Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
RetepNyaraB #139599 üzenetére
Nekem egyébként akkor kimaradt. Neked mennyire ízlett?
(Akkoriban épp rápróbáétam néhány hasonló jelenségre mástól, és hát azok nem váltak be, így az Öregre már nem került sor...) -
válasz
tuzpenge #139585 üzenetére
Szerintem az eszpresszók nagyon rendben vannak, a filtert az én ízlésemhez lehetne picit világosabbra "hagyni", de azok is finomak. A ruandaiak (4 félét vettem) szerintem kifejezetten finomak!
Amikor anno néztem, akkor "túl olcsónak" véltem őket, ezt a hátrányt már ledolgozták
Én biztos rendelek még tőlük. -
tuzpenge
őstag
CMTP!
-
RetepNyaraB
veterán
-
tuzpenge
őstag
Köszi, néztem őket, de szállítási kts-gel ott vannak nagyjából mint az "öregember", ezért is érdekel az itteniek véleménye. Jöhet a többieké is! (Impresszót ismerem, a Röast-öt nem, csak innen, hogy NER-es, de ez önmagában nem mond el semmit a kv-ról).
Neked pedig köszönöm! -
tuzpenge
őstag
Sziasztok!
Kérdezném a nagyérdeműt, hogy az oldman pörkölt kávéi milyen minőséget képviselnek?
[link]
Nyugodtam vehető vagy van ajánlottabb?
Köszönöm! -
icm
tag
válasz
vendingo #139582 üzenetére
Hát ez elég sovány…
-
vendingo
veterán
Erre kíváncsi leszek
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Alabástrom #139576 üzenetére
tyi, ez mar rendes aron van... de lehet ez lesz az első komolyabban fermentalt cucc, amit kipróbálok.
-
Mano66
senior tag
A Bookoo tengelyére mekkora vakdugó kell? Mi a mérete? És hol kapok olyat? Csak két kimenet lesz használva.
-
Alabástrom
senior tag
Megjelent egy érdekesnek tűnő, 20 napon át szárított és fermentált gesha a CasMo-nál, ha valakit esetleg érdekel.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #139573 üzenetére
Ma reggel/délelőtt készítettem 4 kávét kb 2 óra alatt. Úgy őrőltem, ahogy szoktam, de most figyeltem mit csinálok. A dőlésszög (ha a függőleges a 0) kb 10-15 fok, a sebesség kb. 2 fordulat másodpercenként. Az őrlőt tartó kezem csak annyira mozog, amennyire muszáj. Így a lefolyás és az íz is megfelel nekünk.
Igazából az lepett meg, hogy ennyire nagy lett a különbség a lefolyási sebesség csupán attól, hogy felére vettem a fordulatot. Lance-t most nincs kedvem nézegetni, pihenünk, chill van, félek kirántana belőle... -
RetepNyaraB
veterán
válasz
kmarci25 #139557 üzenetére
Elvileg magasabb fordulaton több a por és egyenetlenebb lesz a szemcse eloszlás. Nem tudom, hogy konkrétan a K6-ot kimérte-e valaki már ilyen szempontból, de nem is igazán fontos. Ami biztos, hogy a lefolyás drasztikusan tud változni az őrlési sebességgel - ezért érdemes ragaszkodni az egyenletességhez. Illetve a kéziknél nagyon nem mindegy a dőlésszög. Ha jó ferde, az értelemszerűen más eredményt ad, mintha figyelsz a függőlegesre.
Illetve általánosan elfogadott, hogy a kúpos őrlők a minél lassabb tempót preferálják. Szerintem Hedrick csinált erről méricskélős tesztet utoljára, meg a kifizethetelen Kafatek kúposak extrém lassúra állítható fordulatszáma sem lehet véletlen.
-
Sziasztok!
BWT Bestmax ivásra teljesen alkalmas? Leginkább az ízére lennék kíváncsi.
-
p.lac
tag
válasz
Szerintem: lassú tekerésnél több fine keletkezik, gyorsnál kevesebb, ott egyenletesebb az eloszlás (bár elsősorban az őrlőt tartó kezed körözési sebessége számít, hogy mennyire pörgeted fel az őrlő falára a babokat, és emiatt mennyire lassú az adagolás; de ez legtöbbször összefügg a tekerési sebességgel).
(Az elektromos őrlőkhöz képest a 60 rpm és a 120-150 rpm is lassú, ne tévesszen meg, amit a (ráadásul síktárcsás) elektromos őrlőkről olvasol a témában, az ottani fogalmak a gyorsról és a lassúról más dimenzió.)
-
Deer76
aktív tag
Sziasztok!
200-300.000 között milyen espresso gépet tudnátok ajánlani?
Köszönöm előre is. -
verti1
tag
válasz
Cathfaern #139561 üzenetére
Ez a jelenség presszó finomságnál probléma. Legalább is nálam. Filterhez a sima karos Comandantéval kellően lassan letekerek bármit. Ez nálam 26-28 klikk. A Kinun is elboldogulok a közepes pörikkel. Viszont filterbe nagyon kell kapaszkodni. Ez függ az őrlőtől és fizikai adottságoktól. A jó megközelítés az, hogy próbáljuk olyan lassan tekerni, amennyire csak tudjuk adott babbal. Anélkül, hogy megakadna őrlés közben. Ez hozza a legjobb eredményt. Azért ez kényelmetlenebb lehet, jobban kell koncentrálni is hozzá. Ezután van a normál sebesség ahol gyorsabban tekerünk, az őrlőt megdöntve. A harmadik pedig a kényelmetlenül gyors. Ezt a három sebességet lehet szerintem egy kézi őrlővel használni. Mind a három más lefolyást fog eredményezni. Szerintem igazán különbséget presszónál lehet érezni, filternél nincs nagy jelentősége.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
verti1 #139560 üzenetére
Szerintem kéziőrlőnél az a gond, hogy minél lasabban tekered, annál nagyobb esélye hogy megakad a tekerés, legalábbis világos kávéknál mindenképp. És a leállás - újraindítás jó eséllyel ront az őrlemény egyenletességén. Szóval szerintem amennyit lehet nyerni a lasabb tekeréssel, ugyanannyit lehet veszíteni is. Gagné app-al kicsit tesztelgettem, én ott nem tudtam érdemi különbséget kimutatni tekerési sebességgel kapcsolatban. De valószínűleg ezt legjobban presszóval lehetne letesztelni, ott ha amúgy valaki konzisztens lefolyást tud produkálni, akkor valószínűleg jobban kijön ha változik az őrlemény.
-
-
Toobee
veterán
válasz
Not What You Think: Variable RPM and Grinder Behavior
BH cikk, bár már 5 éves: Coffee Grinder RPM -
kmarci25
veterán
Valaki magyarázza el a jelenséget, mert nem értem...
K6-ot használok egy pár napja, elutaztunk, de hoztam a kávéfőzőt.
Lényeg, hogy általában gyorsan letekerem a 15,5 g-ot, és be is lőttem a kávét, 25 mp alatt lejön 38-40 g, rendben vagyunk. (Egy brazil a röast-tól.) Most viszont volt időm, és tartottam az 1 mp/fordulatot az őrlőn. Ehhez képest 50 mp alatt jött le 32 g kávé. Magasabb fordulaton nagyobb a szórás a szemcseméreten, ezért lesz kisebb az ellenállás? Vagy mi állhat a háttérben? Én eddig azt hittem, hogy több lesz a fine, és emiatt azt tippeltem, hogy éppen hogy gyors tekerésnél lesz hosszabb a lefolyási idő és túlkivonatolt a kávé...
-
AtisFace
csendes tag
Ha valakit érdekel Timemore Sculptor-os póló és BP-n belül elugrik érte 20ker vagy kelenföld, akkor írjon rám priviben. [kép]
-
icm
tag
válasz
bbuffy #139550 üzenetére
Ha utazós is lehet én még mindig visszakanyarodnék a Leverpresso Pro-ra, mint egy hordozható Robot csak lábak nélkül - oké ez nem annyira kényelmes, cserébe bármilyen mérleggel használhatod, 51mm-es kosárral, minőségi építés. A műanyag / polikarbonát verziója cserébe könnyű és olcsó.
-
Sic.Transit
csendes tag
Bakker, jobbulást! Úgy emlékszem, kávés arcok közül Simi szenvedett ilyen nagyon hosszabban és nagyon megváltozott ízérzékeléssel.
Nálunk a covidban a kölyök elég korán kapta meg, és neki konkrétan sok előre feldolgozott cuccnak volt okádék íze, azt mondta. Lassan múlt el, de elmúlt.
-
Mano66
senior tag
válasz
RetepNyaraB #139548 üzenetére
Felületes voltam. Át siklottam a hozzászólásod felett.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mano66 #139547 üzenetére
Mondom Béla azt írta tesztre rendelt egy darabot. Ezt szerintem ember nem veszi meg itthon ennyiért. Ő viszont legyártathatja sokkal olcsóbban shenzeni haverokkal.
Mondjuk ez a kézi dugattyú szegmens még mindig annyira ezoterikus téma, hogy gyakorlatilag senki nem ismeri itthon. Felismerni meg pláne nem, hogy nem muszáj vagyonokat költeni puccos gépparkra
-
Mano66
senior tag
válasz
Bazsee71 #139544 üzenetére
Legyen igazad. Én csak a tengelyt és a mérő órát rendeltem. A szenzort kihagytam. Annyira nem hoz lázba, hogy nézegessen a nyomás profilt. De lehet majd egyszer változik az is. A lehetőség adott lesz. A helye ott a tengelyen. Nem kell a sok hype a Robotnak. Aki megvette az tudja, hogy egy nagyon jó kis masina. Itt a fórumról is elég sokunknak van. De nincs egy eladó sem. Szerintem ez mindent elmond a kis masináról.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Mano66 #139542 üzenetére
Nem jön rá sarc, legalábbis nekem nem jött. Beanconqueror app nekem nagyon bevált - köszi Toobee a tippet -, nyomás növekedésre magától indul a profil rögzítése, a mérleg pedig amint nem érzékel további folyást, automatikusan leállítja.
Osztom azt a véleményt, hogy a Robot körül közel sincs akkora hype, mint amekkorát érdemelne. Kb. bármit meg lehet vele csinálni, és hogy előmelegítés nélkül is azonnal használható, az külön erény. -
RetepNyaraB
veterán
-
Mano66
senior tag
Nem vártam tovább. Megrendeltem a Bookoo szettet. Ez van legközelebb az elképzelésemhez. Ennél van a legkisebb kompromisszum. Az ára is emészthető. Igaz majd még jön rá a magyar sarc ha megérkezik.
-
bbuffy
senior tag
Ezzel próbálkozott már valaki emberfia? Egész kultúráltnak néz ki. Mondjuk simán lekoppintották a pár éve nagyon menő hiend csodakarost, fene tudja mi a neve már
[link] -
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB #139536 üzenetére
Én is eltörtem. Ugyan ezt kéne fémből megcsinálni, kinyomtatni.
-
-
válasz
RetepNyaraB #139534 üzenetére
Nekem van egy ilyen tartóm tőle. Nálam tesztelte kicsit, nekem nem jött be, nem is használom. Ha kell odaadom szívesen
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Kávé Kálmán #139533 üzenetére
-
tuzpenge
őstag
válasz
Kávé Kálmán #139525 üzenetére
De akkor hogyan tudom cserélni az órát (egyelőre csak elméleti a kérdés mert jelenleg nincs szükségem a cserére)? A konzolra szükség van az új órához is....
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
verti1 #139526 üzenetére
Ha cseresznyéd van, akkor igen. Nem ez volt az első gondolatom, amikor anno nekiálltam szétcsavarni. Amúgy a lágy réz illesztés (nagyon vékony részen engedte el) melegítéssel együtt is kétesélyes.
@mano66 Is. Az egyik igény a Robot userek részéről, hogy más legyen a tájolása, a másik pedig pont a méret. A kicsi óra - bizonyos kor fölött - nyilván rosszabbul olvasható.
-
Mano66
senior tag
válasz
Kösz. De biztos nem borítón szét addig amíg nem lesz egy olyan ami tetszik is. Tudom, hogy az óra ragasztva van. De ahogy "verti1" is írta melegítéssel elvileg oldható. Gondolom azért oldottad meg te is , hogy másik órát használsz.
-
-
Uyuarasy
tag
válasz
Nekem is jobban tetszene a gyari ora, de az ilyen tapasztalatok olvasasa miatt hagytam fel a szetszedesevel...
-
verti1
tag
válasz
Ha menetrögzítővel lett beragasztva akkor melegíteni kell egy pákával lokálisan és enged a ragacs.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Mano66 #139516 üzenetére
Mielőtt bárki nekirongyolna a Robottya szétborításának... Az óra és a konzol az első szériáknál még egybe volt ragasztva, ami csak roncsolással volt bontható. A szétszedés során az óra fittingbe csatlakozó része letört az óraszerkezetről (Lásd fotó).
Ha bárki próbálkozott/sikerrel járt jelenlegi szériáknál a szétszedéssel, az jelezze!A 3D nyomtatott példányok többsége a nem véletlen, hogy konzollal együtt hasznosítja újra a manométert.
-
verti1
tag
3d nyomtatott óra tartóról volt szó, de lehet elvesztem valahol.
Ezt amit linkeltél kisipari módszerekkel úgy csinálnám, hogy esztergán megcsinálnám a két végén 1/8-as menettel a közdarabot és ezüsttel beforrasztan a T-nek a szárát. Rozsdamentesből, mert akkor nem kell krómozni, magában is szép a felület.
-
dcsosz
újonc
Kitartást! Én néhány napja jöttem ki a harmadik teljes szaglásvesztésemből, az első 1 hónapig, a második 5 napig, a mostani pedig 10 napig tartott. Nekem helyrejött magától, és hála Istennek teljes mértékben, de azért próbáltam segíteni a dolgot azzal, hogy illatszereket meg fűszereket szagolgattam. Ha másra nem is, placebonak jó volt. Nálam a kávé jött vissza legkésőbb (nyilván a legfontosabb...), és nem tudtam különbéget tenni kávé és kávé között, amíg tartott. Az ízek (taste) megvoltak, azért ugyebár a nyelv felel, de az nagyjából a teljes érzéklet (flavour) ~5%-a szvsz.
-
icm
tag
válasz
verti1 #139520 üzenetére
Már korábban említett Bookoo idom:
Esztergálni kéne egy tengelyt aminek egyik végén egy külső G1/8" menet van, a másik végén pedig belső menet van fúrva bele, hogy a csavarral rögzíteni lehessen. Meg kell egy kommersz G1/8" T idom. Ha lenne egy Robotom és hirtelen meg kéne csináljam én így fognék hozzá. Ha 10-20 db kéne talán a gyártási költség csökkenthető lenne.
-
verti1
tag
Egy képet rakjatok már erről a tartóról. Mi olyan bonyolult rajta. Kíváncsi vagyok. Lehet könnyen gyártható.
-
Mano66
senior tag
válasz
RetepNyaraB #139518 üzenetére
Sajnos a magyar piacot a fiam körül kérdezte. A CNC gépen nagyon drága lenne. Fentebb írtam is. Pedig csak egy sima alumíniumból készült kellett volna. "Toobee" akitől rendelt az is csinál fémből a gyári órához tartót. De az egyenes nem úgy mint a nyomtatott műanyag egy kicsit ferde.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Mano66 #139516 üzenetére
Ez pont így engem is érdekelne, de sok a maradék szemét, meg igazából felesleges az egész hightech t idom.
Fészen a srácot masszíroztam kicsit, aki a kezeket is készíti, hogy gyártson ilyen fület. Aztán elhalt a dolog; de ha többen zaklatjuk, akár összeszedi magát. Ráadásul helyi arcot táplálunk, nem a lopós kínait. -
Mano66
senior tag
A Bookoo tengelyére rá lehet tenni a Robot gyári nyomás mérő műszerét? Nem tetszik a nagy óra.
-
adp
őstag
válasz
RetepNyaraB #139503 üzenetére
Igen tök érdekes mert a frissen darált kv illatát nem érzem de egy illóolajat igen. Viszont járok szaunázni és ott felöntve már nem nagyon érzem az illóolajat sem. Elég érthetetlen…
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB #139513 üzenetére
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Vadasz03.24 #139511 üzenetére
Benne vannak a szilikon gyűrűk? Nem látom őket. Nem laza a tengelycsavar egyszerűen? A test öntvény, a karok meg talán acél. Nem értem hogy nyílhatna ki bármilyen napi felhasználástól
-
stereofan
tag
a youtube-on jött velem szembe ez a kisméretű mérleg, akár robot alá is passzol
-
jugeen
addikt
válasz
RetepNyaraB #139503 üzenetére
Egy kis helyesbítés. Az összehasonlítás során Aliexpress-es kést rakott az őrlőkbe.
-
RetepNyaraB
veterán
Orvosok se nagyon értik ennek a működését még. Csak leírni lehet a jelenséget. Nagyon sokáig elhúzódhat és sajnos lehet maradandó is, szerencsére ritkán. Próbálkoznak "szagtréninggel" - illóolajok segítségével. Így kvázi újrakalibrálja a rendszer magát. Szóval nagyon bonyolult a hatásmechanizmus,
On: CM Frinsával nem boldogultam. Hagyományos és kicsit hosszabb lefutású presszó érdektelen és van egy furcsa jellegű kesernye benne. A turbót nem annyira szeretem, megúszom, ha lehet. Aztán most toltam egy lassan etetett őrlést, 93fok bemenő az ezalkalommal melegített kar+kosár robotba, 18\60g: 50mp bloom, majd kb. 15mp ami csövön kijön, ejtve a nyomást, hogy ne fröcsköljön annyira - összesen tán 65mp alatt. És végre előugrott belőle a gyümölcslé :)
On2.0: Hoffmann Zerno Z1 tesztje egyrészt szokásosan jó, meg szeretem a csávó száraz, angol humorát; másrészt elmélkedős, táblázatos a slow-fast grindingról, különféle előetetőkről (pre breaker, auger) és van a végén egy kifejezetten érdekes rész arról, hogy összeeresztette az ötöd árú Ode2-vel, a Z1 kését rakta át bele, ha jól értettem. Ugyanolyan jó lett az ital. Miközben a Z1 sokkal minőségibb darab, tele parádés megoldásokkall, isteni workflow, anyám tyúkja, de a varázslat mégis a késben rejlik, ez a lényeg.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Tőzsde és gazdaság
- ARC Raiders - Új előzetesen a hamarosan induló tech teszt
- Milyen videókártyát?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen autót vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lexus, Toyota topik
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- További aktív témák...
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 3rd: i7-5GEN I 8GB I 512SSD I 14" WQHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával