- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- Fagyos hangulatú, Intel B860-as deszkák a Colorful receptje szerint
- AMD Strix Point platformra épül az AOKZOE közelgő kézikonzolja
- NAND flash NAS-ként használható mini PC jön a GMKtec berkeiből
- A Jonsbo legfrissebb kompakt házaiba Flex táp való
- Házimozi haladó szinten
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ZIDOO médialejátszók
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
nobiand
aktív tag
Sziasztok!
Lehet láma kérdés, de nem nagyon értek a dologhoz. Adott egy gép, amiben ketté van osztva a vinyó. Amin a windows van és leformázom, és feltelepítem rá az ubuntut, akkor a másik partíción megmaradnak az adatok? Van erre egy leírás, hogy hogyan fogjak hozzá? Köszönöm. Ja és ha számít win 8.1 van a gépen. -
sz.balazs.95
veterán
-
BoB
veterán
válasz sz.balazs.95 #17194 üzenetére
Ahogy mondod, szerencsére a KDE a legkönnyebben testreszabható asztali környezet. Itt nem rejtenek el semmilyen beállítást.
Itt nézelődhetsz témák, ikonok, stb után: http://kde-look.org/
Ikonok terén én ezeket kedvelem:
De pl. az evolvere sem rossz.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
sz.balazs.95
veterán
válasz fradi81 #17193 üzenetére
Ez a KDE Plasma sokkal jobb!
Már nagyjából be is laktam, bár még azért furcsa egy kicsit nekem.
egyébként a GNOME ikonjai szvsz sokkal szebbek, mint a KDE-jé. De még szerencse, hogy bármit be lehet állítani.
[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
fradi81
veterán
-
sz.balazs.95
veterán
apróbb, de baromi idegesítő bugok:
bug1:
több monitor esetében, ha a hátteret középre igazítom, akkor a hátteret levágja a kisebb felbontású monitorhoz, és azt rakja be mindkét monitorra:bug2:
néha nem jelennek meg az ablakok bal felső sarkán az ikonok (bezárás, kis méret, stb.), habár teljes mértékben funkcionálnak, csak nem jelennek meg:bug3:
nem lehet rendesen beállítani, melyik monitor legyen az elsődleges, illetve be lehet állítani, de kb. semmit nem ér, teljesen véletlenszerű, hol nyílnak meg a programok, amiket megnyitok.
Ráadásul ez játéknál pl. igencsak nagy probléma, mert még véletlenül sem az elsődlegesen használt képernyőn jelenik meg, hanem a másodlagoson.bug4:
A beágyazott flash videók teljes képernyőben vagy a másik képernyőn jelennek meg, ami külön komikus, mikor az elsődleges képernyőn ott a weblap, benne egy nagy feketeséggel, mert az Ubuntu úgy gondolja, hogy én a másik képernyőn akarom nézni. A másik variáció, amikor úgy gondolja, hogy a két kijelző felbontását összeadja, de csak az elsődleges kijelzőn jeleníti meg a videót, így az indokolatlanul széles, mert az Ubuntu úgy gondolja, hogy a 3200*1080-ra húzott lejátszót nagyon jó 1920*1080-on nézni.Szóval mindent összefoglalva az Ubuntu több monitoros kezelése igencsak ritkaszar.
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
sz.balazs.95
veterán
azt hiszem rájöttem a hiba okára:
Tegnap óta szarakodik a net. A Firefoxnak van egy olyan érdekes tulajdonsága, hogy ha szarakodik a net, akkor maga a böngésző teljes egészében lelassul, ami viszont kihat a gép sebességére is.Már csak azt lenne jó tudni, hogy hogyan lehet megoldani, hogy ez a három dolog egymástól független legyen.
Illetve jó lenne tudni, hogy a net sebessége miért befolyásolja a Firefox sebességét.
(itt értelemszerűen nem az oldalbetöltés sebességére kell gondolni, hanem magának a szoftvernek a sebességére.)Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
Nézd meg, hogy mi eszi benne a memóriát: [link]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
félisten
válasz sz.balazs.95 #17187 üzenetére
A HDD smart értékeket nézted már?
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
sz.balazs.95
veterán
válasz sz.balazs.95 #17186 üzenetére
nagyon esélyes, hogy a Firefox a ludas:
nincs valami megoldás arra, hogy jobban kihasználja a hardver teljesítményét?
azért az elég gáz, hogy 20-40% a max, amit képes használni, de már ilyenkor is fagyogat rendese, ami ráadásul kihat az egész gép sebességére.esetleg SSD segítene a dolgon?
[ Szerkesztve ]
-
sz.balazs.95
veterán
válasz sz.balazs.95 #17185 üzenetére
egész pontosan egy ilyen van: [link]
-
BoB
veterán
válasz sz.balazs.95 #17183 üzenetére
Milyen vga milyen driverrel megy?
A 2D mód meg van még itt a unity-nél? Próbáld már ki azzal mennyit eszik.
-
BoB
veterán
válasz sz.balazs.95 #17181 üzenetére
-
sz.balazs.95
veterán
válasz sz.balazs.95 #17179 üzenetére
egyébként hogy tudok pontos képet kapni arról, hogy mi mennyire terheli a gépet?
Vagy hogy deríthetem ki, mi okozza azt, hogy a CPU illetve a RAM használat éppen csak érinti a 20%-ot, mégis döglassú minden?
a Rendszerfigyelő ebben nem feltétlen tud segíteni.Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
sz.balazs.95
veterán
Miért van az, hogy az X.org egy idő után eléggé meghízik, és akár több GB RAM-ot is képes lefoglalni?
Illetve ilyenkor eléggé belassul minden, akkor is, hogyha vagy 3-4 GB áll még rendelkezésre.Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
HollyBoni
veterán
Köszönöm!
-
BoB
veterán
# find / -name *mp3 -or -name *avi -or -name *mp4
Az -iname kapcsoló különbséget tesz kis és nagybetű között, thát .MP4 esetén nem adja ki mert nagy betűvel van.
Az -or kapcsoló a vagy , így nem kell külön find parancsokat futtatni, egy elintézi ezt.
Ha csak a könyvtárak kellenek amik tartalmaznak pl. mp3 fájlokat:
# find / -name *mp3 -printf '%h\n' | sort -u
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Nagyon kezdő Ubuntus vagyok, live pendriveről kéne adatokat menteni egy particióról. Valahogy az összes média fájlt kéne kilistáznom, erre van valami egyszerű mód?
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
Az alábbi pastebin-ből meg tudja valaki mondani, hogy miért csak harmadjára, negyedjére sikerül működésre bírni a hálózatot?
Legalább ennyiszer indítottam újra a modemet (mindig sikeresen felment a hálózatra) és kétszer a gépet de még a modem diagnosztika oldala sem jött be. Azt megpingelve pedig a network unreachable szöveget dobálta.
Mindezt úgy, hogy a modem már rég fent volt a hálón. Egyszer még olyat is csinált, hogy bejött a modem diagnosztika oldala majd pár másodperc múlva elment.Kérlek segítsetek mert ezt minden nap el kell vele játszanom és annyira nem mókás. Nem az lenne a normális, hogyha indítom a gépet a modemmel együtt akkor ha a rendszer és hálózati kapcsolat fizikai rétege is felállt akkor működjön egyből?
Kábelmodemes internet dhcp-ről kapok IP-t, NetworkManager nincs ha ez számít.
Köszönöm előre is.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
dragon1993
őstag
válasz dragon1993 #17160 üzenetére
A "sudo apt-get install bsdutils" megoldotta.
-
pepe08
csendes tag
válasz Fritz Teufel #17167 üzenetére
Sajna ez nem segít...
-
félisten
No, legalább lassan kezd feloldódni ez a fagyott topic! Olyan lassan jött ez az új kiadás, hogy már a nevét is lenyúlták közben.
(#17168) Benex
Az általad linkelt lapon nagyon nem ajánlják a normál telepítést, ha jól olvastam.[ Szerkesztve ]
-
-
pepe08
csendes tag
Sziasztok!
Most vettem egy új lapotopot, méghozzá egy Lenovo G50-30-at Realtek wifiset. /rtl8723be/
Azt sikerült angol nyelvű oldalakról megtudnom, hogy a Kernel verzióban még nincs benne ennek a wifikártyának a drivere.Tudnátok segíteni nekem szájbarágósan, hogy hogyan kéne telepítenem?
Valaki találkozott már ezzel a problémával?Köszi
-
Benex
senior tag
válasz Kendek #17159 üzenetére
Köszönöm, mostanra már nekem is jó lett, de délelőtt még megállt
Valaki tette már fel az új elementary-t ? Én nagyon gondolkozom rajta, de nem tudom mennyire használható, vm-be már feltettem , ott teljesen stabil, de nem tudom mennyire mérvadó az.
Előre köszönöm a választ az elementary os-ra
S23 Ultra | Sony A7 IV
-
gyulank
addikt
válasz Fritz Teufel #17162 üzenetére
Hol? Nem próbáltam, mert nem volt mit próbálni. Max. teljes képernyőre tehetem a képet, de beállítás nincs Linuxos Skype-ban.
[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
A Skype kameraképét be lehet állítani valahogy? Találtam egy guvcview nevű programot, itt alapból ugyanolyan a kép, aztán beállítom, de skype-on nincs változás. Aztán telepítettem a luvcview-t, az alapból olyan képpel jelent meg, mint amit a másikon beállítottam. Gondolom ugyanazt állítják. De a Skype-ra nem hat.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
dragon1993
őstag
Sziasztok. Az openvz-s VPS-emen lenne egy kis problémám.
Nem tudok se mysql se mariadb-t telepíteni.A következő hibát dobja:
dpkg: error processing package mysql-server-5.6 (--configure):
subprocess installed post-installation script returned error exit status 127Teljes output:
root@vps:~# apt-get install mysql-server-5.6
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following extra packages will be installed:
libaio1 libdbd-mysql-perl libdbi-perl libhtml-template-perl libmysqlclient18
libterm-readkey-perl mysql-client-5.6 mysql-client-core-5.6 mysql-common
mysql-common-5.6 mysql-server-core-5.6
Suggested packages:
libclone-perl libmldbm-perl libnet-daemon-perl libplrpc-perl
libsql-statement-perl libipc-sharedcache-perl mailx tinyca
The following NEW packages will be installed:
libaio1 libdbd-mysql-perl libdbi-perl libhtml-template-perl libmysqlclient18
libterm-readkey-perl mysql-client-5.6 mysql-client-core-5.6 mysql-common
mysql-common-5.6 mysql-server-5.6 mysql-server-core-5.6
0 upgraded, 12 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 20.6 MB of archives.
After this operation, 155 MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue? [Y/n] Y
Get:1 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/main libaio1 i386 0.3.109-4 [6 578 B]
Get:2 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/main mysql-common all 5.5.38-0ubuntu0.14.04.1 [14.1 kB]
Get:3 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/main libmysqlclient18 i386 5.5.38-0ubuntu0.14.04.1 [592 kB]
Get:4 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/main libdbi-perl i386 1.630-1 [881 kB]
Get:5 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/main libdbd-mysql-perl i386 4.025-1 [99.6 kB]
Get:6 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/main libterm-readkey-perl i386 2.31-1 [27.2 kB]
Get:7 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/universe mysql-client-core-5.6 i386 5.6.19-0ubuntu0.14.04.1 [4347 kB]
Get:8 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/universe mysql-client-5.6 i386 5.6.19-0ubuntu0.14.04.1 [4873 kB]
Get:9 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/universe mysql-server-core-5.6 i386 5.6.19-0ubuntu0.14.04.1 [4223 kB]
Get:10 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/universe mysql-server-5.6 i386 5.6.19-0ubuntu0.14.04.1 [5459 kB]
Get:11 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/main libhtml-template-perl all 2.95-1 [65.5 kB]
Get:12 http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security/universe mysql-common-5.6 all 5.6.19-0ubuntu0.14.04.1 [15.0 kB]
Fetched 20.6 MB in 2s (10.1 MB/s)
debconf: delaying package configuration, since apt-utils is not installed
Selecting previously unselected package libaio1:i386.
(Reading database ... 13205 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../libaio1_0.3.109-4_i386.deb ...
Unpacking libaio1:i386 (0.3.109-4) ...
Selecting previously unselected package mysql-common.
Preparing to unpack .../mysql-common_5.5.38-0ubuntu0.14.04.1_all.deb ...
Unpacking mysql-common (5.5.38-0ubuntu0.14.04.1) ...
Selecting previously unselected package libmysqlclient18:i386.
Preparing to unpack .../libmysqlclient18_5.5.38-0ubuntu0.14.04.1_i386.deb ...
Unpacking libmysqlclient18:i386 (5.5.38-0ubuntu0.14.04.1) ...
Selecting previously unselected package libdbi-perl.
Preparing to unpack .../libdbi-perl_1.630-1_i386.deb ...
Unpacking libdbi-perl (1.630-1) ...
Selecting previously unselected package libdbd-mysql-perl.
Preparing to unpack .../libdbd-mysql-perl_4.025-1_i386.deb ...
Unpacking libdbd-mysql-perl (4.025-1) ...
Selecting previously unselected package libterm-readkey-perl.
Preparing to unpack .../libterm-readkey-perl_2.31-1_i386.deb ...
Unpacking libterm-readkey-perl (2.31-1) ...
Selecting previously unselected package mysql-client-core-5.6.
Preparing to unpack .../mysql-client-core-5.6_5.6.19-0ubuntu0.14.04.1_i386.deb . ..
Unpacking mysql-client-core-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Selecting previously unselected package mysql-client-5.6.
Preparing to unpack .../mysql-client-5.6_5.6.19-0ubuntu0.14.04.1_i386.deb ...
Unpacking mysql-client-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Selecting previously unselected package mysql-server-core-5.6.
Preparing to unpack .../mysql-server-core-5.6_5.6.19-0ubuntu0.14.04.1_i386.deb . ..
Unpacking mysql-server-core-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Setting up mysql-common (5.5.38-0ubuntu0.14.04.1) ...
Selecting previously unselected package mysql-server-5.6.
(Reading database ... 13577 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../mysql-server-5.6_5.6.19-0ubuntu0.14.04.1_i386.deb ...
debconf: unable to initialize frontend: Dialog
debconf: (No usable dialog-like program is installed, so the dialog based frontend cannot be used. at /usr/share/perl5/Debconf/FrontEnd/Dialog.pm line 76.)
debconf: falling back to frontend: Readline
Configuring mysql-server-5.6
----------------------------
While not mandatory, it is highly recommended that you set a password for the
MySQL administrative "root" user.
If this field is left blank, the password will not be changed.
New password for the MySQL "root" user:
Repeat password for the MySQL "root" user:
Unpacking mysql-server-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Selecting previously unselected package libhtml-template-perl.
Preparing to unpack .../libhtml-template-perl_2.95-1_all.deb ...
Unpacking libhtml-template-perl (2.95-1) ...
Selecting previously unselected package mysql-common-5.6.
Preparing to unpack .../mysql-common-5.6_5.6.19-0ubuntu0.14.04.1_all.deb ...
Unpacking mysql-common-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Setting up libaio1:i386 (0.3.109-4) ...
Setting up libmysqlclient18:i386 (5.5.38-0ubuntu0.14.04.1) ...
Setting up libdbi-perl (1.630-1) ...
Setting up libdbd-mysql-perl (4.025-1) ...
Setting up libterm-readkey-perl (2.31-1) ...
Setting up mysql-client-core-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Setting up mysql-client-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Setting up mysql-server-core-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Setting up mysql-server-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
debconf: unable to initialize frontend: Dialog
debconf: (No usable dialog-like program is installed, so the dialog based fronte nd cannot be used. at /usr/share/perl5/Debconf/FrontEnd/Dialog.pm line 76.)
debconf: falling back to frontend: Readline
/var/lib/dpkg/info/mysql-server-5.6.postinst: line 111: logger: command not foun d
2014-08-11 08:30:41 0 [Warning] Using unique option prefix key_buffer instead of key_buffer_size is deprecated and will be removed in a future release. Please u se the full name instead.
2014-08-11 08:30:41 0 [Warning] TIMESTAMP with implicit DEFAULT value is deprecated. Please use --explicit_defaults_for_timestamp server option (see documentati on for more details).
/var/lib/dpkg/info/mysql-server-5.6.postinst: line 189: logger: command not found
dpkg: error processing package mysql-server-5.6 (--configure):
subprocess installed post-installation script returned error exit status 127
Setting up libhtml-template-perl (2.95-1) ...
Setting up mysql-common-5.6 (5.6.19-0ubuntu0.14.04.1) ...
Processing triggers for libc-bin (2.19-0ubuntu6.1) ...
Errors were encountered while processing:
mysql-server-5.6
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)[ Szerkesztve ]
-
Benex
senior tag
Sziasztok, ubuntu 14.04.1 van most fent és a sudo apt-get update parancsra , csinálja egy ideig amit kell, de megáll 100% [Waiting for headers]-nél. Mi lehet a baja?
(Igaz most telepitem majd újra, Ubuntu gnome)
És akit érdekel itt elérhető az elementary os freya beta tegnap óta.(Én töltöm már le , de nem tudom, élesbe feltegyem-e)[ Szerkesztve ]
S23 Ultra | Sony A7 IV
-
félisten
válasz #19617792 #17156 üzenetére
Sokan belefutnak ebbe a Win 8 mellé telepítés hibába.
Kicsit elszörnyedtem ettől a Cubuntutól! Fahéjas Ubuntunak már ott van a MINT Cinnamon, de biztosan vannak aszkéta hajlammal bíró emberek is! Stabil lehet piszkosul! Ilyet remastersys segítségével bárki csinálhat.
-
félisten
How To Install Cinnamon In Ubuntu 14.04
ugyanitt:
How To Install Java On Ubuntu 14.04
How To Easily Install Tor Browser In Ubuntu 14.04 And Linux Mint 17valamint:
Guide To Install Ubuntu 14.04 In Dual Boot Mode With Windows 8 Or 8.1 UEFI[ Szerkesztve ]
-
cimp
senior tag
Sziasztok!
ubuntu 14.04 intel haswell.
xrandr --output HDMI3 --gamma x:x:x beállítom a megfelelő színeket. Ezután elindítom az xbmc-t és amint elkezd filmet lejátszani, visszaállítja az eredeti 1:1:1 értékre. A full rgb -is be van állítva, de azt nem állítja vissza automatic -ra.
Ugyanez a konstelláció a notimon teljesen jó. Átállítom a gammát és úgy is marad. Akár pompázó bíborban is tudom nézni a filmet.
Mitől állítódik vissza a HTPC-n?Köszi előre is!
Xiaomi Mi4 W. & Xiaomi Mi3 W. & Xiaomi MiPad & Xiaomi Mi2 & Xiaomi Redmi 1S & Xiaomi Piston & Xiaomi Piston 2 & Mi Headphones (Brutálisan gyönyörű hangzás!!!)
-
-
Dhampir
félisten
Örülök, hogy sikerült megoldanod, ügyes vagy.
(#17149) legendary
Szerintem a /home mappádban kapcsold be a Rejtett fájlok megjelenítését és az ott létrehozott GOG-os mappában keresgélj, ha van ilyen.
Amikor a Wine mappájából keresem elő, akkor a .wine alatt a Program fájlokban az adott játék mappájában találom meg ezt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- World of Warcraft Burning Crusade Collector's edition bontatlan
- EREDETI JÁTÉK KULCSOK - STEAM, EA, UBISOFT, EPIC GAMES - LEGJOBB ÁRON
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Indiana Jones and the Great Circle kód - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX