- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- Fagyos hangulatú, Intel B860-as deszkák a Colorful receptje szerint
- AMD Strix Point platformra épül az AOKZOE közelgő kézikonzolja
- NAND flash NAS-ként használható mini PC jön a GMKtec berkeiből
- A Jonsbo legfrissebb kompakt házaiba Flex táp való
- Egérpad topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fujifilm X
- OLED TV topic
- Samsung LCD és LED TV-k
- DUNE médialejátszók topicja
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok.
Nem tudjátok, hogy mitől lehet az, hogy időnként lefagy a Chrome (Version 39.0.2171.71 (64-bit)) Ubuntu-n (14.04)?
Úgy kell elképzelni, hogy teljesen random időközönként, teljesen mindegy, hogy hány nyitott lappal, és mindegy, hogy milyen oldalakkal, de elsötétül a Chrome felülete, kiszürkül, olyan mintha menne rá egy fekete overlay és semmit sem lehet vele csinálni, csak bezárni. Előjött már 2 nyitott lappal, de volt, hogy 30 nyitott oldallal jött elő. Nem sikerült párhuzamot vonnom a tartalom és a fagyás között, tehát nem tudom, hogy mi okozhatja. Legutóbb például 2 nyitott lappal, az egyiken youtube-on ment a zene -> meghalt a chrome -> elsötétedett de a háttérben ment tovább a zene.Mivel más ötletem nincs, ezért 2 dologra tudok gondolni:
1. az Ubi hibája
2. a laptopom integrált intel VGA-ja + az Ubi hibájaNem találkozott valaki már ilyennel?
üdv
-
Jim-Y
veterán
válasz imibogyo #17590 üzenetére
Amíg ssd-m volt, addig nekem is az összes disztro "panic"-olt. Próbáltam Mint 13,14,15-öt, Ubuntu 12.04-13.10-et, Debian 6,7-et, meg még pár másikat. Volt ahol ritkábban jött elő a kernel panic, pl Debiannál csak minden 3 leállításból 1x. Máshol másfajta problémák voltak. Azóta lecseréltem a gépet laptopra, ebben HDD-van, ezen minden disztro pöccre megy.
-
Jim-Y
veterán
válasz mAtThEw0319 #17506 üzenetére
Azt már próbáltad, hogy ha végigmegy, majd újraindítasz, jönnek a pöttyök és befagy, akkor kikapcsolod a gépet, kihúzod a pendrive-ot, és rápróbálsz, hogy hátha felment az, csak valami gebasz volt az újraindításnál?
-
Jim-Y
veterán
válasz Fritz Teufel #17492 üzenetére
Azért az of -re is figyelni kell linux live dd
-
Jim-Y
veterán
válasz sz.balazs.95 #17346 üzenetére
Én munkában RedHat linuxot használok, a CentOs ugye annak az ingyenes változata, és állítólag elég jó. Ha engem kérdezel én tennék egy próbát vele. Nekem most Ubuntum van, de ezt is Gnome Flashback-el használom, így a DE kb olyan mint a RHEL-en (Gnome 2). Én ezt szeretem, nekem ez tetszik
-
Jim-Y
veterán
Üdv, a gnome session fallback is elérhető, ha minden igaz:
http://www.webupd8.org/2014/04/how-to-install-and-tweak-gnome.html
valamint
http://www.omgubuntu.co.uk/2014/04/ubuntu-14-04-classic-gnome-flashback-sessionÉn nem próbáltam, nekem még a 12.04-en van session-fallback, és jelenleg még nem tervezek frissíteni, de a Unity-nél jobban tetszik a Gnome2, szóval már egy ideje így használom. Hátránya a Unity-hez képest nem sok van, legalábbis nálam, alapfelhasználásban, max annyi, hogy a Super+D, meg az Alt+TAB nem működik.
Üdv
-
Jim-Y
veterán
válasz Fritz Teufel #14809 üzenetére
Lehet ez csak engem idegesít ebben a témában, de engem idegesít, hogy te használtál valami tök huszadrangú, kevesek által (értem ezalaltt hogy nem egy eclipse, vagy office szintű) használt dolgot windowson, és most fel vagy háborodva (látszólag), hogy linuxon ennek nincs alternatívája. Tudod hány olyan Linuxos feature van, aminek meg windowson nincs alternatívája?! Naugye... törődj bele, hogy ezt Linuxon még nem programozta le senki, vagy igen, csak azt meg nehéz megtalálni a neten, illetve itt van előtted az alkalom. Azért jó a net, hogy ha valamire még eddig nincs megoldás, azt Te megcsinálhatod, és megoszthatod utána a neten.
-
Jim-Y
veterán
-
Jim-Y
veterán
válasz Fritz Teufel #14655 üzenetére
[link]
dd-vel tudsz csinálni bootolható pendrive-ot.assemble: nálam most így néz ki a rendszer, bár még nincs ssd-m.
Ha majd jön SSD annyi változik, hogy a 15 gigás root partíció rákerül.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz Fritz Teufel #14302 üzenetére
Ez mindenkinél így van. Legalábbis.. én pont egy 12.04-es gép előtt ülök, és itt is úgy van, ahogy írtad, az otthoni 12.04-nél is.
-
Jim-Y
veterán
válasz Aethelstone #14104 üzenetére
-> Deluge
-
Jim-Y
veterán
válasz #35202114 #14050 üzenetére
A hdd sentinel letölthető linux rendszerre is, ami emlékeim szerint CLI-re írja ki a merevlemez adatokat kb ilyen formában:
HDD Device 2: /dev/sdc
HDD Model ID : SAMSUNG HM500JI
HDD Serial No: S2HTJ9AZB04573
HDD Revision : 2AC101C4
HDD Size : 476940 MB
Interface : Oxford/SAT USB/ATA
Temperature : 28 °C
Highest Temp.: 43 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 363 days, 8 hours
Est. lifetime: more than 1000 days[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz #68216320 #14027 üzenetére
Nekem 12.04 alatt majdnem minden rendszerfrissítésnél elszáll a gui-m, ha gyorsan feltelepítem újra a catalys-ot akkor megjavul. Az okosok azt mondták nekem, hogy nem a catalystot kellett volna feltennem, hanem amit a rendszer magától felkínált. Ergo én leszedtem az amd oldaláról az amd drivert és azt tettem fel, és ez hal meg minden frissítéskor.
Nem oldottam meg a problémát, hanem egész egyszerűen nem frissítek Azóta nincs gondom az ubival, jól teljesít
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok
Nem tudjátok, hogy hogyan tudnék feltenni egy js interpretert a 12.04-es rendszeremre? Otthon Debian 7-em van, ott sikerült feltenni repobol a spidermonkey-bin -t, amivel utána CLI-n keresztül tudtam javascriptet futtatni.
pl
js -f sample.js
>> sample outputNa most hazajöttem, itt 12.04 van a gépemen, és nincs a repoban spidermonkey. Aptana Studiot használnék amiben van beépített terminál, így ha lenne egy js interpreter a gépeben amit tudok terminálból használni, az merőben megkönnyítené a debugolást.
Üdv
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz Giovanny #13566 üzenetére
A kubuntu KDE-s asztali környezettel rendelkezik, míg az ubuntu alapértelmezetten Unity felülettel. Mindkettő a magasabb erőforrásigényes asztali környezetek közé tartozik, de ha van a gépben min. 2gb ram, akkor nem lesz gond velük. Mindkét DE (desktop environment) megosztja a népet, a KDE sokak szerint túl csicsás, a Unity-t pedig kialakítása miatt szokni kell, és nem is mindenkinek jön be, illetve kevéssé személyre szabható.
Én azt javaslom, hogy végy egy pendrive-ot, és próbálj ki Live-Linuxként 1-2 disztrót különböző asztali felületekkel. Például próbálj ki egy Debian 7-et GNOME3-al, egy Ubuntu LTS-t Unity-vel, és mondjuk egy Arch-Linuxot KDE-vel. üdv
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
válasz janos666 #13318 üzenetére
Értem, hogy mi a gondolatmenet, egyet is értek vele, de ha adattárolás a cél, akkor a hdd jobb befektetés, nagyobb tárhely olcsóbban. Az ssd a jelenlegi formájában egyértelműen azért éri meg, mert gyorsít a rendszeren. Jelenleg alapfelhasználást tekintve tök mindegy, hogy a dokumentumok ssd-n vagy hdd-n vannak, csakhogy míg egy 1 terás hdd-t megveszel 15K-ért, addig egy 1 terás ssd-t mennyiért is kapsz meg?
Még ha nem is féltjük az ssd-t, akkor sem célszerű rajta adatot tárolni (film, dokumentum, zene stb..)
-
Jim-Y
veterán
válasz alevan #13316 üzenetére
Fájlokat nem érdemes SSD-n tárolni. SSD-re csak a rendszer megy, az adatokhoz kell (kéne) egy hdd, hogy növeljük az SSD élettartamát. Ebből következik, hogy egy 120-as SSD-n vígan el kéne futni programokkal együtt egy windowsnak és egy linuxnak is, de még 2 windowsnak és 2 linuxnak is..
[ Szerkesztve ]
-
-
Jim-Y
veterán
válasz Kendek #13078 üzenetére
Ezt nem értem, a frissítést az ubuntu dobja fel az update manager segítségével, az amd drivert meg azért így rakom fel, mert így működik jól ha dupla monitorom (is) van.
megj: általában csak egyet használok, de van egy második monitorom is a gépre kötve.
De ha tudsz jobb és biztos módszert amd driverre akkor ne légy rest megosztani velem
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok
Nem tudjátok, hogy miért száll el minden egyes frissítés alkalmával a grafikus driverem? Akárhányszor jön egy rendszerfrissítés-pack annyiszor frissítés után elszáll a GUIm. Ma is volt egy 66 csomagból álló frissítésem, átolvastam és semmi grafikus driver affektáló nem volt benne, mégis utána eltűnt a bal oldali launcher bar és a fenti taskbar is, csak a chrome maradt meg fullscreenben. Újra kellett tennem konzolból az amd-catalystet és csak így javult meg.
Ezt teszem fel mindig:
amd-driver-installer-catalyst-13-4-linux-x86.x86_64.zipüdv
megj: eddig 4 frissítés jött mióra ubit használok, és 4x kellett újrateleptenem a drivert..
[ Szerkesztve ]
-
Jim-Y
veterán
Áháá, oké köszönöm, akkor szerintem felteszek egy LTS-t Ubuntuból, vagy ha nagyon nem, akkor még teszek egy próbát Debian stable-el is. thx
-
Jim-Y
veterán
válasz fradi81 #12072 üzenetére
De érted, nekem nem is azzal van bajom, hogy mondjuk a wifi driver alapból nincs fent, akkor nekem kell keresni egyet neten és felvarázsolni valahogy, meg az ehhez hasonlók, csak az ilyen teljesen random dolgokkal, mint most ez. Szombaton dolgoztam netbeansben, csak a saját mappámat használtam, tehát még el sem ronthattam semmit, jött egy automatikus frissítés azt feltettem, gép kikapcs, másnapra pedig elromlik az egész rendszer.. Most erre hogy lehet felkészülni? ..
-
Jim-Y
veterán
válasz fradi81 #12068 üzenetére
A gépem a konfigomnál, egyébként i3 proci HD7770-el, szerintem ez egy tök átlagos konfig, és nem kéne ilyet produkálnia egyik napról a másikra :/ Vagy legalább akkor lehetne valahogy orvosolni könnyen, úgy, hogy nem kell hozzá egy fél napot googliznom meg a grub-ot túrnom megoldás után...
kezdek kiábrándulni a Linuxokból, hogy ilyenek történhetnek rajtuk :S
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok.
Meghalt a rendszerem a legutóbbi rendszerfrissítés óta, blank screenel login window helyett, ez egy "gyakori" hiba, találtam róla fórumbejegyzéseket, de nem jöttem rá, a biztos megoldásra. Találkozott már vele valaki?
Hogy lehetne megoldani? Nálam 3 kernel verzió található amiből csak az egyik ad blank screenen kívül mást, de azon keresztül sem tudtam belépni a rendszerbe -
Jim-Y
veterán
Sziasztok. Van 2 monitorom, az egyik felbontása 1920x1080, a másiké 1280x1024. Hogyan tudom ezeket kiterjesztett ablakként használni 13.04 alatt?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen program, ami...?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Építő/felújító topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Egérpad topik
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638