- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen monitort vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Bluetooth hangszórók
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18350 üzenetére
Előbb hadd kérdezzek. Szóval telepítetted Szoftverközpontból az mkvtoolnix-gui-t? Ha valami manuális módon töltötted le és telepítetted, hol van jelenleg a mappája?
Szerk.: Az első kérdés téves a részemről, az pont az ellenkezőjét csinálja. Hogy jön akkor ide a Wine? Én úgy látom, Linux-ra elérhető natív programról beszélünk.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Több fórumon is utánaolvastam már, de valahogy sehogy sem sikerül megoldani a problémámat. Tehát, amit szeretnék: a belogolás után induljon el pár program automatikusan. Deluge, FF, és a Rhytmbox.
Az Indítópultba próbálom beletenni, viszont itt parancsot kell megadni, és gőzöm sincs, hogy milyen paranccsal lehet ezeket a programokat futtatni...Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
szundybence
aktív tag
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18354 üzenetére
A korábban linkelt oldalon van magyarázó példa. Az Exec= után írod be a szükséges indító parancsot. Egy Wine-nal futó program esetén ez: wine afájlpontoshelyeésneve
Natív alkalmazásoknál pedig a program indító parancsa, pl. firefox, vagy az említett mkvtoolnix-gui az mmg névre hallgat (valamiért mkvmerge gui a becsületes neve, ennek a rövidítése).[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18356 üzenetére
Épp ez az, hogy amit konkrétan írtál, az natívan is létezik, nem kell Wine. Mit írsz be pontosan ahhoz a programhoz, amit futtatni akarsz?
-
kispx
addikt
válasz toth_janika #18353 üzenetére
firefox, rhytmbox, deluge paranccsal lehet futtatni. (kisbetűkkel).
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18360 üzenetére
Ne haragudj, de épp én nem tudok előre jutni. Ha a géped előtt ülnék, már régen tudnám a választ. Így viszont bármit írhatok, úgysem fog működni, hiszen nem ismerem a fájlok helyét (útvonalát). Azt az egy sort szeretném tudni, amit próbáltál beírni. Mert abból legalább sejtelmem lenne, hol lehet az indítandó fájl.
Én mindig azért kérdezek, hogy minél gyorsabban tudjak megoldást találni/adni.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz toth_janika #18353 üzenetére
Szia! Ha még MINT- et használsz, akkor Rendszerbeállítások/ Indítópult/Hozzáadás/Tallózás. usr/bin- ből kiválasztod a programot, beállítod a késleltetést és indulni fog automatikusan.
(#18359) kispx
Futtani biztosan tudja a ft., neki autoindítás kell![ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Fritz Teufel
addikt
Ennél egyszerűbben tényleg nem lehet:
Creating a desktop application launcher in Linux Mint 12
A dolog titka abban rejlik, hogy helyesen kell megadni az indítandó alkalmazás elérési útvonalát.
/usr/bin/mkvextract-ggui
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
szundybence
aktív tag
válasz Fritz Teufel #18363 üzenetére
Sajnos ez nem elég, mert nem találja a könyvtárában a többi szükséges dolgot. Valahol, valahogyan azt is meg kellene adni.
Azt kell mondjam, nem jó a példa amit hoztam. Mivel van linuxos megfelelője is, folyton abból indultok ki, hogy egy linuxos programot hogyan kell elindítani. Nem erről van szó.
[ Szerkesztve ]
-
toth_janika
őstag
Hogy az a &@#}
Erre nem gondoltam! Köszönöm szépen.
Hogy lehetek ennyire hülye?!@ubyegon2
Nagyon szépen köszönöm! Most már azt is tudom, hol vannak a programok
És egyelőre nagyon bejön ez a Mint. Jobban mint az Ubi...[ Szerkesztve ]
Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18364 üzenetére
Bár nem akarod, mégis válaszolok. Írtam azt is, hogyan indítasz egy Wine-t használó programot. A natív vonal csak az adott példa miatt merült fel, mert ha van egyszerű lehetőség, felesleges bonyolítani a dolgot.
-
szundybence
aktív tag
válasz lev258 #18366 üzenetére
Ne is haragudj, de következetesen félreértesz. Lehet, hogy nem direkt, de akkor is ugyanaz az eredmény, mert nem lesz megoldás belőle. Ezért leírom még egyszer a problémát:
Adott egy tetszőleges windowsos program, ami a saját könyvtára nélkül nem működik, de nem kell és nem is lehet a WINE alá felinstallálni. Ilyet ezret találhatsz ha valóban segíteni szeretnél. Mert például ilyen az összes windowsos portable program. Tehát egy ilyet kellene kattintással indíthatóvá tenni az Ubuntu asztaláról. Ennyi a feladat és nem több és nem más. Nem kell például keresni a program linuxos megfelelőjét. Remélem így már tiszta a kérdés.
-
lev258
veterán
válasz szundybence #18367 üzenetére
Ismétlem. A linken van egy leírás, ami alapján készítesz egy indítófájlt (launcher-t). Az Exec= részhez kell írni a wine programexepontoshelye parancsot. Utóbbi mondja meg azt az indítónak, hogy rákattintáskor futtassa a programexepontoshelye fájlt a Wine-nal.
[ Szerkesztve ]
-
cubix
tag
Most jól értem akkor te egy Windowsos programot akarsz wine nélkül futtatni linuxon? Mert ha ez a terved akkor el kell hogy keserítselek mert wine nélkül windowsos programot nem fogsz tudni futtatni.
「시작이 반이다」
-
bull84ghia
őstag
Felraktam a xubuntut, egész fürge volt ezen az öreg gépen.
Viszont 2-en fogjuk szolgálatban használni a gépet, a munkatársam pedig xp-ez ragaszkodik.
Particiónáltam a hdd-t 3 részre: xp-nek 2 particiót a xubuntunak egy 15gb-ost.
A kérdésem az hogy tudom úgy feltelepíteni hogy indításkor választható legyen a 2 rendszer és ne vesszenek össze használat közben. Teljesen független legyen a kettő.Hazámat szolgálom...............ameddig tart a cérna :
-
lev258
veterán
válasz bull84ghia #18370 üzenetére
Előbb felrakod az XP-t, aztán a Xubuntu-t. A Valami Más opciónál kiválasztod, melyik partícióra kerüljön a Xubi. Telepítés után lesz már boot választó képernyőd. Swap partíciót nem csinálsz (1-2 GB maximum)?
[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
A windows-os portable programokat is csak windows alatt lehet futtatni csak nem kell felinstallálni. A Linux alatt nem lehet semmilyen windows-os progit futtatni wine nélkül ( néha azzal sem ).
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
lev258
veterán
válasz bull84ghia #18372 üzenetére
A böngészők nem adják olcsón magukat.
Talán nem ártana a swap, szerintem 1 GB elég neki.
A Valami Más opciónál a Linux-nak szánt partíciót ext4-re formázd és a / csatolási pontot add meg neki. Ha lesz swap partíció, akkor annak a cserehely csatolási pontot kell megadni. A Grub (rendszerbetöltő) pedig a merevlemezre (valószínűleg sda), nem pedig partícióra (sda1,sda2) kerüljön.
Csatolási pontot a partíció szerkesztésénél tudsz megadni (vagy valami hasonló nevű menüpont).[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
Te most tényleg Linux rendszere akarsz Windows-os alkalmazást futtatni?! Akkor ezért nem értettük a problémát! Soha eszembe nem jutja a flaszter közepén úszóversenyt rendezni
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
bull84ghia
őstag
válasz lev258 #18374 üzenetére
Ugyan az a hiba.
Van egy dev/sda1 ntfs az xp-nek
Egy dev/sda5 xp 'D' meghajtó
Van egy dev/sda6 ext4 ahova a xubuntut akarom telepíteni.
A rendszerbetöltő a dev/sda van kijelölve.Nincs gyökérfájlrendszer megadva
A particiós menüben adj meg egyet[ Szerkesztve ]
Hazámat szolgálom...............ameddig tart a cérna :
-
törölt tag
válasz bull84ghia #18376 üzenetére
A gyökérfájlrendszer jele "/" ,nálad "/home" van beállítva.Állítsd át.
Azon kívül swap partícióért is sivalkodni fog ,az is csinálni kell..Fentebb írták már olvasd el mégegyszer.[ Szerkesztve ]
-
róland
veterán
Ubuntu 14.10 (Unicorn) telepíthető WUBI-val?
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
Szerintem neked most a working directory a problémád, azaz amikor indítasz egy wine programot, akkor ott keresi a többi fájlt, ahonnan indítottad (ahhoz képest relatívan). Tehát előtte meg kell változtatni a working dirt, vagy a $PATH-t, vagy más módon tudtára adni, hogy hol vannak a fájlok.
Tegnap még működött...
-
lev258
veterán
válasz róland #18381 üzenetére
Wubit nem használunk, mert:
-már egy jó ideje hivatalosan sem ajánlott
-akár egy frissítés is romba döntheti bármikor
-Windows meghibásodása esetén vele együtt elveszíted
-bármely meghibásodás esetén nem fogod tudni kimenteni az adatokat
Megpróbálhatod, de csak saját felelősségre. Elvi akadálya tudtommal nincs. Adatokat ne is tárolj rajta.
Alternatív lehetőség: feltelepíted pendrive-ra.[ Szerkesztve ]
-
szundybence
aktív tag
válasz lev258 #18368 üzenetére
Mondom, te szándékosan félreértesz. Mert többször leírtam, hogy amit most is leírtál, az többször megtettem, de a program nem indul el és hibaüzenet sincsen. Ha tényleg segíteni akartál volna, akkor kipróbáltad volna a saját gépeden. Ehelyett folyamatosan mellébeszélsz. Erre nekem nincs türelmem. megköszönöm neked az eddigi "segítséget", de nem kérek belőle többet.
-
szundybence
aktív tag
válasz bull84ghia #18370 üzenetére
Ha előbb a windowszt, majd utána az ubuntut telepíted, akkor automatikusan kapsz boot-menüt. Abból aztán azt indítod el amelyiket akarod.
-
szundybence
aktív tag
válasz Fritz Teufel #18375 üzenetére
"Akkor ezért nem értettük a problémát!"
Nem. Ti azért nem értitek, mert nem akarjátok érteni. Fejezzétek be az ilyen segítségnyújtást. Nem kérek belőle többet!
-
szundybence
aktív tag
válasz lionhearted #18380 üzenetére
Legalább te már érted a problémát. Megoldást is tudsz rá?
Például egy felinstallált Totalcommandernek ilyen az indítója:
-
nagyúr
válasz szundybence #18388 üzenetére
Ha csak nem direkt akarod látni soxor egymás alatt az avatarod, akkor légy kedves az 5 percen belüli szerkesztési lehetőséget kihasználni a hozzászólásaidnál!
Avatar mellett piros betűkkel írva, zárójelben lévő Szerkesztés szó.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Aethelstone
addikt
válasz szundybence #18388 üzenetére
Persze az más kérdés, hogy miért használ bárki is TC-t linux alatt, amikor van jópár, sokkal jobb megoldás natívan
Arsenal FC - Go Gunners!
-
szundybence
aktív tag
válasz ubyegon2 #18389 üzenetére
Rendben.
(#18390) Aethelstone: " ... amikor van jópár, sokkal jobb megoldás natívan"
Nem, nincsen. Csak olyan van, ami más. Például ha kapok egy TC-vel szeletelt anyagot, akkor csak a TV-vel lehet ellenőrzéssel összerakni. Mással nem! De van még ilyen dolog száz, csak te keveset tudsz ezeknek a dolgoknak a mélységeiről, azért beszél butaságokat.
[ Szerkesztve ]
-
Aethelstone
addikt
válasz szundybence #18391 üzenetére
csak te keveset tudsz ezeknek a dolgoknak a mélységeiről, azért beszél butaságokat.
A személyeskedést szerintem tessék mellőzni....köszönöm. Nyilván Te vagy minden titkok tudója, de hidd el, hogy bármilyen TC-vel összerakott anyagot fel lehet dolgozni natív linuxos eszközökkel. Max. Te nem ismered ennek a módját.
[ Szerkesztve ]
Arsenal FC - Go Gunners!
-
bull84ghia
őstag
Sikerült a xubuntut és a wint felrakni.
Ma megpróbálom a wifi driveres megoldást is, tegnap már nem volt kedvem este.
Első benyomás a xubunturól hogy meglepően hasonlít az osx-re.Hazámat szolgálom...............ameddig tart a cérna :
-
Aethelstone
addikt
-
törölt tag
válasz szundybence #18391 üzenetére
-
szundybence
aktív tag
válasz #40553216 #18395 üzenetére
Nem, az összerakja, de nem ellenőrzi le. De nem ez volt a kérdésem. Eddig három kérdést tettem fel itt, de egyikre sem kaptam olyan választ, ami előre vitt volna. Pedig én igyekeztem precízen megfogalmazni a problémát. Mégis folyton félremegy valamiért. De miért alakul ez így?
-
Aethelstone
addikt
válasz szundybence #18397 üzenetére
FYI:
http://www.krusader.org/documentation/splitter.html
http://www.krusader.org/documentation/checksum.html
Az olvasás néha marha hasznos tud lenni.
Arsenal FC - Go Gunners!
-
szundybence
aktív tag
válasz Aethelstone #18398 üzenetére
Semmit sem értesz, de nem baj. A lényeg, hogy fejezd be ezt a vonalat. Itt a vége. .
-
Aethelstone
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Filmvilág
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen monitort vegyek?
- Honda topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nintendo Switch
- Alfa, inkább omega az...
- Diablo IV
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Utolsó darab! AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - Ryzenhez!
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest