives the data signal, and then compare the data with the DIN side after phagocytosis of 24bit data, if DIN
do NOT receive the signal, then switching to BIN for receiving the input signal, which ensure that any the IC's damage
does not affect the signal cascade transmission and make the BIN in state of receiving signal until restart after power-off.
Egy pixel két bemenettel rendelkezik, és egy adatkimenettel. A data sávra sorban vannak felfűzve, a Backup sávra meg párhuzamosan a pixelek. Ha jól tudom... Nem találok róla kapcsolási rajzot.(#7840) Xpod
Nem rutin kérdése, hanem felhasználásé. Én úgy vettem a Starter Kit-emet, hogy azonnal rendeltem mellé egy 8 pixeles led stick-et (ws2812b). Van hozzá library, amivel gyerekjáték működésre bírni. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7835 üzenetére
Ha megmurdál az egyik pixeled, akkor az utána következők jelét nem korrumpálja.
Egyébként meg:
Nézd meg, hány madzag megy bele. ha négy (R táp, G táp, B táp, GND), akkor analóg.
Ez helytelen, a Vcc közös és a másik három sáv megy GND-re. Így fog működni Low-side vezérléssel, vagyis a megszokott N-csatornás MOSFET-tel. -
-
.DLL
veterán
válasz
Janos250 #7814 üzenetére
Programozható sokféle nyelven, köztük microPython is, én a lego-szerű Micro:Bit Block Bditort használom, mert kezdő vagyok, és itt a szintaktikára nem kell figyelni csak a programra.
Az editor utána egy hex fájlt ad ki, amit fel lehet tölteni az NRF51-re.
De van hozzá Arduino Core is, így aki azt használja, a megszokott IDE-ben írhatja a programokat erre is. Itt van elég sok videó erről a modulról.
-
.DLL
veterán
válasz
Janos250 #7812 üzenetére
A lényeg annyi volt, hogy az NRF51 SWD-n keresztül flash-elhető (elsőre felületesen néztem utána, és azt hittem elég egy USB-Serial átalakító, de üresen azzal nem tud mit kezdeni) úgyhogy a MicroBit-ről ezt az SWD vonalat vezettem át a kis modulra. Sajnos ehhez a MicroBit-en található NRF51 SWDIO vonalát meg kellett szakítani, különben könfliktusba kerül a két chip. Jó szem kell hozzá, de egy forrasztással úja összeköthető a vonal.
Ma kértem kölcsön egy Raspberry Pi-t is, meglátjuk azzal is tudok-e rá írni a fenti leírás szerint, és akkor nem kell a nyák megszakítással szórakozni, de elvileg bármilyen SWD kompatibilis flasher használható hozzá, csak azok is többezer Ft-ba kerülnek, úgyhogy ennyi erővel a MicroBit még némi pluszt is ad (pl. szenzorok), amellett, hogy SWD flasher is lehet belőle.
-
Panhard
tag
válasz
Janos250 #7790 üzenetére
Köszi a részletes magyarázatot.
Azt próbáltam még, hogy ha 1-nél magasabb prioritáson van a task, akkor el sem indul. Nem tudom miért. De mindegy, így most jól működik. Kicsit átvariáltam úgy, hogy az időkritikus feladatokat az alap loop-ba tettem, ami core1-en fut, minden mást az általam létrehozott loop1-be, ami core0.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7784 üzenetére
A gazdi az, aki tudja a jelszót, ami valami 32 bites szám.
Hogy mi? Ezt most látom először.
Akkor ezért nem működik egy csomó RTOS parancs?
Itt is vmi jogosultsági rendszer van? Meg kell szerezni a root jogot, vagy mi a szösz?Igen, a delay() alatt tud futni másik task, így nem hal éhen szegény kutyus, mert a scheduler eteti
Ezt a scheduler-t a mai napig nem értem. Elvileg úgy kéne működnie, hogy fix időszeletek szerint osztja el a cpu időt. Ha nem is adja át a token-t a task, az ideje lejártával kényszerítve kéne indulnia a következőnek.
Ehhez képest meg simán reset-el a wdt. Pff...
Persze a prioritás eredményezheti azt, hogy újra ugyanaz a task indul el. De a scheduler ettől még meg kellene, hogy szakítsa. ...És ilyen formán etetnie a wdt-t.igazából én sem teljesen értem, hogy miért nem futhatnak a többiek is, hiszen a loop prioritása is 1, meg Te is ugyanezt a prioritást adtad, de valahogy mégis megfogja a többit.
Amúgy azt lehet tudni, hogy 0-20 közt a magasabb vagy az alacsonyabb érték a nagyobb a prioritás?
Egyetlen egy youtube tutorial-ban találtam eddig utalást rá, de már régen volt.Az esp_task_wdt_feed() -et és az esp_task_wdt_delete() -et hiába teszed be, mert az csak arra a taskra hatásos, amibe betetted.
Jó tudni. Ezek szerint a wdt is egy task kell legyen. Hardveresen nem lehet figyelni a dinamikusan meghívott task-ok garmadáját. -
-
-
Panhard
tag
válasz
Janos250 #7786 üzenetére
Csak akkor azt nem értem, hogy miért fogja le a másik taskot? Összesen két task van beállítva, az egyik a core0-án, a másik a core1-en. Elvileg teljesen függetlennek kellene lenniük egymástól. Ha például az egyiket leállítom egy while(1);-el, a másiknak akkor is futnia kellene. Illetve fut is, de az miért baj a kutyának?
-
Panhard
tag
válasz
Janos250 #7784 üzenetére
Megoldódott. Az volt a baja, hogy az task üresjáratban megy valamikor több mint 5mp-ig. Ez egy do/while függvény, ebből nekem max 10mp után lép ki, ha addig nem jön válasz a szervertől. Ez így jó is. Betettem egy delay(1); késleltetést, így már csinál valamit, nem is indul be a task wdt.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #7769 üzenetére
Hello,
Eagle-ben terveztem, most KiCad re szeretnék átnyergelni. Anno 5 Usd rendeltem 10 db 50x50 [mm] nyákot kifúrva, furatgalvanizálva, fekete színben fehér silk el. Másik gépemen kellene megnéznem, de ha jól rémlik talán a seedstudio volt. Átfutási idő 3-4 hét volt.
Mivel középsuli óta nem csináltam ilyet, nekem nagy élmény volt a tervezés. Vagy 4x áltam neki hogy beleférjek mindennel rendesen a méretezésbe, meg csináltam saját esp12 alkatrészt eagle ben... Ha lesz annyi feles időm szeretném Kicadet is kitanulni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7769 üzenetére
EasyEDA.
Rendeltem már tőlük.
Spéci via-k nincsenek, nekem thermal via kellett volna. NYÁK-ból a leggyakoribb méretezés olcsó, az egyedi igények drágák.
Amit tudnak, azt ipari minőségben tudják. Az alapértelmezett opciók szerinti áraik viszont iszonyú jók.
Ez a két tétel, 5-5 db-os mennyiségben szállítási díjjal együtt vmi 23 dollárért jött ki asszem 3 hét alatt.
A webes tervezőprogramjuk nekem nagyon bevált, főleg az alkatrész adatbázis miatt. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #7761 üzenetére
Hello,
Én most szívtam ESP8266 Arduino val feltettem 2.4.0 simát és nem ment pl NTPClient.....
2.4.0-rc2 már működik.....
Moindjuk a NTPClient 2.5.0 verziója is bugosnak bizonyult
megoldást a Github Issue olvasása adta mind 2 esetben...Van 60 RGBs óra projectem és írtam hozzá új animációt, utána meg nem akart menni az sem ami addig ment.
Szóval azt tanultam, újra és újra, (mint a német kollégáktól is) ami működik ahhoz NE nyúljak....
-
válasz
Janos250 #7697 üzenetére
Miért, nincs azzal semmi gond, ez egy hangszer. Olyan, mint a Hammond orgona. Az egyedi belső felépítéstől egyedi, utánozhatatlan hangja van. Az elektronikus zene pont ettől az, ami.
A probléma ott van, amikor az akusztikus hangszereket szekvenszerrel helyettesítik, mert az olcsóbb... -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #7691 üzenetére
Ha van idod olvasd el azt a Microchipes app-note-ot, (tudom, kisse hosszu,) mert nagyon jo, sok okossag van benne. A Wikis nem olyan jo, en azt mondanam, hogy hianyos, ellenben rovid.
Azert, ha nem jo a peak detector, (rosszul meretezett az alulatereszto filter a bemeneten,) es alulmintavetelezel, nagyon meg lehet szivni, arra erdemes odafigyelni! -
tvamos
nagyúr
-
brickm
őstag
válasz
Janos250 #7684 üzenetére
Telorol vagyok ugyhogy röviden, majd kesobb kifejtem.
OA1160 adatlapja szerint uf<1v.tehát a szórás 1volt alatt van VALAHOL. Nem hiszem hogy ezzel előrébb lenne. Mint egy sotkival ami 0.1voltot ejt.... Viszont ottis ottvan a 100mv os ejtés amit konpenzálni kell vagy programmal vagy hardverrel. A buffer erosito nem tul bonyolult. Tuti mukodik mert hasznaltam. Es a program se fogja kiakasztani mire megirja.Az ellenallasos resz pedig.:nem. Minden kisjelű rendszer a lehető legkisebb terhelest szeretne kapni, mivel nincs mögöttes teljesítmény. De majd elolvasom megint es ha kell kifejtem.
-
MineFox54
őstag
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7616 üzenetére
Tapasztaltál a hibás pixel után jel torzulást a lánc többi elemén?
Azt gyanítom, hogy a pwm vezérlők halnak le és a továbbítandó adat is csorbul, amit a következő pixel átvesz és onnantól hibásan utazik tovább. Az érdekes az, hogy a jel mindig ugyanúgy torzul így lehet csak egy-egy színcsatorna érintett. Érdekelne hogy működik a vezérlője.
Én sajnos nem tudtam ránézni a hibás szalagra, nem volt a helyszínen mini usb kábel a Nano-hoz... -
_q
addikt
válasz
Janos250 #7620 üzenetére
Köszi. Igazából csak tesztelni akartam az ESP-t és mivel eddig semmi tapasztalatom nem volt vele, ezért próbáltam kideríteni. Fő célom hogy képbe kerüljek a programozásával kapcsolatban meg legyen egy kicsi rálátásom. Bizonyos esetekben megoldható a driver írás, csak ha bonyolultabb szenzort akarunk működésre bírni ott nem biztos hogy neki akarunk állni sajátot írni.
-
itg
tag
válasz
Janos250 #7607 üzenetére
igen, kb. idáig jutottam én is. csak az összes mintapélda a fenti (ezek szerint hibás/régebbi) módszerrel kérdezi le és azt hittem én vagyok a láma.
én egyébként a ESP8266WiFi.h -t hívom meg, de ha ezt megcsinálom, valószínűleg átalakítom push-ra a scriptet és akkor nem fog állandóan a wifi-n lógni.köszi a segítséget!
-
távcsőves
senior tag
válasz
Janos250 #7553 üzenetére
Köszönöm a részletes ajánlást, regisztereket nem szeretném "azonnal" piszkálni.
(Maradnék "Arduino IDE módban") Nagyon csábít a beépített BT, csak pontosan melyik board is ajánlott akkor? Többfélét láttok, a "srác svájci akcentussal" youtube-n ezt a "sárga" board-ot használja. Véleményed szerint ez kezdésnek jó? Vagy van népszerűbb változat?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7547 üzenetére
Felcímkézik a csomagolást. Kibontás után meg beépítésre kerül. A maradékot meg visszateszem a csomagolásba.
Amúgy nem rendelek olyan sokat, hogy ne tudjam követni mi micsoda.
Van, hogy az Aliexpress rendeléseim között keresgélek leírások után hónapokkal később is.Egyébként nem is nagyon érdekelt még a kérdés. Eddig azt hittem mindegyik ugyanolyan protokollt használ, azt hittem csak a szín sorrendben van különbség (GRB vs RGB, WRGB, stb.).
Belenéztem a könyvtárba és valóban van némi differencia mondjuk egy ws2812 és sk6812 között, de nem egyeztettem a doksikat így lehet csak a könyvtár alkotója okoskodott (ws2812 el is van szúrva nálam, ahogy nézem). Most ha nem megy elsőre, akkor majd megy másodikra... -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7528 üzenetére
Ezt olvastad egyébként?
Meg ezt.
Ez utóbbi tárgyalja a láncba fűzött ledek közti kommunikációt.
Még egy bejegyzés.
Hmm, ha pixelenként változik a T0H és T1H hossza, és a TxL hossza meg az a szünet lesz, ami két TxH között van, akkor tényleg nem nehéz elképzelni hibázó pixeleket, amik némi módosítással beleesnek a specifikációba, ha az előttük lévő pixelnek más az ideális jelhossza. -
brickm
őstag
válasz
Janos250 #7529 üzenetére
Próbáltam a portable-t is már, sajna azzal is ugyan az a jelenség fogadott. Viszont megszületett a compile.
A preference-ben bekapcsoltam, hogy írjon ki mindent a terminál outputra. Így megtapasztaltam, hogy igazából csinálja a dolgát, csak khm.... igen szerény sebességgel. (a blinknek kellett úgy 7-8perc)
Köszönöm a segítséget neked is!
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7517 üzenetére
Érdekes a smart home integráció.
Még nem láttam ilyen alkalmazást, bár adja magát.
Legalább lehetne vmi értelmet adni ezeknek az asszisztenseknek a világításon kívül.(#7518) vargalex
Aliexpress. A minőség elég vegyes. Gyakori a pixelhiba, azt ki kell vágni belőle.
Ha szerencsés vagy, akkor üzembiztos lesz. Ha nem, akkor sorra jönnek elő a pixelhibák aktív használat közben.
Ledek száma attól függ mit szeretnél. 60 led/m még megfizethető, a 120-as már túl van árazva a többihez képest és nincs is belőle csak egy-két méteres. Mondjuk ez érthető, már a 60-ason is jelentős feszültségesés van 5 méteren.
Ha ws2812b-ben gondolkodsz, akkor megfontolnám a ws2813-at helyette. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #7507 üzenetére
Soft WDT reset
ctx: cont
sp: 3fff0330 end: 3fff0550 offset: 01b0>>>stack>>>
3fff04e0: 3ffe8764 3ffef270 3ffef464 40208bb8
3fff04f0: 000001f4 3ffef270 3ffe8382 402022c8
3fff0500: 3ffe8784 3ffef270 3ffef464 402024d4
3fff0510: feefeffe 3ffef270 3ffef464 3ffef520
3fff0520: 3fffdad0 3ffef270 3ffef270 4020252b
3fff0530: 3fffdad0 00000000 3ffef518 402099d8
3fff0540: feefeffe feefeffe 3ffef530 40100718
<<<stack<<<és nem hal meg hanem rebootol és megy a WifiManagerbe ....
Oh My GoD.... valamit benéztem...és megis van a hiba:
delay(1); ez van egyel beljebb mint kellene......
-
Tankblock
aktív tag
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Janos250 #7477 üzenetére
Ezt akartam linkelni, csak a vágólapon más maradt
Diódára én is gondoltam az 5 V visszatartásában, akkor megpróbálom azzal.
SRD-05VDC-SL-C típusú relék vannak, olvastam, hogy 3,3V is elég lehet. De az 5 V a biztos.
teasüti: köszi az infókat, asszem ennek akkor jobban utána kell járnom, nem akarom elfüstölni egyből. Tudsz dobni egy linket a technikai megoldásról?
-
modeller
aktív tag
válasz
Janos250 #7411 üzenetére
Köszi ez érdekes. De tudtommal a co-proci utasitáskészlete sem ugyanaz mint a főprocié, mert csak nagyon korlátozott a tudása, de épp ezért a fogyasztása is minimális.
Nem lehet, hogy másról beszélünk? Lehet, hogy kétmagos a főprocesszor és pluszban van a co-proci? Mert ezt a kódot csak igy tudom elképzelni, hogy működjön. -
_q
addikt
válasz
Janos250 #7412 üzenetére
Úgy értettem, ha kell +5 V. Eddigiekben amivel találkoztam fejlesztői kártyán volt 5 V ami jól jött egyes szenzorok esetében. Most hirtelen csak egy szervo motor jut eszembe ahol kellene, esetleg hőmérséklet szenzorok között is akad vagy bizonyos IC-k igényelhetnek 5 V-ot.
Ha jól olvastam az ESP panelen nincs meg az 5 V kimenet.
-
modeller
aktív tag
válasz
Janos250 #7408 üzenetére
Szivesen vennék egy arduino-s példát hogy lehet akár a legtriviálisabb dolgot is a másik magon futtatni.
Simán lehet, hogy valamit elnézek, kb 1 hónapja láttam először esp32-tAzért érdekelne, mert kimondottan fogyasztás-kritikus, elemről (reményeim szerint) akár 1 évig is működő dolgokat próbálok csinálni és ahhoz nagyon jó volna a co-processzort beüzemelni. De asm szintig nem vagyok hajlandó elmenni, IDF-ezni is csak ha muszáj.
-
modeller
aktív tag
válasz
Janos250 #7389 üzenetére
"Arduinoban programozása kényelmes, nagyon gyors, rengeteg a periféria, a két mag más programozási technikákat is lehetővé tesz"
Ezt úgy érted, hogy arduino-ban lehet programozni a co-processzort? Mert én úgy láttam, hogy nemhogy arduino-ban, de még a sima C IDF-ben sem lehet, hanem valami assembly makrós katyvasszal lehet csak.
Csak az IDF példát néztem ahol a co-proci figyeli, hogy egy adott pin bemeneti feszültsége két beállitott érték között van-e és ébreszti a főprocit, ha kivül esik.(ez az "ébresztés" is érdekes, inkább reset-nek kellene mondani, csak éppen le lehet kérdezni, hogy mi is volt a boot oka)
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #7392 üzenetére
Régebben nem volt szerintem akkora gond még. Mikor kezdtem az MSP430-as Texas Instruments mikrovezérlőkkel, akkor egyszerűbb volt a portok BIT szinten történő beállítása, legalább is az ESP32-es kóddal összehasonlítva. Persze ott nem is volt lehetőség minden portot mindenféle módban használni.
Ahogy rugalmasabbá válik a programozás (portkezelést mint példa), mellette meg úgy bonyolodik is. Viszont Arduino kerek segítenek megtalálni az egyensúlyt. Egymást kiegészítve jönnek fel párhuzamosan. MSP430 mikor elkezdett terjedni, még nem csak BIT szinten lehetett programozni, ma meg már Arduino keretek között is lehet. Fejlődik ez a terület is, ami nekünk csak jó.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #7389 üzenetére
Én STM32-t keil-be programoztam függvénykönyvtárak segítségével. Regiszter vagy alacsonyabb assembly programozás sose vonzott, nem is terveztem használni, tehát ez ennek dokumentált hiányossága nem zavaró számomra.
Így ha jól értem az ESP32 + Arduino kombó nekem való, ráadásul a bluetooth (BLE vagy minden féle bluetooth nem tudom) kommunikációs hiányosságokat eltekintve mindent meg lehet Arduino környezetben valósítani. Meglátom, ha megjön a valóságban mi lesz.Köszi a részletes leírást.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #7354 üzenetére
Olvasgattam kicsit. Azt íták, hogy az ESP IDF környezetben lehet a leginkább kihasználni az ESP32-t. Arduinot fejlesztgetik, ezzel is használható, de elsődlegesen nem ez az ajánlott.
Én Arduino IDE környezetben szeretném a programozást megoldani. Kérdésem az, hogy mit tapasztaltatok, milyen funkció nem az igazi, mi nincs implementálni ami miatt nem használható ki az ESP32?
-
Teasüti
nagyúr
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #7348 üzenetére
Köszi a részletes leírást. Ezek szerint minimális eltérés van, pl.: Wemos tesz rá egy külsö táp csatlakozót is mint ami a lentebb képen látható és 1 reset gombot (ami szemmel látható különbség elsőre). WROOM esetén nincs külső táp csatlakozó, de van egy plusz gomb, gondolom programozható. Szignifikáns külnbség nem nagyon van közöttük. Illeve ide jöhetnek még az OLED kijelzős verziók, ahol már kicsivel nagyobb lábkiosztás vagy egyéb eltérések is felléphetnek.
Arduino-t akartam először a programozási könnyebbség miatt, de mivel ESP32 teljesítményben illetve modulokban is jobb, olcsóbban, így gyorsan tovább is léptem az arduino-n. Köszi a linkeket, valószínűleg ezek közül választok.Tankblock
Neked is köszi az észrevétel. Ha jól értem akkor a képen jelölt külső aksi/táp csatlakozóra érted, hogy fel van cserélve a VCC-GND kivezetés? -
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #7348 üzenetére
Még annyit, hogy itt látható, mi van ez ESP-WROOM-32 hibrid chipben:
https://github.com/boseji/ESP-Store/blob/d80a4bafb5d0d2b9f78954681f995429110383d6/Ref-Designs/ESP-WROOM-32/SCH/sch.pdf
De ha magadnak akarsz gyártani, a gerber adatok is megvannak:
https://github.com/boseji/ESP-Store/commit/d80a4bafb5d0d2b9f78954681f995429110383d6 -
-
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #7317 üzenetére
Korrekció:
"A priorításokat is hiába variáltam, gyakorlatilag mindegy volt, hogy 1-es, vagy 24-es (25 a max) volt."
Nem 25 a max, hanem 24. (25 db. szint van, de a nullás is beleszámolandó)
Tehát 0 a legalacsonyabb prioritás, 24 a legmagasabb. (lehetne variálni, de minek) -
Teasüti
nagyúr
válasz
Janos250 #7321 üzenetére
És a bit bang módszerrel el is érkeztünk az egyetlen okához, hogy miért nem jó szoftveresen kezelni a ws2812 szalagokat. Atmel-en is ilyenkor kötelezően ki kell kapcsolni a megszakításokat.
Amúgy a semaphore kapcsán láttam rá utasításokat, hogy addig nem adja át a stafétabotot az adott folyamat, amíg erre utasítást nem adsz. Így lehet utánozni az Arduino féle noInterrupts() függvényt szerintem. Bár nem próbáltam, nekem megfelel az RTM-et kiaknázó könyvtár is.
Amúgy az RTM valóban iszonyú precíz. A 48 Mhz-es szkópom mérése szerint a periódus idő az halál pontosan annyi volt, ami be van állítva.(#7322) Janos250
Ezt úgy értettem, hogy nem muszáj freertos-t se használni, ugye? Ebben az alkalmazásban, ha minden egyes ciklusidő számít, akkor le kell menni gépi kódba. A kernelt meg ki kell dobni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- AliExpress tapasztalatok
- The First Berserker: Khazan
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- További aktív témák...
- Eladó egy DZOFILM Pictor Zoom objektív szett: 20 55mm T2.8 és 50 125mm T2.8
- Eladó Apple Ipad Air 5 10 9 / M1 /WIFI + CELLULAR / 256GB Újszerű állapotban!
- GAMER PC RTX 3060 Ti 32GB RAM FULL HD / 1440p
- MSI Claw A1M 036 Konzol
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +Új RTX 3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged