- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Egérpad topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_q
addikt
Mit gondoltok a raspberry pico-ról? Én ESP32-t használok, esetleg arduino minit és nem látom hol van az előnye. Vagy ez nem is erről szól, hogy előnye lenne, csak a raspberrysek egy rést fedtek le vele, a név meg eladja a terméket?
-
_q
addikt
válasz
Tomika86 #15862 üzenetére
Ha jól tudom sima int-es megadással se vizsgálja meg, hogy neked valójában csak 8 bitre van szükséged, azaz sokkal több memóriát foglal le, int32 vagy int64-nek veszi, mint ha te fixen 8 bitesnek adod meg, mert amúgy meg beleférne az adat. De azért várjuk meg más mit ír.
Én is változó hogy adom meg, sokszor függ a minta kódtól is, ha ott valami int-el van megadva akkor úgy hagyom. -
_q
addikt
válasz
Tomika86 #15860 üzenetére
Ha int-et írsz, akkor az asszem feltételezi a "legrosszabb" esehetőséget és uint64 lesz használva. Ha megnéznéd mi van az int mögött, akkor számos más függvényt találnál, aminek a legvégén lesz talán az uint64. De majd kijavítanak ha rosszul írom.
Úgy tudom a kód hatékonyabbá tehető, ha pl in8-as adatot nem int16-al adsz meg és végképp nem a teljesen general int paranccsal, mert indokolatlanul több helyet használsz. Manapság már a több memóriaterület miatt kevésbé számít, főleg hobbi szinten.
-
_q
addikt
válasz
agent_k #15855 üzenetére
Én egy ilyesmi 0.9V to 3.3V konvertert használok: [link] Ez azért is jó, mert ha 2.8V körülig használom az aksit, akkor még meg van a 3.3V, valamint 4.2V helyett is kisebb feszültséggel terheli.
#15852Tankblock
Nem mértem még meg soha, de ahhoz valami áramkör kellene, hogy monitorozza, addig meg nem mentem el. Gyári ESP32 adatlapot néztem csak. Közben most jut eszembe, ESP32 modult használok amihez terveztem egy egyszerűbb PCB-t, nem is a dev boardot, 2 éve csináltam, el is felejtettem már a részleteketViszont egyéb áramkörökhöz kínai kész paneleket vettem, azt már nem akartam magam megépíteni: TP4056, hőmérő modul, 0.9-3.3V konverter.
-
_q
addikt
válasz
agent_k #15849 üzenetére
Akkor a wifi fogyasztana olyan sokat ahogy Tankblock írta? Fér óránként ébreszted és 10-15 napot bír az nagyon kevés. Hány mAh az aksi azt tudod esetleg? A napelemen én is gondolkoztam, végül a jó üzemidő miatt kihagytam, de a lehetőséget azért "kiépítettem" TP4056-os panellel. Milyen napelemet teszel rá? Nekem egy telefon méretű van csak, nem tudom az mennyit töltene a gyakorlatban.
-
_q
addikt
válasz
Tankblock #15829 üzenetére
Ez egy aliexpresses amiről szó volt, amit még Janos250 linkelt régen. Nem pont ez, de hasonló: [link] Ez a kód amúgy: [link] Most nézem, hogy nekem is bent maradt egy Serial konfig, ami felesleges. Deepsleep simán csak a gyári arduinos függvénnyel van megoldva.
Igazad van, a kapacitásra nem is gondoltam. Szintén aliról rendeltem 3400mAh aksit, ami nem panasonicnak volt hirdetve, gyakori a "noname", de közben szerencsére valós kapacitású aksi. Eddig mindig sikerült ilyet rendelnem a visszjelzéseket erősen figyelembe véve. Szóval valószínű valami pana féle amit rendeltem, amúgy teszteltem és tényleg tudja a 3200-3400mAh kapacitást.
Jó ötlet az ULP, jobban utána kellene járni, de talán egyszer ezt is kipróbálom köszi az ötletet.
-
_q
addikt
válasz
agent_k #15820 üzenetére
Bocsi, nem olvastam eddig. Ahogy nézem, te műveleteket hajtasz végre a kódban, ez plusz erőforrást igényel, többet is fogyaszt az eszköz és tovább lesz ébren, mielőtt elmegy deepsleep-be. A serialt mindenképpen kivenném belőle, ha már jól működik a kód és nem kell debuggolni, hiszen utána már csak árt a fogyasztásnak. Emellett a http-s tovább küldés is lehet egy kicsit jobban igénybe veszi a hardvert. Azt nem írtad, hogy ez a kód milyen fogyasztásra képes, lehet ez is elmenne fél évet 1 db 18650-ről.
-
_q
addikt
válasz
agent_k #15795 üzenetére
Nekem 1db 18650 fél évig bírja kültéren erkélyen ESP32-vel. Alvó módban van, kb 10 percenként ébred, mér hőmérsékletet és párát majd egyből küldi wifi hálózaton ESPnow-al a benti ESP32-nek az adatokat. Gyári development boardot használok, nem forrasztottam le róla semmit. 2db aksival 1 évig is mennie kell. Ha kerül rá kijelző az csökkentheti az üzemidőt.
-
_q
addikt
válasz
ekkold #15753 üzenetére
STM mx cube vagy cube siman a neve amivel regen lehetett a fuggvenyeket egyszerusiteni, volt hozza kulon fejleszto kornyezet is, de az arduino egyszerusege nekem jobban bejon, persze nem ezt hasznaljak a cegek tudtommal, de hobbira kenyelmesebb. Akkor ez jo hir, hogy STM-re is megoldott. Koszi.
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #15634 üzenetére
De ha így van, akkor az ADC esetén se okozna gondot. Valójában meg még is valahol írják, hogy ha használom valamelyik ADC-t, akkor valamit nem fogok tudni használni. Ez tudom a levegőbe beszélés, de sajnos nem emlékszek mit mivel nem lehet együtt használni, viszont arra igen, hogy az ADC-nél valami hasonló van. Lehet a többi kommunikációt nem érinti.
-
_q
addikt
válasz
Tomika86 #15632 üzenetére
Ha jól emlékszek akkor fel lehet fűzni is az i2c-re és spi-ra is több eszközt, csak mindig a megfelelőt kell megszólítani. Így elvileg nem lesz gond. Amire nem emlékszek az az, hogy ha pl használsz valamilyen kommunikációt, mondjuk i2c akkor működik-e vajon az uart is, vagy ha uartra kötöd a nextiont, akkor tudod-e közben debugolni arduino ide-vel. Lényeg amit akarok ezzel jelezni, hogy meg kell nézni, ha valamelyik lábat nem gpio-ként használod, hanem i2c, uart, spi stb, akkor nem üti-e egyik a másikat mert ugyan azon a belső áramkörön van és hiába van több helyre kivezetve, egyidejűleg nem lehet mindkettőt használni.
Az ADC-re emlékszek, hogy ott van ilyen kitétel, a többit meg kell nézni nem emlékszek teljesen már.
-
_q
addikt
válasz
Tomika86 #15629 üzenetére
Én ilyet használok: [link]
Lehet legközelebb már nextiont vennék, bár ez se rossz ha működik. Betekintési szöge fentről és oldalról jó, másik 2 irányból nem az igazi. Elsőt amit rendeltem egy idő után csíkozni kezdett ha melegszik. Másodikat használom azóta, szerencsére azzal nincs gond. Egyedül az ára zavar a nextionnak. Ha kevés a pin esetleg, akkor egy plusz IC-t kell beiktatni ami többszörözi a pineket, most nem ugrik be a neve.ADS1115-re ha jól emlékszek 4 analog bemenet köthető. AZ ESP32 lábai azért lehet esetleg kevés, mert az AD1115-nek kell pár láp az I2C kommunikációhoz, nextionnak is kell pár, szinten SD-hez is.
-
_q
addikt
válasz
Tomika86 #15627 üzenetére
Igen én is azt használom az időjárás állomásnál az aksi feszültség mérésére. Több, mint amire szükségem van, de mivel van hozzá minta kód és én is ezt találtam meg, ezért ezt választottam. Szerintem amihez találsz arduinos kódot az mind jó lehet.
Nekem az ADC az egyedüi hátrány. Ha valakinek sok pin kell akkor esetleg az még hátrány lehet. A jelszint alatt ha a 3.3V-ot érted az nekem például előny, többnyire ilyen alkatrészeket használtam, persze ez felhasználás függő.
A kíniai fejlesztői panelek egy részén megy az automatikus kód letöltés minden gomb megnyomása nélkül, másiknál meg csak akkor, ha lenyomom a flash gombot és lenyomva tartom. Ez nem ESP32 hiba, nem is értem mi az oka, van hogy egyik nap még jó másnaptól meg nem megy csak gombot lenyomva a letöltés.Wifi nagy előny, ESPnow-al kettő eszköz tud egymással kommunikálni wifin. Én rendeltem utóbb 2 db arduino mini-t ha esetleg kellene legyen, de ezen kívül csak ESP32-ből van 2 db. Ha vennem kellene maradnék az ESP32-nél.
-
_q
addikt
Arduino IDE-vel fordított programot valahogyan le lehet menteni bináris formában, illetve után a binárist direktbe rátölteni akár az ESP32-re, akár egy arduino mini-re?
Jelenleg az IDE-ből fordítom és töltöm le a kódot, viszont ha egy könyvtár frissül, más elnevezéseket kap pár függvény, akkor át kell nézni az egész kódot, esetleg módosítani, tehát sok macerával jár. Egyszerűbb lenne egy jelenleg működő kódból binárist készíteni, ami utána nem változik, tutira működik és ha később mikrovezérlő meghibásodás miatt vagy csak egy új mikrovezérlő beiktatása miatt kellene a kódot rátölteni, akkor minden gond nélkül mehetne. Tehát ez megoldható esetleg és ha igen mi a legegyszerűbb módja a bináris készítésnek és annak direkt kontrollerre töltésének?
-
_q
addikt
válasz
tonermagus #15458 üzenetére
Ha egy arduinos alap ultrahangszenzoros kapcsolásra gondolsz, mindenképpen kell hozzá mérés, hogy meghatározd mi számít 1, 10, 20 ... méternek. Megmérni a feszültés értékét az egyes távolságnál, ebből egy görbét felvenni, arra egyenest illeszteni és lesz belőle egy képleted, amiből nagyjából közelíteni tudod majd a mért értéket. Ha levegő közegben mérsz, akkor ugye a víz közeg általi eltérés miatt korrigálni kell.
Az a baj nem igazán találtam hozzá pinout-ot, így nem tudom tényleg csak 2 vezetéket használ-e. Vagy lehetne még olyan opció is, hogy a feszültségre ül rá a jel, de ez túl egyszerű eszköz ahhoz szerintem, digitális jelnél szoktak ilyen megoldást alkalmazni.
-
_q
addikt
válasz
tonermagus #15456 üzenetére
Szerintem feszültséget kell mérned valószínűleg a piros vezetéken. Ha jól értem először adóként funkciónál, majd utána átvált vevő módra.
De csak tipp szóval offba teszem.
-
_q
addikt
Jaa oké, #15446Aryes hozzászólásból indultam ki, ahol 2AA elemet írtál: "Amúgy az UNO 3V-os meghajtása nem ördögtől való, hobbistáknál láttam, hogy 2db AA elemről hajtják az UNO alapú robotjaikat, konverter nélkül."
Azt tapasztaltam, hogy az AA nem újratölthető és NiMH újratölthető (utóbbi még inkább) elemek gyorsabban merülnek, mint egy litium aksi illetve akkor ezek szerint a litíum elemek. Tudom más kapacitás, de a 18650 időjárás állomásban fél évig bírja erkély körülmények között.
-
_q
addikt
Sziasztok!
Nem igazán működik megfelelően a bluetooth-os hangfalam. A gombokat rajta nem igazán tudom használni, mert folyamatosan eldobja a kapcsolatot (talán újraindul a rendszer) bármelyik gomb lenyomására. Párosítani tudok viszont eszközt. Ha nem nyúlok a gombokhoz akkor jól működik, csak halkan szól, ezért csak a csatlakoztatott eszközzel tudom vezérleni. Szerintetek ESP-vel vagy raspberry-vel lehetne belőle működő és talán még okosabb rendszert is csinálni ha a régit kukázom? Van benne 1 mély és 2 "sima" hangszóró, de nem tudom ér-e annyit az egész hogy nekikezdjek. Youtube szerint így néz ki belül: [link]
-
_q
addikt
Nekem is ESP32-vel deep sleepben megy fél évet kb egy 18650-es aksival erkélyen meg téli időszakban is. Persze itt pár fokkal melegebb van mint messzebb az epulettol, de annak ellenére hogy kaptam pár kritikát hogy a hideget nem fogja bírni, meglepően jól bírja az alirol rendelt 3400mAh-s aksi.
tonermagus
Ezzel egyedül leszek szerintem, de nekem nem jött be a 2 mag. Az oké hogy 2 magja van az ESP32-nek, de az egyiken mennek a perifériák kezelése, másikat amin a "loop" ciklus van még mehet a felhasználói kód. Ha használsz valami perifériás dolgot, mint wifi, Bluetooth, dpi stb. És mellé még beteszem valami hosszabb kódot akkor nem tud stabilan menni, mivel valami perifériás időközönként megtámasztja a kododat. Ezért vagy hanyagolni kell a perifériák használatát és akkor talán megy stabilan, vagy nagyon minimál dolgot szabad oda tenni. -
_q
addikt
Lehet akkor ami nekem probléma az a html része inkább. $ jelekkel van telepakolva meg olyan parancsokkal amiket C-ben nem láttam még. Persze vannak benne if, while részek is azokat értem.
(#12774) Izeka82
Grafanával akartam először, csak ott jobban kötött hogy mire használhatom meg hogyan, ezért gondoltam, meg az ajánlás miatt a php-t. Egyébként elvileg mysql-ből is be tudja valahogyan a grafana olvasni az adatokat, felsorolásban támogatja. Lehet egyszerűbb lenne a grafana, de ha nem csak grafikon kell esetleg majd, hanem táblázat, gombok vagy eféle jó dolgok, akkor a grafana nem lesz elég. -
_q
addikt
Tudsz jó tutorialt? Egyelőre nem sok elképzelésem van még hogyan lenne jó. Hőmérséklet, pára, aksi állapotot küldök és jelenítem meg grafikonon. Google chart-ot próbáltam beszúrni de az nem ment, így egy php kódban írt grafikon maradt. Talán amivel lehetne játszani, hogy adott időtartamot dinamikusan lehessen változtatni, füleket betenni mint egy honlapon pl: fül1: grafikon, fül2: jelengei érték. A fül2 jelenleg egy php oldal és egy másik php oldal a fül1. A fül2 php oldal tartalmazza az eddig 1 nap alatt mért adatokat táblázat formában. Ha most ez mondjuk több száz adat lesz, akkor érdemesebb lenne jobbra, ballra lapozhatóan megjeleníteni, mondjuk mint az ali rendeléseknél egyszerre 100 adat és lapozni kelljen a többihez, ez is jó lenne. Hirtelen most nem is jut eszembe más bővítési lehetőség. Ezekhez valami egyszerűbb tutorial jó lenne, ami magába foglalná az ESP/mysql felől jövő adatok kezelését.
Ebből indultam ki az alap megvalósításhoz, amihez hozzá adtam az én általam használt és küldött adatokat: [link]
Eddig ESP32-n volt egy webszerver, azon google chart, de egy idő után kifagyott valamiért a webszerver, de igazából az se tudott többet, mint 1 db honlapot megjeleníteni grafikon és jelenlegi adatokkal.
-
_q
addikt
ESP32-vel mért hőmérséklet, pára, feszültség adatokat szeretnék logolni. Ezt jelenleg az ESP32-n futó webszerverrel teszem, de időközönként kifagy, ezért arra gondoltam, hogy raspberryn logolnám és jeleníteném meg az adatokat. Erre mit ajánlotok? MQTT, Grafana, InfluxDB, MySQL, egyéb? Jó lenne egyszerűen, felhasználó barátan megoldani.
-
_q
addikt
Sima elem 1.2 V ha AA-t használsz. Arra figyelj, hogy itt sorba kell kötni majd 3 db-ot legalább.
Képek alapján nem látok rajta USB-soros átalakítót, ezért kelleni fog egy FTDI vagy CP210x. Amúgy vehetsz ilyet is: [link] Igaz nagyobb mint a mini, de cserébe egy újabb processzor van rajta, esp8266 helyett esp32, van rajta a soros-usb konverter és még 18650-es cellának és ott a helye, csak használni kell (miután programoztad).
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #12267 üzenetére
Megpróbáltam ahogy írtad. Megnéztem a router IP-jét és megadtam az ESP-nek 60000-ret port forwardinggal. Sajnos nem tudok rá belépni. Mit hagytam ki?
A router mondjuk valamiért nem akarja elmenteni, pedig a saját gépemet mikor belőttem azt elmentette, lehet nem jó portot adok meg?
-
_q
addikt
-
_q
addikt
Régen még AVRDude-al programoztam attiny-t. Sajnos ott még regisztereket kellett használni.
Amúgy nem szép megoldás, de ha megrendeled újra akkor is vissza tudod kérni a pénzt. Ha megjön az attiny85 akkor a mostani attiny12 ingyen van, ha akkor is 12-eset küld akkor se kerül pénzbe.
-
_q
addikt
válasz
gyapo11 #12213 üzenetére
Arduinonál is csomó könyvtár van, ami alapból nincs benne a fejlesztő környezetben, github-ról lehet letölteni. Viszont akkor azt mondod, hogy minden könyvtár, ami az arudino IDE-hez elérhető githubon, vagy IDE-n keresztül az mind ingyenesen és legálisan használható akár fizetős megrendelésre készült szoftverben is?
-
_q
addikt
válasz
zsolti_20 #12209 üzenetére
Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de szoftvert bináris formájában talán át lehet adni, mivel annak a tartalma nem ad információt a felhasználónak, így talán nem baj, ha a lib vagy egyéb dolgok amik a szoftverhez kellettek fizetősek egyébként. Erősítse meg azért ezt valaki.
-
_q
addikt
válasz
nyirzoz #12089 üzenetére
Az szuper, így mondjuk nincs jelentősége tényleg a DC-DC konverternek, mert a napelem úgy is tölti. MQTT-hez mit használsz? Raspberry-n futtatod? Ez lenne a következő lépés amire gondoltam, hogy valamilyen módon nagyobb adatbázisban tárolnám az adatokat.
Jelenleg az ESP32-n egy tömbbe gyűjtöm az adatokat, ahova max 1 napnyi adatot tudok eltárolni. Jó lenne, ha ennél több adatról is lenne információ. MQTT és nodered-ről olvastam eddig, mint opció, de mint a kettőhöz kell egy rpi, amihez meg eddig nem volt szerencsém, de gondolom a leírások alapján belehet üzemelni utánajárással.
-
_q
addikt
válasz
nyirzoz #12085 üzenetére
Napelem mennyit tud tölteni egy átlagos napon?
Megnéztem én 6V 1W-osat vettem, viszont mivel így is egész jól bírja, ezért nem tettem rá, pedig nem sokból tartana.
(#12084) aryes
Nem töltök rá és úgy bír fél évet. Fél év után lemegy asszem 2.85 V alá, ilyenkor a TP4056-al töltés helyett kiszedem és az opus BT-vel feltöltöm, majd megy vissza és megint fél évig nincs semmi teendőm vele. -
_q
addikt
válasz
DigitXT #12081 üzenetére
Mind a kettő, értékelésekben is megmérték és én is megmértem egy opus BT-vel. 3200-3400 mAh-t tudott mind a kettő, amit vettem. [link]
11.11 akcióban 2 db vásárlásával 750 Ft-ból is kihozható darabja.
(#12080) nyirzoz
Nekem is így néz ki, a napelemet nem kötöttem rá. Viszont az aksi és az ESP közé ment a DC-DC konverter. Te miért nem tettél oda? Ki tudnád tolni vele a működési időt. -
_q
addikt
TP4056-on és egy buck boost dc-dc konverteren keresztül. Tölteni mondjuk külső töltővel szoktam, a TP4056 csak azért van ott, mert akartam napelemet is rá, illetve arról tölteni USB-n keresztül. Jelenleg nem szükséges, hogy ott legyen, de a lehetőség adott tovább fejleszteni.
-
_q
addikt
válasz
Izeka82 #12060 üzenetére
ESP32-vel mérek hőmérsékletet és páratartalmat, 5 vagy 10 percenként ébresztem alvó módból és Wifi-n küldöm tovább az adatokat. 1db 18650-es aksiról (aliról rendeltem 1000 Ft 3400 mAh) 6 hónapot működik. Erkélyen van, így nem a legpontosabb eredményt adja (ház hője miatt), de közelítésnek jó. Ez az aksi szempontjából azt jelenti, hogy a ház hője miatt nem fog -20 fokba kerülni az aksi, de -5 fok már biztos volt és így decembertől május/júniusig működött (4.2 V -> 2.85 V). Tehetsz rá napelemet, ami tovább tölti napközben.
-
_q
addikt
válasz
tonermagus #11953 üzenetére
Ahogy írod 2 külön áramkör, így kell ez közös pont (GND), amit mind a kettő referenciaként használ, így ugyan azt fogják érteni. Ha nincs közös pont (GND), akkor ha a MCU logikai 1 értéket küld a másik áramkör lehet, hogy 0-t vagy 1-et ért a bejövő jelre. A GND-vel viszont megadod, hogy mind a kettő áramkör ugyan azt értse logikai 1.
Nem túl szakszerű megfogalmazás, de ez lenne a lényeg.
-
_q
addikt
válasz
zsolti_20 #11945 üzenetére
Én csak az adatlapot próbálom értelmezni, javítson ki valaki, ha nem jól írom.
Tehát adatlap szerint az atmega2560 Operating Voltage Range (V)1.8 to 5.5 V között van. Ha minden igaz a board-on lévő IC 1.2 V droput-ot tud 800 mA-es fogyasztás mellett. Tehát ha USB 5 V-ot kötsz rá, akkor mondjuk 3.5-4 V közötti feszültséget fog kapni a MCU, tehát tud róla elvileg működni.
Az aksit azért írtam, mert ugye az aksi merül és szeretnéd minél tovább használni. Ez azt jelenti, hogy minél kisebb droput esetén fog a legtovább működni. Adatlap alapján 20 V-ot is elbír a DC-DC konverter. De tegyük fel te 12V aksiról működteted, akkor egészen lemerülhet az aksi 5-6 V-ig, mert így 3.5-4.5 V-ot fog kapni a MCU. Persze ezeket azért nézd meg multiméterrel is valóban így van-e. Én ezeket olvastam ki az adatlapokból.
(#11946) aryes
Persze én az USB bemenetre kapcsolt tápra írtam mindent, mivel a DC-DC konverter "jósága" volt a kérdés az első hozzászólásnál. -
_q
addikt
válasz
Janos250 #11903 üzenetére
Nekem összeakadt és nem működött a 2 magon kezelése a freeRTOS-nak. Én arra jutottam, hogy ez a 2 mag valójában inkább 1. Ezt úgy értem, hogy van 1 mag ami a perifériákat kezeli: Wifi, SPI, I2C... és van a másik mag amire te tudod írni a programokat. Ha a wifi kezelő magot elkezded saját kód futtatására használni, a wifi nem megy jól. Lehet én csesztem el, de már rengeteg prioritást és task állítást próbálgattam, a végén maradtam a loop megoldásnál.
-
_q
addikt
Rádiófrekvencián küldi az adatokat LORA protokoll szerint. 2.4 GHz esetén a wifi hálózat esetleg zavarhat, de ez meg ugye nem azon a frekvencián sugároz (EU 868 MHz).
Ha minden igaz elég nagy távolságokat el lehet kommunikációban érni vele. Még én se próbáltam és igaz kicsit drágább is mint az nrf24l01. -
-
_q
addikt
Én ilyet használok ESP32-vel, ezzel a függvény könyvtárral. Nem tudom mega-val menne-e. Ahogy nézem a mintakódokat a TFT könyvtár kell meg az SPI, de az SPI az lehet szerintem mega is, lényeg a portokat kell jól bekonfigolni.
Sajnos az első kijelzőm fél év után cserés lett. Ha 27 fok körül volt a hőmérséklet, akkor csíkozott a kijelző. A második kb 3 hónap óta még jól működik.
Mindenképpen SPI-os kijelzőt javaslok az egyszerűbb összekötés és programozás miatt. Valamint ne a kijelzőt vedd meg először, hanem találj megfelelő könyvtárat és ahhoz vegyél kijelzőt.
-
_q
addikt
Köszi, így már megy. Akkor most jön az összeollózása a kódnak.
(#11649) gyapo11
Ha nem tudom a nevét előre, akkor van a gond. Erre kell a wifimanager, mert nem tudom direkt módon minden router nevét és jelszavát megadni. Ki tudja 10 év múlva milyen routerem lesz. Persze lehet az is, hogy a jelenleg nevét és jelszavát adom majd meg minden jövőbeli routernek, de ha még se így szeretném akkor akkor direkt módon nem tudom előre megadni ahogy írod. -
_q
addikt
Így kezdődik pedig:
#if defined(ESP8266)
Tehát ha nincs definiálva akkor ESP32 könyvtárakat importál.
Amit linkeltél 8266-ra van, ha le akarom fordítani akkor hasonló hibát dob:
In file included from D:\DownloadTemp\WiFiManager-development\examples\OnDemand\OnDemandConfigPortal\OnDemandConfigPortal.ino:7:0:
C:\Users\T\Documents\Arduino\libraries\WIFIMANAGER-ESP32-master/WiFiManager.h:36:22: error: 'const char HTTP_HEAD []' redeclared as different kind of symbol
const char HTTP_HEAD[] PROGMEM = "<!DOCTYPE html><html lang=\"en\"><head><meta name=\"viewport\" content=\"width=device-width, initial-scale=1, user-scalable=no\"/><title>{v}</title>";
^
In file included from C:\Users\T\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\1.0.2\libraries\WebServer\src/WebServer.h:30:0,
from C:\Users\T\Documents\Arduino\libraries\WIFIMANAGER-ESP32-master/WiFiManager.h:21,
from D:\DownloadTemp\WiFiManager-development\examples\OnDemand\OnDemandConfigPortal\OnDemandConfigPortal.ino:7:
C:\Users\T\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\1.0.2\libraries\WebServer\src/HTTP_Method.h:10:3: note: previous declaration 'HTTPMethod HTTP_HEAD'
HTTP_HEAD = 0b00100000,
^
Multiple libraries were found for "WiFi.h"
Used: C:\Users\T\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\1.0.2\libraries\WiFi
Not used: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\WiFi
exit status 1
Error compiling for board ESP32 Dev Module. -
_q
addikt
Akkor lehet én értettem félre, de nekem kicsit másnak tűnt a linkelt minta kód.
Wifimanageren belül az OnDemandConfigPortal.ino lenne az ami nekem kell ha nem tévedek a sok mintakód közül.
A hiba:
In file included from C:\Users\T\Documents\Arduino\libraries\WIFIMANAGER-ESP32-master\examples\OnDemandConfigPortal\OnDemandConfigPortal.ino:14:0:
C:\Users\T\Documents\Arduino\libraries\WIFIMANAGER-ESP32-master/WiFiManager.h:36:22: error: 'const char HTTP_HEAD []' redeclared as different kind of symbol
const char HTTP_HEAD[] PROGMEM = "<!DOCTYPE html><html lang=\"en\"><head><meta name=\"viewport\" content=\"width=device-width, initial-scale=1, user-scalable=no\"/><title>{v}</title>";
^
In file included from C:\Users\T\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\1.0.2\libraries\WebServer\src/WebServer.h:30:0,
from C:\Users\T\Documents\Arduino\libraries\WIFIMANAGER-ESP32-master\examples\OnDemandConfigPortal\OnDemandConfigPortal.ino:11:
C:\Users\T\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\1.0.2\libraries\WebServer\src/HTTP_Method.h:10:3: note: previous declaration 'HTTPMethod HTTP_HEAD'
HTTP_HEAD = 0b00100000,
^
Multiple libraries were found for "WiFi.h"
Used: C:\Users\T\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\1.0.2\libraries\WiFi
Not used: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\WiFi
exit status 1
Error compiling for board ESP32 Dev Module. -
_q
addikt
Szerintem ez nem az amire én gondoltam.
Alapból van egy ESPNow kapcsolat, így a fő ESP amin fut a webserver az AP módban van. Ez így megy is, viszont a routerre fel kell csatlakozzon az NTP lekérés miatt és mivel a router hálózatán keresztül akarom elérni a webservert. Na most a routerre csatlakozás nekem direkt módon, a kódba beírva megy. Ha viszont egy másik routerre akarok csatlakozni, mert vagy máshol van az eszköz vagy routert cserélek, akkor be kell írnom a router új SSID-jét, ehhez új kódot kell fordítani és rátölteni az ESP-re.
Van a wifimanager opció ami elvileg ebben segítene, de nem tudom rátölteni az ESP-re mert hibát ír ki rátöltésnél. Ez lenne amit szeretnék, van kép illusztráció is hozzá.
-
_q
addikt
Tud valaki adni minta kódot hogyan tudnám megoldani, hogy egy konfig webes felületen keresztül tudjak az esp32-vel felcsatlakozni a kívánt wifi hálózatra, ahol majd a webserver-t elérem? Jelenleg direkt módon adom meg a wifi elérhetőséget, viszont router csere esetén új kódot kellene fordítanom. WifiManager nem nagyon akar lefordulni.
Csinált valaki már ilyet?
-
_q
addikt
ESP32-vel készült binárist hogyan lehet flashelni a legegyszerűbben? El szeretném kerülni az újrafordításból eredő problémákat, ezért készítettem binárist a kódból.
-
_q
addikt
-
_q
addikt
válasz
zsolti_20 #11550 üzenetére
Nem ellenállást adsz hozzá szoftveresen.
Ellenállás mindig kell, a kondenzátor segít a prellmentesítésben.
(#11552) zsolti_20
Te lehúzó ellenállást használsz. Ha felhúzót használsz, azaz alapból logikai 1-en van a gomb bemenet, akkor fordított logikát kell használni, tehát lenyomod az 0. Ennek annyi előnye lehet, hogy ha szakadás vagy gond van, akkor a gombon alapból is 0 lesz ami gyanús lehet. -
_q
addikt
válasz
zsolti_20 #11547 üzenetére
Szoftveresen elég az ellenállás, de az nem emiatt kell, hanem a nyomógomb működése miatt, ha lenyomod, ne legyen direktbe kötve a GND felé. Bár ezt valaki erősítse meg azért. Kondenzátor fizikai tulajdonságából adódóan kell a prellmentesítéshez, mivel lassan töltődik fel, így kiküszöbölhető a gomb prellegése.
-
_q
addikt
válasz
zsolti_20 #11545 üzenetére
Arduino Implementation fejezetben van egy példa: [link]
Röviden: switch case struktúrát hozol létre. Az egyes esetek megadják, hogy épp mi történik. 1. állapot mondjuk vár a nyomógombra. 2. ha lenyomta a nyomógombot az 1. állapotban akkor a 2. állapotban figyeli, hogy az adott 10 másodpercen belül van-e a várakozás és így tovább. Mindig az egyes állapotok viszik tovább a folyamatot a következő állapotra.A prellmentesítés amikor lenyomod a gombot, az ki-be fog kapcsolni a nem tökéletes kontakt miatt. Tehát lenyomod az egyszer érintkezik, majd nem. Ennek kiküszöbölésére kell vagy hardveresen vagy szoftveresen megoldani, hogy az ne prellegjen. Hardveresen kondenzátort kötnek párhuzamosan a gombbal, szoftveresen pl: [link]
Ezek nem épp túl szakszerű megfogalmazások, de talán érthető.
-
_q
addikt
Pár hete kérdeztem mi lehet az oka annak, hogy az ESP32 webserver eddig jól működött, most meg néhány óráig jó, de utána nem lehet elérni. Az esp nem fagyott ki, mivel a kijelzőt kezelte és mérte a hőmérsékletet is, egyedül a webserver nem volt elérhető pár óra után.
Úgy néz ki meg van a hiba oka, legalább is 3 napja gond nélkül megy, előtte meg 1 napot se bírt. Itt a link hozzá: [link]. Ez alapján a wifi küldés buffert kell átírni az sdkconfig.h-ban.
A kódot még tavaly ősszel írtam, nem tudom akkor az Arduino környezetből 1.0.2 mehetett talán vagy 1.0.1. Lehet ott még más volt ez az érték. Pár hónapja újratelepítettem az egész rendszert és az 1.0.3-nál jött elő a hiba. Ha esetleg más is hasonló hibába esne, itt hagyom és a kulcsszavak: webszerver, webserver.
-
_q
addikt
A master az tápról megy, így lemerülni nem tud, max áramszünet esetén vagy ha én áramtalanítom akkor történhet valami. Már párszor újraflasheltem, változtatva a tömb méretével, de ugyan az történik. Ez a webszerveres dolog valamiért nem tetszik neki vagy a sok adat. Ezért gondoltam rá, lehet nem ESP-n kellene loggolnom.
-
_q
addikt
Még annyi, hogy json-al adom át a mért értékeket a webszervernek. A json buffere 200, ezt default-on hagytam, nem tudom ez mennyire számít, mert amúgy jelenleg 5 tömböt adok át, aminek 19 óra után 5x280 db eleme van. Lehet ezt a json buffert kellene 5x280 vagy inkább nagyobbra tennem mondjuk 5x300-ra?
-
_q
addikt
Sziasztok!
Megy már december óta 2db ESP32 ESPNow-al. A master meghajt egy kijelzőt, webszerver megy rajta amivel google chart-on látható 19-24 óra adat (10 percenkénti mérés van) és a saját belső memóriájába menti. Júniusban lemerült a kinti egység, illetve volt pár áramszünet, így nem tudom pontosan, hogy hány napig ment a leghosszabb ideig, de volt 1.5 hónap minimum.
Ennyi a bevezető. Most az a jelenség, hogy kb. 1-2 nap után hiába akarom megnézni a local ip címen a mért adatokat nem tölti be. Resetelem akkor megint jó, de szintén X nap múlva nem tudok ránézni és ahogy írtam néhány hónappal ezelőtt még akár több mint 1 hónap után se volt gond. Lehet hogy valami a memóriával van? Már csökkentettem a tárolt mennyiséget, de sajnos így is "kifagy" a webes rész, nem tudok ránézni. A kijelző működik, tehát maga az ESP nem fagy ki. Lenne ötletetek mi lehet a gond?
Másik amiben gondolkodom, lehet jobb lenne raspberry-n megoldani a webszerver részt. Ez vajon megoldható úgy, ha a raspberry-n menne mosquito vagy valami hasonló ajánlott loggoló + torrent + média szerver, később meg ki tudja még mi?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL G2724D / Samsung Odyssey G5 1440p 165hz árak leírásban.
- Asus RTX 4070 12GB DDR6X - DUAL-RTX4070-O12G-EVO-DLSS 3 Garancia
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest