- SSD kibeszélő
- Házimozi belépő szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- ASUS notebook topic
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
nobiand
aktív tag
Sziasztok!
Lehet láma kérdés, de nem nagyon értek a dologhoz. Adott egy gép, amiben ketté van osztva a vinyó. Amin a windows van és leformázom, és feltelepítem rá az ubuntut, akkor a másik partíción megmaradnak az adatok? Van erre egy leírás, hogy hogyan fogjak hozzá? Köszönöm. Ja és ha számít win 8.1 van a gépen. -
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17194 üzenetére
Ahogy mondod, szerencsére a KDE a legkönnyebben testreszabható asztali környezet. Itt nem rejtenek el semmilyen beállítást.
Itt nézelődhetsz témák, ikonok, stb után: http://kde-look.org/
Ikonok terén én ezeket kedvelem:
De pl. az evolvere sem rossz.
-
-
fradi81
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17192 üzenetére
Próbáld ki a KDE-t.
-
apróbb, de baromi idegesítő bugok:
bug1:
több monitor esetében, ha a hátteret középre igazítom, akkor a hátteret levágja a kisebb felbontású monitorhoz, és azt rakja be mindkét monitorra:bug2:
néha nem jelennek meg az ablakok bal felső sarkán az ikonok (bezárás, kis méret, stb.), habár teljes mértékben funkcionálnak, csak nem jelennek meg:bug3:
nem lehet rendesen beállítani, melyik monitor legyen az elsődleges, illetve be lehet állítani, de kb. semmit nem ér, teljesen véletlenszerű, hol nyílnak meg a programok, amiket megnyitok.
Ráadásul ez játéknál pl. igencsak nagy probléma, mert még véletlenül sem az elsődlegesen használt képernyőn jelenik meg, hanem a másodlagoson.bug4:
A beágyazott flash videók teljes képernyőben vagy a másik képernyőn jelennek meg, ami külön komikus, mikor az elsődleges képernyőn ott a weblap, benne egy nagy feketeséggel, mert az Ubuntu úgy gondolja, hogy én a másik képernyőn akarom nézni. A másik variáció, amikor úgy gondolja, hogy a két kijelző felbontását összeadja, de csak az elsődleges kijelzőn jeleníti meg a videót, így az indokolatlanul széles, mert az Ubuntu úgy gondolja, hogy a 3200*1080-ra húzott lejátszót nagyon jó 1920*1080-on nézni.Szóval mindent összefoglalva az Ubuntu több monitoros kezelése igencsak ritkaszar.
-
azt hiszem rájöttem a hiba okára:
Tegnap óta szarakodik a net. A Firefoxnak van egy olyan érdekes tulajdonsága, hogy ha szarakodik a net, akkor maga a böngésző teljes egészében lelassul, ami viszont kihat a gép sebességére is.Már csak azt lenne jó tudni, hogy hogyan lehet megoldani, hogy ez a három dolog egymástól független legyen.
Illetve jó lenne tudni, hogy a net sebessége miért befolyásolja a Firefox sebességét.
(itt értelemszerűen nem az oldalbetöltés sebességére kell gondolni, hanem magának a szoftvernek a sebességére.) -
stopperos
senior tag
Nézd meg, hogy mi eszi benne a memóriát: [link]
-
válasz
sz.balazs.95 #17187 üzenetére
A HDD smart értékeket nézted már?
-
válasz
sz.balazs.95 #17186 üzenetére
-
válasz
sz.balazs.95 #17185 üzenetére
egész pontosan egy ilyen van: [link]
-
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17183 üzenetére
Milyen vga milyen driverrel megy?
A 2D mód meg van még itt a unity-nél? Próbáld már ki azzal mennyit eszik.
-
-
BoB
veterán
válasz
sz.balazs.95 #17181 üzenetére
-
válasz
sz.balazs.95 #17179 üzenetére
egyébként hogy tudok pontos képet kapni arról, hogy mi mennyire terheli a gépet?
Vagy hogy deríthetem ki, mi okozza azt, hogy a CPU illetve a RAM használat éppen csak érinti a 20%-ot, mégis döglassú minden?
a Rendszerfigyelő ebben nem feltétlen tud segíteni. -
Miért van az, hogy az X.org egy idő után eléggé meghízik, és akár több GB RAM-ot is képes lefoglalni?
Illetve ilyenkor eléggé belassul minden, akkor is, hogyha vagy 3-4 GB áll még rendelkezésre. -
HollyBoni
veterán
Köszönöm!
-
BoB
veterán
# find / -name *mp3 -or -name *avi -or -name *mp4
Az -iname kapcsoló különbséget tesz kis és nagybetű között, thát .MP4 esetén nem adja ki mert nagy betűvel van.
Az -or kapcsoló a vagy , így nem kell külön find parancsokat futtatni, egy elintézi ezt.
Ha csak a könyvtárak kellenek amik tartalmaznak pl. mp3 fájlokat:
# find / -name *mp3 -printf '%h\n' | sort -u
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Nagyon kezdő Ubuntus vagyok, live pendriveről kéne adatokat menteni egy particióról. Valahogy az összes média fájlt kéne kilistáznom, erre van valami egyszerű mód?
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
Az alábbi pastebin-ből meg tudja valaki mondani, hogy miért csak harmadjára, negyedjére sikerül működésre bírni a hálózatot?
Legalább ennyiszer indítottam újra a modemet (mindig sikeresen felment a hálózatra) és kétszer a gépet de még a modem diagnosztika oldala sem jött be. Azt megpingelve pedig a network unreachable szöveget dobálta.
Mindezt úgy, hogy a modem már rég fent volt a hálón. Egyszer még olyat is csinált, hogy bejött a modem diagnosztika oldala majd pár másodperc múlva elment.Kérlek segítsetek mert ezt minden nap el kell vele játszanom és annyira nem mókás. Nem az lenne a normális, hogyha indítom a gépet a modemmel együtt akkor ha a rendszer és hálózati kapcsolat fizikai rétege is felállt akkor működjön egyből?
Kábelmodemes internet dhcp-ről kapok IP-t, NetworkManager nincs ha ez számít.
Köszönöm előre is.
Üdv,
J -
dragon1993
addikt
válasz
dragon1993 #17160 üzenetére
A "sudo apt-get install bsdutils" megoldotta.
-
pepe08
csendes tag
válasz
Fritz Teufel #17167 üzenetére
Sajna ez nem segít...
-
pepe08
csendes tag
Sziasztok!
Most vettem egy új lapotopot, méghozzá egy Lenovo G50-30-at Realtek wifiset. /rtl8723be/
Azt sikerült angol nyelvű oldalakról megtudnom, hogy a Kernel verzióban még nincs benne ennek a wifikártyának a drivere.Tudnátok segíteni nekem szájbarágósan, hogy hogyan kéne telepítenem?
Valaki találkozott már ezzel a problémával?Köszi
-
Benex
senior tag
válasz
Kendek #17159 üzenetére
Köszönöm, mostanra már nekem is jó lett, de délelőtt még megállt
Valaki tette már fel az új elementary-t ? Én nagyon gondolkozom rajta, de nem tudom mennyire használható, vm-be már feltettem , ott teljesen stabil, de nem tudom mennyire mérvadó az.
Előre köszönöm a választ az elementary os-ra
-
gyulank
addikt
válasz
Fritz Teufel #17162 üzenetére
Hol? Nem próbáltam, mert nem volt mit próbálni. Max. teljes képernyőre tehetem a képet, de beállítás nincs Linuxos Skype-ban.
-
gyulank
addikt
A Skype kameraképét be lehet állítani valahogy? Találtam egy guvcview nevű programot, itt alapból ugyanolyan a kép, aztán beállítom, de skype-on nincs változás. Aztán telepítettem a luvcview-t, az alapból olyan képpel jelent meg, mint amit a másikon beállítottam. Gondolom ugyanazt állítják. De a Skype-ra nem hat.
-
dragon1993
addikt
Sziasztok. Az openvz-s VPS-emen lenne egy kis problémám.
Nem tudok se mysql se mariadb-t telepíteni.A következő hibát dobja:
dpkg: error processing package mysql-server-5.6 (--configure):
subprocess installed post-installation script returned error exit status 127Teljes output:
root@vps:~# apt-get install mysql-server-5.6
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following extra packages will be installed:
libaio1 libdbd-mysql-perl libdbi-perl libhtml-template-perl libmysqlclient18
libterm-readkey-perl mysql-client-5.6 mysql-client-core-5.6 mysql-common
mysql-common-5.6 mysql-server-core-5.6
Suggested packages:
libclone-perl libmldbm-perl libnet-daemon-perl libplrpc-perl
libsql-statement-perl libipc-sharedcache-perl mailx tinyca
The following NEW packages will be installed:
libaio1 libdbd-mysql-perl libdbi-perl libhtml-template-perl libmysqlclient18
libterm-readkey-perl mysql-client-5.6 mysql-client-core-5.6 mysql-common
mysql-common-5.6 mysql-server-5.6 mysql-server-core-5.6
0 upgraded, 12 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 20.6 MB of archives.
After this operation, 155 MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue? [Y/n] Y
Get:1 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/main libaio1 i386 0.3.109-4 [6 578 B]
Get:2 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/main mysql-common all 5.5.38-0ubuntu0.14.04.1 [14.1 kB]
Get:3 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/main libmysqlclient18 i386 5.5.38-0ubuntu0.14.04.1 [592 kB]
Get:4 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/main libdbi-perl i386 1.630-1 [881 kB]
Get:5 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/main libdbd-mysql-perl i386 4.025-1 [99.6 kB]
Get:6 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/main libterm-readkey-perl i386 2.31-1 [27.2 kB]
Get:7 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/universe mysql-client-core-5.6 i386 5.6.19-0ubuntu0.14.04.1 [4347 kB]
Get:8 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/universe mysql-client-5.6 i386 5.6.19-0ubuntu0.14.04.1 [4873 kB]
Get:9 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/universe mysql-server-core-5.6 i386 5.6.19-0ubuntu0.14.04.1 [4223 kB]
Get:10 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/universe mysql-server-5.6 i386 5.6.19-0ubuntu0.14.04.1 [5459 kB]
Get:11 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/main libhtml-template-perl all 2.95-1 [65.5 kB]
Get:12 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/universe mysql-common-5.6 all 5.6.19-0ubuntu0.14.04.1 [15.0 kB]
Fetched 20.6 MB in 2s (10.1 MB/s)
debconf: delaying package configuration, since apt-utils is not installed
Selecting previously unselected package libaio1:i386.
(Reading database ... 13205 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../libaio1_0.3.109-4_i386.deb ...
Unpacking libaio1:i386 (0.3.109-4) ...
Selecting previously unselected package mysql-common.
Preparing to unpack .../mysql-common_5.5.38-0ubuntu0.14.04.1_all.deb ...
Unpacking mysql-common (5.5.38-0ubuntu0.14.04.1) ...
Selecting previously unselected package libmysqlclient18:i386.
Preparing to unpack .../libmysqlclient18_5.5.38-0ubuntu0.14.04.1_i386.deb ...
Unpacking libmysqlclient18:i386 (5.5.38-0ubuntu0.14.04.1) ...
Selecting previously unselected package libdbi-perl.
Preparing to unpack .../libdbi-perl_1.630-1_i386.deb ...
Unpacking libdbi-perl (1.630-1) ...
Selecting previously unselected package libdbd-mysql-perl.
Preparing to unpack .../libdbd-mysql-perl_4.025-1_i386.deb ...
Unpacking libdbd-mysql-perl (4.025-1) ...
Selecting previously unselected package libterm-readkey-perl.
Preparing to unpack .../libterm-readkey-perl_2.31-1_i386.deb ...
Unpacking libterm-readkey-perl (2.31-1) ...
Selecting previously unselected package mysql-client-core-5.6.
Preparing to unpack .../mysql-client-core-5.6_5.6.19-0ubuntu0.14.04.1_i386.deb . ..
Unpacking mysql-client-core-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Selecting previously unselected package mysql-client-5.6.
Preparing to unpack .../mysql-client-5.6_5.6.19-0ubuntu0.14.04.1_i386.deb ...
Unpacking mysql-client-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Selecting previously unselected package mysql-server-core-5.6.
Preparing to unpack .../mysql-server-core-5.6_5.6.19-0ubuntu0.14.04.1_i386.deb . ..
Unpacking mysql-server-core-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Setting up mysql-common (5.5.38-0ubuntu0.14.04.1) ...
Selecting previously unselected package mysql-server-5.6.
(Reading database ... 13577 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../mysql-server-5.6_5.6.19-0ubuntu0.14.04.1_i386.deb ...
debconf: unable to initialize frontend: Dialog
debconf: (No usable dialog-like program is installed, so the dialog based frontend cannot be used. at /usr/share/perl5/Debconf/FrontEnd/Dialog.pm line 76.)
debconf: falling back to frontend: Readline
Configuring mysql-server-5.6
----------------------------
While not mandatory, it is highly recommended that you set a password for the
MySQL administrative "root" user.
If this field is left blank, the password will not be changed.
New password for the MySQL "root" user:
Repeat password for the MySQL "root" user:
Unpacking mysql-server-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Selecting previously unselected package libhtml-template-perl.
Preparing to unpack .../libhtml-template-perl_2.95-1_all.deb ...
Unpacking libhtml-template-perl (2.95-1) ...
Selecting previously unselected package mysql-common-5.6.
Preparing to unpack .../mysql-common-5.6_5.6.19-0ubuntu0.14.04.1_all.deb ...
Unpacking mysql-common-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Setting up libaio1:i386 (0.3.109-4) ...
Setting up libmysqlclient18:i386 (5.5.38-0ubuntu0.14.04.1) ...
Setting up libdbi-perl (1.630-1) ...
Setting up libdbd-mysql-perl (4.025-1) ...
Setting up libterm-readkey-perl (2.31-1) ...
Setting up mysql-client-core-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Setting up mysql-client-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Setting up mysql-server-core-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Setting up mysql-server-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
debconf: unable to initialize frontend: Dialog
debconf: (No usable dialog-like program is installed, so the dialog based fronte nd cannot be used. at /usr/share/perl5/Debconf/FrontEnd/Dialog.pm line 76.)
debconf: falling back to frontend: Readline
/var/lib/dpkg/info/mysql-server-5.6.postinst: line 111: logger: command not foun d
2014-08-11 08:30:41 0 [Warning] Using unique option prefix key_buffer instead of key_buffer_size is deprecated and will be removed in a future release. Please u se the full name instead.
2014-08-11 08:30:41 0 [Warning] TIMESTAMP with implicit DEFAULT value is deprecated. Please use --explicit_defaults_for_timestamp server option (see documentati on for more details).
/var/lib/dpkg/info/mysql-server-5.6.postinst: line 189: logger: command not found
dpkg: error processing package mysql-server-5.6 (--configure):
subprocess installed post-installation script returned error exit status 127
Setting up libhtml-template-perl (2.95-1) ...
Setting up mysql-common-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Processing triggers for libc-bin (2.19-0ubuntu6.1) ...
Errors were encountered while processing:
mysql-server-5.6
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) -
Benex
senior tag
Sziasztok, ubuntu 14.04.1 van most fent és a sudo apt-get update parancsra , csinálja egy ideig amit kell, de megáll 100% [Waiting for headers]-nél. Mi lehet a baja?
(Igaz most telepitem majd újra, Ubuntu gnome)
És akit érdekel itt elérhető az elementary os freya beta tegnap óta.(Én töltöm már le , de nem tudom, élesbe feltegyem-e) -
válasz
#19617792 #17156 üzenetére
Sokan belefutnak ebbe a Win 8 mellé telepítés hibába.
Kicsit elszörnyedtem ettől a Cubuntutól!
Fahéjas Ubuntunak már ott van a MINT Cinnamon, de biztosan vannak aszkéta hajlammal bíró emberek is!
Stabil lehet piszkosul!
Ilyet remastersys segítségével bárki csinálhat.
-
How To Install Cinnamon In Ubuntu 14.04
ugyanitt:
How To Install Java On Ubuntu 14.04
How To Easily Install Tor Browser In Ubuntu 14.04 And Linux Mint 17valamint:
Guide To Install Ubuntu 14.04 In Dual Boot Mode With Windows 8 Or 8.1 UEFI -
cimp
senior tag
Sziasztok!
ubuntu 14.04 intel haswell.
xrandr --output HDMI3 --gamma x:x:x beállítom a megfelelő színeket. Ezután elindítom az xbmc-t és amint elkezd filmet lejátszani, visszaállítja az eredeti 1:1:1 értékre. A full rgb -is be van állítva, de azt nem állítja vissza automatic -ra.
Ugyanez a konstelláció a notimon teljesen jó. Átállítom a gammát és úgy is marad. Akár pompázó bíborban is tudom nézni a filmet.
Mitől állítódik vissza a HTPC-n?Köszi előre is!
-
Dhampir
félisten
Örülök, hogy sikerült megoldanod, ügyes vagy.
(#17149) legendary
Szerintem a /home mappádban kapcsold be a Rejtett fájlok megjelenítését és az ott létrehozott GOG-os mappában keresgélj, ha van ilyen.
Amikor a Wine mappájából keresem elő, akkor a .wine alatt a Program fájlokban az adott játék mappájában találom meg ezt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- SSD kibeszélő
- Microsoft Excel topic
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- TCL LCD és LED TV-k
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- IPhone 15 Pro 128GB Szép Állapot! Akku:88% Jótállás: 2026.04.09.-ig
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest