Hirdetés
- CES 2026: izmos tápokat villantott a be quiet! Las Vegasban
- CES 2026: AI-fókuszra kapcsolnak az Acer Swift, Aspire és Nitro notebookok
- CES 2026: Kibújtak végre az üveg mögül az új MSI Prestige notebookok
- CES 2026: madzagmentes egér és headset az Acer névjegyével
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen házat vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - szépséges a szörnyeteg
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
High-end instant kave startup. A YCombinator tamogatja oket (Uber, Dropbox, AirBnb, stb. fedeztek fel a multban), kivancsi leszek. Az alapitojuk a barista VB 9. helyezettje.
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
ezt is megmérem holnap, de nálam szerintem 5 mp után jön a kofi
(és eddig minden gépem így tett (mindegyik ulkás volt)) -
bajnokpityu
félisten
megmértem. kar elfordítása után 10mp után nedvesedik át a szűrő, és 12. mp, amikor az első csepp leesik. 14. mpben éri el a nyomás a 8 baros maximumot.
a kar elfordítása után kb 2. mpban indul el a nyomás felfele, és a 4.mpban 4 baron megáll egy kicsit, majd onnan megy tovább.
ez egy minimális tamperes pár napja pörkölt egyébként elég fos KV. közepes őrlési finomsággal. igy is csikos, óriási crema, csak éppen robusta izű.
amit még megfigyeltem, hogy van egy pár mp-s szórása, néha tovább tart. Nemtom létezik-e, de mintha néha mintha maradna némi levegő a fejben, és ilyenkor először ezt nyomja ki? fejhő nem változik, szóval nem teljesen levegős.
-
meander
tag
Ahogy finomabbra őrlök (major) egy kicsit nehézkesebben áll össze az egy sugárban történő lefolyás (naked kar), de nem is ez izgat, hanem kb. a felétől a lefolyásnak kezd "kiritkulni" a szűrő alján a kávé folyam és a vége felé már vannak üres foltok is. Ezt tapasztalom az összes világosabb pörkölésnél (most pl. Casmo Honduras). Ez így van másnál is, vagy csak én főzök fejjel lefelé, vagy mi? Egyébként a kv nem rossz/finom, de az teljesen egyértelműen látszik, hogy minél hosszabban szép a lefolyás annál teltebb az íz. Értsd jelentősen érződik az ízben. Persze WDT meg minden.
A kérdésem lényegében, hogy nektek ezzel mi a tapasztalototok, mi a fórum sztenderd? És hangsúlyozom, hogy világosabb kávékról beszélünk. -
válasz
tariattila
üzenetére
bár szerintem inkább 6 (a 71-es késekkel, 18 gramm, amilyenre én darálok), de mindegy, az egész cucc elképesztően könnyedséggel műveli ezt a darálás dolgot, első benyomásaim alapján finom port alig csinál stb.
-
adp
őstag
valaki kupucziner rendelés? esetleg pacific?
-
accu
csendes tag
Milyen szigetelő anyaggal szoktátok körbetekerni a bojlert? A víz szerelő boltban nem tudtak olyat ajánlani, ami 200c-ig jó.
-
-
meander
tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Igen ezt olvastam... és igazad van más kultúra, más szokások. Még az is lehet, hogy megszeretem. Az internet elmondása alapján van egyébként 6-8 elég erősnek mondott kávézó ausztrál tulajokkal stb. Másrészről a Kaffee-Netz kicsit pesszimistán ír a franciákról. Talán mert németek
ezért is érdekel, ha valakinek van tapasztalata. De ha más nekem majd jövő hétre lesz 
-
törölt tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
De azok kalapácsos őrlők voltak szita palásttal mint a terményőrlők, nem?
-
meander
tag
Van valakinek tapasztalata párizsi kávézóval? Hova érdemes beülni? A neten keresés megvolt, személyes tapasztalatra gondolok. Köszi
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Csápájev
üzenetére
Pedig már ezeken is volt
Zacskófogó és kocogtató 2in1Tényleg, ezek az öreg brutálok milyenek voltak? Normális eredményt tudtak adni, vagy mindenmindegy jött ki belőlük? Még bőven a gyerekkoromban ott voltak a boltokban, de a család nem kávézott, nem nagyon tudom mit adott ki magából.
-
soldier2
őstag
Azok a kések erre lettek kitalálva
kézzel hajtva is 15-20 perc a kg kávé. Számolhatod 1g/fordulattal, bár a gyorsabb forgás miatt lehet kicsit kevessebbet darál meg fordulatonként, de az 1 perc/500g akár valós is lehet. És fogadni mernék, hogy nem volt meleg az őrlemény a végére sem. A kis Sette már 10s után is érezhetően melegebb kávét ad ki magából. -
nagynéném időnként daráltat velem egy adag kávét. egy adag fél kiló vagy egy kiló. csináltam a minivel is, a k10-zel is, most meg a roburral. hát, gyerekek... nem mértem, de érzésre nagyon maximum egy perc volt a roburnak a fél kiló, egy szuszra úgy lenyomta, hogy csak na

-
And06
aktív tag
igy nézhet ki a kupak és a szár. ez nem tünik lepattinthatónak

a kép nagyban -
And06
aktív tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
amikor kerestem sokáig egy sem volt, most meg párosával jönnek a pavonik

-
mdav88
aktív tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Egyszer, ha már nagyon nem lesz mire költeni, biztos lesz a konyhában helye egy ilyen masinának...
-
John3:16
csendes tag
Sziasztok!
Ezzel a "Quick Mill Pulsor"-ral van valakinek tapasztalata?
http://www.home-barista.com/espresso-machines/quieting-vibe-pump-t33607-20.html
Az ígéretek szerint csökkenti a rezgőszivatttyú hangját egyben egyenletesebbé teszi a nyomásfelépülést.egy membrán által:
-
A761
újonc
válasz
simi.esp.28
üzenetére
na ez meg az én évjáratom lenne
szípecske!
de milyen sok pavoni bukkan fel mostanában! -
adp
őstag
-
jolti
senior tag
Ez egész felületén és mélységében átkeveri az örleményt.
Meg az egyszerűségét szeretem a legjobban. Rá a szűrő tetejére, kettőt-hármat forgatok rajta, közben lesüjjed és elsimítja a felületet.
Pikk-pakk.
Küldözgetni nem szeretném, de ha vezet erre utad nagyon szívesen oda adom egy-két hétre próbálgatni. -
walter70
tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Köszi,száz fölé még nem menten velede akkor úgy is kipróbálom.
A lassú belakást én is tapasztalom. -
gpbenedek
csendes tag
válasz
Toobee
üzenetére
Az én tesztemet, posztomat is egy korábbi itteni hozzászólás ihlette, ezt a linket adta meg forrásként.
Ez az állíthatóság jó móka, főleg ha valaki figyel rá kávékészítés közben, főnyeremény. Jó lenne valahogy automatizálni. És a nyomásváltozás gyorsabb, a beállított értéket meg tartja, míg a tágulási "csak" lassítja és késlelteti a felépülést.
A szűkítő áthelyezése jó lépés szvsz, már csak a "bentragadó" nyomás miatt is. Ha a pipacsőben van, nem engedi el a teljes bentragadt nyomást csapolás után a 3járatú, gőzcsapon eregetni meg csapolás után...
A manométer remegését (kapilláriscsöves) én úgy küszöböltem ki, hogy a gőzcsapról csináltam neki elvezetést. Meg sem rezdül. (egy vacak gőzcsapot megfúrtam, hgoy teszteljem, de aztán az elegánsabb megoldás lett a végleges: egy evo gőzcsapját használtam, ahol a légtelenítő szelep csonkjára rá lehet kötni direktbe)
Azt jól láttam, hogy a tágulási tartályt te készítetted fragola? Grat a modhoz, szép munka.
-
Rison77
senior tag
Sziasztok!
Van egy 4 hete pörkölt malabarom, és még mindig forralt tej állag lesz a vége. Érdemes lenne még pihentetni, vagy túl sokat már nem fog változni? -
bajnokpityu
félisten
válasz
walter70
üzenetére
Különbséget sajnos nem tudom, nem mértem. Silvián a PIDet én úgy használtam, hogy ha érzésre melegebbet kért, akkor fentebb vettem, ha hidegebbet, hűvösebbre, de, hogy valóságban hány fokos vizet küldött ki, arról nem tudok nyilatkozni. viszont hűvösebbet adott azonos pid álláson, mint a vibiemme, mert silviával még 110fokon is főztem KVt, kiscsillagon már a 105 fok is éget.
minden gépet ki kell tapasztalni, nekem lassan sikerült belakni a silviát is, az őrlőt is.
-
walter70
tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Stabilnak elég stabil,csak arra gondoltam,hogy ha próbálgatom asz adott kávékhoz ajánlott hőfokot,akkor valamennyit rá kell számolni.
De persze így is folyamatosan állítgatom,kb.most hétvégén értem vele arra a szintre,amin a Baby volt (mármint ízben). -
bajnokpityu
félisten
válasz
walter70
üzenetére
sajnos nem mértem már le, mennyi a kijövő víz a pidhez képest, mert 6 hét alatt nem ért ide a kinai hőmérő, addigra meg megvetted. De nagyon sokat állítgattam a pidhőfokot silviánál, szóval nem hőfokbeli a különbség. noés az is elég stabil, 2 foknál többet nem hiszem, h esik egy ital elkészítése alatt. teritése is jó, az se adhatja a difit.
-
walter70
tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Ilyen különbséget tapasztaltál a Silviánál is?
-
sz.zs.
őstag
válasz
Elekellek
üzenetére
Gyógyászati segédeszköz boltban, vagy nekem van egy eladó !

-
Elekellek
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ilyen csinos kis beöntőlabdát hol lehet kapni?
-
SzuMe
tag
Bezzera Mitica vízhálózatra kötése óta furcsán viselkedik a gőz. Eddig folyamatosan elég száraz gőz jött, most viszont szinte ütemesen sokkal vizesebb. Nyomás ugyanakkora, mint korábban. Lehet, hogy a hálózati nyomás valahogy befolyásolja a bojlernyomást?
-
Elekellek
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ez érdekes, ez a tíz fok különbség... akkor vélhetőleg megvan a hiba is. Akkor nem izélgetem az érzékelőt, hanem beállítok egy eltolást.
Amúgy a kapilláris termosztát helyére tettem be a szenzort, jó mélyen bent van a bojlerben.
-
SzuMe
tag
E61 fejhőmérőhöz adapter van esetleg valakinek? Hátha többet esztergáltatott...
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Akkor rosszul emlékszem, vagy kompenzálás van a piden beállítva.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nálam 92 fokos vízhez 102re kell pidet állítani.
-
Elekellek
csendes tag
Időt elfelejtettem mérni

-
Elekellek
csendes tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Asszem megvan a hiba, csak nem bírok már több kávét inni

Egy szimpla szűrőt áldoztam fel a K-szenzor rögzítéséhez, de túl sok víz folyik át rajta, szóval ezek csak közelítő mérések.Az etalon Gaggia 90-91 fokra van állítva Paljoc Yirgájához, a kilépő vízhőmérséklet 87-88 fok lehet.
Vibiemme 93 fokra van állítva (ezek szerint jó irányba indultam, csak kicsi volt az első lépés), a fejhőmérséklet 83 °C. 88 fokos vízhez 97 °C-ra kell a PID-et állítani –> megvan az iható kávé! Csak közben elfogyott a Yirga, így nincs A-B teszt
Csapolás közben nem nagyon esik a hőfok, utána viszont felkúszik 6-8 fokot, olykor a vizet is felforralja, szóval vagy az autotune után kéne meg egy finomhangolás, vagy egyszerűen csak rossz a hőátadás a kazán és a Pt100 között (azt eddig is láttam, hogy csapolás után van egy nagyobbacska hullámzás, de mivel idle állapotban stabilan tartja a beállított értéket, még nem foglalkoztam vele).
Gondolom senki nem tudja, hogyan kell PID-et hangolni manuálisan... én csak ezeket ismerem: http://www.omega.de/temperature/Z/pdf/z115-117.pdf
https://innovativecontrols.com/blog/basics-tuning-pid-loopsMég egyiket sem próbáltam.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Elekellek
üzenetére
nálam csapolás indít, fejhőmérőn 6 fokot emelkedik a hőfok, majd nyomás érkezik, és egy 25-30ml kv alatt kb 1 fokot csökken az első csepphez képest. utána fejhőmérő vissszaáll a standby hőfokra.
tehát ha 84fokos a standby, akkor 90fokkal indul, és 89 fokkal végez. mire kiütöm a pogit, elmosom szűrőt, addigra kb újra 84 fokos.
Parci: ehhez képest pikkpakk. azért ott is volt kb 3mp, ha jól emlékszem. de ez sokkal-sokkal hosszabb. vagy volt szűkítőzve, vagy kisebb vizhozamú pumpája volt, mert amikor nálam votl a bz99, 5ös szűkítő nélkül ulkával az kb átdurrantotta a pogácsát a silviához képest.
-
Elekellek
csendes tag
Ma este megmérek mindent mégegyszer. Kilépő vízhőfokot talán nem átfolyás közben kéne mérni, hanem vakszűrőn át? Hiszen akkora az üres vízhozam, hogy nincs köze a csapoláshoz.
Lehet, hogy egyszerűen feljebb kéne menni hőmérséklettel? Csak furcsa lenne, hogy többet essen a hőfok, mint GC-n.
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
a silvián sem kéne pikk-pakk lejönnie. volt szűkítőzve? (bár fogalmam sincs már, hogy gyárilag milyen, azaz mennyi a vízhozama)
előáztatáshoz (az ulka nyomásfelépüléséig tartó időn kívül) azért kell valami hardver, az e61 csak hálózati víznyomás mellett tud ilyet, nem?
-
And06
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
a gond, hogy nem tudom letekerni az anyát, mivel elforog a szárral együtt. az egész egyben a kupak tetején is látható fekete izével egyben forog amikor tekerem. nem tudom lefogni a szárat, hogy le tudjam tekerni az anyát.
-
bajnokpityu
félisten
ok, lehet túloztam, de tényleg nagyon lassan kezd el egyáltalán felmenni a nyomásmérő mutatója, és még ott is kell egy kis idő, mire jön belőle bármi. silvián pikkpakk lejön.
egyébként sztem előáztat. ha szinte semmit se tamperelek, akkoris jó kv lesz belőle. kb ráteszem a palmtampot, elfordítom, és ennyi.
-
válasz
Elekellek
üzenetére
ne is engedd el, érdemes kiismerni. a gaggia vízterítése tök jó, a e61-é mégtökjobb. biztos, hogy a 4,5 kilós fej, mert a 7,5 deci víz, meg a jobb vízterítés összességében jobb eredményt ad. ha anyagilag belefér a váltás, a használatát is legalább annyira kedveled, akkor ne gondolkodj sokat. pláne, ha ferrarit lehet csinálni belőle

(mivel nem hőcserélős gép, a hőfokot is atom pontosan be tudod lőni, mindig, mindenkor. ha tényleg nem kell nagyon a gőz+kávé egyszerre és gyakran, akkor nincs is kérdés szerintem)
amúgy 8-10 mp és 15 mp nagyon nem ugyanaz, a 15 nekem rettenetesen soknak hangzik, ha nem valami szándékolt előáztatásról van szó. majd mérjétek meg légyszi stopperrel, normál lefolyásnál, kíváncsi vagyok.
-
bajnokpityu
félisten
lemérem, de kb igen.
most pl le akartam videozni, amit ebéd után csapoltam, és akkor jutott eszembe, h elővegyem a telót, amikor már zúgott a szivattyú, és simán el tudtam indítani még a video alkalmazást is, és még csöpp nem esett le. azért nem rakom fel a videot, mert retkes a króm, előbb eltakarítom

azért neveztem el kiscsillagnak, mert épp az ment a hifin, amikor valaki privátban kérdezte, mit vettem, és nem jutt eszembe a neve. egyébként annyiból jellemző rá, hogy picike gép (max silvia méretű) csillog rajta a sok króm
-
And06
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére

a pavoni kupak szétszedésére nincs ötleted? -
e61 fej, 7,5 decis single bojler, kalap-kabát
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
"ami feltűnő, hogy nagyon lassan (5-10mp-ig semmise történik, majd újabb 5mp alatt épül fel a nyomás a saját műszer szerinti 8baros maximális nyomás. Talán ebből ki lehet indulni."
szóval 15 mp-ig egy csepp kávét sem látsz

-
válasz
Elekellek
üzenetére
használd, teszteld, ki kell tapasztalni. pityuval ellentétben nekem az a tapasztalatom, hogy világverést várni egyik géptől sem érdemes, a gyengébbek gyengeségei is áthidalhatók. például az e61-hx megcélozott csapolási hőmérséklete is elérhető némi gyakorlással
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
de, ha nagyon bejön a gaggia, miért váltasz? adhatsz neki még rézcsövet és tegnap óta
nyomásprofilozásra lehetőséget, egy duplához tényleg nemigen kell többet tudnia egy gépnek. a gőz más tészta, de ahhoz meg hx vagy db kell már.amúgy az van, hogy ha építenék egy saját gépet a nulláról, nem biztos, hogy nem egy ilyen fulltuning gc lenne a kávés része. de most komolyan, a büdzsére is figyelve, mi más?
ezzel együtt, egy pid-elt ilyen piccolóval tényleg bármilyen jó kávét el kell tudnod készíteni.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Elekellek
üzenetére
játszál még vele, szerintem. eleinte nekem is kissé filteresebb lett, de ettől függetlenül az íze már akkori is ízes, fűszeres volt. csak hígszerű. kitakarítottam az őrlőt, és most már rendben van a sűrűsége is, nem a gépen múlt.
SJ nem hiszem, h jobb lenne, mint amid van, gondolom kb egál, szóval jónak kéne lennie.ami feltűnő, hogy nagyon lassan (5-10mp-ig semmise történik, majd újabb 5mp alatt épül fel a nyomás a saját műszer szerinti 8baros maximális nyomás. Talán ebből ki lehet indulni.
hőszigetelés+ rézcsőtuning nem szólhat bele.
-
Elekellek
csendes tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Nem hiszem, hogy ennyire szar, csak az keserít el, hogy nem tudom, merre lenne az arra... Szedjem szét a fejet? Vagy a sajátomat?
Mindenesetre köszönöm szépen a gyors választ!
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Elekellek
üzenetére
tekintsünk el attól, hogy a gcvel lehet a legjobb KVkat főzni. én ezzel nem értek egyet. enyém is pont egy piccolo.
Fogalmam sincs, mit alakított még át az enyémen fragola. Őt kérdezd. Ez sokízű, ha kell könnyed, ha kell izmos KVkat képes főzni, különösebb tökörészés nélkül. Minél többet használom, annál jobb készüléknek tartom. most már sokkal magasabb szintűnek gondolom a silviától, ami szerintem minimum GC szint.
De tudok rá vevőt, ha tényleg ilyen szar lenne.
-
Elekellek
csendes tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Sziasztok!
Vettem egy tizenéves kiscsillag-szerűséget (egybojleres Vibiemme Domobar Piccolo). Rettenetes kávékat készítettem vele, úgyhogy meg is PID-eltem hamar. Két hete van benne a PID, próbálgatom, de továbbra sem oké valami. A Rancilio Rocky egyértelműen kevés hozzá (elfogytak a fokozatok), így múlt héten megvettem prandris Fiorenzato darálóját, amit fragola normálisan megcsinált.
El-á-bé-teszteltem majd egy kiló P&Y kávét, de a GC-ből még mindig jobb kávékat húzok (réz vízterítő, IMS felsőszűrő, Pt100, Omron PID). Azt reméltem, hogy akkora lesz a különbség, annyival több íz jelenik meg, mondjuk mint amikor T&P-ben iszom kávét... Úgy értem, a VBM javára : )
Nemcsak az a baj, hogy 19 grammből a két kávé vékonyka, nincs teste, de a crema sem szép, tigris sehol, ízre pedig valahogy nagyon egyszerű. A lefolyás sem szép, elég hamar ideges lesz.
16 grammos Renekával már versenyben van a Gaggiával, de nem jobb, csak más karakterű az ital. Ezt naked karral csinálom, itt teljesen rendben van a lefolyás.
Nyomást 10-ről visszavettem 9 barra, ellenőriztem egy karra szerelt nyomásmérővel is. Megjött a K-szenzoros kínai kütyü is, azzal mérve a kilépő vízhőfok hasonlóan 80°C alatti, mint a GC-n. A szűrőket minden karban tudom használni, keresztapper-féle kütyüm is van, azonos a kávé, a Norda, így elég hasonlóak a feltételek.
A kérdésem pedig az lenne, hogy vajon technikai a probléma (ez esetben merre keresgéljek?), béna vagyok, és gyakorolni kell (de mit?), vagy egyszerűen meg kéne szokni az új ízt?
Semmiképp nem az az élményem mint bajnokpityunak, miszerint már elsőre is érezni, hogy feljebb léptünk, sokkal finomabb a kávé.
-
And06
aktív tag
tudja valaki, hogy ezt a fajta pavoni kupakot hogy lehet szétszedni?
ha az anyát elkezdem hajtani, elforog az egész, a telejében levő müanyaggal együtt
Köszönöm!

-
macskacsa
csendes tag
helo,
mosogatógéppel mosták ki a brikkám

egy tölcsér , szűrő, gumitömítés cserével lehet segíteni rajta vagy kell venni egy újat?

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Dell Latutide E7270, 7280, i5- i7, 8GB RAM, 256gb ssd, EU bill., számla, 6 hó gar - több db
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 8GB RAM 256GB SSD
- Apple iPhone 13 Mini / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku : 100%
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W with combo cable (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
(és eddig minden gépem így tett (mindegyik ulkás volt))
vilagosabb kvknal

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)