Hirdetés
- Autós kamerák
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Gamer headsetek a felsőkategóriából
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Steam Deck
- Apple notebookok
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
Van egy mérőműszer (pH-mérő), ami analóg jelet ad ki, 0-1V között (pH 0-14 között). Arduinoval hogyan lehetne ezt minél pontosabban mérni? A nagyobbik baj, hogy ebből a tartományból igazából a 8-10 közötti szűk tartomány érdekelne.
0-5V: 0-1023 digitálisan. Tehát 0-1V 0-204, ami 0-14-es pH-nak felel meg. A 2 pH-egységre ebből 29 egység mindössze, ami nem túl pontos, 1 tizedesig még úgy-ahogy elfogadható. Ha legalább a 2-3-szorosára lehetne növelni, az jó volna.
-
ngabor2
nagyúr
Köszi a válaszokat. Az a baj, hogy az Arduino egy elég nehezen hozzáférhető, eldugott helyen van, a reseteléshez is szét kell szedni a dobozát. Bár van ESP8266 és ESP32 mcu is a háznál, de eddig még nem sikerült egy szabad délutánt kerítenem, amikor neki tudok állni az egész, Arduino köré épített rendszert áttenni bármelyikre. Ráadásul akkor már kicsit upgradelve pakolnám össze, ami még több idő.
Itt a lényeg a hardverhez nem nyúlás lett volna, de akkor egyelőre marad a félévente egyszeri átírás, vagy az átállás beleírása a programba.
A GPS/DCF77 is érdekes megoldás, de a baj ezekkel is ugyan az: szét kell kapni az egészet és az amúgy is kábelrengetegtől zsúfolt dobozba további alkatrészeket gyömöszölni.
-
ngabor2
nagyúr
Adott egy Arduino nano, ami leginkább időzítve kapcsolgat néhány relét (florárium vezérlés, világítás, pára, ózon). Ez használ egy DS3231 órát, ami elég pontos, fél év alatt pár másodperc eltérése volt. Viszont van ez a csodálatos óraállítás...
Eddig úgy oldottam meg a pontos idő beállítását, ahogy az a példaprogramok között is van:
rtc.adjust(DateTime(F(__DATE__), F(__TIME__)));
Viszont ennek 2 hátránya is van:
- egyrészt pár másodpercet késni fog az óra. Ezzel együtt tudnék élni
- fel kell töltenem ezt a beállítóprogramot, majd miután beállt az óra, mehet ismét a helyére a flori vezérlő program.Ezt szeretném egyszerűsíteni. Meg lehet oldani, hogy ha USB-n csatlakozik egy számítógép az Arduinohoz, akkor automatikusan, vagy manuálisan frissítse az órát a gép órájára?
-
ngabor2
nagyúr
válasz vargalex #8320 üzenetére
Köszi szépen, valószínűleg ez volt a hiba. Holnap kiderül...
Amúgy a relén korábban egy relé modult értettem, tehát nem az arduino lapnak kell táplálnia.
Teasüti: nem akarok műveleteket végezni az idővel, mindössze arra voltam kíváncsi, hogy számként, vagy BCD-ben van tárolva. De számként van.
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
válasz vargalex #8311 üzenetére
Nem méretm, hanem kipróbáltam. 3 másodpercenként váltogattam a HIGH és a LOW állást, kapcsolgatott.
Viszont valamit nem értek. A korábbi kódot módosítottam egy kicsit, különvettem a kapcsolást és az idő ellenőrzését. Hogy lássam, mit csinál, ideiglenesen 16 órát állítottam be. A módosult kódrész:
ora = t.hour();
Serial.println(ora, DEC);
if (ora > 5 && ora < 16 ){
p2 = 1;
}
else{
p2 = 0;
}
if (p2 = 1){
digitalWrite(2, LOW);
}
else{
digitalWrite(2, HIGH);
}
Serial.println(p2, DEC);A kimenete:
2018/3/26 (Monday) 16:34:1
16
1
2018/3/26 (Monday) 16:34:4
16
1Tehát hiába 16 az ora értéke, ami nem kisebb, mint 16, tehát az első if() értéke hamis, a p2 mégis 1 marad. Az időt számként tárolja, mivel próbaként műveleteket végeztem vele és ment, illetve az ora és a p2 int típusú.
-
ngabor2
nagyúr
Délután, ha hazamegyek, kipróbálom.
Az érdekes az, hogy gyakorlatilag azonos kódrészt tartalmazó másik rendszer úgy működik, ahogy kell.
Hogy könnyebb legyen kideríteni a hibát, egy változó értékét fogom állítani és azt (is) kiíratni, hogy lássam, hogy nem a relé rosszalkodik-e. Bár az is működött szépen magában.
-
ngabor2
nagyúr
válasz Janos250 #8304 üzenetére
Jó ötletek, próbáltam. A D2-re korábban oda-vissza kapcsoltattam a relét, az ment szépen. A D2-t kipróbálom.
Mondjuk azt nem értem, hogy miért kapcsolja be a relét, de miért nem kapcsolja ki?
Másik programban az egyéb dolgok nem zavartak be, ott a 2,3,4,5-ös pint is használatban van.
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
Megírtam/összeollóztam Arduino Nano-ra egy egyszerű időzítőt DS3231-gyel és egy relével a D2 pinre kötve.
A program:
#include <Wire.h>
#include "RTClib.h"
RTC_DS3231 rtc;
int p2=0;
char daysOfTheWeek[7][12] = {"Sunday", "Monday", "Tuesday", "Wednesday", "Thursday", "Friday", "Saturday"};
void setup () {
pinMode(2, OUTPUT);
#ifndef ESP8266
while (!Serial); // for Leonardo/Micro/Zero
#endif
Serial.begin(9600);
delay(3000); // wait for console opening
if (! rtc.begin()) {
Serial.println("Couldn't find RTC");
while (1);
}
if (rtc.lostPower()) {
Serial.println("RTC lost power, lets set the time!");
// following line sets the RTC to the date & time this sketch was compiled
// rtc.adjust(DateTime(F(__DATE__), F(__TIME__)));
// This line sets the RTC with an explicit date & time, for example to set
// January 21, 2014 at 3am you would call:
// rtc.adjust(DateTime(2014, 1, 21, 3, 0, 0));
}
}
void loop () {
DateTime t = rtc.now();
Serial.print(t.year(), DEC);
Serial.print('/');
Serial.print(t.month(), DEC);
Serial.print('/');
Serial.print(t.day(), DEC);
Serial.print(" (");
Serial.print(daysOfTheWeek[t.dayOfTheWeek()]);
Serial.print(") ");
Serial.print(t.hour(), DEC);
Serial.print(':');
Serial.print(t.minute(), DEC);
Serial.print(':');
Serial.print(t.second(), DEC);
Serial.println();
if (t.hour() > 5 && t.hour() < 18 ){
digitalWrite(2, LOW);
}
else{
digitalWrite(2, HIGH);
}
delay(3000);
}Elvileg reggel 6-kor bekapcsol, este 6-kor kikapcsol... de nem kapcsol ki. Teljesen hasonlóan van egy másikra megírva, az működik (a különbség annyi, hogy ott a 4-es pinen van a relé). Hol van a hiba? Az időt szépen kiírja, tehát az órával elvileg nincs gond. Több ötletem nincs.
-
ngabor2
nagyúr
Össze kellene raknom egy egyszerű dolgot kickstarter attiny85-tel. Egy DS3231 RTC-től kérdezné le az időt, és ha reggel 6 óra van, akkor meghúz egy relét (= LOW-ba teszi az egyik digitális pint), ha 18 óra, akkor elengedi.
Annyit már láttam, hogy SoftwareSerial kell, mert nincs benne hardveres soros port. De utána olymértékben elbonyolítják, hogy nem bírom kihámozni a lényeget.
Itt van egy hasonló, csak ennél mosfet kapcsol.
-
ngabor2
nagyúr
Van egy klón ESP32 lap, ESP-WROOM32 modullal. Valamint egy BMP-280 I2C-s szenzor. A kettőt összekötöttem, de valami nem kerek. Az ESP32 lábkiosztását a netről néztem, mert annyira klón, hogy még jelölés sincs rajta...
Levadásztam egy i2c tesztelő kódot, ami annyit csinál, hogy végigmegy a lehetséges címeken, és kiírja, ha talál I2C eszközt (címmel együtt). Ez azt mondja, hogy a 0x76-os címen talált egy i2c eszközt. Mivel más nincs is rajta, ezért jó eséllyel ennek kellene lennie a szenzornak.
Ezen kívül van egy példaprogram a BMP280-hoz. Ezt is lefordítottam, feltettem. Ez viszont azt írja ki, hogy nem talál eszközt.
Belenézve a BMP280 header fájljába, ott azt láttam, hogy a 0x77-en keresné, ezért a kódban újradefiniáltam a megtalált címet. Ez se segített rajta.
A szenzor 3,3 V-ot igényel, ezt az ESP32-től kapja. Ez lenne kevés? De akkor i2c-kereséskor miért találja meg? Valami ötlet, hogy mit nem veszek észre?
-
ngabor2
nagyúr
Alakul elméletben a tükör világítás kapcsoló.
- TCRT5000 infra szenzor
- ATTINY85
- szilárdtest reléVan ennek így realitása, vagy inkább felejtsem el és kérjek segítséget valóban hozzáértőtől? Ha van, akkor mi kell még a tápegységen kívül? Nem értek az elektronikához, úgyhogy az "egyéb apró körítés" biztos, hogy kimaradt.
Ha a hardver megvan, akkor majd jön a programozás, arra is van ötletem, nem egy bonyolult program... elvileg.
-
ngabor2
nagyúr
Ide is beírom, mert határesetnek érzem
Lesz egy tükör, aminek a széle le lesz tisztítva a visszaverő rétegtől homokfúvással. Ehhez kellene egy érintőkapcsoló. Infra távolságérzékelőre gondoltam első körben, ilyesmire. A vezérlés ATTINY85-tel lenne, annál nagyobb tudás felesleges.
Utána a 12V-ot kellene kapcsolni. A relé helyett egyszerűbben megoldható? 12V/1-2A-t kellene a ledszalagra adnia.
-
ngabor2
nagyúr
válasz Janos250 #7477 üzenetére
Ezt akartam linkelni, csak a vágólapon más maradt
Diódára én is gondoltam az 5 V visszatartásában, akkor megpróbálom azzal.
SRD-05VDC-SL-C típusú relék vannak, olvastam, hogy 3,3V is elég lehet. De az 5 V a biztos.
teasüti: köszi az infókat, asszem ennek akkor jobban utána kell járnom, nem akarom elfüstölni egyből. Tudsz dobni egy linket a technikai megoldásról?
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
Adott egy Arduino és rákötve az egyik out-ra állított digital pin-re (pl. 3) egy 5V-os relé. Működik is gond nélkül. Okozhat-e gondot, ha erre a lábra (és a relére) direktben rákapcsolom az 5V-ot? Mert akkor "hardveresen" be tudnám programozni egyetlen plusz vezetékkel egy lámpa kézi bekapcsolását, nem kellene az egész programomat átbuherálni.
Amúgy hamarosan ESP32-re tervezem költöztetni, ott majd megpróbálom neten keresztül vezérelhetővé tenni. Kérdés, hogy az 5V-os relét a 3.3 V-os jelszint kapcsolja-e. Ha nem, akkor egy ilyen modul megoldhatja a gondomat? Ha jól sejtem, itt nem lesz gond a kommunikáció sebességével, hisz csak "kitart" egy jelszintet. Viszont azt órákig kellene tartani, nem tudom, hogy ezek alkalmasak-e arra.
-
ngabor2
nagyúr
válasz Gergosz2 #7430 üzenetére
Újabb akkus eszközökben egyre ritkábban találkozok NiMH akkuval. A Li-ion különböző megvalósításaival annál inkább. Emiatt mondtam, hogy kis túlzással, ugyanis a cserélhető akkus, vagy elemről működő cuccokhoz még mindig egyszerűbb/olcsóbb a NiMH (a töltőjéről nem is beszélve).
aryes: miért? A kereső így is megtalálja.
-
ngabor2
nagyúr
válasz Teasüti #7406 üzenetére
Mivel (még) nincs topikgazda, ezért biztos, hogy nem lesz kirúgás Viszont az ötlet jó, amennyiben érez valaki elég lelki erőt és időt erre a feladatra. Sőt, téma összefoglalót is lehetne gyártani, de ehhez én már régóta kicsi vagyok.
gyapo11: kicsit kiegészítve jó lesz, köszi
vargalex: van lehetőség kulcsszavak megadására, most már pl. az ESP-32-re, vagy az mcu-ra is megtalálja a topikot.[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
Szolgálati közlemény!
Úgy tapasztalom, hogy a topik egyre gyakrabban kezd elkanyarodni a címtől, ami nem probléma, inkább a technikai fejlődést követi. Ezért új címjavaslatokat várnék, mire lehetne átnevezni, hogy a kereső megtalálja, ha valaki a témában keres. Az Arduino az mindenképp benne maradna, de kiegészíteném az ESP8266/ESP12/ESP32 résszel. De milyen összefoglaló, könnyen idevezető nevet lehetne adni ezeknek?
Várom és köszönöm a címjavaslatokat.
-
ngabor2
nagyúr
Én is kacsingatok az ESP32 felé. Viszont ebből egyáltalán nem, ESP12-ből is elvétve lehet találni olyat, amire külső antennát lehet csatlakoztatni. Ez zárt fém háznál viszont igen hasznos tud lenni.
Rá lehet valahogy mégis tenni, vagy könnyebb elrontani mint jól megcsinálni?
-
ngabor2
nagyúr
Még mindig florárium vezérlés. Jelenleg hardveresen van megoldva, hogy ha egy relé nyitott állapotban van, akkor azt megkerülve fel lehet kapcsolni a világítást. Viszont a kapcsolónál eléggé melegszik, 12V/5A megy keresztül rajta. Arra gondoltam, hogy egyszerűbb lenne ezt a kerülést az Arduinon keresztül megoldani. Már "csak" néhány dolgot kellene tudnom, hogy szépen lehessen megoldani. Egy szabad lábat kellene kapcsolóval LOW állásba tenni, tippem szerint a GND-vel rövidre zárni. Gondolom ezt így pucéran nem illik, vagy nem tesz jót neki. Hogyan ajánlott ezt megtenni?
Ezt a pint nézném a loop-ban a többivel együtt, 5 másodperces várakozással. Ha HIGH (nyitott), akkor leellenőrzi, hogy egy másik változó értéke milyen, ez alapján vagy lekapcsol egy másik digitális kimenetet HIGH-ba (lekapcsolja a világítás reléjét), vagy nem csinál semmit (mert világítani kell). Ha LOW, akkor egy másik pint tesz szintén LOW-ba, ami kapcsolja a relét.
-
ngabor2
nagyúr
Köszi mindenkinek a javaslatokat, asszem elleszek egy darabig az olvasgatással
Egyre körvonalazódik, hogy előbb-utóbb NodeMCU lesz a dologból... bár most még a Nano elég.
A műszerdoboz méretek miatt az apróbb dolgokat preferálom, ezért nem a normál Arduinot vettem, hanem a Nanot.
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
válasz vargalex #6067 üzenetére
A nano 6 GPIO lába van használatban, viszont olyan ESP-07 kütyüm van, amin már csak 4 láb jön ki: +5V (vagyis Vcc), GND, RxT TxD. Mivel egyelőre a feladat mindössze az óra szinkronizálása, ezért nem akarok nagyon mélyen az ESP lelki világába belemenni.
Mivel a wifi router is szinkronizálja a saját óráját, arra gondoltam, hogy nem kisebb meló-e csak onnan lekérni az időt. Még erős keresgélésben és utánaolvasásban vagyok, de ha szerintetek nem nyerek vele semmit, akkor szóljatok.
-
ngabor2
nagyúr
Van egy ilyen ESP8266 ESP-07 soros wifi kütyü és egy Arduino nano és egy DS1307 RTC modul. A cél jelenleg csak az idő szinkronizálása lenne ezen keresztül.
Kerestem a neten, de lehet, hogy rosszul (vagy túl késő éjszaka), mert a találatok fele a 8 pines ESP-01-re jött, de igazából a használatát ott se írják le. Korábban találtam egy példaprogit épp erre a feladatra, de most az is elbújt. Libraryként kerestem, de mindenhol teljes környezetet akar letölteni ezzel szerelt komplett boardokhoz.
Annyit már sikerült kiszűrni a leírásból, hogy kell neki 2 digitális I/O, van, ahol a 0 és 1-et, van, ahol teljesen mást javasolnak. Valahol egyszerű leírást találok erről?
-
ngabor2
nagyúr
válasz Tankblock #6036 üzenetére
Köszi, alkalomadtán utánanézek, addig marad a széép nagy Arduino Azzal működik rendesen, az ész nélküli méretcsökkentés miatt vetődött fel.
A feladat még mindig florárium vezérlés:
- RTC-ből idő kiolvasása
- ha reggel 7 és este 7 között van az idő, villany fel (1 relé)
- 6-6:05-ig és 18-18:05-ig egy ózongenerátor bekapcsolása (1 relé)
- pára mérés
- ha a pára 85% alatt van, párásító be, ha 92% fölé megy, akkor párásító ki (1 relé)
- bónusz: I2C LCD-n kiírni az értékeket.6, vagy talán csak 5 lábra ezt elég necces lehet megírni, főleg, ha az i2c-t is belevesszük.
-
ngabor2
nagyúr
Vettem egy attiny85 chipes cuccot. A leírás szerint tud i2c-t, viszont csak 8k (vagy csak 6k) flash van rajta. Van rá esély, hogy időre és egy szenzor jelére kapcsoljon 2-3 relét? Nagyjából esélytelennek látom.
-
ngabor2
nagyúr
Mennyire érzékeny az Arduino nano a nagy térerőre? Egy ózongenerátor nagyfesz tápja és kisülőcsöve pár centire van a laptól. Reggel beindult aztán beakadt. Csak áramtalanítás után tért magához. A programban hibát nem látok (majd otthonról bemásolom), erre tudok most csak gondolni.
-
ngabor2
nagyúr
Hogyan lehet megoldani azt, hogy ha usb-vel gépre van kötve a panel, akkor szinkronizálja le az órát, de ha gép nélkül indul, akkor is működjön rendesen (persze szinkronizálás nélkül)? Vagy ez alap? Most technikai okokból nem tudom kipróbálni, hogy megy-e.
Amúgy ha hardver hiba miatt pl. nem ér el egy eszközt, akkor ott megáll a tudomány? Mint pl. egy halott i2c eszköz megállította a keresést nálam.
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
Már a második BME280 szívat meg. 2 külön eladó, de a hiba ugyan az. Bekötöm I2C-be, és onnantól nincs I2C kommunikáció. Van egy címkereső kis programocsak, ami annyit csinál, hogy végigkeresi, hogy milyen című eszközök vannak a rendszerben. Ha csak az rtc van benn, akkor 2 másodperc és megtalálja. Ha benne van a BME280, akkor a keresés el se indul (kicsit belenyúltam a programba, minden címet kiír, amit keres). Minkettő ugyan úgy hibás nem lehet, gondolom egy forrasztást meg kibír.
-
ngabor2
nagyúr
válasz Gergosz2 #5924 üzenetére
Nekem is i2c-n keresztül megy, de ha megvakulok se bírom leolvasni a chip számát. Ez elég szépen gyűjtögeti a késést. Mondjuk még mindig nem annyira, mint egy kapcsolóóra, ami hetente 5 percet szed össze.
Egyelőre csak szinkronizálásra használnám a wifit, de ki tudja, lehet, hogy majd logolnám, esetleg képeket küldenék, bár az nem biztos, hogy Arduinoval erőltetném
-
ngabor2
nagyúr
Mivel a DS1307 rtc egy idő után hajlamos elcsúszni, ezért arra gondoltam, hogy időnként (naponta? hetente?) szinkronizálnám wifin keresztül az órát. Erre mindenhol ESP8266-tal felszerelt wifi eszközöket dobott a net. Viszont most itt állok a bőség zavarában: milyet vegyek? Leginkább tapasztalat érdekelne. Egy routerhez csatlakozna, ami egy betonfal mögött van, viszont elég erős a jele így is. Fixen lenne rögzítve, de vezetékes módszer nem opció, nem akarok falat fúrni (meg nem is tudnék, mert mellette van egy 700 literes florárium).
Mennyire erős az ESP-01S + ESP1 adapter PCB antennája? Vagy inkább a külső antennás változat az ajánlott?
-
ngabor2
nagyúr
Van egy PCF8574 i2c modullal felszerelt 20x4 karakteres lcd kijelzőm. A címe 0x20, ezt már megtaláltam. Viszont érdemben működésre nem tudom rávenni. A neten sokat ajánlott fmalpartidaféle NewLiquidCrystal lib van fenn, a háttérvilágítás megy, de mászkál a kurzor és semmit nem ír ki. A példaprogram se működik, csak hogy érdekesebb legyen.
Érdemes szenvedni vele, vagy fejeltsem el, esetleg vegyek másikat?
mod: ezt a fórumot már átnyálaztam. Semmi változás.
mod2: ez hiányzott:
LiquidCrystal_I2C lcd(0x20,4,5,6,0,1,2,3,7,NEGATIVE);
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
válasz vargalex #5423 üzenetére
Köszi a linket, remélem bejön. Közben én is megtaláltam, ma már nem tudom kipróbálni, de holnap megírom, hogy hogyan sikerült.
Pubszon: köszi, annak idején kipróbáltam vagy 3-4 LiquidCrystal_I2C libet, 1.0.x alatt csak ezzel sikerült életre kelteni. Most 1.8.1 alatt újra kell kezdeni a keresést, remélhetőleg a korábbi fórumban ajánlott az jó lesz.
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
Mit lehet tenni, hogy egy 20x4-es lcd-n helyesen jelenjenek meg a kiírandó számok/betűk?
Soros terminálon jól jelenik meg, de az lcd-n csak az első karakterek. Korábban ugyan erre a cuccra írtam egy "időjárás-állomást", abból lett az lcd-s rész átmásolva. Ott annak idején működött, most nem akar.
Szerintem szokásos módon egy apróság, amit nem veszek észre. Arduino Nano v3
#include <DHT.h>
#include <Wire.h>
#include <RTClib.h>
#include <LiquidCrystal_I2C.h>
LiquidCrystal_I2C lcd(0x20,20,4); // set the LCD address to 0x20 for a 16 chars and 2 line display
#define DHTPIN 2 // what digital pin we're connected to
RTC_DS1307 rtc;
#define DHTTYPE DHT22 // DHT 22 (AM2302), AM2321
DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);
int p3, p4;
void setup() {
Serial.begin(9600);
Serial.println("DHTxx test!");
lcd.init();
lcd.backlight();
dht.begin();
rtc.begin();
}
void loop() {
DateTime t = rtc.now();
Serial.print(t.dayOfTheWeek(), DEC);
Serial.print("/");
Serial.print(t.hour(), DEC);
Serial.print(":");
Serial.print(t.minute(), DEC);
Serial.print(":");
Serial.println(t.second(), DEC);
if ((t.dayOfTheWeek()>0 && t.dayOfTheWeek()<6 && ((t.hour()==7 && t.minute()>29) || (t.hour()>7 && t.hour()<21))) ||
((t.dayOfTheWeek()==0 || t.dayOfTheWeek()==6) && t.hour()>8 && t.hour()<21)) {
p4 = 1;
digitalWrite(4, LOW);
}
else {
p4 = 0;
digitalWrite(4, HIGH);
}
float h = dht.readHumidity();
float temp = dht.readTemperature();
Serial.print(h);
Serial.println('%');
if (h < 80) {digitalWrite(3, LOW); p3 = 1; }
if (h > 92) {digitalWrite(3, HIGH); p3 = 0; }
lcd.clear();
lcd.setCursor(0, 0);
lcd.print (t.dayOfTheWeek(), DEC);
lcd.print(" ");
lcd.print(t.year(), DEC);
lcd.print('/');
lcd.print(t.month(), DEC);
lcd.print('/');
lcd.print(t.day(), DEC);
lcd.print(" ");
lcd.print(t.hour(), DEC);
lcd.print(':');
lcd.print(t.minute(), DEC);
lcd.setCursor(0, 1);
lcd.print("Humidity: ");
lcd.print(h);
lcd.print("%");
lcd.setCursor(0,2);
lcd.print("Temp: ");
lcd.print(temp);
lcd.print(" deg C");
lcd.setCursor(0,3);
lcd.print("Light: ");
lcd.print(p4);
lcd.print("Mist: ");
lcd.print(p3);
delay(5000);
} -
ngabor2
nagyúr
válasz Gergosz2 #5325 üzenetére
Jelenleg a páraszabályzás van meg, tehát ha a pára 80% alatt van, akkor zár egy relé, ha 92% fölé megy, akkor nyit az áramkör. Ez a DHT22 példaprogramjába plusz 2 sor beszúrását jelentette
DS1307 RTC modulom van. Korábban is ilyet használtam, időjárás-állomás-szerű dolgot már állítottam össze belőle. Ott lekérdezgettem az időt. Most azon problémázok, hogy hogyan lehet kis erőforrásból, mégis szépen megírni, hogy ha bármikor bekapcsolom a kütyüt, akkor annak megfelelően működtesse a világítást. Főleg a hétköznap-hétvége szétválasztás okoz most egy kis fejtörést. Eddig úgy tűnik, a swich() case lesz a barátom, és azon belül néhány if.
Nagyon rég programoztam, akkor is nagyon alap szinten, emiatt vagyok megakadva.
quint: ez nem olyan flori, ami miatt a TEK ajtót rugdos. Itt orchideák vannak, ezt nem kell aratni
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
Időkapcsolót kellene gyártanom egy arduinoból egy floráriumba. RTC modul van, ebből kellene az időt kiolvasni. Hétköznaponként reggel 7:30-tól 21:00-ig, hétvégén 9:00-től 21:00-ig kellene világítani egy lámpának (= egy digitális kimenetre kötött relé LOW állásban van). Ha marad még hely, akkor egy másik érzékelőt (DHT22 páramérő) is kellene figyelnie, és értékétől függően egy másik relét kapcsolgatni (80% alatt bekapcsol, 92% fölött kikapcsol). Ez a része már megvan, pár sor az egész.
Nézegettem cron kódokat, de annyira túlbonyolított nekem, meg túl sokat is tud, hogy nem mélyültem bele.
Valaki tud segíteni?
-
ngabor2
nagyúr
Tudtok olyan relét ajánlani, amit lehet Arduinoval vezérelni, és rá lehet bízni üzembiztosan 230 V kapcsolását? Pár-10, esetleg pár-100 W, tehát max. 1 A. Később lehet, hogy nagyobb áramerősség is szóba jöhet. Az ebay-en levő, panelra szerelt általában kék színű, 5 és 12 V-os relékre inkább nem bíznám, túl közel mennek egymáshoz a túl vékony sávok. Az 12-24 V-ra még elmegy.
-
ngabor2
nagyúr
Valaki szórakozott már rádióval, ami RDS-t is tud? Találtam egy ilyen (RDA5807M) chipet/modult, amivel elvileg lehet ilyet játszani. Az ebay-en szállítással együtt kb. 1000 Ft, a többi része meg már megvan. Majd valamikor autóba szeretném sok-sok cuccal együtt beépíteni, viszont valahol el kellene kezdeni (pl. arduinoval, utána esetleg lépek fentebbi kategóriákba).
-
ngabor2
nagyúr
Szoba ledes világításának vezérlésére, fényerő szabályzására, mobilról (android) wifis vezérlésére alkalmas lehet az arduino, vagy ez már nagy falat lenne neki?
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz DragonKid22 #118 üzenetére
Mondjuk egy ilyen?
-
ngabor2
nagyúr
válasz stopperos #98 üzenetére
Hú, ez engem is érdekelne, ha nem 7-pecsétes titok a kód. Sajnos 0 programozási tudással neki se tudtam kezdeni, én addig jutottam, hogy kiír 3-4 szenzoradatot, és időre kapcsolgat egy szivattyút.
Mondjuk a kettőt már csak azért is lett volna macerás összekapcsolni, mert a szenzorok olvasásával és kiírásával elhasználtam a program tárhelyet, nagyobbat meg nem akartam venni (Unon és Nanon ment).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Clevo N750BU(Terra 1542)15,6 FHD LED, I5 7200U,4Gb DDR4,uj 120Gb SSD,jó akku, töltő
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest