Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz #25421056 #37597 üzenetére
Volt a napokban egy komolyabb GRUB biztonsági hiba, de már akkor írták róla, hogy nagy óvatosságot igényel a javítása, oda kell figyelni, mielőtt élesbe kiküldenék a felhasználóknak. Ezek szerint valaki csúnyán elrontotta.
Egyébként a secureboot és a GRUB kapcsolatához van köze.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
-
Lacc
aktív tag
Induláskor nem tudom hogy kell, nem jön fel semmilyen kernel választos ablak már a 20.04-ben nekem (de Grub alól betöltöttem az 5.4.0-40-es kernelt, meg terminálban leellenőríztem, az is van betöltve).
De bárhogy is, ez nem jött össze, csak azért is laptop speaker forever... -
-
Lacc
aktív tag
Üdv!
Tegnap előtt jött egy jó adat frissítés (kernel, ubuntu-driver is), Ubuntu 20.04-hez. Nem igazán tudom, hogy mit, vagy hogy angolul hogyan keresek rá neten, de egész egyszerűen a hang... az már nagyon nem műkődik.
Hiába van BT-s hangfalam, és hiába csatlakozok rá, meg a beállítások/hang-nál is választom ki, azért is csak laptop hangszorót használja. Ha docking station-re kapcsolom, akkor is ugyanez a helyzet. Ha a fülest (jack) a laptop kimenetbe teszem, akkor ugyanez a helyzet, ugyanugy a BT-s cuccok tiltva (igen párosítva, más eszköz nem is tud csatlakozni utána), illetve ignorál minden más hangeszközt az Ubuntu. Ha docking station jack aljazatot használom, ugyanúgy ignorálja... Olyan, mintha csak a laptop hangszoró és laptop jack aljzatot engedi használni, a többinél valamiért nem.Valakinek ötlet, hogy hogyan érdemes elindulni?
-
Tutu7030
veterán
válasz ubyegon2 #37581 üzenetére
18.04 alapú rendszerre tettem fel (mate és mint). Ezért nem is frissítettem még 20.04-re. Ryzen 7-es laptophoz viszont nem kellett felrakni. Az 20.04 ubival (mate) is működik rendesen (csak a képtörés kiküszöbölés végett kellett az xorg.conf-ba beírni egy sort.
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
nagyúr
válasz lev258 #37584 üzenetére
Igen, én is kernelcserét olvasok megoldásnak mindenütt, most pont nem gondoltam, hogy ezeknek a kártyáknak még nem elég friss, ami a tárolókban található. Annyira nem új eszközök ezek, de úgy látszik mégis. Eszerint a PRO driver csak emiatt volt hasznos a kollégánál, most már értem, köszi.
(#37583) duo
Akkor hamar válts, mert rohadt gyorsan felejtek és már szinte csak Mint-es tapasztalatokkal rendelkezem. Meg régi Debianossal kicsit, remélem ott azért akkora változások nincsenek, mint Ubuntunál. Ez a snap-ra épülés elég katasztrófa szerintem, főleg azoknak, akik megszokták a normál csomagkezelést.
(#37582) nagyfejü
Eszerint GUI-s módszerrel is megoldottad! Super. Gyanítom olyan program is futhatott, ami az apt rendszert használta, hirtelen erre tudok gondolni. Azért a Nano használatát is mentsd el, mert még jól jöhet, ha a GUI-s módszer nem működik Pár éve volt ilyen, mikor a grafikus sudo-kat kivették a rendszerből, ha jól emlékszem.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
lev258
veterán
-
nagyúr
válasz Tutu7030 #37574 üzenetére
Érdekes, nem nagyon jellemző, hogy fel kéne rakni a PRO drivert, de ezek szerint Ryzen 5-nél mégis hasznos lehet, mondjuk ez az APU-s megoldás is más ám, mint a discrete VGA. De az is igaz, hogy ennél írja a AMD weboldala is, hogy
AMDGPU All-Open and AMDGPU-Pro Driver
.Jó tudni, köszi, hogy írtad, előbb-utóbb ilyen CPU-t akarok venni vagy 3200G-t, a kérdés csak az, hogy Snap/Ubuntu 20.04 alappal hogyan működik, mert drivert csak 18.04-hez talált a kereső.
Ahogy látom, itt is fix patch kellett a normál működéséhez.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz nagyfejü #37578 üzenetére
Nyitsz egy terminalt, beírod a
sudo nano /etc/apt/sources.list
sort és a megnyíló karakteres szövegszerkesztőben szerkeszted a szöveget, majd az átírtakat mented és bezárod:Ctrl+O majd Ctrl+X
(most másoltam ki egy hsz-ből, természetesen a sudo nano után a megfelelő fájlt kell beírnod)
A szövegszerkesztés parancsai az általánosan használt parancsok, de itt #A Nano használata magyar nyelven: A Nano kezdő útmutatója, a Linux Command-Line Text Editor
Ahogy elhangzott imént, csak akkor szerkessz config és más rendszerfájlokat, ha biztos vagy benne, hogy tudod, mit csinálsz! Lehet persze javítani ezeket akkor is, ha nem bootol a rendszered, de jobb ezt elkerülni, mivel ez többnyire pánikot okoz a kezdő usernek!
-
nagyfejü
őstag
Sziasztok!
Egy config.xml filet kellene módositanom. Megcsinálom de nem engedi felülirni se és törölni sem hogy kicseréljem.
Van valami megoldás?
üdv -
nagyúr
válasz Sub-ZeRo #37570 üzenetére
Az Ubuntu vonallal amúgy tökéletesen belőtted, mi neked a legegyszerűbb, ezekből meg a leghasználhatóbb minden téren(drivere, alapprogramok, kezelhetőség) valóban a Mint.
Azt nehéz megtippelni, mi miatt fagyott nálad az Ubuntu, az alaprendszer miatt tuti nem. A mai Ubuntu sajna Snapuntu lett, így sokaknak felejtős lett emiatt. gyakorlatilag ha nálad működik az eOS, akkor erre a felhasználási profilra bőven jó lesz.Mondjuk játszani sem játszok rajta, bár az Old Blood talán linux alatt van, az max grafon ment driver nélkül is. Vagyis ami volt fent.
Ez a Wines driverigény még mindig benned van kicsit! Van driver, csak nem neked kell felraknod, ideális esetben semmit nem kell csinálnod, csak felrakni a rendszert és minden hw-hez fenn van a driver. Wifidriver szokott notebookoknál kivétel lenni néhány esetben, meg persze a nem alap hw-ek driverei. De például a HP Elitebook 8xxx sorozatra csak felraktam a Mint Cinnamont és használni kellett. Debian/Ubuntu vonalon, de most erről van szó amúgy is.
Terminalt ezekhez nem is igazán kell használni, gondolom az eOS-nak is van valamilyen GUI-s Szoftverboltja meg Rendszerbeállítások. Egyébként néhány alap terminal parancs ismerete csak jól jöhet.
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #37569 üzenetére
Pedig de, tetszik ez a minimalista design. Amire nekem kell elég. Vagyis ha a win10 bekrapál és nincs kedvem szöszölni vele, csak átmegyek és használom. Amúgy böngészőn kívűl nem nagyon kell más rá. Raktam fel azért libreoffice-t meg film lejátszót stb, de nem mindennap használom. Amúgy meg nézegettem meg annó arch linuxokat is, de nem jönnek be. Nem tanultam sose linuxot, nem tudom a parancsokat sem hozzá, úgy gyűjtögettem ki néhány fontos terminál parancsot.Ez az ubuntu vonal nekem "egyszerű" ahhoz képest, hogy nem tanultam róla. Amúgy még a másik rendszer a Mint ami tetszik.
A gépedhez Ubuntu alapon sem kéne drivereket telepíteni szerintem. Vagy valami nem működött megfelelően?
Ubuntuval is próbálkoztam annó, de érdekes, mert bármelyik verziója fent volt, (14, 16, stb) egy idő után fagyott, Az elementary meg nem. Hogy miért, passz. Ha meg elszállt, akkor meg ment rá a Elementary vagy a Mint ami nem csinált ilyet. Mindegy, hogy gyári driver volt fent, vagy telepítettem hozzá.
Mondjuk játszani sem játszok rajta, bár az Old Blood talán linux alatt van, az max grafon ment driver nélkül is. Vagyis ami volt fent."Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
nagyúr
válasz Sub-ZeRo #37567 üzenetére
De miért Elementary OS? Ne mondd azt, hogy megtetszett a kinézete, mert menten kivetem magam az ablakon. Ubuntuhoz képest egy minimál felszereltséggel bíró cuki kinézetű disztró, nem könnyen lehet rá más programokat feltenni, ha jól tudom. Nem ismerem, de nagyon nem is használja innen senki.
A gépedhez Ubuntu alapon sem kéne drivereket telepíteni szerintem. Vagy valami nem működött megfelelően? Mert VGA-nál ez nem a driver hiányát jelenti, hanem 1000 más oka lehet.
nVidia az, ahol gyári drivereket érdemes sok esetben feltenni a nyílt driver helyett. AMD, Intel nem ilyen, ezeknél van a nyílt driver és az gyakorlatilag jó is. De ezek a nyílt driverek már telepítés/első boot után használatban vannak.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #37566 üzenetére
Annyira nem vágom a linuxot, sem a drivereket sem hozzá, csak ubuntu alatt tudom telepítettem drivert annó hozzá, de itt nem tudom hogy mi a helyzet. Azt tudom ubuntu alapú oszt csá.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
nagyúr
válasz Sub-ZeRo #37565 üzenetére
Aham tényleg van itt ilyen
*egyben a PRO meg a sima AMDGPU Pro drivercsomag,ezt még nem is láttam, mondjuk nem is kerestem célzottan. De lényegében, ahogy lev258 említette, neked nem kell ez, mert kerneldriver-ként már ott van a rendszeredben. Gondolom a kernel is elég friss, hogy működjön minden. Annyira már a Ryzen 5 sem új*A fájlnév alapján az a driver a PRO verzió.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz tasiadam #37561 üzenetére
Ilyenkor ezeket természetesen figyeled valami process monitor programmal/paranccsal vagy csak gondolod, ha Te a Firefoxot használod, akkor nem fut még x darab más process? Ha nem figyeled, akkor mindenképpen célszerű lenne, hogy lásd, mi használja még az erőforrásokat. Bár a böngészők is egyre többet esznek, nem biztos, hogy mindent az zabál esetedben sem.
(#37563) Sub-ZeRo
Csak kíváncsiságból, honnan tudtál AMD drivert halászni és pontosan milyet? AMD oldalán eleve látom, hogy nem dob semmit az x VGA-ra. AMDGPU-ról beszélek most, a PRO végű az nem nekünk van, mint a neve is jelzi.
[ Szerkesztve ]
-
tasiadam
veterán
felraktam ubuntu 18.4-et korábban a régi laptopra, és cpu használtság olyan max 3% volt, max 10. Most firefox alatt MATE 20.4-el 30% fölött. Memóriából is többet kér. Miért? szűz a rendszer.
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
nagyúr
Sziasztok!
Elementary OS alá kell telepíteni amd drivert (rx 590 van a gépben)?
Unsupported os-t kapok terminálnál a "-help" menünél.
Nem merem felrakni."Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
eszgé100
őstag
Sziasztok!
Xubuntu 20.04-et telepitettem egy nagyon regi HP dv5-1110em laptopra, ami jo , hogy az AMD Turion x2 2Ghz (RM-70) cpu nagyon melegszik.
Arra gondoltam, hogy megprobalom alulfeszelni a TurionPowerControl nevu programmal, hatha sikerul.
Korabban csak egy-ket dolog miatt kellet Linux, igy nem vagyok nagy szakerto.
Az itt talalhato leiras szerint probaltam meg telepiteni, de nem sikerult, miutan Terminalban lefuttatom a paracsokat ezt kapom, hogyan tovabb?gabor@gabor-HP-Pavilion-dv5-Notebook-PC:~/Downloads/tpc-master$ c++ TurionPowerControl.cpp Processor.cpp cpuPrimitives.cpp -o TurionPowerControl
Processor.cpp: In member function ‘void Processor::setProcessorStrId(const char*)’:
Processor.cpp:226:50: warning: format ‘%d’ expects argument of type ‘int’, but argument 2 has type ‘long unsigned int’ [-Wformat=]
226 | printf ("Warning: processor string Id Exceeds %d bytes!\n", sizeof(processorStrId) - 1);
| ~^ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
| | |
| int long unsigned int
| %ld
/usr/bin/ld: /tmp/cceZDZvf.o: in function `getSupportedProcessor()':
TurionPowerControl.cpp:(.text+0xc): undefined reference to `K10Processor::isProcessorSupported()'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x25): undefined reference to `K10Processor::K10Processor()'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x2f): undefined reference to `Griffin::isProcessorSupported()'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x48): undefined reference to `Griffin::Griffin()'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x4f): undefined reference to `Brazos::isProcessorSupported()'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x68): undefined reference to `Brazos::Brazos()'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x6f): undefined reference to `Llano::isProcessorSupported()'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x88): undefined reference to `Llano::Llano()'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x8f): undefined reference to `Interlagos::isProcessorSupported()'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0xa8): undefined reference to `Interlagos::Interlagos()'
/usr/bin/ld: /tmp/cceZDZvf.o: in function `main':
TurionPowerControl.cpp:(.text+0x27d3): undefined reference to `initializeCore()'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x2839): undefined reference to `Scaler::Scaler(Processor*)'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x49ff): undefined reference to `CfgManager::CfgManager(Processor*, Scaler*)'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x4a2d): undefined reference to `CfgManager::openCfgFile(char*)'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x4a5a): undefined reference to `CfgManager::parseCfgFile()'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x4ade): undefined reference to `Scaler::beginScaling()'
/usr/bin/ld: TurionPowerControl.cpp:(.text+0x4b2f): undefined reference to `deinitializeCore()'
collect2: error: ld returned 1 exit status"-Meddig tart a játék? -Amíg mindenkinek ki nem verik a fogát..."
-
-
nagyfejü
őstag
Ubuntuban smb megostással megosztottam filmeket a media box felé. Látja de felhasználónevet és jelszót kér.
Meg lehet csinálni hogy ne kérjen?
Ha nem mit kell beirni? Próbáltam az ubuntu felh-jelszó párost de nem jó!
üdv -
Játékos
addikt
Köszönöm, és tomtyinak is.
Viszont nem minden Desktoppal megy rendesen.18.04 Ubuntuval érdemes lehet próbálkozni?
Illetve a távoli asztal mehet Windows10 alól is?Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
nagyfejü
őstag
Sziasztok!
Fájlok másolásánál miért nincs folyamatjelző?
Igy nem tudom mi történik,
üdv[ Szerkesztve ]
-
-
-
tasiadam
veterán
Sziasztok
Tudtok mondani egy programot vagy valami mokat, ami a laptop cpu-janak a frekijet tudja managelni? Ubunturol ubuntu mate-ra valtottam, ott alig ment a cpu huto, most ssd-re raktam mate-t es majdnem mindig porog, holott nincs oka ra, firefox megnyitasa kozben.
Elotte bongeszesnel is csondes volt, most nem.
Filmezni VLC ajanlott tovabbra is? Es az SSD miatt trimelest csinalja magatol?Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy megoldható (relatíve egyszerűen) Linux alatt, hogy egy felhasználó éppen használja a gépet/rendszert, miközben az egy másik felhasználót kiszolgál távoli asztal formájában?
Előre is köszönöm a segítséget!Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
duo
addikt
Újra fogom próbálni. debiannal is kicsit lassan kapta ossze magát a rendszer az elején, így a hardverre lezdtem gyanakodni. (regi-uj gep- hasznaltan vettem a napokban, aztan bovitettem a hattertarat, ramot.)
csinaltam egy bios frissitest azota gyorsan lefut a rendszerindulas, busteren, vélhetően a 2004-is jo lesz csak a grubra nincs ötletem.Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...
-
duo
addikt
sziasztok! probalgattam a napokban a 20.04. xubuntu-core-t. régi acer extenza laptopon (c2d, ssd, 4gb ram) remekul megy. pedig nem is uefi modban van(az a gep nem tud ilyet)
***mondom kiprobalom a "nagy"gépen is:
egy dell 7050micro 32 gb RAM, m2 ssd, 2,5ssd i5 6500T.na ezen olyan botranyosan lassu pl a grub betoltodese indulaskor, mire képet kapok a monitorrol, hogy a regi gepen mar indul a Firefox mire ez meltoztatik megmocanni.
plusz, mikor a grubot szerkesztem h. 0s legyen a grub menu, es termeszetesen update-elem is (sudo update grub) akkor is mindig feljon a boot menu.
debianom is van, az nem csinal ilyet. csak ott meg olyan tearing van az igpvel (hd 530) hogy nagy.kerdesem: elsiklottam valami felett, ez ilyen, vagy van koze ahhoz h 4k monitor van a gepre kotve es 4k ban is van a karakteres felulet.?(amugy csak full hd-ben tolom)
[ Szerkesztve ]
Egyre keményebb vagy Frisco! -Egyre...
-
nagyúr
válasz I02S3F #37535 üzenetére
Ja, nagyon király dolgok ezek! Anno én komolyan próbálkoztam mindennel, hogy kinyírjam a Debian 8-at, szinte képtelenség volt, de ezeket a mai disztrókat már nem nagyon merném ugyanazoknak a tortúráknak kitenni. Persze akkor sem a Debian volt a fő rendszer, épp a dolgok kipróbálására volt tartva. Szóval igazán nincs mit!
-
nagyúr
válasz I02S3F #37533 üzenetére
Szerintem ha nem 100%-ig látod át, mit honnan szed ki, inkább ne használd. Ezek az árva csomagfoszlányok szinte tutira nem okoznak gondot, helyet sem foglalnak. Nem érdemes kockáztatni. Anno kipróbáltam persze kíváncsiságból, de a napi használatban lévő rendszeremen nem fogom. Itt bőven elegendőnek tartom azt a pár ismert pucoló parancsot.
A Bleachbit-re is azt írták anno, hogy root alatt futtatva csak az használja, aki pontosan látja, mi történik. Mondjuk aki pontosan átlátja ezeket a folyamatokat, az meg nem fog ilyesmit használni, szóval......inkább éles rendszeren ne használd Te sem!
Persze ez csak saját véleményem, ettől még mélyebb tisztításra, orphan file töredékek eltávolítására javasolják sok helyen.
Ubuntu 20.04-től meg már annyira megváltozott minden, hogy sok program csak snap-pal rakható fel.....egyre gázabb a helyzet.Emiatt említettem előbbi kérdező ft-nak is, hogy ha nagyon bele akarna mélyedni, akkor vannak ezek, remélem ebből átment, hogy csak úgy ne ugorjunk neki!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Eastman #37530 üzenetére
Üdv!
Nem derül ki, hogy a szokásos rendszertisztító műveleteken túl vagy-e, de ha nem, érdemes lenne azokat is végigcsinálni. Sok esetben meglepő, bár logikus helyfoglalásokat szüntet meg, főleg ha nem friss rendszered van. Régebbi kernelek, frissítésre került csomagok, etc.
Baobab vagy ncdu programokkal meg tudod nézni hol van jelentős helyfoglalás és a klasszikus pucoló terminal parancsokat lefuttatod szükség esetén:
sudo apt autoremove
sudo apt clean
sudo apt autocleanitt röviden megvan, mi mit csinál, persze ha nem ismernéd ezeket:
Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok)
Ha nagyon bele akarnál mélyedni, van két parancssoros ill. GUI-s megoldást: (amit még az autoremove se távolít el)
deborphan
gtkorphan[ Szerkesztve ]
-
Eastman
addikt
Üdv Uraim!
Az androidos telómon van egy olyan takarító-kereső program ami érzékeli és kilistázza a duplán (triplán) szereplő fájlokat a belső és cserélhető tárhelyeken. Vajon létezik ilyen az Ubuntumra is? Esetleg grafikus felülettel is? Ráférne a vinyóra egy helymegtakarítás.
Köszönettel: Eastman
[ Szerkesztve ]
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
Hja kérem a licence/szabadalom nagy úr. Nem véletlen van még mindég külön bepipálandó tételként a multimédia kódek támogatás. Az mp3 támogatás is csak 2017 óta lehet benne alapból, mert akkor járt le a hozzá kapcsolódó szabadalom az USA-ban.
A CSS védelemmel ellátott DVD-k "kikódoló"ját sem tehetik disztribúció részévé, mivel ütközik az USA-beli DMCA-val.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Jogi problémák vannak, még a tárolóban sem lehet a megfejelő csomag. Csak egy olyan csomag van, ami letölt egy külső helyen tárolt fájlt. Valahogy így
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Cyrin
addikt
kicsit váratlanul ért ma, hogy az Ubuntu nem tud DVD-t lejátszani alapól...
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Ubuntu szervert használok, amin konténerben futnak az alkalmazások. Hogy tudom elérni, hogy a következő parancsok minden induláskor lefussanak?
ip link add mac0 link eth0 type macvlan mode bridge
ip addr add 100.98.26.38/24 dev mac0
ifconfig mac0 up
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz lionhearted #37519 üzenetére
De UEFI módban botoltam és ezt a huncutságot az összes linux mint 20.04-es és az összes ubuntu 20.04.es distróval megcsinálta amit eddig próbáltam, Érdekes módon ugyanezt a rebornos telepítővel nem játzszottza el velem. Na itt a desktop cinnamon előtéttel. Így már meghagyom. :)
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
A legkönnyebben úgy lehet eltévedni vele, ha a pendriveot, amiről telepítesz, nem UEFI módban bootolod... akkor nem fog tudni arról, hogy UEFI kell neki.
Egyébiránt tucatszor feltettem már UEFI módban, kb a 14es LTS-től kezdve. Alapvetően az NVMe se megy máshogy, mint a SATA, de igaz, hogy vannak alternatív lehetőségeid particionálásra (pl új namespace vagy más szektorméret).
Tegnap még működött...
-
csixy
addikt
Hát megszenvedtem mire az ubi 20.04 x86_64 desktopoot felbarkácsoltam EFI telepítéssel az nvme SSD-re. A linux mintet könnyebb volt becsapni. Ez annyira eltévedt, hogy még a grub-efi-amd64-bin csomagot sem tette fel. Az i386-pc mappa volt csak a /boot/grub mappában és úgy futott efi fw-vel. Persze magától nyilván nem bootolt. Másik telepített rendszer grubjával bootoltam be. Ez valami debian - ubi-linux mint sajátosság, hogy az EFI telepítés bootja nem akar az nvme SSD-re felkúszni, vagy csak az én SSD-mmel van baja? A gép egy hp 250 g7-es vas.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Cyrin
addikt
válasz teleahocipöm #37510 üzenetére
nézpont kérdése, kinek mi a szemét. ha letörlöd a programot, és aztán később pl mégis felrakod, a beállítások megmaradnak. a homeban meg azt törölsz amit akarsz.
-
válasz teleahocipöm #37510 üzenetére
Kevered a dolgokat, a rendszert nem szemeteli tele, csak a saját kis szemétdombod, a home könyvtáradat. Én kb nagyobb ubuntu kiadások környékén kitakarítom a felesleget parancssorból midnight commander-rel, és minden rendben van. De ha ez nem megy, akkor törlöd a régi felhasználód és csinálj egy újat.
A mostani rendszeremet 12.04-gyel telepítettem, azóta minden LTS frissítést megcsináltam (do-release-upgrade), a merevlemezről ssd-re költöztem (dd), majd a rendszer (xfs) és a home (xfs) partíciót zfs fájlrendszerre költöztettem. Közben kétszer gépet is cseréltem alatta (amd->intel->intel). De nem kellett újratelepítenem a rendszert, lényegében az eredeti, csak frissítve.[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
válasz I02S3F #37505 üzenetére
Az apt az csak azokkal a fájlokkal foglalkozik, amit ő feltelepített. Ha te az alkalmazással új adatot generáltál (létrehozol egy dokumentumot, képet), vagy első indulásnál készít egy beállítófájlt, az meg fog maradni az alkalmazás törlése után is.
A Windows sem töröl ki minden adatot, csak keress bele a registry-be vagy a C:\Users\{felhasználóneved} mappába. Az alkalmazás felkínálhatja hogy ő maga után még takarít valamennyit, de ez nem a megszokott működés."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
growler
őstag
válasz teleahocipöm #37503 üzenetére
Admin. jogosultsággal megnyitott fájlkezelővel kritikus rendszerfájlokat / könyvtárakt
is tudsz törölni - ezzel tönkretéve a rendszert - nem hogy alkalmazások után maradt
fájlokat, mappákat. -
válasz teleahocipöm #37503 üzenetére
Az apt és társai csak az alkalmazást törlik, a generált user data az megmarad a home könyvtáradban.
-
teleahocipöm
senior tag
Az a helyzet "sudo apt purge xy" sem törölt ki mindent, mappák, fájlok maradtak megint, tehát ha egyesével nem törölgetünk és se a Synapticban való törlés, se purge, se autoremove nem törli ki egy adott alkalmazás összes szemetét, akkor mi a megoldás. Szerintem lényegtelen a program neve, mert ahogy néztem több törölt alkalmazásom után is maradtak fájlok, mappák.
-
addikt
válasz teleahocipöm #37500 üzenetére
De milyen programról van szó?
Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Napelem
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Path of Exile 2
- Yettel topik
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Autós topik
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest