- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Házimozi haladó szinten
- Tuningmesterek, teszterek, figyelem! Itt a Thermal Grizzly spéci tesztpadja!
- Milyen videókártyát?
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Drága lesz a terméktámogatáson túl használni Windows 10-et
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Osiris
őstag
Sziasztok,
OpenLDAP-al központilag kezelnék usereket és csoportokat egy hálózat gépein, de az nem világos, hogy hogyan oldható meg, hogy egy ldapban létrehozott usert, hogyan tudok beletenni központilag a sudoers csoportba? Illetve ugyanezt tovább bonyoítva: csak adott gépeken legyen a usernek sudoers tagsága.
Mi erre megoldás? -
törölt tag
Sziasztok! Hogyan tudhatják Wine-nal Windowson automatikusan induló (lányom angol könyvéhez mellékelt) cd-t futtatni?
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #37093 üzenetére
Először ezt hittem én is, mert elsőre így tűnhet, de valójában ez a path nem csak azt dönti el, hogy hová készüljön a snapshot, hanem hogy miről. Valóban nem írják le teljesen egyértelműen, ezért elsőre félreérthető.
Ha átrakod máshová, akkor már nem is arról a kötetről fog készülni a mentés. Hála istennek nem használok ilyen OpenSüsü-szutykot. Főleg azért felesleges, mert ha pl. az ember btrfs-t használ, annak a btrfs parancsába (btrfs-progs csomagot telepíteni kell hozzá) eleve be van építve egy snapshot funkció. ZFS-ben is biztosan van hasonló. ext4 meg hasonlóknál meg inkább rsync-es mentést használnék.
-
törölt tag
válasz
Frawly #37091 üzenetére
„Meglepődve tapasztalom, hogy a snapshot helyét nem tudod konfigurálni, mindenképp arra a csatolási pontra teszi őket ./.snapshot mappába, amiről a mentés készül. Ez elég kínos és szakmailatlan megoldás.”
Nekem nem így tűnik.
ArchWiki, Snapper:
Create a new configuration
# snapper -c config create-config /path/to/subvolume
This will:
. create a configuration file at/etc/snapper/configs/config
based on the default template from/etc/snapper/config-templates
. create a subvolume at/path/to/subvolume/.snapshots
where future snapshots of for this configuration will be stored. A snapshot's path is/path/to/subvolume/.snapshots/#/snapshot
, where#
is the snapshot number
. addconfig
toSNAPPER_CONFIGS
in/etc/conf.d/snapper
. -
leviske
veterán
válasz
Frawly #37091 üzenetére
Köszönöm, hogy utánajártál helyettem.
Igazából az openSUSE említi is, hogy nem szabad olyan értelemben biztonsági mentésként tekinteni a snapshotokra, hogy hardverhibát kivédenének.
A snapper elvileg a btrfs CoW tulajdonságát használja ki és akkor jön jól az általa készített snapshot, ha én javíthatatlanul félrekonfigurálok valamit, a zypper vét el fatális hibát, vagy a leszedett frissítés törött.
Amúgy a linux offban kifejthetnéd, hogy miért alakult ki ez a vélemény a openSUSE-ékról.
-
Frawly
veterán
válasz
leviske #37090 üzenetére
Nem használom a snappert, de most megnéztem neked. Meglepődve tapasztalom, hogy a snapshot helyét nem tudod konfigurálni, mindenképp arra a csatolási pontra teszi őket ./.snapshot mappába, amiről a mentés készül. Ez elég kínos és szakmailatlan megoldás. Így ha a root partícióról csinálsz snapshotokat, akkor igen, az mindenképp a root partícióra kerül, a /.snapshot mappába.
Ugyanis snapshot főként azért kéne, hogy ha befosik a meghajtó vagy újra kell telepíteni a rendszert, akkor legyen miről visszaállítani. De ha ott van a kérdéses meghajtón, akkor azzal akármi történik, a snapshotoknak sem volt értelme, mert vesznek el azok is. Mondjuk OpenSüsüéktől nem is vártam sokat, de ezzel alulmúlták magukat.
Egyet azért tehetsz, a snapper konfigjában (alapból valahol a /etc/snapper/config/akármi mappában találod) átírod a cleanup-algorithm értékét, amihez csak egy számot adsz meg, ez azt takarja, hogy csak utolsó x snapshotot tartja meg. Illetve az is lehetséges, hogy a .snapshot mappából kézzel törlöd a régi snapshotokat, ez opció akkor is, ha betelt a root partíció, egy live rendszer alól is tudsz törölgetni akkor régi snapshotokat, csak ezért nem kell újratelepíteni a rendszert, mert nem bootol.
EFI partíciónak az 500 MB is overkill. A Debian, Ubuntu, Neon, stb. azért reklamál, mert rusnya módon felhalmozzák frissítéskor a régi kerneleket a boot partíción, amit nem kéne nekik. Ezt Debian/Ubuntu-alapú disztrókon a sudo apt --purge autoremove paranccsal ki tudod pucolni, így nem kell óriási EFI partíció. Persze, maradhat így is, ha neked most nem hiányik a tárhely, csak azért mondom, hogy felesleges ilyen órási EFI partíciót tartani. Ha felhalmozódnak idővel a kernelek, akkor úgyse elég neki semmi tárhely, akármilyen nagy, mert minden be tud telni idővel, legfeljebb így, hogy 3× annyi tárhelyet adtál neki, 3× annyi időt vesz igénybe, de egyszer nem úszod meg, hogy purge segítségével kipucold őket.
Ez egy régi hibás döntés Debian-vonalon, hogy megtartják a régi kerneleket, hogy ha gond lenne az újjal, akkor a régit is be tudd bootolni. Ezzel nem is lenne önmagában a baj, hanem az a nemtörödőm trehányság, hogy az összeset megtartják, számbeli és időbeli korlátra tekintet nélkül, elég lenne az utolsó 2-3 verziót.
-
leviske
veterán
válasz
Frawly #37088 üzenetére
Azt hogy tudom elérni, hogy a snapshotok ne a root partícióra kerüljenek?
Egyébként az EFI partíciót csak azért hagytam ekkorára, mert anno, még anyám gépén a KDE neon az upgrade után panaszkodott, hogy kevés az 500MB tárhely. Így végül kénytelen voltam nulláról újrarakni a gépet. Miután az NVMe-s cucc eleve csak efi/root/swap célokra van, nem éreztem fájónak ennyit hagyni neki.
-
Frawly
veterán
válasz
leviske #37083 üzenetére
Oké, ez egy acélos gép, akkor csak egyszeri bugba futottál bele, vagy valami háttérfolyamat megfogta a gépet.
A snapshotokat viszont NE a root partícióra tedd!!! Nem csak azért, mert betelik a root, jó, ez is nyomós érv ellene önmagában, hanem a root partíción a backup semmit nem ér. Ez olyan, mintha a pénzbeli megtakarításaid a bank helyett kitennéd bankónként a kerti teregetőkötélre, mert ott nagyobb biztonságban van, hogy mindenki látja.
Az az 1,5 GB-os EFI partíció is irdatlan nagy. Annak elég lenne 100-300 MB körüli méret. Disztrója válogatja, hogy hány kernelt őriznek meg az EFI-n, van, amelyik 1-2-őt, a Debillány-Uborka vonala meg egy csomót.
(#37085) Black-core: ez az .IMG fájl ez mit tartalmaz? Vizuális képet, vagy nyers lemezképet? Nyers lemezképnél az egész lemezt, vagy csak egy partíciót, vagy CD/DVD lemezképet vagy mit? Próbát tehetsz a Double Commanderrel, az fogad Total Commanderes plugineket, hátha meg tudja nyitni.
-
lev258
veterán
válasz
Black-core #37085 üzenetére
Nincs olyan, hogy valami Linux fájl. Ha egy Fájlkezelővel bele tudsz mászni az .IMG-be, akkor teljesen mindegy, melyik rendszeren készült.
Vagy valamit nagyon rosszul értelmezek. -
sonar
addikt
válasz
Black-core #37085 üzenetére
Ha nekem kéne kísérletezni akkor először a file paranccsal megnézném, hogy mi is konkrétan ez a file.
Aztán meg mountoni biztos lehet, tehát a benne lévő cuccokat olvasni (kimásolni és szerkeszteni lehet)
Visszafele út meg attól függ, hogy a file parancs mit mondott rá. -
Black-core
aktív tag
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy Ubuntu alatt hogyan tudnám megoldani egy .IMG file szerkesztését? Csak hozzá adnék pár filet a .IMG-hez ami amúgy, egy bootolható Recalbox kép. Windows alól egyszerű lenne Total Commanderrel akár, de a Win nem látja ugye bár ezeket a linux fileokat az imgben..
-
leviske
veterán
válasz
Frawly #37082 üzenetére
Igazából az alap gépemre került, az openSUSE helyére, miután a snapper annyira telepakolta snapshotokkal a root tárhelyet, hogy kidobott a gép.
Kb egy hónapja vettem egy NVMe-s SSD-t, amiből 190GiB a root, 32GiB a swap, ~1,5GiB az UEFI és ~32GiB particionálatlan. Ennek a társa pedig egy SATA3-as, 525GB-os SSD, ami teljes méretében /home. Ez a séma volt openSUSE és Ubuntu alatt is.
Viszont a ma reggeli bekapcsolást követően nem csinálta ezt. A dock is reszponzív és az áruház is elindul. Az Ubuntu esetében kell bármiféle plusz konfigmódosítás, ha NVMe-re települ? Mert azt tudom, hogy az openSUSE alapból más konfigurációban települ, ha érzékeli, hogy nem SATA csatolós SSD-re kerül.
mod: a többi alkatrész egyébként egy Ryzen 1700, egy Radeon RX480 és 16GB RAM nagy vonalakban.
-
Frawly
veterán
válasz
leviske #37081 üzenetére
Milyen gépen futtatod? HDD-ről vagy SSD-ről fut? Nem lehet, hogy a gép kevés neki? Mert amit írsz, az nem bugra, hanem lassú hardverre utal.
A Livepatch nem hinném, hogy bezavar, bajt nem csinálták, hogy feltetted, de sima desktop felhasználás mellett előnyöd sem lesz belőle.
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Elkezdtem próbálgatni ma a 20.04-et és bekapcsoltam a Live Patch-et. Ez mennyire volt okos döntés?
Illetve más futott bele olyanba, hogy az áruház nem akar elindulni? Volt már újraindítás, de nem segít. Illetve a dock is elég furán üzemel (indításkor késve jelennek meg a kedvencek, bezárt programok ikonja tovább ott marad, stb). Reális, hogy ennyi bug van még a bétában, vagy én szúrtam el valamit?
-
Frawly
veterán
válasz
kenguru99 #37076 üzenetére
Általában /home/felhasználónév/.mozilla/firefox/zagyvaprofilnév/ mappában vannak a dolgok. Chrome-nál meg a /home/felhasználónév/.config/google-chrome/default/ mappában. Valószínű azért nem találtad, mert ezek pont-tal kezdődő mappákban vannak, amik miatt rejtettnek minősülnek, és a legtöbb fájlkezelő default elrejti ezeket, külön be kell kapcsolni, hogy mutassa őket.
-
törölt tag
válasz
kenguru99 #37078 üzenetére
A telepítéskor csináltál külön / és /home partíciót? Ha igen, akkor gond nélkül telepítheted újra. Ha nem, akkor előbb a telepítés előtti particionálásnál vagy a mostani előtt, vagy mögötte csinálsz akkora partíciót, amekkora kell a rendszernek (10 GB alatt is elvan, de ha sok mindent akarsz telepíteni, akkor 20-30 GB, vagy akár nagyobb is), az új részen létrehozol megfelelő partíciót, csatolod / alá, a régi teljes rendszert meg /home alá formázás nélkül. Amikor kész a telepítés, akkor meg takarítasz.
(Ha hülyeség, akkor javítsatok!) -
Frawly
veterán
válasz
kenguru99 #37074 üzenetére
Lenyitsz egy konzolt Ctrl+Alt+F2-vel vagy F3-mal, vagy amire előjön, ott bejelentkezel felhasználói név, jelszóval. És szöveges felültről vagy parancsokkal, vagy sudo apt install mc feltétele után mc-vel (Midnight Commander) vagy hasonlóval kimásolod a vonatkozó mappákat valami célmeghajtóra, amit először fel is kell csatolni a sudo mount /dev/akármi /cél paranccsal. Igaz ilyen sudo-s felállásban kell a sudo az mc elé is, különben nem enged rá írni.
Persze lehet a mount parancsot -o umask=777 opcióval is hívni, akkor nem kell rendszergazdai jog, hogy írhass a felcsatolt meghajtóra.
Vagy ha még egyszerűbb kell, akkor bebootlsz egy Live Linuxot, és ott grafikus felületen mented ki a kérdéses mappákat.
-
Frawly
veterán
válasz
kenguru99 #37072 üzenetére
Ez egy bug volt a 16-os verzióban, valami kernelbug vagy X.org vagy GPU driver bug rémlik. Frissítsd a rendszert. 18.04-esre, de még inkább 20.04-re. De az is elég, ha a 16.04.sokadik legújabb verzióra felfrissíted.
20.04-nél ne zavarjon meg, hogy bétának van hívva, nem béta már, hanem egyfajta Release Candidate, 12 napon belül megjelenik. Semmi baja nincsen, teljesen stabil, csak azért nincs véglegesnek vagy stable-nek nevezve, mert még nem jelent meg, nem járt le rá ez a türelmi idő. Ez amolyan hivatalos minősítgetés csak, nem a tényleges stabilitására vonatkozik.
Annyi, hogy a 16.04-et első lépésben mindenképp csak 18.04-re lehet maximum felfrissíteni, és csak utána 20.04-re. Ezért én azt javaslom, hogy frissítgetés helyett telepítsd újra 20.04-re. Két LTS főverzióváltás amúgy is gubanccal járhat, kockázatos. De nyilván, így sem maradhat ilyen állapotban, még akkor sem érdemes így hagyni, ha jövő áprilisig még támogatott. Nem érdemes az időt húzni, 1 év haladékért, előbb-utóbb úgyse lehet megúszni a frissítést. Most ha baj van úgyis a rendszerrel, lezavarod karbantartásként a frissítést vagy újratelepítést is, így le lesz a gond róla újabb 5 évig, és nem kell újabb 1 év múlva újra vergődni vele.
-
kenguru99
senior tag
Sziasztok!
Egy régóta jól működő gépen futó Ubuntu Mate 16.04 induláskor kéri a jelszót, majd egy pillanatra karakteres felületre vált. Utána visszadob a jelszó ablakra és innen nincs tovább. Létezik valami diagnosztikai vagy szervízmód ami meg tudja javítani? (feltéve ha nem az ssd kotlott meg)
-
Dave™
nagyúr
Lehet le vagyok maradva, de pár éve volt egy ismert szinkronizálási hiba az Evolution-ben, amit csak az újabb verzióban javítottak. Viszont mivel újabb verzió volt, ehhez újabb Gnome kellett, amihez meg újabb Ubuntu. Persze elvileg PPA-ból meg lehetett oldani, de az már erőteljes mixelés szerintem. Rollingnál meg ilyen ugye nincs.
-
Frawly
veterán
Ez a bugok 2 évig őrizgetése 2 éves verziókban már nem szokás LTS-nél sem hála az égnek, utáltam én is anno, ezért is kötöttem ki rolling disztróknál, meg preferálom a bleeding edge-t. Pár éve még tényleg ilyen volt a Debian, meg az LTS Ubuntu alapú dolgok. Talán már csak a CentOS ilyesmi, a többi disztró azért LTS-ben sincs annyira brutálisan lemaradva frissességben, ebből a szempontból a Debian is határozottan fejlődött. Nem azt mondom, utóbbi most se épp a legfrissebb, de már a csomagok mégse olyan dinoszaurusz korúak.
Meg egyre inkább a kiadás alapú disztrók is öltenek egyfajta negyedrolling-jelleget, hogy pl. egyes csomagok már frissülnek új főverzióra is. Tehát nem olyan merev, mint régen, hogy új főverzió kizárva, csak biztonsági folt, meg hibajavítás van, és a csomagból az új főverziót majd csak az új kiadással kapod meg.
-
cigam
titán
Attól nem lesz stabilabb valami, hogy 2 évig őrizgetjük benne a bugokat.
Ez így van. De az LTS verziók nem így működnek. A kiadás részét képező szoftverek folyamatos hiba és biztonsági javításokat kapnak, csak a programok újabb fő kiadásai nem érhetők el. Ugyanakkor ha erre van igény probléma nélkül telepíthetőek a legfrissebb kiadások is, csak azt már nem az Ubuntu "boltja"(csomagtároló) fogja biztosítani.
-
Dave™
nagyúr
mindig frissül az adott program, hiába LTS
Ehhez nem kellene snap, a KDE neon pont ezt csinálja hagyományos tárolókkal/csomagokkal. Továbbmegyek, nagyjából ez lenne a logikus egy LTS-nél, nem az ami most van. Attól nem lesz stabilabb valami, hogy 2 évig őrizgetjük benne a bugokat.
-
Cyrin
addikt
válasz
#63718632 #37042 üzenetére
azt tudom még elképzelni előnyként a nagy snap csomagolás erőltetésével, hogy egyrészt mindig frissül az adott program, hiába LTS nem lesz leragadva egy régi verziónál, kettő, hogy a snap csomagot tálán az adott program készítője tartja karban, nem az ubuntu?, de ezt nem tudom, mert eddig nem is érdekelt.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
lev258 #37058 üzenetére
Ezt használom AirVPN - Eddie, ebből is az első lehetőség közüla: Linux --> 64bit --> debian --> Graphical UI.
Úgy értem, hogy amikor bebootol az ubuntu és indítanám el a programot, akkor mindig meg kell adnom az ubuntu felhasználómhoz tartozó jelszót, hogy el tudjon indulni. Más felhasználó nincs a gépen. Sajnos a program nem tartalmaz olyan beállíatást ami arra utalna, hogy ki tudnám kapcsolni a jelszókérést
Bár most kutakodom még az AirVPN fórumán is, de gondoltam hátha csak valamilyen ubuntu beállítás kell csak nekem.
-
lev258
veterán
válasz
Véreshurka #37057 üzenetére
Ez inkább a program saját beállításain múlik, nem az Ubuntun. Mit használsz?
Vagy úgy érted, hogy a felhasználódnak nincs joga jelszó nélkül futtatni a programot? Hogyan telepítetted, hogyan indítod? -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Most kezdtem el ismerkedni az ubuntuval, és így elsőre ha ebben tudnátok segíteni: Ha egy program (VPN kliens) minden indulásnál felhasználói jelszót kér, hogyan tudom kivitelezni azt hogyha autostart-ot beállítom a programnak akkor ne kelljen minden alkalommal azt begépelnem? Lehet ezt külön állítani valahol?
A válaszokat előre is köszönöm!
-
Cyrin
addikt
-
törölt tag
Felraktam a 20.04-et. Jók a tapasztalataim. Egy kivételével. Míg a 18-as és 19-es egyből felismerte és tökéletesen használta is a Xerox lézernyomtatómat, addig ez nem tud vele dolgozni. Kiküldi a lapokat, de a nyomtató "lenyeli". Próbáltam a Xerox oldaláról is a linuxos drivert. Felraktam, de azzal meg eleve hibát mutat a nyomtató ikonja.
-
válasz
Frawly #37038 üzenetére
Ezzel nem nagyon értek egyet, hogy az LMDE azért van, amit írsz, de ha más nincs, marad az. Mostanában Debiannak is sok fura dolgáról olvasok, Archklónok nálam használhatatlanok, Chakra kampeca....
Kis méretű SSD meg egyre inkább nem kelendő, azért nem emelkedik annyira az ára szerintem. Tiszta szerencse, hogy pár hónapja nem bírtam megállni, hogy ne vegyek már egy WD Blue 3D 500GB-ot.
Ezt a snap dolgot tényleg nem értem, ugyanúgy fenn vannak tárolóban a csomagok, de azt főleg nem értem, miért terjedtek el ezek a konténeres megoldások. Ennyi előnye tényleg nincs.
No mindegy, a Mint az örök, én nem aggódom.Ja és a Solus, jó is látni itt a kollégát, már hónapok óta ki akarom próbálni ezt a spéci disztrót.
-
Cyrin
addikt
válasz
Frawly #37034 üzenetére
én még olyan verziót láttam a youtube-on, amiben tényleg két store volt, egy snap store, meg egy normális
erre most mi van? csak egy... -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37037 üzenetére
Nem marhaság, majd meglátod. Ami miatt a Mint még nem veszi át, az az, hogy nem akarnak az Ubuntutól függeni, pont ezért izmoznak LMDE-vel, meg snap helyett flatpakkal is, így függetlenek maradnak.
Mondom, önmagában a Snap-pel nem lenne nagy baj. Pont ezen a topikoldalon segített a kérdezőnek felrakni a bluez-t, ami kódforgatós script-ből nem akart neki felmenni. Szóval nagyon atom kezdőknél lehet haszna, hogy a disztró tárolóján felül elérnek disztrófüggetlen, univerzális csomagokat. Így ha nincs meg valami a tárolóban, vagy megvan, de túl régi verzióban, akkor fel lehet könnyen tenni helyette valamit, nem kell nagy linuxos gurunak lenni. De! Ez addig hasznos, ami a disztrótárolókon FELÜL érik el, mint kisegítő lehetőség. Viszont a ló túloldalára nem kéne vele esni, hogy mindenkinek a torkán lenyomják, ha kell, ha nem, és már a disztrócsomagok kárára történik mindez.
Ráadásul az a Canonicalnak se jó, ha az Ubuntuból Snapuntut csinálnak, mert onnantól a snap-osoktól fognak függeni, ha utóbbiak behúznak valami gáz dolgot, akkor az ubuntusoknak be kell nyelniük, nem tehetnek mást. Hiszen akkor a snap-osok kezében a döntés, hogy melyik alkalmazás hogy, milyen verzióban, milyen beállításokkal lesz csomagolva, és az Ubuntu kezéből kikerül szépen a kontroll, ilyen marionettként lesznek mozgatva.
Fordítva viszont igaz, a snap-osoknak megérné saját disztrót csinálni. Az ő szempontjukból nem lenne hülyeség egy ponton megpróbálni, ha más nem, egy Ubuntu-alapú forkkal.
Az SSD árak meg igaz, hogy emelkedőben vannak, de gazdasági válsághelyzet miatt, ami miatt nem csak az SSD-k, hanem minden drágulni fog. Meg jelenleg a kisebb SSD-t (120-256 giga) csak ilyen 2-3 ezer forinttal drágultak, az azért még nem olyan diffi, hogy valaki emiatt ne tudjon SSD-t venni. Egyedül 500 gigásoknál jelentősebb a drágulás, ahol majd jobban érezni. 1 tera, meg afölött sose volt olcsó.
-
válasz
Frawly #37034 üzenetére
a Mint az Ubuntu-alapúsága miatt az elsők között lesz, aki ezt az újítást adoptálja.
Nagy marhaság, mivel Ubuntu régóta használ snap-ot, a Mint mégsem vette át, hanem a Szoftvercenterben külön Flatpak részleg van, ha valakinek arra szottyan kedve. Speciel én 6 éve nem használom az ilyen szoftverbolt-szerű cukiságokat, így aztán ezt ugyanígy mindenki megteheti. Nem is értem, mitől okoz ez ekkora nyekergést, ez kb olyan, mint amikor valaki felrak egy disztrót és nyekereg, hogy leszedte, mert nem tetszik neki. Mert nehogy már pár kattintással más témát rakjon fel.
Szóval no para, de ha emiatt valaki más disztrókhoz menekül, ő baja. Mármint természetesen nem baj, csak érthetetlen.
Az SSD árak meg erősen emelkedőben vannak, szóval......
-
Nálam is elkezdtek szaporodni a snap csomagok. Fel is húztam magam, és le is gyalultam az Ubit.
Visszatértem a jó kis Solus-hoz, amit csak egy tönkrement SSD miatt hagytam el pár hónapja.
Ez rolling disztro ellenére még sosem hagyott cserben; jó lesz ez a családi laptopra. Karbantartást nálam eddig nem igényelt. -
Frawly
veterán
válasz
#20749568 #37033 üzenetére
Ne nyugodj meg túlzottan, mert ha az Ubuntu ezt elterjeszti, a Mint az Ubuntu-alapúsága miatt az elsők között lesz, aki ezt az újítást adoptálja. Egyébként nekem még nem is ez a bajom, hogy vannak snap csomagok, hanem akkor ne a Software Center-be rakják, hanem tegyenek mellé egy Snap Center-t, és legyen elérhető onnan, kisegítő lehetőségként.
-
Cyrin
addikt
válasz
Frawly #37031 üzenetére
pontosan ez az, terminálból, synaptic-kal lehet feltenni mást is, de hiába van elngedélyezve pl az universe tároló, a software centerben akkor is csak snap van, ahogy láttam. (majd még tesztelem)
egyszeri user, pedig onnan telepít.
nekem a snap csomagokkal csak gondom volt eddig, le is vettem mindet, mert nem megfelelően működtek együtt az adott rendszerrel.
most meg rászabadítják mindenkire kéretlenül. -
Frawly
veterán
Ja, ez tényleg gáz. Nem használok Ubuntut, de aggasztó, ha ők elterjesztik ezt, akkor az összes disztró átveszi szinte. Pont elég istenverése a Pulseaudio, systemd is, nem kell erre még a snap pluszba.
Nyilván terminálok apt-tal lehet tárolókból nem snap-os csomagokat is telepíteni, de hát az egyszeri Ubuntu-user nem nagyon szed elő terminált.
-
Cyrin
addikt
kipróbáltam az új bétát, modernebb kinézetű.
de hogy ez a software center csak snap tárolós cuccokat hoz ez gáz. hova vezet már ez?
-
törölt tag
Tesztelhető a 20.04 LTS. Ezzel kapcsolatban kérdezem, hogyha most felteszem, és frissítgetem, akkor a végleges kiadás után, ahhoz képest lesz e valamiféle különbség? Másképpen fogalmazva, 24. után újra le kell majd letöltenem és tisztán telepítenem kell újra?
-
celafat
tag
válasz
Frawly #37019 üzenetére
Köszönöm a segítséget, a másik módszerrel sikerült. Gondoltam, hogy fontos a megadott programok típusszáma is, ezért kezdetben nem akartam más, újabb verzió számúakkal kísérletezni, de mindegy minden alapon megpróbáltam és az simán felment.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.Az meg lehet, hogy az állandó jelszavazás az user védelmét szolgálja, de nekem inkább bosszantó. Otthoni környezetben illetéktelenek nem fognak a gépemen turkálni, az asszony előtt sem rejtegetek semmit.
-
Frawly
veterán
válasz
celafat #37010 üzenetére
Pontosan jelöld ki és másold be ide, hogy mit ír ki. Az egész kiírást, ne csak egy sort.
Megnyugtatlak, hogy nem a jelszó miatt nem futnak le a parancsok, hanem más oka van, amit meg kéne fejteni. Hiába is tiltanád le a jelszókérést, utána se menne.
Amit én még a látatlanban csinálnék: terminálban kiadod ezeket a parancsokat
sudo apt update
sudo apt upgradeIgen, ne pánikolj, ezeknél is jelszót fog kérni. Kényelmetlen, de a te biztonságod szolgálja, hogy rosszindulatú kód a tudtod nélkül ne tudjon belemarmolni a rendszerbe.
Képernyőkikapcsoláskor vagy képernyővédő után viszont ki lehet kapcsolni a jelszókérést, a Rendszerbeállításoknál kell lennie valami olyasminek a képernyő kikapcsolásánál, energiagazdákodásnál, vagy fene tudja mi a magyar neve, meg melyik menüpont, hogy képernyő zárolása. De ezt sem érdemes kikapcsolni, mert a te védelmedet szolgálja ez is. Ne az legyen, hogy ott felejted a gépet bekapcsolva, mert kimész a szobából valamaiért (kávéért, wc-re, stb.), és valaki kihasználva az alkalmat, hogy nem vagy gépnél, bepattanjon elé, és belebarmolhasson a rendszerbe, meg nézegesse, hogy miket művelsz a gépen, beletörölgessen fájlokba. Így kap egy jelszókérő zárképernyőt az arcába, és ott véget ér neki az ügyeskedős mókája. Vagy ha ő is felhasználó a gépen, akkor a saját jelszavát beírva a saját fiókjával lép be, és csak azokhoz a fájlokhoz fér hozzá, amihez jogosultsága van, de akkor sem tud a te fájlaidba, meg futó alkalmazásaidba belebarmolni.
Egyébként meg ezt az egész alapproblémádat tévesnek tartom jelszó nélkül is. Ez a BlueZ feltehető a rendszerre így is, terminálban kiadva a snap install bluez parancsot. Nem kell hozzá ilyen franc tudja ki által összegányolt scriptet lefuttatni, ami régi (5.51-es verziót töltene le, meg forgatna forráskódból), mikor van belőle újabb verzió, 5.9-es. Mert lényegében ez a script is a bluez nevű alkalmazást tenné fel, csak régebbi verziót, másik módszerrel, ami kevésbé ajánlott, meg kezdőknek problémásabb lehet.
-
rszigeti
csendes tag
Sziasztok. Segítséget kérnék. Vettem a fiamnak egy szerver alaplapot procikkal és ramokkal. Ubuntut tennénk alá, de nem tudjuk a hálókártyákat életre kelteni benne. Az alaplap Intel® Server Board S5520HC, LAN-t pedig 2db Intel 82575EB Gigabit Ethernet Controller végezné. Találtunk hozzá drivert, de nem tudjuk feltenni rá. Tudtok benne segíteni?
Help me, mielott feladnánk teljesen
Köszi előre is!!! -
lev258
veterán
válasz
celafat #37016 üzenetére
Ezzel tényleg az a baj, hogy a Linux és a script egy céleszköz számodra, viszont a használati utasítás hiányzik hozzá (a fejedből). A videó vagy leírás csak annak az, aki ért is hozzá.
Ott van a Github oldal is, ahol másik oldalról közelíti meg a telepítést, de hiányos ismeretekkel az sem egyszerűbb. -
celafat
tag
válasz
lev258 #37015 üzenetére
Az nem különösebben izgat, ha tönkreteszem a gépet (azért nem ez volna a cél), mert már évek óta nincs használatban, de ha már ráakadtam egy ilyen leírásra csak kipróbálnám. Arra nincs sem időm, sem energiám, hogy beletanuljak a linuxba, csak ezt a 3 scriptet szeretném lefuttatni, de már a kezdetén nem azt csinálja amit kellene, pedig mindent úgy csináltam, mint a leírásban.
-
lev258
veterán
válasz
celafat #37014 üzenetére
Igazából már látom, mire megy ki a játék. A Nintendo Wii-t akarod ezzel megpiszkálni. A probléma az, hogy ha nem látod át és nem érted, mit kell csinálni, hogyan és miért, akkor könnyen előfordulhat, hogy amikor turkálni kezdesz benne, valamit elnézel és tégla lesz belőle, javíthatatlan állapotban.
Épp ezért jó lenne, ha vagy rávennéd magad, hogy beletanulj, vagy megkérnél valaki hozzáértőt, hogy csinálja meg. -
celafat
tag
válasz
lev258 #37013 üzenetére
Semmit sem próbáltam még a gépen, nekem csak ezt az egy (vagyis utána lenne még 1, de már itt megakadok) scriptet kellene lefuttatnom. Most használok először linuxot. Mindent egy leírás alapján csinálok, amihez a szükséges fájlokat is mellékelték a megadott linux verziószámmal együtt. Mást eszembe sem jutott kipróbálni.
-
lev258
veterán
válasz
celafat #37010 üzenetére
Valószínűleg azért nem kér náluk jelszót, mert már vagy előzőleg megadták egy sudo parancsnál, vagy emelt jogosultsággal indul a script (vagy a Terminál).
A hiba szerint nem találja a szervert, hogy leszedje a szükséges telepítendő csomagokat. Frissítettél már azon a gépen? Más szervert próbáltál a frissítési beállításoknál?
A script alapján a bluez-t akarja feltenni, az 5.51-es verziót. Nem elég neked az 5.48-as verzió, ami elérhető a rendszeren? -
celafat
tag
válasz
lev258 #37008 üzenetére
A kilistázott bill. parancsok után arra már rájöttem, hogy a q leütése után visszakapom az irányítást, ott már kiírja, hogy a scriptben végrehajtandó parancsokra sorban a nem lehet feloldani a következőt "hu.archive.ubuntu.com"
A scriptben a következő van pontosan:
#!/bin/bash
# -*- ENCODING: UTF-8 -*-
echo Step 1 For Mod Wii Mini by Consoleinfo.be - BlueBomb Exploit by FullMetal5
sleep 2s
echo Start the script...
sudo apt update
sudo apt install make gcc libbluetooth-dev libglib2.0-dev libdbus-1-dev libudev-dev libical-dev libreadline-dev
mkdir bluebomb
cd bluebomb
wget http://www.kernel.org/pub/linux/bluetooth/bluez-5.51.tar.xz
tar -xvf bluez-5.51.tar.xz
cd bluez-5.51
./configure --enable-deprecated && make
sudo systemctl disable --now bluetooth
cd tools && sudo ./btmgmt
infoNem tudom, hogy elavult-e, de a leírásban meg volt adva minden szükséges fájl, meg a szükséges linux verziója is, mindent az szerint csinálnék, de nekik eleve nem is kér jelszót, simán lefut a script.
-
I02S3F
addikt
válasz
celafat #37007 üzenetére
Kikapcsolható a jelszó, csak épp nem ajánlott. Azért van így megalkotva a Linux, mert "biztonság elsőször" szlogent vették elő.
Tudom, hogy könnyen, gyorsan és egyszerűen akarod megoldani a problémát, de szerintem ha ilyen a motivációd, akkor szalmaláng életű lesz a Linux-al eltöltött időd.
Szetintem l~pj be a root fiókba és onnan indítsd a scriptet.
-
lev258
veterán
válasz
celafat #37007 üzenetére
Csak akkor kér jelszót, ha a script olyat csinál, amihez szükséges. Ezt nem kerülheted meg, a jelszót nem lehet kikapcsolni. Inkább a script-ről mondj valamit.
"Ha beírom a jelszót, akkor sem megy tovább, hanem lefuttat több oldalnyi szöveget, gondolom valami bill. parancsok meg a magyarázatai, de a végén a kurzort sem kapom vissza."
Akkor ott egyéb gond is lesz, esetleg a script sem jó (talán elavult). -
celafat
tag
válasz
lev258 #37006 üzenetére
Ha beírom a jelszót, akkor sem megy tovább, hanem lefuttat több oldalnyi szöveget, gondolom valami bill. parancsok meg a magyarázatai, de a végén a kurzort sem kapom vissza. Nem lehet valahogy kikapcsolni, hogy ne kérjen jelszót sehol? A példa videóban sem kér nekik ilyet.
Nem a monitor a probléma, hanem pont a script futtatása volna a fontos. Ráadásul a leírás is pont ehhez az ubuntu verzióhoz készült, nem tudom miért kéri nálam a jelszót, nekik meg nem. -
lev258
veterán
-
celafat
tag
Tök béna vagyok hozzá, most használom lényegében először. Az ubuntu holnapjáról töltöttem le 18.04.3LTS. Egy gép hackeléséhez kellene, most nézem, hogy ez a parancs egy fájl neve, amit a főkönytárba kellett másolni. A mellékelt leírásban és videóban is nekik simán továbblép, nálam jelszót kér, de a billentyűzetet letiltja, így nem tudok beírni semmit.
-
celafat
tag
Sziasztok! Meg lehet oldani valahogy, hogy ne kérje állandóan a jelszót? Már az is zavar, ha monitor lekapcsolás után csak a jelszó beírása után tudok visszalépni, de nagyobb gond, ha a terminal alatt ha beírom a bash step1.sh parancsot, akkor is jelszót kér, de akkor viszont nem működik a billentyűzet sem, az enteren kívül nem reagál semmire.
-
Frawly
veterán
válasz
lev258 #36993 üzenetére
Így van. A snap, flatpak hozza magával az összes függőségét az adott progiknak, amik akkor is felkerülnek, ha az adott rendszeren már fent vannak ezek a függőségek, ugyanis a verziószámban eltérés lehet, ami a verziófüggőségeknél gond lehet. Emiatt ezeknél a snap, flatpak megoldásoknál nem csak maga az univerzális csomagkezelő szolgáltatás fut extraként, hanem egy csomó extra lib is, ami extra CPU/RAM-ot fogyaszt.
A snap annyival súlyosabb is még, hogy ott az egész alkalmazás konténerként fut.
Persze ha egy korszerű gépről van szó, valami i5-ös, 8 GB RAM, vagy ennek megfelelő AMD rendszer, akkor végül is lehet nem érezhető egy sima Ubuntuhoz képest, amin nem használnak ilyeneket.
-
Frawly
veterán
De, nagy átlagban több erőforrást igényel. Igaz ez a programtól is függ. Én ezt a snap, flatpak megoldásokat kerülném, tényleg csak akkor tenném fel, ha valaki nagyon kezdőnek kell, és nem tudja más formában beszerezni az adott progit, és nincs meg a tudása rá, hogy forráskódból forgassa.
Továbbra is tartom, hogy neked Archot vagy Manjaro-t kéne arra a gépre feltenni, épp úgy lehet Pantheon-t vagy Budgie-t telepíteni rá, és az AUR miatt nem lennél rászorulva semmilyen snap, flatpak, stb. megoldásra.
A Python 2 és 3 nem kompatibilis, de ez azért nem probléma, mert telepíthetők egymás mellé, megférnek. Amelyik programnak a régi kell, az használja azt. Nem tudom Ubuntu-Elementary- és Solus-vonalon mi a csomag neve, ezt neked kell kinyomoznod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- BestBuy topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Házimozi haladó szinten
- Óvodások homokozója
- Elektromos autók - motorok
- Nők, nőügyek (18+)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Xbox Ultimate előfizetések
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Samsung Galaxy A04s 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest