Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Sparkle grafikus kártyák Intel Battlemage architektúrával
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- CPU léghűtés kibeszélő
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Amazon Kindle
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
teleahocipöm
senior tag
-
törölt tag
válasz teleahocipöm #37497 üzenetére
A snap-re nem vonatkozik az apt autoremove parancs. Van olyan is, hogy -purge, ez Synapticban teljes eltávolítás. De snap-re is van hasonló biztos.
Kézzel nem törölgetünk csak úgy.
Ha minden áron ilyet akarsz, sudo mc és bármit kitörölhetsz. -
válasz teleahocipöm #37495 üzenetére
Ne áruld el a program/csomag nevét.
Ne áruld el a mappák nevét és helyét.
Ne áruld el hogyan (milyen parancsal) nem engedi törölni, és azt sem, hogy mit ír ki, miért nem engedi kitörölni.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
teleahocipöm
senior tag
Na egyesével kitörölgettem, de így is maradt törölhetetlen: 2 üres mappa, 2 snap. mappa 7-7 elemmel, és 2 .svg kép fájl.
-
I02S3F
addikt
"Törölt alkalmazás után maradt egy csomó fájl, mappa, de nem tudom törölni, futtattam a "sudo apt-get autoremove" -t, de semmi eredmény, ugyan úgy ott vannak, próbáltam a fájlkezelőből törölni, de egy csomót jogosultság hiánya miatt, meg kitudja mi miatt nem enged" - sudo apt purge xy (ez törli a konfig fájlokat is)
"A fájlkezelőben root mód nincs, nem is értem miért." - pkexec fájkezelő-vel ha indítod?
-
teleahocipöm
senior tag
Sziasztok! Törölt alkalmazás után maradt egy csomó fájl, mappa, de nem tudom törölni, futtattam a "sudo apt-get autoremove" -t, de semmi eredmény, ugyan úgy ott vannak, próbáltam a fájlkezelőből törölni, de egy csomót jogosultság hiánya miatt, meg kitudja mi miatt nem enged. A fájlkezelőben root mód nincs, nem is értem miért. Úgy érzem, hogy a sok frissítéssel tönkrecseszik az egész a Peppermint-et. Az előbb telepítettem egy progit, és nem volt sehol a menüben, csak a "Szoftverek" -ben rákeresve lehetett indítani.
-
cooi11
senior tag
Sziasztok!
A 20.04 csak félig magyar.
Majd helyre áll?
Egy pár frissítés után. -
Tim82
félisten
Na, akkor ez megszűnt működni csak úgy magától Xubuntu 20.04 alatt, valószínűleg egy update vitte magával.
Azóta be sem lehet állítani újra ujjlenyomatot. Nem hardverhiba, mert maga az ujjlenyomatolvasó amúgy látható, sőt, BIOS alól tudom törölni az eltárolt ujjlenyomatokat. A csomag eltávolítása, majd újratelepítése sem segített.
Szerk.: magic! kb. 30. nekifutásra hajlandó volt újra elfogadni ujjlenyomat hozzáadást.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
growler
őstag
válasz gyulank #37490 üzenetére
"De én akkor használnám csak, ha muszáj, tehát, ha a rendes rossz."
Akkor neked inkább az felelne meg jobban, ha a belakott rendszeredről
csinálnál a grafikus Systemback-el egy saját .iso képfájlt.
És ezt írnád ki pen.-re. Live rendszerként futtatva szinte ugyanúgy
használhatnád mint a telepített rendszeredet.
Tegnap csináltam egyet a jócskán belakott rendszeremről 2.2 GB lett a
.iso nagysága. Kiírtam pen.-re / indítottam - mindjárt volt WiFi kapcsolat.
A Firefoxot az összes beállításával könyvjelzőjével kiterjesztésével tudtam
használni.
Ezt lehet kombinálni azzal, hogy létrehozol mellette egy "DATA" partíciót
amit erre letöltesz / másolsz az megmarad.[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz #63718632 #37488 üzenetére
Én azért nem vagyok tele pendrive-okkal, úgyhogy én örülök, ha valami van, van egy telepítőm javítani. Amit lehet használni is, mert ha nem lehet rajta telepíteni, akkor nem lehet javító programokat sem telepíteni. Ha lehet telepíteni, akkor meg nem tudom mit nem lehet vele csinálni. De én akkor használnám csak, ha muszáj, tehát, ha a rendes rossz.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
growler
őstag
válasz gyulank #37487 üzenetére
Nem Ubuntut használok - nem vagyok teljesen képben az Indítólemez
készítővel. De az UNetbootin-nál, és a Python3-multibootusb-nél is
megvan a lehetőség persinstent terület hozzáadására.
Ráadásul, ha igény van rá, a multibootusb-vel 1 pen.-re több telepítőt
is kiírathatsz - akár külön-külön persistenten is.
Egyébként egyetértek májkimkivel ![ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz gyulank #37487 üzenetére
Igen, pont a fejlődés miatt lett ez elvetve ( ha igaz ). A pendrájvok nem a legalkalmasabb eszközök OS futtattására, pláne USB2 porton keresztül. Még ha ez csak egy speciális live rendszer is.
Napjainkban az USB3 elterjedtsége és a megfizethető kisebb SSD-k hordozhatósága miatt, célszerűbb közvetlen ilyen mobil eszközökre. Teljes értékű OS-t telepíteni, szerintem. -
gyulank
addikt
válasz growler #37486 üzenetére
Ezt írtam én is, hogy úgy rémlik így hívták, és hogy úgy rémlik ezt nevezték át usb creatornak, és az meg csak átmásolja az iso-t, és azt írja ki, hogy fájlrendszer iso9666 vagy ilyesmi. És csak annyit lehet, hogy kiválasztod a lemezképet, és elindítod. Fejlődik mint minden...
-
growler
őstag
válasz gyulank #37484 üzenetére
Az Ubuntuban alapértelmezetten az "Indítólemez készítő" (Startup Disk Creator)
van, Ezen is van lehetőség persistent lemezterületet hozzáadni (alul a csúszka)
Kiírja az ISO-t, és még hozzáad / lefoglal akkora lemezterületet amekkorát
a csúszkával bejelöltél.
A hatása az, hogy a live rendszeren végrehajtott változtatásokat / beállításokat
nem felejti el új indítás után sem. (A hozzáadott lemezterület méretének függvényében.)
Ez a lehetőség Ubuntunál, és ezen alapuló rendszereknél áll fent.
Már elég régen használtam - nem tudom hogy az újabb kiadásoknál még
működik-e ? -
törölt tag
válasz gyulank #37484 üzenetére
Nincs kizárva, hogy nem ugyanarról beszélünk. Én ugyan, csak így ismerem, hogy a kiírandó Ubuntu ISO mellett csinált egy területet, amire elmentette a live beállításait, telepített programjait. Bár sokszor nem használtam, meg más ilyen jellegű progikat sem. Hamar ráálltam a dd-re ha bootolható pendrájv kellett.
-
gyulank
addikt
válasz #63718632 #37482 üzenetére
Nem. A rendes Ubuntuban volt, szerintem alapból telepített program, nem olyan rég, pár éve. Rákattintottam, egy ablakban be lehetett állítani mindent. Most nem tudom, hogy egyről beszélünk-e. Én azt neveztem live rendszernek, hogy a rendes telepítőt elindítom, és kiválasztom, hogy próba, és akkor ugye lehet használni is telepítés közben. Na, az ilyen live rendszerekbe nem lehet telepíteni semmit, mert a lemezképet írja a pendrive-ra, szóval nem ír rá, ahogy a lemezre se írna. De volt az a program, amivel beállítottam neki mondjuk 4 gigát, akkor ha pl. 4giga a lemezkép, ezzel együtt 8 gigát foglal, és akkor már 4 gigát tud írni a live rendszer, de a maradék 8 gigát, ha mondjuk 16 gigás a pendrive, ugyanúgy pendrive-ként lehetett használni. És mindehhez annyit kellett csinálni, hogy rákattintottam, kiválasztottam a lemezképet, beállítottam a plusz tárhely méretét, és elindítottam.
-
csixy
addikt
válasz gyulank #37481 üzenetére
Ezt múltkor csináltam. Gparteddel két Fat32-es partíció egy pendrájvra. Az első kisebb partícióra Unetbootinnal írtam ki a kedvenc live distrómat. A második pedig adatpartíció, bármit rá tudok írni. Egy körömnyi pendrájv , ott van a pénztárcámban az aprópénz között. Bárhol van egy masina, be tudom bootolni és lehet netelni, gépezni. Szükségmegoldásnak jó és van adattároló része is.
#37482 májmiki: Köszönöm, ezt én is megnézem.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
törölt tag
válasz gyulank #37481 üzenetére
Az a prezisztens live rendszer, usb meghajtón. Az tényleg annyira kötött, hogy akkor kell kitalálnod mekkora helyet használjon, a live mentéseire.
Amit Te szeretnél, szerintem ez lessz az. Ventoy Multiboot USB. A lényege az, hogy egy szkript segítségével bármekkora pendrájvon létre jön egy olyan partíció, amely képes bebootolni a "puffer" partícióra felmásolt bármilyen ISO-t. Itt az ISO-k közt további más fájlokat is tarthatsz. Ez a partíció rendesen pendrájvként (Ventoy) jelenik meg ha bedugod a gépbe. Ha ISO-t másolsz rá, az már a következő Ventoy bootnál már benne lessz a Ventoy grubjában.
[link]
Azért nagyszerű ez, mert egyszer kell megcsinálnod, utána úgy cserélgeted rajta az ISO-kat és egyéb dolgokat, mintha az csak egy sima pendrájv lenne. Annyival viszont több, hogy bootolható is marad. Akár egy kisebb SSD-t is lehet így preparálni.
Természetesen bootol minden módban (UEFI, Legacy/CSM, és BIOS/MBR).[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz growler #37480 üzenetére
Én konkrétan emlékszem, hogy volt egy alap beépített alkalmazás, talán startup disc creator, amiben be lehetett állítani, hogy mennyi helyet használhat fel az live rendszernek, és miután megcsinálta, a maradékot is lehetett használni, ha bedugtam. Most meg minden azt csinálja, hogy átmásolja a lemezképet, és 0 bájt szabad hely van, ha bedugom, meg a live rendszeren sincs. Szóval mégegyszer, hogy biztos érthető legyen, tegyük fel, van egy 16GB pendrive, kijelöltem a lemezképet, beállítottam, ha akartam egy méretet a rendszernek, amit használhat telepítésre, beállításokra, meg akármire amire a rendes telepített is használja, szóval ez nem külön partíció, amit beállítgatni kell, hanem ha nem így van csinálva egyszerűen azt írja, hogy nincs hely telepíteni dolgokat. És még ezen kívül a maradékot nem tudom, hogy külön partícióra tette-e, vagy csak simán lehetett használni a szabad helyet. Most csináltam az usb-creatorral, 16GB-os pendrive, bedugom, és 0 bájt szabad hely. Értem én, hogy kínlódhatnék egyedien, a képfájlhoz, partícionálhatnám, de azzal nem kellett, plusz ettől még a live rendszer nem tudná használni, ugyanúgy, mintha az egészre írom. Attól tartok, hogy ha jól rémlik, olvastam olyat, hogy azt nevezték át erre, szóval lehet, hogy mint minden, ez is olyan fejlett lett, hogy nem tud csinálni semmit.
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz gyulank #37478 üzenetére
Az UNetbootin, és a már említett Multibootusb is megfelel (részben) a célra.
Egy nagyobb méretű pen.-en hozz létre 2 partíciót.
Az egyikre írd ki a telepítőt, a másikat nevezd el pl. DATA-nak. (Erre mehetnek az adatok
melyek megmaradnak.) Valahogy így.: [link]
Ezt a Multibootusb-vel írtam ki - ha nagyobb lenne az első partíció, akkor akár 2 vagy
több telepítő is elfér rajta - és bootoláskor tudsz választani hogy melyik induljon.
Windows telepítő készítésére nem alkalmas.[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Mivel lehet olyan boot pendrive-ot csinálni, ami olyan, hogy mondjuk Linux esetében beállítható a szabad hely amit használhat a kipróbálás alatt mint /, meg /home, meg felhasználható a maradék hely is, és lehet vele Windowst is csinálni?
-
Tutu7030
veterán
-
félisten
válasz growler #37471 üzenetére
Sajnos én sehol nem találok semmilyen plugint.vagy kiterjesztést.
Online sem találom a pluginokat, már ha még létezik ilyen repo.
Annyit látok, hogy az alkalmazások alatt van egy Dash plugin kategória alapból három pluginnal.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Dhampir
félisten
Létezik Ubuntu Unity Remix 20.04 is.
-
balpis
őstag
köszi!
próbálkozom elsőként a szenzorokkal, HDD-vel, ha hozzáférek....fura, 2-3 hónapig szuper jól ment, pár hete vacakol.
Ha nem találok semmit, lehet, nézek egy másik image-et, hátha egy frissítés hozott valami kellemetlenséget...
(Ez egy leselejtezett - csak az 5 éves kora miatt - céges gép volt, alapvetően minőségi cuccokkal, egy hasonló dell, csak sokkal-sokkal régebbi P4-es gépet váltottam le vele édesanyámnál, ami máig jó, csak a nethez már egyre kevesebb lett)notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
-
félisten
Sziasztok!
20.04-re tettem fel a Unity Desktop-ot.
Sosem használtam korábban, de már most tetszik.
Egy dolgot hiányolok: egy rendes menüt.
Nem lehet a keresőt rávenni, hogy az összes alkalmazást mutassa?Kössz!
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
balpis
őstag
sziasztok!
lenne valakinek javaslata, milyen HW diagnosztikával próbálkozzak rendszeresen lefagyó gép esetén?
Dell i3-as gép, 4GB RAM-mal, 20.04-es xubuntuval.
Vagy próbálkozzak korábbi verzióval? (ugyanez az ubuntu másik gépen stabil)
Változó ideig megy (5 perc - 1-2óra), aztán lefagy a kép, se egérre se billentyűzetre nem reagál.
Mivel távol van, TeamViewerrel próbálkoztam, azon keresztül is eltűnik ilyenkor,nme csak a perifériákat dobja le.
És persze hosszabb idő után sem éled fel, kikapcsolás csak durván, a hardver gombjával
köszi!notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
teleahocipöm
senior tag
Azt hiszem nem voltam elég konkrét, valami olyan jelzés kellene, mint például egy felugró ablak vagy hangjelzés, az utóbbi volna a legjobb. Most az Xfce energiakezelő van kirakva a tálcára, van egy ilyen beállítás rajta, (kép) , de nem igazán csinál semmit, ha nem figyelem az ikont, akkor csak azt veszem észre, hogy kikapcsolt a gép.
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz teleahocipöm #37459 üzenetére
A "Slimbook Battery" erre vonatkozó beállítási lehetőségei: [link]
-
Tutu7030
veterán
válasz teleahocipöm #37459 üzenetére
Melyik akksi? Egér, billentyűzet, laptop??
"Teljes indikátor kisalkalmazás" kirakható tálcára.[ Szerkesztve ]
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
teleahocipöm
senior tag
Sziasztok! Van olyan alkalmazás, ami jelzi, ha az akkumulátor töltöttsége egy bizonyos szint alá esik?
-
lev258
veterán
válasz #40553216 #37452 üzenetére
Azért írtam, mert annak idején szoftveresen is el volt rontva a gyári, nem kevés laptopon. És bizony meg is halt emiatt idővel.
Én emiatt első körben nem hardver hibára gyanakodnék, de egy Live alól (hosszú használat) erre is választ kaphatsz.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
törölt tag
Hali! Dell gyári 16.04-gyel. A ramdisk indítása sem megy már, egyik kernellel sem. Mit lehet tenni?
-
-
csabiks
senior tag
Sziasztok! Neha ugy indul az ubuntu 20.04 - hogy hibat dob a nautilusra illetve a geary-ra. De csak bekapcsolasnal, es mukodik problema nelkul. Izguljak ezen vagy majd javítják? Valamiért az online account hibájára tippelek, mert a naptár is leáll néha. A leállást elküldtem a hibajelentésben..
"The loudest one in the room is the weakest one in the room."
-
Tutu7030
veterán
válasz gyulank #37446 üzenetére
Ubuntu mate 20.04-en nálam a brisk.menu mittomén mi írkálta tele a syslogot sokszor pilkanatok alatt több GB-tal. Lecseréltem a tálcán egy másik menüre, azóta nyugi van.
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
gyulank
addikt
/var/log/syslog fájl 34,1GB. A sudo -s, majd a > /var/log/syslog hatására 0 bájt lett, de ha 1 hónap alatt 32 GB lett, akkor megint ennyi lesz 1 hónap múlva. Eddig nem volt ilyen problémám.
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz gyulank #37442 üzenetére
De ez most lett telepítve.
Annál inkább meg kéne nézned, mi ott a helyzet. Nem kell hozzá külön program sem, imént javasoltam két módszert, alapból fenn van, igaz ez Mint, de Ubuntu tárolóból dolgozik. Eltart szerinted 10 másodpercig, míg felrakod valamelyiket?
Szokás szerint most is titkolod, melyik rendszerről van szó pontosan.....
8 éve irkálsz ide, megtanulhattad volna már, hogyan kell használható kérdést beírni!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
-
nagyúr
válasz gyulank #37437 üzenetére
nincs olyan fájlkezelő amiben látom alapból, hogy mi mekkora?
Szerintem a legtöbb kiírja, ha úgy állítod be, hogy mutassa a méret oszlopot. Mappa esetén pedig space bill használata, Nemo-nál legalábbis így működik.
Amúgy
du -h
vagy Baobab ugyanez GUI-sban.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
gyulank
addikt
Jobb lett volna, ha kiírja, de egyenként megnézegettem, és a /var/log 32GB. Továbbra sem tudom, mit csináljak vele, de amúgy nincs olyan fájlkezelő amiben látom alapból, hogy mi mekkora?
-
gyulank
addikt
Miért van egyre kevesebb hely a gyökérpartíción? Alig van telepítve valami. 412M van 44G-ból. Külön van a home és az opt, és a boot. Nem lehet ennyi egyik program se.
[ Szerkesztve ]
-
-
Bohus
aktív tag
Jó ötlet volt az ssh -vvv, ipv6 probléma állhat a háttérben. Szerveroldalon pár hete volt egy modemcsere, azóta a dynu.net-en (ezt használom ddns-ként) látom, hogy ipv6 cím is rögzítve van, míg a korábbi modemnél ez üres volt. Így viszont az ssh ipv6-on akarja elérni a szervert, itt akad el a csatlakozás:
debug1: Connecting to szervercime.dynu.net [2001:4c4c:2198:d400::1] port 22.
Valójában lehet csatlakozni, csak nem voltam elég türelmes: ezen a ponton 2 percet áll a folyamat! Maga a kulcs-csere is eltartott 5 percig, de ott is elcsúszhatott valami, azóta nem jelszót kér a szerver, hanem állandóan a kulcs passphrase-t.
Miután létrejött a kapcsolat ssh-n, onnantól gyors a kommunikáció a szerverrel. Lehet, hogy az owncloud csatlakozásnál is ez a probléma.Továbbra is a Kubuntu ellen szól, hogy ugyanerről a vasról a másik 2 op.rendszer alatt nincs ilyen probléma, vagyis lehetséges, hogy az ipv6 címkezeléssel van valamiféle gond.
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
Tutu7030
veterán
válasz growler #37428 üzenetére
A kernel cserét megoldottam. A frissítéseket meg úgy is én rendezem, majd figyelek, hogy a kernelt ne engedjem frissülni. Ha meg jön újabb, azt úgy is kipróbálom, hátha az már ismét jó lesz.
-
Hova szeretnél ssh-zni? Kulccsal?
Gyakorlati tapasztalat, hogy új kliens nem tudott a régi ssh serverhez csatlakozni mert gyengének itélte meg a kulcsot (DSA kulcsokat kellett RSA-ra cserélni)
illetve ssh -vvv tud bővebb felvilágosítást adni, hogy medddig jut el a folyamat.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
growler
őstag
válasz Tutu7030 #37427 üzenetére
Csakhogy egy új indítás során, ismét az 5.3-as kernel fog betöltődni.
Azt meg lehet csinálni hogy törlöd az 5.3-as kernelt - mikor az 5.0-val
fut a rendszer - de a frissítéskezelő makacsul telepíteni akarja ez után is.
Zárolni kéne ezt az 5.0-ás verziót. Valahogy így:sudo apt-mark hold "linux-generic*" "linux-headers-generic*" "linux-image-generic*" "linux-signed-generic*" "linux-signed-image-generic*" linux-libc-dev
[ Szerkesztve ]
-
Bohus
aktív tag
Linux Mint KDE volt minden gépemen közel 10 éven át. Ők dobták a KDE-t, én dobom a Mint-et, lassanként kifut a support, és minden gépemen lecserélem majd. Egy desktopon már jó ideje fut itthon gond nélkül Kubuntu, most a sajátomra is feltettem a 20.04-et.
Minden szép és jó, de van két - számomra - alap funkció, amit nem tudok belőni. Van egy távoli Raspberry szerverem, amit erről a gépről egyébként Win10 és még a Mint alól is simán elérek. Kubuntu 20.04 alól:
- ssh kapcsolatot nem lehet felépíteni
- owncloud szerverre nem lehet kapcsolódniSzerintem valami hálózati bug van a 20.04-ben. Hasonló tapasztalat valakinél?
(akad külföldi fórumokon is panasz, megoldást nem találtam)A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Netplan gondom van.
Sehogy sem tudok működésre bírni bridge módot.network: version: 2 renderer: networkd ethernets: enp3s0: dhcp4: no bridges: br0: dhcp4: yes interfaces: - enp3s0
Nem kap semmi IP-t.
Ha a brdige IP-t statikusan megadom, akkor már lesz IP címe, de akkor sem tudok semmit pingelni. -
Tutu7030
veterán
válasz growler #37422 üzenetére
Kipróbáltam live alól, onnan működik. Újra raktam a 18.04-et, még szerencse, hogy külön volt a /home... gondoltam én. Csak a root-ot jelöltem formázásra, erre eltűntek a /home alól is a dolgok.
Szóval van egy szűz rendszere az öregnek. Még szerencse, hogy nem sok dolog volt neki rajta.LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
-
Tutu7030
veterán
Sziasztok! Kis segítségért/ötletért jöttem. Adott egy pár hónapos gép (ubi 18.04.4) ami elkezdte azt csinálni, hogy a kikapcsolást választva látszólag kikapcsol, a monitor el is megy készenlétbe, viszont a gép ugyanúgy "megy" tovább. Csak a ~4mp-es bekapcs.gomb nyomásra kapcsol le teljesen.
(amd ryzen 5 apu, giga lap)[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Az Ubuntu eredendő filozófiájához kapcsolódóan és zeneileg lazábban kapcsolódóan kiválogattam pár videót:
Egy idős antropológus felidéz egy történetet Afrikában töltött napjaiból, mely örökre megváltoztatta
"Tourist LeMC" (a flamand előadóművész neve) Ubuntu című videóklipje
Ubuntu · Z'BRA, African Evening Grooves
Érdekességképpen:
Az Ubuntu Mbira Group ebben a videóban Chigwaya-t, Njuzu-nak, a vízszellemnek szóló dalt adja elő[ Szerkesztve ]
-
Nincs. N+1 ok miatt. Pl. az irodában nincs, mert nem böngészni, fb-ozni vettek fel, hanem dolgozni, adminisztrálni,.... Nincs előfizetésed, ahhoz a 10-20%-hoz tartozol, akinek nincs előfizetése. Vagy ha van is, a mobil 500M-1GB-os adatcsomag hamar el tud fogyni. Arra pazaroljam, hogy office dokumentumokat szerkesztek?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
addikt
válasz csabiks #37406 üzenetére
Pont ilyen gépet telepítettem a napokban. A pöcökegérre nem tlaáltam jó megoldást, terminálból érdemes/kell állítani az érzékenységet.
Libreoffice sokat javul, ha feltelepíted a Windows betűtípusokat, amúgy pedig a Microsoftnak licenszelt a font megjelenítése, így nem lesznek soha olyan szépek bötűk, amíg nem jön hivatalos Office.
Én kompatibilitási okokból feltettem egy Office 2007-et, next-next-install a telepítése wine-nal.
Amit még tudok tanácsot adni, hogyha nem csinálsz nagyon teljesítménykritikus dolgokat akkuról, kapcsold ki a Turbo Boostot tlp-ben, és még több akkud lesz.
Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!
-
csabiks
senior tag
Sziasztok!
Hosszú-hosszú évek után, újra 'visszatértem' az ubuntura.
Előzmény: még az 5.04-es ubuntuval kezdtem (van is még eredeti lemezem), majd használtam kisebb nagyobb megszakításokkal, főleg dualbootban és főleg csak hobbiból. Aztán 2015 körül megvettem első macbookom, és igazából az elmúlt 5 év teljesen kimaradt (mind a linuxos mind a wines érából).
A macbookom nemrég eladtam (volt macbook pro, sima air, 12 colos mac stb).
A windowst a 7-ig használtam, az kézre állt, szerettem, a 8 kimaradt, a laposhoz a win10 járt, de mac után minden olyan 'fura / más' volt, gondoltam kísérletezem és feltettem a legújabb ubuntut.Még emléxem az unity felületre, ami nagyon laggos / bugos volt, ahhoz képest ez a gnome shell gördülékeny, kézre áll, nekem bejön. Ami teljesen új az a snap csomagkezelő, az nem volt eddig, olvastam utána, sokan szidják (itt is láttam róla panaszt), nekem csak a vlc fut alóla, de nem teljesen értem a koncepciót, ami tetszik, az az hogy választhatok repót, és így akár a legfrissebb szoftver is telepíthető, de amúgy...
A laptop win alatt bő 10 órát tudott, az ubuntu első nekifutásra 4-et, majd utánaolvasva és a tlp-t feltéve már hozza ugyanúgy a 10-et (ezt akár default telepíthetné, mert nagyon nem mindegy).
Olvastam 1000 meg egy leírást az SSD optimizálásaval kapcsolatban, de én külön nem állítottam semmit, van értelme? (most abból kiindulva, hogy a windows mennyit teker-keres-ellenőriz, nem hiszem hogy a noatime vagy épp a firefox memórába való cachelése hosszabbítaná meg az ssd életét. Esetleg ellenérv?
Használat a gyakorlatban:
böngészés ugyanolyan (de szerintem gyorsabb a firefox ubuntu alatt), ntfs vinyót default ír-olvas, torrentre transmissiont használtam mac alatt is, az ugyanolyan jó, a vlc detto, nincs okom winen maradni.Libre officetől van jobb alternativa? 1-2 xlst kell néha szerkesztenem, de nem teljesen úgy jelennek meg mint winen..
Egyébként minden szupi, hibátlan.
A gépem Latitude 5490 (i5 8350,8gb ram, 256gb ssd, intel grafikus kartya)Ja, 1 valami, a pöcökegér érzékenységét sehol nem látom, az szabályozható külön? használ valaki ilyet még?
Üdv
"The loudest one in the room is the weakest one in the room."
-
Mondjuk ez pont egy érdekes kérdés, hiszen kvázi egyszerre hozod fel, hogy thirdparty csomagok hogyan (nem) működnek, és hogy mit ad hozzá az Ubuntu/Canonical. A meglátásom, hogy ez a kérdés, hogy mit ad hozzá, gyakorlatilag mindegyik disztrónál felmerül.
Nem fog varázsütésre megváltozni a Gnome vagy a KDE, mert valaki más csomagolta be.Tegnap még működött...
-
félisten
Egyelőre használom az Ubuntut, eddig ennek van a legjobb akksi ideje minden egyéb disztró közül (azonos tlp config-gal).
Én is fázom az Ubuntutól, de az Arch / Manjaro / régebben Antergos hagyott már cserben munka közben, és vagy kernel gond miatt (ez azért nem gyakori), vagy egy AUR csomag volt elcseszve - pont a Synfog Studio, meg egyszer az AMD OpenCL bináris.
Egyszer eljutok oda, hogy lesz egy saját lokális repom, amit AUR csomagokból csinálok, és akkor eljön a minden gépen Arch világ, de még nem jutottam ide.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Dave™
nagyúr
Ilyen volumenű programot még valóban nem raktam fel forrásból, inkább csak kisebb utility-k kellettek eddig az AUR-ból. Én Manjarot használok otthon és munkában is, már 4 éve, az egyetlen változás most hogy KDE-ről Gnome-ra váltottam. Őszintén nem nagyon látom az Ubuntu hozzáadott értékét azon kívül, hogy megspórolod az esetenkénti forrásból való fordítást, de ízlések és pofonok.
-
félisten
Ismerem az Arch-ot és származékait, sokáig azt használtam.
Az ubuntu világ az új, ezért nem voltam elég magabiztos.
Máshogy használjuk szerintem. Nekem munkára kell a laptop.Amúgy nálam 37 perc volt a synfig-studio fordítása asztali Ryzen 5-ön, a laptopban megy egy U-s Ryzen van.
mod: javítottam az asztali procit, elírtam.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Sparkle grafikus kártyák Intel Battlemage architektúrával
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Asszociációs játék. :)
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Okos Otthon / Smart Home
- Eredeti játékok OFF topik
- Kuponkunyeráló
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest