-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
GreenGoblin
őstag
válasz
lev258 #39199 üzenetére
Az új power mode a laptopokhoz, az asztalra ki lehet könnyedén húzni dolgokat, a csatlakoztatott driveok megjelennek az asztalon.
Ja a TimeShiftre sejtettem ez a válasz.Más kérdés: Mennyi ember fejleszti az Ubuntut? Csak kíváncsi vagyok. Illetve melyik az az disztro ami mögött a legnagyobb fejlesztői brigád áll vagy ül?
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #39198 üzenetére
Milyen újdonságokra gondolsz?
A Timeshift dolgokat nem keverném rendszerek (és verziók) között. -
GreenGoblin
őstag
Sziastzok,
Szerintetek a 20.04.3 LTS megkapja a 21.04 újdonságait?
Másik kérdés, hogy ha az előbbiről csinál valaki egy Timeshift-et akkor azt fel tudja rakni az utóbbira?
-
Dave™
nagyúr
válasz
lev258 #39193 üzenetére
Ez erősen értelmezés kérdése, mert ha minden flavour hivatalos, akkor nincs semmi, ami ne lenne hivatalos Ubuntu változat, pedig csak az Ubuntut fejleszti a Canonical, mint fejlesztő. Ezzel szemben pl. a Neon bár nem diztribúció, az közvetlen a Plasma fejlesztőitől van, ami miatt de facto eléggé hivatalos kiadásnak tekinthető. A Kubuntu mindig is kicsit mostohagyerek volt, a többi flavorrel egyetemben.
-
Dave™
nagyúr
válasz
lev258 #39190 üzenetére
Tudtommal sosem volt az. Kubuntu is a community developed and supported project.
-
Leírnám az én eddigi Ubuntus "életutamat".
Nem részletezett okokból kb. 2 éve az Ubuntu felé fordultam, egy Xubuntu lett az áldozat, a unity az valahogy brrr, aki ezt kitalálta...
Mivel előtte aktívan Manjaroztam, egy kissé, hogyan is mondjam finoman, szegényes volt nekem.
A Xubuntura rátelepítettem a teljes KDE Plasmát.
Ez, ha jól emlékszek, ennyiből állt:sudo apt-get install plasma-desktop
Így van egy KXubuntum. Annak minden előnyével.
Ha a Plasma rakoncátlankodik, volt már rá példa, átmegyek XFCe-re, a KDe alatt is működnek az eredeti Xubuntus alkalmazások, itt most nem térek ki az egyik kedvenc megoldásomra mert esetleg azonnal főbelőnek.A telepítés után kicsit el kell szórakozni a beállításokkal, a displaymanagerrel, hogyan, mit csináljon bootnál, rebootnál, kijelentkezéskor hogy választható legyen bármelyik munkamenet.
Nálam így 3 van,
Unity
XFce
Plasma.Maga a KDE valahogyan külön frissülget, néha agyfrász módon mert van hogy 1 nap 2x is bombázott hogy Halló, találtam frissítést, ezért átálltam automata frissítésre.
Így csak egy szoftverem, az Opera böngésző igényli a manuális frissítést, ezt még nem jöttem rá hogyn automatizálhatnám.
Az egész rendszer tokkal vonóval KDE-vel mindennel szépen frissítgeti magát.Valóban jól írták feljebb hogy az Ubi megbízhatósága+az Arch naprakészsége, és eddig soha nem hibázott a frissítéskezelő, én még nem nyúltam bele kézzel sose a folyamatba vegy nem kellett javítgatni.
Valamint az egyik gépemen ráeresztettem a dist-upgrade-t, zökkenőmentesen frissített 18.04-ről 20.04-re.Én nagyon meg vagyok ezzel a kevert rendszerrel elégedve.
-
Dave™
nagyúr
válasz
bugizozi #39187 üzenetére
A Kubuntu egy community változat, nem hivatalos, a Neon-t pedig a KDE csapata készíti, ez már elég nagy érv mellette, és akkor vedd mellé a stabil LTS alapot a rolling KDE-vel, ami azonnal megkap minden frissítést (gyorsabban, mint az Arch pl.) és rendkívül jól és olajozottan is működik, sokkal kevesebb buggal találkoztam, mint pl. Manjaro KDE alatt. Igazából kicsit olyan, mintha az Ubuntu meg az Arch (Manjaro) előnyei lennének ötvözve a hátrányaik nélkül, nagyon ki van találva szerintem.
-
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Linux Mint-ről szeretnék áttérni KDE felületű Ubuntura.
Van abban különbség, ha az ubuntu.com-ról töltöm le a telepítőt majd külön teszem fel a KDE desktop environment-et mintha a kubuntu.com-ról installálom "direktbe"? (azon kívül, hogy az ubuntu.com-os verziónál megmarad a Unity felület is)Köszönöm!
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #39180 üzenetére
Nélkülözhetetlen volt néhány Windows alapú program futtatására, ha valaki csak emiatt nem akart Microsoft szoftverterméket vásárolni.
Így esetleges megfelelő professzionális alternatíva hiányában marad a fizetős CrossOver annak, akinek ez megéri az árát, vagy ismét kezdődhet a Wine konfigurációs kísérletezés a hőn áhított, kedvenc alkalmazás beizzítása érdekében.
-
Teagol
aktív tag
Köszönöm az infókat, próbálom majd!
-
Teagol
aktív tag
Sziasztok!
Volt valami változás Playonlinuxon?
Nem indul el több játék, miközben egy Corelldraw ugyan úgy elfut. -
Petya XT
senior tag
válasz
lev258 #39173 üzenetére
Köszönöm,
A fenti linken taglalt probléma kísértetiesen hasonlít az enyémre. 17,18,19 verziónál soha nem volt vele semmi probléma. Gondoltam a Cinnamon hülyeségeire, de amint látom Gnome alatt is ua. És nem is Mint specifikus. Manjaro alatt(Cinnamon) az AUR-os unofficial működött. Teljes a tanácstalanság.Persze lehet visszaállni 19-re, de az már milyen.
Végigolvasva, feltettem az intel media drivert, semmi változás, így purgáltam is. -
Petya XT
senior tag
Sziasztok,
Átvezetném ide is az LM fórumba feltett kérdésem, hátha van közös pont.Helló, 20.2-es cinnamon alatt a Viberben nem játszhatóak le a videók, fogja magát és kilép. Valamelyikőtöknél történt hasonló? Annyi kérésem volna, amennyiben használtok Vibert és stabilnak tűnik, elküldenétek a forrást? Én próbáltam a flates és a csomagot is, de mind a kettővel problémák vannak, olyan mintha kodek lenne, de minden más alkalmazás rendben van. Ill az OBS is fekete kockákat vág a videóba. 4. gen i3 HD4600. Driver esetleg?
-
gfdhgfjhg
friss újonc
Sziasztok!
Internetelérési problémám van több Ubuntura épülő rendszerrel is.
Az Ubuntu Budgie-n (21.04) a net két gépen is meghalt, miután kijelentkeztem. Ez azt jelenti, hogy a hálózatkezelő azt mutatta, hogy kapcsolódom a hálózathoz, de az internet nem működött sem kábelen, sem usb-n sem wifin keresztül.Ezután az egyik gépre felraktam a xubuntut (20.04) és nem tudom, hogy kijelentkeztem-e véletlenül (talán igen), de ugyanez a jelenség állt elő. Elvileg csatlakozok a hálózatra, de sem a firefox, sem a dropbox, sem a frissítések nem működnek, csak végtelen homokórázás zajlik. Korábban ezen a gépen már volt xubuntu (18.04 biztosan, de lehet, hogy 20.04 is), de nem tapasztaltam hasonlót.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #39163 üzenetére
Van egy ilyen oldal: [link]
Az alja felé kellene nézelődni, ahol frissebb infók is vannak. -
V.Stryker
nagyúr
Köszönöm, egyenlőre minden nélkül telepítettem. Csak próba képpen.
Az ablak animációkat ki lehet kapcsolni? Valamiért laggol, ami némiképp zavar. Pedig van kraft a gépben.
-
Teljes sikerrel applikáltam egy Ubuntut egy Z8300 alapú mini pc-re.
Ez egy eredetileg mobil platformos mini alaplap, W10-el előtelepítve, igencsak egzotikus hardverekkel.
Gondolom emiatt, az eredetileg laptopba való mobil használat miatt van egy szoftveres akkumulátor szimulátor benne, nem tudom hogyan mondjam másképp.
Bár hálózatról megy, teljesen szabványos laptopnak ismerik meg az operációs rendszerek és akkus táplálást írnak ki.Namost itt a bibi mert a Windows a virtuális akkura 70%-ot ír ki, a Linux meg 10% alattit és emiatt 5 percenként bombáz egy rendszerüzenettel, a lényege:
Kritikus akkuszint, cseréljen akkut vagy váltson hálózati tápra.
Ezt hol, hogyan lehet átírni vagy megváltoztatni hogy ne 10%-nak hanem többnek érzékelje? -
válasz
V.Stryker #39159 üzenetére
Persze, elég a / alatt minden, a swapfájl is és akkor nem kell swap partíció.
Más biztosan máshogyan vélekedik, én a swapfájlt preferálom.
nálam 8G ram mellett 2Gb swapfile.
Meg a külön adatpartíciót, sőt inkább a külön adatlemezt. Ha beüt valami akkor mehet az újratelepítés és minden adat megmaradt.
Bár egy Linuxot jellemzően a halálból is vissza lehet hozni.
A /-ről meg napi mentés automatizálva Timeshift-tel, szintén másik lemezre.
Atombiztos, ha véletlenül legyalulod a Linuxot, vagy lemezt csrélsz, Live alól visszateszed a Timeshift mentést akár üres partícióra is, icipici grub babrálás és onnan folytatod ahol abbahagytad. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
lev258 #39158 üzenetére
Hát ettől nem lettem okosabb.
Azt olvastam visszaolvasva, hogy ennyi ramnál swap nem is nagyon kell, mert lesz swap fájl. Viszont a /home partícióval kicsit bajban vagyok. Gondolom újratelepítésnél megmarad az az előnye.
Ha nem releváns, hogy megmarad-e, akkor elég csak egy / és kész? -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Win 10 mellé tenném fel az ubuntut. Az lenne a kérdésem, hogy uefi-s telepés során kell-e külön swap (16gb ram van) és külön /home partíció?
-
viktorhu
veterán
Lubuntura telepített kodira próbálok a telefonról kivetíteni (pl. youtube-ot). Azt írja a telefon, hogy nem található képernyő. A kodin beállítottam a dlna távirányítás engedélyezését. Mit kell még beállítanom?
-
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #39151 üzenetére
Semmi. A fejlesztő változtatott ppa címet.
[link] -
Ennek most mi a baja?
[innen puskáztam ] de nem akar települni.
Mondom én hogy ez a ppa nekem nem gyerebe, de nincs máshol csak flatpakba a HmTimer.tibi@TibiXubuntu:~$ sudo add-apt-repository ppa:cges30901/hmtimer
Cannot add PPA: 'ppa:~cges30901/ubuntu/hmtimer'.
The user named '~cges30901' has no PPA named 'ubuntu/hmtimer'
Please choose from the following available PPAs:
* 'app': app
* 'mupdf': mupdf
-
yoogie
aktív tag
válasz
lionhearted #39149 üzenetére
Na ezt jól benéztem, kösz.
-
-
yoogie
aktív tag
Sziasztok, egy balga kérdésem lenne..
Tölteni akartam Ubuntu Server image-t (iso), de nem találok sehol sem. Csak egy "Multipass" nevezetű cuccot találtam, ami egy powershell-t nyit. Van rá lehetősége, hogy valahonnan tölthessek egy image-t?
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #39142 üzenetére
Nem vagyok oda érte, meg többet kell nyomkodni, mert az F11-et is többször nyomom, hogy biztos legyen, meg még abban a menüben is többet kell lépkedni. Meg grubban meg lehet csinálni, hogy a legutóbbi induljon. Így meg a biosban fixen beállítom, mondjuk a linuxot, és minden alkalommal az indul, kivéve, mikor F11-el kiválasztom a másikat ideiglenesen.
-
Ha mégse válnak be a kapott tanácsok, ebből kellene elindulnod:
pactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo
Nekem a 0 az az Intel gpu hangkártya és a hdmi kimenetem a hdmi-stereo ra állítva adja ki a hangot.
Ezek nálad szinte biztosan mások lesznek, hacsak nem Intel N3150 soc van és 2 hdmi kimeneted, akkor talán.
Ha sikerült azonosítani mindent, a fennti parancsba átírva a te gépedhez valókat, akkor ha átváltasz a másik, vagy az analóg kimenetre, és utána ezt a parancsot terminálba lefuttatod, vissza kell jönnie a hdmi-re a hangnak.
Ha ez már működik, mentsd el a parancsot egy tetszőleges néven, nálam a neve
hdmi_audio_restore.sh
Ezt futtathatóvá téve, majd keresel nekii egy neked tetsző ikont és kiszögezed a panelra.
Így ha mégis elmenne a hdmi hang, az ikonra kattintva máris visszajön.Ha automatizálni szeretnéd, azaz minden monitor-off/on esetén lefusson, akkor ezt szabd át a te igényeidnek, a te gépedre az előző szerint, mentsd el bármi.sh néven, tedd futtathatóvá, és tedd bele Autostartba vagy tedd valahogy a rendszerrel indulóvá egy sleep 15-20 késleltetéssel.
#! /bin/bash
function wait
{
sleep 10
}
function monitor
{
xset q | grep -q "Monitor is On"
}
while true
do
while monitor
do
wait
done
while ! monitor
do
wait
done
pactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo
done
Nálam mióta ez a leírtak szerint meg lett csinálva, ennek kb. 10 hónapja, egyszer sem kellett babrálnom semmit, mindig a hdmi szól.
Előtte meg 1 évig szenvedtem a problémával.
A leírt probléma az én gépemen 5 év alatt Windowson soha nem fordult elő, viszont előjött 2 Minten, 2 Manjaron, Ubuntun és Debianon.
Mindent elkövettem amit csak a neten találtam de valami kéjes szenvedély fűzi nálam az Analóg sztereo kimenehez a Linuxokat. -
-
Próbáld már meg azt a két sort felülírni a etc/pulse/default.pa fájlban (eredetileg nincsen előttük hashmark, te viszont tegyél):
#load-module module-switch-on-port-available
#load-module module-switch-on-connectInnen van az ötlet: [link]
Vagy ha nem megy, a pavucontrolban ki tudsz kapcsolni egy-egy hangkimenetet, úgy, hogy az utolsó tabon a legördülő menüben kiválasztod a legalsó (szerintem nálad is az az off) opciót.
Szerk: a pulseaudio -k egyszerűen újraindítja a pulseaudiót.
-
kymco
veterán
válasz
tordaitibi #39114 üzenetére
Sajnos ugyanez van velem is, nem segít a beállítás, ha a gépet indítom előbb, nem a tv-t vagy ha kikapcsolom a tv-t de a gép tovább fut, akkor sajnos vissza áll a belső audio kimenetre.
Szeretném, ha tudnál valami okosat mondani ennek a problémának kezelésére. -
válasz
gyulank #39130 üzenetére
Gnome-on keresd meg a Rendszerbeállításokat és valamelyik Menüsor a Betábeállítások lesz és azon belül. Lehet, hogy nem pont Alapértelmezett betűtipus-nak nevezik ott, de pár próba alapján hamar megtalálod a megfelelőt!
Cinnamont tudok csak mutatni neked, itt a legfelső sor:
állítottam rajta:
Mivel a program kerete az ablakkezelő által épül fel, így a fontokat is így tudod állítgatni!
-
lev258
veterán
Szinte biztos, hogy most is a proci dolgozik vele, nincs hardveres rásegítés. A legtöbb, amit tehetsz, hogy a rendszer alapterhelését csökkented, hogy jusson másra több. Más grafikus felület, effektek kikapcsolása, felesleges háttérfolyamatok csökkentése, ...
Youtube nézéshez a Minitube használata. -
Orgi
addikt
Sziasztok,
régi laptopomon van Ubuntu, amiben egy Intel Pentium p6000 proci van (1.86 Ghz). Eléggé köhögnek az x265-ös filmek rajta, tudok ezen esetleg vhogy segíteni vagy ne próbálkozzak ilyenekkel ezen? VLC-t használok. -
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #39124 üzenetére
Ez az után történt, hogy jött egy frissítés, ha a BIOS boot menüjénen kiválasztom a szokásos Windows Boot Managert vagy mit akkor az indul. Ha a Linuxot akkor meg az. A Linux egy egész SSD-t kapott. EFI.
-
válasz
gyulank #39123 üzenetére
Akkor nálad más a gond, mert lefut a parancs csak nem talál mást, nem találja a Windowst.
Ezért nincs benne a grub listába se mert nincs is.Ez pontosan hogyan, mikor, miután jelentkezett?
A Win megvan fizikailag, fel tudod csatolni a partícióját, látod a mappaszerkezetet?
Ugyanazon a lemezen van mint a Linux, nem lett biosba letiltva a lemeze, ha külön van?
Megvan a Win bootloadere is? ez egy külön kis partíció a Win lemezén legelöl, a Linuxok "Rendszer számára fenntartott" néven jelenítik meg.
Bios/mbr vagy efi/gpt a rendszer? -
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #39121 üzenetére
Így semmi. Kéri a jelszót, beírom, aztán üres sor, mintha végzett volna, vagy mintha most nyitottam volna a terminált. Jó, nem olyan, mert ott maradt előtte, a sudo os-prober, meg a jelszókérés.
-
-
gyulank
addikt
válasz
tordaitibi #39118 üzenetére
unshare failed: Operation not permitted
mkdir: nem lehet a következő könyvtárat létrehozni: ”/var/lib/os-prober/mount”: Engedély megtagadva
mkdir: nem lehet a következő könyvtárat létrehozni: ”/var/lib/os-prober/mount”: Engedély megtagadva -
ooszi
senior tag
Sziasztok az egyik haver szeretne össze rakni egy AMD és gépet AM4, az Ubuntu mennyire szereti az AMD konfigot?
Vagyis Ubuntu alá AMD vagy INTEL?
Előre is köszönöm -
-
gyulank
addikt
Nem ismeri fel a grub a Windowst mióta frissült 11-re. A grub customizerben is hiába frissítem a listát. És nem is jön be a grub, csak elindul a linux. Be lehet írni valahogy manuálisan?
-
Jajaja, én el vagyok tájolódva. Saját Cherry Trailes boxomon vagy alaplapi hang van, vagy HDMI - konkrétan az egyik kernel modul nem tölt be, ha a másik be van töltve. Így egyszerűen le van tiltva bootkor az alaplapi hangkártya, nincsen más, csak a HDMI.
-
Én ugyanezzel szenvedtem Intel N3150 SOC alatt Ubuntuval és minden más Linuxszal 1 évig.
Nem segített a fentebb leírt beállítás sem, bele van szerelmesedve az Analóg sztereo kimenetbe néha.
Akkor fordul elő mikor a tételenség miatt a monitor, illetve a hdmi kimenet a beállított idő múlva kikapcsol.
Ilyenkor mikor visszakapcsolt nálam 10-ből 5x az Analóg sztereo lett az alapértelmezett.Ha a leírtak nem segítenek, jelezz vissza és segítek megoldani a problémát.
Cucuska2,
ha átváltott hdni-ről akkor (legalábbis nálam) az se segített ha a mediplayert beállítottam hogy a hdmi-re küldje a hangot.
Mivel az a kimenet Pulseaudióba elérhetetlen ha épp az Analóg sztereo az alapértelmezett kimenet. -
Sonja
nagyúr
Így állítsd be!
Gondolom ez működik 20.04 alatt is.
-
kymco
veterán
Sziasztok!
Egy Celeron j3455-ös itx-es géppel rendelkezem Mesa Intel HD Graphics 500-as videovezérlővel (alaplap ASRock), amin ubuntu 20.04.2 LTS fut, Gnome 3.36.8 grafikus felülettel. Kodit telepítettem rá, média pc-ként használom (netflix böngészőből stb).
A gondom a következő. Rendszeresen frissítem a frissítéskezelővel, melyek alapbeállításon vannak. Az egy ideje hiába van a hang beállítva a HDMI-re, hogy a tv hangszóróit hajtsa meg, időnként magától átáll a hangszóróra, amit gondolom az alaplap hajtana meg, de arra semmi sincs kötve.
Hiába állítom vissza, egyszer csak újra átállítja magát. És ehhez még az sem kell hogy újraindítsam. Elég, ha nincs használva egy ideig, bekapcsolt állapotban. Lehet így élni, de jobb lenne ezt kiküszöbölni, főleg mert korábban ilyet nem igen produkált.
Van valakinek valamilyen ötlete? -
taki01
őstag
válasz
growler #39107 üzenetére
Sziasztok, ezek igen meg voltak. A master és a speaker is maxon van alasmixer-ben. Ha meg gui-ba feltoltam 150%-ra akkor meg torzított. Előtte Win10 volt és tökjó hangosan szóltak a hangszórói. Most találtam archlinux-os leírást hátha segít. Csak azért kérdeztem meg hátha volt már valakinek hasonló problémái.
-
lev258
veterán
-
taki01
őstag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy nagyon halk a gép hangszórói még akkor is ha max-ra tolom a hangerőt. Jelenleg Linxu Mint 20.1 van rajta a következő spec-cel:
System:
Host: dani-ThinkPad-X240 Kernel: 5.4.0-77-generic x86_64 bits: 64
Desktop: Xfce 4.14.2 Distro: Linux Mint 20.1 Ulyssa
Machine:
Type: Laptop System: LENOVO product: 20AMA0YDHV v: ThinkPad X240
serial: <superuser/root required>
Mobo: LENOVO model: 20AMA0YDHV v: 0B98401 PRO
serial: <superuser/root required> UEFI: LENOVO v: GIET93WW (2.43 )
date: 05/28/2018
Battery:
ID-1: BAT1 charge: 15.3 Wh condition: 35.1/47.5 Wh (74%)
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i5-4300U bits: 64 type: MT MCP
L2 cache: 3072 KiB
Speed: 1703 MHz min/max: 800/2900 MHz Core speeds (MHz): 1: 1534 2: 1399
3: 1414 4: 1423
Graphics:
Device-1: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics driver: i915 v: kernel
Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
resolution: 1366x768~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4400 (HSW GT2)
v: 4.5 Mesa 20.2.6
Audio:
Device-1: Intel Haswell-ULT HD Audio driver: snd_hda_intel
Device-2: Intel 8 Series HD Audio driver: snd_hda_intel
Sound Server: ALSA v: k5.4.0-77-generic
Network:
Device-1: Intel Ethernet I218-LM driver: e1000e
IF: enp0s25 state: down mac: 28:d2:44:66:f4:47
Device-2: Intel Wireless 7260 driver: iwlwifi
IF: wlp3s0 state: up mac: 7c:7a:91:33:06:c1
IF-ID-1: wwan0 state: down mac: 7a:05:98:ff:79:e7
Drives:
Local Storage: total: 238.47 GiB used: 13.21 GiB (5.5%)
ID-1: /dev/sda vendor: Intel model: SSDSC2KF256H6L size: 238.47 GiB
Partition:
ID-1: / size: 233.24 GiB used: 13.20 GiB (5.7%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
Sensors:
System Temperatures: cpu: 49.0 C mobo: 0.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 4126
Info:
Processes: 201 Uptime: 4m Memory: 3.73 GiB used: 1.07 GiB (28.6%)
Shell: bash inxi: 3.0.38 -
atus72
őstag
Sziasztok,
Ahh kitörölte amit írtam ...Újra
GIGABYTE B450 WIFI AORUS ITX alaplap AMD s 240GE CPU, Ubuntu. Külső HDMI-s tft szeretnénk használni és a jelenség hjogy mindig eltolódnak a színek lilába. Arra rájöttunk hogy ez csak integrált gpu esetén van (AMD APU), felbontéás állítás nem segített.
Amit észrevettünk hogy boot és bios alatt jók a színek.
Hogy lehetne desktop alá berakni a boot alatti vagy a bios alatt használt video drivert?
Vagy milyen egyéb javaslatotok van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- iPhone topik
- Streaming vs kábeltévé: feldarabolják a Warner Bros Discoveryt
- Google Pixel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sorozatok
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Milyen SSD-t vegyek?
- OLED monitor topik
- Napelem
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- 100.000 ft -tól Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ASUS ROG Strix G18
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest