- Milyen egeret válasszak?
- Szomjan halunk, míg az AI dolgozik
- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple MacBook
- Mégsem lettek annyira pénztárcabarátok az új Intel CPU-k
- Projektor topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alg
veterán
Ha valakit érdekel, Outnorth-on most vannak Lundhags bakancsok emésztheőbb áron (a listaáras 400-500EUR/pár ~feléért).
Kb. azt kell tudni róluk hogy bélés nélküli "shell" bakancs ami arra van tervezve hogy akár két réteg vastag gyapjózoknival használod. Abszolút top minőség, megfelelő ápolással soha sem megy tönkre, max. a talpat kell cserélni rajta ha elkopik. Magáról a márkáról is csak jó tapasztalatom van, a Fjallraven fölé helyezném simán minőségben.
Én próbából berendeltem egy pár Professional II-t, ha bejön akkor remélhetőleg megvan az "endgame" cucc és nem kell egy jó darabig túrabakancsot vennem. Sajnos nem nagyon lehet ezeket sehol felpróbálni a környéken, főleg nem többfajta típust, így kicsit lutri. -
Rodzser Mór
senior tag
Egyfajta teljesítményméréshez kéne a pontos magasság. Pl egy 100km-es túra során a profiltérkép fűrészfogain 5m diffierencia a végére többszáz méter magasságbeli eltérést eredményez.
A barometrikus csippel rendelkező okosórák sem mérnek pontos magasságot, kiszen a légnyomás is változik szinte folyamatosan egy adott ponton, szeles, viharos időben pláne. De talán ebből van, ami egész pontos, 1-2m-en belüli. De emiatt nem akarok 50e forintot kiadni.
-
Alg
veterán
válasz
Rodzser Mór
üzenetére
Miért ennyire fontos a m-pontos magassági térkép?
Ott van amúgy a 699 az általad linkelten is, csak nem ott ahol a térkép a csúcsot muatatja, hanem kicsit odébb: 47.72278,18.88886
Simán el tudom hinni, hogy az eredeti csúcson az Eötvös menedékház+kilátóterasz építésénél "elkopott" pár méter...
Illetve azt is hogy anno pontatlanul mérték és a valódi legmagasabb pont kicsit odébb van.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Rodzser Mór
üzenetére
Ez.
Van belőle töbfféle méretarányú, de az 1:10.000-es amelyiket érteni szokták alatta, amikor elhangzik a kifejezés.
A MEPAR oldalon úgy emlékszem van EOV réteg is. Regisztrálós, de fizetni nem kell a böngészésért.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Rodzser Mór
üzenetére
Ilyet nem fogsz találni. Legalábbis ingyeneset tutira nem.
Ha pontos magassági értéket akarsz, akkor EOV térképről le tudod olvasni - ahol magassági pontra megadták. És ha hozzáférsz EOV térképhez.
Vagy kimész terepre, és beméred átlagolással. 1000 pont fölött már egész jól közelíti a mérési eredmény a valós magasságot. -
Rodzser Mór
senior tag
Sziasztok!
Tudtok online térképet ajánlani, amin elhelyezhető egy adott pont és ennek a pontnak a magassági értékét kiírja pontosan?
Találtam egy ilyet, hogy
https://www.freemaptools.com/elevation-finder.htm
https://www.freemaptools.com/elevation-finder.htmDe ha rákattintok Dobogókőre, nem 699 m-t (egyesek szerint 700m a csúcsa) ad eredménynek, hanem 694 m-t.
Szóval nekem pontos magassági adatot adó térkép kéne.
-
törölt tag
válasz
forceberg
üzenetére
Ha nincs kitaposott oldalazo nyom, akkor az elso tipussal veszelyes lehet lejonni egy olyan lejton, ami a Tery haz alatt van, 30 fok feletti meredekseg van ott. Bar a legtobb esetben szokott lenni nyom.
Szerk.
Sarokemelese mindkettonek van, minden hotalpnak van, csak ha lefele modban mesz, akkor viselkednek mashogy. -
törölt tag
válasz
forceberg
üzenetére
Hotalpakkal kapcsolatban van egy fontos megjegyzesem:
Alapvetoen 2 fo hotalp tipust lehet kapni, mindkettore TCL-t tudok mondani peldanak, mert azt a markat ismerem viszonylag jol.
Fontos tudni, ehhez, hogy a hotalpaknak altalaban tobb beallitasi modja van, altalanossagban mashogy allitod be, ha felfele mesz (sarokemelese van), es mashogy ha lefele, illetve van amelyiknek van egy koztes modja is, vagy 2 szintu sarokemelese.
Az egyik tipus:
https://www.tsloutdoor.com/en-en/snowshoes/305325345-initialAz ilyen hotalpnal lefele modban nem tud a sarkad a hotalp sikja ala menni, hanem a talp sikjan levo tuskek tudnak a hoba, esetleg jegbe belekapni.
A masik tipus, nekem konkretan ez a modell van:
https://www.tsloutdoor.com/en-en/snowshoes/418438-down-gripItt viszont lefele modban a sarkad bele tud kapni a hoba, firnbe, esetleg jegbe.
Ez hatalmas kulonbseg abban, hogy milyen maximalis meredeksegen tudsz lefele haladni. Elobbivel 15 fok feletti lejto mar problemas lehet, a ho, firn jellegetol fuggen akar veszelyes is. Utobbival meg egesz meredeken le lehet menni. Tapasztalatbol mondom, mert teli hegymaszo tanfolyamon egyes tarsaimnak az elsohoz hasonlo tipusut adott kolcson az oktato, es ahol en meg felesegem a masodik tipussal vigan mentunk lefele, ok ketsegbe esve vegul hagovasra valtottak.
Hangsulyozom, meg a masodik tipussal is meredekebben tudsz felmenni, mint lemenni, ez a hotalpak orok rakfeneje, csak ez az elso tipusnal meg extremebb. Felfele 35-40 fokos firnen is mentunk mar, mikor rosszul valasztottuk meg az utvonalat, hagovas meg persze otthon maradt, es meg lehet csinalni, mert ha jo szogben lepsz, az orra olyan mint a hagovasnak, bele lehet rugni a jegbe is, csak ha rossz szogben van, akkor a muanyag resz miatt nem tud belemenni. Lefele viszont neccesebb, foleg hogy minden hotalpra jellemzo, hogy tul szeles, ezert nem tudsz rendesen oldalazni. Ezert jobb sileccel vagy hagovassal, amikkel lehet oldalazni.
Masreszt az elso tipus viszont mely hoban kevesbe supped, szoval nem arrol van szo, hogy a masodik tipus lenne mindenben az ultimate. De ha magashegysegbe mentek es 15-20 foknal meredekebb lejtok is lehetnek, akkor mindenkeppen a masodikhoz hasonlo tipusu hotalp kell (a berbeadoknak is legtobbszor elso tipusu van), de jo ha van a hatizsakban hagovas is, ha esetleg lefele kellene.
-
Ezek a hótalpak emelkedősebb terepen is jók? Egy Téry túrához érdemes ilyenbe beruházni? Azért az fárasztó, ha a cipő mindig besüpped a hóba, azon ezek segítenek?
Néhánynál hiába írják pl. hogy 120kg, nem tűnik túl nagynak a felülete. -
-
Maximum1
őstag
MT nem mertem venni, ezektől a mid cipőktől mindig fáj a bokacsontom.
Hóban ha le van előtted taposva akkor használható, megoldja a talpa, a meredeket is.
A képen alig van hó, mert a nap leolvasztotta a csúcsot, mélyebben árnyékos oldalon volt rendesen, de nem jött zavarba. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Maximum1
üzenetére
Nyáron okés, de télre? Meg vannak olyan túraösvények, ahová nem merném felhúzni, annyira sziklás, kőfolyásos. Mondjuk ha olyan terepre megyek, arra lehet tartani egy traktor Vibramost is, amúgy is alap a legalább 4-5 túracipő
. Télen talán elég lehet egy Gel-Trabuco MT GTX, bár nem vagyok biztos benne, túl rövid a szára. Egyelőre valszeg betárazok Haglöfs bakancsból, ha találok jó áron valamilyent, aztán ha tönkremennek és tényleg elengedi a márka az AHAR-t, majd akkor visszatérek a témára. -
Maximum1
őstag
Túracipőnek Trabuco 13 , lehet felétek kevés lenne, de itthon mindenre is elég.
-
Alg
veterán
Ha jól tudom a Haglöfs az Asics tulajdonában van
Kb. 2 éve már nem
Szóval lehet lassan kifutnak az asics licenszelt fejlesztések... pl. pont a magas kopásállóságú AHAR talp (ugyanez a gumi van a Novablast futócipőmön, tényleg alig kopik de cserébe vizes aszfalton csúszik mint a veszedelem)
Amúgy most már a Gore-tex is kínál teflon mentes ePE membránt, sok márka át is állt rá. -
jjeahh
nagyúr
Ez van nekem és így már agyalok egy Skután is vagy ilyenen a régi mellé, hogy legyen valami súlyosabb is tőlük, ami bírja a nehezebb terepet. Remélem az összes cipőjükön ilyen jó a sajátmárkás talp, mert ha igen, Vibrammal vétek Haglöfs cipőt venni.
Ha jól tudom a Haglöfs az Asics tulajdonában van, van arról valakinek tapasztalata, hogy az Asics terepfutó cipők talpa is így van-e megoldva? Mármint saroknál keményebb anyag, az orra felé haladva puhább.
-
jjeahh
nagyúr
Néhány Lowa, Meindl, Hanwag, Merrell, Dachstein, Icepeak, Aku, Mammut, Salomon, Keen, Scarpa és tudja a franc még milyen márkájú bakancs után azt hiszem meg van az új top favoritom: Haglöfs. Így, talán minimum 650, max 750km-t beletaposva már elmondhatom, hogy van hosszú távú tapasztalatom vele... még ma is leszakad a pofám tőle és ennek egyetlen egy oka van: rengeted tervezés, teszt, mérnöki munka eredménye, nem csak egy beszállítóktól beszerzett "alkatrészekből" összelegózott túlhypeolt cucc
. Minden apró részletéről ordít az átgondoltság, a tapasztalat. Nekem egy agyonkönnyített modell van, kb. feleannyit nyom a mérlegen, mint az AKU Slope cipőm, mégis sokkal tartósabb. Ilyen ötletek miatt rajongok érte és ezek miatt annyira tartós, mint pl:- a grammánia kimaxolása miatt a puha középtalpat nem borítja teljesen a gumi futófelület, ezért hogy a terep ne szaggassa szét az EVA-t vagy mit, kapott egy vékony kőkemény műanyag bevonatot. Sehol máshol nem láttam ilyent
- a talp, mármint a futófelület sarka keményebb anyag, körömmel is érezhetően nehezebb benyomni és az orra fele fokozatosan egyre puhább gumiból van, így az egész talp egyformán kopik
- a membrán teflon mentes környezetbarát saját fejlesztés és szvsz érezhetően jobban működik a gore-texnélEddig az egyetlen problémám vele a súlysporlás miatt túlságosan vékony fűző, ami hajlamos kioldani, de "szerencsére" hosszú és dupla csokorral már stabil. Ja és sziklás-köves terepre azért nem merek menni benne, de nem is arra van kitalálva. Vicces, hogy ennyi kilómétert maga mögött hagyva is többet fog bírni, mint bármelyik Vibram talpas bakancsom. Csak a talpán látszik egy kis kopás, de még bőven van tartalék benne
-
törölt tag
Nekem legjobban a Devold merino alaoltozetek valtak be (bar nem olcsok), van Mammut es Salewa is, azok se rosszak. Felesegemnek a Devold es az Icebreaker valt be legjobban, viszont Decathlonosnal es Zulu-nal (4camping sajat markas) tapasztalta, hogy hiaba hasonlo az osszeteteluk (muszal + meriono keverekek), megis rosszabb tulajdonsaigaik vannak, szoval lehet hogy a gyapju minosege elter.
Mondjuk en csak hegyi es erdei sportokhoz hasznalok ilyeneket, munkaba bringazok, de ott is inkabb a sima polo+pulover meg farmer van rajtam.
-
jjeahh
nagyúr
Én sorban kipróbáltam a Wedze, Van Rysel, Kipsta aláöltözőket, Wedze-ből némelyik elmegy, de gyakran nagyon rosszak, még azonos modellen belül is nagy a minőségi szórás. Van Rysel okés volt, de túl hosszú és hamar kibolyhosodott az anyaga. Kipsta vált be a legjobban, de azokkal meg az a bajom, hogy nem a bolyhos fajták, hanem poliamid, nekem a bolyhos polieszterek jobban beváltak. Pepcoban is érdemes szétnézni, mert a poliamid Bekkin zoknijaik és aláöltözőik gyakran jobb minőségűek, mint a decathlonosak. Én végül váltottam Odlo aláöltözőkre, drágább, de jobb is. Beszereztem anno pár Icebreaker merinot is, de nekem a merinói gyapjú sem vált be. Voltak kisebb kitéréseim még, Stormberg stb, de végül mindíg az Odlónál kötök ki... a teljes árukat azok sem érik meg szerintem, de akciósan, pl bestsecretről megéri. Első blikkre semmi extra, aztán hosszú távon rájöttem, hogy az egyetlen aláöltözők, amik eddig nálam tökéletesen tették a dolgukat. Ha kell melegen tartanak, ha kell, szellőznek, ha beleizzadok azonnal száradnak, nem büdösödnek, az egyetlen bajom velül általában, hogy az ujjuk nem ér le csukló alá, nincs rajtuk hüvelykujjnak kivágás. Ha szigorúan Decathlon, akkor én a Kipsta aláöltözők között nézelődnék. Decathlonos zokniból nekem csak merinói gyapjú Wedze van, mással nincs tapasztalatom.
-
flash-
veterán
Sziasztok !
Decathlonból Tudnátok ajánlani valami meleg aláöltöző felsőt,meleg pulcsit, esetleg olyan zoknit ami kevésbé nedvesedik be a hóban?
Munkábajáráshoz keresnék ilyesmit,most ma útbaesik a decathlon azért gondoltam megnézném.
Köszi előre is -
Sinu
senior tag
válasz
Drótszamár
üzenetére
Nem jó, mert csak -10 °C-ig mér hőmérsékletet.
Ez jobb, -30 °C-ig jó
Lehet veszek egy ilyet Téryre
Viszont a hágóvasat nem tudják küldeni időben, másikat kell keresnem
Pedig nagyon a Grivel Air Tech New Matic Evo-t szerettem volna, de hát a kényszer nagy úr
-
Drótszamár
őstag
Ez fele annyi, igaz nem blutooth-os, tehát csak 1 kezed fagy le használat közben: https://www.conrad.hu/hu/p/szelmero-legsebessegmero-anemometer-homero-funkcioval-0-1-30-m-s-ig-basetech-bs-10an-1499801.html
-
Sinu
senior tag
válasz
forceberg
üzenetére
Dehogynem, felmentünk. Onnan vezet át az út a gerincen a Smrek-re. A 4. fénykép a 2 csúcs közötti szakaszon készült.
Egy ilyen Veriga hómacska volt rajtam.#4912 Orgi & #4913 Hi!King
Egyébként is tervezünk olyan helyekre menni ahol kelleni fog, úgyhogy megvettem inkább most, legalább ismerkedek vele.
Illetve jobb szeretem túl biztosítani magamat, vár haza a családom
#4911t72 killer
Én egy ilyesmi, hátizsák pántra rögzíthetőt használok, de nem gimballal. Osmo Action 3 van rajta
-
törölt tag
Sok utvonalon elvileg eleg lenne a homacska a meredekseg miatt, Tery haz is ilyen, csakhogy ha kicsit is tapados a ho, akkor a homacska hogolyosodik, es semmit nem er, mig a normalisabb hagovasakra nem tapad a ho. Persze ha mar annyira kitapostak, hogy oldalazo osveny van megkemenyedett hoval, akkor kenyelmesen kozlekedsz homacskaval a Tery haz fele is. Mondjuk en lattam pont arrafele 30 fos vezetett magyar csoportot, ahogy a vezetojuk mar reg lent ult valahol a kocsmaban, ok meg homacskaval szerencsetlenkedtek lefele annak nem megfelelo viszonyokban, volt amelyik vegul gatyafeken jott le, szerencsere azon a szakaszon mar nem volt veszelyes a kicsuszas.
-
Orgi
addikt
Én sok éve rendszeresen járok a Térybe és a Hosszú-taviba is többször télen, megnyugtató a hágóvas de én mindig elégnek találtam eddig a hómacskát oda... főleg a Térybe ugye járnak a serpák is és amúgy is sokan mennek fel, szóval ha nem reggel 6-kor indulsz, már mindig ki lesz taposva az út és azért egyik sem egy bármiféle technikát megkövetelő út. De kipróbálni tökéletes lesz az új szerzeményt.
-
t72killer
titán
Sziasztok, használ valaki hátizsák szíjára rögzítve gimbalt+akciókamerát? Valami ilyesmin gondolkodom, ennél kicsit kényelmesebb kivitelben:

-
-
Sinu
senior tag
Bár most nem kell messzire menni, hogy havat lásson az ember, mi azért kirándultunk egyet a Baranecen vasárnap.
Szép, napsütéses idő volt, de a csúcshoz közeledve, 1800 métertől már megérkezett a szél, és igencsak megtépázta a jókedvünket. A Smrek-re menet pedig gyakorlatilag lenullázta a csapatot...
A Zsári menedékház káposztalevese mentett meg minket
Hómacska 1900-ig oké volt, utána már kellett volna a hágóvas, főleg a gerincre.
Rendeltem egy Grivel Air Tech New Matic Evo-t, mert jövő hét pénteken megyünk a Téry házhoz, nem szeretnék ott is csúszkálni. Illetve rendeltem egy Glovii fűthető kesztyűt, mert a Decathlonos kis melegítő párna nekem nem sokat segített.(Nincs köztetek olyan, aki esetleg szeretne szél és hőmérséklet mérő eszközt rendelni?
Ezzel szemezek, és ha kettőt rendelünk akkor lejön belőle 15%, így kb 25000 forint lenne darabja. Hazánkb nem szállítanak, de UK-be igen, bátyám ott él és elég sűrűn jár haza.)
Kevés képet tudtam készíteni mert csontig fagytak az ujjaim, de azért ide teszek néhányat:
-
Orgi
addikt
Szerintem elég megtévesztó az Országos Kék elnevezés, de végül is az volt az első, szóval nem tudhatták akkor, hogy utána még lesz kettő és már fura lenne átnevezni, pedig gyakorlatilag a Balaton vonalától délre sehol se megy le... kezdd nyugodtan az Alföldivel, aztán ahogy elkapja az embert a hangulat, a pecsét gyűjtögetés meg az egész, utána már abba se akarja hagyni
És a 3 kék után van két hosszabb piros is amúgy, külön füzettel. -
Victoryus
addikt
Vigyázó és a Havasrekettyei vízesés. Végre egy kis hó!
-
és 0519:
köszi szépen.
Alföldön élek igen, ezért ezzel gondoltam kezdeni. Valóban így logikus hogy ezért van 3 füzet. Egyáltalán nem néztem utána, ezért a nem tudásból eredően írtam összevissza. Azt hittem hogy az "Országos" az a minden-egyben, és vannak részek, de így már világos hogy melyik melyik. Az gondolom nem gond, ha nem sorrendben csinálom meg őket.
-
Sinu
senior tag
-
Orgi
addikt
Én mindhármat megcsináltam, így OKK teljesítő is lettem. Ez három egymásba érő, teljesen független túra, azért is van 3 füzet. A 3 együtt adja ki az Országos Kék Kört. Teljesen mindegy, melyikkel kezded, én olyat is ismerek aki egyszerre csinál kettőt. Az Alföldi több szempontból a legnehezebb a 3 közül, pl van pár monotonabb része (Szeged környékén, a gátas részek Gemencnél), de egyáltalán nem unalmas. Magasan itt van a legtöbb állat pl (nyulak, őzek), a legtöbb folyó és meglepően szép részei vannak, de tény, hogy magasságokat nem fogsz látni. Én harmadiknak csináltam meg, ha az Alföldön élsz, talán akkor kezd ezzel, amúgy szerintem a sima OKT-val érdemes inkább. Aki csinálja, az tudja, hogy ez nem csak a tájról szól, hanem a vidékről, a falvakról is, én pl minden kis faluban bemegyek a kocsmába és beszélgetek is.
-
Ide ki tervez menni jövőre?

-
Legyetek már segítségemre légyszi egy nagyon amatőr kérdésben.
Látom a Decathlon webáruházban a Kéktúra igazolófüzeteket. Van az országos, az alföldi és a Rockenbauer. Most akarnék kezdeni, és először az alföldit gondoltam kipróbálni. Miért vegyem az alföldit és ne az országost (az igazolófüzetre gondolok)? Az országos bővebb, ugye? Vagy van más különbség amit nem veszek figyelembe? -
Sinu
senior tag
Baranyecre megyünk január 3-án, ahogy nézem a téli túrákon arrafelé mindenkin hágóvas van. Nekem az sajnos még nincs, csak egy jobb fajta hómacs. Járt közületek ott mostanában valaki? Milyen körülmények vannak?
-

Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült felérnetek. Vissza kell mennetek!
3000m-t már komolyan kell venni, mint magasságot, főleg, ha tengerszintről indul az ember. Mi kb. 400m-es szálláson voltunk.Már a 7-esre is kell foglalni? Nekünk sem lett egyszerű, de mi nem a teljes túrát terveztük, hanem felvonóval. Felvonó fel, kráter, el a Pico Viejohoz, majd vissza a felvonóhoz, amivel le. Szombat reggel az első időpontra volt felvonóra jegyünk, retúr. + volt foglalásunk a kráterhez is aznapra. Mint kideült, a retúr jegy nem jó, mert azzal egy órán belül le kell jönni, tehát az eredeti túra borult. Viszont a szél miatt aznap a felvonó nem is közlekedett, így buktuk a full tervet. A jegyeket visszatérítették. Ekkor találtam jegyeket kedd du., de csak felfelé, így megvettem, hogy akkor az lesz a terv, hogy felvonó fel, majd túra gyalog le a 7-esen. Kedd du. a 7-es útnál lévő parkolóban leraktuk a kocsit, hogy majd elmegyünk busszal a felvonóhoz. Persze nem jött a busz! Gyorsan akkor kocsival át a felvonóhoz, rohanva elértük, de majdnem a kapun belül parkoltam le, amit éjjelre reggel 8-ig lezárnak... Szóval felvonó fel, kérdezték már lent, hogy hogy jövünk le. Mondtam a 7-es úton. Kérdezték, hogy van-e nálunk ruha és víz? Volt, ami kell. Még azt is kérdezték, hogy ugye a sorompón kívül álltunk meg, szerencsére igen. Felmentünk a felvonóval, a kráterhez vezető útnál ott a kapu őrrel. Gondoltam nem veszíthetünk semmit, így mondtam az őrnek, hogy szombatra volt belépőnk, de a szél miatt lezárták a hegyet, így most kedden felmehetünk-e? Bement az irodába, kijött egy másik taggal, neki is elmondtam, hogy mi van, ekkor kérték az engedélyt, amit nagy nehezen megtaláltam, rendesek voltak, mert felengedtek. Hurrá! Elkezdtünk felmenni, nem voltunk túl fáradtak, de volt már bennünk aznap egy könnyebb túra. Hamar felértünk, csak 170m szint fel, de... Már felfelé menet jött a mámorító piahatás... Kb. mintha 10-15 percenként bevertem volna egy tüskét, ez volt a magassági tünet. Mire lejöttünk a felvonó tetejéhez, az őrök már lementek az utolsó felvonóval. Elindultunk onnan is lefelé a 7-esen, kb. 3400 körülre fokozatosan kimentek belőlem a "virtuális felesek". Ekkor már sötétedett, de egy parádés naplementét sikerült kifogni. Még a Teide árnyékát is láttuk.
A külső kráter:
Alto de Guajara:
A Teide árnyéka:
Ez Masca felől, lencsefelhők a Teide felett:
-
Sinu
senior tag
Teide beszámoló
Bő másfél hónappal ezelőtt jött az ötlet, hogy fel kellene menni a Pico del Teidére. Meg is vettük a repjegyeket, 66k volt fejenként, ebben benne volt egy 20 kilós bőrönd is hármunkra, oda-vissza. Pár nappal később foglaltunk időpontot a mászáshoz a PNT07 és PNT10-es útvonalakra, péntek és szombat hajnalra is (ennek később még lesz jelentősége). A történet nagyjából eddig volt szép és jó

Az induláshoz közeledve, napról napra romlott a várható időjárás. A repjegyek vásárlásakor az előrejelzés ez volt: 3000m felett kb 10 km/h szél és 0 fok körüli hőérzet, ez így tökéletes lett volna. Mire landoltunk múlt csütörtök délelőtt, már így nézett ki a szombati időjárás: 90-95 km/h szél és -18 -20 fok... Így hát a szombatot el kellett engedni, de egyébként is lezárták a hegyet a vihar miatt péntek délután egytől kezdődően. Így maradt a péntek, ahol nem sokkal ugyan, de valamivel kedvezőbb feltételek vártak ránk: 80 km/h és -12 -18 közötti hőérzet.
Végül péntek hajnal 1-kor, 4 főre kiegészülve (még a budapesti reptéren becsatlakozott hozzánk egy lány) elindultunk a parkolóból, ~2300 méteres magasságból. Rettentő szél volt már itt is, de különösebb hideget nem tapasztaltunk, nagyon jó tempóban baktattunk felfele, egészen ~2600 méteres magasságig, ahol is megállásra kényszerített az őrbódéból kilépő parkőr.
Első dolga volt zseblámpával végig pásztázni mind a négyünket, csekkolta a felszerelést. Utána megkérdezte, hogy mi van a hátizsákokban, felsoroltuk neki mi minden jósággal készültünk, közben helyeslően bólogatott. Ez után jött az engedély ellenőrzés. A csúcsra való feljutáshoz (ha nem felvonóval mész) legalább 2 engedély szükséges. Egy az alsó, és egy a felső szakaszra. Az alsó szakasz a felvonó felső állomásáig tart, a felső szakasz pedig onnan a csúcsig. Hármunknak volt is engedélye, viszont a reptéren csatlakozó útitársunknak nem, mert azt olvasta az interneteken, hogy nem kell, nem szokták ellenőrizni. Ami egyébként még lehet, hogy igaz is, ha nem ilyen pokoli az időjárás. Mindenesetre aznap ott volt az őr, és igencsak komolyan vette a munkáját (szerencsére). Innen hárman folytattuk az utat, továbbra is nagyon jó tempóval. Emlékszem itt még vidáman azt beszélgettük a srácokkal, hogy ha ilyen tempóban haladunk akkor nem fogjuk látni a napfelkeltét a csúcsról, mert addigra már leérünk
Viszont az időjárás, a magasság és a kialvatlanság közbeszólt. ~2800m körül mindkettő társam hányingerre, erős fejfájásra panaszkodott. Ezeket kezelni tudtuk egy kis pihenővel, fájdalomcsillapítóval. Én megúsztam egy enyhe fejfájással. ~3000 méternél pedig elkezdtek a végtagjaik átfagyni. Itt már olyan párás volt a levegő, hogy a botjainkra, ruháinkra is elkezdett ráfagyni a nedvesség.
Következő cél a 3250 méteren lévő menedékház volt. Azt tudtuk, hogy felújítás miatt zárva lesz, de azt reméltük, hogy a fal tövében egy kis nyugalomra lelünk, fel tudjuk venni a pehely kabátokat, meg tudunk pihenni egy negyed órára, enni tudunk valamit és újult erővel tovább indulhatunk. Viszont hajnalok hajnalán, kijött a házból egy srác, a tomboló vihar kellős közepén, álmos szemekkel, egy szál pólóban és alsógatyában, majd közölte, hogy húzzunk el onnan. Mondtuk neki, hogy nem akarunk bemenni, csak a fal tövében szeretnénk pihenni egy negyed órát. Nem volt jófej, azt mondta vagy menjünk fel, vagy le, de ott nem maradhatunk. Az átöltözést végül egy közeli szikla tövében megejtettük, és pár falatot is tudtunk enni. Ekkor már a pehelykabát mellett előkerültek az alsókesztyűk is, mert az ujjaink igencsak fáztak. Tovább indultunk a következő mérföldkőig, ami a 3550 méteren lévő felső állomás. De eddig már sajnos nem jutottunk el. Valahol 3470 méter környékén, a srácoknak már teljesen átfagytak a végtagjaik, a fejfájás és hányinger sem enyhült. Én mentem volna tovább, jó formában voltam, de előre megbeszéltük, hogy senki nem maradhat egyedül. Egyébként így utólag azt érzem, hogy az utolsó 200 méteres kaptatón én is elfogytam volna, de ezt már sosem tudom meg :) A lefele vezető úton találkoztunk 4-5 csoporttal, mindenkinek elmondtuk, hogy milyen körülmények vannak odafenn, látták a fagyott ruháinkat is, de mindenki folytatta útját. Remélem senkinek nem esett baja (voltak nálunk sokkal rosszabbul öltözöttek is). És végül egy kis napfelkelte is jutott a szemünknek, bár nem a csúcsról szemléltük ahogy terveztük, de így is csodás volt
Mikor visszaértünk az őrbódéhoz a parkőr épp 2 lengyel komát és egy másik 4 fős csoportot küldött vissza, másnapra volt csak engedélyük így pórul jártak szegények. Az őr egyébként nagyon rendes volt velünk, már egy fél órája elhagytuk a bódét mikor utolért minket a pickuppal, igyekezett lefele az őrségváltás miatt. Megkérdeztük, hogy levinne-e minket amire először nemet mondott, tovább hajtott, de utána olyan széllökések jöttek amiket az autó is igencsak megérzett, így hát végül megkegyelmezett nekünk és visszatolatott értünk, így az utolsó szakaszt a platón utazva tettük meg

Távolság: 15.22 km
Idő: 7:12
Emelkedő: 1144 mÉjszaka nem igazán volt alkalmam és lehetőségem fényképezni, így hát fogadjatok néhányat a hajnali és reggeli képek közül :)

-
Sziasztok, az instant túrák kapcsán (érintve a teljesítménytúrákat is) egy pár perc alatt kitölthető felmérés. Már kb. 70 válasz érkezett, hamarosan megszületik belőle majd az elemzés, statisztika is. Ha érdekel az instant túra / teljesítménytúra témakör, köszönöm ha kitöltöd
-
törölt tag
En mondjuk Budapestrol a Tatra fele elsosorban mindig az Ipolysag-Zolyom-Besztercebanya, aztan Donovalyn vagy Certovica-n at utvonalat preferaltam elsosorban, mert a Muranyon keresztuli majdnem mindig problemas volt, papiron rovidebb, elvileg van hogy idoben is, attol fuggoen pontosan mi a celpont, de majdnem mindig belefutottam a szerpentinen egy lassu jarmube, pl. faszallitoba, teherautoba, emellett sotetben hazafele a vadveszelyes idoszakban necces, valamennyire persze az ipolysagi is, igy parszor Kassa-Miskolc fele mentunk haza, de az meg joval hosszabb tavban.
Ellenben egyszer voltunk a Muranyi-fennsikon is turazni, az is jo moka volt, meg a Kiraly-hegyen is voltunk parszor, egyszer egy napon Kiraly-hegy + Velky Sokol, es akkor nyilvan Murany fele mentunk.
-
Orgi
addikt
válasz
Viperator
üzenetére
Helló!
Én tegnap késő este értem haza, igaz én a szlovák részből jöttem, Poprádon át. Mivel nincsen országos magyar matricám, általában a határt Somoskőnél lépem át és Tiszolc (Telgárt/Murán) felé megyek, hegyi utakon. Na most ha aktív havazás van, ezt jó szívvel nem tudom ajánlani, azért itt el lehet akadni és én pl nem vagyok profi hólánc-felszerelő sem. Most éppen hó nem volt az úton, de senkinek sem ajánlom estefelé ezt az utat ebben a ködös időben, 3 helyen is volt nulla látótávolság, csak egy fehér falat láttál kb magad előtt, míg az út egyik része néhol szakadék. Persze ha nem késő délután indulsz haza, ez nem gond és igazából ezeket az utakat nem tudod kikerülni teljesen (66-os vagy 72-es pl). Amúgy normál időben ezek tök élvezetes hegyi utak. Szóval én úgy általánosságban azt mondanám, hogy ha szar az idő, Kassa felé érdemesebb menni magyar és szlovák autópálya matricával és lehetőleg még világosban. Ha jó az idő, akkor a hegyi utak sokkal élvezetesebbek vezetés szempontjából.
(ui: 2-3 havonta járok a Tátrába több éve) -
Pá
addikt
válasz
Viperator
üzenetére
Ne bonyolitsd túl, menj amerre Waze küld és kész.
Általában nincs gond az utakkal/forgalommal Szlovákiában, max út munkálatokba futhatsz bele, ahol le van zárva a fél úttest, de azért is jó a Waze, mert ezekkel eleve kalkulál.Tipp: ha szereted a várakat, erdemes megállni Árvavàraljàn megnézni Árva váràt.
-
Sziasztok!
Melyik útvonalon érdemes menni Zakopane-be? (Győr, Budapest indulási pont. Győrben élek) Nem ismerem a szlovák utakat. Ahogy nézem, hogy a két hegy között (fenn északon) is van út, de nem tudom, hogy milyen.
Előre is köszönöm a választ!
Üdv!
-
Sziasztok, a tavasszal már emlegetett Szív Trailről a Turista Magazin legújabb (december - januári) számában is megjelent egy részletes, 6 oldalas (!), fotókkal gazdagon illusztrált cikk
Instagram
Egyúttal örömmel jelentem hogy február közepén teljesítménytúraként is megrendezzük a maratoni és félmaratoni távot, várunk mindenkit szeretettel
-
evilskati
aktív tag
válasz
Rendo84
üzenetére
Szia!
Ha adventi vásár a cél, akkor a környező fővárosok, illetve Krakkó, Boroszló - bár utóbbiakra több éjszakára érdemes szerintem.
Ha olyan helyre vágysz ahol kevesebb ember van, akkor Mariazell.Ausztriai városokat érdemes megnézni, hogy hol mi a program, Graz, Salzburg. Ilyenkor sok helyen van Krampuslauf, ami esetleg érdekes lehet.
-
Rendo84
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani ilyen karácsonyi városnézős kirándulásos jellegű uticélt 2 éjszakára Ausztria, Szlovénia, Horvátországban, hová érdemes ebben az időszakban elmenni?
-
J.C.G.
aktív tag
Már nyáron is lehetnek hidegek az éjszakák azon a magasságon. Én augusztus végén voltam Olaszországban 2000m felett vadkempingeztünk és a hőmérséklet 0 fok körül lehetett éjszaka. Keresd az akciókat! [Ezt a matracot] 40 ezerért vettem és alulról nem fáztam. [A hálózsák] volt határeset, de pehelykabátot felvéve már jól aludtam. Egy problémám volt, de az eléggé zavaró! Nehéz sík terepet találni és állandóan lecsúsztam a matracról. Próba nélkül vittem el ezt a rendszert, így csak ott derült ki, de nem hiszem, hogy lejtős terepen próbáltam volna. Sátorból lehet Naturehike cloud 2 prot venném.
-
Alg
veterán
Ilyennel nincs tapasztalatom, de odafent azért tud zord lenni az időjárás... talán valami kicsikönnyű "koporsó" sátrat néznék, azokból meg lehet úszni olcsóbban is, de ha kint esik halál szívás lesz összepakolni a cuccokat odabent. Haver jött ilyennel West Highland Way-re, nagyon utálta, pedig nem olcsó, márkás darab, de semmi hely nincs belül. Matracból be sem fér a szélesebbik verzió, nem tudom mit szívott aki ezt 2 személyesnek volt képes elnevezni
(talán még mindig eladó, durván ár alatt).
A hálózsák nehezebb történet, ott azért kell egy melegebb verzió, az meg vagy drága lesz vagy nehéz, még jó esetben is. Kb. egy -5fok körüli komfortosat néznék. Plusz egy jó fefújós matrac, az van mondjuk 100EUR körül. -
Alg
veterán
Megérkezett, első benyomás:
A hab a talpán kimondottan kemény, nem olyan mint a futócipők puha középtalpa, egyáltalán nem süppedős érzés.
Kicsit merev az egész cucc, alig tudtam belőle kirángatni a keménypapír tömést - ez talán javul ha "betörik" kicsit.
Elsőre kicsinek tűnt, de nem, hosszra pont jó, viszont mintha szűkebb lenne elől mint a Salewa - ez lehet akár dealbreaker is, vékony zoknival még ok, de vastagabbal már lehet hogy kevés lesz a hely, van rá esély hogy emiatt fogom visszaküldeni. Adok neki egy városi sétát vastagabb zoknival.
A quicklock vagy hogyhívják fúző megoldás elsőre nem jött be, szokni kell - szerintem amúgy felesleges is.
46-os méretben 620g/db, a Salewa-m (MTN Trainer Lite GTX) most 606g, pár gramm hiányzik már a talpáról szóval szinte pont egál. -
törölt tag
Nekem van egy ehhez hasonló hágóvasam, szerintem nem pontosan ugyanez, mert egy ideig volt Caiman 2 is, és nekem az van. Problémám egyszer volt, és először azt hittem a hágóvas hibája, hogy vegyes, havas-jeges-köves terepen (Wildspitze csúcsközelben) lejött rólam valahogy úgy, hogy kifordult róla az összekötő vas. Később felvettem keményebb talpú bakancsra, és rájöttem, hogy ez azzal nem fordulhatott volna elő, ugyanis nem jó ha nagyon hajlik a bakanca talpa, amire a hágóvast húzzuk, főleg bonyolultabb terepen.
Ezzel együtt van egy Petzl Vasak-om (hátsó kosaram nincs hozzá, automata és félautomata módban tudom használni, de lehet kapni teljesen kötözősen is, mert ebben az értelemben moduláris), ami jobb ha összevetem a kettőt, de drágább is,
Ami fontos, hogy mielőtt választasz, próbáld fel a bakancsodra, főleg nagy lábméret + széles talp kombó tud necces lenni, mert a hegymászó bakancsok jellemzően keskenyebv talpúak a túrabakancsoknál, és a legtöbb hágóvas oldalra nem, vagy csak korlátozottan állítható. Anno a Caiman 2-t épp azért választottam, merr ráment a bakancsomra, a Vasak arra a bakancsra nem.
Téli magashegyi terepre egyébként bölcs döntés hágóvasat venni, a hómacska még nem kimondottan nehéz útvonalon sem mindig elég, ha tapadós hó van, hógolyót képez, ha nagyon jeges, és meredeken mész fel vagy le, sokszor nem tartanak elég jól a karmai, mert nem elég mereven illeszkednek a tapladhoz, elhajlanak. Orrával mászni meredek jeges-firnes lejtőn meg eleve csak hágóvassal lehet (meg egyes hótalpakkal bizonyow meredekségig).
-
Orgi
addikt
Sziasztok!
Egy egyszerű kötözős hágóvasat szeretnék vásárolni. Rendszeresen túrázom a téli Tátrában, főleg szlovák oldalon. Hómacskával mindegyik téli zárlat alá nem eső úton többször voltam probléma nélkül, de másfelé is mennék később, ezért inkább beszereznék egy hágóvasat is. Mivel legtöbb cuccom Decathlonos és jó tapasztalataim vannak a termékeikkel, ez vállalható, vagy esetleg van hasonló árfekvésben megfontolandó másik termék? Előre is köszi!
[link]ui: B tervem:
[link] -
Alg
veterán
BF a létező legkényelmesebb kempingezős alvós cuccokra:
ZenbivyKód: BETTERTHANBLACKFRIDAY -> 25% mindenre
-
jjeahh
nagyúr
Érdekes, hogy úgy sikerült alacsonyan tartani a súlyát, hogy a középtalpat teljesen leburkolták alul a futófelülettel. Nekem a Haglöfs bakancsommal ez a gondom, csak földútra merek benne kimerészkedni, mert a sziklák szétszednék a helyenként pucér puha középtalpat:

Persze nyilván nem is arra való, ez amolyan városi/könnyű túra hibrid, de benyeltem volna azt a plusz 10g-ot még, ha teljesen leburkolják gumival
. Az ON talpa nálam azért kopott gyorsan, mert a gumi futófelület csak egy vékony bevonatszerű kopóréteg volt a középtalpon, ezen a bakancson lehet már rendes vastag gumi van. -
Alg
veterán
Ebben viszonylag kevés a hab, és van benne egy karbon rockplate.
A GTX membrán is védve van, a legtöbb bakancsnál "meztelenül" az a belső réteg, itt van még egy bélés, "szendvicsben" van a membrán.Nyilván nem egy örökélet kétkilós bőr hegymászóbakancs, de nem is olyat keresek.
Gondolkodtam amúgy valami téli bakin is, de nem megyek annyit és annyira hidegben, hogy kelljen. Azt a pár alkalmat megoldom extra zoknival meg melegítőpárnával.
-
jjeahh
nagyúr
Kíváncsi vagyok a tartósságára, mert nálam a sima ON cipők ott véreztek el, túlságosan eltolták a grammozás irányába és a talpuk nagyon gyorsan elkopott. Ami még nem tetszett, az a rugózás, imbolygás, én szeretem az agyoncsillapított cipőket, de ez inkább csak fárasztott. Ahogy elnézem ez is ki van könnyítve rendesen, a Haglöfs L.I.M Mid Proof Eco bakancsom nehezebb nála, de már így sem merem sziklás terepre felhúzni
. Nekem amúgy az a terv, hogy veszek még egy strapabíróbb 3 évszakos Haglöfs bakit is az ultrakönnyű mellé, mert ez a sajátmárkás talpuk teljesen levett a lábamról. A Vibramnak lenne amit tanulnia tőlük ami a talp anyagkeverékét illeti. -
Alg
veterán
Mivel még max. egy szezont adok a Salewa banakcsnak, lecsaptam most BF akcióban egy ON Cloudalpine GTX-re, 130EUR-ért elég megérős.
Rose Anvil teszt is jókat mondott róla, kíváncsi vagyok.
-
Sinu
senior tag
Dec 21-ig BF van Decathlonban
Találtam pár jó cuccot egész szép akcióval, érdemes körülnézni
-
jjeahh
nagyúr
Írtátok anno, hogy a Save The Duck kabi meleg, de biztos voltam benne, hogy annyira nem lehet meleg, hogy én, az extra fázós túlzásnak érezzem. Márpedig ez történik
. 0, +2 fok körül a legvékonyabb merino aláöltözetemmel okés, amíg a városban sétálgatok, nem sietek és nincs emelkedő. Amint a pulzusom elkezd kúszni felfele, belerohadok. Ezt a merinót úgy kell elképzelni, mint egy sima pamut vékony hosszúujjú póló lenne, semmivel nem melegebb. 4-7 fok körül szerintem már túlzás ez a dzseki... arra kíváncsi vagyok még, hogy felénk amikor beköszönt az igazi tél és hetekig -10 ~ -20 fok köré beáll a hőmérséklet, hogyan kell majd aláöltözni. Ahogy arra is kíváncsi vagyok, hogy túrán, emelkedőn, 170+ pulzussal elviselhető lesz-e. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy egy ilyen dzseki alá felvegyem az igazán meleg Odlo aláöltözőket, esetleg még egy polárt is
. Olyan egyéneknek, akik rétegezés helyett szeretik egy póló+dzseki kombóval átvészelni az enyhe városi telet, nagyon ajánlom. -
Az egész világ tele van természetes és épített állványokkal.

Szóval én már nem szoktam vinni, meg szoktam találni az állvány nélküli nekem megfelelő pontokat. Persze néha az állvány jobb nézőpontot tudna biztosítani, de én elvagyok nélküle. Régebben volt nálam, de nem érte meg cipelni.
Esetleg két db túrabotnak is használható monopod is meggondolandó. -
Alg
veterán
Van itt pár fotós túrázó fórumtárs (forceberg, jjeahh, ...) - ti szoktatok valamilyen tripodot vinni magatokkal?
Az ilyen 1 kiló körüli carbon megoldásokat nézegetem, Coman/Ulanzi Zero X/Y vagy Fotopro X-Aircross 3 Lite (iletve van hirdetve egy használt Gitzo de az már apróról is jóóóóval drágább)Semmi nehéz cucc nem menne rá - OM-5 + 14-150 vagy 12-60 vagy 9mm. Hosszú záridós csillagfotó, liveComp, ilyesmikre.
-
jjeahh
nagyúr
Save The Duck kabik mennyire szakadósak? Ha egy bokor megtámad, túléli az anyaga? Ez a szintetikus pehely cucc alkalmas izzadós túrára? Esetleg Uniqlo Ultralight-ot próbált valaki?
-
Land
veterán
Üdv!
Hobbi túrázó család vagyunk. Eddig egy sima talpú Adidas Superstarban mentünk, de már ideje venni egy olcsóbb, de túrázásra alkalmasabb cipőt.
Decathlont ajánlották nekem, ott fel is tudom próbálni. 20.000 Ft-ig tudtok esetleg jobb opciót a Decathlonnál?
Szigetszentmiklósról mennénk cipőt vásárolni. Köszi! -
jjeahh
nagyúr
AKU Slope betörve
-
-
jjeahh
nagyúr
Lowa, ha jól kitalált modell, akkor high end, "prémium", sokkal jobb, mint amennyivel drágább. Karrimor szerintem inkább Hi-Tec, Trespass, Regatta kategória, a lehető legolcsóbb, de már megvehető túracuccok. A minőségük messze elmarad, de cserébe valóbban olcsóbbak. Szerintem ne korlátozd magad a Lowára, sok jó márka van még. Salewa, Meindl, Mammut, Haglöfs, Dolomite, Kayland, Aku, Garmont, Zamberlan, Montura, Danner, Asolo... de ha ezekből nem találsz jó áron masszív modellt, akkor gyakran csinálnak okés cuccokat ezek az olcsóbb márkák is: Olang, Alpina, nekem bevált a Lomer is, a Lomer cipőm szerintem megeszi reggelire a hasonló Scarpamat, pedig szó szerint fele annyiba kerül.
-
Megnéztem sajna nincs a méretemben vinteden Lowa.
Karrmior-ról mi a vélemény? Vibram-ról jutott eszembe.
Most ha menni kell egy kb 10éves Karrmior bakacsot húzok fel, amit kb 5-6 évig csak telente használtam munkába járni, de már leváltottam és azóta az alkalmi túrákat ebben tudom le.
Egyedüli baja, hogy már ki van tágulva, így nem tart és a minta is eléggé lekopott róla.
Azt néztem, hogy kapni most is hasonló modellt, illetve vannak vibram talpasok is a márkából töredéke áron mint egy Lowa. -
Maximum1
őstag
Bokád edződni fog, ne annak vegyél cipőt, hacsak nem vagy 60 felett.
Én terepfutó cipőben vagyok , hóban veszem fel csak a félmagas/MID/ cipőmet, Alpok,Tátra oda már bőbbakiban megyek.
Terepfutó cipőket lehet kifogni 30 körül is, de a tutit ott is 50 környéke, mondjuk abban már illik futni is.
Személyes kedvencem a trabuco 13.
Ez pl egy jó cipő ennyiért, ami hátránya hogy nem vízálló az meg mostanában kelleni fog.
Ez atom jó csuka és vízálló, kérdés mi a méreted, ha van kuponod még jobb. -
jjeahh
nagyúr
Én nemrég kettőt vettem újan, vintedről, az eredeti ár 15-20 százalékáért
. Amikor megjöttek el sem hittem, egyik a gyári dobozában volt, címkékkel, ahogy kell. Mostanában a túranadrágokat is onnan szereztem be, a Decathlonos belépő Quechua nadrágok áráért, sőt, néha a feléért tök jó Bula-t és Norheim-et kaptam, szerintem ezek használtan is legalább 2-3x többet fognak bírni a Quechuánál és sokkal jobban néznek ki. Ha Vinted nem pálya, Decathon a barátod, esetleg Bestsecreten is gyakran akciózzák a nívósabb márkákat. Nekem Mammut, Lowa, Meindl bevált, de nem olcsók, újabban a Haglöfs a kis kedvencem.#4848Czimby: nemrég volt egy eszmecsere arról, hogy Lowa bakancsot kizárólag Vibram talpal szabad venni! Innox Pro kiesik pl.
-
válasz
Maximum1
üzenetére
Fhúú, hát haver még 25 körül vett a decathlonból, persze nyilván azt már nem kapni.
Árban max ilyen 40 nagyon max 50 amire gondoltam.
Mert még csak pár alkalommal voltam, de sima cipőben az sem volt túl jó a bokámnak...
Viszont ha mégsem marad meg a hobbi akkor nem akarok sokat bukni.
Szóval elsőnek inkább valami olcsóbb, és ha tetszik a dolog akkor veszek valami fullossat.
Ezek közül van ami említésre méltó lehet?
-
Maximum1
őstag
Durva árak vannak, még a dechatlonban is 40-50 ezer egy baki, ami azért fasorban sincs ehhez az ikonikus Lowához ami most akcióban éri az árát, ha megteheted akkor ilyet veszel és problem solved évekig.
Teszt videó, írás, de a neten még több száz található.
Még ez is jóféle, ennek magasabb a szára ha olyat akarsz, viszont ez műanyag nem bőr, könnyebb mint a lowa, de nem lesz olyan tartós. -
Sziasztok!
Szeretnék elkezdeni túrázgatni, csak nagyon alap szinten.
Mivel közel a Mátra elsőnek azt járnám be.
Tudnátok ajánlani magasabb szárú bakancsot ami tartja a bokát is valamennyire, belépő árfekvésben?
Illetve túra nadrág is érdekelne amibe nem akad bele annyira a növényzet. -
drzozo
senior tag
Sziasztok!
Tudja valaki esetleg, hogy az idei svéd fjallraven classic belépő mennyibe került? -
törölt tag
-
jjeahh
nagyúr
válasz
üzenetére
Itt többen ajánlták, de haveroknál a szintetikus anyagú La Sportivák és az Arc'teryx-ek olyan furán mennek szét, hogy nem mertem még olyan drágán megkockáztatni. Aztán lehet bejönne... Salewával egyelőre jók a tapasztalataim, de 10-ből 7 pontot adnék nekük, max 8
. Ízlés és felhasználói szokás kérdése is. Ami mostanában nekem bejött, az a Mammut, nem számítottam rá, hogy ennyire tetszeni fognak, egyelőre kettőt használok rendszeresen, ezeknek ha már pontozok, 10-ből 8-9-et adnék. Nekem a non plus ultra egy jól megcsinált Meindl vagy Lowa volt eddig, Meindl-ből nem is Vibram talpas, hanem valami kék vagy zöld logós szintén olasz cucc, sosem jut eszembe a neve, de marhajó. Columbia nekem már ránézésre eléggé alsópolcosnak tűnt mindíg, ha low budget, akkor Merrell-el vagy Grisport-al kockáztatnék, azokkal is gyakran nagyon mellé lehet nyúlni, de vannak okés cipőik. -
törölt tag
La Sportiva-t amúgy próbáltad már? Mert talán őket mondanám a legjobb márkának (Salewa esetleg versenyzik velül, Aku csak azért nem, mert sokkal szűkebb a kínálatuk, Scarpa-t meg nem ismerem eléggé, hogy meg tudjam ítélni), még ha vannak mellényúlásaik nekik is (pl. Bushido 3, terepfutócipőjük felsőjét gyengébb anyagból csinálták, mint az elődöt, nekem szerencsére a 2 van), igaz az ő cipőik nagyon drágák, akcióban azért lehet jól kifogni.
A Lowa-s problémához hasonló probléma miatt Columbia még amit nem vennék, feleségem vett régebben egy saját membrános vízálló Columbia cipőt (outdry a technológia neve), nos a cipő harmattól beázik (emellett hosszútávon nem volt neki kényelmes, de az egyedi probléma). Úgy hogy kabátban a Colimbia az OmniTech saját membránt használja, az meg jó minőségű, sok éve járok munkába egy ilyennel, és a legdurvább esőben sem ázott át, és viszonylag jól szellőzik. Érthetetlen hogy cipőre miért nem tudnak normális membránt gyártani.
Szerk.,
A Lowa cipőm sorsa amúgy még nem dőlt el, párszor mostanában is felvettem könnyebb túrákhoz, mert teljesen nem jött le a mintázat, de látszik, hogy le fog, vagy befogom télre munkába kerékpározáshoz, a vízállósága miatt, ivagy megérdezek egy ezzel foglalkozó cipészt, vállalja-e, hogy Vibram talpra cseréli a talpat. -
jjeahh
nagyúr
válasz
üzenetére
Én hiszek neked, első kommentednél már elhittem, hogy rossz volt a Lowa talpa, viszont tényleg képesek olyan cipőket gyártani, amiknél jobbat nem tudok mondani, kizárólag néhány Meindl közelíti meg azt a szintet. Sőt, a cipőik többsége valszeg nagyon jó. Jó, hogy említetted melyik modell az, mert ezt pont felpróbáltam anno a boltban, de végül nem vettem volt meg, ezek szerint jobban jártam
. Rohadtul tetszett, szuperkényelmesnek éreztem, de pont a sajátmárkás talp miatt nem mertem megvenni, mert egyik cipőjük középtalpa nálam is gyorsan elporladt. Volt még Lowám sajátmárkás talppal, az nagyon sokáig tartott, de vizes-sáros talajon nagyon csúszott. Azóta haveroknak is mindíg azt mondom, hogy a Lowa egyik legkomolyabb túracipőmárka, de kizárólag Vibrammal. Az jó, de az sem tökéletes amúgy, nem értem miért nem képesek a sarkat keményebb, kopásállóbb anyagból megcsinálni, a tavaly egy Vibramos Mammutot egyetlen szezon alatt elkoptattam. -
válasz
üzenetére
Mi amúgy a pontos típus? Egyébként tényleg vannak hajmeresztő, ránézésre xar megoldások, hát még ha az anyag is xar...
Tudom miről beszélsz, nekem is van egy ilyen cipőm, de az egy "gagyi ócsó" Karrimor, amit pár éve kb. 20-25 Fontért csak azért vettem meg, hogy vegyek valamit Skóciában, mielőtt hazajövünk.
[link]
Egy néhány minta már ebből is kiszakadt, a meglévő minták szélei sem szépen kopottak, hanem mintha morzsolódna inkább az anyag. De egyébként nem kényelmetlen, így hazai erdei túrákra használható, amikre kb. egy papucs is megtenné!
-
törölt tag
Nyilván lehet rossz széria, de akkor úgy rossz széria, hogy véletlenül az egésh szériára rossz talpat raktak (boltban volt egy rakás ugyanolyan), ami valószínűtlen. Nem elöregedés, nem így öregszik a talp, ez az anyag simán gyengének bizhonyult, és ahogy tört le a mintázat, látszott hogy mennyire gagyi.
Én a Mountain Equipment szívásom óta nem hiszek az ilyen véletlenekben, mikor alapjaiban rossz terméket fogok ki, az kivétel lenne. Ott konkrétan a két termék alapján arra is rájöttem, hogy a többivel is ugyanaz a probléma, a hardshell kabátjaik és nadrágjaik külső rétegének 0 a légáteresztése, ezért még ha egy helyben ülsz, és elkezd zuhogni a hideg eső, akkor is vizes leszel belül, mert lecsapódik. És az a durva, hogy ennek ellenére vannak olyan emberek, akik valamiért elégedettek azokkal a kabátokkal, és máig nem értem miért, pedig az ME hardshell kabátnak ugyanolyan anyagú a külső rétege.
-
törölt tag
válasz
forceberg
üzenetére
De egyrészt az tervezési hiba, a gagyi külső talp viszont nem az, hanem szándékos spórolás egy nem olcsó cipőnél, méghozzá aránytalan spórolás, mert ugyanannak a cipőnek a felsője jó minőségű, a talpa meg a leglja kínai vacakok alsó kategóriája. Nem elrontottak rajta valamit, hanem gagyi talpat tettek rá. Nem a béta termékséggel van ez esetben a probléma, hanem olyan megoldást választottak, ami garantártan nem jó senkinek túráazásra. Míg a te példáidban abból fakad a hiba, hogy nem tesztelték elég lábtípuson, illetve nem vettek figyelembe tervezéskor bizonyos láb típusokat.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
üzenetére
Az a Lowa tuti elcseszett széria lehetett, vagy pénteken gyártott darabot fogtál ki, esetleg sokáig ült a raktárban és elöregedett? Salomonnál nem illeszkedés probléma volt, hanem a hajlításnál rendszeresen rossz anyagból rakják össze, olyan helyre szerintem nem szabadna kemény törékeny műanyagot tenni egy cipőre, vagy PU bevonatos műbőrt, ami lehámlik. Az egyetlen Salomon cipőm, amivel teljesen elégedett voltam, pont azért volt jó, mert a hajlításnál valódi velúr bőrt használtak és láss csodát: egy csapásra megoldódott a tipikus Salomon hiba. Legutóbb egy terepfutó övtáskát vettem tőlük, aminek a zsebe extra nyúlós anyagú, hogy beleférjen pl egy kisebb széldzseki. A gond az, hogy erre a nyúlós anyagra merev kemény műanyagból nyomtatták rá a Salomon logót, ahogy telepakoltam az elasztikus zsebet, az kinyúlt, a merev logó meg nem engedett, ezért azonnal megrepedezett és lehámlott róla. Szal az a gyanúm, hogy ez a márka általában teljesen lesz*rja a tartósságot, profitra hajt, nem gondolja át a dolgokat rendesen, nem érdekli őket. Vannak eltalált modelljeik, de gondolom nem szándékosan
. Mivel divatmárka lett, a legtöbb ember úgy használja őket, mint a Nike, Adidas, Vans cuccokat, városban, vezetni, egy szezon után kuka. -
válasz
üzenetére
Ok, de az is tervezési hiba, hogy pl. az orrvédő merevítés ott ér véget, ahol véhetően a felhasználók egy részének hajlik a lába, tehát önmagát fogja szétvágni a cipő.
Vagy kritikus helyen van varrás, ami kidörzsöli a vízálló anyagot.
Nekem pl. kifelé áll a kisujjam, azért nem hibáztatom a gyártót, ha az kidörzsöli az anyagot.Egyébként meg tényleg béta termékeket veszünk, mert kb. max. a sztenderd lábakkal tesztelhetik a cipőket, a többieknél meg majd lesz valahogy. Valószínűleg nem éri meg nekik a bővebb tesztelés, de azért 100+ €-ért nem ezt várná az ember.
-
törölt tag
Hasonló kategóriás Hanwagról váltottam, és annak nem volt ilyen gagyi a talpa, csak gyorsan kopós. Ezek amúgy úgy "alsó kategóriásak", hogy egyszerű, könnyű túracipők, 150-200 eurós árkategóriában, tehát nem kimondottan olcsók, és ehhez képest a legolcsóbb, 5 ezer Ft-os Decathlonosnál gagyibb külső talp az nagyon nem okés. Azt mellékesen jegyzem meg, hogy ebben az árkategóriában La Sportiva TX4 beszállócipőt lehet kapni, ami nyilván teljesen más jellegű cipő, de azzal havas, jeges terepen kívül mindenen lehet menni, még könnyebb mászóutakon is, és meglepően kényelmesen.
-
törölt tag
A Salomon nem ugyanabba a kategóriába árazza magát, mint a Lowa, mert a Salomon eleve olcsóbb, és sok más outdoor márkához hasonlóan gyárt divatcipőket, amik nem igazán alkapmasak túrázásra, de azok nyilván olcsóbbak is.
Az ilyen repedős problémák meg bármilyen jó minőségű cipőnél megtörténhetnek, ha nem illeszkedik megfelelően a lábadra. Nwm csak a Salomon, hanem a Hanwag is megosztja az ismerőseimet ezen a téren.
A Lowa cipőm talpa nem ez a helyzet, hanem konkrétan olyan külső talpat tettek rá, ami semmilyen outdoor tevékenységre, de utcai használatra sem teszi alkalmassá, és nem esetleges hogy ez a modell kinél vált volna be, kinél nem, mert egyszerűen túl gyenge anyagból gyártották a talpát és a mintázatát. Ilyen esetben nem gondolom, hogy érdemes lenne új próbát tennem a márkával, mert ez konkrétan sima átverés a részükről (megbízható forrásból vettem, nem hamisítvány), máskor is átverhetnek. A hajlánál megtörő, elrepedő cipő nem ez a kategória. És nem olcsó cipőről van szó.
-
jjeahh
nagyúr
Egy ilyen Salewát én is megettem, tágas, kényelmes, puha, de az átlagnál melegebb, így télen gyakrabban használtam. Szerettem, nekem is a sarka kopott el valamivel hamarabb, mint reméltem és amikor elkopik a mintázat, nagyon vékony réteg futófelület marad a középtalp alatt, így kopottan már necces használni, mert könnyen szétmehet a puha habszivacs.
Egyelőre csak kétszer használtam utcán, de ez a kikönnyített Haglöfs egyelőre meglepett, jobb, mint amire számítottam. Kíváncsi vagyok terepen milyen lesz, ahogy arra is, hogy mennyire hatékony a saját ződ membránjuk.

-
Alg
veterán
válasz
üzenetére
Alsó kategóriás cipők márkától függetlenül mindenhol gagyik leszek, nem hiszem hogy akár egy alsópolcos Hanwag sokban különbözne bármelyik másik hasonló árú (vagy akár olcsóbb) cucctól.
Valahol a középkategória teteje felé van ahol már azért lehetnek eltérések márkák között, hogy csak hangzatos marketinget tesznek bele vagy tényleg megépítik jobban.
A Salewa amúgy nekem eddig bejött ár/értékben is, bár most két év használat után már látszik hogy fogy a talp, a jövő évet még szerintem lehozza de utána csere lesz. A membrán is kezd lassacskán gyengélkedni. MTN Trainer lite GTX, ~150EUR.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
üzenetére
Én találkoztam hasonló gagyisággal, sajnos nagyon sokszor és szerintem csak akkor árul el bármit a márkáról, ha rendszeresen így jársz. Vagy akkor sem? Nem tom, mert pl. a Salomonnal a legtöbb tesztben és itt, fórumon is elégedett a többség, nálam meg 4 Salomonból 3 ugyanott repedt el vagy hámlott le. A Dachsteinem saját talpa szó szerint, túlzás nélkül 2-3 városi séta alatt simára kopott. A Keen cipőmmel is megszívtam, hajlításnál eltörött a felső rész anyaga első! rövid sétán. Haverom meg nem tudja tönkretenni a Keen cipőjét 5 éve
. Szerintem legtöbbször két oka lehet ezeknek a gagyiságoknak:1: a gyártók többsége már nem tesztel valós körülmények között, a tervezőasztalról egyenesen gyártásba kerül és béta állapotú terméket kapsz. Ez sajnos nem csak cipőkre igaz, mobilok, laptopok, egyebek is olyan hibákkal kerülnek piacra, amik első használatkor azonnal kiderülnek.
2: profit mindenekelőtt és a felhasználó igényei le vannak sz***a. -
törölt tag
La Sportiva kivételével szerintem semmit sem érdemes saját talpal venni, de a Lowa esetében nem erről van szó, hanem konkrétan a legrosszabb minőségű saját külső talpot hozták össze, amivel valaha találkoztam, nem csak a túracipőket beleértve. A Hanwag saját talpán is gyorsabban kopott a mintázat, mint a Vibram vagy a Pomoca talpakon. Itt viszont elkezdtek leszakadni a mintázat darabok, illetve repedni, szétesni, láthatóvá téve, hogy nagyon gagyi anyagból van, csak a felületét csinálták meg úgy, mint ha normális talp lenne. Pedig a cipőt nem a nehezebb túrákon használtam.
Úgyhogy a Lowa eaetében nem azt gondolomy hogy akkor mostantól nem veszem saját talppal, hanem innentől kezdve egyáltalán nem tudok megbízni a márkában, mert amelyik gyártó ilyet kiad a kezéből, ott mással is lehetnek gondok. Többi márkával is mellé lehet nyúlni, pl. ismerősi körömben volt akinek Hanwag bakancsa szétment egy ponton, másnak Salomon, La Sportivanál a kezdőknek szánt Tarantula és Tarantulace mászócipő élettartama nagyon rövid - mindenkinél az ismerőseim közül akinek volt, meg nekem is, de ezt a gyagyiságot amivel a Lowanál találkoztam, egyik másiknál sem láttam.
Ruháknál volt olyan márka, ahol egy übergagyi modell után adtam esélyt neki (Mountain Equipment volt ilyen), éa nagson megbántam utólag, nem kellett volna, meet a második ruhadarab is nagyon problémás volt, ezért azóra hallgatok az első tapasztalatomra.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
üzenetére
Dachstein-t sem szabad saját talpal venni
. Azt nem kétlem, hogy bármelyik márkával mellé lehet nyúlni. Nálunk a családban 7 Lowa volt, amiből 4 még megvan, 6-al vagyunk elégedettek, egyiknek a középtalpa elporladt, szó szerint. Ha nincs szerencsém és azt az egyet fogtam volna ki, akkor most nem lenne ennyire jó benyomásom a márkáról. Amivel még viszonylag elégedett vagyok eddig az a Lomer és Mammut. -
törölt tag
Már nem nevezem annak, mert a Lowa cipőm külső talpán a mintázat nagyon hamar szétesett. Persze ha Vibram talpút vettem volna, nem lenne prpbléma, de azért az, hogy az 5 ezres Quechua-nak jobb külső talpa van mint ennek, az elvette a kedvemet a márkától. La Sportivanak például a sajá külső talpa is jó, Hanwagnak nem a legjobb, de azért korrekt.
Feleségemnek volt egy Aku beszálló cipője, meg van egy bakancsa, inkább a keményebb talpú típus, ő mindkettőtt több ezer km-en használta, a cipő már szétesett, de tényleg sok volt benne, és mindkettővel elégedett volt (a bakancs még jó állapotban van 1500 km után)m
-
jjeahh
nagyúr
Hi!King tavaly a Lowa-t, ami a személyes kedvencem, az Aku-val egy szintnek nevezte, akkor szétnéztem Aku fronton és megjegyeztem a Slope-t. Most itt az ősz, így egy Slope micro GTX-et be is húztam és egyelőre tetszik, de... nekem ez nem Lowa liga
Egy masszív tank, de eddig úgy általánosítva egy nagy különbséget vettem észre a német (Lowa, Meindl) és az olasz klasszikusok között: a németeknek még a retró modelljük is annyira tele van tömve technikával, amiről egy külön kisregényt lehetne írni és ezt felhúzva érzi is az ember. Az olaszokból meg az anyagot általában nem sajnálják, a kivitelezés hol okés, hol foghíjas és viszonylag egyszerűek. Mije van egy Aku-nak? Hát pl talpa. Meg gore-tex, hurrá
. Mindeközben a Meindl kockái: [link] . Kíváncsi vagyok az Aku tartósságára... Jött közben egy Haglöfs L.I.M Mid Proof Eco is. -
-
jjeahh
nagyúr
válasz
forceberg
üzenetére
15%-a kávé, a többi szárított hegyikecskesz*r, őrölt Vibram talp, fűrészpor és még szemetelsz is vele. Kinek mi, de annál szerintem már a termoszban cipelt presszó is jobb
. Ha már plikkeskávé, akkor drágább, de hatékonyabb megoldás a koffeines energiagél is, vagy simán bekapsz egy koffeintablettát
.
Az viszont engem is érdekelne, hogy a kis kézi manuális vagy akkus "presszógépek" mennyire használhatóak a valóságban. Nem annyira drágák és praktikusabbnak tűnik, mint a kotyogósban főzögetés. -
Én viszek jóféle nekem ízlő 3 az 1-beneket, és xarok a barista érzésre.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Alg
veterán
válasz
Babetta-X
üzenetére
Aeropress-t használok, a Go verzió még kisebb/könnyebb. Kotyogósnál picit gyengébb, de filternél bőven erősebb kávét főz.
Ha nagyon fancy akarsz lenni vihetsz kézi darálót, pl. egy 1Zpresso Q air-el egy adagot pont le tudsz darálni és belefér a daráló az aeropress "dugattyú" részébe.
Én csináltam már úgy is hogy otthon ledaráltam előre a kávét és adagonként légmentesen kiporcióztam fóliahegesztővel kis tasakokba.
-
Pá
addikt
válasz
Babetta-X
üzenetére
Talán a kávés topicban jobban képben vannak?
De esetleg Aeropress?
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Többnapos túra esetén van aki talált már valami ultralight kotyogóst kávé készítésre? Nem szívesen cipelném a normál kotyogóst a súlya miatt, most ilyen filter kávét szoktam főzni, de tök fun lenne valami titánium vagy egyéb extra könnyű rendes főzőt találni. Eddig még nem jártam sikerrel.
-
arcsin
senior tag
válasz
pontyos
üzenetére
Mi anno (covid elött) a renaissance schonbrunn hotelben szálltunk meg, közel volt a metro. Nyár közepén kb féláron voltak a szobák.
Mondjuk jó opció lehet egy ibis, mert van -10% klubtagsági kedvezmény a szállásaikra (regelni kell ingyen) a honlapjukon, ált jó helyen is vannak a szállodáik. Amúgy van Nyaralós topik, inkább ez oda való kérdés. -
pontyos
senior tag
Sziasztok! Bécs kastélyok, nevezetességek túrára szeretnénk menni. A bőség zavarában nem tudtunk szállást választani.
Ha valakinek van, volt tapasztalata belvárosi vagy közel hozzá, esetleg Duna part környékén keresünk szállodát, igényeset, lehetőség szerint half board dal.
Előre is köszi ha van ötleted. Üdv -
J.C.G.
aktív tag
B*romi szép helyen jártál! Grat hozzá!
-
Az idei őszt már szeptember közepén sikerült kimaxolni, ami a szépségdíjas túrákat illeti.
Egy körutazás keretében sikerült eljutnunk a Besseggen Ridgere, a Trolltungára és a Szószék-sziklára. ( Volt több kisebb-rövidebb túra is, de ez a három volt a fő cél, amit sajnálok, hogy kimaradt, az a Kjeragbolten, az nem fért most bele.) Mindhárom túra elázós is volt, a Trolltungáról visszafelé havazott is, a Szószék ködös volt felértünkkor, de háromból kettő jó arány, az esős és szeszélyes időjárás igazából emelt a látványvilágon.
Pár kép ezekről + 1 ráadás Loen felettről.

-
J.C.G.
aktív tag
válasz
Lac-coo
üzenetére
Nemrég vettem egy hosszú ujjú merino felsőt, de olyan puha finom tapintású hogy csak na! Le Col! Aztán van egy Ortovox 120 cool tec pólóm is és az is nagyon finom anyagú. Többiek mikor meglátták a kezemben már mondták, hogy nagyon jó anyaga lehet pedig még meg se fogták. Az Icebreaker aláöltözőm, intenzív izzadások során nem volt komfortos, de egy nagyon könnyű hálós aláöltözővel kombinálva nagyon jó párost alkotnak.
-
Lac-coo
addikt
Nem tudom, nem emlékszem sima gyapjúra.... Kevert szálas volt az tuti... Próbáltam polót is, méregdrágát, azt is 2 perc múlva téptem le magamról ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hankook Winter I cept evo téli 205/55 R16 91 H TL / Gyári acélfelni gumival 16x6,5 Salgótarjánban
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Eladó okosotthon relék, dimmerek és redőnyvezérlők + SmartThings Hub (Zigbee, Z-Wave, Netatmo)
- Cascade Bora klíma AKCIÓ
- Sarok íróasztal
- Akció! Felsőkategóriás Gamer PC! I9 14900K / RTX 5080 16GB / 32GB RAM / 2TB Nvme SSD
- AKCIÓ! AsRock H510M i5 11400 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Zalman T4 Plus ADATA 600W
- Lenovo Legion 9 16" 3.2K Mini LED Laptop! i9-13980HX / RTX 4090 / 32GB DDR5 / 2TB NVMe! BeszámítOK
- 0PERCES BOSE QuietComfort Ultra Headphones, zajszűrős, Bluetooth fejhallgató!
- Lenovo IdeaPad Slim 5 OLED i7-13620H 16 GB DDR5 512SSD FHD+ Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

. Ha magaabb a bakancs szára és a nadrágot bele lehet akasztani a fűzőbe, meg szoktam oldani kamásli nélkül, de rövidszárú bakancsal nem megy, mert megtelik hóval. Hétvégén is valszeg már hasonló körülmények lesznek:

Szóval lehet lassan kifutnak az asics licenszelt fejlesztések... pl. pont a magas kopásállóságú AHAR talp (ugyanez a gumi van a Novablast futócipőmön, tényleg alig kopik de cserébe vizes aszfalton csúszik mint a veszedelem)
. Minden apró részletéről ordít az átgondoltság, a tapasztalat. Nekem egy agyonkönnyített modell van, kb. feleannyit nyom a mérlegen, mint az AKU Slope cipőm, mégis sokkal tartósabb. Ilyen ötletek miatt rajongok érte és ezek miatt annyira tartós, mint pl:

![[link] [link]](https://live.staticflickr.com/65535/53554155986_3590520439.jpg)
![[link] [link]](https://live.staticflickr.com/65535/53548030694_74b0c86c53.jpg)
![[link] [link]](https://live.staticflickr.com/65535/53540059310_89762cce18.jpg)
![[link] [link]](https://live.staticflickr.com/65535/53533239696_fe846d1fc7.jpg)

(talán még mindig eladó, durván ár alatt).
. Mivel divatmárka lett, a legtöbb ember úgy használja őket, mint a Nike, Adidas, Vans cuccokat, városban, vezetni, egy szezon után kuka.