Hirdetés
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Házimozi haladó szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- eGPU tapasztalatok
- Egérpad topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Alabástrom
senior tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Magadnak keverni, kimérni tized meg századgrammokat sem pontosabb. Meg aztán az ülepedő koncentrátummal zsonglőrködni...
Ha nem lenne komplett felszerelésem a keveréshez és mosr vennék, valszleg lotust vennék.Hoffmann bácsi meg imád piszticsáré gyakorlatiatlan dolgokon nyafogni, kamerába fintorogni, meg grimaszolva dobálni az "it's frustrating"-ot. Brit "gentleman"...
-
Toobee
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Geshából ittam több szuper tételt, most is vettem párat, viszont száraz Kenya nem sűrűn fordul elő. Különleges kávé, de nincs ilyenről szó, hogy egyik finomabb lenne, mint a másik. Teljesen más a kettő.
-
Mano66
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Szuper. Köszönöm.
-
Toobee
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Az volt a Panama? Azt nem vettem, csak kint ittam. Munyinából is jön 100g.
Manhattan Zorro meg Edelweiss érkezik még.
-
-
pikkubee
tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
"Ha valakit érdekel, rendelhető a CM Ruera"
-
Toobee
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Köszönöm, rendeltem is
Vietnámi leírás alapján nem annyira nyűgözött le, de 100 grammot kipróbálok abból is. Onnan még csak szart ittam
-
Mano66
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Végül milyen arányokat használtál? Mennyi vizet kevertél be?
-
Alabástrom
senior tag
Ha valakit érdekel, rendelhető a CM Ruera.
Egyúttal köszönet a rengeteg remek ajánlásért mindenkinek, a bright and juicy-ért is ( bár még csak 4 V60at húztam vele kétféle maggal RP-el fej fej mellett, de mindegyiknél sokkal jobb volt a bright and juicy)
-
ZolKel86
csendes tag
Sziasztok! Új Kingrinder K4-et honnan lehet jelenleg beszerezni? Köszi
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
verti1
üzenetére
CaCl2-vel nem volt még ilyen gondom. Az is szívja magába a vízet, furán száraz marad az ember ujja, ha hozzáér, de messze nem olyan szinten. Szóval az simán benne van pattintózáras zacsiban, amiből kinyomkodom a levegőt és eddig nem látom, hogy ázni kezdett volna.
Alabástrom:
MgSO4 (keserűsó) használok, ha rakok bele Mg-t. -
BBpeter
tag
Valaki tudna valamilyen szilikon zsírt ajánlani? (Molykote 111-en kívül.)
Át akarom kenni az ECM-en a kényes részeket.
-
verti1
aktív tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
MgSO4 ebből a szempontból jobb. Az is érzékeny, de nekem még nem kötött meg vizet. Ugyanolyan kristályos állagú. Mi a helyzet a CaCl2-vel? Arra is írták, hogy érzékeny erre. Próbáltam gyógyszertárban venni, de lepattantam róluk. Maradnak a sajtosok, ott láttam több helyen.
-
Cathfaern
nagyúr
Van topikban aki rendszeresen főz Aromaboy-al?
Ha igen, akkor Aromaboy saját brewerével, vagy valami más? Illetve milyen arányt használ, és csinál vele valamit bekapcsoláson kívül?Nálam továbbra is 20g / 340 ml, illetve továbbra is tartom, hogy nekem a legjobb végeredmények úgy jönnek, ha nem nyúlok hozzá (utazás miatt én nem kísérletezek más brewerrel, mert kompakt elpakolás miatt se más brewer se kifordítás nem játszik).
Viszont számomra kicsit meglepő módon nem mindig konzisztens a végeredmény, szóval múltkori utazásnál kísérleteztem azzal, hogy amikor a víz kb. 10%-át kinyomta már magából (én max-ig töltöm, szóval a 2-es vonalnál) vagy megrázom a brewert, vagy megkevergetem kiskanállal. Rázás egyáltalán nem jött bele, kellemetlen és zavaros lett a brew. Kiskanalas keverés viszont nem volt rossz, több édesség jött be, mint a "nem nyúlok hozzá" módszernél, viszont kevésbé lett tiszta az ízvilág.
A pár nap kevés volt ahhoz, hogy konzisztenciáról bármi konzekvenciát levonjak, szóval azért lennék kíváncsi ki mire jutott vele. -
Szabász
csendes tag
Sziasztok! Használ vaki UPHOT Coffee főzőt?
Érdekelne mi a tapasztalat és honnan érdemes rendelni. Előre is köszi!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Toobee
üzenetére

Amúgy aki saját maga akar kevergetni, ahhoz még annyi fűznék hozzá, hogy MgCl2-vel borzasztóan körülményes bánni, szóval ha valaki azzal akar kísérletezni, akkor vagy jobb alapból Lotust venni, vagy célszerű megvétel után rögtön bekeverni Lotus-szerű oldatba. Nekem valószínűleg kuka lesz a ~200g-nyi MgCl2, mert átvizesedett az egész függetlenül a légmentesen záródó tárolótól (de igazából nem is nagyon használtam, pont a körülményessége miatt).
-
-
Toobee
veterán
válasz
Bazsee71
üzenetére
Igen, én ha most vennék, akkor már tudnám, hogy ez a recept fog nekem tetszeni és vennék 1 komplettet + 1-1 db P+S-t, így 360 literre való cuccom lenne. Otthoni körülmények között ez több év. Bár aki halmozottan hátrányos helyzetben van és gépet is kell melegítenie, az vagy használ egy "normál" vízforralót is vagy nem úr, aki nem herdál módba kapcsol és dizájner vízzel melegít elő
-
Toobee
veterán
Lotus Water itthoni beszerzésben is elérhető (Roastopus), plusz ingyenes szállítás határ felett van.
-
Uyuarasy
tag
válasz
public NMY
üzenetére
Egy kanal citromsavat par deciliter csapvizben feloldva. Ha a mechanikus razogatas nem lenne eleg akkor tobb vizet teszek bele es melegitem is kicsit.
-
válasz
public NMY
üzenetére
Citromsav.
Más: találtam még talán 10 deka jó régi Kalmár kerincit a fagyóban. Ez mennyire istencsászár egy bab, elképesztő.
-
Zen42
tag
-
public NMY
csendes tag
Mivel lehet/kell vízkőmentesíteni a Fellow hattyúnyakút? Hogyan szoktátok megcsinálni?
-
válasz
heted9
üzenetére
Ahogy nézem, ez egy korábbi mignon fajta, csak tettek rá pumpás adagolót. 55mm-es sík kés van benne, ami önmagában nem bűn, de nem lett akkora siker, hogy írjanak róla. Ha cseréltetni szeretnéd másmilyenre, nem is tudom, hogy lenne-e érdemi lehetőség. Az állítómechanikája nem a legjobb, és finnyásabb baboknál nehéz a pontos beállítás vele. Volt ilyesmim, nem lett a kedvencem. F64 evo-ra váltottam, azt szerettem, csak a pangóval kevésbé egyszerű megküzdeni nála. (A Mázereknél ez könnyebb, ahogy a fórumtársak írják.)
DF64 még nem bizonyított időtállóságban, illetve alaphelyzetben DLC késsel adják, ami nem a csokis, sűrű eszpresszókhoz ideális. A V-s tud alacsonyabb fordulatszámot is, de az megintcsak nem a sűrű csokis ízvilághoz kell.Zaj: az őrlésnak van zaja, akkor is, ha egyébként a motor nagyon csendes. Azt, hogy mennyire kellemetlen az őrlés hangja, sok dolog befolyásolja, amiből csak egy a zajszint, és nem is feltétlenül a leglényegesebb. (Asszonkám a DF64v-nél mondta először, hogy ronda a hangja, pedig anno Iberital challenge-dzsel kezdtem, ami a hangjával gyorsabban kiürítette a helyiséget, mint a Soma mama a Gödröt a többes koncerten.)
-
heted9
újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Jó, a cél világos, de nálam a plazma az a villámlással kapcsolatos és hatalmas energiák kellenek hozzá. Most megnéztem, ebben a videóban a pasi kiszerel egy cuccot, ami elvileg az. A kis dobozka, anion generator felirattal. Innentől átadnám a szót a microsoft copilotnak:
Plazmagenerátor és aniongenerátor közötti kapcsolat:
Plazmagenerátor:
* A plazmagenerátor plazmát hoz létre egy gáz ionizálásával, ami azt jelenti, hogy energiát ad a gázhoz, hogy elektronokat szakítson le az atomokról vagy molekulákról, és létrehozzon egy ionokból és szabad elektronokból álló keveréket. Ez többféle módszerrel érhető el, mint például elektromos kisülés, mikrohullámú vagy rádiófrekvenciás kisülés, vagy lézeres bontás.
* A plazmagenerátorok számos alkalmazásban használatosak, beleértve az anyagfeldolgozást, felületkezelést, orvosi sterilizálást, sőt még a fúziós kutatásokat is.
Aniongenerátor:
* Az aniongenerátor ezzel szemben kifejezetten negatív töltésű ionokat (anionokat) állít elő. Általában magas feszültségű elektromos mezőt használ a levegőmolekulák ionizálására, hogy anionokat hozzon létre.
* Az aniongenerátorokat gyakran használják légtisztítókban és ionizátorokban a levegő minőségének javítására, a szennyező anyagok, allergének és más levegőben lévő részecskék semlegesítésére.A kapcsolat a kettő között abban rejlik, hogy mindkettő ionizálja a gázokat, de az alkalmazási területeik és az általuk előállított ionok típusai eltérőek. A plazmagenerátorok pozitív és negatív ionok keverékét, valamint szabad elektronokat hoznak létre, míg az aniongenerátorok a levegő tisztítására szolgáló negatív ionokat állítják elő.
-
válasz
heted9
üzenetére
Azért nem black magic, mert ezek gyárilag egyadagos őrlők. Tehát nem belezuttyantasz fél kiló babot a tartályba aztán majdcsak lesz valahogy, hanem kiméred a 18 grammodat tizedre. Innentől nagyon nem mindegy, hogy rossz esetben 16g jön ki, mert a többi feltapad belül, vagy 18 :)
-
Jolida
tag
válasz
Zen42
üzenetére
"Tényleg csak a víz más."
No meg a főző .. ja és az őrlő...
Nem tudhatod, hogy ugyanolyan típusú berendezések belsejében mi van.Ha tényleg A/B tesztet akarsz, vidd át Budakalászra a cuccodat és úgy teszteljetek.
Egy kávéból, a fiad őrlőjével, mindkét főzővel, ugyanolyan vízzel, ugyanúgy.
Ha van különbség, az az főzőkben lesz.Ha nincs különbség, különböző őrlővel lehet ismételni.
Ha így sincs különbség, akkor a fiadhoz kell járnod kávét inni.
-
Speti69
csendes újonc
válasz
heted9
üzenetére
Ahogy Jolida is írta
Az őrlés során feltöltődnek a szemek elektromossággal, és a vonzás miatt egy részük szétszóródik az asztalon, vagy hozzátapad az őrlőhöz, miután kijön az őrlőből. Ezt elkerülendő nem árt vízzel megspriccelni darálás elött a kávészemeket, de ha van plazma az őrlőben, akkor nem kell vízzel sprickolni.
Ezért is érdemes az ilyen verziót megvenni, mert árban nincs difi. Ha jól láttam az Avxnél df64v az már plazmás, viszont nincs készleten sima 64es illetve df54 sem. Máshol láttam a df64v gen 1es változatát, ezért írtam. -
Zen42
tag
válasz
Toobee
üzenetére
A budakalászi csapvizen amit kaptam 333 PPM-et mértem. És erősen kálcium túlsúlyos. Szóval elvileg nem a kávés víz kategória. És házról van szó, nincs központi vízkezelés. #139011: Egy ideje már kizárólag csak CM jön, espresso pörik. Dupla espresso, mind a két kosár VST és ugyanakkora. Tényleg csak a víz más.
A neten lévő hivatalos adatok szerint lőrinci/kalászi víz:
Magnézium: 22/42 mg /l
Kálcium: 77/92 mg/l
Összes keménység: 157/226 mg/l
Szulfát: 57/76 mg/l
Nátrium: 0/11 mg/l
Mért PPM: 390/333Szóval mindenből több van benne. Igazából most így hirtelen nem is értem, hogy mitől magasabb a mért vezetőképessége a lőrincinek, de túl nagyok a táblázatok, jobban nem ástam bele magam. A lényeg, hogy a kalászi csapvíz is kőkemény, így a dolog teljesen érthetetlen.
#139004 hoffman_
Na, ez innentől érdekes.
A pestszenlőrinci vízzel próbálkoztam egyszer különböző hígításban és nem jött be. Ez meg töményen is jó, ilyen paraméterekkel. Rejtély.#139006 Alabástrom
Én nem érzem "vékonynak meg sterilnek", csak hiányosnak. Van elég teste, és úgy alapjában véve nem rossz csak azokat az illatokat és ízeket amiket Budakalászon érzek csak kis mértékben vagy egyáltalán nem tudom reprodukálni.
Mintha egy másik, kevésbé komplex kávét innék amivel amúgy nincs baj, csakhát... -
válasz
Alabástrom
üzenetére
A színe mondjuk szép. De design győztes sose lesz.
-
heted9
újonc
-
Alabástrom
senior tag
Épp most végeztem a kicsi Major összerakásával, és kikéri magának, hogy itt lerondázzátok!
-
Speti69
csendes újonc
válasz
heted9
üzenetére
Df őrőből van teljesség igénye nélkül:
Df54. 54mmes kés van benne, 110eft körül.
Df 64. 64mmes kés 150eft körül. V2t érdemes vadászni, plazmagenerátor miatt.
Df 64v 64es kés, változtatható fordulatszám. V2-t érdemes vadászni, plazmagenerátor van benne.
Df 83. Már kiesik a büdzséből.
A df64 hb más gyártótól van tudtommal, gyengébb anyagminőséggel. -
Jolida
tag
válasz
heted9
üzenetére
Mazzerek nagyok (van egyadagos SJ és Major is itthon)... hangosak ... nehezek (ha takarításnál le kell emelni a Majort a konyhapultról, guvad a szemem), de elnyűhetetlenek.
A Jollynál a "workflow": kávé betölt, tamper a betöltő garaton (lezárja, hogy ne pattogjon ki) indít, vár, leállít, torok seprése ecsettel, garat seprése, tamper vissza, ráindítás, leállítás, torok seprés. Kb. annyi ideig tart, amíg leírtam. Nincs lényegi pangó.
Unokám már rutinszerűen csinálja a hajnali kv-nál.
Majornál csak minimális torok seprés kell és ritka, hogy kell még egy ráindítás. -
cooi11
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm hogy megosztottátok a véleményeteket!
RetepNyaraB; gonnok; ktg3;
-
heted9
újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Erről a DF-ről még sosem hallottam. Ahogy most nézem, a DF64-nek van egy HB változata jelentősen olcsóbban. Árban az van ott, ahol az Eureka. Arról esetleg tudsz valamit? Elvben más benne a kés.
-
válasz
heted9
üzenetére
Ezek a mignonok van akinél remekül szolgálnak, meg van, akinél nem. Igényfüggő és halkan hozzáteszem, talán gyártói szórás is lehet, a késtartó kalibrálásban mindenképp. Csak az általad megadott ársávban lapos kés nagyon nincsen újan és használtan is igazából ami megéri, a Mazzerek. Nagyok, modern szemmel nézve bűnrondàk, nem egyadagosra tervezték őket, tehát kompromisszumos a hasznàlatuk még àtalakítva is. Cserébe a Jolly 64mm kése könnyedén cserélhető sok másra, a Major meg 151C késsel maga a presszó nirvána az áráért. Ha épp van valahol megbízható forrásból eladó.
Vagy feljebb mész és df64V, vagy kicsit lejjebb és megelégszel kúpossal (ami nem feltétlenül lesz rossz): használt Varia V3, fellow opus, mittudomén. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
norkov84
üzenetére
"Munkahelyem belső hálózatán is van egy cikk, hogy az USA piacot támadjuk full automatával

Alá kommenteltem a szettem, és adtam egy kis népszerűsítést a Roastinonak, hátha... ha nem is abból jön össze az éves profit, hátha bepotyog 1-2 rendelés. "Kössz Norbi! Kommenteld még oda, hogy ha nem tetszik a Robot nekik, akkor van "rendes" gép is nálunk (ma raktuk élesre a KvdW aloldalunkat). Hátha abból is bepotyog 1-2 :-).
Apropó Robot. Április végére igazolták vissza a rendelésünket. Nem győzik a rohamot a Cafelat-nál.
-
heted9
újonc
Megpróbálkozok még egyszer. Van valakinek tapasztalata az Eureka őrlőkkel? Konkrétan a Mignon Zero 16Cr érdekelne, de bármi tapasztalat jó lehet. Tetszik, hogy kicsi, lehet, hogy jó (ez a kérdés!) és ez a pumpás izé a tetején talán segítene, hogy ne úgy kelljen kipofozni belőle az utolsó pár grammot, mint az Ascasomból.
"valószínűleg Mazzer SJ-t vennék F64 evo késsel, persze egyadagosra alakítottat. " Oké, ez is érdekes, bár nekem fura volt, hogy qvik27 hozzátette, hogy milyen kávékra ajánlja, de rendben, ti tudjátok, én kérdezek csak. Viszont ilyet akkor hol kapok és mennyiért? Ez mennyire nagy? Mennyire hangos? Mennyire marad benne pangó őrlemény? Van esetleg más is, ami ajánlott?Köszi előre is!
-
vicces1
aktív tag
Megjelent más tubernél, valami értékelő tutorial, tapasztalat, ilyesmi az új classicról?
(azok a trombita billentyűk?!
) -
ktg3
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Amikor én vettem, akkor ráadásul olcsó sem volt.
Bár hiába olcsó, haszarnem jó. Az olcsó akkor lenne pozitív, ha amúgy jó is lenne. -
-
ktg3
őstag
válasz
cooi11
üzenetére
Én pár hónapja tök boldog voltam, hogy véletlenül felfedeztem, hogy van specialty pörkölő a közelben. Ennek megörülve vettem náluk 3 tételt is (Rayos Dorados - kolumbiai, Fylon Peak - etiópiai, a 3.nak nem találom már a zacskóját). Hát nem nyújtott maradandó élményt egyik sem. Igazából semm érdekes ízt nem tudtam kifacsarni egyikből sem, amire azt mondtam volna, hogy ezért már érdemes volt megvenni.
Többet nem próbálkozom náluk.
-
válasz
cooi11
üzenetére
A fagyasztás semmit nem ront. Akkor a csirkecombot se fagyasztanád.
A Rex egy dzsunka cég. Gyanús (vö. döglött) babokat forgalmaz, szénné pörkölve. Legalábbis egy éve, mikor próbáltam, ez volt a helyzet. Bemész a sarki Media Marktba és veszel friss avx-et (akkor is, ha ez itt sokaknak nem jön be), sokkal jobban jársz, anyagilag meg nem rosszabbul.A megvett babot 2-4 hetes állapotában és bontatlanul, szelepet leragasztva tedd fagyasztóba, ne előbb.
-
cooi11
senior tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék!
Vásároltatok a rex kávénál?
Milyen minőségű?
Mert most 1kg (5x200g) kávét veszek egyszerre
és fagyasztóból veszem ki, lemérek 12g kávét
és rakom vissza.
Mert észre vettem hogy veszít az íz világából
egy idő múlva szobahőmérsékleten,
ezért fagyasztom .
A REX útba esne, így csomagomként vásárolnám,
és nem kellene fagyasztani, “gondolom a fagyasztás
is ront a minőségén! -
Mano66
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Még csak most kértem engedélyt a fejlesztőtől a program használatához. Úgy hogy még nem használhatom. Nem tudok számolni vele. Ha jól értem akkor a te számitásoddal van így 10 L vizem, de ez nem koncentrátum. Ezt a mennyiséget kellene besűrítenem 0,5 L-be.
Írt a srác. Meg van az engedély. De ugyan úgy csak betekintést engedélyez.
-
norkov84
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Munkahelyem belső hálózatán is van egy cikk, hogy az USA piacot támadjuk full automatával

Alá kommenteltem a szettem, és adtam egy kis népszerűsítést a Roastinonak, hátha... ha nem is abból jön össze az éves profit, hátha bepotyog 1-2 rendelés.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Mano66
üzenetére
Attól függ, hogy milyen töménységű koncentrátumot akarsz, illetve hogy a magnézium-klorid-hexahidrát mellett akarsz--e keserűsót is beletenni.
A Bazsee által linkelt kalkulátorral könnyen kiszámolhatod, fönt a target ppm-nél adod meg a víz összetételét, amit ki akarsz keverni, közvetlenül alatta, hogy milyen sűrűségű koncentrátumod van (ha koncentrátumból dolgozol), és hogy összesen mennyi kész vízhez legyen a kevert koncentrátum. Középen a legördülőben kiválasztod, hogy milyen ásványianyagaid vannak, a többit elvégzi a kalkulátor. Illetve csak majdnem, mert csak három összetevővel tud számolni, tehát ha magnézium-klorid-hexahidrátot is és keserűsót is akarsz használni hozzá, akkor egyszer nézd meg, hogy mennyi magnézium-klorid-hexahidrátot számol, azt felezd meg, aztán állítsd át keserűsóra, számoltasd ki azt is, azt is felezd meg, és kész.

Itt a konkrét eredmény 10 liter-re először MgCL2-6H2O-val:

Aztán keserűsóval:
-
ribarszki
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem látom a problémát. A Major szép is, meg kompakt is
-
Mano66
senior tag
Ki próbálnám én is a Bright and Juicy vonalat. Kapok a feleségem barátnőjétől magnézium-klorid-hexahidrát illetve kálcium-klorid-dihidrát-ot (sajt készítő). Eddig 0,5 l puffer vizet használtam bekeverve. (0,5L RO víz, + 3 g Keserűsó, + 0,9 g szódabikarbóna). Ebből raktam 0,5L RO vízhez 10 ml-t. Ezt használtam a Robothoz és a V60 Switch-hez. Itt jön a kérdés hány grammot rakjak a puffer oldatba a magnézium-klorid-hexahidrát illetve kálcium-klorid-dihidrát-ból? Változtassak a keserűsó és a szódabikarbóna arányon is? Kérhetnék egy átszámolt receptet 0,5 L puffer oldathoz amiből 10 ml raknék 0,5L RO vízhez. Köszönöm.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hát, az meg olyan "kinek a pap, kinek a paplan".
Nekem pl. kifejezetten nem tetszenek a négyzetes oszlopok - de ez itt lényegtelen.
Ami viszont lényeges, hogy milyen ízvilágot preferál @heted9 fórumtárs.
Ha ma arra az ízvilágra hajtanék, amire 7-8 éve (mogyoró, tejcsoki, némi pörkölt mag, karamell...), akkor valószínűleg Mazzer SJ-t vennék F64 evo késsel, persze egyadagosra alakítottat. -
-
-
verti1
aktív tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Ebben a receptben nem magnézium-szulfát van (MgSO4, epsom só) hanem magnézium-klorid-hexahidrát. Illetve kálcium-klorid-dihidrát.
A kérdésem az lenne, hogy hol lehet kálciumot beszerezni, illetve magnéziumot. Hogyan kellene ilyet kérnem a patikában, hogy meg is értsék?
Esetleg a két féle magnézium felcserélhető? Ki mit használ? -
heted9
újonc
Sziasztok!
A PID-elt Gaggia Classic-omhoz keresek új őrlőt. Eddig Ascaso Minit használtam, de azt most elígértem valakinek. Amúgy is van egy olyan érzésem, hogy most az a szűk keresztmetszet.
Bementem egy random boltba, ahol az ajánlottak közül ránézésre egy Eureka Mignon Zero 16 CR tetszett meg. Ugyanakkor ez 160.000 Ft és sosem próbáltam.Mielőtt ennyi pénzt kiadok, azért megkérdezném, hogy mi a véleményetek róla, illetve van-e olcsóbban hasonló jó, vagy (akár kb ennyiért) jobb. Jó lenne, ha nem lenne ennél fizikailag nagyobb. Amúgy az igény napi pár kávé, eszpresszó csak, néha Brikka. Értelemszerűen a fő szempont, hogy az ital legyen minél jobb. Nem kell, hogy az Ascaso-nál halkabb legyen, persze ha mégis halk az csak plusz.
Köszi szépen! -
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kérdés ugye kinek mi a jó. Milyen kávé milyen pörkölés, recept stb.
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Alabástrom
üzenetére
Lotus Water is CaCl2-t és MgCl2-t használ.
Ahogy nézem a Lotus Water oldalán van elírva a táblázat, és az 50 ppm Cl a helyes. Ha megnéztek egy másik receptet, pl. Light and Bright, ami kevesebb GH (60 vs. 70), mégis több benne a Cl (43). -
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Megtaláltam, ott a legördülő, pont amit bekereteztem a képen...

És egyúttal az is meg van, miért szállt el a Chloride ezzel a recepttel. A CaCl2 miatt, ehelyett inkább más kálcium forrás kellene...
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Zen42
üzenetére
A csupán keserűsó + szódabikarbóna desztvízbe dolog nekem sem vált be, nálam annál még a brita szűrőkancsós csapvíz is "jobb" volt (mikor már kezdett merülni a patron).
("jobb" úgy, hogy nekem nem jön be a vékony, steril íz, szeretem, ha van textúra , komplexitás is, akár valamelyest az ízjegyek rovására is) -
Alabástrom
senior tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Nagyon köszönöm, ma be is keverem.
Tényleg remek az a kalkulátor, viszont nem jöttem rá, hogyan lehet átállítani a rendelkezésre álló ásványi anyagokat. Látom, hogy te átállítottad, és azokból számoltál, amik tényleg vannak. Hogy csináltad? Nekem ezt a receptet adja:
-
Zen42
tag
Nem győzlek benneteket olvasni.

Jó, hogy előkerült a víz téma újra. Én folyton módosítok a recepteken. Néha jobb lesz kicsit, de nem az igazi. Számomra nagyon úgy tűnik, hogy a keserűsó és szódabikarbóna RO vízhez adagolása inkább egyfajta elfogadható szükségmegoldás de az optimálistól azért még messze van. Kalcium kloriddal meg kétféle pufferrel nem próbálkoztam még.
Ami végképp nem hagy nyugodni a receptek tömegében, hogy a fiam Budakalászon csapvízet(!) használ és nagyon finom kávékat készít, míg én a kevergetett vizemmel nem jutok zöldágra.
Amikor először feltűnt a nyilvánvaló különbség, azt hittem, hogy az őrlője miatt lehet. De kipróbàltam és nem. Mindkét gép Silvia, csak neki a felső szűrő meg a kosár kivételével nyers. Úgy értem nincs benne PID vagy egyéb tuning, csak egy hőmérőt használ. Szóval a vége az lett, hogy hozott nekem egy adag Budakalászi csapvizet. Hamarosan kipróbálom. Hosszú távon nyilván nem akarom onnan hordani a vizet, meg a vízkővel sem szeretnék bajlódni, úgyhogy a végleges megoldás még várat magára.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Autós topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Router gondok
- One mobilszolgáltatások
- Vicces képek
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Energiaital topic
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- Új! Razer Iskur V2 - Black gamer szék!
- Újszerű Apple MacBook Air M1 13.3 - 8GB/256GB - Asztroszürke - 150 Ciklus - 92% akku - 1 év gari -
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3653
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 183 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) egy tubus

Amikor először feltűnt a nyilvánvaló különbség, azt hittem, hogy az őrlője miatt lehet. De kipróbàltam és nem. Mindkét gép Silvia, csak neki a felső szűrő meg a kosár kivételével nyers. Úgy értem nincs benne PID vagy egyéb tuning, csak egy hőmérőt használ. Szóval a vége az lett, hogy hozott nekem egy adag Budakalászi csapvizet. Hamarosan kipróbálom. Hosszú távon nyilván nem akarom onnan hordani a vizet, meg a vízkővel sem szeretnék bajlódni, úgyhogy a végleges megoldás még várat magára.