- 3D nyomtatás
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Zeneszerkesztő és DJ topic
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-HajTömeg-
őstag
A másikon feldobott 2014.novemberi Pacificcafe Pacificcafe fele nem érdekelne innen valakit, aki bp-i?
Nincs szükségem 1kg-ra. -
válasz
-HajTömeg- #21288 üzenetére
szerintem tilos piramist tömöríteni. egyrészt, elég megnézni a lefolyást olyankor, másrészt, elég végiggondolni: oké, hogy lenyomod és végül szintben lesz, de a pogácsa a piramis csúcsa felé haladva sokkal sűrűbb lesz. a víz nyilván nem arra megy majd, hanem a szélek felé, ott kevesebb anyag tömörödött. kapsz egy szar kioldódást. az is kávé, még akár jó is lehet, de az biztos, hogy sokkal rosszabb lesz, mint amilyen lehetett volna, ha nem csak a kávé felét oldod ki...
(sok értelme van 18 grammot tenni a drága kávéból, ha aztán a feléből nyered csak ki a szaftot)
-
bl4ze
veterán
válasz
-HajTömeg- #21292 üzenetére
-
Goose-T
veterán
válasz
-HajTömeg- #21292 üzenetére
Hát ja, ennél még a lidlis kávé is egyenletesebben van pörkölve.
-
bl4ze
veterán
válasz
-HajTömeg- #21290 üzenetére
Továbbra is csúnya. Szerintem aki nézi látja miért, mitől
-
bl4ze
veterán
válasz
-HajTömeg- #21282 üzenetére
ez a Monterosa Yirga nagyon csúnya pörkölés szvsz
-
-HajTömeg-
őstag
Köszi, akkor ez lesz.
Mondjuk PID nélkül ez sem lesz egyszerűés gondolom a megszokott sárgabaracklekvár ízt úgy se keressem majd...
Másikon írod,hogy piramist tömöríteni tilos...
Már korábban is akartam írni,hogy ez mennyire ökölszabály?
Egy csomó jó kávés helyen láttam,hogy bizony nem oszlatják szét az örleményt.
Anno a falusiban is, memoriesban is... -
válasz
-HajTömeg- #21282 üzenetére
ha nem bírsz eléggé lemenni a hőfokkal, mert mindig marad benne kesernye, akkor túl sötétre lett pörkölve a cucc. menj le még lejjebb, egészen hülye 80-85 fok közé akár, más választás nincs sajnos
-
paljoc
tag
válasz
-HajTömeg- #21284 üzenetére
Normális, csak nem a késztermékben. :-) Lehet persze benne, de mondjuk "nagyon sok"--ahogy írod--azért nem kellene.
Gene-vel nálam is pernyés maradt sokszor, de a naggyal már lényegesen jobb a helyzet.Erre a mi döglik hamarabbra már nem merek semmit mondani, miután múltkor kinyitottam egy +1hónapos világos Sidamo-t és marha jó volt. Az döglik gyorsan, amit ha kinyitsz akkor azt tapasztalod, hogy gyorsan megdöglik. :-)
Nekem a legkirívóbb ilyen élményem jópár éve a Carraro 1927 blend volt, nyitáskor akkorát szólt mint egy atombomba, aztán 3-4 nap múlva teljesen leült. Akkor azon emlékszem hogy nagyon meglepődtem, de van ilyen. Hordós Illy is hasonló.De erre eléggé kis rálátásom van, mivel nemigen veszek semmilyen kávét, nincs tapasztalatom erről.
-
paljoc
tag
válasz
-HajTömeg- #21282 üzenetére
Nem tudom mennyire szinhelyes, meg nem is szeretek emiatt foto alapjan barmit mondani, igy csak kerdezem inkabb hogy ez a Yirga nincs egy kicsit "odakozmalva"?!
-
-HajTömeg-
őstag
válasz
ronin s8 #21274 üzenetére
Hm,akkor engem is az érdekel,hogy ez a hamar megdöglés az összes alulpörköltre jellemző ?
Ha nem is ilyen gyorsan, de gyorsabban döglenek,mint a sötétebbre pörköltek?
Csak mert hasonlót én is észrevettem a világos pörkölésű Monterosa kávéknál.
