Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen videókártyát?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
Új hozzászólás Aktív témák
-
eeXaa
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
...nem erre gondoltam, de ez is érdekes, köszi...
-
MrChris
nagyúr
válasz
topikk
üzenetére
A képen leírtak szerint a P14-42II felbontása legjobbat nyújtó fókusz és rekesz állásban 8MP. Arról nincs szó hogy ez a kép mely területére értendő, vagy átlagolt érték. Meg az se hogy volt e ebben különbség és mekkora a GH5, EM1 és EM1mk2 között. A sok rizsa helyett inkább a mérési eredményeket kellett volna közölni, meg példával illusztrálni mit is jelentett számukra az hogy már véget ért a felbontó képessége az objektívnek...
-
un2112
tag
Megírtam meg felkerült végre az én tesztem is az Oly 12-40-ről. Valószínűleg nincs benne semmi, amit b.vr kolléga ne írt volna le, de ha már dolgoztam vele, megosztom veletek. Béke.
-
topikk
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Modositanom kell az idezetet, valoban vazzal egyutt ertendo a pontszam es azt is felsorolja a konyv, hogy milyen vazakat hasznaltak a teszthez (m4/3 eseteben E-M1 ii es GH5-el teszteltek). Kicsit hihetetlennek tunik, hogy ennyi obit / vazat beszereztek es leteszteltek (a tovabbi oladalakon ott van a tobbi kategoria is, tele, nagylato, makro, profi, hobbi, zoom, fix, stb.)
Nagyon hasonlitanak a pontszamok a DXO-ra

A DXO-val kapcsolatosan sem ertek par dolgot:
1. Egyreszt azt mondjak, hogy az obikat gyenge fenyben tesztelik es szamit a zaj az elessegben: The DxOMark Lens Score is based on low-light conditions (150 lux and 1/60s exposure time). We chose these light conditions because we believe low-light performance is very important in photography today, and because photographers need to know how well lenses perform at their widest aperture.. Igy ertheo is miert alacsonyabb a tenyleges felbontas a szenzorenal kivalo obik eseten is. A 150 lux-hoz valoszinuleg nem az alap ISO tartozik, kiveve a legfenyerosebb obikat. Ebbol az is kovetkezik, hogy a fenyerosebb obikat elesebbnek fogja mutatni a teszt.
2. Viszont ezt is mondja a DXO: [We select the lowest actual ISO speed of the camera to acquire images with a minimum level of noise]. Azaz alap ISO-t hasznalnak. Ez nem jon ossze a fix fenymennyiseggel es zaridovel.

-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
muranyig
üzenetére
Hát ilyen ez a popszakma, nincs sehol se kolbászból a kerítés. Ez egyén függő, de a jó CAF és a jó stabi közül utóbbit választanám úgy, hogy a GM1-el + Olympus objektívekkel egyik sincs most nekem.

Igazából nem tudom beleélni magam a szituációba, pedig nekem is van két kisgyerekem, de:
1. Gyerekek mellett eleve szinte lehetetlen annyira puccba vágni a lakást, hogy élvezhető hátteret biztosítson, és ne azt nézzem a felvételen, hogy mekkora kuplerájt csináltak, vagy miért lóg be a ruhaszárító.
2. Ha mégis sikerülne az előbbi művelet, akkor viszont a szűkebb hely miatt a 12-32mm jöhetne szóba videóra, de ott f3.5, <17mm fókusztáv és Full HD felbontás esetén a mélységélesség már nem is kicsi.
3. Ha meg a 25mm-t használod a kevés fény miatt, akkor ott már eleve rángatózás minden felvétel, ha a mozgó gyerekeket akarom levideózni.2-3 hónap és itt a tavasz, lehet menni ki a szabadba, ott a szükségszerű rekeszelés miatt kevésbé lesz ez probléma, viszont kézből videózáshoz a jó stabi nem jön rosszul.
Nem túl dinamikus gyerek témákra (értsd: nem azt fotózom, hogy össze-vissza rohangálnak) nekem már a GM1 AF is vállalhatóan használható arcfelismeréssel, pedig a DFD-t hírből se ismeri.
-
muranyig
tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
ok, köszi, de ez akkor is finonam szólva gáz, hogy egy iphonnal jobb követő fókuszt tudsz elérni... az mégiscsak a teló...

-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
muranyig
üzenetére
"Azt nem értem, hogy minden teszt kihozza, hogy milyen kafa videóra, stb..., meg a youtuberek is mind pana gh-kal videóznak. Nekik is ilyen vajon, vagy az gyorsabb?"
A profi, félprofi videózásban azért ritka az AF használat vagy legalábbis nem úgy használják, ahogyan te akarod (pl: egy vlogger önmagát videózva nem mozgó téma). Az iPhone könnyen talál fókuszt, mert gyakorlatilag pár métertől már végtelen a mélységélesség. Próbálj visszarekeszelni, hogy nagyobb mélységélességet nyerj és kevésbé mozogjanak ki belőle a gyerekek, több ideje legyen az AF-nek korrigálni.
Ha egy DSLR/MILC gépre azt mondják, hogy príma videóra, akkor a legritkább esetben értik ezt az AF teljesítményre. Én például nem is nézem, ha statikus témán rajta tud maradni indokolatlan hunt nélkül, már boldog vagyok (igen, néha már ettől is boldognak kell lenni).
(#85385) eeaa: Kíváncsi vagyok az eredményre. Köszi!
-
eeXaa
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
...hmm.. teljesen jogos... megpróbálok a végére járni mi a helyzet...
1.0 a firmware... lehet nem ez a legutóbbi... -
Stauffenberg
nagyúr
Én tartok tőle, hogy ez inkább hardveres eredetű lesz (pontosabban tervezési hiányosság), ennyire nem lenne szabad lötyögnie a lencsetagoknak. Lehet valakinek egyszerűen nem szúr szemet, nem is figyeli, nem is érdekli vagy eleve nem nagyon vesz fel ilyen snitteket, csak jóval mozgékonyabbakat, ahol eleve nem is tűnik fel. De nálam ez a jelenség gyakorlatilag kizáró ok.
Pedig amúgy a benne lévő OIS egyébként nem tűnik rossznak. Csak épp olyan, mintha a lencsetagok bevibrálnának.
-
eeXaa
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
...hmmm... valóban csinálja az enyém is, de nagyon figyelni kell... nekem eddig nem szúrt szemet, de nem is támasztottam igazán professzionális igényeket.... tényleg ráférne egy új firmware... addig meg tudom stabi nélkül is használni videóra...
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem aközben jelentkezik (legalábbis amiről én beszélek), hanem amikor kézben tartod, bekapcsolt OIS mellett és próbálod egy helyben tartani, akkor hajlamos beremegni.
Ezen a videón jól érzékelhető miről van szó: [link]
A G7 kapható a 12-60mm kitben is, de nekem amúgy tetszene a 14-140mm átfogása, de nem tudom mi a helyzet most ezzel a "jitter" jelenséggel. Van aki nyafog rá, van aki szerint meg semmi ilyesmi nem jelentkezik.
Ki kell fogni a jót vagy mi?
-
muranyig
tag
Sziasztok. Van valakinek pana gx80 gépe?
Beszereztem egyet 12-32, illetve 25mm 1.7 optikával, jó fényképezni de videóra... nem találom a helyes beállítást vagy nem tud olyat amit én szeretnék.
Bármilyen fókuszmót választok, szinte csak a MF jó, ha gyorsan szeretnék fókuszálni. (Beltérben gyorsan mozgó gyerekek) Amire rájuk élesít már késő, mert elmozdultak, arrébb mentek... sony a6000 volt előtte az gyorsabb volt, de rázkódott a kép stabival is. Tudom hogy a Pana lassab ( kontrasz vs. hibrid), de számomra ez így használhatatlan. Ha le akarok videózni egy fát vagy hegyet, tavat, bármi hasonlót akkor biztos jó, de nekem mozgó gyerekek vannak videótémának, és így elvérzik. Valaki tud segíteni milyen beállítást használjak, hogy gyorsabb legyen fókusz (full manual nem játszik, mert asszony tuti ezzel nem fog szarakodni, az iphoneja gyorsabban talál fókuszt....)?
Azt nem értem, hogy minden teszt kihozza, hogy milyen kafa videóra, stb..., meg a youtuberek is mind pana gh-kal videóznak. Nekik is ilyen vajon, vagy az gyorsabb?
Köszi a segítséget! -
-
eeXaa
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
...jahh... a panning-ot nem bírja... amúgy sztem jó...
-
Stauffenberg
nagyúr
Elsősorban utazgatós videózásra kellene egy új szett és a Panasonic G7 + 14-140mm kombó amúgy elég szimpatikus lenne (plusz egy mikrofon és gyakorlatilag ennyi menne a hátizsákba), talán csak a G80 tetszene jobban, de az egy százassal odébb van, viszont sok videós panaszkodik arra, hogy ebben az objektívben az optikai képstabilizátor körül valami nagyon nincs rendben.
Próbáltam a topikban visszaolvasni, itt is ismert a hiba (jitter, micro jitter), de ami engem igazából érdekelne, hogy a hibára érkezett-e valamilyen fix időközben?
Sok videós panaszkodik erre az objektívre, sok videós meg azt mondja, hogy nem is érzékelik a jelenséget.
Azért sajnálnám ezt, mert amúgy egy egész jó mindenes objektív, egy egész jó optikai stabilizátorral, de ezek a mikro berázások idegesítenének.
-
bence007
tag
Sziasztok!
Kis segítéget szeretnék kérni!
Jelenleg egy Panasonic Gx80 gépem van, amit sokat használok videóra és elégedett is vagyok vele. Viszont sokszor hiányzik a forgatható kijelző, a munkámhoz kellene, sokat beszélek a kamerába. Valamint a felvett hang minősége se a legjobb.
Szval a csere gondolata elkapott de nem tudom, hova, merre tovább..
Mit javasolnátok alternatívának? Tényleg csak a g85 jöhet számításba? A mérete egy picit elrettent!
Köszönöm a segítségeteket előre is!
Üdv,
Bence
-
MrChris
nagyúr
válasz
topikk
üzenetére
Valszeg a könyv ezen része nem a legfrissebb infókból táplálkozik, hanem késik vagy 4 évet és m4/3-ból leragadt a 12mp-es érzékelőnél.
Van aki szerint a pixeleltolásos 50mp-re növelt felbontásnövelés sem tudja megmutatni, hogy 50mp-t kirajzol e az adott objektív. Ezen elvitatkoztunk egy kicsit, csak már nemtom melyik fórumon, itt vagy indexen és kivel. Arra hivatkozott hogy az csak interpoláció. Szerintem meg de
Mert nem csak élesebb lett, hanem (állványról, mozdulatlan lencsével készült) apró plusz részletek jelentek meg. De furcsa is lenne, hogy ezek az önmagukban, natívan 16mp-en fotózva penge éles üvegek felbontása véget érne 16-20mp-nél, pláne 12-nél, ez már túlhaladott, cáfolt. -
topikk
senior tag
Jonnek az elso eles AF tesztek a G9-el. Nem rossz, de a PDAF jobb kosarlabdara, ezt mondja a tesztelo. Viszont azt is beharangozza, hogy a biciklis tesztnel ami nemsokara megjelenik tokeletes volt. ("spoiler alert from our upcoming review: the G9 aces our bike test")
-
eeXaa
addikt
..próbálta már vki a darktable-t, vélemények? menyire versenyképes a Lr6 al?
-
b.vr
őstag
válasz
topikk
üzenetére
Ezt úgy értem hogy akkor érdemes folytatni ha jön valaki ide tanácsért/véleményért hogy konkrétan meg akarja venni ezt a teljes Oly Pro fix sort. Onnantól a saját bőrén fogja érezni hogy miről szól ez a döntés.
Én ezeket sokat használom, és az Oly nem tud arról meggyőzni hogy a PanaLeica 25/1.4-et cseréljem a 25/1.2-re (és arról se hogy ha valaki kérdezné akkor ne a PanaLeicát ajánljam), de még csak arról sem hogy el kéne majd adnom a csak ezért az egy obiért tartott Fuji cuccomat (23/1.2+váz) és vegyem helyette a 17/1.2-t (pedig ugye akkor nem kellene párhuzamosan két rendszert használnom)
Egyedül a 45/1.2 ahol én ugyan nem váltanám le a Nocticron-t, de ha valaki kérdezné hogy vásárlás előtt áll és hogy Nocticron legyen van a 45/1.2, akkor azt mondanám hogy igazából bármelyik. -
topikk
senior tag
"Mindenesetre ezt akkor érdemes folytatni ha már nem elméleti a fejtegetés." - ezt hogy erted? Az Oly-nak a legutobbi eredmenyei alapjan bejott a Pro vonal, nem hiszem, hogy ez elmeleti fejtegetes. Ezek is menni fognak, bar nalunk a berszinvonal miatt erzekenyebb a piac.
-
b.vr
őstag
válasz
topikk
üzenetére
Hát ezt már korábban már kifejtettem, most nem ismételném meg.
Mindenesetre nekem van is fényerős ekv 35, 50, 85 (ami ez az Oly Pro sor), használom is elég intenzíven őket, még írtam is róluk. Szóval nem megalapozatlan a véleményem. Mindenesetre ezt akkor érdemes folytatni ha már nem elméleti a fejtegetés. -
Mercutio_
félisten
válasz
topikk
üzenetére
Akinek a méret nem annyira perdöntő, azok elég sokan váltottak Fuji-ra m4/3-ról, főleg mióta kijött az időjárásálló F2-es fix sor és most, hogy a videóban is fejlődtek az új Fuji vázak lehet további (Olympus) tulajok csábulnak el.
Ugyanitt keresek GM5 vázat 1 parci körüli áron

-
topikk
senior tag
Egy Nikonra valo Sigma ART 85mm 1.4 is olcsobb mint a Nocticron vagy Oly 45 1.2, es a szenzort beleszamitva fenyerosebb. Pont arre epit az Oly / Pana hogy egy ket objektivert kevesen valtanak / bovitenek rendszert (te inkabb a kivetel vagy szerintem).
--------------
Ebbe veletlenul akadtam bele, jo kis ara van...
-
b.vr
őstag
válasz
topikk
üzenetére
"ezen a fokusztavolsagon limitalt az 1.2 hasznalata"
Limitált, de attól még olyankor nagyonis fontos eleme egy rendszernek egy igazán fényerős ekv. 35 mm-es optika. Hiszen ahogy már többször is leírtam, csak emiatt vettem külön egy Fuji 23/1.4-et.
Nem a limitáltság a baj, hanem hogy a Fuji az kb. ekv. 35/2 és 900 euro alatt van, az olympus meg ekv. 35/2.4, és 1100-1300 euro körül lesz... Így hiába tetszik, meg hiába maradnék ezzel m43-on belül, nem fogom rá lecserélni a Fuji-t.
Mellesleg kijavíthatták volna a 17/1.8-at egy mk2 formájában, az a jelenlegi kiadásban nem csak nekem (meg sokaknak) nem szimpi, de még a linkelt cikk is kiemelte hogy nem túl acélos. Pedig amúgy sokan szerethetnék akiknek nem kell az extrém fényerő, mert méretben viszont jó (bár azért az sem túl olcsó)Az a véleményem, de ezt Írtam már, hogy az olympusnak ezt a pro fix sorát f/0.9 fényerővel kellett volna kihoznia, a Voigtlander-nek van is ilyen szériája m43-ra, csak az manual fókuszos, árban az 1000 euro-s nagyságrend (mondjuk a 17-esük az pont a drágább) És az Oly mondhatta volna hogy az övé meg autofocusos, és főleg ezért kér még érte pénzt pluszban.
De ugyanígy az oly 25/1.2, szerinted lecserélném rá a szintén kiváló PanaLeica 25/1.4-et, mikor az oly 1100-1200 euro, miközben a panaleica meg nincs 500 euro?... Hát nem cserélném le.
A 45/1.2 legalább kb. olyan árban van mint a Nocticron, ott lehet ajánlani bármelyiket (bár ha ugye f/0.9-es lett volna, az lett volna az igazi - és árban inkább a Panát kellett volna lejjebb szórítani, már így is jól érezhetően drágább mint a Fuji 56/1.2) -
b.vr
őstag
válasz
topikk
üzenetére
És azt nem írta le benne pontosan hogy is jönnek ki ezek a számok, és honnan tudjuk hogy az obi korlátoz? (nem pedig például adott szenzoron a bayer-intelpoláció)
Csak mert ezek nagyon olyasmi értékek amiket a dxomark is csinál, namost ott tudsz vázat is választani, és mondjuk a nagyobb felbontású e-m1 mk2-ön nagyobb ez a "sharpness" mint mk1-en.
Pl. 75/1.8 - 15 mp vs. 12 mp
Nocticron - 16 mp vs. 12 mp
Nem kell ezekkel a szintetikus számokkal túl sokat foglalkozni (főleg amikor el sincs részletesen mondva hogy jön ki meg mi értelme van)
A hi-res móddal is volt már sok teszt, amikor utána a nagy felbontást vissza-méretezve odateszed a normál kép mellé szépen látszik hogy több információ lesz (ami ugye nem lehetne ha az objektív valóban korlátozna) Nem kell aggódni, ezek az objektívek bőven jók lesznek még nagyobb felbontású m43-szenzorokon (csak látnám már ezeket a szenzorokat
Engem nem a 8k érdekelne, hanem a retusálás miatt kellene) -
topikk
senior tag
válasz
Ereshkigal
üzenetére
Egesz jo attekintest ad, frissek az infok , nem talaltam markaelfogultsagot benne, korrektek az elonyok / hatranyok. De semmi olyan nincs benne amit ne lehetne osszeolvasni a netrol ha valaki raszanja az idot. Ha viszont nem szoktal fotos dolgokat olvasni, de az alapokat mar ismered, akkor jo.
-
-
topikk
senior tag
Egy masik tema: kaptam ajandekba egy konyvet (Enczi Zoltan - cim a kepen), amiben az objektiveket rangsoroljak egy tenyleges felbontas szerint, a kep ennyi MP informaciot tartalmaz (a tobbi interpolacio) amit az obi felbontasa korlatoz. A legjobb m4/3 objektivek 12-13 MP erteket kaptak (Oly 75, 42.5 Nocticron, stb.). Ez furanak tunik, egyreszt ott van pl. a pixelshift-es technologia, amirol azt gondolnam, hogy az objektiv felbontasa meg kell hogy haladja a pixelmeretet hogy mukodni tudjon. Ha meg helytallo a konyv besorolasa, miert mennek a gyartok felfele a szenzorfelbontasban?

-
topikk
senior tag
ephotozine panasonic-leica 200mm 2.8 review

A TC-vel eleg gyengenek tunik, legalabbis az elozetes beharangozashoz kepest.
-
b.vr
őstag
válasz
topikk
üzenetére
"Teljesen logikus amit irsz, de ez nem igazan az obi kritikaja, inkabb a fokusztavolsage"
Hogyhogy a "fókusztávolság kritikája"? Nem hinném hogy a fókusztávolságon bármit is kritizálni kellene, írtam is példákat jó ekv. 35mm megvalósításra: Fuji 23/1.4, Fuji X100, attól függően mire kell.
Képminőségre ahogy írtam az Oly is abszolut kiváló, csak hát van konkurenciája, és ahhoz képest nagyon drága. -
eeXaa
addikt
...úgy emlékszem vki felvetette már, GH2 esetén ki lehet küszöbölni hogy a live view ugyanolyan fényerős legyen mint a felvett fényképezett anyag?
...van erre vmi megoldás? -
topikk
senior tag
Teljesen logikus amit irsz, de ez nem igazan az obi kritikaja, inkabb a fokusztavolsage; amire amire leginkabb hasznaljak ezt ahhoz nem kell f/1.2.
Meg egy szempont: beirtam az adatait az astro lens score kalkulatorba, es jelenleg magasan ez a legnagyobb pontszamu obi (2500, a Pana 12 1.4 a masodik 2220), bar a nagyobb latoszog elonyosebb lenne. Persze itt is log a kerdes, hogy ennyibol egy olcsobb FF vazat egy nagylato Sigmaval is lehet venni.
1-2 ev mulva 600-ert megvesszuk majd eglobaltol.

A merethez: szerintem ugyanolyam megjelenesu, szuroatmeroju sort akartak ezert lettek egyformak.
-
b.vr
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
ja, nekem amúgy önmagában a méretével (már persze kimondottan portréfotózáshoz) nem lenne problémám (és megbízom az olyban hogy műszakilag jó okkal ekkora), ezt az egészet azért emeltem ki hogy akkora mint a 12-40/2.8, mert ahogy írom is, a jó példafotók jelentős része pont hogy a 12-40/2.8cal is megcsinálható, de hát így még az az indok sem marad hogy a 17/1.2 legalább kisebb és azért vinné magával valaki a városba, lemondva a zoom adta rugalmasságról.
Amúgy a Fuji 23/1.4 is kisebb (úgy hogy ráadásul háttérelmosásban előnyben van) A Fuji X100 meg főként kompaktabb, ha ilyen városban sétálgatós/streetfotós fixet keres valaki. -
MrChris
nagyúr
A lencse részéhez nemtok hozzászólni, miért ilyen nagy, de a tokozáshoz igen és nem is értem a méretét. Az Olympus termékek híresek voltak a precíziós kis méretű részletesen megformált mechanikai elemekről, de ha erre ránézek nem az jön le. A frontlencse kezd eltörpülni a tubus átmérőjéhez képest, aztán belül távtartó távtratón. Ahogy elnézem ennek csak a külseje fém belül vaskos műanyag alkatrészek vannak, talán tőbb mm-es falvastagsággal, belső gyűrűbordázattal. Mekkora objektívet csinálna az Olympus ha FullFramre tervezne?

-
b.vr
őstag
válasz
topikk
üzenetére
A képminőség tényleg kiváló - a gond máshol van, és a cikkből amúgy ki is hámozható hol. Egyrészt ami ugyan nincsen benne, de hát nagyjából azért tudható, ez pedig a nagyon magas ár kb 1300 euro, mint a többi 1.2-es pro oly) Másrészt amit viszont ő is ír két fontos dolgot: hogy méretben kb akkora mint a 12-40/2.8, valamint hogy még az extrán fényerős ekv 35-ösöktől is érdemi háttérelmosást csak fél-alakos vagy annál közelebbi portréfotóknál lehet várni (írtam erről már én is korábban)
Namost végignézve a képeket egy jó részét ki lehet dobni mert a parasztvakításon kívül nem sok közük van egy ilyen objektív valós felhasználásához (szuperközeli a jackdugóról, meg az alienről meg ant-manről. De amúgy ugyanígy kidobható a közeli macskás meg a kaja-fotók is) Aztán jönnek azok a képek, amik ugyan jó fotók, mint pl. az épületfotók, városi fotók, csakhogy erre a 12-40/2.8 zoom még alkalmasabb.
A streetfotók is jók, de azokhoz megint nem kell 1.2, és akkor vagy meglőhető mellesleg a 12-40-nel (ha már amúgy is fent van az épületek miatt), ha pedig valaki komolyan streetfotózik hát ott mondjuk olyan alternatívák vannak mint a Fuji X100, ahol a legújabb F verzió úgy 1300 euro hogy nem csak egy elég fényerős jó objektív, hanem már megvan a váz is, a legújabb x-trans III szenzorral (ráadásul még méretben is kedvezőbb. Valamint a korábbi verziók meg még olcsóbbak)Maradnak egyedül a félalakos vagy még közelebbi portréképek, csak hát a szintén kiváló Fuji 23/1.4 (nem véletlenül szereztem be) meg 1300 helyett 900 euro alatt van, és a szenzormérettel együtt kb 1/2 FÉ-kel fényerősebb is.
Hát sajnos a véleményem így egy kicsit negatív lett... de amúgy szuper objektív, csak ennyi pénzért, és amilyen alternatívákat a különböző területekre soroltam mellé, így ez nagyon kevés fotósnak lesz jó vétel. Pedig nekem is tetszene, plusz akkor teljesen rendszeren belül maradnék - de ennyiért nagyon nem.
(ahogy azt már korábban is beszéltük, természetesen lesz szürke-importos árazás is, csak éppen az a többiből is van, sőt azoknál van sok éves használt piac is) -
b.vr
őstag
válasz
Mirman
üzenetére
Köszi, örülök hogy tetszett az írás

Bérelni szoktam, bőven nem fotózok annyit hogy saját stúdióm legyen. Szerintem nem jó a kis méretű stúdió (de inkább nézzél meg pár stúdiót élőben és ki tudod tapasztalni) Ha mesterséges fény akkor az nálam mindig vaku (és nem állandó fényű lámpa) A szöveg elhatárolja egymástól a stúdióképeknél is a vakus képeket, az alapján be tudod azonosítani. -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Balinov
üzenetére
A Godoxnál voltak gondok a kioldással akkor, amikor a kioldó és a vaku közel vannak. Tesztelni nem tudom, mert nekem az XT32 kioldóm van, ami manuális, neked pedig a TTL képes X1T-O kéne.
Áthidaló megoldás: én vettem egy JJC FL-CB05 TTL képes kioldó zsinórt (1 méterest), az működik a Godox TT350o és az Olympus FL-36 vakummal is TTL módban. Most 11,5 fontért látom eBayen. -
Mirman
őstag
Ezt is akkora örömmel olvastam mint az eddigieket. Képeidet nézve nekem csak egy témával kapcsolatban vannak kérdéseim ez pedig a stúdió. Saját stúdiód van estleg otthon vagy műterem , esetleg bérelsz a fotózás idejére ? Ha saját akkor mekkora az a hely ahol szerinted már kényelmesen lehetne dolgozni , fix fény vagy vaku stb ? Bocsánat ha sok a kérdés de mindig belelkesülök téged olvasva

-
kátú
őstag
Mindenkinek békés boldog újévet
-
topikk
senior tag
-
Balinov
titán
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Oly 30mm-re kellene, szoval egy ttl is, pl a korabban ajanlott godox model is jo a vezeteknelkuli kioldojaval?
Em1mk1 a vas, megmaradt az EM5MK1 felcsatolhato mokusvillantoja, amivel egyszer probaltam slave-ben elsutni a YN468-at es ugy remlik sikerult.
Akkor akar nem is letszukseglet, ha slave-ban el tudom a yongunot sutni, bar a kompatibilis godox+vezeteknelkuli kioldo joval elegansabb.
Koszi a tippet!
Bali
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Balinov
üzenetére
A 60mm-es makróobira szerintem elég egy TTL vaku (lehetőleg az R-es, vagy szinkron kábellel bármi) + diffúzor. A 30-asnál nem tudom, nem leszel-e túl közel már a tárgyhoz ilyen felállással.
Ha csak tárgyat fotózol, és ráérsz molyolni a beállításokkal, illetve nem repül el a modell, és hosszabb záridő is működik, akkor szerintem manuális körvaku és a LED-es fény is jó lehet. -
b.vr
őstag
-
b.vr
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Köszi, örülök hogy tetszenek!
-
b.vr
őstag
(#85331) Terapeuta: hát én ilyenekre csak a fixeket használtam, úgyhogy ebben nincs tapasztalatom.
(#85330) tacto: megelőlegezve az írás konklúzióját (illetve hát ezzel is indul), a 40-150/2.8 egy nagy, nehéz és drága objektív. Nem is érdemes "csak úgy" beszerezni, hanem csak akkor ha valaki kimondottan sokat fotózol valamelyik felhasználási területén, nálam ez elsősorban a portréfotózás, másodsorban természetfotózás (de írok még és mutatok képeket koncertfotózásról is, valamint ezekből össze lehet rakni mire számíthat valaki ha esküvő vagy rendezvényfotózásra használná)
A 75/1.8 (az lesz majd a következő írásom tárgya) egy nagyon szuper objektív és igazi ínyencség, de ez azt is jelenti hogy elég speciális esetekben használható (hiszen egy ekv 150mm-es fixről van szó) , sokkal kevésbé általánosan mint a 40-150 (nyilván amikor igen akkor meg szuper, hiszen 1.8, és méretben sem vészes) Valamint alapesetben szintén elég drága, viszont három éve voltak nagyon komoly akciók (így vettem én is, a mintaboltban akkor az e-m1 mellé 50%os áron lehetett megvenni) ami aztán persze a használt piaci árakat is levitte.Ezekkel szemben a 12-40/2.8 ahogy azt a múltkor is írtam, egy általánosságban is rendkívül fontos, hasznos és felhasználható objektív, és tényleg lényegében bárkinek ajánlanám a beszerzését a m43-tulajdonosok közül.
-
Terapeuta
őstag
Nálad ez milyen helyzetekben szokott előfordulni? Ha olyankor más objektívet használsz, azzal nincs gondod?
Itthon, semmi extra. A gyereket lövöldözöm, 1/250-re állított Auto ISO-nál: általában így ISO 5000-6400 adódik..
Ezen felül csak a 45/1.8-am van, az AFS-ben még a koromsötétben is lát (talán jobban, mint a 75/1.8). -
tacto
aktív tag
A 40-150/2.8 tapasztalatod érdekes lehet. Az egyetlen igazi kompomisszumot épp ebben a tartományban hoztam meg, egy Pana 45-150 HD képében, és hát, nem nagyon használom emiatt a hosszabb gyutávokat. Semmi különösebb baj nincs vele, csak épp annyi, amiért a "pro" verziót már érdemes használni "fontosabb" esetekben, ahol már a 75mm fix nem elég.
-
b.vr
őstag
válasz
Terapeuta
üzenetére
Hú, nem is vettem észre hogy nem ikszeltem be hogy lehessen hozzászólni, most ezt javítottam, meg most szerkesztgetem a 40-150/2.8-as párját, annál majd igyekszem ezt nem kifelejteni

Hát én eleve iso3200-ban szoktam limitálni az auto-iso-t, szóval amit írsz annyira sötét helyzetekben nem szoktam fotózni. Iso3200 (nagyjából 1/100 mellett) koncerteken elő szokott fordulni (bár nem mondanám hogy általános), és nekem kb olyannak tűnik mint a többi objektívem, alapvetően rendben van. Az biztos nem tűnt eddig fel hogy kirívóan rosszabb lenne. A váz E-M1 mark I.
De azért a koncert elég speciális helyzet, nem feltétlenül általánosítható.Nálad ez milyen helyzetekben szokott előfordulni? Ha olyankor más objektívet használsz, azzal nincs gondod?
-
Terapeuta
őstag
Olympus 12-40/2.8 - a tökéletes mindenes
Szia,
a cikkhez nem enged hozzászólni, ezért tennék fel itt a cikk alanyával kapcsolatban kérdést: kevés fényben hogyan muzsikál az AF (AF-S)? Alacsony fény: ISO6400..1/100 felett (1/50,1/30).
Saját tapasztalat miatt kérdezem: nálam szinte sehogy...vakuzni sem tudok nagyon, mert a fképezőgép segédfény ellenére sem talál. Erre szeretnék megoldást.
-
jube7
tag
Hátha érdekel valakit, egy rövid akkutesztet csináltam a BLH-1 utángyártott (DSTE) változatával, melyhez kaptam egy USB töltőt is, ami jó hír (autóban is tölthetők így az akksik, mivel ez a gyáriakat is kezeli, nem úgy, mint fordítva).
Két eredeti Oly akksi vett még részt a tesztben (ami hangsúlyozottan rövid távú, 2 napos tapasztalat van csak mögötte), egy Digibuddy 5401-es LCD töltő, egy 2A-es hálózati USB-töltő (csak max. 1A szükséges amúgy), és egy USB teszter, ami feszültséget, áramot és teljesítményt is mér, és persze az E-M1 MKII váz. Az akksikat lemerítettem (képnézegetésre állítottam be, és megvártam, míg a váz kikapcsolt). Ekkor feltettem a Digibuddy töltőre, amely teljesítményt is mér (nem tekintem hitelesnek, de összehasonlítási alapnak igen). Az eredmények:
1. Olympus akksi: 1651 mAh (lemerülési idő a képek lejátszásával kb. 6 óra)
2. Olympus akksi: 1645 mAh (lemerülési idő a képek lejátszásával kb. 6 óra)
3. DSTE akksi: 1862 mAh (lemerülési idő a képek lejátszásával kb. 7 óra)DSTE akku (teljes) töltési idő mind a Digbuddy, mind a DSTE-töltővel 4 óra és néhány perc. Utóbbinál megnéztem, hogy a teljes töltés alatt mennyi a leadott teljesítmény a hálózati USB-töltő kimeneténél mérve, ez 4302 mAh lett, vagyis ilyen rossz hatásfokkal töltjük az akksikat...
Következtetéseket (messzemenőket pláne) nem vonnék le (bár biztatónak tűnik a dolog számomra), az Oly akkuk nem újak voltak, kb. 1 évesek, és az utángyártottnál nincs % kijelzés, nem tölthető a gyári töltővel.
Remélem, volt, akinek nem volt teljesen haszontalan elolvasni ezt a kis rövidtesztet...
-
Üdv!
Nincs még tapasztalatom, így láma kérdés következik: adott Pana G7 + 42.5mm/1.7, az objektív (elvileg új) folyamatosan nyöszörög. Manuál mód, manuál fókusz, stabilizátor elvileg kikapcsolva, és így is. Odahajolva füllel is hallható, persze halk. Ez normális? Ha normális, egy külső mikrofonnal ez kikerülhető?
-
Grga_Pitic
aktív tag
-
Balinov
titán
Sracok, hamar vaku. Macro ring flash-ban van valami a budget kategoriaban, amit erdemes megvenni (TTL nem artana?) O30 makro lencsere kene, 46mm-es szuromerettel...
ebayen, amazonon van egy jo csomo, de tobbsege LED-es ill. nem kimondottan OMD-re irjak vagy ezeknek altalaban univerzalis vakupapucsuk van, amit fel lehet tekerni egy EM1-re is?
B
-
-
Studi
veterán
válasz
krisztosz89
üzenetére
HSS-hez bivalynak kell lenni, különben semmit nem ér. Én Godox TT685O-t javasolnék, vezérlővel. Ha két vakuval kell, akkor olyan is van, lehet rá egy picit alkudni is.
-
krisztosz89
csendes tag
Sziasztok,
ajánlanátok nekem olcsó HSS képes külső vakut MFT rendszerre? Márka kulcsszám mindegy, nem kell bivalynak lennie, a HSS a lényeg, és hogy minél olcsóbb legyen.

Sync kábel gondolom kínából ugyanúgy kapható MFT-hez is, mint a többi gyártóhoz.

Köszi!
Krisz
-
b.vr
őstag
válasz
xXxian
üzenetére
Ha már szóba került a Pana 45-200, nekem kb 4 évvel ezelőtt volt egy nagyon rövid ideig, akkor még semmi más hosszabb teleobjektívem nem volt, ebből meg pont találtam egyet használtan olcsón. Hát az első fotózásom után el is adtam is el tovább (de legalább nem vesztettem rajta, pont ugyanannyiért el is adtam), mert ugyan szuperlatívuszokat a reviewkban sem olvastam róla, de ami nálam volt annak számomra teljesen használhatatlanul lágy volt a képe. Nem szoktam emlegetni, mert végülis lehet hogy az pont csak valami kivételesen rosszul legyártott példány volt, de azért elég rendszeresen szoktam olvasni a nem túl dicsérő véleményeket.
Az MC-14 telekonverter pedig ahogy Studi is írta, annak speckó hosszú kinyúlása van az objektívbe, ezért csak a kimondottan ehhez kialakított obikhoz használható, mint a 40-150/2.8 és a 300/4 (jelenleg asszem nincs is más) Egyébként optikailag kiváló. Most már majdnem kész vagyok a 40-150/2.8ról szóló blogbejegyzéssel, szerintem holnap már olvashatóvá is teszem, abban írtam az MC-14-ről is.
-
xXxian
senior tag
válasz
andersen10
üzenetére
Köszi.
100-400 tényleg "jó" áron van

-
andersen10
aktív tag
válasz
xXxian
üzenetére
Nekem csak az I. volt, ez alapján írtam.
Viszont a 100-250 tartományban nagyon szépen dolgozott, és nyersz kb fél rekeszt a 45-200-hoz képest (100mm f4 vs .f4.7, 200mm f4.9 vs f5.6). Ha a 100-250 tartomány érdekes és 45-100 között le vagy fedve más obival, simán megéri a csere... -
MrChris
nagyúr
válasz
scarabaeus
üzenetére
Ez talán még jobb
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
scarabaeus
őstag
válasz
xXxian
üzenetére
Mindig eszembe jut ez a thread.

(OK, ez a sima 100-300; a sima 100-300 és 100-300 II közötti különbségekről néztem pár napja megint összehasonlításokat (pl.), az egyedi szórásnak is betudható különbséggel ott a II jobban tetszett, de olyan, akinek mindkettő volt/van, majd mond véleményt első kézből) -
Studi
veterán
válasz
xXxian
üzenetére
Nem, igen.
Az EC jelölésűek 4/3 bajonetthez valók, egyáltalán nem jók a mikrós obikhoz. Az MC-14 nagyon kinyúlik előrefele, ezért csak olyan obikhoz jó, amikbe konkrétan bele tud lógni. Jelenleg tudomásom szerint csak az Oly 40-150/2.8 és a 300/4 ilyen. 100-300, 100-400 a helyes irány.
-
andersen10
aktív tag
válasz
xXxian
üzenetére
f5.6 végű obi nem konverterezhető, ha lehetne sem ajánlanám hogy tovább rontsad a 45-200 amúgy sem acélos optikai teljesítményét. A 100-300 jobb megoldás, de az meg pont a tele végén hajlamos gyengélkedni, mind AF teljesítmény, mint felbontóképesség szempontjából. Talán a 100-400 lenne jobb választás, na de fényerőtlen obit annyi pénzért...
-
xXxian
senior tag
Sziasztok,
Lumix 45-200-hoz létezik kompatibilis telekonverter Oly / Pana háza táján?
Pana oldálát már néztem, azt hiszem a kétező konverterek egy adott vázhoz készültek (ha jól emlékszem nem MILC vázakhoz).
Olynál van az MC‑14, itt írják hogy a 40-150 PRO üveghez való.
De EC-14, EC-20, EX-25 esetében nem írnak kompatibilis objektívről...jó lehet ennek bármelyike a Lumix 45-200-hoz? Vagy érdemesebb egy 100-300-ra beruházni?
Köszi,
X -
Lassú Víz
addikt
Ebben az időszakban mindig nagy gond, hogy milyen ajándék tippet adjak a gyerekeknek, ami nem vágja agyon a költségvetésüket. Ennek eredménye lett idén egy Godox CF-07 színszűrő készlet. Lelkesen feltettem a vakura, próbálgatom az E-M1-gyel, alig van különbség a képek között. Rámegyek a CWB beállításra, ugyanolyan (szar) a 2500K-es kép is mint a 12000-es. Á, mondom, ez nem létezik. Valaminek lennie kell ami hazavágja az elképzeléseimet. Irány a menü, és lőn: G menü, vaku (villám szimbólum) + Fehéregyensúly. WB auto állásban volt. Kikapcsoltam, így most öröm és bódottá

-
kátú
őstag
Békés boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!!
-
Libretom
aktív tag
válasz
Ereshkigal
üzenetére
Érdemes megnézni a Hardveraprón, vagy az Index adok-veszek-en. Sokszor van magyar garanciás használt obi, kedvező áron.
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10
üzenetére
Gratula, mindkettő igen csak jó obi.
Stabival kapcsolatban, valszeg a GX7 IS nem túl jó, 180-as OM-el az 1/40 simán megy, de alá is le lehet menni legalább 1/8-ig, 1/4-ig éppen hogy sikerül GX80-as vázon.
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- Sorozatok
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen videókártyát?
- Arc Raiders
- Kés topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3971, 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN APPLE WATCH ULTRA 2 NATURAL TITANIUM 49MM -1 ÉV GARANCIA - MS3713, 100% AKKUMULÁTOR
- Honor X5c Plus 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M i5 12600KF 32GB DDR5 500GB SSD RX 9060 XT 16GB Zalman T4 Plus CM 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Mert nem csak élesebb lett, hanem (állványról, mozdulatlan lencsével készült) apró plusz részletek jelentek meg. De furcsa is lenne, hogy ezek az önmagukban, natívan 16mp-en fotózva penge éles üvegek felbontása véget érne 16-20mp-nél, pláne 12-nél, ez már túlhaladott, cáfolt.

) A 75-öst pár éve - ritkán - használom, hát igen, az egy klassz cucc.