Hirdetés
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik
- Monitorkalibráló eszközök
- Házimozi belépő szinten
- OLED monitor topic
- Epox 9npa+ ultra
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mutyi
senior tag
Ne keseredj el, nekem is sokszor van bajom,hogy nem tudom egységesen ugyanolyanra főzni a kávét,miközben elvileg semmit sem módosítok.
Előbb lefőztem egy duplát,tök jó lett,majd magamnak is főzni akartam és úgy voltam vele,hogy legyen most dupla espresso magamnak,a sima mindig olyan kevés.
A szokásos 16g helyett 14 grammal töltöttem meg,picit erősebb tamperálás,de sajnos túl gyors lett a lefolyás.
Így egy finom dupla espresso helyett lett egy hosszú kávé szerű valami,amit tejhabbal hígítottam még. -
Toobee
veterán
Havonta bontsd vissza a fejet is, amennyire csak tudod és azokat is áztasd forró, Tersonetes oldatban, majd citromsavasban is néhány percet. Szerintem ezeknek nem elég a "rendes" módszer. Aztán ezer más oka is lehet még ennek, a kávétól kezdve a páratartalmon át, sok mindenig. Jó iránynak tartom az elképzelésed, a PID után minél gyorsabban cserélj darálót. Egyébként a túl forró víztől is csúnya tud lenni a lefolyás, ha jól emlékszem.
-
-HajTömeg-
őstag
Gasztroangyalos millenárison kint vannak Tóth Sanyiék, Fekete és a Csészényi is.
Ha valakit érdekel. -
cekkk
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
De én azt hittem az a nyitott kar az a WDT

Most kipróbáltam így, de még nem az igazi.
Kezd kicsit elmenni a kedvem ettől az egésztől
A víz meg most éppen először 3-4 helyen jön ki utána áll össze eggyé. 2-3 hete még egyből egy víz oszlop jött ki.
Hetente tersonet, 2 hetente vízkőtlenítem minden nap az utolsó kávé után vakszűrőzöm.
Én a kávé elfogyasztása után egyből leveszem a kart. -
Toobee
veterán
A szűrőt belepattintod a karba, majd beleteszed a Toobee™ műanyag peremmagasítót, vagy megkeresed Joltit és elkészíti neked aranyból. Miután a karba került a kávé, a képen látható fogpiszkáló segítségével őrült módjára elkezded vele kevergetni a kofít, majd ha már jónak látod, akkor szintezed és mehet a tamperelés. Ha még jobb végeredmény akarsz, akkor meg szitáld az őrleményt.
(#14189) t-bali3: szerintem ez attól is függ, hogy kávéfőzés után mennyi ideig hagyod fent rohadni a kart. Én azonnal elöblítem és szárazra törlöm. Néha nem tudom megállni, hogy a kávé elfogyasztása előtt, legalább a kart le ne szedjem és a fejet el ne öblítsem. Igyekszem leszokni róla, de elég nehéz, ha bele vagy zúgva a gépedbe

-
t-bali3
senior tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Most ez tényleg komoly, hogy hetente kellene szétszedni ezeket? Ez azért gyanúsan sűrű intervallumnak tűnik számomra, főleg, hogy eddig az volt a mondás, hogy havonta, max kéthavonta kell vízkőtleníteni.
Abban kérném valaki segítségét, hogy a következő linkről melyik tartalmazza a Gaggia Evo robbantott felső részét, illetve pontosan meddig kellene szétszedni és zsíroldózni?
-
jolti
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére
Ebből derítsd ki, hogy mi az a wdt...

gugli fordítóHogyan lehet drasztikusan csökkenteni egyenetlen foghúzás
A keverés magában WDT az alapon egy vékony tárgyat (például egy boncoló tű) felbomlásával csomókat, és még a forgalmazás. A keverés létrehoz egy egyenletes eloszlása miatt az egész szűrőkosár, ami lehetetlen elérni megnyomásával az alapon körül a felszínen a korongot. Be kell, hogy egészen az aljára a kosár, és a tű megengedi.Csökkentése rendetlenség, egy másik berendezés van szükség: a joghurt konténer alján vágva. Ez szolgál a tölcsért, hogy ül a szűrőkosár és tartja területéről származó repül ki, ahogy keverjük. Adagot ez a szerkezet, és akkor keverjük olyan lendülettel, mint szeretné. A WDT nem igényel nagyobb változtatásokat a presszó sör rend. Keverés után a declump és terjesztésére az alapon, távolítsa el a tölcsért, és használja a kedvenc módszere a dózis, szint, nyomkodjuk, és húzza ki a lövés.
-
csapolj üresen úgy, hogy nincs fent a kar és nézd meg, hogy nem lövi-e a vizet, mint egy zuhanyfej. ha igen, az rossz, zsíroldózni és/vagy vízkőtleníteni kell. a tömörítésnél meg csak precízen, kezdjük ott, hogy csak abból tudsz szabályos pogácsát csinálni, ami eleve szabályosan van eloszlatva. ha egyik szélén picit is több a kávé, vagy középen púpos, akkor hiába tömöríted, lesz, ahol sűrűbb a kávé, máshol meg kevésbé. a víz meg nyilván ott tör utat magának, ahol tud.
-
lfabian
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszönön,akkor storno!
-
sK0t
tag
Üdv!
Kedden megyek Olaszországba, azon belül Bari-ba. Érdemes beszereznem kint egy Brikkát, mert olcsóbb mint itthon? Hozzak hozzá valami jóféle darált kávét, mert sajnos darálóm egyenlőre nincs.
Mit ajánlotok, mivel kezdjek egy az olasz mokka kávé felé nyitni ?Segítségeteket előre is köszönöm!
Szép napot!
-
lfabian
tag
Sziasztok.Szerintetek érdemes ,az Aldi kávéfözöi közül választani.
-
jolti
senior tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Végül is én is ugyan azt mondtam, csak nem a kicsi furatokba, hanem a két nagyba.
Még este az is eszembe jutott, hogy a két imbuszcsavart megfordítva, tehát a fejjel fölfelé vissza dugni a furatokba és egy darab fával ( mert az nem cseszi szét a menetet ) megtekerni. Talán ez a legegyszerűbb, ha erre nem enged, akkor kell a bonyolultabb megoldásokba bele menni. -
cekkk
veterán
Nem minden alkalommal látok ilyet, már mint csatornát.
Mondjuk neked lesz igazad abban, hogy a tamperelésem az nem az igazi
persze nézd meg a felsőszűrőt, hogy minden oké-e, egyenletesen teríti-e a vizet.
Erről lehet látni egy videót, hogy milyen az amikor egyenletesen teríti a vizet?
Az után én is eltudom dönteni, hogy jó-e az enyém vagy nem. -
csatornásodik, és ott utat tör magának a víz. ez az igazi mumus az eszpresszózásban. így a kioldódásod is vacak lesz, mert a pogácsa egyes részeit nem is (vagy alig) éri víz. próbálj meg tökéletesen tamperelni, nehogy ferde legyen. picit az erőn is növelhetsz. és persze nézd meg a felsőszűrőt, hogy minden oké-e, egyenletesen teríti-e a vizet.
-
cekkk
veterán
Az mitől lehet, hogy a kávé szépen elkezd lefolyni aztán hirtelen nagyon meg indul és a pogácsában lesz pár lyuk?
Kevés volt neki a tamperálás vagy éppen túl sok? -
ronin s8
senior tag
válasz
Polarstar
üzenetére
Hát ezek a csészék a linkelt webshopról elég drágák!

Egy tipp: a Szamos Cukrászdában a Böszörményi úton régebben JM kávé volt a hozzá tartozó kiegészítőkkel. Tennék ott egy látogatást...
(biztos meg lehet környékezni valamelyik csinos felszolgáló lányt
)Más:
A MOM Parkban láttam megint Tchibo espresso-s és cappuccino-s kiskanalakat. Kicsit más, mint a múltkori, de nem nagyon: távolról össze lehet téveszteni vele. 2000 és 2700 Ft egy-egy hatos készlet. -
Gyerekek! Ez RETTENETES-en jó!!!!

Annyira imádom a Brikkát!!!

Van egy súlyos mellékhatása. Kettő kell az egy helyett mindig.

Én azt gondolom, hogy előbb kellett volna vennem.

Még egy apró szakmai kérdés. Valaki tud kapcsolatot a Julius Meinl forgalmazóhoz. Szeretnék csészét - méghozzá az újat! Piros alapon barna füllel. (Had ne menjek már l.pni a kávézókba - ausztriába.
) -
ronin s8
senior tag
válasz
tariattila
üzenetére
Ezt persze haladó módban lehetne fokozni, de az már felnőtteknek szólna...

-
Toobee
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
Holnap jatszok vele ugy is. Most csak batikolom es neha belekostolok a vegeredmenybe

-
tariattila
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
kalmárÚr agymenései után már nem is tudom mi a jó Brikkának...
én úgy tudtam, hogy a víz amit beletöltünk az jó ha forró..
pont amiatt, hogy gyors legyen a folyamat... viszont a gép jobb ha hideg, hogy ne égessen annyira mint ha benne forrna fel a víz...
én is forróvizet raktam bele mindig...csak azért írtam mert azt mondtad átmelegítetted az egész kütyüt előtte...
-
5381
aktív tag
Még gyűjtögetek, de valószínű az lesz belőle. Gondolom bőven van fokozat, a tökéletes mellett, nem a teljesen rossz van
A játék a mennyiséggel és a tömörítéssel, még a jövő zenéje. Még tanuló vezető vagyok.
Most úgy néz ki, sikerült belőnöm a hariom, a szűrőim is megjöttek, nincs már nyomásfokozás
-
jolti
senior tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Igen, azt rosszul fogalmaztam meg.
A középsőben van menet és, ha elég hosszú csavart csavar be, le tudja tolni magát, ha nem túl brutálisan van odadzsuvásodva.
A másik megoldásnál nincs menet ugyan a furatban, de attól lehet bele tekerni, egy vastagabb csavart, ami passzentosan megy bele, ( mert puha fém) akkor megáll addig ( vagy, ha nem áll meg, akkor kézzel rátart addig ) amíg egy csavarhúzót keresztbe nem tesz és meg nem tekeri a felsőszűrőt.
Így már talán érhetőbben fogalmaztam.
-
jolti
senior tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Azt próbáltad már, hogy felsőszűrő csavar furatába behajtasz egy jóval hosszabb csavart, hátha letolja magát, esetleg kocogtatod közben az oldalát? Csak ne túl brutálisan húzd a csavart, nehogy a menetet ki b@zd.
Vagy, ha erre nem reagál, akkor a két imbusz csavar helyére betekersz egy-egy jó hosszú csavart, ne teljesen, csak a felsőszűrő vastagságáig és keresztbe raksz rajtuk egy hosszú erős csavarhúzót, vagy krovaszárat, vagy ami nem hajlik el, annak a segítségével megtekered, mintha egy csavart hajtanál ki egy villáskulccsal. -
Toobee
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
Így marha gyorsan elkészült, alig töltött időt a lángon. Brikkás szakember felhomályosíthatna!
-
Toobee
veterán
Először is: köszi a Brikkát Ronin!

Neki is ugrottam, hogy bebatikoljam egy kicsit a nyaralásra, de a kávéimból kifogytam, így Bellarom 100%A lett az áldozat.Forraltam vizet, átmelegítettem vele az egész kütyüt, illetve a vizet is ebből vételeztem. Szinte semmi kotyogós íz, csak a végén bújuk meg egy kicsit. Egyébként savbomba ez a kávé, vagy gyümölcs...még nem tudtam eldönteni, de játszadozom vele a hétvégén, jobb híján

Jó kis cucc ez! Nehogy be kelljen szereznem egyet az ősökhöz, valami kézivel (HG-One
), hogy otthon is ihassak normális kávét. -
5381
aktív tag
Látom nagy az egyet értés a darálók terén

Köszönöm a gondolatokat, véleményeket. A Lux és az Asasco tetszik kinézetre, a Classic mellett jól mutatnának. A másik kettő nagy is, meg csúnya is. Még gyűjtögető üzemmódban vagyok, a vásárlás előtt azért lehet rákérdezek megint, hogy melyik, miért...
-
ronin s8
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nincs beskálázva se...? Régebben állandóan arról ment a vita, hogy túl nagyok a fokozatai...
-
-
ronin s8
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Szerintem igen...
-
And06
aktív tag
válasz
ronin s8
üzenetére
iberitalra kb 10 perc ráhekkelni a fokozatkijelző skálát, utána igen nagy pontossággal állitható. tekerni sokat kell, az igaz. korzón van fent egyből 2 módszer is rá.
én ezek közül talán az ascasot választanám most. iberitalom volt, azt mondják itt többen hogy az ascaso jobb, elhiszem. kezdőknek szerintem jó az ibi, főleg használtan féláron! graef-t csak az itt leirtak alapján tudom értékelni, de a leirások alapján valszeg az ascaso pontosabb/jobb, igaz drágább is. lux-ot még képen sem láttam

-
ronin s8
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Megint rám gondolsz...?
-
mutyi
senior tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Én teljesen meg vagyok elégedve a Graef cm800-al, bár összehasonlítási alapom nincs, de eddig tökéletesen elég volt a tudása.
Azt viszont most vettem észre, hogy be volt rakodva az egyes szűröm lyukacskáinak nagy része, amiket főzés előtt tűvel kinyomkodtam.
Ez mennyire befolyásolja a kávé szép lefolyását?
Ti szoktátok időnként a szűrők lyukait kitisztogatni? -
-
ronin s8
senior tag
Nekem volt lyenem. Ezeken a fokozatok jóval többen vannak, mint pl. egy Mazzeren, ezért jobb is. Fokozatmentesen nem nagyon látsz semmit, mert rengeteget kell tekerni, így utólag szokták rájelölni egy papír tárcsával..
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A három típus közül (ill. 4 az a három, mert van Imat Lux néven is), én a Luxot venném, esetleg az Ascaso-t, ha nagyon muszáj. Iberitalt hanyagolnám, még kívülről is műanyag.

-
ascaso i-mini 2 = iberital challenge = imat lux, ami az őrlőművet illeti. az első kettő fokozatmentes, viszont nincs rajta skála, ergo nem látod, hogy épp mi a beállítás (akkor gond, ha váltogatod a kávékat, vagy épp filterezel is és könnyen vissza kéne találni az előző beállításhoz). az imat lux fokozatos, skálával, itt viszont az a gond, hogy sokszor két beállítás közé kéne belőni, és jobb híján csak a mennyiséggel tudod szabályozni a lefolyást.
az őrleménye mindegyiknek tök jó eszpresszóhoz.
-
paljoc
tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Na en is szerelessel kezdtem a napot, az E61 gep nem kopte megint vissza a tulnyomast a talcaba. Elkopott egy rez tusko, amit a kar nyomkod. Ugyesen raforrasztottam egy par mm-es toldalekot, szepen negyzet alakura koszorultem, majd mikor osszetekertem, kicsit tulhuztam es mar tort is bele a menetes szár!:-) Irany tesom, megfur, uj menet ide-oda, 3-as csavar szarat felhasznalva osszeraktuk es tokeletes lett a ketyere!:-)
-
WiZARD
veterán
válasz
ronin s8
üzenetére
Nekem is rá volt gyógyulva, ezért is kezdtem el szétszedni a gépet. Végül nagy feszegetés árán nagy nehezen lejött. (csavarhúzóval és kisebb villáskulccsal feszegetettem körbe) Lehet hogy pár órás tersonetes majd citromsavas áztatás megkönnyítette volna, de nem vagyok róla meggyőződve.
Miután sikerült leszedni utána 1-1 órát áztattam, egy része lejött a rákövült cuccnak, de maradt még bőven, végül bronzkefés dremellel szedtem le a maradékot.Kartömítést is cseréltem, bár nem volt baja a réginek, de nem tudtam mennyi idős, stb. Az új azért jelentősen rugalmasabb, és így legalább egy darabig nem lesz gondom vele reményeim szerint.
-
ronin s8
senior tag
Köszi, Srácok! Megható ez az igyekezet, ahogy próbáltok segíteni!

Időközben segítséget kaptam egy régi kedves fórumtárstól a bajuszkapcsolós fórumról.
Köszi!Egyelőre célszerszám és tartalék kartönítés híjján félre teszem...
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Köszi Surda!
Ez az oldat annyira jó, hogy már használtam is, pedig csak ezután fogom megrendelni.

-
ronin s8
senior tag
SOS segítség kellene!
Gaggia Classic vízterítő rá van gyógyulva. Nem akar lejönni. Mivel tudnám jobb belátásra bírni? -
mutyi
senior tag
No,én tegnap szedtem szét másodjára és elsőre jól raktam össze.
A nyitja hogy mikor rakod össze akkor előbb tedd bele azt a belső részt és azzal együtt tedd a helyére a csavargatós elemet és azt meg ugyebár úgy kell visszatenni,hogy a gombot nyomod és közben a helyére pattan a felső elem és elcsavarod.
Akkor jó lesz. -
5381
aktív tag
Elérhető árban, új állapotban melyik darálók ajánlottak? Itt és itt találtam párat, meg a Graef név is gyakran előkerül a fórumokon. Tetszene a Gaggia mdf is, csak azt nem igazán dicsérik.
Az Iberital Challenge és a Graef darálókat sokan használják, gondolom ezek jók. Kinézetre viszont nekem nem tetszenek. Az Ascasco és a Lux darálók képesek espresso finomságot produkálni? -
Ahogy említettem. Megjött a Brikka. Reggel már teszteltem.
Ma este vettem koffein menteset. Ittam egyből kettőt.

-
cekkk
veterán
Ma én is úgy jártam mint mutyi kolléga.
Kitisztítottam a CM800-t össze rakom és olyan rosszul darál, nagyon szemcsés lesz.
Bár mint csinálok vele, nem akar vissza állni olyanra mint amilyen előtte volt.Mi lehet a baja?
A felső daráló rész is a helyén van
Bár azt kitudom úgy is venni ha felső rész még a darálón van. -
bl4ze
veterán
Tegnap valahol hazánkban ittam egy nagyon ígéretes decaf kávét, szemes.
Hamarosan kapható lesz, nekem nagyon ízlett.
Részletek később....
-
bbuffy
senior tag
Nálam egy hete Brikka plusz Hario megy csak sajna. De a kotyesz egész jó kávékat produkál. Malabárból is sikerült lúgot előállítanom már

-
ronin s8
senior tag
Én úgy csináltam párszor, hogy tisztítás után nem mostam el, csak hidegvízzel kiöblítettem. A hideg víz nem mosta le a kávéolajat, így valami rajta maradt. Miután nagyon ritkán használom, előfordul, hogy hetekig se veszem elő, ezalatt bőven be tud oxidálódni.
Rendesen elmosva két hét is eltelik, mire bevonódik az alu felülete.Az a gond, hogy az aluminium oldódik vízben, ezért kicsit fémes ízű a vele érintkező kávé (és minden folyadék). Egy idő után a felületén kialakul egy aluminium-hidroxid réteg, ami viszont már nem oldódik.
A szelepet viszont gyakran szét kell tekerni, mert különben összeragad.
Az "igazi", bekoszolódott Brikka borzalmasan rondán tud kinézni, szinte mint azok a régi kotyogósok, amiket kiutáltunk, de így jó!

-
Tegnap délben megrendeltem a Brikkát.
Este meg is jött. Giga lájk!

Ma este ki is fogom próbálni.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Battlefield 6
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- Ezt nézed TikTokon és YouTube-on a telefonodon
- Arc Raiders
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Civilization V
- hege8888: Retro Kocka Kuckó harmadjára Hódmezővásárhelyen
- További aktív témák...
- Új, Aktiválatlan iPhone 16 Pro (256 GB) (rendelhető)
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 4060 Ti 8GB Zalman Z1 PLUS Cooler Master 700W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)
), hogy otthon is ihassak normális kávét.