Kb a nyitás után 1 héttel már gyanús volt nekem,hogy döglődik, de arra gondoltam mivel a konyhában tárolom lehet túl magas neki a tárolási hőmérséklet.
Ami még érdekes,hogy most nemrég vettem Monterosa Yirgát, ami a kedvencem.
Egyrészt nagyon picikék a kávészemek, nem tudom,hogy ez csak most tűnt fel vagy eddig nagyobbak voltak,de érdekes.
Mindig hűtőcsapolok, de ehhez egyszerűen nem tudok eléggé lemenni, hosszas csapolás (5-6mp) után is olyan,mintha picit megégetném, sötét a crema, és a klasszikus sárgabarackos ízt se tudom kicsikarni belőle.
Pedig lefolyásra szép, az alapján minden rendben vele, sőt még az eddigieknél vastagabb is a crema.Baloldalt Pacicif La Piazza, jobboldalt a Monterosa Yirga
-
Bakóimi
csendes tag
Szerintem a fejszelep csöpög. Meg kellene nézni nincs-e elöregedve-elszakadva-elvízkövesedve benne a fejszelep gomba alakú tömítése.A fejszelep rugójának ereje is eléggé kicsire van véve gyárilag (1,5 bar körül) ezt is érdemes a rugó óvatos megnyújtásával megemelni 3-4 bar köré. Továbbá a rugó és a gumigomba közé érdemes egy alátétet tenni,mert különben a csavar betekerésekor a rugó vége előbb-utóbb szétnyesi a gombát és akkor is csöpögni kezd.
-
ronin s8
senior tag
-
TOZ
addikt
válasz
ronin s8 #15448 üzenetére
Ez a Napolissima került hozzám. Kezdő próbálkozó volnék. Csepegni tényleg csepeg. Azt vettem észre, hogy akkor, amikor a fűtésjelző bekapcsol jön belőle egy kevés víz. Hozzáteszem, hogy az eladó jelezte, hogy van ilyen jelenség, de akkor már mindegy volt, rá voltam pörögve a cuccra.
Ezek szerint ez ilyen és így kell elfogadni? Vagy lehet kezdeni vele valamit?Egyelőre még nem sikerült jó kávét főznöm, de próbálkozás van.
-
pogácsa80
csendes tag
válasz
ronin s8 #21274 üzenetére
de ez ugye nem önmagában az újhullámos világos pörkölésre vonatkozik? most iszom életem első Has Bean kávéját (egy kenyai) ami jó, de tényleg iszonyú gyorsan döglik (bedöglött). Miközben sem a Casino Mocca, sem a Lucky Cap kávéinál nem tapasztaltam ezt.
következtetésem: a Has Bean leszarja a home baristákat
lehet, tüntetni kéne a londoni pörkölő előtt -
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg- #21273 üzenetére
Alul vannak pörkölve. Gondolom (de ez csak üres eszmefuttatás), elindulnak bizonyos bomlási folyamatok, amik ugyan izgalmas ízeket hoznak, de nem áll le félúton a bomlás, hanem a kedves felhasználó szeme láttára fejeződik be. Az ilyen alulpörkölt kávékat kell magas hővel lefőzni, hogy meglegyen a hiányzó hő.
Ezek a Has Bean-ek tényleg baromi gyorsan meghalnak, egyik napról a másikra. Gyors fogyás és magas kávéházi szakértelem szükségeltetik hozzájuk. -
lagoon79
tag
válasz
radi8tor #21271 üzenetére
alapvetoen az en gondom, h pillanatok alatt doglenek. kavezoba jo, ott fogy napi tobb zacsi, de itthon qva gyorsan kell inni. egyebkent a jailbreak nag kedvencem. minap bontottam egy november és porklesut, azonnal. szep. lefolyas, gazdag iz, masnapra megdoglott. azota kapunak isszuk.
-
And06
aktív tag
helyi pörkölésü el salvador san carlos: púderré kell őrölni, hogy jó lefolyást kapjak. Ha ez megvan, után jön a sav, ami konkrétan pofánver
durva, kenyákra ráver savasság terén. ezt leszámitva jó, bár még ismerkedünk. ma lett az első értékelhető húzás belőle.
-
ronin s8
senior tag
Jó reggelt!
Ittam két Has Bean Decaf-ot (unleaded - ólommentes, vagy mi a fenének hívatja magát), jó volt.
-
landi
csendes tag
paljoc:
... csak nem bírtam ki és kibontottam egyet...
Choco Madness: -
Sommer Cukrászda VI Ker, Szív utca.
Igen jó kis cukrászda, nagyon jó minőséggel.
Ma láttam Abesszin tortát.
Ez kávés piskóta és lágy karamelles krém, karamell fondanttal és rá tört kávé... DE! És itt van a baj!
Meg fogom kérdezni őket, hogy ha már kávé, akkor miért azt a beton kemény, rettenetes ízű egyenetlen szart teszik rá, mikor van igen könnyen, finoman pattanó szemű kávék is a piacon??A profik milyen kávét ajánlanának erre a célra? A Lidles Organik is nagyon könnyen tört a múltkor, mintha papírt törtem volna.
-
Ringman
félisten
válasz
tariattila #21253 üzenetére
nézem a "normálisakat is" - gaggia classic/baby.
csak azok itt a topicban be vannak árazva.
általában ha valaki hirdet egy gépet, akkor a többi hirdetését is végignézem.ezekről meg lövésem sincs, hogy milyenek, egy kérdést megér szerintem.
-
Eyesis
őstag
kínos... graef cm800...
ha 5-ösön darálom akkor túl durva,
ha 4-esen akkor túl finom...
(mindkettő állítás után kicsit daráltam persze, hogy már az új érték hasson) -
Ringman
félisten
ebayes böngészésem során ezekre a gépekre bukkantam, de nem sok mindent találtam róluk:
értékelhető találatok?
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
Voltunk tegnap este a Cirkuszba. Kellemes 4-5 órát töltöttünk el ott.
Először egy eszpresszóval kezdtünk, és mivel rá kérdeztem, hogy milyen a kávé, Ádám az egyik barista odajött egy jót beszélgettünk és segített.
A kávé mellé kaptunk ajándékba tejes változatot is belőle. Maga a kávé nekem kicsit savasnak tűnk cukor nélkül kóstoltuk és érdekesen finom volt.
Utána még ettünk, ittunk. Azért látszik az egész helyen, hogy törekednek a minőségi kiszolgálásra, a pincérek is nagyon kedvesek és udvariasak voltak. Nem is csodálom, hogy este tele volt a hely, és volt amikor egy szabad asztalt nem találtunk volna, ha később érkezünk.
Összességében minden elégedettek lehettünk, a limonádé az kimagaslóan jó, nem ilyen vizezett valami.Össze hasonlítva a Sock’s Coffee-val, sokkal jobban bejött ez a hely.
Egyébként amit nem értek, hogy Cirkusz miért nem volt helyezett az idei Kávékorzós díjátadón?
-
hunspikey
őstag
válasz
pogácsa80 #21240 üzenetére
Köszönöm szépen a szép elismerést. Igen - teljesen saját kép, a telefonommal lőttem dec 30-án reggel (samu note 3 + ici-pici utómunka telefonon Snapseed appal) a saját Rocket-emmel és Paljoc kávéja van épp fent. Szépek voltak a fények - gondoltam tolok egyet kedvcsinálónak. 3 adagos filter - kotta pontosan 30 seces lefolyás, 30 grammos
túladagolt töltet - Quamar M80E daráló. Kvázi egy tripla presszónak készült.
Köszi még egyszer a kedves sorokat - jól estek őszintén, mert még csak pár hete vagyok benne a profi gépes kávézás világában, előtte sötét kazamatákban bolyongtam és egy elégett gumis kotyogós kergetett...
szerk: pohár a Metróból - már nem tudom mennyibe került - de nem volt occcsó arra emlékszem...
-
pogácsa80
csendes tag
válasz
golyani #21239 üzenetére
sztem jól döntöttél. a Dallmayr beletanulós kv-nak teljesen jó.
én Pellinit vettem ugyanilyen célból, és nagyon megbántam. "akkor még nem sejtettem" mi a baja, de ma már tudom, h döglött kv-t sikerült vennem, 4 ezerért egy kilót
már a zacskó kibontásakor is rossz szaga volt a kávénak, össze-vissza töredezett, nem volt jó íze. de hasznosítottam: lefőztem kotyogóson, és azon gyakoroltam a latte art öntést
milyen masina mellé vetted a Graefet?
-
golyani
őstag
Ez lett 200g-osban. Elsőre szerintem túl finomra őröltem, de finom volt. Majd kísérletezem vele. Köszi a tanácsokat!
-
dugesz77
őstag
válasz
golyani #21231 üzenetére
Omnia Reserve szinte minden nagyobb hiperben kapható. Az Estate Brazil, Huila Colombia bármikor iható,nem rossz egyik sem. A lejárati dátumra érdemes figyelni.
Az elején érdemes szerintem kicsit durvábbra állítani a darálót és onnan visszafele finomítani. Arra figyelj,hogy minden állítás után tisztítsd ki a darálót, az előző darálék ne maradjon benne mert belekeveredsz. Aztán ha megvan egy nagyjából eltalált presszó lejövetel akkor lehet finomítani 1-1 fokozatot fel-le illetve a tampereléssel játszani. -
golyani
őstag
Megjött a Graef darálóm.
Úgyhogy most vennem kellene valami kávét, első körben kezdésnek ezt néztem ki:
Valakinek valami tapasztalat? Vagy ajánlás ami multiknál is elérhető távol pesttől
-
bbuffy
senior tag
Szerintetek van érdembeli különbség a gyári Mazzer és az utángyártott Ricambi késpár között?
Hol is van jobb áron mint az expolygon? -
vendingo
veterán
válasz
fragola.6035 #21219 üzenetére
Jó gép. Ez gyárilag ilyen kapcsolós, vagy te csináltad ilyenre?
Amúgy vicctamper nélkül egy huncut vasat se ér -
fragola.6035
aktív tag
Eladó Mazzer SJ. [link]
-
vendingo
veterán
Jó lesz nekem a Gaggia, csak kell bele egy pid.
A zseton is jól jönne, megyek egy ~2 hónapos "kávékóstoló" Spanyol útra.
Ha összejön a szükséges pénzmag, akkor lehet marad, de igazából nincs sok indok a maradására.Gyári mazzer kések meg danettinél vannak ~10k
Én is most cseréltem őket, nekem nagyon kopottak voltak. Sebességben, hangban és minőségben is történtek változások. Mintha egy teljesen más darálóm lenne -
-
paljoc
tag
Amióta megvettem az volt benne, de valszeg eredeti Mazzer kés, hisz új volt a daráló. De ugye jópár évet használtam már, indexen vissza lehetne keresni mikor vettem, arra emlékszem hogy Luigi akkor épp a Sas utcai kávézóban dolgozott, ahova a Lurdyból ment /öt éve tán?/, tehát nem tegnap volt. Körömpróbán érezhető különbséget tapasztaltam, de ránézésre is, emellett szerintem extra mód nincs megkopva. Mondjuk ha évi ötven kg-ot mondok hogy darálok vele, ami kb. reális, akkor kb. egy negyed tonna kávé mehetett át rajta.
-
vendingo
veterán
Nálam úgy alakultak a dolgok, hogy egyedül használom a gépet, de azt is csak visszafogottan, napi 1-2 kávé készül vele.
Legyen bármennyire jó is a gépem, havi fél kiló kávé lefőzéséhez totálisan értelmetlennek találom az ekkora nagy vasat, főleg úgy, hogy a gőz bojlerét csak vízkövezéskor kapcsolom be -
paljoc
tag
Nem volt kétségem hogy über lesz! :-) /köszi hogy hozzácsaptad a rendelésetekhez
/
A gyári jelölés, joker állás amúgy az új késekkel is a helyén maradt, tehát semmi olyat nem tapasztaltam, hogy most jelentősen odébb állítva lenne az optimum, mint eddig. GetUp esetén most hajszálpontosan a jelöléshez állítva volt jó, a régi késsel egy icipicit finomabb irányba volt mozdítva onnan.
Jut eszembe, megkóstoltam a Stika kávézóban /RoninS8 köszi a meghívást!
/ a Sanyi féle Lucky Cap Yirgacheffe-t. Nem tudtam milyen, de a zacsin örömmel olvastam hogy natural. Már őrléskor érződött az ismerős illat és ízben is hozta magát, nagyon jó volt. :-) Előtte Ronin Giotto-ján ittunk egyet az enyémből, erre voltunk kíváncsiak, hogy milyen a kettő így egymás után.
/azért nem mennék bele különösebb elemzésekbe, mert egy próba nem sok, plusz Ronin magasabb dózisból készítette /bár a Stikáéban sem spórolnak az alapanyaggal
/ emellett egy másik gépen/
Lényeg a lényeg, továbbra is kedvencem eszpresszónak a Yirga natural, érdemes megkóstolni a Stikában. -
bl4ze
veterán
válasz
vendingo #21206 üzenetére
Én 4+ évet HX-eztem, de most, hogy leadtam a korzó tesztelést nem láttam értelmét egy ekkora gépnek már.
Bőven "kiélvezkedtem" magam vele.
Ez a fekete Baby (2005-ös) nagyon szimpatikus, patent gép.
A Sestos PID-em meg már úton van, remélem jövő héten befut és akkor PID+OPV állítás.Parci: persze. Nálam ilyen igények nincsenek, vendégek 1-2 kávéját meg ezzel a Nero-val is elkészítem.
paljoc: na, szuper akkor bevált a Mazzer kés, a gyári.
-
paljoc
tag
Megvolt nalam is a Mazzer késcsere, az eredmeny döbbenetes az első proba utan. Az őrlőben epp GetUp volt, a klasszik iz mellé megjött egy finom sav, jelzesertekkel, de egybol kirantva a blendet a faék kategoriabol, nulla kesere, ok utoizben azert ott a robuszta, de lenyeg, mintha nem is uaz a kofi lenne. Kivancsi leszek mondjuk egy yirganal mi lesz!?!?
-
nem csodálom: gyors, kompakt, egyszerű. jól jön a kamion néha, ha árut kell szállítani (= itatni kell 15 vendéget zsinórban cappuccinókkal), de azért a városban egy kicsit nehézkes parkolni vele (= iszunk 1-1 kávét az asszonnyal). kérdés, hogy ki fuvaros és ki városi civil.
-
vendingo
veterán
Nekem is úgy áll a dolog, hogy lehet visszatérek gaggiara, de még van pár hónapom a döntés meghozataláig.
Az biztos, hogy ha visszatérek az öreg GB-re, akkor előtte tuti PIDeltetem.Egyik nap lehet felhozom a pincéből és be üzemelem, már arra se emlékszek, hogy milyen a vele készült kávé. Lehet megkönnyítené a döntésemet egy alapos próba.
Pavonimat már eladtam, de akkor még nem tudtam, hogy lehet az Izzo is megy. Utólag már kicsit bánom a karos eladását. -
-
hunspikey
őstag
válasz
bbuffy #21200 üzenetére
Hát nem, mert ez ulkás, míg az evo v2 meg folytonos. Illetve az evo-t úgy tervezték, hogy könnyű legyen vízhálózatra kötni, ezt nehezebb - mert alapvetően tartályos - bár meg van az opció.
A giotto v3 - ami egyébként azt hiszem helyesen inkább rocket plus-nak szólítandó, mert a giotto csak annyi, hogy milyen a ház oldala (cellini függőleges falú, giotto meg "szárnyas") - na szóval a plus V3- sok mindenben fejlődött - kapott PID-et és egy második nyomás mutatót is. Fejlesztettek a nyomásszabályzásán, van előzuhanyzás, stb, illetve a bojler is profi benne mint az evo-ban.
Összességében akinek nem kell dual bojler és nem zavarja a kis reggeli ulka morajlás annak szerintem tökéletes - mert atom jó kávét lehet vele főzni. A családban van két gaggia tulaj is, azok rosszul vannak mennyire más világ. Jó, árban több mint 5x - és azért annyival talán nem jobb
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Futás, futópályák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- 3D nyomtatás
- LEGO klub
- Építő/felújító topik
- A Honor 400-ak is beszállnak a számháborúba
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest