- Megjött a Razer DeathAdder egerek legfrissebb nemzedéke
- Ismét minimalista miditorony érkezett a Fractal Design műhelyéből
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Prezentálta PCI Express 6.0-s SSD-vezérlőjét a Silicon Motion
Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
őstag
válasz
Alaaf Pi #131 üzenetére
lold, jah kb. mintha az nvidia hw nem pont olyan hw lenne mint a többi
Egyébként marha vicces, mert a Fermi-be (GTX 4xx, 5xx) egy korát meghaladó hw schedulert rakott az nvidia, ami nagyon előnyös a low level apiknak, csak utána kiszedte a Keplerben (GTX 6xx/7xx), mert az akkori API-kban igazából semmi előnye nem volt.
Igazából az nvidia, csak azért nem tolta low level apikat, mert megvolt a software kapacitásuk optimalizálni high level drivereket, míg az AMD inkább tolta volna a felelősséget a fejlesztők felé.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
E.Kaufmann #115 üzenetére
Például amikor a low level api megjelenése kapcsán konkrétan kijelentette, hogy az nv-nek vége, mert ezzel az AMD akkora előnye tett szert, hogy esélye nem lesz befogni. Vagy amikor jött hogy win akármennyivel már SW render lesz, így megint hatalmasat fog zakózni az nv és nem lesz mivel a piacon maradnia. Rengeteg ilyen kinyilatkoztatása volt.
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000 #128 üzenetére
Én se képkockánként néztem az FSR-t, de Upscalerként nekem nagyon nem jött be. Nem érte meg a hozott teljesítményt az artifactok. Az engine beépített TAA-ja, meg Upscalerje jobb eredményt adott.
DLSS Upscaler, AA és FG viszont patika.
-
Dragon3000
nagyúr
Persze, ha már az fsr hozta a dolgokat, illetve sok régebbi rtx volt használatban, akkor már az nvidia is hozott frissítést ezekhez. Nem tudom, játékban 3080 mellett nekem semmivel sem volt rosszabb az fsr, mint a dlss, igaz én nem is képkockánként nézem, mint a tesztek.
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000 #126 üzenetére
nahjó, akkor tisztázzuk, már nem is Upscaling-ről beszélünk, hanem Frame Generationről. Ampere (30xx) architektúrában tényleg van Tensor core, de (fejlettebb / gyorsabb) Optical Flow Accelaratort csak az Ada (40xx) kapott.
És főleg Frame Generation témakörben a DLSS fényévekre van minőségben az FSR-től.
Másrészt a legújabb DLSS 4 Transformer modell Upscalert viszont minden RTX kártya megkapja.
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000 #124 üzenetére
Mivel szopattak dlss esetében? a dlss-hez kellenek tensor feldolgozók, az meg régebbi nvidia kártyában nincsenek.
Az olyan FSR megoldások, amik meg megelégszenek csak az ALU-kkal ezért mennek régebbi nvidia kártyákakkal is, messze vannak a DLSS minőségétől.
-
Dragon3000
nagyúr
Azért volt pár, kiszállt az adaptive sync-ből, hogy még előttük kidobja a g-sync megoldást, korábban ott volt a physx, amit a zártsággal meg is öltek, zártság, inkább csak korlátozták, ha nem volt nvidia kártya a gépben, mert ilyen esetben 1 cpu magra volt korlátozva... A dlss esetében még értem is a zártságot, miért is költsön optimalizálásra konkurens termékek esetében, viszont az, hogy a régebbi nvidia tulajokat is szopatta egy ideig vele, nem kapták meg az újdonságokat, mert azt nem tudja a kártya, aztán érdekes mód ezen dolgokat fsr mellett valahogy mégis megkapták a korábbi nvidia tulajok is, ez azért nem tetszett az nvidiának, majd a reflex lett letiltva ilyen esetekben...
-
hapakj
őstag
Az nV minden erejével azon igyekszik, hogy a vásárlóit bezárja a saját ökoszisztémájába
- ezt igazából casual end user (gaming) szempontból egyáltalán nem látom. Elsők között támogatja az ipari standardokat. Ilyen téren egyetlen egy saját megoldása van a DLSS, ami egyébként kiemelkedően jó, de a konkurensek saját megoldásai (XeSS, FSR4) is kezdenek platformfüggőek lenni, pont azért mert speciális hw megoldásokra építkeznek. -
sh4d0w
félisten
Az nV minden erejével azon igyekszik, hogy a vásárlóit bezárja a saját ökoszisztémájába, mellette pedig kicsinálja a konkurens gyártókat. Persze ebben semmi furcsa nincsen tulajdonosi szempontból, hiszen minden cég monopóliumra törekszik, csak az nekünk, ügyfeleknek rossz, mert akkor az árak elszállnak - ilyet már láttunk a zöldektől -, illetve az innováció azonnal leáll.
Azt se felejtsük el, hogy az nV már csinált olyat, hogy nem vállalta a felelősséget, amikor valamit elb.szott, inkább garanciaidőn túlra odázta el a meghibásodást.Na, azt sem szeretném, hogy az AMD kerüljön monopolhelyzetbe, mert akkor pont ugyanígy fog viselkedni, hiszen ha nem tenné, repülne a CEO és a CFO.
-
Sinesol
veterán
Hat igen, fura nem innovativnak tartani azt a vallalatot, aki az utobbi evtized legnagyobb gpu-s merföldköveit szallitotta es nem mellekesen kb egyedül berugta az AI korszakot. Na dehat PH-n vagyunk, itt csak a csoda AMD a menö, ami majd nemsokara jol megmutatja…nembaj, hogy az elmult 10 evben kb. semmilyen igergetes nem jött be.
@Kaufmann:
Nehez megmondani, regota hord össze vegletekig elfogult, teljesen megalapozatlan dolgokat.
Micsoda csodavárás ment anno a HBM-es AMD vga kapcsan is, emlekszem olyanokat mondott ABU, hogy ez megy mindenre, mert a GDDR6 nem éri meg es nagy bajban a zöldek.
Aztan persze ha mar memoria, temetve volt a zöld cég azert is, merthogy “ rossz a memoriabusz felepitese” , elavult a crossbar, nem eletkepes, na es mennyivel jobb a hub ezerelt AMD megoldas. Ennek is vagy 6-8 éve, de lehet több.
Áhh, köteteket lehetne megtölteni a sok legbölkapott dologgal, amik persze sosem valtak valora. -
És ezt úgy hozták össze, hogy gyak. 20 éve mindenki Intelt vesz mindenbe
(Cégek, amik a biztos pont, és százával-ezrével rendelik a gépeket, mindet Intel procival
)
-
Dragon3000
nagyúr
Kihagytál egy nagyon fontos dolgot ezek közül, ami viszont tény, sokszor megszólja valami miatt az nvidiát és intelt, ha az amd ugyanazt csinálja, akkor már hirtelen jó dologként kezeli, nem egyszer fordult már ez elő, akár pár napos hetes különbséggel megjelent cikkeknél.
-
sh4d0w
félisten
válasz
E.Kaufmann #115 üzenetére
Sokkal tobb a kepzelt ok, mint a valosagos.
Abu alapvetoen technokrata es o azt keresi minden egyes fejlesztesben, mi az, ami nem akar bezarni egy-egy piaci szegmenst egy okoszisztemaba, de sokkal inkabb eloremutato. Eppen ezert sokszor ostorozza az Intelt es az nVidiat - sokszor jogosan, de elofordul alaptalan is idonkent.A masik ok, hogy a kulonfele eszkozok tesztjeihez hasznalt szoftvercsomag mar bizony regi, ami nem kepes megmutatni a jelentosebb aspektusait egy-egy fejlesztesnek, de o hajlamos ebbol hosszu tavu kovetkezteteseket is levonni, ami nem feltetlenul allja meg a helyet.
Ebbol az AMD haterek azt latjak, hogy Abut biztos az AMD fizeti.
-
Sinesol
veterán
Inteles cégvezetési okoskodás by Abu, vótmá ilyen vagy ez az első?
-
quailstorm
félisten
válasz
Geri Bátyó #111 üzenetére
Egy autóban több száz MCU van. A csúcs csak a műszerfal/középkonzol mögé kell a nagy panelhez.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
Geri Bátyó #111 üzenetére
A csúcsot is. De nem kell minden kontrollerbe, szenzorba top chip.
-
-
válasz
Dragon3000 #108 üzenetére
Jogos, de mi csak arról tudunk vitázni, ami publikus.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
Geri Bátyó #78 üzenetére
Egyébként ezt a csomó kapacitást lehet megérné autóipar felé eladni, vagy egyéb, nem fontos a - 25nm csíkszélesség mentalitású piacnak.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #91 üzenetére
Csak a nem publikus dolgokról semmit nem tudunk, amik eléggé befolyásolják egy cég életét, így ezek nélkül kár az egészről beszélni. Nem a földbe akarja állítani a céget, hanem rendbe rakni, mert a jelenlegi formájában nem alkalmas a hosszútávú működésre.
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Geri Bátyó #89 üzenetére
Na ezért kellett volna FPGA-kat mélyebben beleépíteni a processzorba. Csak olyan "fix funkciós" eggység lenne éppen a processzorban, amire akkor szükség van.
-
hapakj
őstag
válasz
quailstorm #104 üzenetére
hja amúgy x86-on x86 fordítottunk, ARM-on meg x86-ra vagy ARM-ra
-
quailstorm
félisten
válasz
Geri Bátyó #101 üzenetére
Számít, de nem egészen ez a probléma. Manapság ritkán fejlesztesz desktopra natív appot. Managed kódot most hagyjuk, az más téma.
Embedded vagy server esetén lehet tudni mi lesz a target és arra fogsz fordítani. Ha ez eltér a géptől amin dolgozol, akkor cross-compiler kell.
Ott ahogy hapakj mondja az optimalizálással lesznek gondok, mert nem tudsz direktben iterálni és finomhangolni a hoston, mert nem a host a cél. Külön kontextust kell csinálni, külön "subsystem", más headerek, szóval a lényeg, hogy x86-ról ARM-re fordítani mindig komplexebb probléma lesz mint ARM-ről ARM-re, még akkor is ha nem 100%-ban ugyanaz az ARM a target hanem valami Cortex-M vagy hasonló.
(nem tudom rendesen elmagyarázni, nem vagyok benne ennyire a compilerekben)Szóval ha neked a targeted valami autóipari ARM-es compute module, vagy valami mikrokontroller, vagy adott esetben épp natív ájfón appot írsz, akkor az egy óriási előny, hogy a host architektúra közel van a targethez.
Ennek semmi köze ahhoz, hogy az ARM mennyivel jobb az x86-hoz képest, ez akkor is így van ha RISC V vagy IBM PowerPC a másik arch. -
janeszgol
félisten
válasz
Geri Bátyó #100 üzenetére
Csendes és hűvös. 30 megnyitott chrome tabnál is?
-
hapakj
őstag
válasz
Geri Bátyó #101 üzenetére
Hát ARM-on van Neon, SVE, SVE2, AMX.
Hát én úgy tudom a tényleges kódgenerálás része a fordításnak eléggé elhanyagolható. Inkább a különböző IR-eken végzett optimalizálás viszi az időt.
-
-
válasz
quailstorm #94 üzenetére
Bár mellékes téma, de unokaöcsémnek kellett laptop, mert most kezdi az egyetemet. Nyilván az volt a feltétel, hogy kiszolgálja a 4-5 évet. Az értékhatár 400K volt.
Lett belőle egy ASUS Vivobook S16, Ryzen 7 260-al, ami a 8845 HS átnevezése. Én üzemeltem be és teszteltem is szóval tudom, hogy csöndes és hűvös. -
hapakj
őstag
válasz
Geri Bátyó #97 üzenetére
Mi nincs ARM-en?
Jah értem, ha valamiben elég jó az ARM, akkor nem összehasonlítható
-
hapakj
őstag
válasz
quailstorm #96 üzenetére
Fölötted ment a vita ezerrel hogy az ARM üti az x86-ot mert Apple Silicon, ez volt az érvelés. Pedig ahogy írod nincs is jelen a piac nagy részén.
- Az Apple nincs ezen a piacon, ez nem jelenti azt, hogy nem tudna ehhez megfelelő chipet tervezni.A fixfunkciós egység kicsit ilyen menekülőút meg visszafejlődés a 90-es évekbe.
- én ezt egyáltalán nem látom visszafejlődésnek, ez inkább folyamatos változás. Pl 90-es évek elején CPU magból ment a 3D grafika, aztán megjelentek az abszolút fix funkciós GPU-k, aztán egyre jobban és jobban programozhatóvá váltak. Most megint pakolnak bele egy két fix funkciósabb komponenst. -
Szerintem ezt ma már nem lehet különválasztani, mert annyi "egyéb" van a CPU magok mellett. Ugyanakkor a szoftverek nem mindig használják ki az egyéb cuccokat. Az x86-hoz kapcsolósó dolgokat (MMX, SSE, AVX) viszont elég sok, de ez ARM-en nincs.
Fordításnál meg lehet, hogy az is számít, hogy milyen architektúrára fordítasz, tehát nem igazán összehasonlítható. -
quailstorm
félisten
Még egyszer kérdezem, mi a target?
Mert ha embedded ARM a target és eddig x86-on cross compiler kellett akkor ott kézenfekvő, hogy nyerni fogsz egy csomót.Hát az Apple nem is igazán fókuszál a Workstation piacra és Server piaca meg nincs, akkor miért lennének erre megoldásaik?
Fölötted ment a vita ezerrel hogy az ARM üti az x86-ot mert Apple Silicon, ez volt az érvelés. Pedig ahogy írod nincs is jelen a piac nagy részén.A fixfunkciós egység kicsit ilyen menekülőút meg visszafejlődés a 90-es évekbe. Mivel most nem perifériákban hanem egy chipes dologban gondolkoznak, az a baj vele hogy elveszi a chip térfogatát az általános célú egységektől. Azt nem tudod megcsinálni, hogy ott egy bika Ryzen és mellé benne van minden jó az Apple Siliconból mert nem fér bele. Akkor kevesebb CPU magot tudsz beletenni.
Azt értem, hogy általános célra, ahol nagyon sokszor feladat a JPEG meg az MPEG kódolás, nagyon jól jön. De akkor visszatérünk oda hogy célterületre optimalizált gépek vannak.
-
hapakj
őstag
válasz
quailstorm #94 üzenetére
Pedig a fix funkciós egységek a jövő, eléggé látszik, hogy egyre többet pakolnak be már a GPU-kba is. A GPU-k nyers számítási ereje is kifulladt.
Hát az Apple nem is igazán fókuszál a Workstation piacra és Server piaca meg nincs, akkor miért lennének erre megoldásaik?
Masszív C++ projektek fordításáról van szó.
-
quailstorm
félisten
válasz
janeszgol #90 üzenetére
Nem vagyok meggyőzve arról, hogy nem lehetne nem ordítós laptophűtést csinálni, inkább csak szarnak rá.
Céges laptopokon tapasztalom, hogy évről évre egyre rosszabbak a gépek, ráadásul hangosak is.
Jelenleg Lenovo T14s Gen 2 géppel kell dolgoznom és akkora hulladékot még nem nagyon fogtam, annál kb. csak a HP Zbook volt rosszabb szintén ugyanezzel a 11-ik generációs Intellel.
Én nem értem mi ment félre ennyire, a 10 éves elmúlt HP 450 G1 vagy a Samsung new Series 9 2012 még nem volt ilyen.
Nem fejtem ki a hibákat bővebben, mert offtopic, de meghibásodás, hangszaggatásig túlterhelődés, hajszárító hang meg a Type-C dokkok és töltők összes baromsága előjön.Másik dolog hogy az Apple-nél a halkság az egy filozófia. Akkor is halk lesz a gép, ha megfőzi magát közben, vagy ha throttlingolnia kell (és úgy főzi meg magát közben). Ha megnézed Rossman videóit akkor nem azt látod hogy hűdefasza hűtés van az Apple gépben hanem hogy meg van neki parancsolva hogy kussoljon.
Amúgy meg az a baj a fixfunkciós egységekkel, hogy foglalják a helyet a lapkán. Nyilván kevesebb hely jut GPU-ra, de CPU-ra is. Egy sima alap M2-es Macbookon az Asphalt Legends Unite (full natív, AppStore-os játék, Metal API grafikára) kifejezetten szarul fut egy budget laptophoz képest is. Közben meg melegszik.
Lényeg hogy csodák nincsenek. Ultrabooknak jó nagyon, meg a Mac Minibe is jó nagyon, de se a Workstation se a Server piacba nem jó az Apple Silicon technológiája.
#93hapakj: Fejtsd ki azt a fordítást kérlek. Milyen programnyelv, milyen target, mit fordítasz mire?
Az ARM vs x86 vitához úgy van köze hogy be lett hozva mennyivel erősebb az ARM mert videóvágás. Miközben azt nem is az ARM magok csinálják.
Szigorúan véve nem a processzor részei a videokódolók, nincs benne az ARM designban ilyen. A SoC része és nagyon jól van integrálva. Ezt valószínűleg ARM alapon könnyebb megoldani de annak szerintem inkább a licensing és IP a korlátja, hiszen x86 procit az Apple nem tudott tervezni magának csak venni a boltban.Ha ARM vs x86-on akarunk vitatkozni akkor a korábban már említett Phoronix benchmark vagy a szintén korábban említett Spark job a jó irány. Nem a szubjektív felhasználói élmény egy teljes egészében 1 gyártótól származó terméken.
-
hapakj
őstag
válasz
Geri Bátyó #89 üzenetére
Akkor döntsük el, hogy processzorról beszélünk vagy CPU magról. Hogy lehet már x86 vs ARM vitában felhozni a videó encode dekódolást. Nem mellesleg, ha ténylegesen maga a "CPU" csinálná akkor a mellé pakolt vektorfeldolgozók is fix funkciós egységeknek számítanak? Mert azokból is különböző CPU-kban különböző fajta és mennyiségű van.
Egyébként egyáltalán nem ennyire egyértelmű, hogy az x86 a jobb. Mint mondtam fordításban egyáltalán nem látom előnyét, sőt.
-
-
válasz
Dragon3000 #86 üzenetére
Vannak dolgok, amit biztosan tudunk:
1. Lip-Bu Tan eleve nem akarta Gelsinger (rém)álmát a bérgyártással.
2. Már rövid rávon is jelentős költségcsökkentéseket tervez.
3. Csak olyan projekteket engedne, ami az általa meghatározott nyereségességet hozza.
4. Már rövid távon is nyereségessé akarja tenni az Intelt.Sajnos úgy tűnik, hogy szinte a nullára le akarja vinni az Intelt és onnan építkezni (Ahogy az AMD is csinálta), miközben fontos projekteket kukáz, pl. az üveg szubsztrátumok fejlesztése és a kész, vagy majdnem kész gyártások.
-
janeszgol
félisten
válasz
quailstorm #83 üzenetére
Na, ez már szakmai. Köszi. A két megoldás fogyasztásbrli különbsége, hűthetősége nem ugyanaz. Van igény x86-os szörnyekre toldásokkal, vagy elég az arm, szintén toldásokkal.
Vágok Premiere-ben egy videót. Az M4 Pro max 140W fogyasztással rendelkezik. A Lenovo P16v gen 2-höz 170 wattos táp jár. Oké ebben a kijelző is benne van. De ordít a ventillátora, hogy hűtsön. (I7 Ultra 9, ADA1000). -
Szerintem ebben a vitában az a lényeg, hogy a fixfunkciós egység az fixfunkciós. Tele lehet pakolni egy procit fixfunkciós egységekkel és arra jó is lesz, de minden feladatra ezt nem tudod megcsinálni, tehát lesz egy csomó olyan feladat, ahol maga az architektúra számít és abban az x86 jobb, mint az ARM.
-
hapakj
őstag
válasz
quailstorm #83 üzenetére
hűha, video encode decode-ra fix funkciós egységek vannak, elképesztő. Mi a fenének az ARM magok vágnák a videót?
Ha a CPU magoknak kell csinálni legyen x86, vagy ARM elhasal.
Az hogy specifikus feladatra van cél hw nem meglepő. Intel CPU-k is dugig vannak fixfunkciós hw-ekkel.
De pl compileban nagyon kellemes volt az Apple Silicion teljesítménye, másfélszer kisebb MacBook Pro, zéró zajjal végzett ugyanannyi idő alatt a dologgal, mint az x86
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #82 üzenetére
Attól, hogy folyamat azt írod, hogy csak rendbe kellett volna tenni, ez nem ilyen egyszerű. Elhiheted, hogy nem csak úgy kukáznak ilyen nagy kiadásokkal járó fejlesztéseket. Nem ismerünk minden tényt lehet, hogy a jelenlegi lépéssel csökkentik a veszteséget, míg további szarakodással meg lehet növelnék, ezt az ottaniak szépen végig zongorázták már.
-
ArGab
őstag
A projekten amin dolgoztam idén tavasszal volt egy perf analízis. Összehasonlították ugyanazt a pár Spark jobot különböző EMR cluster-eken futtatva ahol csak az instance type változott (instance-ok száma fix volt, mind 4xlarge).
Leggyorsabb az m7a volt, AMD EPYC alatt. De meglepetésre ár/teljesítmény arányt nézve az m7g Graviton 3 nyert, mivel csak $0,65 az m7a $0,93-as óránkénti árával szemben. Sajnos a Graviton 4-es m8g-t nem támogatta akkor még az EMR, pedig kíváncsi lettem volna az eredményre.
-
quailstorm
félisten
válasz
janeszgol #64 üzenetére
Ezzel csak az a baj, hogy ez egy orbitális tévképzet az emberek fejében.
Benchmark.
A Mac miniben nem!!!!!! az ARM processzor vágja a videót hanem a hardveres enkóder és dekóder egységek.
Ha bármi olyan algoritmus kell amit a fixfunkciós egység nem kezel, akkor jön a kezek széttárása és marad a CPU-n futkorászás jó lassan.Egy komplex, nagy teljesítményű ARM processzor ugyanazon problémáktól szenved mint az x86. Az Apple Silicon ezt úgy kezelte hogy teletolta fixfunkciós egységgel meg acceleratorral ami a vevőközeg specifikus felhasználási eseteire meg az átlag netezős officeozós emberre elég.
Ezt meg lehetne csinálni x86 alapokon is, valamilyen szinten eddig is foglalkoztak vele mert Intel QuickSync is van a világon.
CPU teljesítményt tekintve viszont nagyon gyorsan elfogy az Apple Silicon és nem is tudták igazán skálázni az architektúrát felfelé. Ahogy elkezdtek több CPU magot berakni és nagyobb teljesítményt, úgy jött be a hőtermelés és a fogyasztás problémája. -
válasz
Dragon3000 #80 üzenetére
Azért nincs megrendelő, mert nem felelt meg a valóság annak, amit előtte vetítettek.
Nyilván, ha rendbe is hoznák, már nem lenne annyi megrendelés mint lett volna, de a veszteséget lehetne csökkenteni. -
janeszgol
félisten
válasz
Dragon3000 #80 üzenetére
Pontosan. A cikk tartalmazza is, hogy a piac nem volt kivancsi az Intel 18A-ra. Nagyon keves megrendeles jott ra. Lepni kell a kovetkezore.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #77 üzenetére
Ha nem találsz megrendelőt a 18A-ra, akkor hiába lett erre bízva a jövő, akkor el kell fogadni, hogy ez zsákutca. Szerintem azért a ceo jobban tisztában van a lehetőségekkel, így biztos lehetsz benne, hogy nem csak költség csökkentés van a szeme előtt.
-
válasz
Geri Bátyó #77 üzenetére
szerk utólag: mondok példát
Szerintem jó példa a Samsung. A 3 nm nagyon nem jött össze nekik. Rengeteg pénzt és időt fektettek bele és bár még mindig nem az igazi, de sokat tanultak belőle és a 2 nm már jó lett, de legalábbis sokkal jobb, mint a 3.
Az Intel meg letolt gatyával akar belefarolni a 14A-ba. -
válasz
Baryka007 #63 üzenetére
Már most annyi pénzt költöttek rá, hogy sokáig nem lett volna nyereséges, de ha 1 éven belül nem lesz piacképes, akkor az már mehet a kukába. Az, hogy ott állnak a gyárak és a gyártósorok kihasználatlanul, színtiszta veszteség. A fene nagy költségcsökkentés mellett ez nem tudom, hogyan fog beleférni Lip-Bu Tannak.
-
válasz
Dragon3000 #58 üzenetére
Nekem inkább az az érzésem, hogy Lip-Bu Tan átesett a ló túloldalára. Csak a lefaragásokat és a költségcsökkentést nézi bármi áron. Az, hogy a 18A - ami kimondva a Foundry jövőjét jelentette - gyakorlatilag parkolópályára kerül, szerintem olyan arcvesztés, amiből nagyon nehéz lesz visszatérni.
Ráadásul a potenciális megrendelők csak azt látják, hogy az Intel 10 éve nem volt képes tisztességes gyártástechnológiát összerakni és az ígérgetések ellenére ezt sem. Miért bíznának a 14A-ban? -
sh4d0w
félisten
válasz
julius666 #74 üzenetére
Most mellebeszelsz - mondjuk nem egyedul. Kertem, hogy adj forrasokat az erintett temakorokben, helyette tovabbra is csak dumat kaptam, meg a mutogatast az egyetlen olyan ARM architeckturara, ami pariban van az x86-tal. Nem en temetem az x86-ot, nekem pont megfelel, ellenben te allitod, hogy majd az ARM - hat bizonyitsd, hogy igy van! Ha nem megy, teljesen felesleges e temakorben tovabb szaporitani a szot.
-
julius666
addikt
Milyen feelingek, milyen emóciók? Konkrét számot hoztam piaci súlyra meg konkrét, piaci keretek közt bizonyított, népszerű és elismert ARM alapú termékeket példának, mint az Apple Silicon vagy az Nvidia által tolt cloudos ARM vonalat.
Az a tucat kérdést amit számonkértél rajtam fordított irányban (tehát: miért nem rúg labdába az ARM az x86-al szemben) TE összeszednéd és megválaszolnád nekem? Mert te eddig sok konkrétumot nem írtál, csak feelingeket meg emóciókat...
-
yerico
senior tag
válasz
Geri Bátyó #20 üzenetére
"Bármi, amivel kijössz nullszaldósra, az jó"
Sőt, ha bármi, amit gyártasz, kisebb veszteséget termel, mint ha nem csinálsz semmit, már akkor is termelni kell. Majd a közgazdászok osztanak, szoroznak, és megmondják, hogy milyen stratégia kell először a veszteség minimalizálásához, majd a nyereségességbe fordításhoz. De először a veszteségességet kell megállítani. -
bitblueduck
senior tag
válasz
janeszgol #64 üzenetére
Ugyanez pepitában:
Nézd, az ember megvesz egy Ryzen 5 procit, és simán jó szinte bárhova. A feladatot elvégzi, kiválóenergiahatékonyságvételár mellett. A munkahelyek, az emberek szórakozásához bőven elég az x86., Mindent futtatnak megfelelő sebességgel. Most hiába hatékonyabb az M4, ha mellettetízszer/hússzor többet fogyasztkétszer annyiba kerül.Ezt röhögés nélkül nem tudnám elmondani a főnöknek:
Oké Avid (Media Composer) talán nincs még arm-re, de majd lesz.Hogy?
Ezzel azt akarom mondani, hogy most ugyanazt sokkal kevesebb energiafelhasználással meg tudod csinálni. Persze a fenti tesztekben lemaradt
a teszt nagyobb fele erről szólMeg pl konklúzióban: But where the M4 was really a standout winner was in the performance-per-Watt with the power efficiency typically well in the lead
de valószínűleg bármit írok az x86 neked hulladék lesz (úgy, ahogy másoknak meg az akadt be, hogy az AMD processzorok melegednek). szerintem meg mindkettő teljesen jó, csak a feladathoz megfelelőt kell venni.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Baryka007 #63 üzenetére
A 36 milliárd biztos nem a 18A-ra ment el, hanem mindenre is ami kell a gyártáshoz. Amúgy meg ezek a fejlesztések általában egymásra épülnek, nem úgy működik, hogy megy a fejlesztés a 18A-ra, majd onnan kukáznak mindent és teljesen előröl kezdik az egészet a 14A-val...
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
janeszgol #64 üzenetére
Munkánál a kérdés, most fut-e adott rendszeren az a SW csomag, amelyiket használom. Ha nem, mennyivel drágább a komplett SW parkot lecserélni, ügyfeleken ezt átverni egy másik rendszerre váltás miatt, hogy csendesebb legyen a gép, gyorsabb ex has 10%-ot? Az, hogy adott SW lesz öt év múlva, rohadtul mellékes, ha most kell megoldás.
-
Baryka007
addikt
válasz
bitblueduck #62 üzenetére
Durva... De mikor lesznek már ARM cpu-k alaplapokban ?
Mármint, egy csomó szoftver nem is fog amúgy elindulni azt vágjátok ?
Én is átállnék, de el kéne kezdeni S.O.S. .-ben ... Mert az x86/64 es szoftverek nem fognak arm en elindulniTeljesen más gépi kódot használnak
-
janeszgol
félisten
válasz
bitblueduck #62 üzenetére
Szép teszt. Amúgy ez mennyire világmegváltó teszt? Nézd, az ember megvesz egy Apple M procit, és simán jó szinte bárhova. A feladatot elvégzi, kiváló energiahatékonyság mellett. A munkahelyek, az emberek szórakozásához bőven elég az arm., Mindent futtatnak megfelelő sebességgel. Most hiába gyorsabb az Intel, ha mellette tízszer/hússzor többet fogyaszt.
Egy példa. A céghez, ahol dolgozom vettek Avidre vágógépeket a HP-tól. Darabja mittudomén mennyi volt, de nem volt olcsó. X86. Melegszik, mint a franc, hangos a ventillátora. Nem lett volna jobb feleannyiért/harmadannyiért arm gépeket venni? Apple MAC Minit. Oké Avid (Media Composer) talán nincs még arm-re, de majd lesz. Van viszont Premiere és társai. Premierre is Intel u= laptopok jöttek ADA1000-el. Minek? Búg, mint a franc.
Ezzel azt akarom mondani, hogy most ugyanazt sokkal kevesebb energiafelhasználással meg tudod csinálni. Persze a fenti tesztekben lemaradt... Attól még 4k60 videókat minimális wattból megvág.
-
Baryka007
addikt
válasz
Dragon3000 #61 üzenetére
Ez valóban egy jó kérdés ...
Valószínűleg sok meló lett volna még vele, és 5-6 éven belül hozna csak profitot, ezért leállíthatták... Persze akkor itt a másik kérdés, hogy akkor minek öltek bele $36mrd -ot ...Most lehet hogy a részvényesek bizalmát akarják helyrerakni először, és ha lesz money, és lesz mögöttük olyan erős üzletág, akkor újra belengetik nekik hogy ott van az, azt fejezzük be....
De ez csak tipp.
-
bitblueduck
senior tag
válasz
janeszgol #52 üzenetére
Te is a Tanenbaum könyvől tanultál vagy honnét ez a x86-fóbia?
Vegyük pl az ARM egyik példaértékű implementációját, az apple M4-et és ezt a phoronix tesztet!
a csúcskategóriás x86 versenyzől általánosan gyorsabbak az ARM-nál. persze szörnyű, hogy van amikor 10-20x gyengébbek elvégzett munka/fogyasztás tekintetében.
ha viszont energiahatékonyságra is adó CPU a versenyző pl a Ryzen AI 9 HX 370, akkor hirtelen megváltozik a kép, gyakran 1.5-2x már csak az ARM előnye, de van ahol egy picivel nyer is.
már évtizedekkel ezelőtt is temették az x86-ot, de köszöni szépen megvan, az ultraalacsony fogyasztású rendszereken kívűl eléldegél. azt kár tagadni, hogy az M széria feladta a leckét, de még az ARM miatt nem temetném őket. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Baryka007 #60 üzenetére
A beszélgetésünk, amibe beszálltál már rég nem itt tart, hanem, hogy miért kukázzák a 18A-t és miért nem teszik rendbe, itt biztos azért, mert túl sok pénzbe kerülne és lehet, akkor sem lenne jó, különben költenének rá és nekik is jobb lenne, ha a saját termékeiket újra a saját gyáraikban gyárthatnák a tsmc helyett.
-
Baryka007
addikt
válasz
Dragon3000 #58 üzenetére
Alapjába véve a részvényesek kihátráltak az Intel mögül és ez a legnagyobb probléma...
De miért hátráltak ki?
Azért mert Gelsinger elköltött sok tíz milliárd $ -t a 18A node-ra... meg a bérgyártásra, a gyártósorokra stb... És kudarcba fulladt az egész... Pedig jó ötlet volt, csak nem jött össze...Így a részvényesek bizalmukat veszítették, mivel alapból azért adtak egyáltalán pénzt, mert nagy ígéretek voltak...
Jah meg közben levoltak maradva a 14nm en, aztán a 10nm+++++ on... És a részvényesek itt is elkezdtek kételkedni, hogy tudnak -e ekkora node-ra ütőképes lapkát gyártani, merthogy az ellenfél már 5nm nél járt akkor... És nem akartak egy olyan cégbe fektetni, aki hátrányból indul alapból...
Közben meg a cégnél sok százezer alkalmazott van, saját maguknak gyártják a CPU-ikat nem úgy mint az AMD akik csak dizájnt terveznek...
Meg csomó felesleges osztályt működtetett... Jah meg a gyártásuk is alapból drágább volt... Tehát drágábban gyártottak azonos teljesítményű CPU-t az Intelnél... Ráadásul jött a "degradációs" probléma, amivel nem is az volt a nagyobb gond hogy a felhasználók visszaküldték a CPU-kat... Hanem hogy további bizalomvesztéshez vezetett ez a részvényeseknél...
De tegyük hozzá, hogy nincsenek csődben ! De nyilván nem termelnek profitot most.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #53 üzenetére
Itt megint az a gond, hogy nem tudjuk mi a nagy gond és azt sem, hogy mennyit kellene még rá költeni, hogy jó legyen, ha csak pár 10 millió lenne, azt szerintem rá költenék, így gondolom jóval több lenne és lehet, hogy még akkor is csak feltételes lenne a rendbe hozása...
-
julius666
addikt
Bazz, átfogó szerverpiaci elemzést véletlenül ne adjak itt egy fórum hszben?
Azt vágod hogy én nem egy egyszemélyes tanácsadó cég vagyok egy random ph fórumtopik vita kedvéért. Csak jeleztem, hogy az x86 már egyáltalán nem olyan domináns, mint 10-20 éve.
Hogy vannak még egyes szegmensek ahol az x86 dominál? Naná, amúgy a kutya se venné...
De hogy valami konkrétat is írjak: az Nvidia AI gyorsítói elég teljesítményigényes szegmens neked? Nvidia Grace CPU-ra ajánlom keress rá akkor, ha nincs meg.
-
Kotomicuki
senior tag
Mivel az az attitűd sem változik - vagy már túl későn, már ha... - , mind cégen belül, mind cégen kívül, ami idáig vezette a kékeket és vele együtt a nyugatot is, aminek ez a monopólium a majdnem tökéletes lenyomata - túl sok összpontosul, túl kevés kézben(, ami többség igényeitől egyre távolabb kerül) - , ezért sok esélyt nem látok arra, hogy bármelyik is megmenekülne, vagy a régi dominanciáját visszaszerezze. Vagy nem biztos, hogy kiakarom fizetni ennek az árát..., ha lehetne "olcsóbban" is továbblépni.
Az általuk - a tettükkel, vagy a meg nem tettükkel - kitermelt konkurencia (az AMD "visszajövetele", ARM, Kína, stb.) frissebb, a jelen kihívásainak jobban megfelel és még felfelé ívelő pályán mozognak, mivel van bőven hely az elhaló zsugorodása által rájuk hagyott térben. Aztán, majd ezek is meghaladhatóak lesznek..., ez a természet örök törvénye.
Lásd, akár csak az #1-es hozzászólásban említetteket is.Tehát, önmagában a zintel - már - nem megmenthető..., és majd követi őt is a többi (#52)...
...sajnos, jelen állás - pl. a zeu - szerint velünk együtt!
-
Sokakban él az a hit, hogy van a fiókban valami, amit elő lehet húzni, de nem hinném, hogy ez tényleg bárhol is így működne.
Persze, amikor anno rájöttek, hogy a P4 és a Netburst architektúra zsákutca, akkor ott lett a Core 2, de az nem egy tartalékterv volt, hanem volt mihez nyúlni, mert ott volt házon belül a Tualatin leszármazott laptop vonal (Banias -> Dothan -> Yonah), aminek a következő generációját (Merom), ki tudták hozni desktopra is (Conroe). -
válasz
Dragon3000 #39 üzenetére
Ez így egy az egyben pénzkidobás, bár ezen legalább házon belül fognak valamit gyártani, ellentétben a 20A-val. Nehezen tudom elképzelni, hogy jobb megoldás veszni hagyni párszázmillió dollárt, mint befektetni még pár tízmilliót, hogy aztán bevételt termelhessen.
-
janeszgol
félisten
Tobb arm fejlesztoceg van. Tobb az eselye annak, hogy az uj otletekkel, tervezessel, gyartassal, ergo a frissesseggel siman arm jovokep fog kialakulni. Ellenben az x86 dohos szagu es mar megragta az eger is. Az egyik gyarto meg lavirozgat benne (amd), a masikra keresztet vethetunk (intel).
Ja es csak halkan jegyzem meg. Ha az MS nem fog tudni normalis arm Windows-t fejleszteni (nem ezt az elkurt x86-os formedvenyt ateroltetni), akkor ő lesz a kovetkezo nagy capa, amelyik kihal.
-
Cassi
őstag
Az Intelt a saját nyomorult x86-os monopóliuma tette tönkre. Minden lépésnél az volt a cél, hogy monopólium helyett egy még tökéletesebb monopólium felé tartsanak. Évtizedes távlatban ez tönkretesz minden céget, mert ahelyett, hogy feszült figyelemmel a piacra figyelnének, magukkal vannak elfoglalva.
A másik tényező, aminek a hatása látszik, az amerikai félvezetőipar lassú térvesztése. Ennek csak az első fázisa tart, de 5-15 éven belül komolyan lecsúszhatnak. A 2. vh. után óriási innovációs előnybe került az ország, de ez fokozatosan megszűnik. Azt feltételezni, hogy az Intel azért fog megmaradni, mert ez egy természeti törvény, súlyos tévedés.
-
janeszgol
félisten
+1
Sajnos veled ertek egyet. Azert sajnos, mert fajo azokat kimondani, amit leirtal, de szerintem tokeletesen leirtad a lenyeget. Ilyen feltetelek mellett (>70%reszesedes mellett haldoklik) káros a piacra a cég létezése. Feleslegesen szivja el a levegot a versenytarsaktol, a fejlodestol.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Geri Bátyó #37 üzenetére
Tökéletesen leírtad a problémát és a lényeget igazából.
Intel szinte mindig formálta a piacot, nagyon kevés ideig tudták csak megszorongatni. Viszont ekkora cégnél sose értem miért nem nem készítenek valami "vállalat vésztervet" ha esetleg megszorongatnák a tökeit. Maguknak csinálták egyébként. -
joysefke
veterán
Szeretnem latni azokat az ARM szervereket, amelyek szorongatjak az x86-osokat
Ha az x86 valamiért diszkvalifikálja magát, akkor biztos lehetsz benne, hogy hiába van sok területeken előnye (teljesítmény, fejlesztőkörnyezetek stb) akkor gyorsan erodálódna a a részesedése.
A felhőszolgáltatók a saját szolgáltatásaikat (pld Gmail) már most nagy arányban saját fejlesztésű ARM gépeken futtatják és aktívan dolgoznak rajta, hogy ez az arány csak növekedjen (nyilván a költség és a kontroll miatt).
Desktopon már láttuk, hogy az Apple milyen könnyen váltott, kétszer is, illetve hogy a saját architektúrája milyen potens, milyen ökoszisztéma hozható vele össze. A Windows on ARM bár nem lett sikeres, ennek ellenére bebizonyította, hogy életképes alternatíva lehet, ha az x86 valamiért életképtelen lenne.
Szerintem a vállalati alkalmazásszerverek az a terület ahol a legjobban be van betonozva az x86 és egy komoly balfogása esetén sem csökkenne gyorsan a részesedésük. ez már messze van attól a dominanciától amivel akár csak 15 éve rendelkezett az architektúra.
-
sh4d0w
félisten
válasz
julius666 #43 üzenetére
Oke, akkor legyen specifikusabb: szerverek eseten hogyan alakulnak egymashoz viszonyitva a kulonbozo platformok integer es floating-point muveletekben, DB, web server, AI/ML, cloud native es virtualizacio workloadokban, odateheted a TCO-t, a ROI-t minden teljesitmenyszintre es vegul a szoftverkompatibilitast. Noha a teljesitmeny/fogyasztas mutatot is odarakhatod, az azoknal szignifikans, ahol sok a szerver - felhoszolgaltatoknal, DC-knel, de 1-2 szerver eseteben nem az.
PC-k eseten az Apple Silicon az egyetlen, ami ARM es partiban van egyes esetekben, a Snapdragon mar nincs, ha a teljesitmenyt nezzuk. Lassuk a temakoroket: single es multicore teljesitmeny , gaming, produktivitas, kreativ munka, szoftver okoszisztema, teljesitmeny/fogyasztas mutato.
-
julius666
addikt
És mikor érkezik majd ez a nem x86 CPU?
Passz, de ha az Apple meg tudta csinálni, másnak is sikerülni fog előbb-utóbb. De hogy ne kenjem el a választ, Nvidia-Mediatek közt pl. elég komoly együttműködés formálódik.
Mekkora az ARM részesedése szerver fronton?
Idén a szerveroldali eladások több, mint 20%-a ARM. És egyelőre nem látszik hogy bármiféle törés lenne a növekedésben.
#41 sh4d0w
Szeretnem latni azokat az ARM szervereket, amelyek szorongatjak az x86-osokatMármint milyen szempontból? Teljesítmény? Fogyasztás? TCO? Nem csak egy dimenziója van ennek a kérdésnek és láthatóan piaci igény az van az ARM-re, veszik mint a cukrot. Ezzel párhuzamosan pedig csökken az x86 kompatibilitás igény (ami - főleg linuxos - szerveroldalon amúgy is lazább, mint desktopon)
es pont ugyanigy kivancsi vagyok azokra a PC-kre, amelyek nem-x86 alapon gyozik le x86-os vetelytarsaikat...
Megint csak, milyen szempontból? PC-n is azért rétegigény a teljesítmény...De ha teljesítményre futtatjuk is ki, Apple Silicon miért nem jó példa? Az azért elég komoly gyomros volt az x86 jövőjének. És persze tudom, Applenél a szoftver a hardverre van optimalizálva, de hát arra volt az inteles időkben is, az inteles alma vackokat meg durván szétalázta már az M1 is...
-
sh4d0w
félisten
Soha, senki nem mondta, hogy nem lehet monopolium. Ellenben vannak bizonyos torvenyek, amelyek akkor lepnek eletbe egy ceg kontextusaban, ha monopolhelyzetbe kerul. Peldaul: a Microsoft torvenyt sertett, amikor a desktop OS-ek piacan meglevo folenyet arra hasznalta ki, hogy monopolhelyzetbe keruljon a bongeszok piacan is. Miutan kicsinalta a Netscape-et ezzel, leallt az Internet Explorer fejlesztesevel, hiszen csak o letezett a bongeszopiacon (az Apple az akkori par szazalekos reszesedesevel nem szamitott, ahogy a lathatatlan Opera sem). Meg is latszott az IE-n, mert tele volt biztonsagi lyukkal, de legalabb egyre tobb es tobb oldalt nem tudott hiba nelkul renderelni.
Ugyhogy maradjunk annyiban, hogy a monopolhelyzet egy identitasnak jo: annak, aki uralja az adott piacot, senki masnak.
-
Tasunkó
őstag
Ja hát, ez meg a másik, hogy ennyire lehet tájékozódni a médiából. Évtizedek óta azt tejesztik, hogy szabad verseny, konkurenciaharc, monopólium ellenesség, aztán nincs is ilyen törvény, hogy nem lehet monopólium. De akkor érdekes, hogy miért van mindenből 2? Ati/Nvidia, Intel/Amd, Xbox/Playstation, Ferrari/Mclaren, Messi/Ronaldinho. Mindig 2. A monopóliumot ha valami eléri, rögtön megcsinálja a konkurenciáját.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #37 üzenetére
Emlékszel még a 10nm-re, hány évig próbálták rendbe hozni, mire valamire is használható lett? Ha most ugyanezt tennék, még nagyobb lemaradásban lennének. Illetve nem tudod milyen gondok vannak, miért nem felel meg az intelnek sem, miért megy a tsmc-hez, ami plusz kiadás nekik is, ha rendbe tudnák hozni a 18A-t, biztos megcsinálnák, de mivel így döntöttek, valószínűleg nem éri meg vele tovább foglalkozni.
-
A.Winston
tag
Beast Lake & Royal Core FTW!!!!
Az se lenne erdekes ha hetszamjegyu ara van, nvidia megmutatta xx90es szeriaval, hogy a highend piac kimerithetetlen.. -
válasz
Dragon3000 #32 üzenetére
Az Intel lassan legendásan híres lesz arról, hogy teljesen rosszul mérik fel a piaci igényeket. Megszokták, hogy ők formálják a piacot és mióta nem így van, szinte csak rossz döntéseket hoztak.
Az meg, hogy meg sem próbálják helyre hozni, valójában magától Lip-Bu Tantól van, hiszen most nyilatkozta, hogy már meg sem próbálnak ügyfeleket keresni. Magyarul, most nem jó és már nem is lesz az.
Nem tudom, honnan veszi, hogy a 14A majd jó lesz. Azt sem tudják, hogy a mostaniak miért nem azok. Minden erőmmel a probléma megoldásán dolgoznék, hogy a következőnél ne kövessem el ismét. -
Alaaf Pi
senior tag
A keresztlicensz szerzödést folyamatosan újratárgyalják és pakolnak bele újabb mikrokódokat, utasításkészleteket. Része például az x64 utasításkészlet is.
Ha az Injtel megszünik, akkor nem marad más gyártó, aki gyárthat x86 chipet, csak az AMD. És az onnantól monopólium lesz.
#26 Tasunkó: Jönni jöhet, csak valahonnan szereznie kell licenszet. Az meg nem megy egy csettintésre.
#27 julius666: És mikor érkezik majd ez a nem x86 CPU? Mekkora az ARM részesedése szerver fronton? Vagy bármi nem x86 megoldásé. -
gabor7th
addikt
Sokkal drágábban adni ugyanazt, miközben egyre jobban a versenytársakat választják... Én fognék az Intel-re...
-
Valamivagyok
tag
Gelsinger álmát fogják még nyögni egy pár évig. Ha a foundryt valahogy külön cégbe apportálnák a maradék elműködne, de így azért elég durvák a számok. Az AMD max fele akkora mégis nyereséges. Kíváncsi leszek mit nyesegetnek még le. De tippre azt fogják átélni mint az AMD 10-15 éve.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #31 üzenetére
Azt azért lehet előre tudni, hogy milyen buktatók lehetnek és kb mi várható, ha ezek sem hozzák már az elvárható szintet, akkor bele se kezdenek.
Honnan van az információ, hogy meg sem próbálták rendbe hozni? Biztos elköltöttek rá sok milliót és ááá nem lett jó inkább kukázzuk, valószínűleg nem ment jól a rendbe hozás sem, amiről inkább nem nyilatkoztak, mert még rosszabb hírverés lett volna belőle és próbálták a legjobb megoldást választani, hogy a következő lesz az igazi. -
válasz
Dragon3000 #23 üzenetére
Senki sem fogja tudni előre, hogy 4-5 évvel később min lesz megfelelő haszon. Lehet, hogy félúton kiderül, hogy változott a piac és akkor kukázzák, vagy pont az ellenkezője, vagyis lenne rá kereslet, de akkor nem bólintottak rá.
Azért nem érdekel senkit, mert nagyon nem hozza, amit ígértek. Meg sem próbálják rendbehozni, hogy később lehessen rá ügyfeleket fogadni.
-
-
Tasunkó
őstag
A legkisebb nem monopólium az a kettő, tehát ha megszűnik, jön az Intel helyébe a NotAMD cég. Az AMD is NoIntelként kezdte. Vagy a NoPlaystation. A monopólium ellenes törvény kimondja hogy 2-nek kell lenni, paszulydebab.
-
joysefke
veterán
Ezeknek szerintem manapság nincsen realitása.
1,
A keresztlicensz szerződés óta évtizedek teltek el és a világ megváltozott. A szerződést újra lehet tárgyalni, különösen a várható trösztellenes vádak illetve a partnerek nyomására. Az AMD-nek a prioritása nyilvánvalóan az lesz, hogy minnél jobb helyzetbe kerüljön a piacon és ez nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy szembe szélbe vizeljenek miközben a nagyok fújják a passzátszelet (MS és felhőszolgáltatók, OEM gyártók hada).2, Az x86 ma már messze nem megkerülhetetlen. Kliensen például a legtöbb szoftver böngészőben fut, ami pedig nem, annak a nagy része is viszonylag flexibiliesn fordítható más architektúrára vagy eleve interpretált.
3,
Az Intel kiesése nem azt jelenti, hogy az AMD azonnal átveszi minden korábbi pozícióját x86-on. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Dragon3000 #23 üzenetére
En is igy emlekszem, szerintem nem a mostani portfoliora kell gondolni.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Geri Bátyó #20 üzenetére
Kijelentette, hogy csak olyan terméket adnak ki, ami legalább 50% nyereséggel adható el. Ilyen szerintem jelenleg nincs nekik. Nagyon rossz stratégiának gondolom, hogy sok pénzért kifejlesztesz valamit, ami aztán megy a kukába.
Ez nem úgy volt, hogy az olyan fejlesztések maradhatnak, illetve kapnak pénzt, amik esetében áll majd az 50% körüli haszonkulcs?
A 18A mellékvágányra állítását sem tartom jó ötletnek. Folyamatosan az ment, hogy na, az majd jó lesz. Most meg az, hogy majd a következő.
Ha nem érdekel senkit, akkor mégis mit csináljanak vele? -
GreatL
őstag
Ha a veszteségeket az amerikai adófizetők állni fogják nekik akkor tulajdonképpen addig zsugoríthatja a céget amíg akarja. Úgyis 3 nanométer jön most, alapterületüknek is meg fog felelni.
-
TR3
tag
válasz
Geri Bátyó #20 üzenetére
Az a baj, hogy nem érted a fogalmakat. Lip-Bu Tan nem nyereségről beszél, hanem bruttó haszonkulcsról. Ennél csak a közvetlen gyártási költségekkel számolnak, semmi mással. Minden egyéb kiadást működési költségként tüntetnek fel az amerikai eredménykimutatásokban. Az utolsó negyedévben ez Intel haszonkulcsa 36.9% volt, de ettől a cég még veszteséges. Ha 10-20% lenne a bruttó haszonkulcs, akkor akár rögtön be is zárhatnának.
Az AMD egyébként mostanában érte el az 50%-os haszonkulcsot, de ha figyelembe vesszük a többi költséget, akkor az jön ki, hogy a nyereségük 9-10% körüli. -
A kirugdosások, részlegleépítések, kiszervezések lehet, hogy rövid távon megoldást jelentenek, de ugyanakkor kockázatosak is, mert nagyon könnyen a visszájára fordulhat az egész, ki lesznek szolgáltatva egy külső cégnek.
Ráadásul ami nagyobb baj, hogy Lip-Bu Tan Kijelentette, hogy csak olyan terméket adnak ki, ami legalább 50% nyereséggel adható el. Ilyen szerintem jelenleg nincs nekik. Nagyon rossz stratégiának gondolom, hogy sok pénzért kifejlesztesz valamit, ami aztán megy a kukába. Bármi, amivel kijössz nullszaldósra, az jó, de ha van 10-20% nyereség is, az még jobb.
Semmijük nincs AI terén, a Falcon Shores is a fiókban kötött ki, mert nem versenyképes. Mindezt egy olyan piaci környezetben, amikor minden ilyen chipet visznek, mint a cukrot. Nehezen hiszem, hogy legalább annyi kereslet ne lett volna rá, ami a fejlesztési költséget visszahozza.
A 18A mellékvágányra állítását sem tartom jó ötletnek. Folyamatosan az ment, hogy na, az majd jó lesz. Most meg az, hogy majd a következő. Ki a fenét fog érdekelni így a következő?
-
Kamikaze75
tag
A TSMC is megvenné az Intelt csak ugyebár jogi akadályai vannak. Azonnal szétkapnák a céget AMD-vel karöltve. Sajnos túl kényelmes volt az Intel évekig , nem beszélve a minőségi problémákról
-
Egon
nagyúr
Annyira jó olvasni, hogy Abu a gigacégek vezetéséhez is úgy ért, mint a videokártyákhoz...
-
pelgrim_v1
tag
Ez így jogos, de nem az a megoldás hogy szűnjön meg. Sőt. Nagyon hosszú kommentben lehetne taglalni hogy mennyire rossz lenne mindenkinek (jelenleg még a konkurenciának is) ha kiesnének
a megoldás a cég újra struktúrálása is és ha hihetünk a híreknek, ezt realizálták és elkezdték, de ennek eredményét még évekig nem fogjuk látni.
-
joysefke
veterán
Az intelre hosszú távon nem csak, hogy szükség nincsen, hanem az iparra nézve egyenesen káros a jelenléte.
Egy olyan cégről beszélünk, amely 70%-nál magasabb piaci részesedés mellett is dögrováson van. Egy olyan rugalmatlan vállalati struktúrát sikerült kialakítaniuk amely képtelen tolerálni egy akár kisebb piacvesztést is, amely csak akkor tud valahogyan -nem túl hatékonyan- működni, ha gyakorlatilag monopolhelyzetben van, a piaci helyzetét lehetőleg évtizedre bebetonozó OEM szerződések mellett. Itt azonban könnyen kiszoríthatja versenytársait, ha megszalad a szekér.
Az iparnak nem lehet érdeke az, hogy akár irreális költségszint mellett életben tartson egy monopóliumot ahelyett hogy több hasonló súlyú, egymással versengő beszállítóra építene.
-
Busterftw
nagyúr
Ez nem ilyen egyszeru, mert az AMD mar tobb eve eros prioritast szabott meg.
Az Epycen/gyorsitokon van a hangsuly, nem a consumer piacon. Evek ota a kulonbozo APU-kra is varni kellett, honapokat csusztak, mert nincs eleg kapacitas mindenre.Nezzuk a Q4 2024-et peldanak, az Intel consumer CPU piaci reszesedese 75% volt, az kb 50 millio CPU.
A gyartoi kapacitas veges es az AMD nem tud olyanok ellen licitalni, mint az Apple-Qualcomm-Nvidia. -
bteebi
veterán
Kell, és lesz is. Az AMD is volt, hogy majdnem csődbe ment (talán többször is) - de nem hagyták, mert nem lehetett hagyni. De egyébként se rossz az Intel, csak most épp az AMD valamivel jobb. Nem nagyon HC felhasználónak - pl. nekem - mindkét gyártó termékei megfelelnének. Már ha költenék rá... de igyekszem nem, mert tulajdonképp minek. Játék híján a közel 10 éves brand gépeimmel (4. generációs i5, DDR3) is elvagyok.
-
Cassi
őstag
A rövid verzió meg az, hogy az Intelre nincs már szükség. Túl van tárgyalva az egész.
A DEC-nek a nyolcvanas évek végén 140 ezer dolgozója volt, PDP, VAX, Alpha, hatalmas tudásanyag, minden komolyabb cégnél ott álltak a termékei. 10 évvel később már nem léteztek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo LOQ 15IRX9 - i5 13450HX, 16GB, RTX 4060 8G, 1TB M.2 (Gari: 2027.03.11.)
- LG 34WR55QK-B - 34" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - FreeSync Premium - HDR 10 - USB Type-C 65W
- ELADÓ Fanatec Club Sport Pedal V2
- Lenovo ThinkCentre M73 4-magos Core i5 asztali PC 16Gb Ram
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! MSI Suprim X RTX 3080 10GB Videokártya!
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest