Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- Projektor topic
- HP EliteBook / ZBook topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Apple asztali gépek
- Pánik a memóriapiacon
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Itt is egy szép QM: [link]
Kár, hogy a víztartály el van repedve (?) De szállít Mo-ra is (35 eur) -
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
na nem kapkodta el a csávó, egy hétre rá fel is adta a futárnak a quickmillem! cs lazán, olaszosan!

de már van tracking number, úh sztem péntekre, vagy hétfőre ide is ér!
(mint a kicsigyermek karácsonykor!
) -
igi
aktív tag
válasz
Agostino
üzenetére
Én is rendeltem OSCAR-t.
Nekem azt mondta telefonon a danettis úriember, hogy 15 óra kell ahhoz, hogy kifejtse a hatását. Vagyis 15 órát kell állnia egy adag vízben, hogy meglágyítsa. Éppen ezért azt javasolta, hogy ne a tartályba tegyem a zacsit, hanem egy kancsó vízbe, amiből a lágyított vizet (min. 15 óra elteltével) töltögessem a kávégép tartályába
Itt épp a vízlágyító kancsókkal szembeni előnye látszik elveszni, hogy nem kell még egy kacat a konyhapultra/asztalra...Lehet, hogy én értettem félre valamit, de nem hiszem, mert épp a fórumon olvasottak, és a termék honlapján leírtak miatt visszakérdeztem, hogy jól értem-e. Továbbá ezt erősítette meg számomra a termék zacskóján olvasott "behatási idő: 15 óra" kitétel is...
Persze én azért simán beleraktam a tartályba, amit este mindig teletöltök. Így nem 15, hanem 10-12 órát áll rajta víz használat előtt. Szegeden amúgy is csak közepesen kemény a víz: 10-11 nk°.
Meg a citromsavazással sem fogok felhagyni, csak meghosszabbítom a ciklust 1-ről 2 hónapra... -
prandris
tag
Sziasztok!
Vettem ma egy használt Délonghi Caffe Treviso 14F-et. Tisztítás közben a csepegtetőtálcában egy ilyen rugós valamit találtam gumipöcökkel a végén. Megtudnátok mondani, hogy mi ez? Köszönöm

-
kiszi07
senior tag
Sziasztok hallott már valaki erről és milyen? (Pitti NERO)

-
radi8tor
MODERÁTOR
-
hunspikey
őstag
válasz
z-csongor
üzenetére
A tamperelés nagyon kemény... azon azért változtatni kéne. Egy mozdulat - felülről - asztallapra merőlegesen - vagyis egész pontosan a portafilter síkjára merőlegesen - mérlegen begyakorolt mozdulattal.
A tölcséres rázogatós vacakolás helyett, meg a grammolások helyett sokkal jobban jársz, ha parasztba ledarálsz 20 grammot és egy szűrővel rászitálod - aztán a felesleget egy késpengével egy mozdulattal lecsapod. Aztán tamper ahogy fentebb írtam.
-
mutyi
senior tag
-
hunspikey
őstag
Általában SO-ből az yrgáknak van meggyes, cseresznyés felhangjuk - abszolút ismert íz - én is nagyon szeretem. Visszatérve a Spicy Italy-ra - na ezt még sosem éreztem ilyennek, annál inkább fahéjas, csokis olaszosnak.
Nekem nagy személyes kedvencem a Lady Paljoc - próbáld csak ki - az ristrettónak isteni - kifejezetten nugátos - toffifi, karamell ízvilág.
-
ronin s8
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Csak elméleti síkon kérdezem: lehet még hozzá kapni a vastagabb kazánt, vagy ha kuka, akkor marad az újabb, ami a Classic-ban is van?
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Van nekem is Primo Baby-m. Csak a kazánja teljesen kráteres, porlad és el is van vetemedve. Össze sem lehet már rakni. Amúgy nagyon jó gép.
Többen felhívtak már, hogy folyik a Primojuk, úgyhogy feltételezem, hogy előfordul másnál is ez. -
zolnagy
őstag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Hanolfe topiktárs, akitől vettem a Brasiliát pont egy PM Babyt birtokolt ezzel, így gondolom volt alkalma kipróbálni párhuzamosan.
-
SiD-
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
én egyértelműen a primo Baby-vel mennék ezek közül.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
zolnagy
üzenetére
(és @3418) köszönöm a véleményeket! DE: a Nancy/Audrey (v kb akármi mással - a kategóriájában - való összevetés) engem a Gaggia Baby Primo Modello oldaláról érdekelne! (mert ez ami igazán tetszik, és amit több mint vszínű, h meg is veszek...
)
és mivel saját használatra, fő gépnek lesz, ezért érdekel ennyire részletesen a dolog, és mindenképp PIDel(tet)em! (szóval várom Parci és SiD megtisztelő válaszát (is)!
ill lali véleményét is, h m iért nem foglalkozik GB PM-ekkel is? cs az alu kazán miatt?)de az lenne az igazi, ha lehetőségem lenne, egy Brasilia, egy Faema F., egy Nancy, és egy Primo M. párhuzamos próbálgatására...
és utána eldönteném, h melyik is az, amelyikre szeretnék várni és megvenni...
(bár megérzésem szerint akkor is a PM-t választanám!
)bájdevéj: ma 'beszéltem' az olasz csávóval, és még nem küldte el a QM-et! (előre utaltam a 75+25€-t...) remélem azér cs küldi! (és nagyon reklamálni se tudok, mert bár ebay hirdetés, ebayen kívüli megegyezés... remélem 'csak olaszosan nyomja épp' és a napokban megérkezik a 'gyorsmalom'
) -
soldier2
őstag
válasz
z-csongor
üzenetére
A kopogtatás előbb utóbb nyomot hagy a munkalapon, és akkor kapsz a barátnődtől
szvsz teljesen hagyd ki, csak eltolja az egész örleményt oldalra, és hiába hozod szintbe utána a tetejét. A "lóbálásról" amit az elején a tamperrel csinálsz megoszlanak a vélemények, de tény, hogy csak azzal + wdt-el tudok normális lefolyást elérni, egyébként csatornásodik mint állat, és feneketlen karral az együtt jár a fal a padló és a munkalap lemosásával
Szóval ne add fel, lesz jobb is. Tanulni a HAS b. viszont nem a legjobb, és állítólag hamar döglik. -
dugesz77
őstag
Mióta karba darálok rögtön a graefal és nem méregetek hanem szemre állítom a mennyiséget a tamperrel nem görcsölök, többször igazgatva,ütögetve hanem ahogy már régen mutatja a mester sokkal jobb kávékat húzok. Egyszerűen kiesnek a görcsös,darabos,felesleges mozdulatok. Stoppert sem használok túl sűrűn. Valahogy nem érdekel,hogy egy kávé véletlen 22 s alatt jött le. Néha rámérek,hogy 25 sec körül van-e.. Tudom túl kényelmesnek tűnik és nem is fogok sokszor egyforma kávét inni ,de nekem így sokkal többször összejön a nekem ízlő+iható presszó. Jó én az egyszerűbb,olaszos bolondbiztos kávékat iszom ha "újhullámoznék" jobban oda kéne figyelnem.
-
z-csongor
csendes tag
válasz
tariattila
üzenetére
A video erosen meg lett vagva, meg csomot szenvedtem vele
Minden daralas elott kiporszivozom a daralot, eltorolgetek mindent, stb.A daralo karbaorlo kepesseget nem hasznalhatom sajnos, repked mindenfele ugy a kave (baratnom szerint "felfele daral"), igy marad ez, mondjuk a WDT reszt tenyleg ki lehetne hagyni, a nyers videon az 4 perc volt

Ja, es ezt minden nap tobbszor eljatszom, programozashoz nagyon kell a kave

And06: Koszonom a tanacsokat, meg fogom fogadni.
lehet, hogy lesz video is
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
And06
aktív tag
válasz
z-csongor
üzenetére
nem jó a kávé eloszlatása a karban. szintbe kell hozni, ezt úgy tudod elérni, hogy teleteszed, és elsimitod. minimális veszteség lesz, gyakorlással(és a mérleggel) tényleg minimálisra vehető a veszteség.
igy most ott figyel egy szép nagy gödör az egyik szélén, amitől nem lesz egyenletes a kioldás, mivel a viz arra megy, amerre könnyebb neki. tamperelés szintén hibás szerintem is. fogd meg rendesen a tampert, majd egy határozott mozdulattal függőlegesen nyomd le, majd emeld fel, ennyi. előtte egy kisebb erejü lenyomás nem árt, azt is függőlegesen.
ha ez megvan, akkor lehet kezdeni az őrlővel a játékot. megjegyzem ez a kávé szerintem ki fog fogni ezen a gépen, valami könnyebben csapolhatón kellene gyakorolnod. a HB kifog még legjobb gépeken is, ha nem vagy észnél, főleg hogy 1 hét alatt megdöglik, utána meg mindegy mit csinálsz jó sosem lesz. -
tariattila
veterán
válasz
z-csongor
üzenetére
youtube-on ezerszám találsz használható videót a témában....
a tied viszont nemsemmi

ennyire körülményes adagolás után ilyen produktum... nagyon nem arányos az eredmény a rá fordított 'munkával'
de valahol el kell kezdeni!ronin kb elmondta a lényeget.... hajrá!
én mondjuk kihasználnám a daráló "karbaőrlő" képességét, ezzel sok sok
macerát megspórolsz...
a wdt-t nem ennél a technikánál kell bevetni.... az odébb van még -
Wolfy999
tag
Tersonet használatával kapcsolatban lenne pár kérdésem, remélem tudtok segíteni.
A címkére az van írva, hogy rozsdamentes edénybe oldjuk fel az alkatrészek tisztításához. Üveg edénybe is lehet vagy azt megmarja?
Úgy tudom a műanyagot marja, így abban nem ajánlott. De akkor mi van a csepptálcával? Vakszűrős tisztításnál megy belőle a csepptálcába, ami műanyag. Ez nem gond?
Mennyire kell komolyan venni a kesztyűs használatot? Tényleg annyira mar, hogy ha alaposan kezet mosok utána, akkor sem jó belenyúlni? -
zolnagy
őstag
Csak normál karom van. Nem vagyok az a nagy videozos, de itt van 2, amit ezzel csináltam (1. még pid nélkül, 2. meg már piddel a múlt héten):
[link]
[link]Kávé ízében dupláknál van egy kicsi különbség, mert itt nem fogy el a szufla a végére, de nem igazán jelentős.
Viszont az feltűnt, hogy nehezebb vele elrontani a kávét.@dozó,
PT100 (5mm*50mm), a bojlerbe elhelyezett zsákba tettem. Ez már kész volt, amikor megvettem hanolfe topiktárstól.
Képek: [link]
PID: [link] -
von toth
tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Van egy ESE pod feltét is hozzá. Abban megpróbálhatok vajon egyszemélyes kávét csinálni vagy hülyeség?
Gondolom a tömörítéssel lenne gondom.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
von toth
üzenetére
Egyébként ez a bolt nem is a legdurvább. Anno simán engedték, hogy elhozzuk a yura gépet, itthon teszteljük, majd visszavittem, mert a csudamodern design mellett sehogy sem érte el a magic ízének szintjét.
Visszaadták lét, nem volt probléma.hardveraprón hirdeti egy srác, hogy saecot szerel, mindig hozzá vittük fogaskereket cserélni.
-
von toth
tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Oh, kösz. Esetleg tudsz boltot, ahol kapok sok Saeco kiegészítőt?
-
bajnokpityu
félisten
válasz
von toth
üzenetére
van egy saeco magicünk, az nagyon hasonló ehhez. megbízható, ha nem feszegeted a határait.
műanyagok belül a fogaskerekek, és ezekben még nem volt "nyomatékhatároló", ezért, ha a sűrű kávét szereted, akkor hamar lefogazza.
harmadik ilyen legfogazás után meguntuk, a gépet beraktuk a szekrénybe, és vettünk egy quickmillt, fémbelsővel. Nemcsak atombiztos a működése, hanem autómatához képest jó kávét is főz.
Persze az többe kerül.Nagy általánosságban meg el lehet felejteni a bolti felújítgatókat. Úgy csinálják meg, hogy nagyjából jó legyen, és csókolom. és olyan árréssel dolgoznak, ihaj.
Amikor kazánt kellett cserélni az az előtti gépünkben, kaptunk egy 13rugós ajánlatot, majd vettem háztartási gép-alkatrész boltból 6ezerért két kazánt. Teljesen újat, gyárit.
-
von toth
tag
Szeretnék érdeklődni, hogy erről az oldalról rendelhetek-e magabiztosan?
Illetve;
-teljesen automata Saeco jó-e?
-mennyi lehet a felújított gép élettartama?
-jobb kávét csinálhat, mint a Philips-Saeco? -
bajnokpityu
félisten
válasz
vendingo
üzenetére
Parcival még akkor ismerkedtünk meg, amíg a hifierdőbe befele mentem, ma, amikor véleményt kell írni valami hifiről, akkor egyre inkább csak arról tudok írni, hogy milyen élményt okozott, de, hogy pl sávhatárolt, már nem is tudom mikor mondtam ki, írtam le.
Szóval még összejöhet, hogy megtanulom a kávés szakzsargont, de pl rémesen hülyének érzem Toobee-nál a kávézás közben. Kérdi milyen? finom. érzed, hogy csokis, aztán meg narancsos, igen. finom.

Megmondom őszintén, ahogy elkezdem élvezni az adott élvezeti cikket, úgy kopik ki belőlem a szakszöveg

Amíg befele megyek az erdőbe felszedem az infót, aztán inkább magára az élvezetre figyelek. -
vendingo
veterán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Nálam nem játszik a közös rendelés, mindenkitől messze lakok

Apránként megtanulod a neveket, meg kiismered a különböző típusokat.
Én rengeteg fajtát ittam már, mind feltudom sorolni, meg jellemezni az ízvilágukat. Aki fogékony a témára annak könnyen megy. -
ronin s8
senior tag
válasz
z-csongor
üzenetére
Ööööőőőő, izé....
Minden nagyon szuper, minden szuperfenszi, minden ojan kászinómokkás!

Csak az eredmény marad el messze az espresso-tól.
Ha nem haraxol, mondanék néhány észrevételt. Szimpatikus a hozzáállásod, de nem kell annyit méricskélni, ezen a szinten a mérleg inkább akadály, sem mint segítség.
Inkább a darálás finomságára helyezd a hangsúly, mint a tizedgrammok lemérésére, emiket aztán fiús zavarodban mellé simítasz a végén.
A videó alapján túl durva az őrlemény, mégis elakad a lefolyás. Ez azért van, mert túltömöríted, amolyan "újhullámos" hókuszpókusszal. Felesleges ferdén körözgetni a tamperral, csak félrenyomod az őrleményt, és lokális göböket csinálsz azután, miután szépen megoldottad a daráló rögtelenítésát a tölcsérrel.
A kar szélére sodródott kávét csak úgy parasztosan söpörd BELE a kosárba! Ezután simán nyomj rá, de egyenesen, de kicsit. (olaszosan) 
A lefolyás a tizedik mp-ben indul, és kevesebb, mint 10 mp alatt van meg a kávé. Vedd finomabbra az őrlést.
Elsőre ennyi... -
ronin s8
senior tag
-
bajnokpityu
félisten
válasz
vendingo
üzenetére
a nagy avx-es akcióban vettem, kaptam mellé vagy 10kilónyi nyers alapanyagot.
Sorrendem az lesz, hogy először az olcsóbbakat használom el, aztán jönnek majd a drágábbak. Jelenlegi fogyasztás alapján még fél évig nem akarok venni nyers kávét, aztán rendelhetünk közösen.Legnagyobb bajom, hogy egyszerűen nem birom megjegyezni a kávék tipusait. Rendesen csevegésekből kell visszakeresnem, hogy melyek izlettek, amikor más pörkölte, és nyilván most is így lesz.
-
vendingo
veterán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Nálam a szükség nagy úr. Volt, hogy még melegen került az őrlőbe a kávé

Jó móka a pörkölés, a gene lenne az utolsó dolog amit eladnék a kávés gépparkomból
(kivéve, ha feljebb lépek pörkölő terén)Ha gyümisre vágysz 1-2 hét múlva lesz Tanzania AA. Meggyes csokis ízvilág, nekem ez a favorit.
-
mutyi
senior tag
Ma kipróbáltam a Spicy Italy-t.
A következő tapasztalatokat véltem felfedezni:
Első lefolyás alkalmával hagytam a másik kávé beállításán a darálót, 16g-ból készítettem a duplát,ami nagyon gyorsan folyt le 10mp alatt,de nem öntöttem ki, hanem megittuk.
Az íze nagyon finom lett, egy lágy cseresznyés íz,sosem ittam még ilyen ízvilágú kávét,teljesen meg is voltunk lepődve.2. lefolyás, két egységgel finomabbra vettem a darálót. A lefolyás 25 mp alatt meg volt. Az ízében már nem hozta a cseresznyés ízvilágot, cserébe szintén sosem érzett íz jött elő, teljesen egy fahéjas ízvilág.
Ezen is totál le voltam döbbenve.Érdeklődnék, hogy másoknak milyen ízek jönnek ki ebből a kávéból és valaki szintén érzett-e már rajta cseresznyés ízt,mert az is marhára bejött.
-
bajnokpityu
félisten
Komoly kávéfőzőm, meg örlőm nincs, de most már gondolkodom, hogy lenne néha energiám tökölni kicsit a QM autómata mellett is.
Furcsán adtam elő, hamarabb lett Gene pörkölőm

Viszont srácok, aki nem maga pörköli, sztem tegyen egy próbát. Az a százas egy komoly gép mellett már fel se tűnik. Döbbenetesen eredményesek vagyunk pörkölésben a párommal.
elsőre csináltunk egy Tartini blendet, majd egy Sandalj Frescot. Nah, ez már saját értékrendem szerint nagyon rendben lett. Ittam már mások által pörköltet is ebből, de rohadjak meg, ez még jobban bejött.
Ma meg pörköltünk egy Sandalj Cappuccinot, nem volt türelmem várni két napot, 2 órával pörkölés utána már ittuk, és ez is baromi jó lett. Ez volt az első gyümis kávé, ami páromnak is bejött. és rittig saját pörkölés.
-
z-csongor
csendes tag
Na a reggeli cold brew a philterbol zsenialis lett, imadtam.
Utana kedvet kaptam egy espressohoz, sajnos nem sikerult. Dupla szurokosarba 14,5g kave ment, WDT, olyan tampolas amit valahol a coffeegeeksen olvastam (ezzel tudtam eddig a legjobb eredmenyeket elerni), az eredmeny viszont feledheto lett.Keszitettem egy videot a folyamatrol, arra gondolva hogy esetleg tudnatok segiteni debugolni a folyamatot, adni valami tippet arra, hogy mit rontok el.
https://www.youtube.com/watch?v=67FYY1mr9Tc
Az is teljesen jo, ha azt mondjatok hogy teljesen rossz amit csinalok, csak nagyon szeretnek mar egy jo espressot kesziteni

(Ez a video amugy a legjobb probalkozasom eddig (!), most is foztem egyet pontosan ugyanigy, 5mp utan jott belole 2-3 csepp, utana egy szoke vizeses
) -
3418
csendes tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Nancy-t használtam PID-elve volt, PID nélkül nem tudom milyen, így nagyon kezes volt. A gőze erősebb mint a GC, nagyon szép mikrohabot lehet vele csinálni.Nekem komolyabb, jobban összerakott gépnek tünt a GC-nél.
-
soldier2
őstag
Pid-elt gaggia babyn meddig van értelme emelni a hőmérsékletet. A jelenleg használt Brazil Bourbon 98 fokon is hőhiányosnak tűnik (világos crema, kenyát megszégyenítő savasság). Bár csak maradék egy korábbi vásárlásból, így csodát nem várok (6 hetes pörkölés), meg már olyan sok sincs belőle, így inkább csak a kíváncsiság hajt.
-
zolnagy
őstag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Nekem ugyan Brasilia Lady van (PID-el), aminek nem az az eltolt fej-bojler felépítése van, mint az Audreynak, de a bojler űrtartalma szintén kb. 3dl sárgaréz, mint azé. Előtte volt egy PID-elt GC is.
A bemelegedési idő itt több. Min. 30 perc PID-el is (de inkább 40)
GC-nél elég volt 20 perc is átlagban. Robis blendnél akár 15 is, de extra hőigényű kávék gyakran megháláták a 30 percet annál is.
A gőze sokkal erősebb, mint a GC-é, ellenben én azzal könnyebben gyártottam szép mikrohabot, mint ezzel (lehet ki kellene cserélnem a gőzcső végét
)
Sajnos a kettőt nem tudtam egymás mellett tesztelni, de ez vhogy stabilabb, komolyabb gép.
Alkatrész terén sztem van minden, ami kellhet. Fűtőszálat is láttam hozzá, ha kellene. Sima EX5 Ulka pumpa kell hozzá. Fejtömítés is van több fajta. Standard 58 mm szűrők kellenek bele, de lehet kapni akár naked szűrőtartót is.
Ami a PID-et illeti én viszont szinte csak azzal láttam. Lalinak is volt itt régen több eladó, mindegyik PID-el.
Illetve pl. yeahhh-nak is volt két Audrey gépe, mindkettő PID-el.@prandris,
nekem is az volt az első gépem sok éve.
Kezdésnek nem rossz (daráló kötelező), de a következő gépem (Gaggia Evo) azért nagyságrendekkel jobb kávét készített. -
prandris
tag
Sziasztok! Holnap veszek egy Délonghi Caffé Treviso bar 14F-et 9000 Ft-ért. Jó állapotban van, minden meg van hozzá. Szerintetek jó vétel? Kezdésnek venném, még csak pár napja ismerkedem a szakirodalmakkal. Ha szerencsém lesz sikerül jó áron darálót is beszereznem.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
most kozbe olvastam a zindexen, h Neked, Parci szinten volt 1pides GB PM! kivancsi lennek a Te (tovabbi) tapasztalataidra is, ill, h mi volt a vegitelet, az Audrey-val szemben (is)!
ezt irtad, annakidejen:
(tudom, sokatok számára ez dög unalom, mert jól ismeritek mindkét gépet, de azért leírom a saját tapasztalatokat, ahogy jönnek, hátha ér valamit az utókornak)
Külsőségek:
- az Audrey mindenki (yeahhh, feleségem, jómagam) szerint szebb
- az Audrey filigránabb, a Baby "fejnehéz", nagy bébifeje
van, emiatt kicsit bumfordinak hat (alapterületre hasonlóak)
- a Baby olyan "elnagyolt" (~amerikai autó), a gombok szikráznak, a csepptálca zörgős recsiropi, az OPV szép nagyot köp csapolás után stb. az Audrey egy finom műszer hozzájuk képest (~japán autó)Összességében a műanyag részekkel együtt is szebb, megnyerőbb az Audrey, 1:0 oda.
Működés:
- az eredeti karja legkevésbé sem szimpatikus a Baby-nek, de ezt ne rójuk fel neki, cserélhető
- a PID-ek hőlengése stb. egész hasonló a két gépnél, nem igazán működik máshogy a Baby: nem kell 7-8 perc a csapolások között, és bőven több, mint 10 perc kell az elején
- határozottan hőstabilabbnak tűnik a Baby. lehet, hogy nem is ez a legjobb szó, de a lényeg, hogy abszolút érezhető, amit SiD írt: nem él külön életet a fej és a kazán, ezért kiszámíthatóbb a működése, az Audrey-nál hiába lövöd be a PID-del precízen, számít a fejmelegítő csapolás hossza, és az időkülönbség a végső csapoláshozÖsszességében és egyelőre, mert ezt még sokat fogom tesztelni, de 0:1 a Baby-nek.
Egyelőre tehát 1:1, úgy, hogy mindenben jobban tetszik az Audrey, de a Primoval mintha sokkal kiszámíthatóbban lehetne jobb kávét húzni. Nehéz ügy.

hasznos volt az utokornak!

a gepet amugy magamnak, fo gepnek szánom (szoval, miutan megszerettuk egymast, lesz egy pidelt 1eves Classic elado!

ugye nagyobb a bojlere, ami egyfelől jó, de h áll ez a bemelegedéssel? mennyi idő kell neki bekapcsolás után? és 2shot között? (vki azt mondta, h nagyobb a bojler, de a fűtőelem is annyival nagyobb, úh eredményében has gyors, mint akár a classic...) aztán ott van a pid kérdése is... nem nagyon látom ezt a gépet pidelve... miért? nem érdemes? ill a gőz kérdése is foglalkoztat... vhol azt olvastam róla, h erősebb a gőze, mint az új gaggiákon... (?) latte-art-ra alkalmas? hozza kb a classic szintet? (szeretném magam e téren is fejleszteni!) további kérdés az alkatrész... mi az ami már nincs hozzá? mennyire tragikus a helyzet?
várom a valaszotokat!
köszönöm! szép napot, jo kavet mindenkinek! üdv Tirolból! 
-
mester6
tag
Choco Madness super. Nagyon "Paljoc"
, super kávé! Sok csoki! Úgy látszik nekem a klasszikus ízvilágú blendek jönnek be! 
-
salapp
addikt
Aki picit masszívabb, nem full műanyag kézit keres, mint a Tiamo Slim/Hario Mini Mill, annak ez lehet, hogy jó alternatíva.
Még mindig egy fokozatmentes kis Zassenhaus alatt van, nem is kevéssel. -
BlacKSouL
addikt
válasz
salapp
üzenetére
Rosszindulatú feltételezés nélkül, láttam már olyat, hogy valaki úgy meghúzta a kart a felhelyezésnél, mintha teherautó kerekén kellett volna anyacsavart meghúzni. Pillanatok alatt kinyírható a tömítés, utána aztán ereszt.
Esetlen nincs véletlenül valahol rés, egyenetlenség, deformáció a kar/szűrő találkozásánál? Fejjel lefelé érdemes letenni egy sík asztallapra, hogy kiderüljön, bár a kisebb deformáció nem fog látszani feltétlenül. -
soldier2
őstag
válasz
salapp
üzenetére
A gép maga faék egyszerűségű, espressot készíteni viszont már komolyabb feladat, egy adott gépből kihozni a maximumot az hónapok kérdése. Írod, hogy frissen darált kávéval használjátok. Milyen daráló? Milyen finomságúra daráljátok a kávét? Tömörítő van? Stb. Ezer és egy kérdés van, miért rossz a kávé. Ezek a gépek kissé kényesek a részletekre.
A hibával kapcsolatban meg garancia esetén márkaszerviz.Látom míg írtam a kérdések egy részét megválaszoltad. Bocs.
-
lagoon79
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
elképzelés szerint, ha a kávékazán, illetve a fej (szonda itt is a víztérbe lóg) egy hőfokon van (ez kb. 250 ml vizet jelent), akkor csapolás alatt stabil marad a hőmérséklet. persze majd elválik, h tényleg így lesz-e.
-
salapp
addikt
Bátyám shell promóban vett egy Philips-S Poemia karos főzőt. Gondolta, egyszerű, mint a faék, csak nem lehet olyan xar. Kapszulásról váltott.
6x főzött vele, erre most - akár üresen is felteheti a kart - a kosár oldalán folyik a víz, nem a szűrőn át.
Terítőjét megnéztem magában, (a géptípushoz képest) normálisan terít. Szóval gondolom, a crema-filter szelepénél lehet eltömődés, vagy passz. Megnyomkodtam, elvileg jár a kis műanyag szelep benne valamennyire.
Mondtam, mivel friss gép és garis, vigye be a Szervíz kft-hez, hogy ők nézzék meg, ne nyúljunk mi egyik csavarhoz se.
Ti is ezt javasoljátok ilyen esetben?
(Amikor jó volt, frissen őrőlt Lav. CeG-ból is savanyú, vacak löttyöt csinált, Brikkám kenterbe veri bármelyik álmos reggelemen is) -
lagoon79
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
ha az elektronika osszeall, a tobbi mar gyerekjatek

az eredeti. 3,2 kilos rez fej van a gepen, nem thermoszifonos a futese ( mint pl az e-61-es fejeknek) igy nem melegszik tul, eleg stabil a meret miatt, tehat itthonra sztem jo valsztas.
-
lagoon79
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Pid vezerlelt aktiv fejfutest, pid vezerlet kavekazant (a lenti kepen szereplo rozsdamentes kazan, vizben levo szondaval) ami a hocserelobol kapja az elomelegitett vizet, duplaskalas manometert (eddig csak kazannak volt). Majd gyakorlatban valik el, h mennyire jonnek be az elkepzeleseim, sok-sok meres utan tudok majd velemenyt mondani.
-
-
z-csongor
csendes tag
Koszi a valaszokat, holnap meg fogom probalni ugy, hogy elomelegitem az edenyt, kicsit tovabb hagyom hulni a vizet + finomabbra daralom. Hatha jobb lesz.
Es pont az hianyzik a lefozott kave izebol, hogy karakteres legyen. Vilagosbarna le sajnos az egesz
----
Sot, ma "fozok" egy hideget reggelre
-
dugesz77
őstag
válasz
z-csongor
üzenetére
Nem tudom mitől nem sikerülhet. Én eddig amiből próbáltam nagyrészt sikerült. Na jó a Tesco olasz szemesből nem. Mondjuk mi munkahelyen többen isszuk.Én 9 dl vízhez 60 g körül darálok közép durvára. Nem szitázom. A forralt vízzel kiöblítem az edényt olyan fél percig hagyom melegedni. Vizet kiöntöm és megy bele a darált kávé. Felöntöm kb. dupla mennyiségű vízzel mint a kávé, átkeverem 1 perc pihentetés. Mehet rá a maradék víz. Tető rá a dugattyút csak éppen lenyomom,hogy az összes kávét ellepje a víz. Öt perc pihentetés és utána szép lassan dugattyú lenyom a fenékig. Rögtön fogyasztva teljesen friss nem égett zamatos kávé. Szigorúan kis barna cukorral és tej nélkül. Kicsit állva hagyva elég harapós íze lesz. Reggelente 1,5 dl fogyasztva még az erős kávésokat is megmozgatja. Nem is kell több sokszor délelőttre. Sok kotyogós égett kávé után felüdülés. Megszerették jó páran a munkatársak közül. Lollocafe classicból például egész habos jópofa dolgokat löttyintettünk össze.
-
Surda-
őstag
válasz
z-csongor
üzenetére
Szia!
Először is ne szabadkozz, a french press abszolute témába vág, nem presso topic ez
French pressben én is kezdő vagyok,de abszolute ihatót, többek által is finomnak mondott kávét (bár nem karaktereset) sikerült összehoznom a következőből:3,5dl -be 21gramm 100% arabicát teszek (PacificPacific, ami kifejezetten szereti a magas hőmérsékletet).
A 9-esen presszó finomságot adó Graef cm70 est 14re tekerem.
Én gázon várom meg,míg felforr és egy pici hideget öntök hozzá, szerintem 20mp alatt nem hűl le 95-re ahogy írtad.
Először kb 1dl öntök a kávéra és finoman megkeverem,30mp állni hagyom, aztán felöntöm a 3,5dles üveget teljesen, finoman keverek még egyet rajta és áll 3,5 percig.
Leszedem a habot és lenyomom a dugót.
Így áll még 2percet.
Ez a video volt segítségemre.
Lehet ez sem tökéletes,de szerintem teljesen jó volt az így kapott kv. -
z-csongor
csendes tag
Sziasztok!
Tudom, hogy itt az espresso a favorit, de megis a segitsegeteket kernem, meggyult a bajom a french press-el. Has Bean Philter 2015 MK1 es Has Bean Blake 2015 MK1 blendeket probaltam french pressen elkesziteni (Espressot keptelen vagyok kesziteni, mindenfele praktikat probaltam a Delonghi EC155 gepemmel, nincs benne nyomasfokozo szelep, temp. surfinggel is probalkoztam, megvan a 25mp/30ml, viszont mindig minden kaveval kb az 5. masodpercnel kb mar viz jon, igy feladtam szerintem egy eletre), viszont iszonyatos lett. A Philternek konkretan nem volt ize, a Blake-nek pedig bar ne lett volna, teljesen tulextraktalt volt.
A recept a kovetkezo:
- 10g kave, Graef CM702 daralo legdurvabb fokozatan oroltem, kiszitaltam belole a nagyon finom szemcseket.
- Vizforralo bekapcs, forral, 20mp varakozas forras utan hogy kb 95 fokra lemenjen a homerseklet
- 40ml viz kavera raont, 30mp varakozas, keveres
- maradek 100ml viz, 3:30 perc varakozas (Tehat 1:14 aranyt kovettem kave:viz-re)
- Tetejen megtorom a felgyulemlett kaveorlemenyt, kiskanannal kiszedem egy mozdulattal amit tudok
- Lenyom, kiont,
fej az iz miattEsetleg valaki tud valami tuti tippet, hogy ezt a receptet hogy lehetne finomitani, hogy ihato kavet kapjak?

Nagyon szepen koszonom a valaszotokat, es bocsanat amiatt, hogy meg egy french presses fozest is el tudok rontani

-
BlacKSouL
addikt
válasz
adriankoooo
üzenetére
Még most, mert mikor elfogy a kávé, akkor már elértéktelenedik
-
BlacKSouL
addikt
[link]

Még jó, hogy csak egyetlen fajtát termesztenek... -
ronin s8
senior tag
-
paljoc
tag
válasz
ronin s8
üzenetére
En semmi ilyen filleres kinai cuccot nem hasznalok amiota vettem az eredetihez /amit egy szallodaban a konnektorban felejtettem/ megszolalasig hasonlo iPhone toltot a kozeli kinai boltban, usb-s, ami 30 perc uzem utan felrobbant, elfustolt, tuzet szerencsere nem okozott. De ez teljesen normalis, 500ft-ert ezt tudja!:-)
-
ronin s8
senior tag
válasz
peter.szabo
üzenetére
Régebben voltam párszor a Gozsduban, akkoriban több, mint feledhető volt.
Ami érdekes volt, az a nagy madár. 
Újabban nem kóstoltam tőlük semmit, bár a Bazáron megfordult a fejemben, de a többi csalódás hatására nem erőltettem...
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
peter.szabo
üzenetére
Az egyik helyen olyanból főznek kávét, szerintem teljesen korrekt. Azt hiszem 70-30-as arányban.
-
peter.szabo
csendes tag
Sziasztok,
valakinek volt már tapasztalata a Blue Bird pörkölt kávéival? Vélemény?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 7490 14" FHD IPS, i5 - i7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Gamer billentyűzetek /SteelSeries/Das Keyboard/Ozone/Deltaco/DE/EN/
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (utolsó DARAB!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

(mint a kicsigyermek karácsonykor!
)
Itt épp a vízlágyító kancsókkal szembeni előnye látszik elveszni, hogy nem kell még egy kacat a konyhapultra/asztalra...
szóval csak arabica lenne?

)
ill lali véleményét is, h m iért nem foglalkozik GB PM-ekkel is? cs az alu kazán miatt?)
)
A videó alapján túl durva az őrlemény, mégis elakad a lefolyás. Ez azért van, mert túltömöríted, amolyan "újhullámos" hókuszpókusszal. Felesleges ferdén körözgetni a tamperral, csak félrenyomod az őrleményt, és lokális göböket csinálsz azután, miután szépen megoldottad a daráló rögtelenítésát a tölcsérrel.
A kar szélére sodródott kávét csak úgy parasztosan söpörd BELE a kosárba! Ezután simán nyomj rá, de egyenesen, de kicsit. (olaszosan)
)
)

Ami érdekes volt, az a nagy madár.