Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
válasz Teagol #42350 üzenetére
Bármi is lehet. Gyakorlatlan linuxos könnyen kikapcsol ezt azt openbox alatt. Nekem Lubuntu 23.10 van LXQT-vel, igazából meg vagyok vele elégedve. Már leszoktam róla, hogy kapcsolgassam a dolgokat a beállításokban, így nincs vele semmi gondom. Miért 32 bites?
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Teagol
aktív tag
válasz kpityu2 #42352 üzenetére
Mert egy régi Dell inspiron 1018 minin van. Újszerű, sajnáltam kidobni. Tettem bele ssd-t, ramot bővíteni nem lehet, hulladék intel atom, ezt bírja el. A gyereknek a semmire pont jó, elmondhatja, hogy van neki. 6 éves, ezen tanulja az alapokat. Látja nálam a laptopot, utánoz.
Én meg néha elkérem tőle, mert van olyan munkám, ami nem igényel erőforrást, csak kis súlyt, arra meg tökéletes.
Filmet tudna nézni rajta, youtube-ra már kevés.[ Szerkesztve ]
-
válasz Teagol #42353 üzenetére
Youtube. Minitube-t próbáltad?
Nemrég csináltam egy N270-es Atom-os gépet, azon Firefox=144p szaggat, Chrome=240p simán megy... 2GB RAM-ot tettünk bele+SSD.
Illetve ha van desktop kompozitálás, akkor off.
És akkor egy Alpine Linux-al még jobb lett volna, de azt hardcore összerakni.Illetve letöltött filmeket elviszi VLC-vel.
Mutogatni való hater díszpinty
-
Teagol
aktív tag
Köszönöm a tippeket, kipróbálom!
-
gabo89
senior tag
válasz Teagol #42353 üzenetére
Próbáld ki a h264ify kiegészítővel a youtube-ot, hogy H.264 kodekkes videót adja. VP9 vagy AV1 kodekkel tolja alapból valószínűleg, amit processzor erővel játszik le a gép. Mondjuk lehet a GPU a H.264-et sem tudja kódolni, de tán akkor is kevesebbet kér az erőforrásból. Megtudod nézni, milyen a kodek, ha a videóra kattintasz jobb gombbal, és a Statisztikákra mész.
[ Szerkesztve ]
indul a sörös aludni
-
O_L_I
őstag
Sziasztok!
Valakinek van MangoHUD / GOverlay tapasztalata?
Minden teljesen friss install (23.10) , GOverlayben beállítom amit látni szeretnék (alapvetően a GPU kihasználtság érdekel) Itt is helyesen lásztik illetve a vkcube tesztben is.
De már játékon (bármi steam) belül az alapértelmezett adatokat látom amiben meg pont az az egy dolog nincs benne ami kéne.
A steam launch optionsbe a "mangohud %command%" van hozzáadva.
A global enable, hogy on vagy off az nem oszt nem szoroz.
Annyira bosszant hogy egyszer már az egész rendszert újra húztam miatta... -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Ubuntu Desktop kiadás az alany (Ubuntu 22.04.3 LTS). A hw egy HP t630-as vékony kliens. Kb fél éve gond nélkül működött.
Jelenség: egyik napról a másikra, nem ad ki képernyő jelet a DisplayPorton.
Pontosabban: a DP-ra egy átalakítóval van HDMI-n egy projektor kötve. A boot során van kép, aztán amikor az asztal töltődne, akkor csak fekete képernyő van. A kábel és a projektor oké, laptopot rárakva kifogástalan a kép. Ha a HP-t átrakom egy sima monitorra (LG és Dell is volt), akkor szépen bejön a desktop, mintha mi sem történt volna.
Gondoltam újratelepítem. Telepítés után van szépen kép, bejön a desktop, minden szipi-szuper. Botor módon ráfuttattam a frissítések keresését, felrakott valami 700 megás csomagot (meg az app-ok között is írta, hogy van frissebb), restart és onnantól megint ugyanaz, bott során van kép, amikor már a desktopnak kellene jönnie, akkor meg nincs.
Ha így átrakom egy sima LCD monitorra, akkor van szépen kép, bejön a desktop.
Ötlet? -
válasz schferenc77 #42360 üzenetére
- Rákötni 2 monitort, és megnézni, megvan-e a másik, nem-e a VGA pl. az alapértelmezett kijelző
- Megnézni, milyen grafikus környezet van (X11 vagy Wayland, bejelentkezéskor váltani).
- Betolni egy automatikus bejelentkezést, hogy esetleg pl. csak a bejelentkező képernyő van rossz monitoron
Csak így ötletek. Valószínűleg valamelyik grafikus környezethez szükséges csomag egyik alapértelmezése változott.Mutogatni való hater díszpinty
-
kpityu2
őstag
válasz schferenc77 #42360 üzenetére
Szerintem rossz felbontást, képfrekvenciát próbál kitolni a porton. Azért van boot során kép mert akkor még a bios adja a jelet és amint aktiválódik a linux driver, megfekszik. A boot paramétereknél próbálj valami failsafe üzemmódot beállítani.
Vagy. előbb monitoron egy olyat ami tutira jó a projektornak.[ Szerkesztve ]
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
válasz schferenc77 #42362 üzenetére
"Sima LCD" - ez azt akarja jelenteni, hogy DP-s monitorral is jó, csak a projektor nem?
Mert akkor 2 monitort rá, kijelző tükröz, és belőni egy olyan üzemmódot a projektorra, amivel van kép.
Ezt írtam fentebb is, csak nem ennyire részletesen[ Szerkesztve ]
-
schferenc77
aktív tag
-
kpityu2
őstag
Dual channel sodimm van benne? A gugliban azt találtam, hogy a t630-nak az kell az UHD felbontashoz és gondolom a projektor valami olyasmit akar. Annyira nem ismerem a DP portot és hogy hogyan egyeztetődik a felbontás. Esetleg a projektor saját beallitasainal próbálj valami kicsi monitorszerű felbontást beallitani, hátha a DP porton lekérdezi a VGA driver és azzal próbálkozik.
A másik út, hogy a linuxon monitorral fixálni a működő felbontást, de ez projektoron biszonyara nem nyújt felemelő élményt. Meg ezt a fixálást valami linux gurutól kell megérdeklődni.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
schferenc77
aktív tag
válasz kpityu2 #42366 üzenetére
kicsit közelebb kerültem talán: a boot során, ha nyomom a shift gombot, akkor bejön a grub menu, és itt négyféle módot kínál:
- Ubuntu, with Linux 6.5.0-18-generic
- Ubuntu, with Linux 6.5.0-18-generic (recovery)
- Ubuntu, with Linux 6.2.0-26-generic
- Ubuntu, with Linux 6.2.0-18-generic (recovery)Ebből, ha a 6.5.0-18 recovery-t választom, akkor bejön a desktop, de Plexben nincs videóban kép (csak a GUI látszódik).
Ha 6.2.0-26-ot akkor bejön a desktop és van video is a Plex-ben. Nem vagyok egy nagy Linux guru, de ezek gondolom a kernelek. Az a baj, hogy a következő restartkor a legelső kernellel bootol be, és megint oda a desktop.
Google a barátom, megpróbálom letörölni az újabb kernelt (a 65.-öset), mert gondolom azt rakta fel telepítés után egy 700 megás csomagban, és akkor jött elő ez a probléma.
Jól gondolom? -
válasz schferenc77 #42367 üzenetére
Ezek a kerelverziók, amik fent vannak.
Viszont előbb-utóbb muszáj lesz kernelt upgradelni, szóval inkább érdemes rájönni, mi változik.
Az elérhető videomódokat nézted monitor+projektor együtt bedugásával? (Menü, beállítások, kijelző?)Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz schferenc77 #42369 üzenetére
OK, érdemes kölcsönkérni ilyenkor.
DP-s monitor? Vagy bármi egyéb kimenet, VGA?Mutogatni való hater díszpinty
-
kpityu2
őstag
válasz schferenc77 #42369 üzenetére
Nem kell letörölni a kernelt, csak a grubban állítsd be, hogy az legyen az alapértelmezett. Elképzelhető, hogy az új kernelre már/még nincs a régi driver, vagy nem fordult le dkms-ből. A t630 azért nem mai jószág. El is távolíthatod az újabb kernelt, de a kernelfrissítést célszerű kikapcsolni. Ha jól látom AMD GX-420GI grafikus chip van benne, ennek a driver ellátottságát érdemes megnézni az új kernel alatt.
-
Ablakos
őstag
Keresek full image mentésre megoldást. Ha a
dd if=/dev/sda
stb. mentést választom az nem lesz inkonzisztens csatolt partícióknál?
A gnome-disk util, clonezilla is csak offline mentést biztosít. -
válasz Ablakos #42372 üzenetére
Attól függ, mi van felcsatolva? A dd csak egy lemezt ment, az inkább csak offline ajánlatos.
Olyat lehet, hogy lemented a bootszektort+partíciós táblát dd-vel (ez offline), és a rendszert pedig rysnc -el.
Esetleg csinálsz egy full imaget offline dd-vel, majd azt felcsatolod, és oda már mehet a futó rendszer rsync-el, így a partíció UUID-id is egyeznek.
-
beteg
őstag
Segítsetek légyszi!
Van egy futó phpMyAdminom, amivel nem a localhostot szeretném elérni.
Addig kigugliztam, hogy a config.inc.php -ba kéne beírnom bizonyos sorokat. Sosem használtam még sajna a vi-t, de azt is megtaláltam, hogy :wq -val lehetne elmenteni a szerkesztett configfájlt.Csak nálam amikor el akarom menteni, azt írja, hogy "Can't open file for writing."
Mi lehet a baj? A usernek, amivel bent vagyok, nincs hozzá joga? vagy nem is létezik a fajl? Windowsos fejjel nem nagyon értem a logikájátKöszi!
Csak futni kell!
-
-
beteg
őstag
válasz Ablakos #42381 üzenetére
ajaj Lehet akkor kéne visszajönnöm, ha legalább az alapokat értem..
Ha wget -el és a legfrisebb phpmyadmin linkjével telepítettem, akkor nem "snapből" telepítettem, ugye?De azt hiszem ezt most elengdem, mert itthonról, XAMP-ből elérem a phpMyAdminnal a MySQL példányomat, (windowsos környezetben a lámák is tudják módosítani a config fájlt )
csak így nem biztonságos, mert vpc-n kívül vagyok, ki kell nyitnom a net felé az adatbázist, amíg hergelem...Na mindegy, majd visszatérek erre, ha sikerül többet tudnom a Linuxról!
Azért Köszi szépen a segítségeteket!
Csak futni kell!
-
-
-
-
Ablakos
őstag
válasz lionhearted #42385 üzenetére
A (silány) képemen nem látszik, de (ellenőriztem) mindkét lemez unmount állapotban van. Megpróbálkozom a clonezillával.
-
beteg
őstag
Visszatértem! 😊
A phpMyAdmin ok, de 6 óra alatt sem tudtam upload_max_size post_max_size szokásos dolgokat megnövelni a php.ini-ben.
Megtudtam, hogy Amazon Linux 2-vel küzdöttem, de az Ubuntu sokkal jobban ajánlott WP, Apache alá..Úgyhogy most Ubuntut szeretnék beállítani.
Miért van az, hogy ahány leírás a neten, annyi féle képen javasolják feltenni a szükséges dolgokat és a wordpresst? És hogy az AWS-es Ubuntu Server 20.04. LTS-en egyik sem működik? Ekkora különbség van a kiadások között?
Tudtok ajánlani légyszi egy tényleg értelmes, hiteles guidot?
köszi!Csak futni kell!
-
beteg
őstag
De most komolyan.
Itt van pl. ez a részletes, magyarázatokkal tűzdelt leírás:
[HOW TO INSTALL WORDPRESS ON UBUNTU 22.04 WITH A LAMP STACK]Ez alapján felrakom az Apache-t, MySQL-t, PHP-t, létrehozom a db-t, usert hozzá, letöltöm, kicsomagolom a wp-t. Eddig minden ok, megy, ahogy leírják.
De amikor oda érek, hogy "Copy the sample configuration file by running: cp wp-config-sample.php wp-config.php"
akkor ezt kapom: "cp: cannot create regular file 'wp-config.php': Permission denied"áhhh
Csak futni kell!
-
beteg
őstag
válasz #79484416 #42391 üzenetére
Köszönöm! Neked is Ablakos!
Közben túllendültem a problémán, mert az üres config.php-ba is be tudtam tenni, amit kell..De igen, ahogy írjátok, úgy működik, most kipróbáltam.
nemethg66 A magyarázatért külön hálás köszönet! Nagyon hasznos, igyekszem megérteni!
Csak futni kell!
-
schferenc77
aktív tag
válasz kpityu2 #42371 üzenetére
Megszületett a megoldás a nincs kép boot után a 6.5-ös kernellel: az alkalmazott DP/HDMI átalakító volt a ludas. Beszereztem egy második adaptert, hogy a két kijelzős tippet kipróbáljam. Érdekes módon az új adapterrel már a 6.5-be is szépen bebootolt és jött is kép. A két adapter között annyi a különbség, hogy a második már tud 4K/60Hz-et, míg a korábba maximuma 4K/30Hz volt. Mivel mást nem változtattam, ezért az a gyanúm, hogy az új kernel olyan képfrissítést tolt volna ki, amit az adapter már nem bírt és nem bírtak a projektorral összebeszélni, hogy mi legyen a kimeneti felbontás. Most mondja is a projektor, hogy FullHD/50Hz lett, amikor megjött az asztal.
-
válasz schferenc77 #42393 üzenetére
Kijelzőbeállíátsoknál nézd meg a képfrissítés beállításait
-
őstag
Sziasztok,
Lenne egy egerem, amin sajnos elszállt a firmware (Aerox 3 Wireless). Szeretem, és nem is ócsó. Ahogy olvastam [link] másnak sikerült megoldania genome fwupd-vel. Van esetleg valaki aki bevállalná, hogy ha elküldöm neki, akkor írna rá egy firmwaret? Természetesen kifizetem a ráfordított munkát.
Ha valaki bevállalná, dobna egy PÜ-t a címével? Köszönöm!
Sajnos annyira nem értek a linuxhoz, hogy az totál kiábrándító. Tegnap elcsesztem egy fél napot, de a végén kiderült, hogy virtualbox alól nem fog menni a firmware update. Utána megpróbáltam felrakni az Ubuntut egy külső USBs hdd-re, de valamiért nem jön be a telepítő. Kiválasztom, hogy telepíteni szeretném, és onnantól csak a kurzor villog, vagy néha még annyi sem.[ Szerkesztve ]
Telefonon gyorsabban elérsz: 06705213007
-
válasz KonzolKartel #42395 üzenetére
Ide jöhet, de nem tudom, mennyire fog működni.
USB-re telepítés, nem lehet, hogy csak lassú? A live rendszer valami bődület sokat vár.
Vagy válassz karakteres telepítést (nem jut eszembe, mi a menüpont most éppen, failsafe?).Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz tordaitibi #42397 üzenetére
Ja, meg ha olyan cuccaid vannak, amin működik is, mert normálisan emulálódik az USB háttértárnak. Ez egyáltalán nem olyan egyértelmű.
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Nem értem, miért kell, illetve nem külön kulcs bizonyos tárolókhoz?
Ehhez pl.nem kell: sudo add-apt-repository ppa:gns3/ppa
Az update és a telepítés hibátlanul megy.
A doubleCommanderhez viszont kellett letölteni és emlékszem, valami küszködéssel találtam megfelelő kulcsot a telepítéshez.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Projektor topic
- SkyShowtime
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Politika
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Path of Exile 2
- E-book olvasók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest