Hirdetés
- Analóg fényképezés
- A jövőben nem csak a gazdagok kiváltsága lehet az Intel CPU-k tuningja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Régi CPU újrakiadásával ünnepelné a Socket AM4 tizedik évfordulóját az AMD
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 3D nyomtatás
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Weareus
üzenetére
Fajta függő, egyes fajták 4..5 nap alatt már csíráznak, másoknak kicsit több idő kell. Mondjuk 10 nap alatt már tuti történik valami, ha jó a mag.
Ha a pírtörlőt ilyen lezárós nejlon zacsiba teszed, akkor csak egyszer kell rá víz, az onnan nem igen párolog el. Akármilyen szilvia, szalvéta vagy bármi megteszi arra a kis időre, ami papír.
Én mondjuk macerásnak tartom ezt a módszert, a saját tapasztalataim alapján pont ugyanúgy kihajtott minden mag mikor már egyből földbe, és ott sem a kis fakkos tárcába, hanem egyből 3 decis pohár mentek. Úgy kevesebb a szopás. Sőt, a mostanra 2 méteres paprikáim egyből balkonládába és sima florimo balkonláda földbe lettek vetve, vígan kihajtottak és gyorsan nőttek.
Az első átültetés ezekből a kicsi fakkokból az szívás.*Annyi biztos, hogy miután kikeltek, ne tartsd őket melegben, mert be fog gombásodni a föld. Nagyon jól érzik magukat 22 fokban is, embernek sem szerencsés a több.
-
Weareus
addikt
válasz
arcszesz
üzenetére
Megérkeztek a magok. Vettem palántaföldet, meg egy 50 poharas, tálcás palántanevelőt.
Ha nedves papírtörlőben csíráztatom a magokat, akkor a sima - gondolom nem illatosított - konyhai papírtörlő tekerecs jó?
Két kérdés:
1. Minden nap vizezzem be?
2. Ideális esetben kb. hány nap alatt indulnak meg a magok, amikor már áttehetők a palántaföldbe? (26-28 fokon lesznek, szobában).
-
arcszesz
aktív tag
A csíra a gyökérkezdemény ami lefelé szeretne nőni. Tehát lehetőleg ne felfelé álljon mert akkor meg kell fordulnia. Szóval lehetőleg lefelé ültessük.
A legfontosabb viszont hogy ne sérüljön a csíra ezért nem feltétlenül érdemes minden esetben a lefelé irányhoz ragaszkodni. Ahogy beledobom a kis fél centi mély lyukba, általában az oldalára esik. Igazából oldalra is teljesen jó. Csak akkor igazítgatok rajta ha felfelé áll. -
arcszesz
aktív tag
válasz
Weareus
üzenetére
Mindig előcsíráztatom a magokat nedves törlőkendős módszerrel a router tetején.
A földbe már csírázásnak indult magokat ültetek amik 99%-ban ki is szoktak nőni a földből. Ezzel a módszerrel elég egy mag poharanként. Nem sok pohár szokott üresen maradni mert a rossz magokat el sem ültetem. -
Met
nagyúr
tárgytalan
-
Weareus
addikt
válasz
tocsek18
üzenetére
Meg is rendeltem egy rahedli magot, Ildikó köszöni az ajánlást neked.
Én meg kaptam egy rahedli infót is.Mivel ő biztosan ért hozzá és ez másnak is hasznos lehet, gondoltam megosztom itt:
Egy egyszerű útmutatót mellékelek, a legfontosabb: nem kell túlkomplikálni, józan paraszti ész mindig ami a legtöbbet éri :)
Csírázáshoz valóban a hőfok - lehetőleg kiegyensúlyozottan 28-30fok körül legyen (semmiképp se 35felett mert megfőnek, nagyon alacsonynál 20fok körül elhúzódik a csírázás és gyengébb az arány). Nedvesség is fontos: csírázás közben ne száradjanak ki, mert akkor elhalnak, ha túl nedves meg kirohadnak.
Ha felbukkantak a magok a földből akkor fontos a fény nekik - most szerencsére már van kellő napfény, ami többet ér bármi mesterséges fénynél (6500K hideg fény kell a mesterségesnél)
Föld: általános virágföld tökéletes, lényeg hogy laza szerkezetű legyen, tőzeg/kertészeti perlit stb lehet esetleg keverni hozzá ha nagyon tömör lenne. Vannak spéci tőzegek is kekkila és társai - azok is jók, de nem létszükséglet.
Sajnos a zsák földbe nem lehet belelátni milyen minőségű, márkás drága terméknél is volt ami katasztrófa volt, így konkrét márkát nem mondanék mert hát lehet kifogni rossz szériát is :(.
Ugyanúgy lehet nagyon jó és rossz is egy jóföld/composana/florimo stb drágább mint egy olcsóbb kategóriás pl obinál kapható landforce.
Locsolás: ne legyen túlöntözve, de nem is spriccelgetni kell a növényeket. Tárolás, hőfok, napsütés stb befolyásolja mennyire szárad ki a földje. Ne jéghideg vízzel történjen. Normál csapvíz tökéletes, ha esetleg nagyon kemény előfordulhat kis fehér színű vízkő kicsapódás a talajon nem kell tőle megijedni :)
Marhatrágya ne kerüljön közvetlen gyökérhez mert kiégetheti azért. De tápozás is átültetések után ráér, mert friss földdel mindig kapnak elég tápot egy kis időre. Táp: növény növekedésének függvényben kell az adott NPK összetételűvel tápozni. Növekedés/termési fázis alatt eltér az igény. Ami a megvett tápanyagra van írva hígítási, bekeverési arány gyakoriságot kell alkalmazni. Wuxal super, damisol, volldünger folyékonyaktól kezdve ferticare és társai por alapúakig sok féle van. Lényeg hogy legyen benne tápanyag is :)
kiültetés mindig adott hely időjárását kell nézni, 10-12 fok fölött legyen stabilan éjjel is, utolsó fagyokat/nagy lehűléseket érdemes megvárni . Volt amikor elmaradt a májusi fagy, máskor meg még május végén is volt lehűlés és özönvíz.. -
tocsek18
senior tag
válasz
Weareus
üzenetére
én nem de ez megbízható
-
Weareus
addikt
Esetleg valaki ismeri a chilimania oldalt? Mennyire megbízható?
Pár éve egyszer rendeltem Carolina Reaper magokat - nem a szóban forgó oldalról -, de abból valami egészen más fejlődött ki.
Chilinek chili volt, de köze nem volt a Carolina reaperhez.
Nemrég volt nálunk Mohácson Busójárás, itt volt egy árus, vettem tőle ilyen darálós üvegben valamennyit, meg adott névjegykártyát, hogy írjak és akkor majd küld. Írtam, hívtam, semmi.
Jó lenne most már némi reaper mag biztos forrásból... -
zsiga68
őstag
Bizos használható olvasmány: [Kay Maguire - A chili]
-
arcszesz
aktív tag
válasz
vendingo
üzenetére
Lehet idén én is úgy járok. Kissé elsiettem az ültetést.
Most így néz ki a projekt:
Tavaly nagyon rossz magokat kaptam. Alig akartak csírázni ezért újra kellett ültetni és kicsúsztam az időből. Idén direkt korán kezdtem hogy legyen idő újra ültetni ha szükséges. Nem kellett...
Lehet ebből is szép termés, legfeljebb a palánták kb. harmadát el kell majd adnom márciusban hogy elférjen a többi mert nincs nekik több helyem. Mind Jalapeno persze. Early és TAM. -
zsiga68
őstag
Sziasztok.
Elkeztem a csíráztatást és a földbeültetést. Remélem jó termés lesz idén
-
Moleman
addikt
válasz
tocsek18
üzenetére
+1, én még 7 éve vettem tőle magokat, akkor kivétel nélkül mind kikelt, nagyon szépen teremtek is, több évig életben tartottam azokat a töveket.
Azóta sajnos már valószínűleg bedöglöttek a 7 éves magok, de még lehet, hogy próbálkozok velük idén, hátha vannak köztük túlélők.
-
-
fila
senior tag
én az allegróról rendeltem palántaföldet,
kókuszrostos, nagyon jól tartja a nedvességet, és olcsó!a magot előbb egyesével raktam temuról rendelt kőzetgyapotos kockába, ami kikelt azt kockástól raktam a palántaföldbe. Valami ilyesmi volt, csiráztatásra nagyon bevált:
következő szezont is így csinálom az tuti
-
arcszesz
aktív tag
Februárban azért még kell lámpafény a megfelelő fejlődéshez.
Ha az egész projektet ablakpárkányon szeretnéd csinálni beltéri termesztő felszerelés nélkül, akkor jobb később kezdeni. Mondjuk áprilisban mikor már tényleg van hozzá elég természetes fény és meleg.De például ezeket a Naga Morich-okat már júniusban ültettem simán ablakban. Termés ugyan nem érett be rajtuk idén. Sebaj, majd jövőre.
-
Met
nagyúr
Köszi mindenkinek, a csíráztatás igazából nekem kell, látom hogy történik valami, nem a földet locsolgatom a döglött magokkal
Akkor februárban neki állok. -
vendingo
veterán
Sima általános virágföld és perlit keveréket használok évek óta. Nekem bevált. A nagyon olcsó földeket viszont érdemes kerülni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Általában a Florimo földjeit szoktam venni, azokkal ilyen gond még nem volt. Persze a rögöket azt mindig szétmorzsolom.
Most legutóbb valami egyéb földet vettem, erre a paprika mellett kikelt 10 tő valamilyen kakastaréj virág is, amik tök szépek lettek, aztán elajándékoztam őket.
-
arcszesz
aktív tag
-
biker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Annyi kiegészítés, hogy a palántaföld eleve száraz tőzeges morzsálható, de a normál fekete földet át kell morzsolni mint a rögös túrót, mert ha megáll két rög közt a mag egy levegőburokban, akkor nem fog kicsírázni.
Nomeg azért se árt átnézni, mint múltkor párom vett 50l földetpár zsákkal a szokásos átültetésre, és az egyikben hangyatojások voltak, 1-2 hét múlva jelentkeztek a jelek, és nem tudtuk honnan a retekből jönnek hangyák, aztán kiderült
kb 10cserép aloe vera ment a levesbe, olyan hanygakolónia volt a gyökereik közt -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csíráztatás meg külön palánta nevelő igazából felesleges. De még a palántaföld is.
Egyszerűen veszel normális virágföldet, pl. muskátli földet, kis cserépbe rakod vagy rögtön balkon ládába, ami neked tetszik. Belerakod a magokat, megöntözöd, aztán hagyod. Fajtától függően 1..3 hét alatt csíráznak, de lehetőleg ne legyen meleg helyen, akkor nem lesz gombásodással bajod. Nyilván mikor szárad a föld, kicsit rá kell locsolni.
Csírázás után nagyon fontos a sok fény, ha a mesterséges megvilágítás nincs, akkor tavasznál előbb nem ültetnék.
Aztán ha már nőnek a palánták, tápozni majd csak onnan, mikor már az első virágok megjelennek.A #8709-ben lévő növényeim (a skorpiót kivéve) ezzel a módszerrel lettek nevelve.
-
biker
nagyúr
válasz
vendingo
üzenetére
Azért alin nagyon meg kell nézni mit veszel. Múltkorában filmstúdió bérelt tőlünk lámpákat, kellett nekik 2-3000W fény, és már úton volt az ember, mikor mondja, hogy "talált egy webáruházban 25.000Ft-rt darabját" mondom már bocs, de nem viccből lenne a bérleti díja 20.000/db/hó mert egy ilyen lámpa 150-200e közt van
Kiderült, az úgyismegveszed vagy melyik webáruházban talált lámpát, alis forrás ugye, meg is vette szerencsétlen, itt bedugtuk az 1000W-osnak hazudott 20x30cm lámpát, és 40W-ot vett fel. aztán bekapcsoltam mellé neki a mi 120W-os lámpánkat ami fizikailag egyezik, és hátralépett a srác kettőt.Ha már ali, akkor spiderfarmer vagy marshidro, de van ugyanilyen hazai forrásból is 3 év garival.
-
vendingo
veterán
-
Met
nagyúr
Mikor kezdjem a csíráztatást és majd hogy locsoljam a palántákat?
Leírom a körülményeket.
Cserépben termeszteném a paprikát, semmi extrát nem akarok bele fektetni (matcha tea, különleges föld stb. max növény táp sima virágföldbe).
A zacskós, nedves törlős csíráztatás működik, van egy ilyen palántázó tálcám, ebben tudom nevelgetni a palántát amíg ki nem növi. A gond utána kezdődik, hova tegyem télen/tavasszal?
Van egy szoba, déli tájolású, ott csak napjában 1-2szer van ablak nyitva és van egy konyha, szintén déli tájolás, az hidegebb, az ablak is többet van nyitva de közelebb tudom rakni az ablakhoz. Van egy fürdő is ahol meleg van de nincs ablak...
Nyáron már nincs gond, a konyhában meleg van és fény is, csak addig kell eljutni
Tavaly átraktam rendes cserépbe a papír pohárból és megállt a fejlődésben, aztán elkezdte ledobálni a leveleit. Lehet túlöntöztem? Azért kérdeztem a locsolást. -
Met
nagyúr
Magokat most honnan lehet rendelni?
Olcsó szállítás vagy valami hasonló
Olyan fajta kellene ami cserépben is el van. -
válasz
Digitalpimp
üzenetére
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Találtam még tavalyi magokat a fiókban így elengedtem a témát, elég lesz jövőre a palántáknak helyet csinálni. -
Digitalpimp
senior tag
válasz
Big_Boss
üzenetére
A paprika nagyon szépen utóérik, akár még a tiszta zöld is beszíneződik, de a félig érett beérik. Én a konyhába szoktam lógatni őket felfűzve, lényeg a meleg, szárazabb levegő, hogy ne rohadjon be. Vagy be lehet vagdosni félig 2-4 felé. Viszont a zöld is csíp rendesen, inkább az aromák nincsenek még kialakulva rendesen. Akár készíthetsz belőle nyers, sós darálékot. 20% sóval eláll az idők végéig.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Big_Boss
üzenetére
A kövi két hétben még reggeli fagyokat nem látni, még lehet addig kint hagynám őket. Ha behozod a kinti növényeket, az meg fogja viselni őket a fényhiány, a hősokk és a gyökérzetük megnyirbálása miatt.
Egyébként be lehet vinni őket, mert amúgy évelő növények ha nem fagynak el, de magukat a növényeket én visszavágnám bevitelkor. Nem kopaszra, csak úgymond megmetszeni őket, a gyökerüket úgy is faragnod kell, hogy beférjenek a ládába. Ha nem kapnak elég fényt a lakásban, akkor azt fogod látni, hogy egyre nagyobb leveleket fognak hozni, amik aztán egymást takarják ki.
Ha ügyesen csinálod és jó helyre kerülnek, akkor a tél folyamán is vígan fognak teremni.
-
De jó, hogy rátaláltam erre a fórumra.
Idén először próbálkoztam chilivel meg az otthoni palántázással. Egész jól sikerült, volt paradicsom, paprika bőven. Jalapeno, Csoki habanero és Carolina reaper volt az ágyásokban. A jalapenot leszedtem kb. 2 hete, savanyúság lett belőle. Az érett habanerót és car reapert pedig kiszárítottam. A héten rendezem a kertet, viszont a Carolina reaper tele van félig érett vagy zöld paprikával. Ezeket utóérnek ha leszedem? Vagy ha az egész tövet átültetem balkonládába és beviszem télre akkor beérhet?
-
zsiga68
őstag
Chilivel kapcsolatos szószók,receptek: [link]
-
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Jól néznek ki! Nekem két Jalapeno van a nappali ablakban. Jól néz ki az ablak...
Jalapeno, kaktusz, orchidea, kaktusz, Jalapeno, kövirózsa. Ez lesz a 3. telük, de idén már nyárra sem raktam ki őket. 2x már fullra le is voltak metszve. Ha abbahagyják a termést, akkor megint megkopaszítom őket, de lehet csak folyamatos lombkarcsúsítás lesz, mert kitakarják az összes fényt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Digitalpimp
üzenetére
Köszi! Az a Lemon Drop igen szép... Hmmm, már csak hely kellene hozzá...
Ami eddig legszebb csilim volt, az a Black Royal, de az meg csak UV fény hatására éri el azt a nagyon érdekes feketés színét, lakásban tartva zöldes marad.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Már rég jártam erre, most bedobom mim lett azóta. Pár éve vetettem elvileg BirdsEye magot. Ezek lettek belőle, szinte non-stop teremnek, rendszeresen metszeni kell:
Aztán ez szintén abból a magból van, hiába áll lefelé a termés:
Most produkált egy olyat, hogy a termés körbenőtte a levelet:
Nemrég meg vetettem a fenti magjából, amik aztán elkezdtek nőni:
80 centi magasság körül visszavágtam őket, hogy legyen belőlük is olyan mini fa... Erre mindkettő hozott 3-4 új szálat és mint a vasvilla az égbe törtek. Mostanra 180 centi felett vannak és még nőnek tovább!
És végül, májusban vettem előnevelt Trinidad Scorpion palántát, egyszer metszettem, aztán most érnek az első termések:
(azóta kapott rendes támasztékot)Szóval bizonyos csilikhez a helyet is be kell tervezni, mert szépen meg tudnak nőni.
-
fila
senior tag
Mivel nem vagyok(vagy eddig voltam) egy nagy chili fogyasztó, túl sokat nem akarok költeni sem a szószra. Megpróbálom megoldani azzal ami van, minimális plusz költéssel.
Áfonyáért tuti nem adok ki lóvét. Szőlő van dögivel, meg alma még a kertbe. Ezekkel fogok szerintem próbálkozni.Eddig 4 féle módszerrel raktam el az idén először nagy mennyiségben termő chili-ket, ebből 2 fajta szósz. Mind a kettő bejön
23 decis üveg van lent a pincében már, ez ha nem megy tönkre, jópár évig elég lesz. Ha szét nem osztogatom
Morugához félek hozzá kezdeni is , de ezt az otellós dolgot jövő héten kipróbálom az tuti.
Cukrot nem kell hozzáadnom majd szerintem, van benne elég. -
vince
őstag
Furán hangzik, de tényleg kb. bármit tehetsz bele, elrontani nem tudod. Az elején én is konkrét recepteket kerestem, de rájöttem, hogy felesleges, néhány fűszer kell csak és kész. Én tettem el úgy is csiliszószt, hogy készítettem egy csak sózott "alaplevet" (csili, esetleg valami nem csípős paprika, esetleg paradicsom), majd kisebb adagokra szétszedtem és mindegyik adagot kicsit másképp fűszereztem és úgy tettem el. Egyik jobb lett, mint a másik. Kísérletezz nyugodtan, nem lehet mellényúlni.
-
fila
senior tag
válasz
flatszeru
üzenetére
köszi,
közbe elraktam, 2 kiló lett a habenero, és a Cayenne pucolva, felét simán sóba raktam el darálva, felét meg tartósítószerrel só nélkül.
A morugát nem mertem belekeverni, azt vmi gyümölcsös, vagy répás cuccal akarom szósznak. De konkrét, kipróbált receptet keresek, de mindenhol csak általánosságban van....
-
flatszeru
csendes tag
főzz belőle valami szószt. kis üvegbe elteszed, hőkezeled, eláll sokáig. Én személy szerint a gyümölcsös alapúakat szeretem, pl mangóval, vagy simán valami paradicsomos, millió recept van hpzzá. morugák pont mennek is hozzá és a mennyisége is elég. Vagy csinálj fermentáltat, sokáig elvan az is. Olyasmi ízvilága lesz mint a klasszik tabasco nak. elrontani nem igazán lehet ezeket, rakhatsz minden mindennel együtt.
-
fila
senior tag
válasz
zsiga68
üzenetére
sikerült egy jó régi hozzászólást találni
, de a lényeg:Idén először sikerült (allegróról rendelt, olcsó magokkal) normális mennyiségű chilit termelnem.
El is raktam már főzött sós, ecetes, fokhagymás szószt jópár üveggel. (piros habenero, cayenne)
Rákaptam, de a mennyiség bőven sok lesz így is.
Most beért megint egy jó adag, ezt már simán sóba szeretném elrakni, lényeg, hogy sokáig elálljon.
Szerintem lesz vagy egy kiló pucolva, kb 70 deka habanero, 30 deka cayenne, és most beért hozzá 15-20 db jó piros Moruga.Mennyi Morugát rakjak szerinted bele?
Ezzel a recepttel el fog állni nekem pincébe pár évig?
Fokhagymám is van bőven rakhatok bel azt is? Esetleg más ötlet?
-
arcszesz
aktív tag
válasz
Digitalpimp
üzenetére
Ültetéshez a "Jó föld" palántaföld hozott nekem legjobb eredményt. Vagy a Compo Sana sem rossz ha a pénz nem számít.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- Xiaomi Watch 5 - kínai időszámítás
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vicces képek
- Analóg fényképezés
- A jövőben nem csak a gazdagok kiváltsága lehet az Intel CPU-k tuningja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Macska topik
- További aktív témák...
- Eladó: Playstation 5 + PlayStation VR2 szinte új állapotban!
- Latitude 5520 27% 15.6" FHD IPS érintő i5-1145G7 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- Corsair Void Elite Surround Bolti ár:32k INGYEN FOXPOST
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- P15 Gen2i 27% 15.6" FHD IPS i5-11500H RTX A2000 32GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor laptop i5-12500H / RTX 2050 / 16GB RAM / 512GB SSD / 2K kijelző Erős, prémium gép!
- LENOVO Thinkpad 65W USB Type-C adapter
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

kb 10cserép aloe vera ment a levesbe, olyan hanygakolónia volt a gyökereik közt