Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Videós, mozgóképes topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen monitort vegyek?
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
madgie
titán
Esküdni mertem volna, hogy belinkeltem.
-
b.vr
őstag
válasz #40935168 #59042 üzenetére
" Sokat nyerhetne az Oly iso-ban, ami az m43 gyengéje néha. Ezzel a mai közepes iso- szinttel meglőve 40MP-re egy kritikus, de statikus témát, ha visszaméretezed, megszabadulsz sok zajtól."
Statikus témánál a zaj-redukálás bármelyik géppel megoldható sokszoros expóval (átlagoltatni kell)
"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
törölt tag
válasz hp1950 #59041 üzenetére
Köszi !
Igen, iso100 volt (low), szándékosan. Tudtam, hogy jól jön a sötét témához is, mint ez (azaz nem lesz sok highlight-om kiégés közelében) és a világosnál is (ahol meg szándékosan kiégetem a fehér hátteret, hogy a plexi alatta tükröződjön, a plexi körvonala már ne látszójon és olyan termékfotó jellege lesz).
Szerintem a 45-öst ha megveszed és lerekeszeled 5.6-ra, eldől minden. [link] Ez a teljes felbontású kép, bele lehet nézni a jobb szemébe. Imádom, ahogy a softboxok fényében alul és felül egyaránt visszatükröződik a szempillája, ahogy indul ki a szeméből. Brutál éles a 45-ös, hozzá az AA filter mentes E-M10, pff.. Én D800-on edződtem, de itt jómagam is meglepődtem, hogy ez a kis pöcs ennyit tud 100-as iso-n a zajt pedig keresni kell a képen, ez pl. tök zajszűretlen, csak retust kapott, noise reduction-t nem. Tehát ISO100, 1/125, Adobe Camera Raw-ban defaulton minden, WB finomhangolás, minden egyéb PS. Topaz bőrsimítások, millió mitesszer és bőrhiba retus előtte kézzel, szóval úgy másfél órám benne van és még van rajta hiba, de már hulla voltam.
Viszont az AA filter nélküli vázakkal vigyázni kell. Egy másik képen a hölgyike harisnyáján épp úgy csillant a fény és épp úgy jöttek ki a harisnya finom szálai miatt a frekvenciák, hogy bemoirézott a vádliján egy egészalakos képen. DxO Optics Pro mentette a nagyját, a maradék retus lett, de azért a szívroham először rámjött, hogy na AZ OTT MI ... Szóval sűrű ismétlődő témánál ellenőrizni kell a képet és ha bibi a moiére, feltenni a gagyi HAMA UV-t, hogy lágyítson picit bele a képbe, pont amennyit kell.
Még utószónak annyit, hogy a DxO valami félelmetesen jó RAW konverter, bárcsak azzal kezdtem volna ezt a nagy retust ACR helyett. Lehet átszokok. Olyan korrekciók és annyira finoman, precízen csinálja őket, ááá... csodás. Onnan JPG-n, TIFF-en vagy DNG-n keresztül átdobatod Magad vele PS-be (export) vagy LR-ba és minden megy a szokásos módon már.
-
törölt tag
Van a szenzor alapja, amit mozgat a szenzorstabi úgy mindenestül, és a szenzor alapjára rátéve a kis piezo-áramkörök, amik a tényleges ultrakönnyű szenzorlapkát is mozgatják. Én így csinálnám mérnök bácsik helyében.
.mf ez jó kérdés, amit felvetettél. Jogos is, meg fura is. Sokat nyerhetne az Oly iso-ban, ami az m43 gyengéje néha. Ezzel a mai közepes iso- szinttel meglőve 40MP-re egy kritikus, de statikus témát, ha visszaméretezed, megszabadulsz sok zajtól. Ez irányba is mehet a fejlesztés. Vagy az irányba, hogy tudják tartani a záridőket, például egy 1/125-öt, 1/160-at illene tudnia stúdiók miatt (akármilyen korszerű high-speed vakuk is legyenek), ahol elsődleges lehet a 40MP kihasználása. De szerintem ezt tudják is és meg is oldják - emiatt aztán lehet, hogy az lesz, amit írsz.. az egyes képeket alullövi és majd húzza, dinamikát bukva és zajt "nyerve" , amit némileg kikompenzál a 40MP ha leméretezed, csak akkor minek a teljes felbontás, áhh, nem tudom, hogyan lövik be a mérnökök és azt sem, hogy milyen gyorsan képesek mozgatni a szenzort majd, de lehet, még ér minket kellemes meglepi. Nagyon kíváncsi leszek.
-
hp1950
tag
válasz #40935168 #59038 üzenetére
Penge lett a portréd Kutyus! Grat. a sminkesnek, modellnek és a fotósnak!
Milyen progival konvertáltad át a RAW-ot?
Az exifben szereplő ISO 100 az a LOW ? Ezt elemezted ki a múltkor?
Én még vacillálok a két rendszer között Még marad mind a kettő.
Holnap megjön a 45 1.8 . Lehet, hogy az segít dönteni -
.mf
veterán
válasz #40935168 #59038 üzenetére
Kérdés, hogy mind a max 8 (up to 8, ezt írták, remélem lesz egész pixelnyit mozgató 4 is) egy teljes hosszúságú expo lesz, vagy alexpózza és a végén összeadogatja, így nem egy kép elkészítési idejének 10x-e, hanem egy rövidebb időtartam lesz. A Sony szenzor nagyon jó a sötétekben, sokat vissza lehet még hozni látszólag bebukott részekből.
De ha csak simán, az egykép-záridő min. tízszerese lesz az egész folyamat (8-asnál), szóval már egy 1/1000-ből is 1/100 lesz, akkor vagy csak nagyon erős fényben, vagy állvánnyal, nagyon statikus témával lehet használni, és éjszakára, közepes fénynél mozgó témára nem sok haszna lesz.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
törölt tag
Tuti hogy hardver, a szenzoreltolást vmi piezo motorokkal csinálja. (Hasselblad: High precision piezo-electrical actuators). Engem inkább az érdekel, hogy mennyi idő alatt lövi meg egyetlen tényleges képről a 8 különböző képet, amiből összerakja a 40MP-t végül. Mert ennek is kell némi idő, tehát a minimális záridő 1/4000-ről mekkorára nő ilyen üzemmódban. Nem hiszem, hogy a 8 képet + a fizikai eltolást egyetlen 1/4000-ed alatt megcsinálja. Mondjuk statikus témához (stúdió, modell, természet, ilyesmi) van kitalálva, de akkor is érdekes lehet, mire áll be a minimum záridő ebben a módban.
Vagy ez rajtam múlik ? Ergo, képes lesz 8 * 1/4000-re egymás után -> így 1 nagy képre ?
[ Szerkesztve ]
-
Studi
veterán
válasz szaby_gyerek #59030 üzenetére
Igen, többször volt már itt szó az Oly furcsa szegmentálásáról. És ez nem csak az OM-D-re igaz, ha azt nézzük, most a "legkisebb, legbutább" aktuális vázuk az E-PL7, ami azért bőven a k...jó kategória.
-
.mf
veterán
Az a nagyon világos tájas startrails kép egy telihold + tiszta ég kombónak köszönhető, a Börzsönyben készült; EM5, Samyang, 60s, ISO200. Ez és az aurorások kivételével a többi Dobogókő.
Mano: 20140817 D'kő Perseidák TL v3.4 - ami képszéltől képszélig húz fényes és ismétlődően pontonként erősebb fénycsóvát, az repülő. Ami szintén hosszan, de halovány és egyen fényű csíkot húz, az műhold. Mondjuk itt nem nagyon látszik, de az egyes képeken igen. Ami pedig csak egy képkockányira tűnik fel, rövid csík egyik végén erősebben vagy csak egy felvillanó pont - na az egy hullócsillag. Egy legalább fél tucatot sikerült az alatt a 70-7x perc alatt elkapni, a legnagyobb külön képen is ott van (P8170249). EM5, Samyang nyitva, 15s, ISO640, sorozat, ~250 kép, 10 fps. Ha a mostani sorozatra gondolsz, és képek közti időközre: nincs köztük időköz, a gép sorozatra, a távkioldó pedig hold-ra állítva, amint meglőtte az egyik képet, már lövi a következőt (még a hosszú-expós NR sincs, látszik is egy kék hotpixel az égen, de szerencsére ez a Sony szenzor nagyon szép tiszta képet ad).
Mazsi: instant csőd
De tényleg nagyon elborult árak vannak. Legolcsóbb utcai lakókocsis kajálda (harmaddal olcsóbb az olcsóbb gyorskajáldáknál): hamburger 80, kebab 90 kr - 1 NOK = 35.x HUF. Igen, 3k a legolcsóbb hambi S az alkohol még drágábbStudi: egy százas rádobásával megvennéd a 75-öst, csak hogy a 45-öst később visszavedd
Amúgy én is nagyon elgondolkoztam, hogy milyen jó lenne most egy 12-35. Folyamatosan váltogatják egymást a 12, 17 és 45, és sötétben, hidegben, elgémberedett ujjakkal, kesztyűben macerás / szívás a csere minden egyes mozdulata, és úgyis f2.2-f2.8-ra rekeszelve lövök. De az is igaz, hogy ilyen extrém körülmények között ritkán lődözök.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
b.vr
őstag
válasz Ear001 #59009 üzenetére
Én ugyan nem abban az akcióban vettem, de nagyon bevált és szeretem azt az obit. Nemrégen a fuji topicban is szó volt a fényerős alapzoomokról, szerintem ha belefér, ez egy nagyon jó dolog általánosságban is, a 12-40/2.8 pedig egy csúcs-stabis Olympus vázon tökéletesen hozza is az elvártat (megj: Pana váz mellé én a 12-35-öt venném, annak nagyon jó a beépített stabija)
Amit itt végig kell gondolni, és én másfél éve a dalmát körutunkon szembesültem vele (amikor extrém sűrűn váltogatták egymást a wide és a normál vagy akár tele látószöget igénylő témák), hogy utazáskor, városi sétákon, főleg nem egyedül, ott nincs feltétlen idő/kedv/energia állandóan objektíveket cserélgetni. Ahogy akkor írtam, én ott nappal főleg a 9-18-at, este meg a 25/1.4et használtam, nincs is ezzel gond, de ott és akkor én nagyon szerettem volna egy 12-35/2.8-at (illetve utána ősszel jelent meg a 12-40/2.8)
Decemberben élesben is ki tudtam próbálni a koncepciót, számomra teljesen bevállt, igazából az egyetlen 12-40-nel abszolut jól elvoltam (bár vittem a 75öst hogy hátha a karácsonyi forgatagban majd lesz valami de igazából lényegében elő sem vettem. Persze a hátizsákban gond nélkül elfért.)
Szóval ha a fenti szituációkban valaki nem akar/tud objektívcserélgetéssel foglalkozni, közben várható hogy lesz kevés fény (pl. templombelső) vagy esti városban barangolás, akkor pl. a 12-40 egy tökéletes választás. Néhány kép , semmi extra, nevezzük mondjuk igényesebb turistafotóknak, de szerintem jól illusztrálja mire gondoltam.A fentiek mellett nagyon szeretem családi fotókhoz és koncertre is nagyon jó (arról már írtam korábban)
Még annyit hogy egy átlag m4/3 objektívhez képest persze nagy és nehéz (egy kis tank ), engem mondjuk nem zavar mert amúgy is egy mini oldaltáskában viszem a cuccot, eddig abban egy gépre szerelt obi és mellette még egy másik fért el, most csak a gép meg a 12-40, viszont ilyenkor nem is kell más.
"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
Lassú Víz
addikt
Szinte biztos, hogy nem csak sw.
Update processor (improves slightly the IQ)
Improved 5 axis stabilizationEzek hw dolgok. Ha működik ez a technika, elgondolkodhatnának egy 10 Mpixeles szenzoron jó nagy dinamikával és alacsony zajjal, meg egy ilyen nagy felbontású üzemmóddal. Hasonlóan ahhoz, amit a Sony csinál az A7 variációkkal.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
-
HÁZIGAZDA
válasz hegyimorc #59025 üzenetére
kérdés, hogy hova árazzák. ha megkapja az e-m1 keresőjét, az azért plusz, a váz is jól néz ki, gondolom az új 40 mp-es mód is bír jó lenni egyes helyzetekben (amikben én használnám... ). viszont elég kretén dolog, hogy az e-m1-től úgy különböztetik meg, hogy kihagyják a pdaf-et...
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
hegyimorc
senior tag
válasz szaby_gyerek #59023 üzenetére
Versenyben a fujival, a legértelmetlenebb új gép kategóriában?
Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA
-
Lassú Víz
addikt
Én nem. Túl nagy a munkatávja. Egy koncerthez ideális, de egyébként jobb a 45-ös. A másik, hogy úgy érzem a 75-öst igénylő képek 99%-át az 50-200-as obival is meg tudom lőni, sőt. Elsősorban ballagás, szalagavató és más, a gyereket hasonlóan nehezen megközelíthető események kapcsán használnám, ahol ráadásul nem is lehet szabadon mozogni a tömeg miatt. Az objektív cseréje is szívás ilyen környezetben. (Igaz az akciós áron megspórolt pénzből lassan alá lehet tenni egy E-M5-öst, és akkor nem kell cserélni )
szerk:
Mercutio_, lehet az E-M5 MkII a G3 utód? Kicsi, keskeny, kihajtható LCD-vel. Szimpatikus tulajdonságok.[ Szerkesztve ]
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
szaby_gyerek
tag
Ezt bedobta már valaki? Első képek az E-M5II-ről.
Szerk: Ahogy nézem, masszívabb a cucc. Sok mindent kapott az E-M1-től. A púpja jobban hajaz a régi OM-2-re. A hátsó kijelző oldalra lesz kiforgatható. Ahogy nézem több funkciógomb van. Nem akartam cserélni, de ez nagyon nagyon bejön nekem eddig.
[ Szerkesztve ]
-
Studi
veterán
válasz Lassú Víz #59017 üzenetére
Szerencsére nem vagyok házas.
Igaz, nekem is el kellene adnom csomó mindent, és fotózni inkább a p@fázás helyett. De nekem ez a szenvedélybetegségem. Néha próbálok kilábalni, csökkenteni a készletet, aztán úgyis mindig még többet vásárolok. Ha egy százas rádobásával tudnám a 45-öst 75-ösre cserélni, akkor azt szívesen meghúznám. -
Marseille199
senior tag
válasz Lassú Víz #59017 üzenetére
Bírom a csókát. Jól ír, és minden kezdőnek ajánlhatóak a könyvei.
Az első bevezetése a legjobb, mikor oldalakon keresztül szívatja a kedves olvasót
Örökzöld:
" A borotvaéles szó jelentése:
Blende
Objektívben
Refraktált
Oscillációjának
Tényleges
Világosságot
Adó
Élessége,
Lumen-
Expozíció
SkálánUgye milyen hivatalos? Pedig most találtam ki"
"Amikor a kép életlen, a gondolat éles, és amikor a kép éles, a gondolat eltávolodik a fókuszponttól." - Hiroshi Sugimoto
-
Lassú Víz
addikt
Scott Kelby-től:
A leggyakorib kérdések egyike ez „Milyen objektívet vegyek?”. Ahhoz, hogy erre válaszolni tudjak nekem is választ kell kapnom egy kérdésre: „Milyen a házasságod?”. Azért kérdezem, mert ha nagyon jó a házasságod, bizalmon, szereteten, eggyüttérzésen és a kézifegyverek egészséges tiszteletén alapul, akkor nem kizárt, hogy túléli azt, hogy komolyan fotózol. […] könnyen lehet, hogy választás elé kerülsz: vagy megveszed az új, tűéles, f/2,8-as fényerejű objektívet vagy házas maradsz. Ez azért van, mert a legtöbb házasságban az egyik fél kezeli a pénzt, és ez nem szabad, hogy az legyen, aki odavan a fotózásért. Ha nem így van, eljön az a nap, amikor az egyik kezedben a jelzálogkölcsönöd papírjai vannak, a másikban egy fotósáruház katalógusa, a fejedben pedig a házasságod, családod és barátaid iránti elkötelezettséged kérdőjeleződik meg. Olyan őrült kérdések fognak felmerülni benned, mint „Vajon tudnánk-e az utcán élni?”, „A barátaink néha adnak majd egy kis kaját?”, és „Vajon ehhez jár-e ajándék polárszűrő?” […] Ha egyszer ezzel a problémával találkozol csak azt tudom mondani, amit saját lányomnak is mondtam: „Kicsim, bármikor találhatsz megadnak másik férjet, de ilyen leértékelés ilyen jó objektívre egy életben csak egyszer van.”
Sajnos be kell látnom, hogy habár jelzáloghitelem nincs, mégsem időszerű az a 75-ös most. Pedig
kurvanagggyon jó objektív...A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Studi
veterán
-
Studi
veterán
Mintabolttól erős évindító akciók!
P5 + 17/1.8 210
45/1.8 70, Pen vagy OMD vásárlás esetén 60
75/1.8 200, Pen, OM-D vásárlással 160!!!44!!444!!NÉGY4NÉGYNÉGY
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Autós topik
- Videós, mozgóképes topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest