- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- VR topik
- Projektor topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz
ngabor2 #10374 üzenetére
ADC referencia feszültséggel azt hiszem. Fejből nem emlékszem hogy működik ez Atmel328-ason, de ha megoldható, akkor adj neki 1V-os referenciát és akkor a 0-1023 tartomány erre a feszültségszintre lesz beállítva.
szerk: Nézd csak!
AVR-enanalogReference(INTERNAL)
lesz a megoldás és nem kell hozzá semmi extra.
SAMD lapon meg kerek 1V-os referenciát is be lehet állítani. -
válasz
ngabor2 #9870 üzenetére
Arduino: serialról x időközönként beolvasol egy bájtot, ha az egy előre definiált valami küldesz egy OK-t, és várod az időt, ha megjött küldesz egy OK-t.
PC: serialra küldöd megállás nélkül az előre definiált karkatert, ha jött OK, akkor küldöd az aktuális időt megformázva. -
válasz
ngabor2 #9882 üzenetére
Ugyanarra a tx/rx lábra (d0/d1?) kötöd a Bluetooth-t, mint amire az usb chip is csatlakozik a nyákon. Párosítás után létrejön egy virtuális soros port a gépen. Ezek után ugyanúgy tudod használni a Serial könyvtárat, mintha usb-re lenne kötve a lap, csak alapból kódot feltölteni nem tudsz így, de nem forrasztgatás után az is működhet.
-
válasz
ngabor2 #9880 üzenetére
Nem tudsz egy usb kábelt kivezetni a dobozon kívülre? Akkor az én megoldásom egyszerűen megvalósítható lenne.
Vagy egy hc-05 Bluetooth modul, és egy Bluetooth képes számítógép (még Androidra is van Bt soros konzol app!), és ahogy írtad, távolból, szétszedés nélkül is tudnál vele kommunikálni, kis ügyeskedéssel megoldható a kódfeltöltés is!
-
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
ngabor2 #9870 üzenetére
Az óraállítások idejét évekkel előre lehet tudni ( bár mostanában ugye hallani hogy változtatni szeretnének, de az még jónéhány év ), be lehet tenni a váltási időpontok figyelését és lekezelését.
Azt is el tudnám képzelni hogy az RTC modul helyett egy WiFi modullal a hálózatról szednéd a pontos időt.
Vagy bele egy BT modul, és android -os eszközről felkapcsolódva áttölteni az időt. Az is sima soros kommunikáció amilyet Te szeretnél, csak éppen nem USB -n. ( Én éppen egy ilyenen ügyködöm mostanában, tervezem hogy ha kész lesz felteszek az oldalamra egy részletesebb leírást, de az még egy kicsit odébb lesz. ) -
-
Teasüti
nagyúr
válasz
ngabor2 #8319 üzenetére
Ha műveleteket végzel az idővel, akkor érdemes percekben számolni, vagy akár még kisebb egységben:
16:34-ből lesz 16*60+34. Ezzel a módszerrel egy egyszerű kivonással összehasonlíthatsz két időt.
És teljesen hülyebiztos, nem kell szarakodni semmilyen formátummal, BCD kódolással, stb. -
-
Janos250
őstag
válasz
ngabor2 #8302 üzenetére
Nem használok nanot, ezért csak ötletelek:
1. biztosan jó pinre dugtad?
2. Működik az a pin? Én kipróblnám egy leddel a blinket.
3. biztos, hogy a D2 = 2? (én kipróbálnám a 2 helyére a pinmode-ban és a digitalwrite-ban D2-t írni.)
4. a nano ábráján a D2 az INT0 is. Nem az kavar be? -
Janos250
őstag
válasz
ngabor2 #7898 üzenetére
A különböző panelokon különböző a lábkiosztás!
Én több mint egy évvel ezelőtt próbáltam, ennyit jegyeztem fel magamnak, de már nem emlékszem a dolgokra:
WemosD1-en BME280 I2C Test.ino működik
Final data sheet
BME280
Combined humidity and pressure sensor :"The 7-bit device address is 111011x. The 6 MSB bits are
fixed. The last bit is changeable by SDO value and can be changed during operation.
Connecting SDO to GND results in slave address 1110110 (0x76) ;
connection it to VDDIO results in slave address 1110111 (0x77) ,
which is the same as BMP280’s I²C address.
The SDO pin cannot be left floating; if left floating, the I²C address will be undefined." -
Teasüti
nagyúr
válasz
ngabor2 #7490 üzenetére
Igazán nem bonyolult.
Én 2N3904-es tranyókat használok előszeretettel (BC547B is jó, de megsz.ptam az eltérő lábkiosztása miatt.). Ehhez 3V3 GPIO esetén 330R bázisellenállás tökéletes.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
ngabor2 #7476 üzenetére
Ha megnézed a relé adatlapját, azon rajta lesz milyen áram kell a tekercs stabil behúzásához.
Songle esetén pl. az 5V-oshoz 3,7V kell minimum. De Songle-ből van 3V-os is.
Viszont ezekhez az alacsony feszültségűekhez rendre 70 és 120 mA áram kell, szóval sehogy se ajánlott közvetlen az ESP lábára kötni őket. Tranzisztorral kell meghajtani és védődiódát kell berakni! -
Janos250
őstag
válasz
ngabor2 #7476 üzenetére
"Okozhat-e gondot" Tegyél be egy diódát!
"5V-os relét a 3.3 V-os jelszint kapcsolja-e"
Reléje válogatja, de mindenképp illesztő használata a korrekt.
"egy ilyen modul"
Na, olyan nem :-) (nézd meg, mit linkeltél!)
Az órákig járás nem probléma. Nekem kb egy hónapja megy egy ESP32 szerver kiakadás nélkül. Egy WiFi routerhez kapcsolódik, azon keresztül tudom a "világból" elérni. -
fpeter84
senior tag
válasz
ngabor2 #7416 üzenetére
Van ilyenem, de erősen korlátozott hogy mire jó - leginkább nem sokra... 115200 baudos sorost, 100KHz-es I2C-t már nem nagyon bír lekövetni. Láttam olyat amit nem tranzisztorokból/fetekből raktak össze hanem valami cél chip volt a modulon - az talán jobban bírja a tempót!
-
Vladi
nagyúr
válasz
ngabor2 #7395 üzenetére
Arduino és hasonszőrű mikrovezérlők topikja ?
Más:
Megint én.
Van ugye a kis projektem: egy vágókést vezérlek 2 gombbal kiegészítve. Hardver oké, szoftver oké, felszereltük, minden oké. Örülés. Akkor villany lekapcsol, mehetünk haza. Hopp kapcsol. Villany fel, megint.Elkezdtem a témában kutatni, kiderült, hogy tele van elektro-mágneses zajjal szerencsétlen.
Írtam debug szoftvert, pénteken azzal átnézem, meg multiméterrel áttapogatom, hogy hol kapja a zavart.
Erre írta anno egy bölcs előrelátó szakember, hogy vegyek oszcilloszkópot....Naperszeugye vettem.
Amit eddig információt összeszedtem a témában, s ezekkel kapcsolatban szeretnék némi iránymutatást:
1. Fém dobozban van a cucc (pc ház) plusz arduino egy másik fém dobozkában. Ezt földeljem le. Akkor a fémházat csatlakoztatom a táp gnd (zöld-sárga) ágához?
2. A kapcsoló üzemű táp felől is jöhet a zavar. Ezzel mit lehet kezdeni?
3. A relé visszarúg arduino felé: ez nem lehet, mert a relé kártya optoizolált.
4. A működtetett áramkörre (zárt-nyitott) tegyek diódát, hogy ne tudjon visszaáramlani a relé felé. schottky diódákról olvastam.
5. Az egész kócerájt kábelezzem át árnyékolt kábelekkel. Elég az adatkábeleket? Vagy a tápokat is? Esetleg a kapcsolókhoz menő hosszú kábeleket is?
6. A relé felé menő adatkábelen lehet némi zavar, elvileg felhúzón van, tehát ha jön az 5+ jel, akkor a relé nem csinál semmit. Ha megszakad akár egy pillanatra, akkor kapcsol. (Ezért időnként még duplát is üt!
) Ezt az adatfolyamot lehetne stabilizálni kondenzátor és ellenállás beiktatásával? Elektrolit vagy kerámia kondenzátor?
Ennyi így nagyhirtelen.
-
Janos250
őstag
válasz
ngabor2 #7385 üzenetére
Én ezt így oldottam meg:
https://www.aliexpress.com/item/Mantistek-WR300-Wifi-Router-Repeater-802-11N-B-G-Computer-Networking-Range-Expander-Wireless-300M-Roteador/32797460376.html?ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10152_10065_10151_10344_10068_5000016_10345_10342_10343_10340_5060016_10341_5130016_10541_10084_10083_10304_10307_10302_10539_10312_10059_10313_5080016_10314_10534_100031_10604_10603_10103_10605_10594_10596_10142_10107,searchweb201603_31,ppcSwitch_5&algo_expid=207c876a-062e-40dd-9580-789d0625f104-2&algo_pvid=207c876a-062e-40dd-9580-789d0625f104&rmStoreLevelAB=1
Az egész házban mindenre van erős WiFi.Szerk: most vettem észre, hogy a készülék házról beszélsz. Arra persze nem jó, de azért a linket hagyom, hátha valakinek gyenge WiFi gondja van, mert arra nekem nagyon bevált.
Ehhez adnak antennát, de csatit nem látok a panelon. Pedig tényleg jó lenne bizonyos esetekben.
https://www.ebay.com/itm/4-MB-Flash-WEMOS-ESP-32-Lolin32-CP2104-WIFI-Bluetooth-Card-2-4G-SMA-Antenna/322918312671?hash=item4b2f6e6adf:m:mZNqIunaMOUkNkwzeHbjrCg -
Janos250
őstag
válasz
ngabor2 #6073 üzenetére
Mivel a fórumtársak már olyan javaslatokat adtak, amivel én is tökéletesen egyetértek, ezért csak egy megjegyzést fűznék hozzá.
"nem akarok nagyon mélyen az ESP lelki világába belemenni."
Az ESP lelkivilága gyakorlatilag ugyanaz, mint a nanoé, vagy bármelyik más lapé! Az Arduino egy szabályrendszer, hogy a rendszerbe illesztett lapokhoz milyen nevű, funkciójú C++ classokat kell írni, milyen tagfüggvényekkel. Ugyanúgy a megfelelő GCC fordítja a programot minden laphoz.
Ezért ugyanolyan névvel és funkcióval működnek az ESP esetén is, mint másnál. Pl. a WiFi is ugyanúgy működik, mint a "hagyományos" WiFi shieldnél. Vannak persze plusz funkciók, de ha nem akarod, akkor azokat nem használod. -
quint
aktív tag
válasz
ngabor2 #6073 üzenetére
A cikkben egy komplett megoldást találsz: az ESP csak az időt szedi le, soros vonalon adja át az UNO-nak...
DE lényegesen egyszerűsödik az egész, ha egy 1000 Ft-os Wemos D1-et vagy NodeMCU-t használsz, vagy ha nem elég az IO portok száma, akkor 2 ezerért ESP32 fejlesztőt vásárolsz. D1-hez és NodeMCU-hoz fullos az arduino támogatás, az ESP32-hez pedig egész szép tempóban csinálják. Főleg a user interface terén lesznek brutálisan más lehetőségeid az alap arduino áramkörökhöz képest.
-
válasz
ngabor2 #6064 üzenetére
Ha jól értem a nano-t fogod programozni, az esp-t soros porton keresztül akarod elérni, ahhoz tényleg két vezeték kell, rx/tx, így mindegy hány lábas esp modult használsz! De ne a nano 0/1 lábát használd a későbbi problémák elkerülése érdekében (mindig szét kell szedni, ha újra akarod a nano-t programozni), inkább softwareserial-t és két tetszőleges (alkalmas) lábat. Az esp-t serialon keresztül AT parancsokkal fogod tudni használni.
-
-
Tankblock
aktív tag
válasz
ngabor2 #6034 üzenetére
Hello
Szerintem meg lehet csinálni, a kérdésem az mi az hogy időre.
Felejtsd el az arduino ide / framework overheadjét, és a chip leírása alapján használd a hw-t, írj közvetlenül a regiszterekbe, és menni fog.Nekem attiny13a van megoldva az hogy 4 perc 56 sec felkel 8 secre, felkapcsol 1 esp-01 mér 1 feszültséghez, azt sorosporton kiküldi, majd a végén. Vissza deepsleepbe. Ebben csak 1k flash van...
Ja és nincs benne hw támogatás a soros porthoz, sw serial van használva, valahol kellett használni némi assemblyt is... Ne rettentsen el, van a neten példa elég.
-
tvamos
nagyúr
-
-
Bazs87
tag
válasz
ngabor2 #5925 üzenetére
miért nem számolod egyszerűen rtc nélkül a vezérlőn az időt, van erre a tavir tanfolyamon egy gyönyörű példa is. Akkor ki tudnád spórolni az rtc-t és ki/be kapcsoláskor meg mondjuk óránként frissítenéd az értékeket NTP szerint.
Persze ha a ciklusidőd 1 sec feletti, akkor más a téma, de waittime és while ciklusok nélkül odáig eljutni nem kis feladat.
Volt szó anno itt a többszálúságról, edge-kkel lehetne számoltatni felfelé és minden gond letudva. Ettől még lehetne jó ciklusidőd is és nem befolyásolna semmit.Nekem eddig csak gondom volt az RTC-kkel, csúszkálnak ide-oda az értékeik irreális mértékben. (fél év-fél óra
)
programoztechnikailag sem nagy kunszt, persze kérdés mi a távlati cél. Egy esp memóriáját telerakni ... nekem még a nanoét sem sikerült soha
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz
ngabor2 #5418 üzenetére
Szia!
Nem használtam még LCD-t (pedig vagy egy 16x2-esem), de több ilyen lib-et is találtam. Nem írtad meg, hogy pontosan melyiket használod. Nekem ez a sor mindenképpen fura:
LiquidCrystal_I2C lcd(0x20,20,4); // set the LCD address to 0x20 for a 16 chars and 2 line display
Ha igaz a comment, akkor így egy 16x2-es LCD-t inicializálsz.
Szerk.: Bocs, most látom, hogy az csak az I2C address-e, a felbontás a 2. és 3. paraméter.
-
vargalex
félisten
válasz
ngabor2 #5328 üzenetére
Nem tudom, hogy milyen RTC függvénykönyvtárat használsz, de pl. ebből kiindulva elsőre valami ilyesmire gondolnék:
time_t t = now();
if ((weekday(t)>1 && weekday(t)<6 && ((hour(t)==7 && minute(t)>29) || (hour(t)>7 && hour(t)<21))) ||
((weekday(t)==1 || weekday(t)==6) && hour(t)>8 && hour(t)<21)) {
if (digitalRead(GPIO_NUM) == LOW) digitalWrite(GPIO_NUM, HIGH);
}
else {
if (digitalRead(GPIO_NUM) == HIGH) digitalWrite(GPIO_NUM, LOW);
}Nem fordítottam, így a hibákat nem zárom ki.
Szerk.: Ha nem menne az output módú GPIO PIN olvasása, akkor nyilván kell valami globális változó, ahol tárolod az aktuális értéket és annak az értékét hasonlítani.
-
vargalex
félisten
válasz
ngabor2 #5326 üzenetére
Gondolom a páratartalmat úgyis a loop-ban figyeled, akkor már célszerű szerintem ott kezelni az idő szerinti relé kapcsolást is. Megvizsgálod az aktuális időpontot, ha olyan és alacsony állásban van a GPIO kimenet, akkor magasra húzod, ha pedig nem és magasban van, akkor alacsonyra. Vagy fordítva a relé bekötésétől/működésétől függően.
-
Gergosz2
veterán
válasz
ngabor2 #5322 üzenetére
Bocs, de elvesztettem a fonalat. Most akkor melyik része van meg? A komplett relé vezérlős rész beleértve az időzítést is, vagy csak a páratartalom függő kapocsolgatás?
Milyen RTC modulod van? Én DS3231-t szoktam használni, mert bevált. Van hozzá egy jó kis library, amivel ha felconfigolod, akkor egyszerűen Clock.getYear() ... függvényekkel szépen le lehet kérdezni mindent.
-
quint
aktív tag
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
ngabor2 #4818 üzenetére
Switch on off : SONOFF
http://www.ebay.com/itm/Sonoff-ITEAD-WiFi-Wireless-Smart-Switch-Module-ABS-Shell-Socket-for-DIY-Home-/182145570833?hash=item2a68b8d811:g:7GkAAOSwR5dXRGWF
Használom, szerintem nagyon jó. Nem az eredeti firmware-el kell használni, hanem arduinoval, mert ESP8266.
Kényelmesen programozható.
Előnye, hogy nem vagy vele kontaktusban, mert pl. telefonról vezéreled, tehát biztosan nem csap meg.
Én laborban használom, mert így biztosan nem csap meg senkit. -
dejaris
addikt
-
DragonKid22
csendes tag
Ohhh, jeeeah! Ez az, csak béna voltam a megtalálásához! Köszönöm!
Turbónyomás szabályzáshoz kell a cucc. BMW E30 324TD-ben az elektromos adagoló mechanikusra cserélése után a nyomásszabályzás elfelejtett működni. A kütyünek egy mágnesszelepet kell majd működtetnie és esetleg LCD-n kijeleznie az aktuális nyomást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 4
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Fotók, videók mobillal
- Horgász topik
- PlayStation 5
- Autós topik
- Netfone
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest