Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
John3:16
csendes tag
Sziasztok! Kapucziner rendeléshez Bp-re társul valaki? Küldj PM-et.
-
mester6
tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Hány fokon pörkölsz?

Én 226 C fokon nyomom, kráter nélkül. -
kaligula
tag
Hali! Olyan ember segítségére volna szükségem, aki ért a gázüzemű gépek szereléséhez. Egy pörkölő utánégetőjét kellene gatyába rázni.
-
Toobee
veterán
válasz
weinmaker
üzenetére
"Kávékorzó Független Kávémagazin
április 4., 13:11 ·
Megérkezett a trónkövetelő az Expolygon Kft jóvoltából! A módosításokat a caffe 35 végezte. Kemény összecsapás várható. Természetesen a kellő tapasztalatok után komplett beszámolót olvashattok a Kávékorzó Magazinban. A teszthez a Kapucziner Kávémanufaktúra küldött kávékat."A csodagaggia újra varázsolt?
-
weinmaker
őstag
Ha valakit érdekel egy vadi új rancilio silvia, full tuninggal (pid, rézcső, szűkítő...stb) az privátban keressen.
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy a kávé teljesen szépen lejön, viszont az ízével a következő a problémám (több hőfokon, GC(pid)-n és HX gépen is): iszom egy kortyot, teljesen jó íze van, viszont ahogy lenyelem nem azonnal, de kb 2-3 mp múlva kesernyés utóízt érzek.
(Amennyit sikerült keresgélnem, ha megégett volna - az látszódna a crema-n ill. nem (csak) az utóíze lenne kesernyés)
Saját pörkölés, a kráteres kérdés is ehhez kapcsolódik - viszont átnéztem a lepörkölt adagot és a kb 200g-ban 3-4 kráteres szem volt csak -.
Szerintetek mi lehet a hiba?
(igazából így is elfogyasztom, mert ahogy írtam csak az utóíz "után" van szinte a kesernye, teljesen saját használatra van, hatalmas feeling saját pörkölést inni, de egyrészt nagyon kíváncsi vagyok mi lehet a hibája, másrészt szeretnék tanulni belőle
) -
sturmanek
újonc
Tudom nektek nem nagy flash már
De ma reggel először ittam saját itthon espressot ( na jó espresso ra már eléggé hasonlító) egy Gaggia Baby Primo és nem utolsó sorban P** Zoltán -nak köszönhetően!

És persze nektek is , mert sok infót és linket , segítséget kaptam innen is.
Persze okulva az olvasottakból vettem egy 250g os omniát és azzal tököltem ki hogy lesz a léből espresso ra hasonlító dolog
. Kb a 8-9 ig próbálkozásra sikerült az örlés finomságot, tömörítést kb eltalálni... 2 L norda is ráment de most már szép barna bundás fekete és iható cucc jön le
Azért azt hiszem nem valami burundi-val fogom tökéletesíteni 
No csak el szerettem volna ezt mondani, ha már itt örömködök magamba mint egy hülye kis tizenhatéves

-
verti1
tag
Igen, elég volt...
-
mdav88
aktív tag
Kb két-három havonta sikerül meglátogatnom őket. Most szerencsés időben mentem, és tudtunk kicsit beszélgetni is. Szerencsés helyzetben vagyok, mert a munkám során járom az egész országot (nem vándorcirkusz
) és körbe tudom kóstolni az országot 
A géppark, hát igen... ilyennel öröm a munka.
-
dozó
tag
A Hairo Mini mint ahogy fentebb írták nem fogja tudni kiszolgálni a géped, saját tapasztalatból is írom, be lehet vele fullasztani egy gaggiat , de nem ez a lényeg, az őrlő fontosabb mint a gép, ha be jön az ipari méret és dizájn akkor a La San Marco SM90 A, Mazzer SJ, vagy Graef.
-
mdav88
aktív tag
Voltam ma Zalaegerszegen a Kavelaborban. Kivalo kaveik vannak, kivalo gep es eszkozparkkal... Dc evo 2 es egy kis mina... Meg egy raklap alternativ eszkoz. Kavebol egy etiop es egy columbia volt csapon a compak k8as orlokben.
Az etiop nagyon jellegzetes volt a columbia meg kicsit fura, illatra tejcsokis-dios-mogyorosnak tunt, izre viszont erosen gyumolcsos -meggyes felhanggal.Csillagos otos a minosegi es villamgyors kiszolgalasert. Szimpla presszo 380, dupla 550. Teljesen korrekt.
Szerk, kaveik Szekszardrol vannak.
-
mdav88
aktív tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
+1
Plane jo kis robibol...😰 -
Bazsee71
őstag
Először is grat a géphez! Biztosan sok örömöd lesz benne.

Másodszor: még csak véletlenül sem akarlak elkeseríteni, inkább megkímélni a kezdeti csalódásoktól, így annyit javaslok, hogy valami egyszerű kávéval próbálkozz csak a Minivel, aztán még véletlenül se add fel, mert 100%, hogy nem hozza az elvártat, és nem a gép hibája lesz. Két ismerősöm is próbálkozott vele, de sajnos be kellett látniuk, hogy erre a feladatra kevés a Mini. Kelleni fog egy CM702-es. Egy ismerősöm lehet tovább is lép róla pár héten belül, ha pedig így lesz, azt úgyis megosztom itt a fórumon.

-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Van egy "utazós" Brikka-m és az lenne a kérdésem (ha már itt többen is megemlítették nekem is eszembe jutott, hogy van
), hogy milyen finomságú őrlemény javasolt a Brikka-hoz?
Eddig amíg nem kezdtem el érdeklődni a témával kapcsolatban előre őrölt kávéval használtam de most, hogy van a skerton szeretném kipróbálni, hogy mit tudnék kihozni belőle.
Egy picivel durvábbra hagyjam mint amit a poemiahoz használok espressonak?
Köszi. -
sz.zs.
őstag
Ezt próbálta már valaki?
-
L4D1K
őstag
Sziasztok.
Vettem egy nagy levegőt és feljebb léptem Brikkaról GC re. Egyenlőre csak Hario minivel lesz etetve, aztán majd ahogy anyagiak engedik. Számomra ez egy hatalmas ugrás, bárminemű jó tanácsot segítséget szívesen fogadnék, amolyan kezdők hibáját elkerülendő címszó alatt. Köszönöm!
-
sz.zs.
őstag
Index Kávéológián hirdet valaki egy jól felszerelt, pidelt, 2014-es GC-t!
-
paljoc
tag
válasz
mézespálinka
üzenetére
Pörköléskor keletkezik ilyen ha túl nagy hőt kap a bab. Inkább a klasszik olasz pöriknél lehet ilyet látni esetenként, de ha túlteng egy blendben az ilyen bab, az nem az igazi. Kráter a neve.
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ez pörkölési hiba? Vagy a kávé "hibája"? (esetleg pörkölés utáni sérülés?)

-
Elekellek
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Ellenkezőleg, a lúg marja foltosra. Savaknak elég jól ellenáll a felületi oxidréteg, ezért is lehet citromsavval vízkőteleníteni.
Alumíniumot lúggal lehet szépen tisztítani – de az nem lehet erősebb, mint a trisó. Még a mosószóda is foltossá teheti a felületet, ha forró, vagy sokáig benne hagyod. A tersonet szerintem durvább szer, legalábbis a bőrt elég szépen oldja : )
Egyébként a fórumon elterjedt állítással szemben ezek a kávéfőzők nincsenek eloxálva. Ami a kavart okozhatja az az, hogy az alumíniumon mindig van egy láthatatlanul vékony felületi oxidréteg, ami levegőn megvédi a korroziótól.
(Upsz, így maradt a tab, kicsit lemaradtam valahogy időben)
-
sz.zs.
őstag
Itt azt írta Tamás, hogy februárban nyílik újra a Moak webshop. Tudtok róla valamit, mert még mindíg nem működik?!
-
sz.zs.
őstag
Sziasztok, Pacuha69-cel rendeltünk felesben a Pacifictól az akciós Yirgából. Azt kell mondanom, hogy semmi baja, pláne ennyi pénzért

-
noss
tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
a fagyasztóban a szelep nem zár légmentesen.
(filmszerű olajos réteg van benne, ami fagyottan máshogy viselkedik) -
And06
aktív tag
hátha valakit érdekel, amazon.de-n most 21 euro a hario mini mill [link]. ennyit szerintem utazós őrlőnek brikkához megér. én vettem is egyet még a múlt héten (akkor még 23 eur volt
)
ma húztam egyet vele próbából, lejött az eszpresszó, bár kicsit táncolt, finomabbra kéne venni, de nem fogom erre pazarolni a kávét, csak ki akartam próbálni
-
Bazsee71
őstag
Nagy bűn lenne a Brikkát tersonettel, majd egy laza citromsavas oldattal átfőzni?
-
verti1
tag
Ha már megint előkerült a tárolás kérdése,tudom mindenkinek ajánlani az Airscape-et aki hozzám hasonlóan megunta a kisebb, nagyobb üvegekkel a pepecselést, fagyasztgatást, rakosgatást és nem hegyekben áll nála a kávé. A kisebb változatba belefér 250 g, tökéletesen zár, első osztályú kidolgozás. Kéznél van, kinyitom, kiveszem amennyi kell a mérlegre, bezárom és ennyi. Ami a frissességet illeti simán hozza a mézes üvegek szintjét, csak sokkal kényelmesebb.
-
soldier2
őstag
válasz
meander
üzenetére
Az őrleményt meg kell mérni, hogy pontos legyen a mennyiség. Az, hogy fagyasztás előtt kiméred és úgy fagyasztod, vagy egyben fagyasztod és darálás előtt a fagyos zacskóból méred az szinte mindegy (+1 fagyasztó nyitás). A fagyos szemek egyben fagyasztás esetén óhatatlanul több párát kapnak a kelleténél hiszen minden nyitásnál van kondenzáció. Az, hogy ez mennyire érződik, azt ki kell próbálni. A zacskókat azért említettem, mert ami kávékat említett, fogalmam sincs, hogy simítózáras csomagolás-e? +1 a fagyasztva darálás mellett. - nem feltétlenül neked válasz, hanem csak a témához szól
-
Rush77
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget.

-
meander
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Na nem a doboz a lényeg persze. Arra gondoltam csak, hogy nem kell túlmisztifikálni hogy miben, milyen adagokban fagyaszt az ember. Egy pillanat kiporciózni. Azért írtam az üveget, mert azt linkelte éppen, de nyilván a tied a legjobb mert csak simán berakja a fagyasztóba és kész.
-
vicces
addikt
válasz
Rush77
üzenetére
én eddig a paljócos tasakokban tároltam a paljocos kofikat. simán szimplán ahogy vettem. elötte a levegőt kinyomkodtam belőlük.
ezek olyan zacsik mint amit te is belinkeltél. aztán az aktuális kávét amit éppen iszok mindig kiveszem a frigóból. kikanalazom a 15 grammomat majd visszazárom illetve a levegőt szintén kinyomkodom belőle.
a szelep birja a minuszokat és a simitózár is hibátlanul zár.
jelenleg még mindig januári pöri van soron de semmi kifogásom a minőségére
a kis mézesüveg tényleg csak arra jó, hogy nem kell minden egyes adag elött mérlegelni. kb 30 másodperc spórolás. viszont enélkül több a hely a fagyasztóban.tegnap megint vettem német kofit egy itteni pörkölőtöl, szintén a fagyóban landoltak, de ha felnyitom őket akkor átkerülnek a paljócos tasakokba, mert ezek sajnos már nem ilyen igényesen vannak csomagolva.
a merevfalú dobozokkal csak az a bajom, hogy nem lehet a levegőt kinyomkodni belőlük. -
Deadzone41
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
egyet értek, én simán egyben eredeti zacskóba bevágom a fagyóba, amikor kell kiveszem, öntök belőle, visszarakom. szerintem össze kéne vaktesztelni egy cuppingon, van-e értelme adagonként fagyasztgatni, vagy csak szimpla önszopatás.
-
gpbenedek
csendes tag
Sziaszok! Volt valakinek itt kinu m47 kézihajtánya. Továbbra is felhőtlen a szerelem?
-
Rush77
aktív tag
válasz
soldier2
üzenetére
Köszi!
Akkor a fagyasztás kilőve szerintem, mert eléggé korlátozott a rendelkezésre álló hely.
Zacskót néztem ezeket ha erre gondoltál és szerintem akkor ez (is) lesz.
Jelenleg egy ilyenben tárolom (már ami belefér kb 200g).
csak ugye ha fél kilós/ kilós kiszerelést veszek esetleg akkor a többivel kéne tudnom mit kezdeni. De törekszem a kisebbekre csak hát nem mindenből létezik. -
soldier2
őstag
válasz
Rush77
üzenetére
Fagyasztás: ha nem tudod adagonként fagyasztani, akkor inkább ne tedd. Amint kiveszed a fagyóból pár nap alatt vége. Ha nem megy a fagyasztás adagonként akkor a lehető legkisebb adagokban fagyasztás nélkül tárold (47ml mézes üveg a gold standard a fórumon, de visszazárható kisméretű, többrétegű zacskó ugyanúgy megteszi (kvx-en láttam ilyent). Persze ha 250g-os visszazárható kávés zacskóból kinyomod a levegőt és lezárod az sem a világ vége. Ahogy ne tartsd:
1. Darálóban
2. Fém design kávésdobozban
3. Nagyméretű csattosüvegben
4. Olyan helyen ahol jelentős mennyiségű levegőt zársz a kávé mellé
5. Vákum csomagolás (gyorsabban távoznak a gázok a szemek belsejéből (erről azért megoszlanak a vélemények) -
Rush77
aktív tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Köszi szépen.

És a fagyasztáshoz van valami bevált módszer? Illetve a kiengedés az hogy történjen? Előző este kiveszem? -
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Nézegetem a Danetti oldalát és nem tudom, hogy a jelenlegi szintemen (Saeco Poemia, Hario Skerton, nem nyomásfokozós kar + 53mm tamper) érdemes e kipróbálnom mondjuk a TT8020 illetve a Colombia San Cayetano EP 10-et. Van valakinek tapasztalata ezekkel a kávékkal? Nem overshoot egy picit a jelenlegi felálláshoz?
Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy hogyan érdemes tárolni a kávét? Most van egy Hario üvegem. Ami érdekelne, hogy a többit, hogyan érdemes tárolni. (fagyasztani kis adagokban? vákumozás működhet?
Köszönöm szépen.
-
Toobee
veterán
-
Elekellek
csendes tag
-
kr:sz
tag
Sziasztok!
Egyszer már kértem segítséget tőletek és kaptam is! (Igaz a bialetti brikka után járva egyre mélyebbre túrva a fórumot, nem is biztos, hogy itt fogok kikötni, hanem valamelyik filteres megoldás mellett, de úgy döntöttem, hogy előtte kóstolgatok, hogy melyik elkészítési mód jönne be a leginkább. Így látatlanba pedig nem ruházok be egyelőre, csak a tapasztalat útján. Talán ez a legjobb megoldás esetemben.)
Azonban lenne egy olyan kérdésem is, hogy valaki tudja-e, hogy ki forgalmazza idehaza a Hario termékeket? Amiatt kérdeném, mert tea vonalon is szeretnék beerősíteni (sajnos a tea topic nagyon halottnak tűnik, emiatt kérdeznék itt, hátha mégis csak hario) és ki is néztem a delikvenst, de idehaza sehol se kapni az egész szettet. Erről lenne szó: Hario Tea Dripper LARGO

Köszönöm előre is!
-
adp
őstag
válasz
Csápájev
üzenetére
mert sokat kell vuduzni, hogy kijöjjön így kényelmetlen seperni és meg sem áll a kar benne stabilan, ja és a kismérlegre mindig visszateszem mérni ami kijött.
még hozzáteszem, hogy sztem a használt szemcseméretekben viszont elég jó az eloszlás. amit írtam, hogy a max course-ra tekerve nem az igazából feles info mert az már nem használt azaz túl nagy szemcseméret
-
adp
őstag
Soldiertől átkerült hozzám a Sette:
Első tapasztalatok: Marha gyors és nem rögösít, igazából picit csalódott vagyok, hogy néha azért marad benne 0.5-1g. Az hittem ez max 0.5 lesz de reménykedtem a 0.0-ba
Viszont baromi jó az hogy kimérem beledobom és 5mp alatt kijön a dupla a karba, feltekerem és nem kell semmi vudu rögtelenítés stb és ígyis jó kv jön. Ami a graeffel sokkal több idő és macera, sepregetni paskolni aztán átönteni a karba a kis edényből tölcsérrel és a hústűvel szarakodni. Egy alátéttel működik a presszó és az FP is, amihez a graefból ki kell szednem egy álátétet ( persze lusta vagyok így inkább kicsit szarabb) MAx course-ra állítva viszont elég nagyot szor a szemcseméret.
Ízről nem tudok még nyilatkozni, mivel nem rég váltottam az oscárrol nordára. Az biztos hogy a norda és vagy a sette így vagy 2 kategóriát javít a kvimon. -
verti1
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszi az infókat! Írj majd a késekről ha lesz elég tapasztalat már.
-
hatillah
újonc
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
verti1
üzenetére
Még próba alatt van az Evo kés, nem akarok elhamarkodott véleményt mondani.
A gépemen is fejlesztettem most, a hosszú előáztatással játszadozok. Teljesen más ízvilág és testesség jön elő ezzel. Inkább a Mazzer kést használom többet, hogy csak egy változó legyen.
A mostani Spicy Italyval is van gondom, de lehet hogy még túl friss.
A siviába a szondát a víztérbe szoktam tenni, a fűtőszál legfelső menetével egyvonalba, a fejhez közel biztosan nem jó. -
verti1
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Mazzer Super Jolly kontra Fiorenzato Evo kés ügyben mi a konklúzió? Sokkal jobb a Fio? Érdemes akár ilyen irányba fejleszteni a Mazzereket?
Másik kérdésem, hogy Silviában hol van a legjobb helyen a PID szenzor? Bojler belsejében fejhez közel egy szondában? A tetején biztos nem ideális. A másik, hogy a pipacsövön érdemes faragni? Felül megy bele a víz és ott van a cső vége is a bojlerben. Az se biztos, hogy úgy a legszerencsésebb elrendezés.
Köszi!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Van különbség. Szemre is teljesen más.
Az Evo kés gyorsabb is, azért van hűtve. -
Keresztapper
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Az F64 és az F64 EVO kése között van különbség? Én úgy tudtam, hogy csak a GT-é más, míg az előbbi kettő csak a hűtésben tér el egymástól. Kijavítanál?
-
Csápájev
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Kutyapörkölt? Noooooormááliiis?
-
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Szerintem inkább ogre (Shrek)

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- OTP Bank topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Milyen videókártyát?
- Tőzsde és gazdaság
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Spórolós topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- eGPU tapasztalatok
- Sorozatok
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
(inkább saját magam szórakoztatására

)

) és körbe tudom kóstolni az országot
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)