Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz #19617792 #17347 üzenetére
A MINT nem Buguntu, mert aki azt teszi fel, nem találkozik hibákkal. A 14.04 után eltelt jó pár hét, mire kiadták a MINT 17 RC- t és már szinte abban sem volt hiba. Feltettem, frissítettem és május óta használom gond nélkül. Ubuntu 3 féle DE- vel 1-2 napot se bírt ki könnyen hibák tömkelege nélkül.
Felőlem használhat Ubit, aki akar, de ez nem változtat a tényeken. Pöröghetne a MINT topic is, ha lenne min. Próbálják ki a kezdők a MINT 17 Cinnamont és az Ubuntu 14.04 Unityt és döntsék el mit akarnak használni.Tényleg figyelmesek az eOS- nál, de túl sok mindenre figyelnek, ezért fél év, mire RC- ből lesz valami. Vagy politizálnak vagy dolgoznak.
(#17349) sz.balazs.95
openSUSE- t hagyd későbbre, inkább próbálj ki egy Ubuntu Gnome- ot, az egész jól használható, ha már a MINT nem szimpi, a Unityt is kipróbálhatod, lehet, hogy a Te gépeden pont jól viselkedik.
Mageia helyett a legjobb KDE disztrót, a Chakra- t javallom. Manjaro is nagyon jó kezdőknek, hiába Arch alapú.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
Jim-Y
veterán
válasz sz.balazs.95 #17346 üzenetére
Én munkában RedHat linuxot használok, a CentOs ugye annak az ingyenes változata, és állítólag elég jó. Ha engem kérdezel én tennék egy próbát vele. Nekem most Ubuntum van, de ezt is Gnome Flashback-el használom, így a DE kb olyan mint a RHEL-en (Gnome 2). Én ezt szeretem, nekem ez tetszik
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #17351 üzenetére
"Based on Debian and Ubuntu..."
akkor mi, ha nem Ubuntu? legutóbb még uname -a -ra is Ubuntunak nevezte magát... ez egy Ubuntu kicsit más csomagokkal, amik között akad egy adag saját fejlesztés is, ennyi. nem több, nem kevesebb. ez a tény.
"nem találkozik hibákkal."
bocs, de ezen muszáj lesz egy nagyot röhögnöm. hibátlan szoftver NINCS. mitöbb, mikor Linux Mint 13 LTS-t kellett AD-be beléptetnem egy féléves projekt / beadandó keretén belül, akkor szoptam egy kört, mire használni kezdte az AD-DC serveren a DNS-t... aztán ha ennyire zseniális, akkor mondjuk a Dell miért nem Minttel árusítja a Linuxos gépeit? lehet jó a Mint, és én is két gépen használom (Dell D610 - 13 LTS, Dell OP755 - 17 LTS), működik is, de egyiken picit megroggyant a csomagkezelő egy szokásos frissítés közben. nem kell tőle hasraesni, ennyi a lényeg.
" de túl sok mindenre figyelnek, ezért fél év, mire RC- ből lesz valami."
attól, hogy nem félévente fossák ki az új főverziókat, még nem biztos, hogy kutyaütő bagázs fejleszti. az már elképzelhető, hogy túl kevesen vannak a fejlesztésre és nagyobb fába vágták a fejszéjüket, mint az erőforrással bírják. megesik. btw, Ubuntuból és változataiból is két év mire a "rendes" verzió elkészül (LTS).
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
No, egy kuriózum azért kimaradt, az eOS, de szigorúan csak a Luna! Bluestar Linux is egész jól néz ki. Azt viszont el kell döntened, hogy először Debian vonalon mész végig vagy Arch vonalon. RHEL- Centos vonal nem annyira kezdőknek való, de stabilitásban verhetetlennek mondják.
(#17352) Syl
Már poenkodni se lehet?(#17355) EarL 007
A MINT nem Buguntu,- ezt mondtam, nem azt, hogy a MINT nem Ubuntu.hibátlan szoftver NINCS. mitöbb, mikor Linux Mint 13 LTS-t kellett AD-be beléptetnem egy féléves projekt keretén belül, akkor szoptam egy kört, mire egyáltalán meglátta az AD-DC mellett a DNS-t.
Én kezdő felhasználókról beszéltem, mert ez volt a kérdés, de ez látom nem zavar egy pillanatig sem.
Utolsó bekezdésed igaz! Mea culpa!
[ Szerkesztve ]
-
sz.balazs.95
veterán
„a Unityt is kipróbálhatod, lehet, hogy a Te gépeden pont jól viselkedik.”
egészen pár nappal ezelőttig bezárólag 4 évig folyamatosan azt használtam.
Nekem kimondottan tetszik, csak a több monitor kezelése nem az igazi.
és a jelek szerint az Ubuntu+KDE páros sem a legjobb.szóval akkor tesztelem a CentOS-t és az openSUSE-t, aztán meglátom, hogyan tovább.
[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #17357 üzenetére
Sorry, nem jött le, hogy már 4 éve Linuxot használsz! Igaz, akkor nem értem, miért nem oldod meg ezeket a kezdőknek való problémákat.
Nézegettem a distrowatch-ot, és alapvetően 3 disztró tetszett meg:
Mageia, openSUSE, CentOS.
Ki melyiket ajánlja?Lehet, hogy fenti 3 sor tévesztett meg.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #17356 üzenetére
mondjuk a DNS esete picit árnyaltabb ennél, de az előtt én se sokat böködtem Linuxot, épphogy csak megnézegettem felszínesen. aztán ugrottam fejest...
ebben nem vagyok kukta biztos, de úgy emlékszem, hogy engem az tartott vissza hogy az asztali vasamra eOS-t, Xubuntut, Mintet tegyek, hogy telepítés után ha kapott egy frissítést, meggajdult az xorg és folyvást konfigoltatni akarta az nvidia-settingset, annak ellenére hogy ott virított a jól generált konfig fájl. lehet egy adott verzió volt belőle hisztis.
lehet az Ubuntu tőből eredt a hiba, mert egy Manjaronál nem fordult elő, az meg Arch. ott meg az alap ablakozó volt nyűgös, csúnya tearing volt.
amiben nagy irónia, hogy réges-Ronald Reagan az nVidia driverek voltak megbízhatóbbak és pont az nV-re volt jellemző a tearing másra nem.[ Szerkesztve ]
-
sz.balazs.95
veterán
válasz ubyegon2 #17358 üzenetére
mert nem tudom, hogyan oldjam ez ezeket, pl. azért mert eddig még nem találkoztam ezekkel a hibákkal, és fogalmam sincs, hogy egyáltalán mi okozhatja?
Pl az, hogy a YouTube teljes képernyőben 3200*1080-as felbontáson megy (ami a két monitor össz felbontása), ugyanakkor csak egy képernyőn jelenik meg, ami azt eredményezi, hogy a lejátszó feleslegesen széles az mégis micsoda? Vagy az, hogy a LibreOffice egyik ablaka minden esetben a második képernyőn jelenik meg, azt mégis hol/hogy állítsam be? Szerintem alap dolognak kéne lennie annak, hogy ha megnyitok egy ablakot, akkor az ott nyíljon meg, amelyik monitoron kezdeményeztem a megnyitást.
Értem amit mondasz, de ezekkel mit csináljak? Magamtól nem fogom kitalálni a megoldást, pláne úgy, hogy a probléma forrása is tök ismeretlen számomra.
[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
nagyúr
válasz #19617792 #17359 üzenetére
Tényleg nem egyszerű ez, mert általában az ATI kártyákat említik sokan kevésbé Linux- barátnak és a MINT pont az illeszők terén erős, többeknél olvastam, hogy mindent felismer. Nem tudom tearing terén hogyan áll, mert az inkább DE probléma volt utóbbi időben, xorg is sokat fejlődött.
(#17360) sz.balazs.95
Ahogy az ilyen speciális problémakörökre jellemző, inkább külföldi Linuxos fórumokon lehetne megtalálni a megoldást.[ Szerkesztve ]
-
válasz sz.balazs.95 #17360 üzenetére
Ha bejön a KDE, miért nem próbálod ki a kapitány kedvencét, a Chakrát? Állítólag live cd-ről is betölti a VGA drivereket, szerintem le tudod tesztelni a kétmonitoros megjelenítést.
[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
sz.balazs.95
veterán
Azt túlzás mondani, hogy bejön a KDE. Inkább úgy mondanám, hogy az eddig kipróbált felületek között ez használta a legjobban a két monitort. (GNOME 3 totál rossz pl. ilyen szempontból, bármennyire is szép meg látványos)
Bár ez sem tökéletes, a Unity-vel együtt az a baja, hogy az, hogy melyik képernyőn nyílik meg egy ablak, az sokszor teljesen random dől el, ami elég bosszantó. Na meg más egyéb gondokkal is küszködnek, bár a KDE olyan ~20-30%-kal kevesebb hibát tartalmaz, mint az Unity. Pl. képes rendesen megjeleníteni a hátteret.szóval úgy is mondhatjuk, hogy a KDE-t a funkcionalitása, és nem a kinézete miatt használom.
Bár most egész jól belőttem a külsejét, szóval végül is ezzel sincs sok gond, de azért a Unity szebb, na.[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
ubyegon2
ilyenkor szokták írni sokan, hogy laptopot használnak
Az eredeti hsz-ben nem írta, hogy laptop de örülök hogy neked ez ilyen egyértelmű volt és hogy jót mulatsz.jonnyjoker01
Laptopról van szó.
Laptop-okra nem jellemző, hogy nem menjen át az EDID infó a DDC csatornán. Vagy kell kézzel gyártani egy konfigfájlt a megfelelő felbontáshoz, és/vagy zárt driverrel megpróbálkozni.ubyegon2
A MINT nem Buguntu,- ezt mondtam, nem azt, hogy a MINT nem Ubuntu.
Mi a különbség? A Buguntu-val melyik disztróra céloztál akkor?Üdv,
J -
-
nagyúr
válasz lionhearted #17365 üzenetére
Senki nem állította, hogy a Black gyorsabb, hiába próbálsz hülyének beállítani, de a HDD- s topicokból megtudhatnád, hogy miért megfelelőbb home useroknak a WD Black, mint az SSD.
Hogy jobban megértsd, ha valaki egy mezei autóvásárlónak azt mondja, hogy számára megfelelőbb egy Ford, mint egy Ferrari, azzal nem azt mondta, hogy a Ford a gyorsabb!
Persze, ha Te már mindent tudsz, ahogyan az lenni szokott, akkor megspórolhatod az olvasást!
(#17364) joecontra
Félreértettél, nem tudtam, hogy laptopja van, de a kedvedért az ilyen helyzetkomikumon majd sírni fogok.
Buguntut inkább ugorgyuk, mert ubipitbula veszély van.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
BoB
veterán
válasz ubyegon2 #17366 üzenetére
Szerintem inkább arról lehet szó a HDD-s topkikokban, hogy a már meglévő WD Black user-ek bizonygatják egymást arról hogy jó amit vettek meg használnak.
Mert home user-ként biztos hogy nem cserélném le a rendszer SSD-t semmilyen HDD-re sem.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
N0zer0
senior tag
Jó, de neked ilyen gyurma SSD-d van, amiért csak gyurmavalutát adtál, és olcsóbbra kijöttél
Egyébként meg nekem nincs SSD-m, de amint lesz gépbővítésre zsém, azt fogok venni, mert sokkal jobban megdobja a gép mindennapos használati sebességét, mint akármi más (erősebb proci, több RAM, erősebb videokártya, nagyobb HDD több cache-sel). Egy HDD ma már soha nem jobb vétel az SSD-nél.
-
-
nagyúr
válasz N0zer0 #17368 üzenetére
+ (#17367) bob.zxr
Egy HDD ma már soha nem jobb vétel az SSD-nél.
De. Pontosan akkor jobb, ha egy meghajtót akarsz a gépedbe.Én is veszek majd SSD- t a HDD mellé, de pár hónapja csak egy meghajtót akartam venni. Ebben az esetben a WD Black bizonyult a legmegfelelőbbnek. ha így se értitek, akkor feladom
(#17369) Syl
SSD mellé arra célra meg pont nem a Black, hanem a Red való, még a Red Pro is felesleges lenne![ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz lionhearted #17371 üzenetére
De, csak kicsit drága a Black2.
Ez a Te kezdted téma ismerős az oviból. (személyes névmások írását tanultad?)
-
leslieke
Jómunkásember
Nekem csak SSD van a gépben. Így minden gyors és gyorsan elérhető.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
-
joecontra
addikt
válasz jonnyjoker01 #17375 üzenetére
Indítasz egy root fájlkezelőt. Nautilus esetében ezt írod a terminálba gksudo nautilus majd megadod neki a jelszavadat.
Elnavigálsz a /usr/share/X11/xorg.conf.d/ mappába és létrehozol egy fájlt pl. 20-monitor.conf néven.Megnyitod és nagyjából úgy kell feltölteni, hogy ilyen legyen a szerkezete:
Section "Monitor"
# HorizSync source: builtin, VertRefresh source: builtin
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "LVDS-1"
Modeline "1280x768_60.00" 79.50 1280 1344 1472 1664 768 771 781 798 -hsync +vsync
Option "DPMS"
EndSectionNa azért nagyjából úgy töltöttem ki, jónak kell lennie. Próbáld meg, aztán majd meglátjuk.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz #35202114 #17378 üzenetére
Nem minden az, ami annak látszik, például Syl is csak azt szeretné bizonyítani, hogy a Black a legtartósabb és legmegbízhatóbb vinyó! Egyébként egyaránt remek dolgokról folyik a vita, inkább a felhasználói igények és lehetőségek különböznek! Érdemes összehasonlítani az 1 TB- os HDD és SSD árait. Persze, hogy menőbbek, akiknek SSD- je van! Én nem cserélgetem a gépben az alkatrészeket trendek alapján, csak, ha meghibásodik valami, akkor veszek bele alkatrészt, telefonom se a legújabb szifon.
Mikor a rossz táp megölte a vinyóimat, heteket töltöttem olvasgatással, hogy mit érdemes venni, ami a legmegfelelőbb, nem is kerestem a leggyorsabbat! A poen az, hogy az egyik vinyóm pont egy 5 éves Black volt, ami simán túlélte a sokkot és most is 100/100- as regeneráció után. A másik vinyóm Seagate volt.ripmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
joecontra
addikt
válasz jonnyjoker01 #17382 üzenetére
A xrandr parancsra milyen kimenetet ad?
Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz jonnyjoker01 #17384 üzenetére
Szerintem akkor driver gond lesz, ha betöltődött valami egyáltalán. Milyen GPU van abban a gépben?
Üdv,
J -
-
joecontra
addikt
válasz jonnyjoker01 #17384 üzenetére
Sajnos fogalmam sincs, hogy ahhoz mit kéne letölteni.
Üdv,
J -
Gyick
őstag
hi
adott egy ubuntu vmware-ben aminek megakarok osztani pár mappát a windowsból. beirom ezt a parancsot a terminálba: vmware-hgfsclient akkor kiirja a mappák nevét de nincsenek ezek csatolva..hogy lehetne ezeket csatolni?mount parancsal probálkoztam de nem jött össze.elvileg a /mnt/hgfs/ -ben kellene lennie.Vagy az fstab-ot kellen átirni?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Na most lett elegem a (l)ubuntu vonalból. Felajánlotta a drágaság hogy frissitsem 14.04-re, azóta nem tudok belépni mert feszt azt írja hogy hibás jelszó.
-
törölt tag
válasz jonnyjoker01 #17391 üzenetére
Azzal aztán ki vagyok segítve hogy neked működik. Már kezdem megszokni hogy mindenkinek működik csak nekem nem.
-
N0zer0
senior tag
válasz ubyegon2 #17374 üzenetére
De nem is kell terás SSD-t venni. Bőven elég a 120 gigás, vagy kicsit nagyobb, hiszen a rendszer és a leggyakrabban használt, sebességkritikus programok ráférnek arra is. Adattárnak (képek, filmek, sorozatok, zene, játék, tömörített állományok teszi ki egy átlag felhasználó adatainak nagyját) meg bőven lehetnek egy hagyományos HDD-n.
-
válasz ubyegon2 #17372 üzenetére
Ez egy dualdrive, nem SSHD, semmilyen funkcióval nem rendelkezik, amivel egy SSHD. Mindamellet, hogy win-only. A névmásokat meg kisbetűvel írjuk. És még mindig csinálod... de már nem csodálkozom, alkalmatlan vagy vitára, csak vitát kreálni tudsz. Most úgy tűnik nem találtál követőre. Lehet, hogy óvodai szint, de ennek az okát magadban keresd.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
válasz ubyegon2 #17381 üzenetére
Már rájöttem! Korunk betegsége lehet a háttérben, a funkcionális analfabetizmus...
Sly sose mondott ilyet.
Senki nem mondta, hogy a Black nem egy tartós és erős HDD.
Senki nem mondta, hogy ha felteszed azt a kérdést, hogy szeretnék egy tartós és jó WD(! a sztorid után ez egy nagyon fontos kitétel lehetett a fél éve történt vásárlás előkészítésekor) HDD-t, mert SSD-re nincs keret, akkor ne az jönne ki végeredménynek, hogy a Black a megfelelő választás.
Azt viszont állítottuk (többen), hogy az SSD rendszernek jobb, mint akármelyik HDD, így a Black is. Sőt az SSHD is jobb, mivel pont azt a gyengeséget küszöböli ki, amiért a HDD rendszernek lassú, de szekvenciális értékei viszont nem. A WD nem gyárt, tény, de még lehet jó.
Mindent összevetve, Gyurma Úrnak volt igaza, a saját Black vásárlásod akarod igazolni, és alátámasztani sztorikkal, mindamellett, hogy engem kóstolgatsz, miközben a technológia háttér elmosódik arra hivatkozva, hogy az 1 terás SSD drága. Beszélt valaki erről?
Miközben a vita indíttatása arról szólt, hogy a Black nem a kizárólagos teteje rendszerlemeznek. Csak WD-ben az. És én mit írtam? Hogy az SS(H)D jobb, tárolásra meg ott a lassabb nagy HDD-k. Erre a válasz, hogy hülyevagyok menjek HDD topikba. Majd nemsokkal később, idézek tőled:
"SSD mellé arra célra meg pont nem a Black, hanem a Red való, még a Red Pro is felesleges lenne!"
Tehát mégsicsak a RED kell, mint ahogy én is javasoltam, ami miatt 2 perccel előtte még hülye voltam.
Ja, és szintén ugyanezen poszt:
"Én is veszek majd SSD- t a HDD mellé"
Tehát te is az SSD + HDD híve vagy, de persze nekem van szükségem elmerülni a témában.Szóval, egyszer magadat átlagos home usernek tekintve elhinted, hogy Black a tető ezen a téren, majd utána úgy gondolod, hogy azért kell egy SSD is, ekkor is még home user vagy? Vagy fél évre rá kinőttél a home userből?
Nem kérek rá választ, mert úgy is csak kicsinyes, pökhendi, (mesterséges?) alulműveltségtől áradó poszt jöhet ebből ki.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
-
stopperos
senior tag
válasz #35202114 #17397 üzenetére
Akkor legközelebbre: Recovery módban, hozzáférsz a root felhasználóhoz. Menüben felcsatolod írhatóra a partícókat, és utána passwd <user> -el átírod a jelszót.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
nagyúr
válasz lionhearted #17398 üzenetére
Igazad lehet, mert alapvetően én annyit mondtam, hogy a Black a megfelelő, ha egy meghajtót szeretne venni az ember. Többen nem értették ezt meg, hogy ha egy HDD van a gépben, akkor nem működik az, hogy ott az SSD mellett tárolásra a HDD. Mindeki tudja, hogy az SSD gyorsabb, de abból max 120 GB- os jön ki annyi pénzből.
Végül is nekem mindegy ki mt használ, de miért akarnám én igazolni bárki előtt a Black vétel helyességét? Szerintem próbáld újra megkeresni, hátha megtalálod, ami elgurult.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Karácsonyi telefonajánló 2024
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Építő/felújító topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Xbox Series X|S
- Clicks - Van-e értelme fizikai billentyűzetet rakni egy iPhone-ra?
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Külpolitika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest