Hirdetés
-
Megkerülné az NVIDIA-adót az Amazon
it Gyorsabban és olcsóbban fejlesztene AI-chipet az Amazon, hogy megkerülje az úgynevezett NVIDIA-adót.
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Új táblagéppel készülhet a Red Magic
ma A legerősebb androidos táblagép címére hajtanának vele idén is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
forceberg
veterán
Én lefelé szoktam, mert úgyis lefelé megy tovább. Amire figyelni kell, ha kijön a földből a magház, akkor azt figyelni kell, hogy ledobja-e? Ha nem bír kijönni a magházból a levél, akkor bukta van. Én ezért szoktam rá tenni egy-egy csepp vizet, hogy puha maradjon.
Ha fordítva rakod, abban is lehet logika, hogy a magházat nem kell maga előtt tolnia felfelé, hanem csak kihúzza belőle a kis leveleket még a föld alatt.
[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Digitalpimp
senior tag
Na, én ezzel sose foglalkoztam a 14 év alatt.....Ami ki akar jönni, úgyis kijön.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Gondolom, hogy nincs kerted, így nem kérdés, hogy csak beltérbe, cserépbe tudod majd ültetni a palántát.
Ha lenne választási lehetőséged, akkor viszont azt mondanám, hogy mindenképpen a kertbe, a szabad földbe ültesd ki.
Raktam kisérletképpen pár palántát balkonládába, mert a földbe is. Az eredmény egyértelmű, a szabadföldbe kiültetett palántákon 2x - 3x annyi virág és termés van, mint a balkonládába ültetetteken, pedig ezek viszonylag nagy balkonládák
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
forceberg
veterán
válasz
Donki Hóte #8605 üzenetére
8-10l / tő megvan? Ill.elég mély a láda?
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Met
nagyúr
-
válasz
forceberg #8606 üzenetére
Igen, ezek megvannak, nem is ezzel van szerintem a probléma, a balkonládák térfogata 28 liter, ebben van 2-2 tő.
Szoktam méricskélni a talajhőmérsékletet, ha kint van a napon, akkor a balkonládában a föld 3-6 fokkal melegebb, mint a szabadföld, túlmelegszenek a gyökerek.
Ha meg árnyékba rakom, akkor kevés napot kap, kevésbé fejlődik a növény.
Biztosan van módszer a balkonládában lévő növény megfelelő kezelésére, de nem találtam még meg
Ősszel persze majd előnyben lesz a balkonláda
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Helyzetjelentés a kertből.
A Joe's Long Cayenne paprikák szépen cseperednek
A Habanero Yellow paprikák szintén
A Bird'sEye szintén kezd színesedni
A többi még nem mutatja a termését.
Viszont van egy paprikatő, amit nem tudok hová tenni. Elvileg Habanero Orange magot is vettem, de a Habanerók lefelé csüngenek (lásd a fentebbi képeket), ezek meg felfelé állnak, illetve ezek nem is narancs színűek, hanem pirosak. Szóval nem tudom, hogy mi ez, az biztos, hogy jó erős már zöld állapotban is, mert egy-két lepottyant termést már megkóstoltam
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Vettem kertészetben egy Habanero palántát, ami ugyan szerintem nem idealis körülmények között, de kicsit megnőtt, és sok virágot elhullajtott, de néhány paprika növekszik rajta. Több még teljesen zöld, egy van ami már nagyobb és egész mélyzöld, kezd pirosodni, a másik már egész szép narancssárgás-pirosas. Az a kérdésem, hogy ezeket mikor kell szüretelni? Jövőhéten 1.5 hétig nem leszek a közelben..
(Az első kettő ugyanaz a termés)
[kép] [kép] [kép]Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy A55 5G
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
DrDobos #8610 üzenetére
A pirosat akár már leveheted, de másfél hét múlva sem lesz baja. A paprika szépen utól tud érni, leszedés után is.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
mephi666
nagyúr
válasz
Digitalpimp #8611 üzenetére
nálam irodában van olyan termés, ami már hónapok óta ott piroslik a habanero-n
mindig elterveztem, hogy pénteken leszedem és főzök belőle jó sajtos szószt nachos-hoz a hétvégi ligameccsekhez... aztán már a szezon is véget ért több, mint 1 hónapja
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Ebben a nagy hőségben elkezdtek fonnyadni az érett termések a paprikatöveken, így ma megejtettem az első szüretet a sárga habaneró töveken
A leszedett termésekből krémet csináltam, nem szoktam szósz főzéssel bajlódni, leturmixolom a terméseket, kap a turmix kis ízesítést (só, bors, hagyma, fokhagyma, egy szem paradicsom) és kis nátrium benzoáttal megy kis üvegbe.
Holnap a piros termésűek jönnek
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Ma leszedtem a piros chili paprikákat (Joe' Long Cayennet, illetve a kis habanero jellegűt is) mert ezek is kezdtek kiszáradni.
Ebből is csak turmixolt krém lett, szósz főzéssel nincs kedvem bajlódni, meg a paprika mennyisége se akkora, hogy érdemes lenne főzőcskézéssel bajlódni
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
mephi666
nagyúr
válasz
Donki Hóte #8614 üzenetére
...kérdés, hogy így meddig áll el? ...én rottyantottam kicsit a paprikás-fokhagymás-sós-olajos szószon, üvegbe raktam, majd sütőben ledunsztoltam
...forrón lezárod az üvege(ke)t, fejre állítod kb 5-10 percre, majd kb 1 órára 80-90fok közti sütőbe rakod, elzárod a sütőt és 12-24 óráig benne hagyod, hogy szép lassan csökkenjen le a hőmérséklete... hőkezelés nélküli szósz nálunk pár hét alatt penészedett a hűtőben, de ilyenből van ami már fél éve meg van bontva és eszében nincs megromlani
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
válasz
mephi666 #8615 üzenetére
Nem készül sok, viszonylag gyorsan elfogy.
A (viszonylag sok) só mellé tettem egy kis nátrium benzoátot is bele, hűtőben tartva pár hónapot kibir.
Ha lenne egyszerre több, akkor főznék szószt. Most úgy néz ki, hogy chilipaprikából nemigen lesz egyszerre annyi, hogy érdemes legyen foglalkozni vele, talán jalapeno és cseresznyepaprika lesz egyszerre annyi
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Érik szépen a paradicsom is a kertben, ezért a paprikakrémek mellé az idén is csinálunk szárított paradicsomot. Tavaly jól sikerült, sok macera nincs vele, ebben a melegben elég, ha megy az aszalógép 8-10 órát és már kész is a szárított paradicsom
Aztán némi fűszernövénnyel, színes borssal, fokhagymával megy az üvegbe, amit felöntünk olivaolajjal
Szép is, jó is.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
DrDobos
őstag
válasz
Donki Hóte #8617 üzenetére
Aszalogép nélkül is száríthatóak valahogx az erőspaprikak? Pontosítva nekem habanerom van
Samsung Galaxy A55 5G
-
Moleman
addikt
válasz
DrDobos #8618 üzenetére
Én a hűtőbe szoktam berakni, hónapokig jó, szépen lassan kiszáradnak, bár a habanero pont lédúsabb, vastagabb húsú fajta, ezért hajlamos a penészedésre. A scotch bonnet hiába ugyanúgy chinense, ő kevésbé penészedik.
A sok tabascot és macskapöcse paprikát, ami nem fér be a hűtőbe, csak ki szoktam teríteni egy tálcára a száraz hűvös pincében, szépen kiszáradnak.
A habanerot megpróbálhatod néha kirakni a napra is, hogy gyorsabban kiszáradjon, véletlenül se penészedjen meg belül. -
válasz
DrDobos #8618 üzenetére
Ebben az időben
Persze, hogy szárítható aszalógép nélkül is bármi
Veszel egy lapos tálcát, rárakod, amit aszalni szeretnél, letakarod egy sűrű szövésú tüll szövettel (vagy esetleg szúnyoghálóval) és kiteszed a napon álló kocsidba
Nálunk ma a napon álló autóban 65 fok volt, az aszalógép max 70 fokon szárít
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
forceberg
veterán
válasz
Donki Hóte #8620 üzenetére
Ennyi! Tavalyelőtt 3-4 héten át olyan illat lengte be a kocsit!
Jó volt délután beülni a hőség ellenére is.http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
DrDobos
őstag
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
DrDobos #8618 üzenetére
A Habanerot be kell vágni 2-4 felé, úgy nem rohad be. Fel is fűzheted, én úgy szárítom mindig a konyhában.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
fila
senior tag
válasz
Donki Hóte #8617 üzenetére
milyen fűszereket raksz bele pontosan?
asszonyt érdekli5% kedvezmény kód minden rendelésre. iherb.com: ZCD546
-
Ebbe most került vékonyra szeletelt fokhagyma, friss rozmaring, kakukkfű, rózsabors, füstölt feketebors és pár db kristálysó (3-5 mm méretű sókristály).
(Tavaly raktunk még bele friss bazsalikomot is, most ezt kifelejtettük.)
Az üvegeket felöntjük extraszűz olvaolajjal. Egy - két évig így problémamentesen eláll
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
fila
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung G7 / 32" / 240Hz / 1ms / 2560x1440 / G-Sync / Qled
- Apple iPad Pro M2 4th 11 128GB WiFi + Cellular, 2025.02.11-ig Apple garancia
- Új 128gb micro SD kártya
- Mesés ár:Igényes ThinkPad T14(10.Gen-QuadCore i7/14"FHD-IPS/32GB DDR4/512G SSD)2026.11-ig Garis,Olcs
- Ingyen elvihető több darab 400-500mAh egyszer használt akksi
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen