Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #139386 üzenetére
Ha jönne egy jó tipp, hogy hogyan lehet a 7g VST-vel olyat húzni, ami partyban van a 15g VST-vel, annak igazán örülnék.
(Néha előveszem, és bár a flair 58-al, hosszú előáztatásos és röviden nagy nyomásos profilokkal már nem marad el annyira a 15g-ostól, mint annó a pumpás, fix 9 báros géppel, de még mindig csalódás és visszakerül a szekrénybe... -
kchris78
veterán
[link] ilyet vettem Mammut MM-ban. 4e Ft volt. Már nagyon akartam délután kávézni és erre nekem a decaf muszáj.. Nem lesz rossz. Szóval a lényeg hogy a MM-ban megjelent a Marley Coffee (weben legtöbb helyen 5 körül van, itt 4, de csak 227gr...
). Tele van sok fajta AVX-el is ha valakit érdekel. Szóval van lehetőség ASAP szemes kv vásárlásra kielégítő a választék itt
. Nem tudom kinek mi a véleménye a Marley-ról, ennek a decafnak kicsit klasszikabb íze van, első csapolásra, finomhangolni kell még mert túlextrahált lett sajnos. (van egy hype része talán ennek a márkának de legalább volt szemes decaf..)
-
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB #139396 üzenetére
Gondoltam bedobok pár konkrét adatot. Nem kötekedésnek szántam. Béke..
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #139396 üzenetére
. dufla
-
RetepNyaraB
veterán
Még GC időszakban a vst szingli kéményes (oké, az 41-es 🤷) igen jó volt. 9-10g között. Mi lenne, ha nem a konkrét számokba kezdenétek belekötni, kérlek szépen?
Csupán példát hoztam, bizonyára nem grammra, mert nem ez az érdekes. Bármit ki lehet hozni tapsosra, ha az a cél. Ld. Toobee és a valahol emlegetett 16,5g robot az ő stílusával. Nekem filterrel az szívás volna, nincs akkora gyakorlatom benne. -
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB #139393 üzenetére
Pavoni 49-es pl. Az olyan 14 gramm körül működik jól nagyjából. Az erősen átalakított Flair classic kosaram ami 39mm-es az 11-12 gramm körül üzemel ami jóval finomabb őrleményt kér mint a gyári kosara, de kicsit durvábbat mint egy 58-as.
-
válasz
RetepNyaraB #139393 üzenetére
9 gramm, wut?
volt nálam step down kosár pár hétig, nem váltotta meg a világot se 14 se 16 grammal az 58-assal szemben.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
jugeen #139392 üzenetére
Szándékosan nem mentem bele a kivonatolás zsákutcájába, mert rohadtul nem érdekel a terminológia, sem a mérnöki attitüd
A jobb íz elérése motivál és megosztottam tegnapi kisszámú (de egy óra alatt meg nagyszámúnak minősülő) tapasztalatom egy egyébként nem túl érdekes bab kapcsán.
Az meg, hogy avx milyen vonatra ül fel, vagy sem, megint nem érdekel, de jelenleg nem is ezt (pénzszagot) érzem, hanem magát az érdekődést és üdvözlöm. Elég régóta tolja a világ a "végső igazságú" 58-as vonalat és a mai kv árak mellett pl tök érdekes lehet az a (amúgy ismert) tény, hogy pl. egy 49-es kosárban 9g ital ugyanolyan jó, ha nem jobb tud lenni, mint 58-asban a 18(20)g. -
jugeen
addikt
válasz
Cathfaern #139389 üzenetére
Véleményem szerint a két alapvetés között nem teljes a szinergia. Ha túl magas a kivonatolás, és durvábbra van állítva az őrlő, akkor azzal a kávéágy szűrési hatékonysága csökken. Összetett kérdéskör ez is, részbeni igazságokkal annak ellenére, hogy az alapvetések önmagukban helytállók. Mindig jön egy pro, és rá egy kontra.
Hendrick tollából származik a blind shaker is mennyivel jobb megoldás WDT-nek, amire ott van a BH-s megállapítás, miszerint BS esetén több a fine.
Megértem, hogy Béla érdeklődését is felkeltette a 49-es kosár hype, itt egy újabb piaci rés, amin jó üzletet lehet realizálni.
-
válasz
RetepNyaraB #139386 üzenetére
A kisebb átmérőre vonatkozóan (adott mennyiségnél) már régebben is lehetett olvasni ilyesmit. Az 58-as elterjedésének az okai vélhetően nem a korszerű (és ma gyakrabban alkalmazott) mérések közt keresendők, vsz. sokkal inkább az E61 térhódítása, majd az ebből realizálható profitnövelési lehetőség környékén.
Az, hogy a vastagabb pogi kivonatolás tekintetében előnyösebb, legalábbis hibatűrőbb, szerintem elég jól alátámasztható. Én leginkább a csatornák keletkezése és viselkedése környékén vélem az okokat. (Persze ez egy összetettebb sztori, amire gondolati modellem van, illetve némi tapasztalati igazolás-félém.)
Off: eddig sem a Závéiksz vagy a Lance "kutatási eredményei" motiváltak, és ez így jó is nekem.
On: Retep: köszi a témát! Szerintem megér egy alaposabb boncolgatást is akár, illetve ez, amit írtál, szerintem többeknek is segít, akik a "drága, 58-as, professzionálisabb" gép megvétele után küzdenek, mint disznó a jégen (vagy kevésbé), és csalódottak.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
jugeen #139388 üzenetére
Két alapvetés van:
a) ha ugyanolyan egyéb paraméterek mellett magasabb az kivonatolás, akkor az jó eséllyel egyenletesebb. Ha az így elért kivonatolás már túl magas, akkor is jobb, mert akkor őrlővel durvábbra lehet menni, ami majdnem mindig ugyancsak egyenletesebb kivonatolást eredményez.
b) a kávéágy szűrőként is funkcionál, főleg olyan molekulák esetén amik nem oldhatóak vízben (tehát amiket a víz csak kimos, nem felold). Jó esély van rá, hogy a szárító / csersavas / "astringent" ízt is ilyen molekula okozza (lásd [link] és [link]). Tehát vastagabb kávéágy = jobb szűrés = kevesebb kellemetlen íz (persze bizonyos határokon belül, túl vastag kávéágy ugyancsak nem jó). -
jugeen
addikt
válasz
RetepNyaraB #139386 üzenetére
Mitől mondhatjuk egy extrakcióra azt, hogy az jobb vagy rosszabb? Biztos nem attól, hogy az oldott szárazanyag tartalom nagyobb arányú. A "jobb extrakció" jobb ízt nem feltétlenül fog jelenteni, ennél a kosárnál is az ideálisat kell elérni, a cél az, hogy a csészébe harmónia legyen. Ez a kosár se váltja meg a világot, arra jó, hogy megint elszórakozzon az ember egy rakatnyi időt, pénzt, kávébabot és energiát.
-
vicces1
aktív tag
válasz
Toobee #139357 üzenetére
Toobee, Bazsi.
Teljesen egyetértek veletek, és nagyon méltóak és hasznosak a tapasztalaitok.
Abszolút értékelem.
Meggondolom, ezt az összefogós, közös rendelést.
Kcsit nehezebb összehozni vidéken, mint BP-en.
Bár pont itt Szfáron van 1-2 fórumos, meg aki gyakran utazik át.Kösz a tippet.
(a tiborczos vip egy keserű vicc volt, eszembe nem jutott semmi párhuzam. Modern egyetemes polgári értékrendű ember vagy, Bazsi és mindannyian szerintem. (mióta "tudjuk ki" csendben elköszönt)
-
RetepNyaraB
veterán
Tegnap bulika volt, csináltam egyben asszem 35-40 italt robi+nanófómer lítium párossal. Előre eltökéltem, hogy nagy duplákat húzok 20g-ból és szétöntöm, mert múltkor mindenki egyesével kapott 18g-ból és egyrészt rengeteg bab elfogyott, másrészt egész délután ott álltam a pult mögött. Ezenkívül beszereztem impresso klasszik brazil-indiát, fene beléjük, nem a kenyai filter.
Na de a lényeg, a 20g sokkal kedvesebben viselkedett, mint a kevesebb.A fács kitiltottaknak: Béla rákattant a kis kosarak tesztelésére, sztem ez a leginnovatívabb ötlete hosszú évek óta. Könnyen lehet, hogy a világ tévedett az 58-as szabványban (ld. Hedrick) és valójában a kis átmérőjű, mély kosarak gazdagabb ízélményt (jobb extrakciót, a mérnökök kedvéért, megintcsak ld. Hedrick) adnak. Ezt a magam gagyi kis tapasztalásával most kiegészítem. A világos filtereket már így is 20g-ból csináltam egy ideje, mert megbocsátóbb, de most ez az igazán klasszik blend is bizonyította, hogy vastagabb pogi kedvezőbb lehet.
-
Toobee
veterán
válasz
Toobee #139373 üzenetére
előzmény hsz-ben a linkek.
DAK: nagyon kerek kávé, mangó, barack, virágos, de sajnos a csomagolás nem sikerült.
Zorro: hasonló az előzőhöz, de citrusosabb irányba tolva. Ez jól csomagolt, 02.26-i pörkölés, ami érződik is. Jóval intenzívebb.
Edelweiss: fa meg sör, ez egy nagyon rossz választás volt. Szerintem ez ízhibás.
Ruara: szamóca, maracuja, pici citrusosság
Kawa Sidra: ittam tavaly is ilyesmit Kawatól. Melegen pici after eight, ahogy hűl nyílnak az ízek. Szerintem egyszer érdemes kóstolni
Ombligon: tök ugyanaz ízben, mint a Boo. Legfunkybb az utolsó kettő, ha valaki kávétól merőben eltérő ízélményeket keres.
Nekem pedig a két gesha volt a kedvencem ebből a sorból, mindkettő csúcs minőség. Tiszta, édes, elegáns hozza mindkettő, amit geshától várok. Ezek nem macerált kávék, ennek megfelelően, aki a váó élményt keresi, annak a két Kawa lesz a jó(bb).
Ruararól keveset írtam, pedig a maga nemében az is ritkaság: száraz kenyai. Semmi kenyai íze sincs. Nagyon kedvelem.
-
Toobee
veterán
-
verti1
tag
válasz
Zen42 #139378 üzenetére
Nekem is a fagyóban van minden kávém pihentetés után. Aventes poharakban vannak. Kiveszem, kiöntök belőle annyit amennyi kell, megy vissza. Nem érzek minőség romlást. Ha van is, az elenyésző a kinti tároláshoz képest. Fagyasztóm se jegesedik. Ennél jobb tárolást szerintem nem találtak még fel.
-
válasz
Zen42 #139378 üzenetére
Én szinte minden kávét úgy fagyasztok le, hogy először egy nagyobb üvegbe teszem 150-300 g-onként, üvegmérettől függően. Ez lehet, hogy több hónapot is a fagyasztóban tölt. Azután amikor rá kerül a sor, akkor porciózom szét 18 g-onként pici mézesüvegbe és megy vissza a fagyóba. Semmi minőségromlást nem tapasztaltam még ettől az egyszeri kiengedés-visszafagyasztás procedúrától.
verti1: az aventes pohár teljesen légmentesen zár? Akár sokszáz-sokezer nyitogatás után is?
Tudom, hogy babfüggő, de kb. hány g fér bele? -
Zen42
tag
válasz
norkov84 #139339 üzenetére
"fagyasztóba viszont biztos nem fogom állandóan ki-/bepakolni napi szinten"
Na az meg végképp halál volna. Minden egyes felnyitásnál új levegő jut be még több pára ami kicsapódik a babokon.
Fagyasztani csak egyszer és csak a bontatlant, kibontás előtt pedig hagyni fölmelegedni - ez a szabàly.Írod, hogy neked a napi szinten hűtőben tartás bevált. Próbáltad már úgy, hogy egyik zacsit hűtöd, a másikat nem? Szerintem êreznéd a különbséget.
-
válasz
Alabástrom #139371 üzenetére
Sajnos ilyen nem járt nálam, de lehet, megpróbálom. Barn-nal vegyesek az élményeim. (A legutóbb egy Costa ricai járt nálam, ami tök finom volt AP-vel, de volt valami szappanos utóíze...
)
Én is megosztok egy tapasztalatot:
Az Old man ruandai Ngororero eszpresszó -így a pörkölés utáni 2. hét vége felé- nagyon rendben van. Aki az édesebb gyümölcsös, kevésbé savdús ízeket keresi, szerintem kedvelheti. (A gép még "maradi", fix 7 bar-on tolja némi előáztatással.) A reggeli tejes cucchoz 91 fokot állítok, az élvezkedős eszpresszóhoz 87-et, illetve az őrlő az előbbinél 1400, utóbbinál 900 rpm-en pörög, SSP MP-vel. Utóbbi savhangsúlyosabb kicsit. -
Toobee
veterán
válasz
Toobee #139329 üzenetére
DAK sajnos sima fémdoboz, semmi tömítés/tasak. Ez jó mag, de túl van már a csúcson. Kerülni fogom ezeket a csomagolásokat. 125g-os cuccaik még rendes zacsiban vannak, mint például a korábban ajánlott Grenadine is. Barack, mangó, virágos vonal, csak már halvány. Ebből az ízvilágból a Manhattan Zorro szuper volt. Holnap cuppingolok, ezek vannak most bontva:
Manhattan Zorro és Edelweiss
Kawa két Nestor Lasso (ombligon és sidra)
DAK La Esmeralda
6. tételnek meg szerintem a CasMo Ruerat teszem be.
mindet kóstoltam már filterben. Zorro egy igazán finom gesha. Edelweiss nekem nem jött be, max 10EUR/200g kategóriába tenném, sörízű. Kawa az egyik kedvenc pörkölőm, tőlük rosszat, átlagosat még nem ittam. Ha valaki nézelődik különlegesebb irányban, akkor őket nagyon ajánlom. DAK meg gyanúsan csítelgetős, Grenadine például igazi gyümölcslé, de semmi parasztferment íz nincs benne, szerintem szuper lett. Ez a mostani gesha sem rossz, csak ennyi pénzért várnék olyan csomagolást, amiben nem döglik le pillanatok alatt. -
hoffman_
nagyúr
válasz
Toobee #139357 üzenetére
én jóval többet olvasok, mint írok, de ezt a részt gyorsan cáfolnám is meg:
...van néhány topiktag, akik tök hasznos dolgokat osztanak meg. Látszólag nulla közeli érdeklődés van rá...
a legértékesebb tartalmak egyike az ilyen hsz, mindig elolvasom, függetlenül, hogy épp mennyit tudok vagy akarok elverni babra. tartsa meg mindenki ezt a jó szokását. én pl. eljutottam oda, hogy minden gépem megvan, már-már túl megy a hobbi határon, használom, szeretem őket, de ilyen "kávéteszteket" nem tudok írni. örülök, hogy többek igen. -
Alabástrom
senior tag
Nem szeretek top kávékról írni, egyrészt mert nagyképűsködésnek tűnhet, másrészt alig ismerem ezt az elit világot, csak bepillantok néha, és ezért kb bármelyiktől seggreesek, nem tudom érdemben megítélni őket. De ha már szóba jött, hogy kevés az ilyen hozzászólás:
Van valakinek Barn El Vergel Koji otthon? Mik a tapasztalatok? Most bontottam, egészen elképesztő, valami illatos fa gyantájára emlékeztet. Nem szantál, cédrus, tömjén, vagy semmi olyan, amit ismernék, de mégis az az érzet, mint egy illatos gyanta. A zacsin mangó és rózsa áll, a mangót passzolom, a rózsát, ha akarom, melegen még bele tudtam érezni, de nekem full más világ, mint mangó plusz rózsa. Nagyon mély, szinte nem evilági. Megállítja az időt, kitágítja a teret, beránt a pillanatba. Inkább hetente egyszer egy ilyen, mint minden nap egy csak jó kávé. -
brumi1024
veterán
Amikor a prágai kávézóban ismerős pörkölő jön szembe.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
John3:16 #139367 üzenetére
Szerintem a Lotus Drops nem macerás, és jobban jársz vele, mint palackossal.
Roastopusnál elvileg van.
-
John3:16
csendes tag
Sziasztok! Mi az ajánlott készen kapható víz, ha valaki nem akar otthon vegyészkedni?
Norda ugye már nem kapható itthon, Volvic 1,5 l sem kapható már a vizbolt.hu-ban (csak 1 literes 500/l áron ... ). -
bbuffy
senior tag
Én például csak akkor kapcsolom be a nagy gépet amikor off vagyok. Aalpból ez csak hétvége v szabik. Ott megy a mulatási, szivlapáttal megy a kazánba a CasMo
. Egyébként meg valami olasz világosabb Arabica megy a benti gépen, délután/este meg ritka a kávézás már.
Egy kg jobb kv elég szokott lenni bőven egy hónapban, nem vészes annyira.
Bár most az utolsó kettő Impresso classic volt, és kifejezetten jól estek. Néha bele lehet únni a gyümölcs tengerbe is. -
Vadasz03.24
csendes újonc
Én azt csinalom az utóbbi időben, az emelkedő árak miatt, hogy a hétköznapok kávéját megpörkölöm magamnak, hétvégén meg CasMo vagy Kalmár. Jó a saját, de azért főleg filternél nagy a difi. Viszont így azért így jelentősen kevesebbe van a hobbi.
-
Bazsee71
őstag
válasz
vicces1 #139355 üzenetére
Én pont ezen gondolkodtam a tavalyi/idei zöldkávéár cunami láttán, hogy igazából nem lett nagyobb luxus még így sem, mint mondjuk 6-7 éve, amikor elkezdtem kávézni. Anno csak átlag 2 kis csomagot rendeltem egyszerre, több már eléggé terhelte a költségvetést.
Tavaly még azt mondtam, hogy vannak zöldek ugyanannyiért, mint 2 éve, csak éppen a minőséget már nem ott kell keresni. Idén már sajnos ez sem igaz, a rossz is drága. És akkor pörkölőként jön(ne) a dilemma, hogy veszed a takarmányt, hogy tudd tartani az árat, vagy inkább emelsz, és tartod magad ahhoz, amiért ezt az egészet elkezdted. Ráadásul visszanézve az elmúlt 2-3 évet, kb 2-3x annyi tételt kell kóstolni, hogy megtaláld a jobbakat. Ez arányosan több idő és több energia.
A hazai támogató környezet, a csökkenő adminisztrációs terhek, csökkenő és ritkuló adóterhek, valamint a repülőrajtot vett JMF is hozzájárul a sikerhez, természetesen. -
lojzi1
csendes tag
válasz
Toobee #139357 üzenetére
Ha nincs is látszólag reakció, ne hagyd abba ezeket a beszámolókat, mert ezek azon kevés bejegyzéshez tartoznak, amik valóban méltók a fórum címadó szellemiségéhez. Olyan pörkölőkről írsz, amiről nem is hallottam, olyan eszközök kerülnek elő, aminek a létezéséről se tudtam, de fölírom, jegyzetelem, van amit már ki is próbáltam, van amit csak fölírtam, és van amiről eldöntöttem, hogy nem az én ízlésem. Úgyhogy én személyesen is nagyon köszönöm az evangelizáló munkádat, meg a többi hardcore fórumtársnak amit ebbe beleteszel, beletesztek és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
A CMTP tényleg túl van lihegve, tök egyszerű szabályai vannak, némi szerencsével, viszonylag olcsón veszel valamit, vagy jó lesz, vagy nem annyira, hogy miből készült meg tökmindegy, mert a végleges cucc úgysem pont olyan, ennyi, nem kell túlgondolni és stabil ellátási modellt alapozni rá. -
verti1
tag
Csatlakoznék én is Toobee-hoz. Az ilyen szintű kávézásta én úgy tekintek mint gasztro élmény, nem pedig mennyiségi dologra. Illetve ha az árat fontos szempontnak veszem akkor nem zsákbamacska teszt pörkölést vennék, hanem biztosra mennék.
-
icm
tag
válasz
Toobee #139357 üzenetére
“ellenben egy tesztpöriből olyan kommentcunami lesz, hogy a friss hsz jelző alapján azt hiszem valami érdekes téma alakult ki, közben csak újra meg újra ugyanazok az unásig ismételt kérdések és panaszkodások merülnek fel a TP-vel kapcsolatban. CasMo előfizu meg még mindig befér 14k alá”
ez nagyon igaz. És ugyanez a véleményem.
Apropó én most rendeltem a Kenyai száraz feldolgozásúból. Ma pedig felkerült egy perui gesha. -
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Toobee #139357 üzenetére
+1
Megelőztél, pont ezt akartam írni, hogy mindenki maga dönti el, hogy kevesebb, vagy olcsóbb kávét iszik.
Itt pihen előttem az asztalon egy 60ezer Ft/kiló és egy 40ezer /kiló árú kávé, és fogadni mernék, hogy ezzel együtt is itt a topikban a kávéra legkevesebbet költők közé tartozom. Nem nyakalom a kávét... -
Toobee
veterán
válasz
vicces1 #139355 üzenetére
Nem pont magamra gondoltam, de látom van néhány topiktag, akik tök hasznos dolgokat osztanak meg. Látszólag nulla közeli érdeklődés van rá, ellenben egy tesztpöriből olyan kommentcunami lesz, hogy a friss hsz jelző alapján azt hiszem valami érdekes téma alakult ki, közben csak újra meg újra ugyanazok az unásig ismételt kérdések és panaszkodások merülnek fel a TP-vel kapcsolatban. CasMo előfizu meg még mindig befér 14k alá, tehát azt is nehezen tudom elfogadni, hogy az általad megjelölt sávban nincs mit inni. De La Cabrat is bedobták itt a napokban, az is top minőség, onnan még nem ittam rossz kávét.
Szerintem összegszerűen nem biztos, hogy többet költök kávéra, mint itt bárki, csak én megelégszem 40-60 grammal is egy 200-250grammos zacsi helyett. Tehát a kilóár jóval magasabb, azt nem vitatom, viszont a kevesebb néha több. Ha nincs olyan kávé, amit szívesen innék, akkor nem kávézom. Nálam ez az ízekről szól, nem a napi kávébevitelről. Például most készült egy szuper Boo Colombia - Nestor Lasso Natural Ombligon
150g/7400 Ft. 8 gramm kávéból a Deep27-tel egy 135 grammos filter készült. 400 Ft volt ebből a kávé, 32 Ft a filter, vizet még nem számoltam, hogy literenként mennyibe kerül, de szerintem ha energiával, vízzel, filterrel együtt 450 Ft körül lehet és egy kiemelkedően jó élmény volt. Vettem most vélhetően ugyanezt a kávét Kawa pöriben is: Colombia NESTOR LASSO - ombligon, ez olcsóbb volt 200g/9290 Ft, ebből 370 Ft lenne a kávé ugyanilyen elkészítéssel.250g-os zacsis kiszerelésben úgy látom már a brazilok is 12-14 ezer között mozognak, amiket, ahogy írjátok is. 18 grammos dupla vízzel, energiával minimum 300 Ft, ha pedig mozdulnál valami izgalmasabb irányba, akkor valóban ott vagy, amit írsz is: 400 Ft körül jön ki otthon egy kávé.
Bátorítok mindenkit, hogy álljatok össze és dobjatok szét izgalmas kávékat, mert 50g bőven elég (#139354 kchris78 kofio 100 eurótól ingyen küldi, azt 3-4 ember össze tudja gyorsan rakni):
8,25g cupping
16g klasszikus filter
18g eszpresszó
7,5-8g maradékból meg kijön egy AP nobypass recept vagy egy Deep27-es brew vagy még egy cupping, stb. Ettől több nem kell, hogy rendesen körbejárj egy kávét.Annak ez nem lesz opció, aki el akar készíteni minden nap 3 duplát magának, meg esetleg a párjának is. Csak szerettem volna más megvilágításba helyezni ezt a Tiborcz VIP tagság dolgot,
mert igen távol vagyom ettől a világtól és mélységésen el is ítélem a munkásságukat és ahol csak lehet és lehetőség van ikszelni, ott ezt meg is tesszük a feleségemmel, hogy a gyeremekeimnek már ne ebben a posztszovjet fosban kelljen felnőniük. -
RetepNyaraB
veterán
válasz
vicces1 #139355 üzenetére
+1
Nekem nagyon kezd felértékelődni az otthoni pörkölés ideája. Persze a zöld is drága és drágul, de úgy látom vannak tételek relatíve olcsón, melyből megoldható sok minden házilag, ami valamiért nagyüzemben talán a macera miatt nem éri meg (..?). Itt azért 10k alatt lehet maradni és adott tételből filtertől presszóig kísérletezhetsz. Nem, nyilván nem lesz olyan, mint... (kinek mi). De ahogy egy hario switch is lehozza 80%-ban a végletekig szöszölt V60-at, úgy igaznak látom ezt az otthoni sütögetésre.
Arra a kis időre, ami még a világból hátravan
-
vicces1
aktív tag
válasz
Toobee #139353 üzenetére
Luxus ár lett a specialty kávé, de gyakorlatilag a bolti hulladék is, 2 éve kezdődött, ide jutottunk.
Még mindig ugyanazt szeretjük, (szeretnénk) 12-14k/kg belefért, én is Hasbeant iszogattam sokszor, de a 18-22k meg nem igen fér be, vagy csak ünnepnapon, arról nem beszélve amiket Te és a szűkebb kör fogyaszt 30-40ezres cofikat.
Tudom legyen több zsé mindenkinek, jah.meg aztán vannak prioritások. A mai magyar átlagjövedelmekbe sem fér bele havi 30-40-50ezres kávélocspocs egy családba.
De örülök akinek igen. Irigykedem, de tényleg örülök, hogy megosztod a tapasztalataid szakmai és szubjektív benyomásaid, meg a többi kb. 3-4 hasonló HC topicsrácnak is.Én kvázi azon se mosolygok pl. főleg nem jót, ha látok egy nyugdíjast a boltba aki nehezen tud dönteni Paloma meg Bravos között.
Kell csinálni egy Unlimited Hardcore Coffee csoportot!
Alapfeltétel: 20k felett. + Tiborcz excusive VIP tagság -
Toobee
veterán
válasz
sz.zs. #139351 üzenetére
Többször felmerült már, Szabi direktben meg is írta, hogy tesztpöri címkeszín nem jelent semmit. Maximum annyit, hogy előtte az a szín volt épp a nyomtatóban.
azon meg mindig jót mosolygok, hogy egy tesztpöri több embert mozgat meg, mint mikor ide valaki berak egy éles terméket, bármely pörkölőtől. Mostanában olyan hardcoreból bestbuy topik érzésem van.
-
Speti69
csendes újonc
válasz
zolnagy #139337 üzenetére
Még esetleg recepten is változtathatsz.
Ha jól emlékszem hosszabb előáztatással nekem is hasonló volt a tapasztalat, mint nálad. 5-8 mpes előáztatással, fel 8-9 barra majd fokozatosan ejtve az egész olyan 25-30mp úgy a mogyoró jött szépen előtérbe, nekem úgy mutatta szebb arcát a kávé. Viszont gyorsan változott bontás után, érdemes fagyóba tenni. -
Megjött a tp. Van 5let, hogy ez mi lehet?
-
_ATi_1
senior tag
Sziasztok,
Vásároltam egy használt Mazzer SJ őrlőt, amivel már két hete próbálkozom, de eddig nem sikerült összehozni egy normális kávét. A kávéfőző egy moddolt GC Classic (PID, OPV, felsőszűrő), 17 grammos LM szűrőkosárral. A babokat mérem őrlés előtt és után is, illetve használok puck screen-t is. A nyitott portafilter alján össze-vissza spriccel a kávé, hiába WDT-zem percekig főzés előtt az őrleményt. Jelenleg egy Kávékalmáros Classic Blend-del próbálkozom.
Az őrlő egy Graef CM702-t váltott, aminek megvoltak az ismert hiányosságai, de össze tudtam vele hozni spriccelésmentes főzetet.
Tudnátok esetleg tippeket adni, hogy merre induljak el? Arra gondoltam, hogy esetleg kopottak lehetnek a Mazzer kései, vagy nincsenek jól beállítva. Ezt meg tudom állapítani valahogy kezdőként? Pár hónapja próbálkozom az eszpresszó főzéssel.
Köszi előre is. -
válasz
Alabástrom #139335 üzenetére
...a különböző ízanyagok más-más arányokban vannak bennük, ezek meg másképp viselkednek. Szerintem semmi nem indokolja a színnel való korrelációt.
Egyébként óvatosan megkockáztatom, hogy a "dark roast" már az olyat jelenti, amin már olajkiválás is megjelenik.
-
zolnagy
őstag
Na én tegnap nyitottam a San Rafaelt, amiről itt többen áradoztak. Nekem egyáltalán nem jött be. Nem tudom, lehet velem van a baj. Ha klasszik mogyorós íz kell, akkor nem ilyet keresek. Ha meg gyümölcsösebb, akkor szintén nem ez. Ez valahogy a kettő keveréke lenne, de mindegyikből a rosszab részt domborítja ki. Még kísérletezek hosszabbra, vagy épp rövidebbre engedéssel, más vízzel, de tapasztalatom szerint egy kávé ha ennyire nem jön be, akkor bármit teszek, sokkal jobb nem lesz. Amúgy robottal készült, próbáltam 64mm SSP HU késsel és K6-al is, de eddig nincs siker. Kb 3 hetes a pörkölés, már jónak kéne lenni. A vele együtt rendelt Bella Vista viszont bejön.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #139335 üzenetére
...azt hiszem, ez lesz a magyarázat, hogy a világos és a közepes görbe a pour overhez ideális szintet igyekszik mutatni, a sötét a presszóhoz.
Bár ez is sántít, mert a közepes miért zuhan meg hamarabb, mint a sötét... -
Alabástrom
senior tag
válasz
Zen42 #139332 üzenetére
Köszi. Egyrészt pörköléslaikusként érthetetlen, hogy a közepes pörk ennyire más utakon jár (józan paraszti ésszel a világos és a setét közé illene befészkelnie magát), másrészt viszont a kép megválaszolta a dilemmámat, egyáltalán nem kell hűtőbe tenni másfél hónapra.
Illetve eddig abban a hitben éltem, hogy minél világosabb a pörk, annál több pihi kell neki, de az ábra szerint a sötétet kell a legtovább pihentetni...
(talán a szerző a világosnál filter elkészítési móddal gondolt, a sötétnél meg presszóval, és presszózni gázabb a gáz...)
-
válasz
Zen42 #139332 üzenetére
https://europeancoffeetrip.com/coffee-freshness-science/
Az idevágó tartalom gépi fordításban:
Fagyasztás
A kávé frissen tartásának jó módja a kávébabok „lefagyasztása”. A pörkölt kávébabok nagyon kevés nedvességet tartalmaznak, így a kávé fagyasztóban való tárolása valójában csak a kávé hűtését jelenti, nem képződik jég, ezért az anyag nem változik a fagyasztás során. A kávé fagyasztóban való tárolása körülbelül 10-szeresére hosszabbítja meg a kávé frissességét. Ez azt jelenti, hogy ha azt mondjuk, hogy egy kávé körülbelül egy hónapig friss, a fagyasztóban tárolva akár egy évig is meghosszabbíthatja a frissességét.
A pörkölt kávé fagyasztásakor néhány dologra érdemes odafigyelni:
A kávét jól záródó zacskókban tárolja, hogy a fagyasztóban lévő más élelmiszerekből származó nedvesség és szag ne vándoroljon át a kávébabokba. Az egyirányú szelepeket le lehet ragasztani, nem fognak működni, ha a zacskó hideg helyre kerül, mert a gázmentesítés folyamata lelassul.
Amikor kiveszi a kávét a fagyasztóból, mindig hagyja, hogy a kávébabok szobahőmérsékletűre melegedjenek. Ha a zacskót kinyitjuk, és a benne lévő kávébabok hidegek, a nedvesség lecsapódik a kávébabokon, és ez a kávébabok gyorsabb öregedését okozhatja. Javasoljuk, hogy egy 250 g-os zacskót legalább 1 órát, egy 500 g-os zacskót pedig legalább 2 órát hagyjon kint a kinyitás előtt. A babok rossz hővezetők, és hosszú időbe telik, amíg felmelegednek - még ha a zacskó kívül már száraz is, a benne lévő babok még mindig hidegek lehetnek!
Translated with DeepL.com (free version) -
Zen42
tag
válasz
Alabástrom #139326 üzenetére
Pontosan nem tudnám megmondani mert nem folyamatosan hűtőszekrényezek. Még az is lehet, hogy nem számít annyit az egész mint amennyit beleképzelek.
Lásd a lenti táblázatot. Nálam max 3-4 hónapig állt már a hűtőben espresso pöri és nem volt okom panaszkodni, de a táblázat alapján simán lehet, hogy fölöslegesen vesződöm vele. -
Zen42
tag
-
verti1
tag
Jövő héten rendelünk mi is. Majd számolj be az érdekesebb tételekről.
-
Toobee
veterán
Havi Kofio kör (négyen álltunk össze, bar nem minden kávé ment ennyi felé). Két Kawa Nestor Lassoval kezdek.
-
gboszi
senior tag
válasz
RetepNyaraB #137524 üzenetére
Sziasztok valakinek elfekvőben egy gaggia nyomás beállításához való kar, vagy csak valami nyomásmérő? Vagy ajánlás valami low budget megoldásra? Csupán arra kell, hogy belőni. Köszi
-
norkov84
tag
válasz
Alabástrom #139326 üzenetére
Számszerű tapasztalatom nincs, de lassít a hűtő is. Én ott szoktam tárolni és onnan veszem ki bontás után a kávét a napi főzésekhez. Az a tapasztalatom, hogy öregszik így is, de olyan max. 2 hétig van nálam így, azalatt nem veszek észre akkora változást, mintha ugyanez szobahőn maradna a fiókban. Simán a 250-es, szelepes zacsiban teszem be, egy simítózáras zacskóba téve pluszban.
-
Alabástrom
senior tag
Ha már ennyire felpörgött megint a pihentetés-hűtés téma:
Van azzal tapasztalat, hogy mennyire lassítja le a pörkölés utáni pihenést a hűtőszekrény? Rendeltem az imént CM Julian & Cleber-t, és egy zacsit vettem ajándékba is, amit majd kb másfél hónap múlva viszek egy barátomnak. Ha hűtőbe teszem (kb 8 fok) egy nagy, légmentesen záró zacskóban, akkor úgy kb mikorra lesz bontható? 4 hetet szoktam várni, mennyire hosszabbítja ezt a hűtő? -
verti1
tag
válasz
kchris78 #139324 üzenetére
Ha fagyasztod akkor fontos, hogy a megfelelő pillanatban tegyed be a fagyóba. Azt az állapotot fogod “rögzíteni” amikor berakod. Ha nem pihent le rendesen, akkor már úgy marad. Ne vegyed ki hosszú időre csak amíg szedsz belőle, utána lehet is őrölni. Én szét szoktam szedni kisebb adagokba, Aventes poharakba. A mézes üveget én feleslegesnek tartom. Illetve a pihentetés után kóstolás után döntöm el, hogy mehet e a fagyóba.
-
kchris78
veterán
Én 18gr porciókra gondoltam... De igaz 250gr tényleg nem vészes. A kérdésem akkor az lenne hogy (mivel sok infó és elleninfó jelent meg itt
), amikor kiveszem a 250gr-t akkor az kinn is marad? Nem baj olyankor a pára-nedvesség ami a fagyasztáskor lecsapódott és megfagyott rajta?
-
-
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB #139313 üzenetére
Arra értettem, hogy nem adagolom szét és fagyasztom le adagonként. Úgy, zacsistól én is szoktam néha mélyhűteni időnként ha valami különösen szuperre bukkanok és betárazok, de az max. néhány alkalom egy évben. A többit, pl. amikor ötletszerű vásárlás, kávénap vagy ajándékozás miatt túl sok halmozódik fel azt télen a spájzba teszem csak (kb 10 fok) nyáron meg a mezei hűtőbe (7 fok)
Sötét blendet én is vettem, tartottam, ugyanazért mint te is, de többé már nem. Az utolsó családtag aki még sötétet fogyasztott, felhagyott a kávézással. Aki pedig fanyalog a kávémra az legközelebb instantot kap, hadd örüljön. -
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #139316 üzenetére
Nekem ne mondd, engem nem zavar....sőt pont azt írom, hogy szerintem tök mind1, hogy mikor adják fel, mert kb 1 héten belül kézben van, és még akkor is várni kell vele min 1 hetet.....
-
verti1
tag
válasz
kchris78 #139312 üzenetére
Arra igen. Írj inkább nekik, ha kicsúsztak a megadott időtartamból. Tény, hogy lassabbak kicsit, de amit leírtak azt tartani szokták. Mire megérkezik hozzád, nem lesz lepihenve még rendesen. 2 hét kell neki minimum. Ha pedig lassan fogy akkor így is, úgy is megdöglik a végére az 1kg. Hacsak nem rakod fagyóba.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Zen42 #139307 üzenetére
Leragasztod a szelepet és puff be. Hol a macera? Mármint lehet persze cizellálni bármeddig, de nem muszáj. Nekem van bent vagy háromféle ferment, meg mindig egy brazil, vagy valami sötétebb blend annak, aki a gondolattól is rosszul van, hogy szpesöltivel mérgezném. :)
kifogyós kv és kajálda:
Kisvasutas pizzázós kellemes hely, valóban. Moszkván a szerelmes levélben van klasszik impresso, a piac oldalán két jó hely is (Bányai, meg feljebb a lis luk, nem emlékszem a nevére). Plusz a piros hülyebolt avx-szel. Meg a Lövőház elején jobbra pincében egy másik nagyon minőségi kvzó, talán Awaken, vagy One Eleven vonalon. Pesten el van látva az ember. Máshol problémásabb, elismerem. Tegnap Kecskeméten koncerteztünk, megint voltam a Babszínházban - az továbbra is rendkívül ajánlott hely.
Off: mióta bohóckodom a pörköléssel is, rengeteg bab van itthon. Nem győzöm meginni
Sz.zs. @ ha legközelebb kisvasutazol, írj rám. Normafán lakunk, itt megy el a sín a kert végében. Bármikor bejöhetsz egy abrakababra, ha épp itthon vagyunk!
Ez amúgy a többi totyiklakóra is érvényes. Legfeljebb kapnak pár gyereket a nyakukba, bosszúból. -
kchris78
veterán
válasz
verti1 #139311 üzenetére
Melyik felére gondolsz? Gondolom CM
. Szerkeszteni már nem tudom, viszont annyi leszűrhető belőle hogy ezzel tervezzen ha rendel onnan. Több más pörkölőből kb másnap postára kerül a rendelés.. (Tudom írják a 2-3 napot de senki sem fog 24 órát írni mert akkor gond van ha túlcsúszik) Pihentetni is kellene de nálam annyira lassan fogy (és ezzel szerintem nem vagyok egyedül) hogy ha ezt tartanám, durván elöregedne mire elfogy.. Amúgy meg OFF-ba raktam
.
-
bluesfan
tag
válasz
kchris78 #139306 üzenetére
Monnyuk én a tesztpörivel is szoktam legalább 2-3 hetet várni, bár volt, hogy bebólintottam és majdnem kiszaladtam kávéból, mire megjött az új.
Nem tisztem védeni a CM-t, de visszaigazolásban írják, hogy 3 munkanap a rendelés feldolgozási ideje és eddigi tapasztalatom alapján ezt tartani szokták. -
Zen42
tag
válasz
Cathfaern #139207 üzenetére
Csak akkor szoktam filterezni - az utóbbi évben inkább french press vagy Aeropress - ha nem boldogulok egy kávéval espresso-ként. Rengeteg alternatív kütyüm volt már és van is de Deep27-em nincs és bevallom őszintén (egyelőre) nem is vágyom rá. A V60 is azért porosodik a polcon mert sosem tudtam igazán olyan szintre emelni a dolgot amit elvártam tőle. Gondolom kellett volna egy kifejezetten filteres őrlő is és nem akartam elmenni abba az irányba. Már így is túlterpeszkedtem a konyhában a nejem szerint.
-
vendingo
veterán
válasz
kchris78 #139306 üzenetére
Ugyan kiakadva nem vagyok, de én is korábbra vártam a csomagot. Nekem sincs tartalékom, szerencsére közben 2x is elutaztam, így pont kitart a kávé. Ha otthon lennék, már mehettem volna 4-5 ezer forintos negyedkilósért a helyi kávézóba.
Részben én is hibás vagyok, mert kifogyás előtt 2-3 héttel szoktam rendelni, de most az utolsó pillanatra hagytam.
Ez ilyen, amúgy se jó friss pörit inni. -
Zen42
tag
válasz
Toobee #139205 üzenetére
Értem. Én kevés extra kivételtől eltekintve leszoktam a fagyóról mert túl sok macera volt.
A másnap állítani kell dolgot úgy értem, hogy felbontáskor van egy íze/illata a kávénak ami másnap már nem jön vagy megváltozik kissé, ilyesmi. Ha másnap belövöm, utána már a zacsiban lévő összes maradékra jó többnyire. Sokszor belefutok ebbe.
Nem a pangó őrlemény a hibás ha erre gondolsz. Babtartályt nem használok, mindig egy adagot őrlök, akkor is ha többen kávézunk. -
kchris78
veterán
válasz
sz.zs. #139305 üzenetére
Jó ötlet köszönöm! Tavaly tavasszal jártam arra, - eldöntöttem hogy egyedül nem fogok kávézni kvzóban, azt a pénzt kv vásárlásra költöm - de most talán lehet valaki akivel be tudok ülni
. (a pizzát láttam a kv fajtáról nem tudtam)
De most ki vagyok akadva.
Kiakadás ON. CM oké hogy TP, de egy TP-t nem igaz hogy péntektől idáig nem voltak képesek átadni a foxpostnak... Ez legkorábban holnap de rossz esetben még pénteken se ér ide.. VICC. Lehet indokolatlan, de ma reggel már csak 10gr kv maradt, kiegészítettem ősöreg bolti szénnel.. Direkt nem akartam a kiló érkezése előtt még 25dkg-t venni. Kiakadás OFF.
-
Ha valaki Hűvösvölgyben jár, a gyermekvasút épületében üzemelő Kisvasút pihenő abszolút ajánlott hely! Bányai kávé és nápolyi stílusú pizza egy fatüzeléses kemencéből!
-
Skizz
addikt
Koszonom!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Csere-Beszámítás! Gamer Számítógép játékra! I5 14600KF / RTX 3080Ti / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VP278H 27 FHD 60Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE X570 AORUS XTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 14" Dell Latitude laptopok: 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest