Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz inf3rno #41397 üzenetére

Kell valami disztró, ami out of the box működik grafikus felülettel, kb. mint egy Windows, mert nincs kedvem az OS-el küzdeni, ha valamit meg akarok oldani.

Szerintem ilyen disztrót nem fogsz találni.
    Az ilyen jellegű problémákat, mint ami nálad is előjött, általában két dolog okozza. Az egyik a driverek minősége, a másik pedig az, hogy a Linux nem teszi kötelezővé a rendszer újraindítását frissítés után úgy, mint a Windows. Emiatt szoktak olyanok megtörténni, hogy
    1) frissül a rendszer, mondjuk új kernel jön le
    2) a felhasználó elindít egy kamerás alkalmazást (mondjuk a Cheest), és a kamera nem megy

Miért?
    Mert ugye fut a jelenlegi kernel, és amikor elindítod a kamerás alkalmazást, az betölti a kamerához a kernel modult - igen ám, de mivel az újabb kernelhez készült modul van a lemezen, a rendszer azt fogja betölteni, ami viszont nem kompatibilis a jelenleg futó kernellel.

Erre két lehetséges megoldás van:
    1) a rendszer frissít, és utána határozottan közli a felhasználóval, hogy légy szíves indítsd újra a géped, különben előfordulhat, hogy ez meg az nem működik
    2) a rendszer csak bizonyos alkalmazásokat frissít le, de rendszerközeli dolgokat nem, azt majd újraindítás után, offline módon (tehát amikor még nem fut a rendszer, csak egy minimális környezet van betöltve, hogy a rendszer frissülhessen)

A Linuxok az 1) megoldást preferálják, a Windows a másodikat, és szerintem a másodiknál az ilyen hibák egy része kiszűrhető lenne.

Én pont ebbe futottam bele tegnap, volt egy frissítésem, nem ment a kamerám. Újraindítottam a rendszert, lefutott az offline frissítés (Fedora), utána még egyszer újraindítottam, hogy biztosan mindenből az új töltődjön be, és azóta jó a kamerám.

Az a baj, hogy vannak olyan disztrók, amikben eleve nincs lehetősége a csomagnak arra, hogy szóljon, ha újraindításra van szükség (és a rendszer önmagától ezt nem tudhatja), másrészt offline frissíteni sem tud mindegyik disztró. Az Ubuntu általában szól, ha újraindításra van szükség.
    Itt egy cikk erről, ha valakit érdekel.

Új hozzászólás Aktív témák