Hirdetés
- Fórumok
- Hűtés, házak, tápok, modding
- Valami baja van a tápomnak
- (kiemelt téma)
- Különleges konzollal köszönti a 25 éves Xboxot a Microsoft
- Hét további játékot gyorsít a csodafegyverével az Intel
- Computex 2026: az AI-ra hangolta magát az FSP
- Computex 2026: hűtések és fejlett monitorozás a Montech műhelyéből
- Tízéves az ASRock Taichi, hologramos vízhűtéssel ünnepelnek – Computex 2026
-
21983 - 21901
21983 - 21901 21900 - 21801 21800 - 21701 21700 - 21601 21600 - 21501 21500 - 21401 21400 - 21301 21300 - 21201 21200 - 21101 21100 - 21001 21000 - 20901 20900 - 20801 20800 - 20701 20700 - 20601 20600 - 20501 20500 - 20401 20400 - 20301 20300 - 20201 20200 - 20101 20100 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
totya1980
aktív tag
Sziasztok.Most kapcsoltam be a gépet.35 óra telt el és pöccre indult a gép.Lehet tényleg ez volt a baja.Ha jövő héten se produkálja a tüneteket akkor gyógyultnak tekintem.Mindenkinek köszönöm jövök egy sörrel.
-
totya1980
aktív tag
-
_Atesz
addikt
-
totya1980
aktív tag
Köszi a segítséget.Alúl is kitakarótottam mindenhol.Most járatom.Ja legközelebb nem indúl az nem a por miatt volt.Szép napot mindenkinek.
-
_Atesz
addikt
Sziasztok.Nem bírtam magammal szarrá takarítottam.Alul felül oldalt mindenhol portalanítottam.Kíváncsi leszek.Az oldalánál volt komolyabb elektronika az is patyolat lett. Reggel kikapcs aztán várom hogy szombat reggel ondúl-e.Az dondoltam hogy a por hődzigetelő és melegszik meg megeszi a ventit de hogy instabil legyen arra nem gondoltam.Igen már túl van bonyolítva.

Teljesen jó, még esetleg a másik oldalon, a forrasztásoknál is meg tud húzódni némi por, de az már nem jelentős.
Gép többi részét is javaslom takarítsd ki, aztán próbáld, hátha megoldódott ezzel a gond. -
totya1980
aktív tag
Sziasztok.Nem bírtam magammal szarrá takarítottam.Alul felül oldalt mindenhol portalanítottam.Kíváncsi leszek.Az oldalánál volt komolyabb elektronika az is patyolat lett. Reggel kikapcs aztán várom hogy szombat reggel ondúl-e.Az dondoltam hogy a por hődzigetelő és melegszik meg megeszi a ventit de hogy instabil legyen arra nem gondoltam.Igen már túl van bonyolítva.

-
_Atesz
addikt
-
totya1980
aktív tag
A por vezet (valamennyire) és elmászhat egy-egy érzékeny áramkör ellenállása. Úgy a vezérlő IC "rossz" feszültségeket lát és a védelme letilthat. Ez csak persze olyan modellek esetében igaz, ahol kellően okos IC-ket raknak a nagyfesz oldalra is. (Emlékeim szerint ebben ilyen "jobb fajta" PFC vezérlő IC van, ezért kértem az ismételt tesztet, mert van esély, hogy csak ez a baja.)
Ok.Megcsinálom majd.Vasárnap vagy hétfőn reflektálok.
-
gerrrrry
tag
Szia.Hát annyira nem szedtem szét de igen sűrített levegőt használtam.Majd hétvégén megcsinálom a teszt után addig meg kipucolom fullra.Adok neki még egy esélyt.De hogy befolyásolhatja a pór?Esetleg a relé?Mert nem igazán van benne a ventin kívül mozgó alkatrész.Esetleg melegszik a pórtól.
A por vezet (valamennyire) és elmászhat egy-egy érzékeny áramkör ellenállása. Úgy a vezérlő IC "rossz" feszültségeket lát és a védelme letilthat. Ez csak persze olyan modellek esetében igaz, ahol kellően okos IC-ket raknak a nagyfesz oldalra is. (Emlékeim szerint ebben ilyen "jobb fajta" PFC vezérlő IC van, ezért kértem az ismételt tesztet, mert van esély, hogy csak ez a baja.)
-
totya1980
aktív tag
Forrasztás oldalát is takarítottad? (Sűrített levegőt fújtál nem?)
Ha van rá időd, próbáld ki ismét tisztított állapotában is. (Elsősorban saját kaváncsiságomat kielégítendő, vagyis ha nem, akkor sincs harag
)
Többször tapasztaltam már, hogy a sok por (itt az volt) rendellenes működést okozott.Szia.Hát annyira nem szedtem szét de igen sűrített levegőt használtam.Majd hétvégén megcsinálom a teszt után addig meg kipucolom fullra.Adok neki még egy esélyt.De hogy befolyásolhatja a pór?Esetleg a relé?Mert nem igazán van benne a ventin kívül mozgó alkatrész.Esetleg melegszik a pórtól.
-
gerrrrry
tag
Szia.10 óra pihenés után indult a másik táppal a gép.Holnap megyek melózni.Kíváncsi leszek hogy egy nap után is indul.Ha igen akkor kakukk a táp.Csak azt nem tudom hogy megcsináltassam vagy vegyek újat. Inkább újat szeretnék.Ki tudja hogy meddig meg hogy használták őket.De majd meglátjuk.Ezt meg teszt után felrakom hibásként.Köszi a segítséget majd írok hogy mi lett az eredmény.Szép napot!
Forrasztás oldalát is takarítottad? (Sűrített levegőt fújtál nem?)
Ha van rá időd, próbáld ki ismét tisztított állapotában is. (Elsősorban saját kaváncsiságomat kielégítendő, vagyis ha nem, akkor sincs harag
)
Többször tapasztaltam már, hogy a sok por (itt az volt) rendellenes működést okozott. -
totya1980
aktív tag
Jót tett a pucolás. A kondik rendben. Égésnyomok vagy szétrepült alaktrészek nincsenek.
Szia.10 óra pihenés után indult a másik táppal a gép.Holnap megyek melózni.Kíváncsi leszek hogy egy nap után is indul.Ha igen akkor kakukk a táp.Csak azt nem tudom hogy megcsináltassam vagy vegyek újat. Inkább újat szeretnék.Ki tudja hogy meddig meg hogy használták őket.De majd meglátjuk.Ezt meg teszt után felrakom hibásként.Köszi a segítséget majd írok hogy mi lett az eredmény.Szép napot!
-
CriticalHit
addikt
Jót tett a pucolás. A kondik rendben. Égésnyomok vagy szétrepült alaktrészek nincsenek.
-
totya1980
aktív tag
Szia mester.Takarítva.Most rakom majd be a másik tápot kíváncsi leszek.
Semmi rendellenességet nem találok hátha a hozzáértő szem.Sajnáltam kinyitni csavarmatricás volt még szegény.

-
totya1980
aktív tag
-
_Atesz
addikt
-
totya1980
aktív tag
-
_Atesz
addikt
Másik bios-al.is ugyan az.Ha nincs bekapcsolva akkor is megy róla egy ilyen kicsi usb-s miner.Max 1-2 w-ot fogyaszt.Majd kipróbálom annélkül.Bár eddig az se volt gond.Másik táppal nem tzdom kipróbálni.Vagyis van még egy 620-as Seasonic de azon nincs 2×8 cpu csati.Erről a rápról a vélemény?
Seasonic 1000W 80+ Gold Focus GX White Edition FOCUS-GX-1000-V4-WHITE.
Lehet veszek egyet bár nem volt betervezve.Kiváló táp a GX V4, de először inkább tesztelném a mostanit.
Egy db 8pin-es csati is elég lesz a teszteléshez, nem kell kettő. -
totya1980
aktív tag
- próbáld meg a régebbi BIOS-szal.
- kapcsold ki a gyorsindítást a BIOS-ban.
- energiagazdálkodásnál ERP módot kapcsold ki
- próbáld másik táppal
- ha állítgattad, akkor csinálj CMOS resetet (elem ki fél percre, ha nincs jumpere az alaplapon)Ha másik táppal indul, akkor valszeg az 5VSB készenléti köre gatya az 1300-as tápnak.
Annak idején asszem ezt a típust vásároltam én is újonnan, valamiért nagyon olcsók voltak, és egyes vezetékekből nem volt, pl. SATA moduláris kábelből. Azt rendelnem kellett hozzá EBAY-ről.Másik bios-al.is ugyan az.Ha nincs bekapcsolva akkor is megy róla egy ilyen kicsi usb-s miner.Max 1-2 w-ot fogyaszt.Majd kipróbálom annélkül.Bár eddig az se volt gond.Másik táppal nem tzdom kipróbálni.Vagyis van még egy 620-as Seasonic de azon nincs 2×8 cpu csati.Erről a rápról a vélemény?
Seasonic 1000W 80+ Gold Focus GX White Edition FOCUS-GX-1000-V4-WHITE.
Lehet veszek egyet bár nem volt betervezve. -
totya1980
aktív tag
- próbáld másik táppal
- ha állítgattad, akkor csinálj CMOS resetet (elem ki fél percre, ha nincs jumpere az alaplapon)Ha másik táppal indul, akkor valszeg az 5VSB készenléti köre gatya az 1300-as tápnak.
Annak idején asszem ezt a típust vásároltam én is újonnan, valamiért nagyon olcsók voltak, és egyes vezetékekből nem volt, pl. SATA moduláris kábelből. Azt rendelnem kellett hozzá EBAY-ről.Köszi.Kipróbálom. Pedig amúgy nagyon jó táp.Mondjuk a Seasonic nem gyárt szart.
-
_Atesz
addikt
Sziasztok.Van egy Seasonic PRIME GX-1300-as tápom.Kb. másvél éve vettem használtan.Eddig hibátlanul ment.Mostanában azt csinálja hogy elmegyek melózni és nincs bekapcsolva a gép.Ha hazajövök ráindítok nem indul csak ha ki húzom a tápból elalszik az alaplapon az rgb visszadugom és indul.Az alaplap egy ASUS TUF GAMING X870-PLUS WIFI egy Ryzen 9 9950x3d procival.Jelenleg nincs videokártya de volt benne RTX 3090ti ami igencsak zabált és gond nélkül ment.Lehet a kondik kezdenek kipurcanni?A válszokap előre is köszönöm.
Ui: kb egy hónapja jött ki új BIOS frissítettem. Nem lehet összefüggés?Most visszaraktam a régebbit hátha az a nyűgje.
- próbáld másik táppal
Annak idején asszem ezt a típust vásároltam én is újonnan, valamiért nagyon olcsók voltak, és egyes vezetékekből nem volt, pl. SATA moduláris kábelből. Azt rendelnem kellett hozzá EBAY-ről. -
CriticalHit
addikt
Szia.Itt vettem hardveren kb, másfél éve.Nem tudom mennyi idős lehetett.Semmi gond nem volt vele.Kb 25 óra múlva ha nincs bekapcsolva 10-ből 9x nem kapcsol be csak ha áramtalanítom.Utána pöcre indul.Csak idegesít hogy mi lehet vele.Lehet kikapom és szétszedem belenézek csak nagyon macera szétszedni a gépet.Csak így napokat várni gáz.
Pedig egy képet érdemes lenne lőni ide a kondikról és persze kipróbálni egy másik táppal, vagy ezt elvinni a szervízbe és ott tesztelni.
-
totya1980
aktív tag
Mennyi idős volt mikor vetted?
Próbáltad vagy lepróbáltattad szervízben cseretáppal?Szia.Itt vettem hardveren kb, másfél éve.Nem tudom mennyi idős lehetett.Semmi gond nem volt vele.Kb 25 óra múlva ha nincs bekapcsolva 10-ből 9x nem kapcsol be csak ha áramtalanítom.Utána pöcre indul.Csak idegesít hogy mi lehet vele.Lehet kikapom és szétszedem belenézek csak nagyon macera szétszedni a gépet.Csak így napokat várni gáz.
-
CriticalHit
addikt
Sziasztok.Van egy Seasonic PRIME GX-1300-as tápom.Kb. másvél éve vettem használtan.Eddig hibátlanul ment.Mostanában azt csinálja hogy elmegyek melózni és nincs bekapcsolva a gép.Ha hazajövök ráindítok nem indul csak ha ki húzom a tápból elalszik az alaplapon az rgb visszadugom és indul.Az alaplap egy ASUS TUF GAMING X870-PLUS WIFI egy Ryzen 9 9950x3d procival.Jelenleg nincs videokártya de volt benne RTX 3090ti ami igencsak zabált és gond nélkül ment.Lehet a kondik kezdenek kipurcanni?A válszokap előre is köszönöm.
Ui: kb egy hónapja jött ki új BIOS frissítettem. Nem lehet összefüggés?Most visszaraktam a régebbit hátha az a nyűgje.
Mennyi idős volt mikor vetted?
Próbáltad vagy lepróbáltattad szervízben cseretáppal? -
totya1980
aktív tag
-
CriticalHit
addikt
Sziasztok!
A tápegységek garanciája milyen jellegű hibákra terjed ki?
Van egy FSP Vita GM 750 W-os tápegységem. Az utóbbi hetekben a ventilátor időszakosan kerregő hangot ad ki, valszeg csapàgyas lesz. Van mikor 1 napig sem jön elő a hang, van mikor napjában többször is. Szeptemberben lesz 2 éves, akkor jár le a garija. Ilyen hibával lehet jelezni a kiskernek, hogy javìtàst / cserét kérek?
Köszi -
mcwolf79
veterán
Sziasztok!
A tápegységek garanciája milyen jellegű hibákra terjed ki?
Van egy FSP Vita GM 750 W-os tápegységem. Az utóbbi hetekben a ventilátor időszakosan kerregő hangot ad ki, valszeg csapàgyas lesz. Van mikor 1 napig sem jön elő a hang, van mikor napjában többször is. Szeptemberben lesz 2 éves, akkor jár le a garija. Ilyen hibával lehet jelezni a kiskernek, hogy javìtàst / cserét kérek?
Köszi -
tzimash
őstag
Láttam már ilyet. Maga a SATA csatlakozó "közepe" púposodik fel (ott van az 5 V) és nem indul a HDD. Láttam már olyat is, hogy ahogy fel vannak fűzve egymás után, ott volt rossz kontakt ahogy a legelső SATA csatlakozó után tovább ment a kábel.
Ettől függetelenül lehet nem kábel hiba, hanem a tápban az 5V ág kondik gyengélkednek. (Most épp megint megy, de lehet egy idő után már ismét nem fog.)
Az 5V nem a 12?
-
gerrrrry
tag
Hali. Adott egy nem éppen mai Enermax Triathlor 300W-os táp, ami az adatlapomon lévő configot (+ 1 SSD, és 1, később 2 HDD) szolgálja jópár éve. Tudom eléggé határeset, de eddig nem volt gondom. Viszont elkezdett nem bootolni addig a PC, amíg le nem húztam a HDD-t, ha utána rádugtam megint akkor általában napokig ment, bár párszor így is eltűnt a rendszerből a vinyó. Azt gondoltam HDD baj, vettem egy másikat, de azzal is ugyanez volt a szitu.
Aztán gondoltam egyet és az addig SSD-be kötött 12 voltos kábelt (2 Sata csatis) rákötöttem a 2 hdd-re, míg a másikat (2 molex 2 sata) az SSD-re. Így minden OK.
Jól gondolom hogy a 4 csatis ág gyengélkedik és SSD-hez még elég de HDD-hez, pláne kettőhöz már kevés?Láttam már ilyet. Maga a SATA csatlakozó "közepe" púposodik fel (ott van az 5 V) és nem indul a HDD. Láttam már olyat is, hogy ahogy fel vannak fűzve egymás után, ott volt rossz kontakt ahogy a legelső SATA csatlakozó után tovább ment a kábel.
Ettől függetelenül lehet nem kábel hiba, hanem a tápban az 5V ág kondik gyengélkednek. (Most épp megint megy, de lehet egy idő után már ismét nem fog.)
-
tzimash
őstag
Hali. Adott egy nem éppen mai Enermax Triathlor 300W-os táp, ami az adatlapomon lévő configot (+ 1 SSD, és 1, később 2 HDD) szolgálja jópár éve. Tudom eléggé határeset, de eddig nem volt gondom. Viszont elkezdett nem bootolni addig a PC, amíg le nem húztam a HDD-t, ha utána rádugtam megint akkor általában napokig ment, bár párszor így is eltűnt a rendszerből a vinyó. Azt gondoltam HDD baj, vettem egy másikat, de azzal is ugyanez volt a szitu.
Aztán gondoltam egyet és az addig SSD-be kötött 12 voltos kábelt (2 Sata csatis) rákötöttem a 2 hdd-re, míg a másikat (2 molex 2 sata) az SSD-re. Így minden OK.
Jól gondolom hogy a 4 csatis ág gyengélkedik és SSD-hez még elég de HDD-hez, pláne kettőhöz már kevés? -
mersanti
csendes tag
Én is visszavinném és vennék mást a pénzből.
Már csak azért is, mert a boltok túlnyomó többsége ül rajta 2 hetet, majd visszaadja, hogy náluk hibátlan (minden garis ügyet leráznak, kb. nincs is értelme megpróbálni). A céljuk, hogy a szar termék a vásárló nyakán maradjon. Persze ha fenyegeted őket fogyasztóvédelemmel, és kérsz a garis vizsgálatról jegyzőkönyvet (amit egyébként sose csinálnak), akkor kicsit segítőkészebbek
, de legjobb ebbe bele se menni. Ez valami "áramhang", most vagy szar egy forrasztás, vagy valami vezérlés hiba a PFC-n, de ezek csak találgatások. Mondjuk ha gépre sincs kötve, és úgy is csinálja, akkor a készenléti 5V okozza, amit még nem láttam, így még nagyobb rejtély számomra mi ez.
El kell állni a vásárlástól, nem kérdés.
Köszi, így fogok tenni.
-
gerrrrry
tag
"a gépről lekötve, csak 220at adva is ezt produkálja"
Nem gariztatnám, hanem inkább 14 napon belül élnék a vásárlástól való elállás jogával és választanék másik tápot rákérdezve a topikban.gerrrrry
Szerintem ez most nem Coil Whine. A venti szintén kétséges, ha 0 terhelés alatt is kattog ugyanúgy, mint leterhelve. Szerinted?Én is visszavinném és vennék mást a pénzből.
Már csak azért is, mert a boltok túlnyomó többsége ül rajta 2 hetet, majd visszaadja, hogy náluk hibátlan (minden garis ügyet leráznak, kb. nincs is értelme megpróbálni). A céljuk, hogy a szar termék a vásárló nyakán maradjon. Persze ha fenyegeted őket fogyasztóvédelemmel, és kérsz a garis vizsgálatról jegyzőkönyvet (amit egyébként sose csinálnak), akkor kicsit segítőkészebbek
, de legjobb ebbe bele se menni. Ez valami "áramhang", most vagy szar egy forrasztás, vagy valami vezérlés hiba a PFC-n, de ezek csak találgatások. Mondjuk ha gépre sincs kötve, és úgy is csinálja, akkor a készenléti 5V okozza, amit még nem láttam, így még nagyobb rejtély számomra mi ez.
El kell állni a vásárlástól, nem kérdés.
-
CriticalHit
addikt
"a gépről lekötve, csak 220at adva is ezt produkálja"
Nem gariztatnám, hanem inkább 14 napon belül élnék a vásárlástól való elállás jogával és választanék másik tápot rákérdezve a topikban.gerrrrry
Szerintem ez most nem Coil Whine. A venti szintén kétséges, ha 0 terhelés alatt is kattog ugyanúgy, mint leterhelve. Szerinted? -
mersanti
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap vettem egy Seasonic Foxus-GX-1000-V4 es tápegységet.
Ha bedugom és a billenőkapcsolóval bekapcsolom, folyamatos halk kattogó pattogó hangot ad.
Ami nekem fura, hogy a gépről lekötve, csak 220at adva is ezt produkálja.
Konkrétan egy napos a táp, tegnap hoztam el.
A gépet egyébként meghajtja, de azért kérdezném, hogy ez normális és majd elmúlik, vagy gari, vagy miez?
Csináltam egy rövid videot, hogy egyértelműbb legyen mit hallok.
CritcalHit javaslatára mindjárt megnézem csinálja e full terhelés alatt is.
Előre is köszi a válaszokat!A konfig amit meghajt:
ASUS B850
Ryzen 7 9800X3D
Asus 5070Tiupdate: Terhelve is hallatszik a kattogás
-
mersanti
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap vettem egy Seasonic Foxus-GX-1000-V4 es tápegységet.
Ha bedugom és a billenőkapcsolóval bekapcsolom, folyamatos halk kattogó pattogó hangot ad.
Ami nekem fura, hogy a gépről lekötve, csak 220at adva is ezt produkálja.
Konkrétan egy napos a táp, tegnap hoztam el.
A gépet egyébként meghajtja, de azért kérdezném, hogy ez normális és majd elmúlik, vagy gari, vagy miez?
Csináltam egy rövid videot, hogy egyértelműbb legyen mit hallok.
CritcalHit javaslatára mindjárt megnézem csinálja e full terhelés alatt is.
Előre is köszi a válaszokat!A konfig amit meghajt:
ASUS B850
Ryzen 7 9800X3D
Asus 5070Ti -
CriticalHit
addikt
-
Hegasus
senior tag
Helló!
Mai környezetben az egy 12V ág a kívánatos.
Régi ATX szabvány még annak idején előírta az ágankénti áramlimitet (talán 20A volt), de az erősebb hardverek (főleg VGA) ezt teljesen felülírta, így kivették a szabványból.
Ha felosztod az említett tápon a 12V-ot, akkor az egyes csoportokat figyeli (talán épp ezt a 20A-t) (Ilyen csoport lehet a VGA, CPU, Periféria aljazok, de pontosan nem tudom) és egy erős VGA-val simán átlépheted, főleg a modern VGA rövid idejű áramtüskéivel.
Érdemi előnye nincs a felosztott 12V ágnak, esetleg annyi, hogy ha jól elosztod a fogysztókat, akkor már a táp is észlelhet egy zárlatot, míg az 1200W-os táp, single rail konfigurációban iszonyat erős (100A, 12V-on) és szó szerint lyukakat tud égetni egy zárlatos alkatrészbe. Röviden: nehezebb túlárammal leállítani, mert tényleg nagyon nagy zárlati áramra van szükség, ami nem feltétlen alakul ki.Értem, köszi! Akkor minőségi táppal semmi gond nem lehet single railben, szóval maradok abban
-
gerrrrry
tag
Sziasztok, nem teljesen probléma, inkább csak kérdés:
Mi a különbség a single rail és multi rail között?
Tápomon (corsair hx1200) van ilyen fizikai kapcsoló, olvastam már mindent róla, hogy a single az teljesítményhez (keményen oc) ajánlott, míg a multi pedig biztonságosabb(mert a "spike" -okat jobban elosztja, de redditen volt aki multival próbálkozott, de komolyabb terhelés mellett crashelt a gépe, vissza váltva single minden rendbe jött.
Leegyszerűsítve a single gaming gépre, a multi irodai munka gépre ajánlott inkább? Vagy akkor most ezeknél a csoda 12VHPWR kábeleknél inkább a multi ajánlott, mert "biztonságosabb"? Vagy igazából teljesen mindegy?
A félhomályosítást előre is köszönöm.
Helló!
Mai környezetben az egy 12V ág a kívánatos.
Régi ATX szabvány még annak idején előírta az ágankénti áramlimitet (talán 20A volt), de az erősebb hardverek (főleg VGA) ezt teljesen felülírta, így kivették a szabványból.
Ha felosztod az említett tápon a 12V-ot, akkor az egyes csoportokat figyeli (talán épp ezt a 20A-t) (Ilyen csoport lehet a VGA, CPU, Periféria aljazok, de pontosan nem tudom) és egy erős VGA-val simán átlépheted, főleg a modern VGA rövid idejű áramtüskéivel.
Érdemi előnye nincs a felosztott 12V ágnak, esetleg annyi, hogy ha jól elosztod a fogysztókat, akkor már a táp is észlelhet egy zárlatot, míg az 1200W-os táp, single rail konfigurációban iszonyat erős (100A, 12V-on) és szó szerint lyukakat tud égetni egy zárlatos alkatrészbe. Röviden: nehezebb túlárammal leállítani, mert tényleg nagyon nagy zárlati áramra van szükség, ami nem feltétlen alakul ki. -
Hegasus
senior tag
Sziasztok, nem teljesen probléma, inkább csak kérdés:
Mi a különbség a single rail és multi rail között?
Tápomon (corsair hx1200) van ilyen fizikai kapcsoló, olvastam már mindent róla, hogy a single az teljesítményhez (keményen oc) ajánlott, míg a multi pedig biztonságosabb(mert a "spike" -okat jobban elosztja, de redditen volt aki multival próbálkozott, de komolyabb terhelés mellett crashelt a gépe, vissza váltva single minden rendbe jött.
Leegyszerűsítve a single gaming gépre, a multi irodai munka gépre ajánlott inkább? Vagy akkor most ezeknél a csoda 12VHPWR kábeleknél inkább a multi ajánlott, mert "biztonságosabb"? Vagy igazából teljesen mindegy?
A félhomályosítást előre is köszönöm.
-
CriticalHit
addikt
Egyetértek veled, szerintem ez BQ specifikus probléma, és lehet náluk is csak 5090 esetén és csak ebben a szűk tartományban jelentkezik. Ha valaki mindig 50% felett használja a GPU-t, ezzel a problémával valszeg sosem találkozik. Köszönöm a full digitális ajánlásokat, de ilyen összegeket nem szándékozok tápegységre költeni.
Kérlek, hogy jelezz majd vissza, hogy a HX1500i megoldotta-e a problémát (remélem), mert akkor a PH! Ajánlott tápegységek adatbázisát kiegészítem a tapasztalataiddal.
-
Hysterycs
tag
Ajánlott táp de ez sem teljesen digitális vezérlésű, ha valóban az a probléma. Szerencsére van 14 napod a teljes terhelési tartományban történő tesztelésre.
Ha viszont csak teljesen digitális vezérlésű tápokkal működne az 5090, annak már nagyobb híre lenne.
A Corsair AX1600i és a Cooler Master X Mighty 2000 teljesen digitális vezérlésű de az áruk erős túlzás.
Egyetértek veled, szerintem ez BQ specifikus probléma, és lehet náluk is csak 5090 esetén és csak ebben a szűk tartományban jelentkezik. Ha valaki mindig 50% felett használja a GPU-t, ezzel a problémával valszeg sosem találkozik. Köszönöm a full digitális ajánlásokat, de ilyen összegeket nem szándékozok tápegységre költeni.
-
CriticalHit
addikt
Ajánlott táp de ez sem teljesen digitális vezérlésű, ha valóban az a probléma. Szerencsére van 14 napod a teljes terhelési tartományban történő tesztelésre.
Ha viszont csak teljesen digitális vezérlésű tápokkal működne az 5090, annak már nagyobb híre lenne.
A Corsair AX1600i és a Cooler Master X Mighty 2000 teljesen digitális vezérlésű de az áruk erős túlzás.
-
Hysterycs
tag
Arról nem is beszélve, hogy az ATX3.0/3.1 szabvány már előírja, hogy a tápnak képesnek kell lennie a pillanatnyi terhelési csúcsok kivédésére 17ms/12ms tartási idővel a max teljesítmény 200%/100%-val (ATX3.0/3.1.).
Megnéztem a PH ajánlott tápos friss listát, ez ugye akkor teljes mértékben ajánlott?
Ha igen, akkor megrendelem ezt és ha gyűjtöttem elég erőt a szereléshez, kicserélem majd hamarosan.
Tudom,hogy off topik, elnézést!
-
CriticalHit
addikt
Fenntartással kell sajnos, mert úgy vettem észre, hogy szereti az AI megmagyarázni (mint egy okoskodó ember), és ha nem tudod, hogy mennyi az igazságtartalma, akkor akár el is hiszed, és az baj. Nem csak ebben a témában, bármiről kérdezed. Ha kijavítod, akkor meg egyből, jaj igazad van, rosszul mondtam.
Hát kösz. Nagy segítség az ilyen beszélgetőtárs.
Olyan az mint egy nagy béta teszt (valószínűleg az is), a sok-sok felhasználó pedig a modellt fejleszti, mert mindig lesz aki kijavítja.Arról nem is beszélve, hogy az ATX3.0/3.1 szabvány már előírja, hogy a tápnak képesnek kell lennie a pillanatnyi terhelési csúcsok kivédésére 17ms/12ms tartási idővel a max teljesítmény 200%/100%-val (ATX3.0/3.1.).
-
gerrrrry
tag
Köszi, hogy ezt így kifejtetted, nagyra értékelem. És félre ne érts, nem vagyok valami totál AI pro arc, és még csak rutinos AI felhasználó sem, csak egyszerűen ez egy nagyon zavaró problémává vált számomra és próbálok megfelelő magyarázatot találni a jelenségre, ő pedig ezt adta elő. De mint láthatod, azért kellő fenntartással kezeltem ezt a véleményét.
Elkerülöm ezt a kritikus tartományt játékok közben, valamint HWinfoban állítottam ER shutdownt VGA fesz értékre (<11.8), remélem, hogy sosem aktiválódik. És sosem lesz több BQ tápegységem
Fenntartással kell sajnos, mert úgy vettem észre, hogy szereti az AI megmagyarázni (mint egy okoskodó ember), és ha nem tudod, hogy mennyi az igazságtartalma, akkor akár el is hiszed, és az baj. Nem csak ebben a témában, bármiről kérdezed. Ha kijavítod, akkor meg egyből, jaj igazad van, rosszul mondtam.
Olyan az mint egy nagy béta teszt (valószínűleg az is), a sok-sok felhasználó pedig a modellt fejleszti, mert mindig lesz aki kijavítja. -
Hysterycs
tag
Ez az AI bullshitelés azért elég magas szinten megy. Kifejtem miért f@szság:
Azt állítja "barátod", hogy az 1200W-os tápodat az 5090-el olyan terhelésnek tudod alávetni, hogy valamilyen védelmet (nem fejtette ki melyiket) aktivál. Na ez gyakorlatilag lehetetlen. [link] Itt írják, hogy a kártya képtelen (még a legrövidebb ideig is) kiterhelni a tápot.
Ezen felül ha a védelmet aktiválná, akkor a táp leállna. Olyan nincs, hogy menet közben meggondolja magát a tápegység, és mégse aktiválja a védelmet. Vagy igen, és akkor leáll, vagy nem, és akkor nincs rendellenes működés.Arról ne is beszéljünk, hogy ezek a védelmek nem pillanatszerűek, kell nekik egy bizonyos idő amíg fennáll a hibaállapot, és csak utána old le. Ezt minden tápban a felügyeleti IC végzi (kimeneti védelmekre gondolok, sokban van ezen felül egyéb védelem is pl. nagyfesz oldalon a hálózati feszültség ingadozás "ellen" is), és ha ez aktiválódik akkor leáll a tápegység. Gyakorlatilag elveszi az indítójelet.
Amit az AI akar mondani (de utána sajnos belekever mindent is, ami totál katyvasszá áll össze sajnos) az az, hogy a terhelésben lehetnek (és vannak is) hirtelen ingadozások, amit a tápnak le kell kezelnie. Az, hogy ezt miként teszi meg (milyen gyorsan, milyen ügyesen) az a táp tulajdonsága lesz. Amit tapasztalsz az valószínűleg ilyen átmenetre adott válasza a tápnak. Ez nem védelem kérdése, nem analóg/digitális összehasonlítás kérdése. (bár nem értem mire használják ezt a kifejezést, mert ezek a tápok mind digitálisak, mert kapcsoló üzemű tápokról beszélünk.)
Az, hogy miért van hallható hangja, azt az AI minden áron a relére akarja fogni, ami lehetetlen. Az, hogy mégis mi adja ki, nem tudom sajnos. Valószínűleg az LLC áramkörhöz van köze, az elég érzékeny része a topológiának.Köszi, hogy ezt így kifejtetted, nagyra értékelem. És félre ne érts, nem vagyok valami totál AI pro arc, és még csak rutinos AI felhasználó sem, csak egyszerűen ez egy nagyon zavaró problémává vált számomra és próbálok megfelelő magyarázatot találni a jelenségre, ő pedig ezt adta elő. De mint láthatod, azért kellő fenntartással kezeltem ezt a véleményét.
Elkerülöm ezt a kritikus tartományt játékok közben, valamint HWinfoban állítottam ER shutdownt VGA fesz értékre (<11.8), remélem, hogy sosem aktiválódik. És sosem lesz több BQ tápegységem
-
gerrrrry
tag
A Gemini állításainak alátamasztása. Ammennyiben ez számotokra is elfogadható, akkor én azt javaslom, hogy ne legyenek ajánlottak a BQ straight power 12 PSU-k a továbbiakban blackwell vga-k mellé.
1. A „Hysteresis” (Hiszterézis) jelensége az elektronikában
Minden olyan eszközben, ami egy bizonyos határérték alapján vált két állapot között (pl. takarékos mód vs. teljesítmény mód), van egy beépített késleltetés vagy tartomány, amit hiszterézisnek hívunk. Ez akadályozza meg, hogy ha pont a határértéken (pl. 200W) mozog a fogyasztás, akkor másodpercenként százszor kapcsoljon a rendszer.
A probléma: A Straight Power 12-nél ezt a küszöböt valószínűleg úgy lőtték be, ahol egy RTX 5090 „alapjáraton” vagy egy térképnézegető képernyőn mozog.
A forrás: Számos technikai teszt (pl. a Cybenetics vagy Hardware Busters mérései) rámutatott, hogy a be quiet! bizonyos modelljei (főleg az ATX 3.0-ra való átállás óta) rendkívül érzékeny vezérléssel rendelkeznek.
2. Az Inrush Current Protection (Indítási áramvédelem) és a Relé
A modern tápegységekben van egy NTC termisztor, ami az indításkor fellépő hatalmas áramlökést hivatott tompítani. Amikor a táp elindul, egy relé (ez adja a kattanó hangot) áthidalja ezt a termisztort a jobb hatásfok érdekében.
A miért: Ha az RTX 5090 hirtelen ránt egyet az áramon (transient spike), a táp belső figyelő áramköre egy mikroszekundumra azt hiheti, hogy feszültségesés történt, vagy újra kell aktiválnia a védelmi kört. Mivel a Straight Power 12 egy analóg/hibrid vezérlésű táp, a reakcióideje pont olyan „lassú”, hogy a relé fizikailag is megmozdul.
Tapasztalati forrás: Ez egy jól dokumentált jelenség a német hardveres fórumokon (pl. ComputerBase, PC Games Hardware), ahol a Straight Power 11 és 12 tulajdonosok pont erről a „random kattogásról” számoltak be alacsony vagy közepes terhelés mellett.
3. Az RTX 5090 speciális áramfelvétele
A Blackwell architektúra (50-es széria) még a 4090-nél is agresszívabban váltogatja az órajelet és a feszültséget.
Amikor a térképet nézed, a kártya másodpercenként több ezerszer válthat a „mély alvás” és a „képkocka-renderelés” között.
Ez a tápegység szempontjából olyan, mintha valaki egy villanykapcsolót rángatna. A Dark Power Pro (ami teljesen digitális) ezt szoftveresen simítja ki, a Straight Power viszont a relé fizikai kapcsolgatásával próbálja követni az eseményeket.Ez az AI bullshitelés azért elég magas szinten megy. Kifejtem miért f@szság:
Azt állítja "barátod", hogy az 1200W-os tápodat az 5090-el olyan terhelésnek tudod alávetni, hogy valamilyen védelmet (nem fejtette ki melyiket) aktivál. Na ez gyakorlatilag lehetetlen. [link] Itt írják, hogy a kártya képtelen (még a legrövidebb ideig is) kiterhelni a tápot.
Ezen felül ha a védelmet aktiválná, akkor a táp leállna. Olyan nincs, hogy menet közben meggondolja magát a tápegység, és mégse aktiválja a védelmet. Vagy igen, és akkor leáll, vagy nem, és akkor nincs rendellenes működés.Arról ne is beszéljünk, hogy ezek a védelmek nem pillanatszerűek, kell nekik egy bizonyos idő amíg fennáll a hibaállapot, és csak utána old le. Ezt minden tápban a felügyeleti IC végzi (kimeneti védelmekre gondolok, sokban van ezen felül egyéb védelem is pl. nagyfesz oldalon a hálózati feszültség ingadozás "ellen" is), és ha ez aktiválódik akkor leáll a tápegység. Gyakorlatilag elveszi az indítójelet.
Amit az AI akar mondani (de utána sajnos belekever mindent is, ami totál katyvasszá áll össze sajnos) az az, hogy a terhelésben lehetnek (és vannak is) hirtelen ingadozások, amit a tápnak le kell kezelnie. Az, hogy ezt miként teszi meg (milyen gyorsan, milyen ügyesen) az a táp tulajdonsága lesz. Amit tapasztalsz az valószínűleg ilyen átmenetre adott válasza a tápnak. Ez nem védelem kérdése, nem analóg/digitális összehasonlítás kérdése. (bár nem értem mire használják ezt a kifejezést, mert ezek a tápok mind digitálisak, mert kapcsoló üzemű tápokról beszélünk.)
Az, hogy miért van hallható hangja, azt az AI minden áron a relére akarja fogni, ami lehetetlen. Az, hogy mégis mi adja ki, nem tudom sajnos. Valószínűleg az LLC áramkörhöz van köze, az elég érzékeny része a topológiának. -
Hysterycs
tag
A Gemini állításainak alátamasztása. Ammennyiben ez számotokra is elfogadható, akkor én azt javaslom, hogy ne legyenek ajánlottak a BQ straight power 12 PSU-k a továbbiakban blackwell vga-k mellé.
1. A „Hysteresis” (Hiszterézis) jelensége az elektronikában
Minden olyan eszközben, ami egy bizonyos határérték alapján vált két állapot között (pl. takarékos mód vs. teljesítmény mód), van egy beépített késleltetés vagy tartomány, amit hiszterézisnek hívunk. Ez akadályozza meg, hogy ha pont a határértéken (pl. 200W) mozog a fogyasztás, akkor másodpercenként százszor kapcsoljon a rendszer.
A probléma: A Straight Power 12-nél ezt a küszöböt valószínűleg úgy lőtték be, ahol egy RTX 5090 „alapjáraton” vagy egy térképnézegető képernyőn mozog.
A forrás: Számos technikai teszt (pl. a Cybenetics vagy Hardware Busters mérései) rámutatott, hogy a be quiet! bizonyos modelljei (főleg az ATX 3.0-ra való átállás óta) rendkívül érzékeny vezérléssel rendelkeznek.
2. Az Inrush Current Protection (Indítási áramvédelem) és a Relé
A modern tápegységekben van egy NTC termisztor, ami az indításkor fellépő hatalmas áramlökést hivatott tompítani. Amikor a táp elindul, egy relé (ez adja a kattanó hangot) áthidalja ezt a termisztort a jobb hatásfok érdekében.
A miért: Ha az RTX 5090 hirtelen ránt egyet az áramon (transient spike), a táp belső figyelő áramköre egy mikroszekundumra azt hiheti, hogy feszültségesés történt, vagy újra kell aktiválnia a védelmi kört. Mivel a Straight Power 12 egy analóg/hibrid vezérlésű táp, a reakcióideje pont olyan „lassú”, hogy a relé fizikailag is megmozdul.
Tapasztalati forrás: Ez egy jól dokumentált jelenség a német hardveres fórumokon (pl. ComputerBase, PC Games Hardware), ahol a Straight Power 11 és 12 tulajdonosok pont erről a „random kattogásról” számoltak be alacsony vagy közepes terhelés mellett.
3. Az RTX 5090 speciális áramfelvétele
A Blackwell architektúra (50-es széria) még a 4090-nél is agresszívabban váltogatja az órajelet és a feszültséget.
Amikor a térképet nézed, a kártya másodpercenként több ezerszer válthat a „mély alvás” és a „képkocka-renderelés” között.
Ez a tápegység szempontjából olyan, mintha valaki egy villanykapcsolót rángatna. A Dark Power Pro (ami teljesen digitális) ezt szoftveresen simítja ki, a Straight Power viszont a relé fizikai kapcsolgatásával próbálja követni az eseményeket. -
Hysterycs
tag
Köszi. Kíváncsi vagyok, hogy a Dark Power 13 Pro digitális vezérlése valóban segít és kiküszöböli a problémát.
Hysterycs:
Mielőtt megrendeled érdemes elolvasni az egy csillagos értékeléseket, ami 11%-os és max 4 fő elégedetlen vásárlót jelent a 35-ből. [link]Köszönöm szépen, hogy erre felhívtad a figyelmemet, nem rendelek Dark Power 13 Prot

Mivel a méréseim alapján a hangon kívül nincs más gond, megváltoztatom a grafikai beállításokat a játékokban úgy, hogy ne tévedjen be a teljesítmény ebbe a problémás tartományba és így nem jelentkezik a hang. Ennek az ára egy kicsit magasabb fogyasztás lesz. És természetesen folyamatosan monitorozom a feszültség értékeket.
-
Hysterycs
tag
Számomra egyáltalán nem egyértelmű, hogy mi adja ki a hangot. Reléről beszéltek (amire mondjuk hasonlít a hangja) viszont az szinte egyáltalán nem valószínű, hogy valóban az NTC megkerülő relé kapcsolgat. Azt a táp akkor húzza be, amikor elindul. Ha az kapcsolgatna (maga a táp ki-be kapcsolgat), akkor a kimenetén a feszültség is ingadozna. Főleg terhelés mellett.
Ha mégis a relé, akkor hibás annak az áramköre. Ilyesmit még csak egyszer láttam, ott fizikai sérült volt a táp (leejtették), és a relé áramköre megszakadt, nem bírt bekapcsolni. Kapcsolgatást még nem láttam.Mi lesz ha így használod (ha tényleg a relé az, bár én nem hiszem egyáltalán): a relé szerepe, hogy az NTC ellenállást megkerülje bekapcsolt állapotban. Az NTC szerepe, hogy limitálja áram alá helyezéskor a kialakuló áramlökést ami a tápban lévő 400V-os kondik feltöltése során keletkezik. Ezt követően nincs más "haszna" ezért NTC, vagyis működés során a rajta eső feszültség melegíti (fogyasztó), ami csökkenti az ellenállását, ami csökkenti a fogysztását, amíg ki nem alakul egy egyensúlyi állapot. A relé ezt kerüli meg, mert működés során elég nagy áram folyna az NTC-n, ami eléggé felmelegítené, amit így meg lehet szüntetni a megkerüléssel. Jobb hatásfok érhető el a táppal. Ha nem működik a relé, akkor a hatásfok picit romlik, az NTC melegszik. NTC idő előtt meghibásodhat, amitől a táp nem fog többet bekapcsolni.
Amire még hasonlít a cicergő hang:
- pfc áramkörből hallottam ilyesmit korábban. Ott a pfc vezérlés nem "látta" a hálózatot, és nem bírta jól lekövetni a hálózati 50 Hz változást. (Sérült visszajelző áramkörök) Ennél inkább zizegő hang volt, nem klikkelő.
- pfc áramkör tekercse volt meglazulva, tekercs csere elmulaszotta. Ez kimondottan ilyen klikkelő hangot ad, viszont terhelésre úgy reagál, hogy minél nagyobb terhelés, annál sűrűbb hang.
- egyéb, amire még én sem jöttem rá. Volt ilyen is sajnos pár alkalom, ami ugyancsak ilyen halk cicegő/klikkelő hangot adott. Ez is leginkább ilyenre hasonlít, vagyis nem tudom mi csinálja.Köszönöm szépen a részletes elemzést. Tegnap HWinfoval néztem a VGA és alaplap feszültségeket játék közben, mind teljes terhelés, mind a térképes, klikkelős, 20% körüli terhelés mellett. A feszültség értékek végig hibátlanok voltak, nincs látható jele meghibásodásnak a grafikonokon, csak ez a zavaró klikkelés ebben az alacsony, de szűk teljesítménytartományban, ahol a VGA AB szerint 20 százlékos teljesítmény tartományban ragad. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a régi, 1500W-os táppal nem tudom, hogy az 1 év használati idő alatt hányszor volt klikkelős módban a tápegység, mert nagyrészt fülhallgatóval játszottam, de gyanúm szerint azért elég sokszor előfordulhatott. Akkoriban emiatt feszültség méréseket nem végeztem, de lehet, hogy ott is minden rendben lett volna. És az is elképzelhető, hogy a végső hiba, ami miatt visszaküldtem (Windows indulásakor nem tudta biztosaítani a kellő feszt a VGA-nak) nincs is összefüggésben ezzel a klikkeléssel. Mindenesetre a meghibásodást a BQ elismerte.
Az AI érvelés szerint a Straight Power tápoknál ezt az idegesítő hangot a tápegység a gyártó által meghatározott teljesítménymódok közötti váltás okozza (ez tényleg így van?), ami éppen ilyen 200-300W körülre van belőve és a VGA spikeok miatt ide oda váltogat a PSU vezérlés az alacsony és magas teljesítmény mód között, amihez ez a remek hang párosul, ami akkor nem relé. Nekem azért ez elég furán hangzik, soha nem tapasztaltam még ilyet korábban semmilyen másik tápegységgel sem, és ezek azért nem belépő szintű tápok. -
CriticalHit
addikt
Számomra egyáltalán nem egyértelmű, hogy mi adja ki a hangot. Reléről beszéltek (amire mondjuk hasonlít a hangja) viszont az szinte egyáltalán nem valószínű, hogy valóban az NTC megkerülő relé kapcsolgat. Azt a táp akkor húzza be, amikor elindul. Ha az kapcsolgatna (maga a táp ki-be kapcsolgat), akkor a kimenetén a feszültség is ingadozna. Főleg terhelés mellett.
Ha mégis a relé, akkor hibás annak az áramköre. Ilyesmit még csak egyszer láttam, ott fizikai sérült volt a táp (leejtették), és a relé áramköre megszakadt, nem bírt bekapcsolni. Kapcsolgatást még nem láttam.Mi lesz ha így használod (ha tényleg a relé az, bár én nem hiszem egyáltalán): a relé szerepe, hogy az NTC ellenállást megkerülje bekapcsolt állapotban. Az NTC szerepe, hogy limitálja áram alá helyezéskor a kialakuló áramlökést ami a tápban lévő 400V-os kondik feltöltése során keletkezik. Ezt követően nincs más "haszna" ezért NTC, vagyis működés során a rajta eső feszültség melegíti (fogyasztó), ami csökkenti az ellenállását, ami csökkenti a fogysztását, amíg ki nem alakul egy egyensúlyi állapot. A relé ezt kerüli meg, mert működés során elég nagy áram folyna az NTC-n, ami eléggé felmelegítené, amit így meg lehet szüntetni a megkerüléssel. Jobb hatásfok érhető el a táppal. Ha nem működik a relé, akkor a hatásfok picit romlik, az NTC melegszik. NTC idő előtt meghibásodhat, amitől a táp nem fog többet bekapcsolni.
- pfc áramkörből hallottam ilyesmit korábban. Ott a pfc vezérlés nem "látta" a hálózatot, és nem bírta jól lekövetni a hálózati 50 Hz változást. (Sérült visszajelző áramkörök) Ennél inkább zizegő hang volt, nem klikkelő.
- pfc áramkör tekercse volt meglazulva, tekercs csere elmulaszotta. Ez kimondottan ilyen klikkelő hangot ad, viszont terhelésre úgy reagál, hogy minél nagyobb terhelés, annál sűrűbb hang.
- egyéb, amire még én sem jöttem rá. Volt ilyen is sajnos pár alkalom, ami ugyancsak ilyen halk cicegő/klikkelő hangot adott. Ez is leginkább ilyenre hasonlít, vagyis nem tudom mi csinálja.Köszi. Kíváncsi vagyok, hogy a Dark Power 13 Pro digitális vezérlése valóban segít és kiküszöböli a problémát.
Hysterycs:
Mielőtt megrendeled érdemes elolvasni az egy csillagos értékeléseket, ami 11%-os és max 4 fő elégedetlen vásárlót jelent a 35-ből. [link] -
gerrrrry
tag
"Ha ez a relé kapcsolgatás sokáig megy, akkor később jöhetnek komolyabb problémák"
Erre gerrrrry válaszát várd meg.A Dark Power 13Pro-t már nem is látom a BQ! kínálatában. Inkább a szintén CWT belsős új Dark Power 14 -et [link] , a szintén új FSP MEGA TI 1350-t [link] vagy az ASRock Taichi TC-1350T [link] választanám.
- egyéb, amire még én sem jöttem rá. Volt ilyen is sajnos pár alkalom, ami ugyancsak ilyen halk cicegő/klikkelő hangot adott. Ez is leginkább ilyenre hasonlít, vagyis nem tudom mi csinálja. -
CriticalHit
addikt
Látom, valóban.
"A teljesen digitális vezérlés, az egyenirányító, a teljes hidas kapcsolás és az LLC technológia páratlan jelstabilitást tesz lehetővé."
Csak kevés teljesen digitális vezérlésű táp van a piacon, ezért ha az ára nem gond, akkor hajrá! -
Hysterycs
tag
"Ha ez a relé kapcsolgatás sokáig megy, akkor később jöhetnek komolyabb problémák"
Erre gerrrrry válaszát várd meg.A Dark Power 13Pro-t már nem is látom a BQ! kínálatában. Inkább a szintén CWT belsős új Dark Power 14 -et [link] , a szintén új FSP MEGA TI 1350-t [link] vagy az ASRock Taichi TC-1350T [link] választanám.
Először én is azt hittem, hogy már nincs, de sima dark power 13 néven van a weboldalon, majd ha ezt kiválasztod, akkor a product page már Prokent mutatja.
Az AI határozottan állította, hogy a 14-ben nem digitális vezérlés van, ezért ott is van kockázat, hogy újra belefutok a hibába. -
CriticalHit
addikt
Új fejlemény, hogy tegnap az új 1200W-os Straight Power 12 is elkezdte ugyanazt a tikkelő reléhangot adni. A PSU csere után teljesen azonos körülmények között, ugyanabban a játékban ezt nem csinálta, ahol az 1500W igen, ennyivel akkor le is zártam a dolgot, elkönyveltem egyedi hibának. Viszont mivel a 2 PSU teljesítménye más, ezért feltételezhetően a tápegységekbe tervezett teljesítmény kapcsolási küszöb is eltérő, ezért nem produkálta azon feltételek mellett, ahol az 1500W igen.
Tegnap a Star Wars Outlaws játékban, ahol a VGA 100%-hoz közel pörög, amíg meg nem nyitom a mapot vagy az inventoryt. Ezeken a képernyőkön jött a tikkelő reléhang újra (itt a VGA teljesítmény a 20-as tartományban mozog). Segítségül hívtam az AI-t, aki szerint, ezek a tápegységek így vannak tervezve, és sajnos van az az alacsony, de szűk tartományban változó terherlés (az 5090 ilyenkor is csinál spikeokat sajnos), ami ennek a Straight Powernek nem fekszik 5090 mellett. Ha ez a relé kapcsolgatás sokáig megy, akkor később jöhetnek komolyabb problémák, mint ahogy nálam az 1 éves 1500W-os változatnál jött is.
Az AI BQ Dark Power 13 Pro 1300W tápegységet javasolt, mert az az egyetlen a BQ kínálatában, ahol Full Bridge digitális vezérlés van, nincs relé kapcsolagatás és gondolkodás soha, stabilan és sokkal gyorsabban korrigálja le a feszültséget.
Az is szempont, hogy, ha lehet, ne kelljen kábelezni, csak Plug & Play, és elméletben a mostani kábelek kompatibilisek a Dark Power 13 Pro-val.
Másik javaslat a Cosrair HX1500i volt.
Megállja a helyét ez az AI probléma feltárás és érvelés és érdemes lenne a Dark Power 13 Pro-ra váltani?"Ha ez a relé kapcsolgatás sokáig megy, akkor később jöhetnek komolyabb problémák"
-
Hysterycs
tag
Köszi a visszajelzést!
Nagy csalódás, fekete pont a BQ! ügyfélszolgálatának.
Nagy piros pont viszont a First Computer garis ügyintézésének. A vételár visszautalás a legjobb megoldás, így legalább anyagilag nem jártál rosszul.Új fejlemény, hogy tegnap az új 1200W-os Straight Power 12 is elkezdte ugyanazt a tikkelő reléhangot adni. A PSU csere után teljesen azonos körülmények között, ugyanabban a játékban ezt nem csinálta, ahol az 1500W igen, ennyivel akkor le is zártam a dolgot, elkönyveltem egyedi hibának. Viszont mivel a 2 PSU teljesítménye más, ezért feltételezhetően a tápegységekbe tervezett teljesítmény kapcsolási küszöb is eltérő, ezért nem produkálta azon feltételek mellett, ahol az 1500W igen.
Tegnap a Star Wars Outlaws játékban, ahol a VGA 100%-hoz közel pörög, amíg meg nem nyitom a mapot vagy az inventoryt. Ezeken a képernyőkön jött a tikkelő reléhang újra (itt a VGA teljesítmény a 20-as tartományban mozog). Segítségül hívtam az AI-t, aki szerint, ezek a tápegységek így vannak tervezve, és sajnos van az az alacsony, de szűk tartományban változó terherlés (az 5090 ilyenkor is csinál spikeokat sajnos), ami ennek a Straight Powernek nem fekszik 5090 mellett. Ha ez a relé kapcsolgatás sokáig megy, akkor később jöhetnek komolyabb problémák, mint ahogy nálam az 1 éves 1500W-os változatnál jött is.
Az AI BQ Dark Power 13 Pro 1300W tápegységet javasolt, mert az az egyetlen a BQ kínálatában, ahol Full Bridge digitális vezérlés van, nincs relé kapcsolagatás és gondolkodás soha, stabilan és sokkal gyorsabban korrigálja le a feszültséget.
Az is szempont, hogy, ha lehet, ne kelljen kábelezni, csak Plug & Play, és elméletben a mostani kábelek kompatibilisek a Dark Power 13 Pro-val.
Másik javaslat a Cosrair HX1500i volt.
Megállja a helyét ez az AI probléma feltárás és érvelés és érdemes lenne a Dark Power 13 Pro-ra váltani? -
gerrrrry
tag
600W van a kábelre írva a 12VHPWR felén de nekem annyira hihetetlen hogy a 8 pin helyet csak 2x6 van a másik felén bekötve. (A gyári ASUS THOR kábelnek)
Plussz a 90 fokos 12VHPWR miatt vettem. És akkor gondoltam már legyen 4x8 csatis.
Hazamegyek lefotózom azért.A lényeg hogy akkor nem vettem hülyeséget vagyis inkább, hogy működni fog vele itthon is.
Ami "zavar", hogy ha leégne akkor nincs gari mert nem a gyári kábelt használtam.
Cabelmod meg gondolom nem foglalkozik ilyenekkel.Már értem hol hiányos: a PCI-e oldalon. Az normális, bevett seasonic kiosztás, hogy kihagyják a 6+2 csatlakozó '+2' föld pinjeit a táp felöli oldalon. Nem okoz problémát.
-
ImpersonatoR
addikt
A VGA-d tápcsatlakozója 1 x 16 pines. Max 16 tűt tudsz csatlakoztatni. Miért nem megfelelő a táp gyári 12VHPWR csatlakozója?
600W van a kábelre írva a 12VHPWR felén de nekem annyira hihetetlen hogy a 8 pin helyet csak 2x6 van a másik felén bekötve. (A gyári ASUS THOR kábelnek)
Plussz a 90 fokos 12VHPWR miatt vettem. És akkor gondoltam már legyen 4x8 csatis.
Hazamegyek lefotózom azért.A lényeg hogy akkor nem vettem hülyeséget vagyis inkább, hogy működni fog vele itthon is.
Ami "zavar", hogy ha leégne akkor nincs gari mert nem a gyári kábelt használtam.
Cabelmod meg gondolom nem foglalkozik ilyenekkel. -
gerrrrry
tag
Sziasztok
Rendeltem egy ilyet amazon.com ról : [link]
4x8pin és Variant A 12VHPWR a másik felén (90fokos csati)Nem cabelmod.eu ról rendeltem mert ott 50 eurót akart ugyanezért kérni.
Viszont utána agyaltam rajta, hogy lehet mivel USA más szabvány ?
Ott csak 110V van elvileg.
Vagy ezt a részét nem érinti ?ASUS ROG THOR 1200W Platinum II : Ez a táp [link]
ASUS GeForce RTX 5090 ROG ASTRAL OC 32GB : Ez pedig a videókártyaEgyébként van/lehet előnye hogy a 4x8 pinest rendeltem ?
A gyári 12VHPWR amit a táphoz adtak az csak 2x8 pines (inkább 2x6 mert kettő nincs is bekötve rajta)A moduláris kábelezés a kisfeszültségű oldal, ATX szabvány szerint (12V, 5V, 3,3V, stb.). A 12VHPWR kábel 12V-os, mindenhol. A hálózati feszültség különbséget a tápegység "elintézi" a pfc áramkörével, így azzal a felhasználónak nincs dolga.
Fura, ha a gyári seasonic 12VHPWR kábel hiányos kábelek számát illetően. Még nem láttam olyat.
A 12VHPWR kábelen van 6 db 12V vezető, 6 db föld és 4 db pici, "sense", amivel gyakorlatilag a kábel tulajdonságát tudja a videókártya ellenőrizni. (pl. van olyan kábel, ami minőségéből adódan csak 300W-os, így abban kevesebb ilyen "sense" pin/kábel van. Egy teljes értékű [600W-os] kábelben megvan minden kábel építve. Ilyen kábel esetén a VGA visszafogja amgát, nem terheli túl a kábelt. Legalábis elméletben így működik.)Egy 8 pin pci-e csatlakozóban 3 db 12V vezető van, így darabszám szempontjából 2 db-al meglenne ami a 12VHPWR kábelhez kell, viszont az 1 pinre jutó megengedett áram mértéke más. Logikát valahol mellőzve a fizikailag nagyobb pci-e csatlakozóban lévő pin ~6A-t, míg a 12VHPWR csatlakozóban lévő ennél többet bír. Előbbire korábban meg is találtam a Molex adatlapot, szükség esetén este be tudom ide is másolni.
Ezért sok átalakító, vagy PCI-e -> 12VHPWR kábel 3 db PCI-e csatlakozóval van megépítve. Így jobban elosztják az áramot a csatlakozók között. A 4x8-nak már nem látom értelmét, a 3x8 bőségesen elegendő. -
CriticalHit
addikt
Sziasztok
4x8pin és Variant A 12VHPWR a másik felén (90fokos csati)Nem cabelmod.eu ról rendeltem mert ott 50 eurót akart ugyanezért kérni.
ASUS GeForce RTX 5090 ROG ASTRAL OC 32GB : Ez pedig a videókártyaEgyébként van/lehet előnye hogy a 4x8 pinest rendeltem ?
A gyári 12VHPWR amit a táphoz adtak az csak 2x8 pines (inkább 2x6 mert kettő nincs is bekötve rajta)A VGA-d tápcsatlakozója 1 x 16 pines. Max 16 tűt tudsz csatlakoztatni. Miért nem megfelelő a táp gyári 12VHPWR csatlakozója?
-
ImpersonatoR
addikt
Sziasztok
A gyári 12VHPWR amit a táphoz adtak az csak 2x8 pines (inkább 2x6 mert kettő nincs is bekötve rajta) -
CriticalHit
addikt
Sziasztok,
Lezárult az RMA folyamat. Sajnos a BQ a holnapjukon indított megkeresésre a mai napig nem reagált. Írtam direkt emailt a lengyel hivatalos szerviznek, akik pedig azt kérték, hogy foruljak a magyar webshophoz, ahol vettem (First Computer). Így tettem, és ők most értesítettek, kevesebb mint 2 héten belül, hogy refund lesz, mivel a BQ nem cseréli az eszközt. Ez tovább erősíti bennem a gyanakvást, hogy ezek a BQ SP 12 1500 W-os tápok gyárilag hibásak lehetnek, és ezért sem létezik belőlük már kínálat. És mellékesen jár a pacsi a First Computernek, bárcsak minden garis ügyintézés ennyire sima lenne.
Köszi a visszajelzést!
Nagy csalódás, fekete pont a BQ! ügyfélszolgálatának.
Nagy piros pont viszont a First Computer garis ügyintézésének. A vételár visszautalás a legjobb megoldás, így legalább anyagilag nem jártál rosszul. -
Hysterycs
tag
Köszi a visszajelzést!
Ha rendben megy a garanciális ügyintézés, amit remélek, lesz egy tartalék 1500W-os tápod.Sziasztok,
Lezárult az RMA folyamat. Sajnos a BQ a holnapjukon indított megkeresésre a mai napig nem reagált. Írtam direkt emailt a lengyel hivatalos szerviznek, akik pedig azt kérték, hogy foruljak a magyar webshophoz, ahol vettem (First Computer). Így tettem, és ők most értesítettek, kevesebb mint 2 héten belül, hogy refund lesz, mivel a BQ nem cseréli az eszközt. Ez tovább erősíti bennem a gyanakvást, hogy ezek a BQ SP 12 1500 W-os tápok gyárilag hibásak lehetnek, és ezért sem létezik belőlük már kínálat. És mellékesen jár a pacsi a First Computernek, bárcsak minden garis ügyintézés ennyire sima lenne.
-
t72killer
titán
Kibuheráltam a tápot: ez így ennyike, mert ott virít a "warranty void" matrica, nem nyúlhatok bele. Illetve, ha sz.rakodik a gyártó az ügyintézéssel, akkor minden mind1 alapon szét fogom szedni.
-
gerrrrry
tag
Nna, eddig élt a"csudaszuper" NZXT C1200
: másfél éve vettem. Ma jöttünk vissza nyaralásból, gép természetesen kihúzva a távollét alatt. Visszadugom, áramot adok rá: szikra villan valahol a 230V bekötésnél és lőn setétség
... Leb.szta a kismegszakítót is a drága lelkem.
Jól meg vagyok lőve, mert nincs tartalék táp itthon, nem tudom mennyit vitt magával az LGA2066-os konfiból, az SSD-n volt egy rakat még nem backupolt kép, VGA-t ha kampó, azt se lesz olcsó pótolni - ha bukta, akkor hagyom is pár hónapig a francba főleg úgy, hogy a kocsink is most adta be az unalmast...
állítólag van rájuk valami 10éves csudagari, ezt azért megnézem mit tud úgy, hogy random amazonos eladótól vettem a tápot (Csingcsajüangtiborzasztó 9612 Tajvani címre nincs sok ingerenciám saját ktg-re postát intézni - ha van valami cím, ahol videót elfogadnak a kacatjukról, azt szívesen csinálok...)Este remélhetőleg lesz időm szétkapni, de marhára nem hiányzott ez a buli... Nem vagyok biztos benne, hogy csak valami biztosíték dolog - könnyen user-replacable biztosíték nincs benne "természetesen".
Ha lenyomta a biztosítékot, akkor igen nagy valószínűségel zárlat van benne. Ha zárlat van benne, akkor azt kell megszüntetni és csak utána cserélni a biztosítékot. 99%, hogy nem "csak" a biztosítékot kell cserélni.
-
t72killer
titán
Nna, eddig élt a"csudaszuper" NZXT C1200
: másfél éve vettem. Ma jöttünk vissza nyaralásból, gép természetesen kihúzva a távollét alatt. Visszadugom, áramot adok rá: szikra villan valahol a 230V bekötésnél és lőn setétség
... Leb.szta a kismegszakítót is a drága lelkem.
Jól meg vagyok lőve, mert nincs tartalék táp itthon, nem tudom mennyit vitt magával az LGA2066-os konfiból, az SSD-n volt egy rakat még nem backupolt kép, VGA-t ha kampó, azt se lesz olcsó pótolni - ha bukta, akkor hagyom is pár hónapig a francba főleg úgy, hogy a kocsink is most adta be az unalmast...
állítólag van rájuk valami 10éves csudagari, ezt azért megnézem mit tud úgy, hogy random amazonos eladótól vettem a tápot (Csingcsajüangtiborzasztó 9612 Tajvani címre nincs sok ingerenciám saját ktg-re postát intézni - ha van valami cím, ahol videót elfogadnak a kacatjukról, azt szívesen csinálok...)Este remélhetőleg lesz időm szétkapni, de marhára nem hiányzott ez a buli... Nem vagyok biztos benne, hogy csak valami biztosíték dolog - könnyen user-replacable biztosíték nincs benne "természetesen".
-
CriticalHit
addikt
Kicseréltem a tápot, az új 1200W-os a kritikus teszten átment, nincs egyáltalán hangja abban a szűk tartományban sem, ahol az 1500-as klikkelt. Teszteltem kb 30 percet, úgy, hogy 90% felett ment végig a VGA, minden érték normális volt így is. A Be quiet sajnos még nem válaszolt a megkeresésemre, de én határozottan nem ajánlom az 1500W-os verziót RTX 5090 mellé.
Köszi a visszajelzést!
Ha rendben megy a garanciális ügyintézés, amit remélek, lesz egy tartalék 1500W-os tápod. -
Hysterycs
tag
Remélem bejön az 1200-es Straight Power, mert az egyik legjobb táp a piacon. Még egy lehetőség, hogy nem a táp, hanem a táp 12VHPWR kábel a hibás. A BQ! küldhetne belőle egy újat próbaképpen.
Kicseréltem a tápot, az új 1200W-os a kritikus teszten átment, nincs egyáltalán hangja abban a szűk tartományban sem, ahol az 1500-as klikkelt. Teszteltem kb 30 percet, úgy, hogy 90% felett ment végig a VGA, minden érték normális volt így is. A Be quiet sajnos még nem válaszolt a megkeresésemre, de én határozottan nem ajánlom az 1500W-os verziót RTX 5090 mellé.
-
CriticalHit
addikt
Hát ezt a szabvány dolgot nem tudtam, köszi az információt, akkor ezt benéztem. A csatlakozást ellenőriztem, rendben van. Be quiet 90 fokos kábelt használok, folyamatosan ellenőrzöm a pinenkénti ampereket HWinfoval, teljesen egyenletes és minden jónak tűnik. Ha jól tudom, rossz csatlakoztatásnál bizonyos pineken túl magas vagy túl alacsony A értékek jönnek elő, nálam minden pin egységes értékeket mutat, idleben, és max terhelés mellett is. IGPU-val nem teszteltem, elméletileg holnap megérkezik az 1200W-os táp, ezzel elsőként tesztelem a klikkelést azonos feltételek mellett. Ha ez nem jelentkezik, akkor marad, ha így is előjön, akkor megy vissza és rendlek egyet a másik topikban általad ajánlott tápok közül. Évtizedek óta BQ tápjaim vannak, egészen eddig egyikkel sem volt gond.
Remélem bejön az 1200-es Straight Power, mert az egyik legjobb táp a piacon. Még egy lehetőség, hogy nem a táp, hanem a táp 12VHPWR kábel a hibás. A BQ! küldhetne belőle egy újat próbaképpen.
-
Hysterycs
tag
Érdekes módon az ATX3.0 szabvány követelményei szigorúbbak, mint az újabb ATX3.1-é ezért szerintem nem a régebbi szabvány a gond. Kíváncsi vagyok mi lesz a BQ! válasza.
-Ellenőrizted, hogy a táp VGA csatlakozója mindkét oldalon kattanásig teljesen rögzítve van-e?
-Próbáltad a IGPU-val tesztelni az 5090 helyett?Hát ezt a szabvány dolgot nem tudtam, köszi az információt, akkor ezt benéztem. A csatlakozást ellenőriztem, rendben van. Be quiet 90 fokos kábelt használok, folyamatosan ellenőrzöm a pinenkénti ampereket HWinfoval, teljesen egyenletes és minden jónak tűnik. Ha jól tudom, rossz csatlakoztatásnál bizonyos pineken túl magas vagy túl alacsony A értékek jönnek elő, nálam minden pin egységes értékeket mutat, idleben, és max terhelés mellett is. IGPU-val nem teszteltem, elméletileg holnap megérkezik az 1200W-os táp, ezzel elsőként tesztelem a klikkelést azonos feltételek mellett. Ha ez nem jelentkezik, akkor marad, ha így is előjön, akkor megy vissza és rendlek egyet a másik topikban általad ajánlott tápok közül. Évtizedek óta BQ tápjaim vannak, egészen eddig egyikkel sem volt gond.
-
CriticalHit
addikt
Köszönöm, igen, ezt már tegnap megtettem. A mai fejlemény, hogy gép indítás után, Win indulásakor a VGA ventik elkezdtek vadul pörögni (sosem volt ilyen korábban), és egy kb 2 cm-es vízszintes sávban a Windows desktop szétesett (tearing) kb. 2 secre, majd minden helyreállt. A Gemini szerint a klikkeléssel együtt ez már nagyon nagy valószínűséggel PSU defekt. Rendeltem is gyorsan egy ugyanilyen tápot, csak 1200W-osat, ami már ATX3.1 elméletben. Fura mód 1500W-os sehol sem kapható, árukereső szerint tavaly március óta. Figyelembe véve, hogy könnyen találtam ugyanilyen hibáról videokat ezzel a táppal kapcsolatban, szerintem sajnos ezzel valami nagyon nem stimmel, legalábbis ha egy RTX 5090-et kell hajtania.
Érdekes módon az ATX3.0 szabvány követelményei szigorúbbak, mint az újabb ATX3.1-é ezért szerintem nem a régebbi szabvány a gond. Kíváncsi vagyok mi lesz a BQ! válasza.
-Ellenőrizted, hogy a táp VGA csatlakozója mindkét oldalon kattanásig teljesen rögzítve van-e?
-Próbáltad a IGPU-val tesztelni az 5090 helyett? -
Hysterycs
tag
Küldenék egy RFI-t (Request for Information) ide: [link]
Köszönöm, igen, ezt már tegnap megtettem. A mai fejlemény, hogy gép indítás után, Win indulásakor a VGA ventik elkezdtek vadul pörögni (sosem volt ilyen korábban), és egy kb 2 cm-es vízszintes sávban a Windows desktop szétesett (tearing) kb. 2 secre, majd minden helyreállt. A Gemini szerint a klikkeléssel együtt ez már nagyon nagy valószínűséggel PSU defekt. Rendeltem is gyorsan egy ugyanilyen tápot, csak 1200W-osat, ami már ATX3.1 elméletben. Fura mód 1500W-os sehol sem kapható, árukereső szerint tavaly március óta. Figyelembe véve, hogy könnyen találtam ugyanilyen hibáról videokat ezzel a táppal kapcsolatban, szerintem sajnos ezzel valami nagyon nem stimmel, legalábbis ha egy RTX 5090-et kell hajtania.
-
CriticalHit
addikt
Sziasztok,
Van egy Be quiet! Straight power 12 1500W tápom január óta, ez április óta egy Astral 5090-et hajt. Az utóbbi napokban kizárólag játék közben, nem túl magas terhelés esetén (GPU 25%, CPU 35%) random hangok jönnek a PSU felől (klikkelés). Utána kerestem az neten és hát találtam pár hasonló esetet. Ugyanaz a szitu, alacsony terhelés mellett jönnek hangok RTX 5090 mellett.
[link]
[link]Valaki erről tud valami pontosabbat mondani esetleg? RMA vagy ez nem annyira problémás?
Köszi előre is!Küldenék egy RFI-t (Request for Information) ide: [link]
-
Hysterycs
tag
Sziasztok,
Van egy Be quiet! Straight power 12 1500W tápom január óta, ez április óta egy Astral 5090-et hajt. Az utóbbi napokban kizárólag játék közben, nem túl magas terhelés esetén (GPU 25%, CPU 35%) random hangok jönnek a PSU felől (klikkelés). Utána kerestem az neten és hát találtam pár hasonló esetet. Ugyanaz a szitu, alacsony terhelés mellett jönnek hangok RTX 5090 mellett.
[link]
[link]Valaki erről tud valami pontosabbat mondani esetleg? RMA vagy ez nem annyira problémás?
Köszi előre is! -
G@ben
addikt
Az elkerülő relé normál működése ki és bekapcsoláskor.
Bekapcsoláskor nem hallom, de akkor rendben van.
Köszi neked és gerrrrrynek is!
-
gerrrrry
tag
Szinte az összes, modern, Gold vagy jobb hatásfokú tápban van egy relé. Amikor elindítod behúz, megkerüli az NTC-t (ez egy ellenállás, ami felmelegve csökkenti az ellenállását és minimális veszteséget okoz), DE ha kikerüljük egy relével (gyakoraltilag 0 ellenállás) a hatásfok javul, és eggyel kevesebb melegedő alkatrész terheli a tápegység belsejét.
-
CriticalHit
addikt
-
G@ben
addikt
Van egy Asrock SL-650G tápom, ami a gép kikapcsolásakor hangosan kattan egyet. Ez normális jelenség? Amióta megvettem, ilyen.
-
Flatlander
csendes tag
Szerintem sem kellene,nem is tudom igazából mi adja ki...ha venti lenne ami amúgy hang alapján annak tűnik oké elfogadom kicsit csapágyas de így furcsa.
-
gerrrrry
tag
Gigabyte gp ae850pm pg5
Csak a régebbi verziót ismerem a Gigabyte-tól, az nem ad ki hangot. Szerintem ennek se kéne, de ez csak feltételezés részemről.
-
Flatlander
csendes tag
-
gerrrrry
tag
Igen a tápból, bizonyos terhelés alatt pl játék közben.Simán böngészve stb nincs hangja, játék indít kb 5-10p és elkezd egyre gyorsulni a kattogás amíg eléri ezt a szintet,kilépve pár perc után lassul a hang majd abbamarad.Azonnal ventilátorra gyanakodtam de sajnos az meg sem mozdult közben.Indítottam egy stressz tesztet a játék mellett így sikerült annyira leterhelni, hogy elindult benne a ventilátor alacsony fordulaton így elmúlt a kattogó hang is.
Milyen tápegység?
Új hozzászólás Aktív témák
-
21983 - 21901
21983 - 21901 21900 - 21801 21800 - 21701 21700 - 21601 21600 - 21501 21500 - 21401 21400 - 21301 21300 - 21201 21200 - 21101 21100 - 21001 21000 - 20901 20900 - 20801 20800 - 20701 20700 - 20601 20600 - 20501 20500 - 20401 20400 - 20301 20300 - 20201 20200 - 20101 20100 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Hűtés, házak, tápok, modding
- Valami baja van a tápomnak
- (kiemelt téma)
- Honor 600 Lite 256GB 8GB RAM Sprint Green Karcmentes állapotban 2028.04.23-ig garanciával
- 27% - Samsung S32DM700UU Smart M7 Monitor! 3840x2160 / 4ms / 60hz / 4K
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AY Universal USB-C Dock
- AMD GAMER PC! Ryzen 5800X / RX 6900 XT / 32GB 3600MHz/ 1TB NVMe / 850w Gold! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest

)
Szia mester.Takarítva.Most rakom majd be a másik tápot kíváncsi leszek.

, de legjobb ebbe bele se menni.