Hirdetés
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- LG LCD és LED TV-k
- Milyen házat vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- KODI (ex-XBMC) Android alapokon, Androidos media-boxok
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Philips LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lagoon79
tag
ja, mar eleg regen terveztem. anno meg durkonorbi (asszem ez volt a nickje) epitett volna egyet a behmor mintajara, de abbol nem lett semmi. lakasban sajnos korlatozottak a lehetosegek, de ez ugy tunik bevallik. szakerto nem leszek, de kaptam Paljoctol jotanacsokat ami alapjan el tudok indulni.
-
Paqito
senior tag
-
bbuffy
senior tag
Csészés garázsvásár.
Lucaffe Kapus szett 6 db csésze plusz 6 db alátét. 6 db ezresért. Mehet kettesével is de csak ha mindre van jelölt.
-
desigo
senior tag
Üdv !
Kaptam ajándékba egy csomag Vescovi Pura Arabica őrölt kávét.
GC-vel próbálom elkészíteni de nem sikerül.
Nyomásfokozós és normál egyes szűrővel is ömlik az egész.
Dupla szűrő,erősebb tamper,más őrlemény mennyiséggel sikerrel járhatok vagy felejtős? -
cekkk
veterán
Ide érdemes lesz elmenni szerintetek?

-
bl4ze
veterán
válasz
Deadzone41
üzenetére
továbblépés onnan: Baby vagy Classic PID-del. Ez kiszolgál kiválóan.
-
Surda-
őstag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Így van,tökéletesen pontosan nem lehet szerintem szabályozni,bár tuningot lehet rajta csinálni,kicsit visszavesz a nyomásból.
Nehéz ügy,szerintem elég nagy macera ennyire átalakítani,pláne,ha belegondolsz,hogy egy vadi új OPV 10ezer körül van.
Nekem is volt EVO-m,szerettem
Ahogy blaze is írja a Baby, a régi Classic továbblépés.
Ha lehet olyan Baby,amiben még a régi réz opv van.
De egy Faema family is továbblépés pl
-
Deadzone41
őstag
válasz
Surda-
üzenetére
aha, akkor csak az a különbség, hogy az evo-ban nem lehet szabályozni a nyomás mértékét?
Egyébként szerintetek gaggia evo tulajdonában hogyan érdemes feljebb lépni? tuningolni az evo-t opv-vel, pid-el 3 járatú szeleppel, vagy beruházni inkább egy baby-be vagy classic-ba?
-
Surda-
őstag
válasz
Deadzone41
üzenetére
-
dugesz77
őstag
Jujj. Ahogy nézem Momentinél is befutott az új szériás GC. Jó lesz figyelni mert még az áruk is ugyan az. Itt találtam egy összehasonlítást hogy mi változott. Szomorú.....
-
-
Bubanc
aktív tag
Erről a készülékről mi a véleményetek:
Ascaso Steel UNO + Kávéőrlő Professional kávéfőzőgép (UNO.13)
http://momenti.hu/kavebolt/kavefozgepek/ascaso-steel-uno-kaverl-professional-kavefzgep-uno13.html
-
dugesz77
őstag
Iwakira visszatérve tényleg kell várni vele. Ma délutánra egészen megszelídült. Egy napja a hűtőben áll. Maradt egy jó adag ananász de előjött egy kellemes tejkaramellás íz ,miközben a citrus elhalványult. Kicsit furcsának tűnhet ,de finom. Így számomra fogyaszthatóbbnak tűnik.
-
tybaa
csendes tag
And06 (22348): ha megfigyeled, a legtöbb szimplaszürő felülete jóval kisebb mint a duplájé! továbbá a duplához legtöbbször más őrlőbeállitás kell. (nem nagyon, de érezhetően).
krx21 (22352): Lehet rájöttem! Mert a dupla adagos szűrő áteresztő képesség több mint a szimpla szűrőé?
(nagyobb az alsó felülete..)Mielőtt rájöttél, már And06 beírta a megoldást. Csak nem olvastad el.

-
ronin s8
senior tag
Van még néhány paraméter, ami beleszól.

Gondolkozz: Az átfolyási ellenállást állítjuk elő úgy, hogy rögzítjük a nyomást és a lefolyási időt. Tehát nincs más dolgunk, mint szimpla szűrővel is és dupla szűrővel is ugyanazt az ellenállást elérni. A lefolyt kávé az a veszteség, ami a kávé oldalon elfolyik. (A másik veszteség az OPV által a tartályba visszaengedett víz.)
-
helló, ember a 300e ft-os géppel, ébresztő..
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
van ám külön duplaszűrő! nem meglepő módon nagyobb felületen engedi kifolyni a trutymót, mint a szimpla, persze, hogy ahhoz is 9 bar kell. már csak azért is, mert - mint azt már leírtuk egyszer - ott az opv, ami nem is engedi 9 bar fölé menni a nyomást, mert kinyit fölötte és a pogit végig 9 bar éri el.
szintén utoljára mondom, hogy ha csapolás közben neked úgy jön a trutyi, hogy nincs is 9 bar nyomásod, akkor az nem csordogál, ahogy kéne, hanem ömlik, a végeredmény pedig nem egy jó kávé, hanem egy rossz barna lötty.
-
Ringman
félisten
most hogy működik a baby, a delonghi ec 190 csöpögését kellene megállítanom.
nem tudom ki találta ki a biztonsági torxot, de biztos nem én vagyok az első aki szidta szétszedés közben. - sima lapos csavarhúzóval sikerül kitekerni.
ha nem jön le csavarhúzóval a felsőszűrőt tartó PH csavar, akkor wd40/csavarlazító kellene (egyik sincs itthon)? vagy vmi alternatív háztartási szer is hatékony?
---
ég és föld a két gép által produkált kávé

-
And06
aktív tag
szimplát szimplaszürővel, duplát duplaszürővel! ha nem igy csinálod, az baj. (majd akkor trükközz, ha már mennek az alapok)
ha megfigyeled, a legtöbb szimplaszürő felülete jóval kisebb mint a duplájé! továbbá a duplához legtöbbször más őrlőbeállitás kell. (nem nagyon, de érezhetően).
nem értem ez a 9bározást. ha rezgőszivattyús a gép, akkor az 15barral nyomja, és az OPV vezeti el a felesleget és lesz 9-10bar.
ha nem tud felépülni a nyomás rendesen max 10 másodperc alatt (de inkább 5), akkor valamit elrontasz. -
ronin s8
senior tag
-
krx21
nagyúr
Ha az idő nem változik, de 50-60ml lett, akkor viszont nem lehet 9 bár. Ez az ellentmondás...
Ha meg nem 9bar, akkor nem eszpresszó...
Persze van dupla adagos szűrőm... Abban ráadásul finomabb örlemény kell azonos nyomáshoz, ha még az időt is növelem , egész más lesz mint a szimpla, ugye...
-
And06
aktív tag
az alap axióma:
szimpla: 7-9g őrlemény, 25-30 másodperc, 30ml. aztán kávétól függően ettől el lehet térni izlés szerint.
dupla: 2* 7-9g őrlemény, 25-30 másodperc, 2* 30ml. azaz csak a mennyiség változik az idő nem.
milyen szürőket használsz? ugye külön van szimpla meg dupla?
-
ronin s8
senior tag
Szimplánál 25-30 mp alatt lejön 25-30 ml. A nyomás 9-11 bar. (könnyebb is így megjegyezni)
Jó a kérdés amúgy, ezt sokan nem tudják, ill. az a helyzet, hogy kétféle szemlélet van.
A dupla lehet kétszer annyi őrleménybôl ugyanannyi (25-30 ml), de akár kétszer annyi (duplája) mennyiség is.
Jobb kávézókban szinte csak egy szimplányi mennyiséget fogsz kapni, ami valójában egy dupla ristretto.
Otthon mi dupla mennyiséget (50-60 ml) nyerünk ki 14-20 g őrleményből.A nyomás mindvégig az adott gép nyomása lesz, kicsit fog csak ingadozni, mert a rendszer ellenállása miatt végig maximumon tolja (kivéve ha egy átlag vendéglátóipari helyen kapod, ahol csak átzubog a kávé). A főzési (kivonatolási) idő számít és a kész ital mennyisége, amit három dologgal tudsz beállítani:
- őrlemény finomsága
- őrlemény mennyisége
- tamperelés erőssége
-
dugesz77
őstag
Engem az lepett meg amikor a háziorvos hányáscsillapítónak a CoCa Colát javasolja . És csakis a Coca jó. Az a durva,hogy tényleg működik. Jobb mint bármi más. Egy pohár megállítja gyereknél/felnőttnél a cifrahányást. De ez már tényleg off.
-
krx21
nagyúr
Akkor egy kávés kérdés, amire még nem kaptam választ. Lehet nagyon kezdő kérdés...
Dupla eszpresszónál milyen referencia számokhoz kell közelíteni?
1 adagnál ugye a kávé mennyiség 7-11gramm, nyomás kb9 bár, főzési idő 25-30s, kB. 30-40ml....
Ezek összefüggésben vannak ugye. Eleve azt tapasztalatom, hogy a 2 személyes szűrővel jobban kell darálni, mert különben nem lesz meg a 9bar. Ha meg megvan, akkor a főzési időt csak nem nővelhetem meg duplájára, hogy 2x annyi legyen... Szólval mi az általános elfogadott recept egy duplánál??? -
soldier2
őstag
válasz
Surda-
üzenetére
Amikor először szó ba került az a bizonyos dolog ami a kávé nagyrészét adja, de a nevét kimondani sem merem újból (igen, a dihidrogén monoxidról beszélek, amit be kellen már tiltani végre, hiszen emberek tízezreit öli meg évente), megfogadtam, ehhez nem szólok hozzá. ztán mégis megtörtént

-
Surda-
őstag
válasz
ronin s8
üzenetére
Nézd milyen jól tud táncolni,aki sok kólát iszik.
00:05-nél egy pillanatra feltűnünk Adapterrel, Istenem, milyen fiatalok voltunk...
(#22334) Parci A citromsavazásig oké, csak mikor megindul a komment cunami és mindenki fizikussá válik, az eléggé unalmas.
Leginkább azért mert mindig az a vége,hogy mindenki használja azt,amiben hisz
-
dugesz77
őstag
Én is régebben akvarizáltam. Sokáig használtam egy SZAT nevezetű zsákos gyantás vízlágyítós motyót. Azt is konyhasóval lehetett feléleszteni. Külső szűrőben pont befért egy szintre. Mivel az 0-24 ben forgatta a vizet sohasem volt barnás kioldódás. Az inkább a nitrifikáló baktériumok voltak szűrőmosásnál amik bármennyire is vigyáztam rájuk azért csak kimosódtak a szűrőközegből és így szép barnára színezték a vizet. Érezhetően a súlya sem változott majd 5 év használat után.
Különben ebben a patronba szintén ugyan ez a töltet mint ami a zsákban és azt is sokan használják megelégedéssel. A zsákost könnyebb kezelni és nagyobb benne a felület aktív anyag. -
Surda-
őstag
Srácok,ebbe a víz témába bármikor belekezdünk se vége se hossza...
Adjuk fel!

-
krx21
nagyúr
-
ronin s8
senior tag
válasz
Goose-T
üzenetére
Ha savanyú a lefőtt kávé vízkőtelenítés után, akkor még nem öblítettél eleget tiszta vízzel. Meg kell kóstolni két teli tartály (nem utántöltött, hanem kiürített) víz után, savanyú-e?
Én szívesebben kóstolgatom citromsav után, mint foszforsav után.
(Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel, mert itt feltűnően sokan szeretik a kátránnyal színezett foszforsavat...
) -
bl4ze
veterán
válasz
peter.szabo
üzenetére
"VÍZLÁGYÍTÓ" beírásával azonnal megtalálható
-
bl4ze
veterán
válasz
peter.szabo
üzenetére
O.SCA.R 150 VÍZLÁGYÍTÓ ZSÁK
UN455Univerzális,minden kávégéphez használható.A zsákot csak egyszerüen a víztartályba kell helyezni.250 liter/30°
-
WiZARD
veterán
válasz
peter.szabo
üzenetére
fél év alatt áttol rajta 250 liter vizet?
napi 1.5 liter? az napi 50 espresso, de ha mellé még picit hűtőcsapol, vakszűrőzik, akkor se kevés... -
bl4ze
veterán
válasz
peter.szabo
üzenetére
Danetti pölö
Parci: beteszed a víztartály aljába és dolgozik. nagyon jó cucc.
-
válasz
peter.szabo
üzenetére
nem rosszindulatból, inkább csak megállapítom, hogy az olaszpresszo oldalon alapvetően a kávéológián már megfutott és kitapasztalt dolgok vannak "reciklálva". vagy szebben szólva összefoglalva. ha forralod a vizet 2-3x, az segít, igen. de szerintem annál nagyobb szarakodás egy shotért a földön nincs...
-
Goose-T
veterán
válasz
soldier2
üzenetére
Semmi baj a citromsavval, ugyanúgy teszi a dolgát, én viszont madarasteszkósat használtam, abban legalább semmilyen adalékanyag nem volt. Sajnos még attól is savanyú volt a lefőtt kávé, szóval inkább visszaálltam a foszforsavra, annak nincs mellékíze. 2500 forint volt a félliteres Xavax (Hama), nálam az kitart egy évig is.
-
peter.szabo
csendes tag
válasz
peter.szabo
üzenetére
Illetve most olvasom Olaszpresszo írását: [link]
Nektek mi a tapasztalatotok az utolsó bekezdéssel, ti. hogy forralás után elég lágy lesz a kávégépben való használathoz plusz lágyítás nélkül is?
-
soldier2
őstag
válasz
Goose-T
üzenetére
Persze mindenki arra költ amire akar. De hidd el teljesen használható kávéfőzőbe is. Alaposan átmosva (kb másfél, két tartály vízzel) nem érzel semmit. Egyébként is a citromos íz tűnik el utoljára. Hogy gazdaságosabb legyek a Tesco gazdaságosnál, a kávégép által kiadott már használt vizet üvegedénybe gyűjtve a vízforralót is vízkőmentesítettem. A használt Tescos cucc hatására percek alatt lemezekben vált le a faláról a vízkő. Szóval elég erős hidd el.
-
ez nem tudom, hogy hogy működik (gondolom kell valami, ami átzavarja a vizet rajta). van egy asztali hulla primkó vízszűrőm, ahhoz létezik gyantás patron is, 3-6 hónapig jó. persze igazából ez egy filléres tétel, szóval 3 havonta 1800 ft is nettó lehúzás.
az biztos, hogy ezt a szarakodást nem csinálom tovább. ha rendeztem a helyzetet, el is ajándékozom a maradékot valakinek, aki eljön érte, patronostul, mindenestül, ne is lássam.
-
Kóla remekül oldja a masszív zsíros, vízköves trutymót.
Mikor mi költöztünk az albiba, a wc-t azzal áztattam meg, tulaj meg is kérdezte, kicseréltem és nem szóltam?!! Mikor törtem el??!!
Aztán elmondtam neki a tutit.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jeff Bezoshoz igazolt az űripar rocksztárja
- Milyen TV-t vegyek?
- Magisk
- Házimozi belépő szinten
- LG LCD és LED TV-k
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Arc Raiders
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S25 Edge 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i7 12700 32GB DDR4 1TB SSD RX 7800 XT 16GB ASUS A31 PLUS ARGB 750W
- Apple iPhone 13 Pro Max Sierra Blue ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB Használt, szép,100%
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 3530 üzleti notebook - i5 1235U 8GB DDR4 512GB SSD Intel Iris Xe WIN11
- Xiaomi 15T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Bocsánat valamiért átfutottam rajta...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ez tényleg jó, de ez még abból a korból származik, amikor koka cserjéből csinálták a kólát, és egy gyenge drog volt, nem a mai chemtrail korszakból.