Hirdetés
- AMD FX
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Nyáron hozza a Steam Machine-t és a Frame-et a Valve
- Haladó fotósok digitális fényképei
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Samsung LCD és LED TV-k
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Gaming notebook topik
-
5045 - 4901
5045 - 4901 4900 - 4801 4800 - 4701 4700 - 4601 4600 - 4501 4500 - 4401 4400 - 4301 4300 - 4201 4200 - 4101 4100 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
forceberg
veterán
Lehet megy vissza...
A talpa kiváló és a lábtér elől remek!
De! A lábfejemre ráfeszül, még akkor is, ha full ki van engedve a fűző. Mivel ripstop anyag, így én nem gondolom nyúlásra hajlamosnak.
Pirossal jelölve a szűk rész:
-
avl
senior tag
vannak ajanlott ultrakönnyű es nem tul draga halozsakok, matracok/derékaljak nyari időre, 2000m-re (mondjuk 5C taji ejszaka, inkabb kis fazas, mint tul nehez csomag)
netes tesztekből, bemutatókból elég sokat ismerek -
Alg
veterán
Sziasztok,
Rendeltem Aliexpressről egy Naturehike rock 2.0
hátizsákot. Jövő hétvégére meg kéne érkeznie, de egy hete már feladásra vár státuszban van. Gyanús, h9gy nem fog már ideérni, viszont most még tudom törölni a rendelést.
30k-ig tudnátok ajánlani 50 literes zsákot?
Amiket néztem:
Zulu summit ii
Zulu Sandstone
Axon hikerEzekkel tapasztalata nem sok embernek lesz, így látatlanban az elsőt mondjuk be merném vállalni de CSAK AKKOR ha állítható a vállpánt magassága (ez sem a képekről sem a leírásból nem derül ki egyérelműen). Ha ez lehetséges, akkor kb. egy Osprey Exos másolat.
Ha a hátrész nem állítható, akkor talán inkább érdemes lenne Decathlon felé nézelődni
Ez szerintem teljesen rendben van, kicsit nehéz, de én jól állítható pántok miatt inkább ezt venném, az kb. a legfontosabb egy ekkora túrazsáknál. -
madmike
őstag
Sziasztok,
Rendeltem Aliexpressről egy Naturehike rock 2.0
hátizsákot. Jövő hétvégére meg kéne érkeznie, de egy hete már feladásra vár státuszban van. Gyanús, h9gy nem fog már ideérni, viszont most még tudom törölni a rendelést.
30k-ig tudnátok ajánlani 50 literes zsákot?
Amiket néztem:
Zulu summit ii
Zulu Sandstone
Axon hiker -
forceberg
veterán
Max leesik, majd újranő.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Pár hónap és kész is.

Tavaly pont rábaxtam a Brestová-Baníkov gerinc utáni lejövetnél. -
Shadowduet
tag
Max leesik, majd újranő.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
forceberg
veterán
Ezzel vigyázz, mert a széles kialakítás még nem garancia arra, hogy nem kell belőle hosszabb. Altrám nem volt, de pl. Keen igen, az is széles fazon és annak a szélessége egyáltalán nem befolyásolta a hosszát. Szerintem ezúttal dönts úgy, hogy a hosszabbik lábad (mert valszeg nem egyforma) mérd le és ehhez adj hozzá egy centit, majd a kapott méretet lesd meg az Altra mérettáblázatában. Így jó eséllyel eltalálod a méretet, ha nem, visszaküldheted... Nekem pl a 26-26.5cm körüli lábamra szinte biztosan 27.5 cm Altra kéne, különben lejtőkön a körmöm nyomná.
Az Altra oldal ajánlása szerint választottam a méretet, hát majd kiderül, max. bukom a visszaküldési költséget, ha nem lenne elég hosszú.
Igen, a hosszabbikat mértem le.
A köröm a keményebb túrákon ha lehet, ne legyen se túl hosszú, se frissen vágott. -
jjeahh
nagyúr
+ JJeahh :
Az Altránál elvileg pont az lenne a lényeg, hogy széles lábra van, így nem kell a csónakhossz.
Hosszabb cipőkek a többi márkából azért kell vennem, mert keskeny az összes, széles meg nem minden modellből érhető el. A Columbia Redmond-jaimban is 29,5cm van írva. A túl hosszú cipőnek is vannak hátrányai.A méretezés katasztrofális lett az utóbbi időben. 45-östől 48-asig van kb. az én méretem, márkától függően.
Ezzel vigyázz, mert a széles kialakítás még nem garancia arra, hogy nem kell belőle hosszabb. Altrám nem volt, de pl. Keen igen, az is széles fazon és annak a szélessége egyáltalán nem befolyásolta a hosszát. Szerintem ezúttal dönts úgy, hogy a hosszabbik lábad (mert valszeg nem egyforma) mérd le és ehhez adj hozzá egy centit, majd a kapott méretet lesd meg az Altra mérettáblázatában. Így jó eséllyel eltalálod a méretet, ha nem, visszaküldheted... Nekem pl a 26-26.5cm körüli lábamra szinte biztosan 27.5 cm Altra kéne, különben lejtőkön a körmöm nyomná.
-
forceberg
veterán
+ JJeahh :
Az Altránál elvileg pont az lenne a lényeg, hogy széles lábra van, így nem kell a csónakhossz.
Hosszabb cipőkek a többi márkából azért kell vennem, mert keskeny az összes, széles meg nem minden modellből érhető el. A Columbia Redmond-jaimban is 29,5cm van írva. A túl hosszú cipőnek is vannak hátrányai.A méretezés katasztrofális lett az utóbbi időben. 45-östől 48-asig van kb. az én méretem, márkától függően.
-
jjeahh
nagyúr
Ha futócipő, valószínűleg kicsi lenne. Használtál már valamilyen futócipőt? Nekem Altrám még nem volt, de az utóbbi 2 évben felpróbáltam/vettem pár futócipőt és a tapasztalataim egy szaladó számára megszokottak, de számomra túrázós szemszögből meglepőek:
- Asics-ból másfél (!) mérettel nagyobb kell nekem, mint amekkorát utcai cipőkből hordok
- Dynafitből szintén másfél mérettel
- Scarpa futócipőből egy mérettel nagyobb lett jó, mint a túracipőikből
- Hokából fél mérettel
- Salomonból fél mérettel -
evilskati
aktív tag
-
forceberg
veterán
... ha épphogy 29cm-es a lábam, Altrából elég lenne a 46-os, amire 29,5cm belsőt írnak?
-
Qtya123
őstag
Sziasztok!
A feleségemmel nagyon régen, kb majdnem 20 éve sátraztunk utoljára. Fel szeretném eleveníteni az élményt. De igazából egy nagyon alap, kis egy napos dolgot tervezek, napközben sétálgatás, kaja (grill és bármi amihez tüzet kell gyújtani, nem lesz), az éjszaka meg a sátorban.
Tudnátok ajánlani Budapest kb 100 km-es körzetében olyan helyet, ahol ez kivitelezhető vadkemping formájában úgy, hogy az autót sem kell a sátortól messze lerakni és nem is egy átjáróház az egész terület?Köszi előre is.
-
FBLLMAG
senior tag
Nem a hátam volt a probléma. A vércukor csökkent le annyira, hogy 1 kidőlt fa átmászásakor elestem. Szerencsére gyorsan kapcsoltam. Később inzulint kellett adnom magamnak, és szellemileg is toppon lettem. A túra második felében már tartottam a lépést. Nem kellett rám várni. A végére meg leskelődésre is több időm maradt.
A rövidebb túrások eltévedtek. Autóval kellett utánuk menni. Kb ugyanazt a távot gyalogolták mint mi.
-
Pá
addikt
Mindenhol szép és van egy rakás út, szóval nagyon melléfogni nem lehet.
Én annyit szoktam, hogy ránézek nagyjából Mapy-ra és olyan területeket nézek ki, ahol szemre sok útvonal van és még nem jártam arra. Így kinézek 2-3 szimpatikus célt és akkor már célzottabban megnézem, hogy mik vannak azon a környéken.Szlovéniában a sláger a Bled és Bohinji-tó környéke. De ha az már megvolt, akkor érdemes átmenni a másik oldalra a Soca folyó vonalán: Bovec - Kobarid - Tolmin. Hasonlóan látványos, sok lehetőséggel. Igazából bármelyik jó, nem lehet mellélőni.
-
szebe
addikt
Mi a Bohinji-tó környékére járunk évek óta.
Ott "helyben" is van pár útvonal, ezen kívül vállalható távolságon belül van Pokljuka, Bled, Zirovnica, picit távolabb Mojstrana, Kranjska Gora, Planica.Bled amúgy turistagettó, szerintem kihagyható. Esetleg a Vintgar szurdokot megnézhetitek, ha belefér hogy hétköznap délelőttre (reggelre) foglaltok időpontot.
-
Victoryus
addikt
Szlovéniába melyik településen érdemes szállást foglalni, ahol sok túra útvonal van?
Voltunk egyszer körúton, (Ljubjana, Maribor, Piran, Bled környéke) de most inkább egy helyről kirándulnánk.
Napi 15-20km gyalogtúrákra gondolok. -
lugosi
MODERÁTOR
Köszi, nézelődök akkor.
-
BagyiAti
tag
-
hatala
tag
-
FBLLMAG
senior tag
-
Viperator
őstag
-
FBLLMAG
senior tag
-
FBLLMAG
senior tag
-
FBLLMAG
senior tag
Hogy mennyire bevált, több táplálék kiegészítőt használok tőlük. Nem azonnal hat. Van aminek elég pár hét, ezeknek több kell. De a patikus, orvos szerint is. A májképem jó lett, pedig orvosi konzorcium ült már felettem. Izületek, hátgerinc, hogy jobb legyen, gondolom pár adagot ki kell szednem. De már most nem fáj annyira a hátam. Sőt. Egyre gyakrabban nem fáj a hátam. És gyorsabban is szűnik meg a fájdalom. A térdem órákon belül használható lett (pedig lesték mi van vele, alig tudtam járni), és 1 - 2 nap után a fájdalom is elmúlt.
-
Viperator
őstag
-
FBLLMAG
senior tag
Bármelyik jó. Könnyebb mint a darab fa. És összecsúsztatható, vagy összehajtható. Ha majd fanatikus leszel, akkor érdemes a drágábbak között körbenézni. Az én 2 pár botom már elég régi, de ezekben is volt már csillapítás a nyélben. Igaz ezek kicsit nehezebbek.
-
FBLLMAG
senior tag
-
Viperator
őstag
A hátam szokott fájni, de már vettem fém merevítéses hátitáskát. Van melltáskának használható táskám is, de ezt még nem fogom magammal vinni. 4 óra 15 perc a menetidő (legyen 4,5 óra), így a 2 l -es vízhólyagnek is elég kéne lennie. Sőt, az 1 - 1,5 l víz is elég lesz. Termoszban mézzel feltúrbózott teát is viszek (hogy legyen cukortartalmú folyadék nálam). A multkori Duna melletti túrán is a vércukor szint esett le (volt nálam szöllőcukor, szerencsére). Most már a kaján kívül, nasi is lesz nálam.
Gyógyszer mellé a Terezia termékeit használom. Van pár termékük erő, energia, figyelem visszanyerésére. Aschwagandha, Guarana, Cordyceps, Energizer, de a gyömbér gumitabletta is jó nekik. A Gelatina PLusz zselé meg cukrot is tartalmaz (és védi az izületeket, izmot, hamarabb regenerálódnak), (és finom
).
Talán a gyömbér tartalmúakat viszem magammal, mert ez a gyomornak, vércukrornnak is jót tesz. Meg a Gelatina Plusz zselé cukorkákból is párat.
Gelatina Plus - Nem Zselatina Plus 360? (Terezia a gyártója?) És mennyire bevált? (izület, porc miatt)
-
lugosi
MODERÁTOR
A hátam szokott fájni, de már vettem fém merevítéses hátitáskát. Van melltáskának használható táskám is, de ezt még nem fogom magammal vinni. 4 óra 15 perc a menetidő (legyen 4,5 óra), így a 2 l -es vízhólyagnek is elég kéne lennie. Sőt, az 1 - 1,5 l víz is elég lesz. Termoszban mézzel feltúrbózott teát is viszek (hogy legyen cukortartalmú folyadék nálam). A multkori Duna melletti túrán is a vércukor szint esett le (volt nálam szöllőcukor, szerencsére). Most már a kaján kívül, nasi is lesz nálam.
Gyógyszer mellé a Terezia termékeit használom. Van pár termékük erő, energia, figyelem visszanyerésére. Aschwagandha, Guarana, Cordyceps, Energizer, de a gyömbér gumitabletta is jó nekik. A Gelatina PLusz zselé meg cukrot is tartalmaz (és védi az izületeket, izmot, hamarabb regenerálódnak), (és finom
).
Talán a gyömbér tartalmúakat viszem magammal, mert ez a gyomornak, vércukrornnak is jót tesz. Meg a Gelatina Plusz zselé cukorkákból is párat.
Túrabot! Jó hogy említed. Ha van pár ajánlásod, megköszönöm (többieknek is).
Decathlonosok esetleg? -
Orgi
addikt
Sziasztok!
Boszniába mennénk jövő héten 6 napra raftingolni és ott mivel nem Eu van, kérdezném hogy mit javasoltok mobil internet használatra a bosnyákoknál?
A MobiMatter-t ajánlotta valaki, abból is a balkán csomagot.
Van ezzel valakinek tapasztalata?
Vagy van ennél optimálisabb megoldás?Köszi előre is!
Mondtam volna az Airalo-t, de a tiéd jobbnak tűnik árban
Esetleg ha van Revolutod, mintha ott is lenne ilyen lehetőség, egy ránézést megér. -
hatala
tag
Sziasztok!
Boszniába mennénk jövő héten 6 napra raftingolni és ott mivel nem Eu van, kérdezném hogy mit javasoltok mobil internet használatra a bosnyákoknál?
A MobiMatter-t ajánlotta valaki, abból is a balkán csomagot.
Van ezzel valakinek tapasztalata?
Vagy van ennél optimálisabb megoldás?Köszi előre is!
-
FBLLMAG
senior tag
-
Viperator
őstag
-
FBLLMAG
senior tag
Naponta gyaloglok 10+ km távot, néha többet. Igaz, 0 m szint emelkedéssel. Kb a múlt évtől gyaloglok rendszeresen, a tüdőorvos ajánlására. Pár éve, a Rám szakadék túra után, eset össze a tüdőm (covid végett). 1 emeletet alig tudtam lépcsőzni. Azóta történt ez - az. Most kezdem újra a túrázást. Lassacskán. A múltkori megment.
Szóval, fel a fejjel. Neked is sikerülni fog. Vannak eszközök, pl túrabot, jó cipő, hátitáska, és vannak a táplálék kiegészítők, ezek kofeint, guaranát, gyógynövényeket, gyógygombát tartalmaznak. (Nem energiaital.) Segítenek leküzdeni a terepet.
-
FBLLMAG
senior tag
).
-
szebe
addikt
Maga a szint nem tűnik soknak, de Csesznek körül ott az Ördög árok, az azért tud “nehéz” lenni.
Alapvetően száraz mostanában az idő, de ha jön előtte eső, akkor víz is lehet benne.Egyszer belefutottam, nem örültem, pedig nem vagyok kezdő (de mondjuk olyan nagyon gyakorlott se).
-
lugosi
MODERÁTOR
Biztos sokan vannak akiknek ez meg se kottyan de jelenleg szerintem nekem nem hogy nehéz lenne hanem inkább a határaimat feszegetné 14 km táv 320m szinttel. Nem jó az állóképességem sajnos.
-
FBLLMAG
senior tag
Kicsit utánna olvasva, nehéznek írják le a túrát. 13,9 km táv, 320 m szint emelkedéssel / csökenéssel. 4+ óra időtartammal. A hétvégén kiderül, de szépnek tűnik.
-
Orgi
addikt
-
Lacerta
aktív tag
-
vamosip
tag
Sziasztok!
Ingyenes Locus Mapot használok túrázásra, a belföldieknél eddig a turistautak.hu-s térképet használtam probléma nélkül, innen beüzemelve:
[link]
Viszont egy ideje nem működik ez a térkép nekem, szerintem vmelyik Locus frissítés óta megváltozott a kinézete és nem látom rajta a megszokott módon a magyar turistajelzéseket. Már az összes beállítást próbáltam, újratelepítettem a térképet, rendertémát is, de semmi. Írtam a turistautak mailcímére is, de nem érkezett válasz, nem tudom egyedi probléma ez vagy most már nem használható így ez a térkép?
Tehát a linkemen a fejlécben látható kinézetet hiányolom, esetleg másnál működik ez, nem tudja valaki mi lehet a baja? Olyan, mintha ezek a rendertémák nem töltődnének be vagy nem lennének kompatibilisek az aktuális Locussal...
Előre is köszi!Én ezt használom:
https://www.openhiking.eu/hu/letoltesek/mapsforge-terkepek
-
FBLLMAG
senior tag
-
Lacerta
aktív tag
Létezik az az ezüst - klór tabletta vírusok, baktériumok ellen. Kb 30€ a 100 db tabletta. 1 tabletta 30 percen belül 1 l vízet képes fertőtleníteni. Az adatlapja szerint. A szűrt vízben nem pusztítja el a vírusokat?
Én alapból viszek magammal vizet. De bármi történhet alapon van nálam filter (+tabletta 1 levél). Katadyn, kulacsra tekerhető.
Neomagnol tabletta. Szok, olcó, hatékony.
Nem mintha használnám, bár van otthon. -
Lacerta
aktív tag
Sziasztok!
Ingyenes Locus Mapot használok túrázásra, a belföldieknél eddig a turistautak.hu-s térképet használtam probléma nélkül, innen beüzemelve:
[link]
Viszont egy ideje nem működik ez a térkép nekem, szerintem vmelyik Locus frissítés óta megváltozott a kinézete és nem látom rajta a megszokott módon a magyar turistajelzéseket. Már az összes beállítást próbáltam, újratelepítettem a térképet, rendertémát is, de semmi. Írtam a turistautak mailcímére is, de nem érkezett válasz, nem tudom egyedi probléma ez vagy most már nem használható így ez a térkép?
Tehát a linkemen a fejlécben látható kinézetet hiányolom, esetleg másnál működik ez, nem tudja valaki mi lehet a baja? Olyan, mintha ezek a rendertémák nem töltődnének be vagy nem lennének kompatibilisek az aktuális Locussal...
Előre is köszi!A rendertéma nem változott meg, a térképet kb. hetente frissítem, és nálam gond nélkül megjelenik minden Locus Map Classic alatt.
-
Orgi
addikt
Sziasztok!
[link]
Előre is köszi! -
FBLLMAG
senior tag
Csesznek környékén túráztatok? Milyen a terep?
Síknak nézem. Erdős, nem túl dombos. 13 - 15 km távot terveztek be. Szerintem 4 óra alatt gond nélkül megjárjuk. Május 23 -ra tűzték ki a túrát.
-
FBLLMAG
senior tag
Túrától függ.
Alpesi túrára, ahol tudom hogy tisza patakokból újra tudok tölteni, ott jó a Katadyn és hasonló kicsi/könnyű megoldás. Ez csak baktérium méretig szűr.
Ha lakottabb/sűrűbben látogatott terület, de még mindig úgy látom hogy kelleni fog és tudok is kisebb gyors folyású patakból vizet venni akkor a biztonság kedvéért Grayl-t vittem (tipikus példa Skóciában a west highland way-en). Ez már jó vírusok ellen is.
Ha ennél több a civilizáció és/vagy csak nagyobb folyók vannak (a kettő együtt jár általában) akkor nem szórakozok/kockáztatok szűrővel.Köszönöm a válaszodat.
-
FBLLMAG
senior tag
Túrától függ.
Alpesi túrára, ahol tudom hogy tisza patakokból újra tudok tölteni, ott jó a Katadyn és hasonló kicsi/könnyű megoldás. Ez csak baktérium méretig szűr.
Ha lakottabb/sűrűbben látogatott terület, de még mindig úgy látom hogy kelleni fog és tudok is kisebb gyors folyású patakból vizet venni akkor a biztonság kedvéért Grayl-t vittem (tipikus példa Skóciában a west highland way-en). Ez már jó vírusok ellen is.
Ha ennél több a civilizáció és/vagy csak nagyobb folyók vannak (a kettő együtt jár általában) akkor nem szórakozok/kockáztatok szűrővel.Létezik az az ezüst - klór tabletta vírusok, baktériumok ellen. Kb 30€ a 100 db tabletta. 1 tabletta 30 percen belül 1 l vízet képes fertőtleníteni. Az adatlapja szerint. A szűrt vízben nem pusztítja el a vírusokat?
Én alapból viszek magammal vizet. De bármi történhet alapon van nálam filter (+tabletta 1 levél). Katadyn, kulacsra tekerhető.
-
Alg
veterán
Túrától függ.
Ha ennél több a civilizáció és/vagy csak nagyobb folyók vannak (a kettő együtt jár általában) akkor nem szórakozok/kockáztatok szűrővel. -
FBLLMAG
senior tag
Csak úgy margóra.
Víz filter túrán van nálatok? Biztos ami biztos esetre.
Én 125 ml -es futókulacsba tettem filtert vízre. Így a hely és tömeg sem okoz gondot. Ha valami gebasz történne.
-
FBLLMAG
senior tag
Rövid tapasztalatom a Nitecore BP20 hátitáskával.
A fémkeret merevítése és a hátsó molle rendszere könnyedén eltávolítható. Így 1 kg -os hátitáskát kapunk aminek így is maradt merevítés a hátlapjában. Műbörrel borított műanyag lap szeméjében. Ez már hajlik, így bicajon is használható. Vagy más szempontból, mivel jobban követi a hát alakját, a hűvösebb időkben rásimul a hátra, nem lesz hóval behordva a hátrésze. Próbaként, 7,5 kg -nyi vizespalackkal is megterheltem a táskát. Tényleg leveszi a vállról a sújt. Pláne ha a fém merevítő is használva van. Nagyon stabilan fekszik fel a hátra. A hátlap alján D alakú szivacsos kiemelkedés található. Ez is segíti a terhet a csípőre terhelni (pláne, ha fémkeret van mögötte, és a derékpánttal a derékhoz szorítom kicsit).
A BP20 esetében a 2 cipzárral állítom be, hol legyen kivezetve a vizestömlőtől a cső. Nincs külön lyuk a táska hátulján. A cipzárra a táska anyagja dupla vastagsággal ráhajlik, így továbra is eső álló marad. A tömlőt a háthoz legközelebbi rekeszben, felakasztva lehet tárolni. Vizet vételezéskor nem kell kipakolni a táskát. A cipzár felett található 2 pánt csattal, ráhagyással. Be lehet állítani, hogy mennyire álljon el a háttól a táska, valamint kissebb átmérőjű tárgyak is rögzíthetők ide (pl kabát).
A fő rekesz 2 cipzárral nyílik (a cipzár erősebb, masszívabb mint a márkatársaké). Erre is rá van hajtva a táska anyaga. A cipzárok a táska aljától 15 cm magasságig futnak. Szóval nem teljesen az aljáig, cserébe, marad tartása a táskának, nem kell lefektetni. A fő rekeszbe nem kerültek további zsebek, de nem is kell. Szétnyitva, átlátható az egész.
A háttól legtávolabb található 2 rekesz, egymás felett. Az alsó a terjedelmesebb. Ez is nagyra nyílik. Hálós zseb is található itt. Bukszát, esőkabátot, szúnyogriasztót, elsősegélytáskát pakolok bele. A felső olyan mint a zseb. Tetején, vízszintesen fut végig a cipzár. Kulcstartó is található itt. 4 db rugalmas rögzítő fül az oldalán. Fejlámpát, madzagot, inzulin tollat, apróságokat tartok benne.
Az alsó rekesz mögé kerül a molle rendszerű lap. Alulról 2 pánt, oldalról 2 - 2 pánt, csattal rögzíthető ez a molle rendszerű lap. Ami tetején D gyűrű található. Elég hosszú a pántok ráhagyása, akár focilabdát is megfog. A gyártó sisak rögzítésével reklámozza. A hálózsák is elfér itt. Az oldalsó pántok nyitásával, lehajta a lapot, hatalmas zsebet kapunk. Vadászok a puska tusát tehetik bele, a táska tetején meg csatos, tépőzáros gyűrű segítségéve rögzítjető a puska csöve. Vagy túrabot.
A táska alján van még 1 zseb a táska esővédő ponyvája elhelyezésére. Továbbá 2 pánt tárgyak felfüggesztésére.
A vállpántokon tépőzár is található, több fajta rögzítési rendszer telepítéséhez. Az, hogy széles, szivacsos a vállpánt, már mindenki ilyet gyárt. Apropó pántok. A pántok végén tépőzáros fülek találhatók, amik segítségével rövidíthetők a pántok. Így nem lógnak össze - vissza. A táska oldalán is van molle rendszer. Nekem táskáim, kulacstartóim vannak molle rendszerrel. Ha szükségem lenne rájuk.
Azonnal megszerettem, ahogy megérkezett. Napi bevásárláshoz is használom, pedig vannak ultrakönnyű hát - táskáim is. Az ára, 60 €, anyaga, 1000 D, is segít abban, hogy merjem használni. Nem kell kímélnem, nem kell vigyáznom rá.
-
FBLLMAG
senior tag
Persze. De én ki tudtam próbálni. Havernak 2018 óta megvan.
Mivel csoporttal járok túrázni, az ő táskáikat is lestem. Decathlon -os, Osprey, minden fajta van nekik. Legutóbb északról jött valaki. Na az a fajta nekem is tetszik. Hátulról, a vízhólyag után, teljesen nyílik a fő zseb. Szó szerint teljesen. Az enyém is nagyra nyílik, de ez ... . És a hát felöli rész van felül. Nem piszkolódik. A mai napig keresem ezt a fajtát. És nagyon számít a kényelem is. Hosszú órákon keresztül gyalogolni, azért nem mindegy. (Nekem a hátam végett ez nagyon fontos.) Meg persze a súly is számít. Gyűlnek a km -ek, emelkedő is van a hegyekben. Félúton nem lehet abbahagyni a túrát. Víz, kaja a legfontosabb a napi túrán. Vízhólyag, vagy kulacs. Esetleg termosz. Séta közben, nekem a vízhólyag a kényelmes. A kulacsot a hátitáska oldalsó zsebéből, menet közben, nem érem el. Ha le van véve a táskám a hátamról, a kancsó, termosz a jobb választás. Energia szeletet pl az Osprey derékpántján levő zsebekből is elő lehet halászni. Valaki a mobilját is itt tárolja. De ez kiváltható ővtáskával, apróbb válltáskával, kerszt / hasi táskával is. Én ezekkel el vagyok látva. Ezek +súlyt jelentenek. A NPP30 -asom +60 g.
Szóval ki kellene próbálnod ténylegesen, mielőtt vennél valamit. Mielőtt döntenél. Meg persze kéne tudnod mire volna szükséged.
-
lugosi
MODERÁTOR
Maga a belső elrendező rendszere tetszik. A külső rögzitési rendszerek szintén. Az 500D anyag sem rosz választás. Ami gondot jelenthet, az a hátra felfekvő rész. Pláne nagyobb melegben, gondot okozhat. A vízes tömlő is a nagy rekeszben kapott helyet. Tényleg nem a nagyobb távok megtételére lett kitalálva.
Pl az Ospray háti szellőző rendszere is tetszik. Kényelmesen felfekszik a hátra és szellőzik is. Az Ospray Escapist 25 kifejezetten bejön. Eső után az alsó rekeszbe lehet pakolni a vizes ruhákat. Tudom, a hálós rész alá tudnál te is pakolni a Helikon táskájába.
Nekem is a 20 l körüli túratáska jön be. Még nem járok több napos túrákra. Most is csak 30 km gyalogtúrán voltunk. Víz, kaja, esőkabát, egészségügyi csomag, termosz beleférjen. Pakolási lehetőség legyen pár (5 pakoló rekesz van az enyémen). Később a kabátot, vagy a nedves ruhákat tudjam hova rakni (az enyémen rácsatolható molle rendszer lap található, alsó, oldalsó pánt rögzítéssel). Ja és kényelmes legyen a viselése (az alsó részén párnás résszel fekszik fel a derekamra). A nagy melegben pedig szellőzön a háta (az enyém hálós). Mivel sikeresen szét tudom tépni a táskákat, ezért az erősebb anyagokat preferálom (az enyém 1000D). Számomra ez volt a lényeg.
Köszi! Ez a Nitecore BP20 amit korábban is írtál?
-
FBLLMAG
senior tag
Hátizsák témában: a Helikon-Tex Raccoon Mk2-t használja valaki közületek? Egynapos túrákra kellene, de úgy számolok egy napossal, hogy férjen bele minden akkor is ha egy egész napos, tehát ha valami szivacsot akarok magammal vinni ülőhelynek (látom az aljára lehet rögzíteni), esetleg valami vékony felső is férjen bele, víz, kaja. Egy minimál oldaltáskát viszek még magammal ilyenkor. A legutóbbi alkalmakkor egy kitömött oldaltáskával mentem, és az már nem volt kényelmes, ami hátizsákom van, az meg vagy sokkal nagyobb vagy sokkal kisebb mint ez.
Maga a belső elrendező rendszere tetszik. A külső rögzitési rendszerek szintén. Az 500D anyag sem rosz választás. Ami gondot jelenthet, az a hátra felfekvő rész. Pláne nagyobb melegben, gondot okozhat. A vízes tömlő is a nagy rekeszben kapott helyet. Tényleg nem a nagyobb távok megtételére lett kitalálva.
Pl az Ospray háti szellőző rendszere is tetszik. Kényelmesen felfekszik a hátra és szellőzik is. Az Ospray Escapist 25 kifejezetten bejön. Eső után az alsó rekeszbe lehet pakolni a vizes ruhákat. Tudom, a hálós rész alá tudnál te is pakolni a Helikon táskájába.
Nekem is a 20 l körüli túratáska jön be. Még nem járok több napos túrákra. Most is csak 30 km gyalogtúrán voltunk. Víz, kaja, esőkabát, egészségügyi csomag, termosz beleférjen. Pakolási lehetőség legyen pár (5 pakoló rekesz van az enyémen). Később a kabátot, vagy a nedves ruhákat tudjam hova rakni (az enyémen rácsatolható molle rendszer lap található, alsó, oldalsó pánt rögzítéssel). Ja és kényelmes legyen a viselése (az alsó részén párnás résszel fekszik fel a derekamra). A nagy melegben pedig szellőzön a háta (az enyém hálós). Mivel sikeresen szét tudom tépni a táskákat, ezért az erősebb anyagokat preferálom (az enyém 1000D). Számomra ez volt a lényeg.
-
lugosi
MODERÁTOR
Ez egy katonai hátizsák, kis távokra jó lehet, de hosszabb utakra jobban járnál pl. egy dechatlonossal szerintem, elmész ha teheted és megnézed/felpróbálod őket.
Még egy pár márka akik ebben jók:
Osprey
Tatonka
Deuter
stb...Köszi szépen, igazából van decathlonos hátizsákom, és azon is van néhány külső rögzítési lehetőség, és ezeket nagyon szeretem és sokat használom. Nem bánnám ha több ilyen külső rögzítési lehetőség lenne, ezért néztem ezt a hátizsákot. A kirándulásaim nem mindig hagyományos értelemben vett túrák hanem néha horgászat, és akkor is nagyon jól jön, ha felrakható rá a motyó. Talán a legjobban a vadász táskák válnak be nálam, abból most a decathlonban nem láttam olyat, ami az elképzelésem lenne.
-
Maximum1
őstag
Hátizsák témában: a Helikon-Tex Raccoon Mk2-t használja valaki közületek? Egynapos túrákra kellene, de úgy számolok egy napossal, hogy férjen bele minden akkor is ha egy egész napos, tehát ha valami szivacsot akarok magammal vinni ülőhelynek (látom az aljára lehet rögzíteni), esetleg valami vékony felső is férjen bele, víz, kaja. Egy minimál oldaltáskát viszek még magammal ilyenkor. A legutóbbi alkalmakkor egy kitömött oldaltáskával mentem, és az már nem volt kényelmes, ami hátizsákom van, az meg vagy sokkal nagyobb vagy sokkal kisebb mint ez.
Ez egy katonai hátizsák, kis távokra jó lehet, de hosszabb utakra jobban járnál pl. egy dechatlonossal szerintem, elmész ha teheted és megnézed/felpróbálod őket.
Még egy pár márka akik ebben jók:
Osprey
Tatonka
Deuter
stb... -
lugosi
MODERÁTOR
-
FBLLMAG
senior tag
Mindenkinek más a fontos, én csak azért ajánltam konkrétan ezeket a modelleket, mert eddig Osprey vált be a legjobban és ezeknek van fémváza, ami távol tartja a hátizsákot a hátadtól, így nyáron is teljesen vállalható akkor is, ha izzadós vagy. Manapság már nem is vennék másfélét, csak fémvázas hálóst, de ahogy elnézem a gyártók is ebbe az irányba mennek, 5 éve még alig volt néhány ilyen modell, ma meg már pl. a Vaude az összes túrahátizsákját fémvázzal gyártja. Ja tényleg, náluk is érdemes szétnézni
. Esetleg Deuter, Gregory, Thule, Cotopaxi.Végül a Nitecore BP20 -as lett. 2018 -as modell. Ez is fémvázas (ami kivehető), hálós. A lenti része, ahol felfekszik a derékra, szivacsos. Csupán 20 l -es, de kívülről is pakolható. Elég sok pakoló rekesszel. Az esővédő rekeszébe az esőkabátom is belefér. Az ivózsáknak külön rekesze van, és fel is akasztható az ivózsák benne. A nagy rekesz következik. Nagyra nyitható, jól rendezhető. A hátulján, egymás felett található még 2 apróbb rekesz. Az alsó a nagyobb, hálózsebbel kiegészítve. A felső kulcstartót és rugalmas tartókat tartalmaz, bicskák, lámpák, vízszűrők tárolására. Leghátul található a lehajtható, molle rendszerrel borított, D gyűrűt is tartalmazó, nyitott zseb. Fegyverek hordását reklámozzák, vagy biciklisisak hordását, de bármilyen hosszabb tárgy belefér. Akár ásó, sítalp, stb is, felhajtva pedig akár hálózsák is, vagy amit hoz a sors. Ez teljesen leszerelhető. Bár ha fel van hajtva, megszorítva, a túrabotokat is megtartja. Fent meg ugye ott a gyűrűs tartó. Alján a derékpánt is megtalálható. 3 kompressziós szorítópánt hátul, és a mellpánt sem hiányzik. Molle rendszer található az oldalán is, ha pl kulacstartót szeretnék rárakni. Fent 2 pánttal pl sátor is rögzíthető. Alján 2 hurok található. Kötéllel ide is lehet rögzíteni dolgokat. Megvan a NUP10, NUP20, NUP30 sorozata, így a zsebek a derékpánton nem hiányoznak. A NUP30 elég nagy, akár az egész túra elemózsiája beleférhet. A NPP30 apró tároló is megvan, ez magára a vállpántra rögzíthető, ahogy a 0,5 l -es, szilikon palackom is.
-
FBLLMAG
senior tag
Ha kintalvós túrára mentek 1x - 2x / év, a sátrat, hálózsákot és az ilyen nagyobb dolgokat a hátizsákra akasszátok, vagy inkább nagyobb hátizsákot használtok, és belé pakoljátok.
Én a rápakolós megoldást választottam. Fölé, alá, mögé is, oldalára is lehet rögzíteni dolgokat. Hétfőn érkezik. Remélem jól döntöttem.
-
FBLLMAG
senior tag
Most hirtelen csak Szlovákiára van linkem, mert az elmúlt években arra mászkáltam.
[link] (jobb kattal lehet fordítani angolra/magyarra) és úgy kb 5 perc megkötni.Hmm, most kicsit keresgéltem, de úgy látom más országokba nincs ilyen csomag, szóval bocsi, ha kicsit félrevittelek. Elmúlt években leginkább oda jártam és nagyon kényelmes volt, azt feltételeztem, hogy máshol is van ilyen, de most hirtelen nem sikerült találni. Szóval más országokban leginkább csak meglévő biztosításhoz lehet venni kiegészítőnek a hegyimentést.
A Generali app -ot is csinált a gyorsabb, pontosabb mentés végett. MO -on is kéne már működnie. A HZS -ről van szó (Horská Záhranná Služba - hegyi mentő szolgálat). Működik? Megadja a hekyedet, mire vagy alergiás, milyen gyógyszereket szed valaki, stb. Figyelmeztetéseket közöl. Szél, lavina, stb. Nekem már évek óta megvan.
-
szpeti40
addikt
Most hirtelen csak Szlovákiára van linkem, mert az elmúlt években arra mászkáltam.
[link] (jobb kattal lehet fordítani angolra/magyarra) és úgy kb 5 perc megkötni.Hmm, most kicsit keresgéltem, de úgy látom más országokba nincs ilyen csomag, szóval bocsi, ha kicsit félrevittelek. Elmúlt években leginkább oda jártam és nagyon kényelmes volt, azt feltételeztem, hogy máshol is van ilyen, de most hirtelen nem sikerült találni. Szóval más országokban leginkább csak meglévő biztosításhoz lehet venni kiegészítőnek a hegyimentést.
Nembaj, így is hasznos infó volt
Leginkább mi is Szlovákiában hegyelünk. -
Pá
addikt
-
szpeti40
addikt
Ezt neked kell eldönteni, kinek mi fér bele.
Nekem a hegyi mentős biztosítás jó ár/érték arány ha olyan helyre megyek, ahonnan csak helikopterrel tudnak lehozni. Mert 1-2 EUR-ba kerül és hülye érzés lenne mondjuk 10,000 EUR-t fizetni, csak mert kiment a bokám.
Ilyen autós asszisztencia meg társai annyira nem hoznak lázba. Eleve jóval drágább lenne mint az 1 EUR-s hegyi mentős bizti, miközben egy trailerezés meg max 100 ezer forint vagy ilyesmi. Még életemben nem volt rá szükség, de ezt simán kibírom, ha valamiért 20 évente egyszer mégis lerobbannék az út szélén.
Köszönöm a tippeket

A hegyimentős biztit hol szoktad kötni? -
Pá
addikt
Köszi a válaszokat!
Viszonylag friss kocsi, 5 éves, így ilyennel nem lesz baj. Azt láttam, hogy sok helyen van kor korlát.
Jelenleg még csak a környező országokba mászkálunk EU-n belül. Erste-nél bankolok, itt néztem a biztosításokat, ez kb 10k lenne egy évre autó asszisztanciával.
EU-s TB kártya nekem is van, az mindig nálam van (ezt használom itthon is, a magyar papír fecni meg el van rakva). Akkor sima túrázásra (Pl Pádis fennsík) nem is kötnétek külön? Semmi létrás, kikötős mászás.
Ezt neked kell eldönteni, kinek mi fér bele.
Nekem a hegyi mentős biztosítás jó ár/érték arány ha olyan helyre megyek, ahonnan csak helikopterrel tudnak lehozni. Mert 1-2 EUR-ba kerül és hülye érzés lenne mondjuk 10,000 EUR-t fizetni, csak mert kiment a bokám.
Ilyen autós asszisztencia meg társai annyira nem hoznak lázba. Eleve jóval drágább lenne mint az 1 EUR-s hegyi mentős bizti, miközben egy trailerezés meg max 100 ezer forint vagy ilyesmi. Még életemben nem volt rá szükség, de ezt simán kibírom, ha valamiért 20 évente egyszer mégis lerobbannék az út szélén.
-
Orgi
addikt
Köszi a válaszokat!
Viszonylag friss kocsi, 5 éves, így ilyennel nem lesz baj. Azt láttam, hogy sok helyen van kor korlát.
Jelenleg még csak a környező országokba mászkálunk EU-n belül. Erste-nél bankolok, itt néztem a biztosításokat, ez kb 10k lenne egy évre autó asszisztanciával.
EU-s TB kártya nekem is van, az mindig nálam van (ezt használom itthon is, a magyar papír fecni meg el van rakva). Akkor sima túrázásra (Pl Pádis fennsík) nem is kötnétek külön? Semmi létrás, kikötős mászás.
Én pont Pádisra biztosan kötnék, nem is baleset miatt (bár azért egyszer mikor 6 kurva nagy pásztor kutya körbe állt, a juhászok meg alig látható távolságban alukáltak a Ponor réten), de barátomnak a Mócok temploma alatt a legelő lovak leamortiálták a kocsiját (letörték az ablaktörlőket, tükröket és az oldalát is megrúgták).
-
szpeti40
addikt
Köszi a válaszokat!
-
Pá
addikt
Sziasztok!
Tudom nem feltétlen a topik témája, de azért valamennyire csak kapcsolódik.
Nagyobb külföldi utazások/kirándulások előtt szoktam kötni utasbiztosítást eseti jelleggel, viszont ha összeadogatja ezeket az ember, akkor kiderül, hogy nem olyan olcsó egy év alatt.
Néztem a bankomnál a bankkártyához adott/köthető utasbiztosításokat és akár autó asszisztanciával annyira jövök ki egy évre összesen, mint az esetileg kötöttekkel.
A jelenlegi kártyámhoz sajnos nem jár biztosítás.Ti mit használtok? Hol lenne érdemes kötni?
Ez így elég általános kérdés, nehéz jó választ mondani rá.
Én Europán belüli utazásokra nem szoktam külön kötni. Kiváltom az EU-s TB kártyát és azokra a napokra, amikor hegyre megyek kötök külön ilyen 1 napos hegyi mentős biztosítást az esetleges helikopteres mentés miatt. Ez kb 1-2 EUR/nap/fő.
Érdemes körülnézni milyen termékeid vannak mert sokhoz jár valamilyen basic csomag. Nekem pl a lakásbiztosításom mellé jár valami alap utazási biztosítás, asszem autós mentés pont van hozzá, szóval ha nagyon kéne, akkor erre tudok támaszkodni.Ha repülővel megyek egzotikus helyre akkor szoktam külön kötni direkt arra a célra. Ilyen helyzetben pl kevésnek tartom az ilyen alap csatolt biztosításokat, amit pl a legtöbb (nem prémium) bankkártyához adnak.
Érdemes netrisken vagy valamelyik gyüjtő oldalon végigkattintgatni és kiválasztani az adott uticélnak megfelelőt. Nekem pl dél-kelet ázsiába mostanában az Allianz szokta a legjobb ajánlatot adni. De ez uticél meg tevékenység függő. -
Orgi
addikt
Ha ez alatt pl hegyeket értesz, ahol szóba jöhet mondjuk helikopteres mentés igénye is, én EUB-nál szoktam kötni. Viszont ha kocsival mész, EUB-nál csak 15 éves korig kérhetsz autós asszisztenciát, az én 18 éves kocsimra már csak a Colonnade és az Union enged kötni.
-
szpeti40
addikt
Sziasztok!
Tudom nem feltétlen a topik témája, de azért valamennyire csak kapcsolódik.
Nagyobb külföldi utazások/kirándulások előtt szoktam kötni utasbiztosítást eseti jelleggel, viszont ha összeadogatja ezeket az ember, akkor kiderül, hogy nem olyan olcsó egy év alatt.
Néztem a bankomnál a bankkártyához adott/köthető utasbiztosításokat és akár autó asszisztanciával annyira jövök ki egy évre összesen, mint az esetileg kötöttekkel.
A jelenlegi kártyámhoz sajnos nem jár biztosítás.Ti mit használtok? Hol lenne érdemes kötni?
-
FBLLMAG
senior tag
Igen. Valami ilyesmire. Persze, több gyártó is gyárt deréktáskát, akát 7 vagy több l -eseket is. Mint írtam, szélesebb pánttal működhet derékon is. Nekem lecsúszkált. Az apróbb már rendben volt. Ez meg neked nem felel meg.
-
Shadowduet
tag
-
FBLLMAG
senior tag
Valaki próbált már hosszabb túrára kifejezetten erre kitalált övtáskát? (lumbar pack). Nem azokra a kis bigyókra gondolok, amibe egy fél literes víz se fér bele, hanem pl. Egy mountainsmith day evo lumbar packra:
Előre is köszi a megosztott tapasztalatot és esetleges típust amit itthon is viszonylag egyszerűen meglehet kapni.

Inkább valami ijesmit használnék. A derékról a megpakolt ővtáska lecsúszhat. Pláne több kg felszerelés esetében. A széles pánt segíthet.
-
Because
őstag
Valaki meg tudná mondani milyen rovarok rajzanak most a talaj közelében?
A Gerecsében voltam túrázni és tele van velük a talaj.
Kb. centis fekete és elég "erőset" csípett, égő érzés volt. Még ma is viszket és rendesen fel van dagadva. Nem támadnak, beszorult a nadrágom és a cipő közé. -
Shadowduet
tag
Valaki próbált már hosszabb túrára kifejezetten erre kitalált övtáskát? (lumbar pack). Nem azokra a kis bigyókra gondolok, amibe egy fél literes víz se fér bele, hanem pl. Egy mountainsmith day evo lumbar packra:
Előre is köszi a megosztott tapasztalatot és esetleges típust amit itthon is viszonylag egyszerűen meglehet kapni.

-
FBLLMAG
senior tag
Eme hozzászólásom óta se vettem új hátizsákot, mert már több, mint 10 éve bírja a Decathlonos Forclaz zsákos hátizsákom, de a magam részéről továbbra sem ajánlom a zsákos rendszerűt, mert nyűg, ha valamit elő kell venni az aljáról, amit a roll-top pluszban tetéz.
Mondjuk a zsebek a váll- és a derékpánton tetszenek rajta, az sajnos nincs az enyémen, de tudnám használni.+1
A Nitecore BP16 / BP23 -as hátitáskám teljesen kinyílik. Azonnal hozzáférek a zsák aljához is.
- A BP16 EDC hátitáska a maga 16 l térfogatával. A bal oldalsó zsebe hőszigetelt. Akár fél l palackot, akár kaját is pakolhatok bele. A másik oldalra kulcstartó akaszót, hálós zsebet is raktak. A tetején található zsebbe szoktam rakni a pénztárcámat. A középső retesz hátsó része tartja a note book -omat. A kihajtható részen meg cipzáros zseb található. 2 oldalt, belül, hálós zseb palacknak, termosznak. Molle rendszer ezen is van. A vállpántra is lehet aggatni dolgokat. Ez EDC -re való, de már használtam túrára is.
A BP23 -as más, de ez is pakolható. Kívülről, felső zseb iratokra, pénztárcára. Az alsó zseb elég nagy, akár térképnek is, átlós cipzárral. Alul, felül és 2 oldalt fogantyúk.
Az osztott belső külső része cipzáros hátsó zsebet, kihúzható kulcstartót, 2 oldalról pakolható zsebeket tartalmaz. A táska kinyitása nélkül oldalról is hozzáférhető ez a rekesz. Mindkét oldalról nyitható a cipzár is.

A nagyobb hátsó reteszbe lehet pakolni akár vizespalackokat vagy vizestömlőt is. Erre bárnijen rendező tépőzárral rögzül. A hálós zseb itt is megvan. Nagy a hely. Utazáskor ebbe a reteszbe pakolom a ruháimat.
-
evilskati
aktív tag
Ezekkel az EDC hátizsákokkal nekem mindig az a bajom, hogy jó, belepakolnak ezer lehetőséget meg zsebeket meg molle rendszert meg mindent ami eszükbe jut, plusz bombabiztos anyagokból -> rendszerezés helyett csak a helykihasználás lesz rosszabb és baromi nehéz lesz a táska. Persze, ha olyan helyen mész, bozótban, sziklákon stb akkor kell a strapabíró anyag, de ez a ritka kivétel inkább.
Nem véletlen hogy az igazán megszállott, több hétig úton lévő vándortúrázók hátizsákja gyakorlatilag egy vállpántokkal ellátott szatyor...
Amúgy a Dekában is vannak jó hátizsákok pl egy ilyet simán bevállalnék, esetleg raknék rá utólag extra derékpánt-zsebet.
Eme hozzászólásom óta se vettem új hátizsákot, mert már több, mint 10 éve bírja a Decathlonos Forclaz zsákos hátizsákom, de a magam részéről továbbra sem ajánlom a zsákos rendszerűt, mert nyűg, ha valamit elő kell venni az aljáról, amit a roll-top pluszban tetéz.
Mondjuk a zsebek a váll- és a derékpánton tetszenek rajta, az sajnos nincs az enyémen, de tudnám használni. -
jjeahh
nagyúr
És Alg
Köszönöm a válaszokat.

Az éjjel kicst kutatgattam. A Black Diamond Trail Vista 20 hasonlít az Osprey táskákhoz. Párnázott csípőrész +tároló zsebek a vállpánton. Van szilikon palackom ami belemehet.
A Nitecore hátizsákokkal van tapasztalatom. A Nitecore BP20 nem mai gyerek. Vadászoknak tervezve. Havernak kb 2018 óta megvan. Ő bicajon is használja, ilyenkor kiveszi a drótvázat. Mégjobban a hátra símul. 1000D anyaga végett olyan mintha új lenne. YKK sűrű fogazatú +ráhajtott anyagú cipzárral rendelkezik, hogy ellenáljon a gyengébb csapadéknak. De "esőkabátja" is van. Hálós hátrésszel rendelkezik a jobb szellőzés végett. Hátgerinc kímélő kialakítás. A molle rendszer végett sokminden rápakolható. Deréktáskával kiegészítve, helyettesíti a hátizsákok derékzsebeit. Magára a vállpántra is lehet akasztani ezt - azt. De ez 2018 -as model.
Mindenkinek más a fontos, én csak azért ajánltam konkrétan ezeket a modelleket, mert eddig Osprey vált be a legjobban és ezeknek van fémváza, ami távol tartja a hátizsákot a hátadtól, így nyáron is teljesen vállalható akkor is, ha izzadós vagy. Manapság már nem is vennék másfélét, csak fémvázas hálóst, de ahogy elnézem a gyártók is ebbe az irányba mennek, 5 éve még alig volt néhány ilyen modell, ma meg már pl. a Vaude az összes túrahátizsákját fémvázzal gyártja. Ja tényleg, náluk is érdemes szétnézni
. Esetleg Deuter, Gregory, Thule, Cotopaxi. -
Alg
veterán
És Alg
Köszönöm a válaszokat.

Az éjjel kicst kutatgattam. A Black Diamond Trail Vista 20 hasonlít az Osprey táskákhoz. Párnázott csípőrész +tároló zsebek a vállpánton. Van szilikon palackom ami belemehet.
A Nitecore hátizsákokkal van tapasztalatom. A Nitecore BP20 nem mai gyerek. Vadászoknak tervezve. Havernak kb 2018 óta megvan. Ő bicajon is használja, ilyenkor kiveszi a drótvázat. Mégjobban a hátra símul. 1000D anyaga végett olyan mintha új lenne. YKK sűrű fogazatú +ráhajtott anyagú cipzárral rendelkezik, hogy ellenáljon a gyengébb csapadéknak. De "esőkabátja" is van. Hálós hátrésszel rendelkezik a jobb szellőzés végett. Hátgerinc kímélő kialakítás. A molle rendszer végett sokminden rápakolható. Deréktáskával kiegészítve, helyettesíti a hátizsákok derékzsebeit. Magára a vállpántra is lehet akasztani ezt - azt. De ez 2018 -as model.
Ezekkel az EDC hátizsákokkal nekem mindig az a bajom, hogy jó, belepakolnak ezer lehetőséget meg zsebeket meg molle rendszert meg mindent ami eszükbe jut, plusz bombabiztos anyagokból -> rendszerezés helyett csak a helykihasználás lesz rosszabb és baromi nehéz lesz a táska. Persze, ha olyan helyen mész, bozótban, sziklákon stb akkor kell a strapabíró anyag, de ez a ritka kivétel inkább.
Nem véletlen hogy az igazán megszállott, több hétig úton lévő vándortúrázók hátizsákja gyakorlatilag egy vállpántokkal ellátott szatyor...
Amúgy a Dekában is vannak jó hátizsákok pl egy ilyet simán bevállalnék, esetleg raknék rá utólag extra derékpánt-zsebet.
-
FBLLMAG
senior tag
És Alg
Köszönöm a válaszokat.

-
Alg
veterán
Sziasztok!
Lesem vissza a topikot, nem találtam infót.
Napi túrára keresek háti - zsákot / táskát. Hátgerinc problémám van. Nincs elcsúszva, de a csontkinövések végett kicsit be van állva. Műteni nem tudják.
Szóval valami kényelmeset, kb 20 l -eset keresek, napi túrára, ami nem terheli a gerincemet. Vizes rendszerem van (palack, termosz is). Botot használok, így kevésbé terhelem a hátam. Kabátom, esőkabátom, mellényem mind kis méretűre csomagolható. A kaját vízhatlan dobozban / -okban szoktam csomagolni. Polufoam a fenekem alá. Gyógyszer, inzulin toll, szöllőcukor sem árt, ha gyorsan elérhető. Kb ez kerül bele / rá.
Lidl, Kaufland, stb. hátitáskák kilőve. 1 - 2 túránál többet nem bírtak. EDC -re a Nitecore BP16 -ost használom. BP23 PRO -t melóba. Régebről van Victorinox VX SPORT 25 l -es táskám is. 900D anyagból. Ez már nagy túrára melegebb időszakban.
Mindenképpen olyat aminek van egy jó derékpántja, lehetőleg zsebekkel. így a súly nagy része oda fog terhelni, nem a válladra.
Nekem Osprey Talon-ok vannak egynapos túrákra (11 és 22l), de van még biztos ezer másik ami tudja a fentit és olcsóbb is...
-
jjeahh
nagyúr
Sziasztok!
Napi túrára keresek háti - zsákot / táskát. Hátgerinc problémám van. Nincs elcsúszva, de a csontkinövések végett kicsit be van állva. Műteni nem tudják.
Szóval valami kényelmeset, kb 20 l -eset keresek, napi túrára, ami nem terheli a gerincemet. Vizes rendszerem van (palack, termosz is). Botot használok, így kevésbé terhelem a hátam. Kabátom, esőkabátom, mellényem mind kis méretűre csomagolható. A kaját vízhatlan dobozban / -okban szoktam csomagolni. Polufoam a fenekem alá. Gyógyszer, inzulin toll, szöllőcukor sem árt, ha gyorsan elérhető. Kb ez kerül bele / rá.
Lidl, Kaufland, stb. hátitáskák kilőve. 1 - 2 túránál többet nem bírtak. EDC -re a Nitecore BP16 -ost használom. BP23 PRO -t melóba. Régebről van Victorinox VX SPORT 25 l -es táskám is. 900D anyagból. Ez már nagy túrára melegebb időszakban.
Osprey Syncro 20, Sirrus 24, Hikelite 18. Vannak más márkáknak is hasonló konstrukciói, de nekem eddig az Osprey volt a legkényelmesebb, hiába van mellette 3 új hátizsákom, mindíg a szétkopott Syncro 12-est viszem magammal
-
FBLLMAG
senior tag
Sziasztok!
-
lugosi
MODERÁTOR
-
jjeahh
nagyúr
-
Victoryus
addikt
Ismét a Vigyázó-hegység
Volt minden, hóvihar, tavaszi napsütés. Fent még igazi tél van, lent elolvadt a friss hó estére.

-
Alg
veterán
Salewával sok tapasztalatom nincs, Mtn Trainer Lite volt, viszonylag gyorsan kopott a talpa és meleg volt (télen szerettem), cserébe olyan volt, mint egy fotel, kényelmes. Most a kedvencem a Haglöfs Lim Mid Proof Eco, kételkedtem benne, de eddig talán a legtartósabb bakancsom, pedig jópárat elhasználtam már. Nem örökélet, mint a Lundhags, de elképesztően strapabíró és ha jól rémlik, 350g darabja
. Egyetlen hibája a fűző, állandóan kioldódik, de szerencsére duplacsokorral nincs gond.
Amúgy ha a Lundhags bőr, az nem opció neked, hogy bewaxolod? Én azt csináltam a bőr cipőimmel anno és hogy ne ragadjon bele bele a por a viaszba, bekentem pollírozó krémmel is, majd cipőkefével anyhén pollíroztam, csak addig, amíg már nem ragadt. Így minden lepörgött róla, egy ideig nem ázott be és a bőrt is ápolta, sőt, szerintem hatékonyabb volt víz ellen, mint a gore-tex. Haverom fókazsírt használ, a boltban ajánlták neki, ahol a bakancsát vette, az is jobban működik szerinte, mint a membránok, de nekem nincs tapasztalatom vele. Egy bevált, jól eltalált impregnáló spray is jó lehet.Na pont az a a Salewa van nekem is
Ha annál könnyebb/szellősebb kell akkor már terepfutócipőt veszek fel inkább. A talpa is kopik, de a felsőrész is kezd gyengélkedni pár helyen.Nyilván vékonyan waxolva lesz, meg szerintem a varrásokat meg is ecsetelem olvasztott viasszal (van itthon Fjallraven Greenland wax az pont jó lesz erre a célra). De nem igazán félek tőle hogy a beázás gond lenne egyébként sem, a leírtak miatt.
-
jjeahh
nagyúr
Ez kicsit más megközelítés, "shell" bakancsnak nevezik - alapvetően nincs benne semmi bélés, csak 1-2 réteg full grain bőr (esetleg közte zárt cellás szivacs). Így nincs semmi ami megtartaná a vizet, ha beázik leveszed, kiborítod, veszel fel száraz zoknit, kész. Cserébe kell a két réteg (gyapjú) zokni, bár szerintem ha jól be van törve akkor akár egy réteggel is működhet. A zokni vastagsága/mennyisége pedig szabályozza hogy mennyire legyen meleg. Így picit talán könnyebb is lehet mint az építettebb cuccok, 900g/db - a nyári könnyű Salewa ehhez képest 620g, de jóval kevésbé tartós és 10 centivel rövidebb a szára...
Van nekem is könnyű, szellős, hightech bakancsom ami nagyon bejött - Salewa, nyáron persze azt fogom használni, de így 2 szezon után már látszik hogy nem sokáig fogja bírni, szerinte jövőre kuka lesz. Ez a Lundhags meg kb. örök élet, és így akcióban alig volt drágább.
Lowa-ból nekem a téliesített Renegade ICE verzió van, kényelmes, jó, de nem győzött meg 100%-ban, ráadásul nem hiszem hogy olyan rengeteget használnám télen - lehet az is menni fog apróra. Fel kell úgyis raknom egy rakás egyéb cuccot is eladni (Gravel bringás cipő, m4/3 váz+obi, hálózsák, sátor...)
Salewával sok tapasztalatom nincs, Mtn Trainer Lite volt, viszonylag gyorsan kopott a talpa és meleg volt (télen szerettem), cserébe olyan volt, mint egy fotel, kényelmes. Most a kedvencem a Haglöfs Lim Mid Proof Eco, kételkedtem benne, de eddig talán a legtartósabb bakancsom, pedig jópárat elhasználtam már. Nem örökélet, mint a Lundhags, de elképesztően strapabíró és ha jól rémlik, 350g darabja
. Egyetlen hibája a fűző, állandóan kioldódik, de szerencsére duplacsokorral nincs gond.
Amúgy ha a Lundhags bőr, az nem opció neked, hogy bewaxolod? Én azt csináltam a bőr cipőimmel anno és hogy ne ragadjon bele bele a por a viaszba, bekentem pollírozó krémmel is, majd cipőkefével anyhén pollíroztam, csak addig, amíg már nem ragadt. Így minden lepörgött róla, egy ideig nem ázott be és a bőrt is ápolta, sőt, szerintem hatékonyabb volt víz ellen, mint a gore-tex. Haverom fókazsírt használ, a boltban ajánlták neki, ahol a bakancsát vette, az is jobban működik szerinte, mint a membránok, de nekem nincs tapasztalatom vele. Egy bevált, jól eltalált impregnáló spray is jó lehet. -
Alg
veterán
Nem néz ki rosszul, korábban néztem én is már a márkát, "kár", hogy azóta elmentem a high tech, modern, kikönnyített irányba, már 3 könnyű modern szintetikus bakancsom van. Árulom is az AKU Slope Micro-t Vinteden, a Lowa Renegade-t már el is adtam, az ilyen könnyű scifi cipők mellett nem esett jól viselni őket, pedig korábban szerettem mindkettőt. Gondolom egy Lundhags még ezeknél is klasszikusabb, merevebb lehet.
Ez kicsit más megközelítés, "shell" bakancsnak nevezik - alapvetően nincs benne semmi bélés, csak 1-2 réteg full grain bőr (esetleg közte zárt cellás szivacs). Így nincs semmi ami megtartaná a vizet, ha beázik leveszed, kiborítod, veszel fel száraz zoknit, kész. Cserébe kell a két réteg (gyapjú) zokni, bár szerintem ha jól be van törve akkor akár egy réteggel is működhet. A zokni vastagsága/mennyisége pedig szabályozza hogy mennyire legyen meleg. Így picit talán könnyebb is lehet mint az építettebb cuccok, 900g/db - a nyári könnyű Salewa ehhez képest 620g, de jóval kevésbé tartós és 10 centivel rövidebb a szára...
Van nekem is könnyű, szellős, hightech bakancsom ami nagyon bejött - Salewa, nyáron persze azt fogom használni, de így 2 szezon után már látszik hogy nem sokáig fogja bírni, szerinte jövőre kuka lesz. Ez a Lundhags meg kb. örök élet, és így akcióban alig volt drágább.
Lowa-ból nekem a téliesített Renegade ICE verzió van, kényelmes, jó, de nem győzött meg 100%-ban, ráadásul nem hiszem hogy olyan rengeteget használnám télen - lehet az is menni fog apróra. Fel kell úgyis raknom egy rakás egyéb cuccot is eladni (Gravel bringás cipő, m4/3 váz+obi, hálózsák, sátor...)
-
jjeahh
nagyúr
Lundhags Professionel II High Wide (Opti)
Kivittem szombaton egy 22km-es körre, "betörni", tapasztalatok:Két párat rendeltem, mert a mérettáblázat alapján 44 és 45 között vagyok. A 44-est fel sem tudtam venni, annyira szűk a bokánál, egyszerűen nem ment bele a lábam, így maradt a 45-ös.
Ez is kicsit szűkös, nem belelépős, de kis "biztatással" azért fel tudom venni, és utána már nem zavart egész nap. Lejtőn éppenhogy érintette a lábujjam a végét, de csak ha direkt arra figyeltem akkor vettem észre, amúgy van bőven hely a wide verióban elől.
Sarokrésznél emelkedőn picit tört de ez nekem elég gyakori, rengetg cipőnél előjön, pár csík Leukoplast megoldotta, onnantól egész nap rendben volt. Remélhetőleg ha betörik/puhul kicsit a bőr akkor ennyi se kell majd.
Elég merev az alsó gumírozott rész, felemelt sarokkal leguggolni benne nem kellemes, remélhetőleg ez is javul majd kicsit használattal.
Talp tapadása ok, de nem egy Vibram/Pomoca, nedves felületen, gyökereken kicsit megbízhatatlanul, váratlanul csúszott meg párszor.
Nem nagyon szellőzik, plusz ugye alapból két réteg zoknival ajánlják hordani, szóval nem egy nyári bakancs, ősztől tavaszig viszont tökéletes, ameddig nincs nagyon kemény hideg (bár szerintem van benne elég hely akár egy neoprén zokninak is). Akit zavar a kicsit melegebb cipő vagy izzadós a lába annak nem ajánlom...
A magas és merev szár nagyon jól tartja a bokát, azért puhul majd gondolom mert most még egy lépcsőn is fura volt lemenni benne...Egyelőre úgy néz ki barátok leszünk és marad hosszú távon, próbálok elég túrát beletenni hogy augusztusban ebben merjem végigcsinálni a svéd Fjallraven Classic-ot.
Nem néz ki rosszul, korábban néztem én is már a márkát, "kár", hogy azóta elmentem a high tech, modern, kikönnyített irányba, már 3 könnyű modern szintetikus bakancsom van. Árulom is az AKU Slope Micro-t Vinteden, a Lowa Renegade-t már el is adtam, az ilyen könnyű scifi cipők mellett nem esett jól viselni őket, pedig korábban szerettem mindkettőt. Gondolom egy Lundhags még ezeknél is klasszikusabb, merevebb lehet.
-
Alg
veterán
Ha valakit érdekel, Outnorth-on most vannak Lundhags bakancsok emésztheőbb áron (a listaáras 400-500EUR/pár ~feléért).
Kb. azt kell tudni róluk hogy bélés nélküli "shell" bakancs ami arra van tervezve hogy akár két réteg vastag gyapjózoknival használod. Abszolút top minőség, megfelelő ápolással soha sem megy tönkre, max. a talpat kell cserélni rajta ha elkopik. Magáról a márkáról is csak jó tapasztalatom van, a Fjallraven fölé helyezném simán minőségben.
Én próbából berendeltem egy pár Professional II-t, ha bejön akkor remélhetőleg megvan az "endgame" cucc és nem kell egy jó darabig túrabakancsot vennem. Sajnos nem nagyon lehet ezeket sehol felpróbálni a környéken, főleg nem többfajta típust, így kicsit lutri.Lundhags Professionel II High Wide (Opti)
Kivittem szombaton egy 22km-es körre, "betörni", tapasztalatok:Két párat rendeltem, mert a mérettáblázat alapján 44 és 45 között vagyok. A 44-est fel sem tudtam venni, annyira szűk a bokánál, egyszerűen nem ment bele a lábam, így maradt a 45-ös.
Ez is kicsit szűkös, nem belelépős, de kis "biztatással" azért fel tudom venni, és utána már nem zavart egész nap. Lejtőn éppenhogy érintette a lábujjam a végét, de csak ha direkt arra figyeltem akkor vettem észre, amúgy van bőven hely a wide verióban elől.
Sarokrésznél emelkedőn picit tört de ez nekem elég gyakori, rengetg cipőnél előjön, pár csík Leukoplast megoldotta, onnantól egész nap rendben volt. Remélhetőleg ha betörik/puhul kicsit a bőr akkor ennyi se kell majd.
Elég merev az alsó gumírozott rész, felemelt sarokkal leguggolni benne nem kellemes, remélhetőleg ez is javul majd kicsit használattal.
Talp tapadása ok, de nem egy Vibram/Pomoca, nedves felületen, gyökereken kicsit megbízhatatlanul, váratlanul csúszott meg párszor.
Nem nagyon szellőzik, plusz ugye alapból két réteg zoknival ajánlják hordani, szóval nem egy nyári bakancs, ősztől tavaszig viszont tökéletes, ameddig nincs nagyon kemény hideg (bár szerintem van benne elég hely akár egy neoprén zokninak is). Akit zavar a kicsit melegebb cipő vagy izzadós a lába annak nem ajánlom...
A magas és merev szár nagyon jól tartja a bokát, azért puhul majd gondolom mert most még egy lépcsőn is fura volt lemenni benne...Egyelőre úgy néz ki barátok leszünk és marad hosszú távon, próbálok elég túrát beletenni hogy augusztusban ebben merjem végigcsinálni a svéd Fjallraven Classic-ot.
-
Fred23
nagyúr

Túrázva találtuk. Belül elég nagy, van benne pár terem.
+1 csúnya kép az egyikről:
-
Lacerta
aktív tag
Lehet, hogy elengedem ezt a dolgot. Sosem fogom tudni pontosan megmérni a túra során szintgyűjtést, amiatt, amiket írtál. Itt nem 0,01 mm-t értek pontosság alatt persze, hanem a 0-10m-es tartományt egy teljes túra során. Még a famentes aszfaltos utakra sem ad sokszor pontos magassági értéket az általános célú domborzati térkép.
Nem fogod tudni, nem csak a pontosság miatt, hanem mert ez egy fraktálelméleti probléma is. Hasonló a "milyen hosszú a Brit-szigetek partvidéke?" kérdéshez. Mert a válasz attól is függ, hogy milyen felbontásban méred. Minél nagyobb a felbontás, annál inkább elmegy az eredmény a végtelen felé.
A 10m-es tartomány egy túrán belül nem megvalósítható. Méréssel biztosan nem. Ha az útvonalat egy tervezős térképre teszed, akkor ki fog dobni valamit a szintemelkedésre. De ha ugyanezt az útvonalat másik tervezős térképre teszed, teljesen más fog kijönni. Ez a domborzatmodell függvénye, amit az adott térkép használ. Viszont egy adott térképen mindig ugyanannyi fog kijönni.
A valós szintet, rögzített trackből sem lehet meghatározni, mert mást mér a logger app, mást a Locus, és ha ugyanezt a Stravára feltöltöm, akkor egy harmadik értéket dob ki. Ha ugyanezen az útvonalon még egyszer végigmegyek, legközelebb megint más eredmények fognak kijönni. -
Rodzser Mór
senior tag
Több okból nagyon komoly fába vágtad a fejszédet.
A GPS alapú magasságmérés sokkal kevésbé pontos, mint a horizontális pozíció. Egészen konkrétan az aktuális horizontális bizonytalanság 3,1/3 szorosa. Ezért szokták kombinálni domborzati modellre való illesztéssel, és/vagy légnyomásméréssel. Ezek hatékonyan szűrik a hibákat, ugyanakkor a felbontást is erősen rontják. Valamint a domborzati modelles szűrésnél nagyon erősen függ a korrekció az alkalmazott domborzati modelltől.
Ha kommersz eszközökkel akarsz viszonylag jó pontosságot elérni, akkor kell egy olyan telefon, ami tudja az L1/L5 sávot, és van benne légnyomásmérő. Erre rá kell rakni egy olyan szoftvert, ami tud magasságadatokat röptében szűrni, pl. a fizetős Locus ilyen.
Illetve egy-egy adott pont esetében marad az átlagolás, sokszáz pontból.
Lehet, hogy elengedem ezt a dolgot. Sosem fogom tudni pontosan megmérni a túra során szintgyűjtést, amiatt, amiket írtál. Itt nem 0,01 mm-t értek pontosság alatt persze, hanem a 0-10m-es tartományt egy teljes túra során. Még a famentes aszfaltos utakra sem ad sokszor pontos magassági értéket az általános célú domborzati térkép.
-
Lacerta
aktív tag
Egyfajta teljesítményméréshez kéne a pontos magasság. Pl egy 100km-es túra során a profiltérkép fűrészfogain 5m diffierencia a végére többszáz méter magasságbeli eltérést eredményez.
A barometrikus csippel rendelkező okosórák sem mérnek pontos magasságot, kiszen a légnyomás is változik szinte folyamatosan egy adott ponton, szeles, viharos időben pláne. De talán ebből van, ami egész pontos, 1-2m-en belüli. De emiatt nem akarok 50e forintot kiadni.
Több okból nagyon komoly fába vágtad a fejszédet.
A GPS alapú magasságmérés sokkal kevésbé pontos, mint a horizontális pozíció. Egészen konkrétan az aktuális horizontális bizonytalanság 3,1/3 szorosa. Ezért szokták kombinálni domborzati modellre való illesztéssel, és/vagy légnyomásméréssel. Ezek hatékonyan szűrik a hibákat, ugyanakkor a felbontást is erősen rontják. Valamint a domborzati modelles szűrésnél nagyon erősen függ a korrekció az alkalmazott domborzati modelltől.
Ha kommersz eszközökkel akarsz viszonylag jó pontosságot elérni, akkor kell egy olyan telefon, ami tudja az L1/L5 sávot, és van benne légnyomásmérő. Erre rá kell rakni egy olyan szoftvert, ami tud magasságadatokat röptében szűrni, pl. a fizetős Locus ilyen.
Illetve egy-egy adott pont esetében marad az átlagolás, sokszáz pontból.
-
Alg
veterán
Ha valakit érdekel, Outnorth-on most vannak Lundhags bakancsok emésztheőbb áron (a listaáras 400-500EUR/pár ~feléért).
Kb. azt kell tudni róluk hogy bélés nélküli "shell" bakancs ami arra van tervezve hogy akár két réteg vastag gyapjózoknival használod. Abszolút top minőség, megfelelő ápolással soha sem megy tönkre, max. a talpat kell cserélni rajta ha elkopik. Magáról a márkáról is csak jó tapasztalatom van, a Fjallraven fölé helyezném simán minőségben.
Én próbából berendeltem egy pár Professional II-t, ha bejön akkor remélhetőleg megvan az "endgame" cucc és nem kell egy jó darabig túrabakancsot vennem. Sajnos nem nagyon lehet ezeket sehol felpróbálni a környéken, főleg nem többfajta típust, így kicsit lutri. -
Rodzser Mór
senior tag
Miért ennyire fontos a m-pontos magassági térkép?
Ott van amúgy a 699 az általad linkelten is, csak nem ott ahol a térkép a csúcsot muatatja, hanem kicsit odébb: 47.72278,18.88886
Simán el tudom hinni, hogy az eredeti csúcson az Eötvös menedékház+kilátóterasz építésénél "elkopott" pár méter...
Illetve azt is hogy anno pontatlanul mérték és a valódi legmagasabb pont kicsit odébb van.
Egyfajta teljesítményméréshez kéne a pontos magasság. Pl egy 100km-es túra során a profiltérkép fűrészfogain 5m diffierencia a végére többszáz méter magasságbeli eltérést eredményez.
A barometrikus csippel rendelkező okosórák sem mérnek pontos magasságot, kiszen a légnyomás is változik szinte folyamatosan egy adott ponton, szeles, viharos időben pláne. De talán ebből van, ami egész pontos, 1-2m-en belüli. De emiatt nem akarok 50e forintot kiadni.
-
Rodzser Mór
senior tag
-
Lacerta
aktív tag
Ott van amúgy a 699 az általad linkelten is, csak nem ott ahol a térkép a csúcsot muatatja, hanem kicsit odébb: 47.72278,18.88886
Simán el tudom hinni, hogy az eredeti csúcson az Eötvös menedékház+kilátóterasz építésénél "elkopott" pár méter...
Illetve azt is hogy anno pontatlanul mérték és a valódi legmagasabb pont kicsit odébb van.
Nem, egész egyszerűen az OSM egy ingyenes domborzati modellt használ ( abból sem a legjobbat ), és az annyit tud. A Kékesen pl. simán hozzáadódik a TV-torony magassága is. Belemérte a radar.

-
Alg
veterán
Sziasztok!
Tudtok online térképet ajánlani, amin elhelyezhető egy adott pont és ennek a pontnak a magassági értékét kiírja pontosan?
Találtam egy ilyet, hogy
https://www.freemaptools.com/elevation-finder.htm
https://www.freemaptools.com/elevation-finder.htmDe ha rákattintok Dobogókőre, nem 699 m-t (egyesek szerint 700m a csúcsa) ad eredménynek, hanem 694 m-t.
Szóval nekem pontos magassági adatot adó térkép kéne.
-
Rodzser Mór
senior tag
Ilyet nem fogsz találni. Legalábbis ingyeneset tutira nem.
Ha pontos magassági értéket akarsz, akkor EOV térképről le tudod olvasni - ahol magassági pontra megadták. És ha hozzáférsz EOV térképhez.
Vagy kimész terepre, és beméred átlagolással. 1000 pont fölött már egész jól közelíti a mérési eredmény a valós magasságot.Mi az az EOV térkép?
-
Lacerta
aktív tag
Sziasztok!
Tudtok online térképet ajánlani, amin elhelyezhető egy adott pont és ennek a pontnak a magassági értékét kiírja pontosan?
Találtam egy ilyet, hogy
https://www.freemaptools.com/elevation-finder.htmDe ha rákattintok Dobogókőre, nem 699 m-t (egyesek szerint 700m a csúcsa) ad eredménynek, hanem 694 m-t.
Ilyet nem fogsz találni. Legalábbis ingyeneset tutira nem.
Ha pontos magassági értéket akarsz, akkor EOV térképről le tudod olvasni - ahol magassági pontra megadták. És ha hozzáférsz EOV térképhez.
Vagy kimész terepre, és beméred átlagolással. 1000 pont fölött már egész jól közelíti a mérési eredmény a valós magasságot. -
Rodzser Mór
senior tag
Sziasztok!
Találtam egy ilyet, hogy
-
forceberg
veterán
-
forceberg
veterán
Ezek a hótalpak emelkedősebb terepen is jók? Egy Téry túrához érdemes ilyenbe beruházni? Azért az fárasztó, ha a cipő mindig besüpped a hóba, azon ezek segítenek?
Néhánynál hiába írják pl. hogy 120kg, nem tűnik túl nagynak a felülete. -
jjeahh
nagyúr
Az még igen, de az nem zavar, végre nem lesz annyi kullancs és élősködő, jó nyarunk lesz.
Hótalpat nem tudsz bérelni? Jó móka nagyon, ha jól dereng könnyű srác vagy, esetleg ha van lóvé ez a dechatlonos elég is lenne Neked.
tesztHa lenne akivel hosszabbakat túrázzak mostanában, vennék, de sajnos egyre ritkábban akad társ... egyedül felénk stresszes nagyon.
-
Maximum1
őstag
Az még igen, de az nem zavar, végre nem lesz annyi kullancs és élősködő, jó nyarunk lesz.
Hótalpat nem tudsz bérelni? Jó móka nagyon, ha jól dereng könnyű srác vagy, esetleg ha van lóvé ez a dechatlonos elég is lenne Neked.
teszt -
jjeahh
nagyúr
Ja, láttam, hogy egy időre a hőmérséklet különbségek is eltűntek Magyarország és Erdély között, meg havazott is rendesen
. A hűvös idő ha jól sejtem még mindíg tart. -
Maximum1
őstag
Oda már hótalp kell, bakancs, kamásli.
Ilyen sem volt még, hogy itt a Pilisben is tudtuk használni, 2 hetes képek.

-
jjeahh
nagyúr
MT nem mertem venni, ezektől a mid cipőktől mindig fáj a bokacsontom.
Hóban ha le van előtted taposva akkor használható, megoldja a talpa, a meredeket is.
A képen alig van hó, mert a nap leolvasztotta a csúcsot, mélyebben árnyékos oldalon volt rendesen, de nem jött zavarba.Inkább ilyesmire gondoltam
. Ha magaabb a bakancs szára és a nadrágot bele lehet akasztani a fűzőbe, meg szoktam oldani kamásli nélkül, de rövidszárú bakancsal nem megy, mert megtelik hóval. Hétvégén is valszeg már hasonló körülmények lesznek:

-
Maximum1
őstag
Nyáron okés, de télre? Meg vannak olyan túraösvények, ahová nem merném felhúzni, annyira sziklás, kőfolyásos. Mondjuk ha olyan terepre megyek, arra lehet tartani egy traktor Vibramost is, amúgy is alap a legalább 4-5 túracipő
. Télen talán elég lehet egy Gel-Trabuco MT GTX, bár nem vagyok biztos benne, túl rövid a szára. Egyelőre valszeg betárazok Haglöfs bakancsból, ha találok jó áron valamilyent, aztán ha tönkremennek és tényleg elengedi a márka az AHAR-t, majd akkor visszatérek a témára. MT nem mertem venni, ezektől a mid cipőktől mindig fáj a bokacsontom.
Hóban ha le van előtted taposva akkor használható, megoldja a talpa, a meredeket is.
A képen alig van hó, mert a nap leolvasztotta a csúcsot, mélyebben árnyékos oldalon volt rendesen, de nem jött zavarba. -
jjeahh
nagyúr
Túracipőnek Trabuco 13 , lehet felétek kevés lenne, de itthon mindenre is elég.
Nyáron okés, de télre? Meg vannak olyan túraösvények, ahová nem merném felhúzni, annyira sziklás, kőfolyásos. Mondjuk ha olyan terepre megyek, arra lehet tartani egy traktor Vibramost is, amúgy is alap a legalább 4-5 túracipő
. Télen talán elég lehet egy Gel-Trabuco MT GTX, bár nem vagyok biztos benne, túl rövid a szára. Egyelőre valszeg betárazok Haglöfs bakancsból, ha találok jó áron valamilyent, aztán ha tönkremennek és tényleg elengedi a márka az AHAR-t, majd akkor visszatérek a témára. -
Maximum1
őstag
-
jjeahh
nagyúr
Ha jól tudom a Haglöfs az Asics tulajdonában van
Kb. 2 éve már nem
Szóval lehet lassan kifutnak az asics licenszelt fejlesztések... pl. pont a magas kopásállóságú AHAR talp (ugyanez a gumi van a Novablast futócipőmön, tényleg alig kopik de cserébe vizes aszfalton csúszik mint a veszedelem)
Amúgy most már a Gore-tex is kínál teflon mentes ePE membránt, sok márka át is állt rá.Szomorú lenne, ha kifutnának, mert az Asics nem gyárt túracipőt és eddig én ennyire tartós talpat még nem birtokoltam, mint ez az AHAR Plus.
-
Alg
veterán
Ez van nekem és így már agyalok egy Skután is vagy ilyenen a régi mellé, hogy legyen valami súlyosabb is tőlük, ami bírja a nehezebb terepet. Remélem az összes cipőjükön ilyen jó a sajátmárkás talp, mert ha igen, Vibrammal vétek Haglöfs cipőt venni.
Ha jól tudom a Haglöfs az Asics tulajdonában van, van arról valakinek tapasztalata, hogy az Asics terepfutó cipők talpa is így van-e megoldva? Mármint saroknál keményebb anyag, az orra felé haladva puhább.
Ha jól tudom a Haglöfs az Asics tulajdonában van
Kb. 2 éve már nem
Szóval lehet lassan kifutnak az asics licenszelt fejlesztések... pl. pont a magas kopásállóságú AHAR talp (ugyanez a gumi van a Novablast futócipőmön, tényleg alig kopik de cserébe vizes aszfalton csúszik mint a veszedelem)
Amúgy most már a Gore-tex is kínál teflon mentes ePE membránt, sok márka át is állt rá. -
jjeahh
nagyúr
Ez van nekem és így már agyalok egy Skután is vagy ilyenen a régi mellé, hogy legyen valami súlyosabb is tőlük, ami bírja a nehezebb terepet. Remélem az összes cipőjükön ilyen jó a sajátmárkás talp, mert ha igen, Vibrammal vétek Haglöfs cipőt venni.
Ha jól tudom a Haglöfs az Asics tulajdonában van, van arról valakinek tapasztalata, hogy az Asics terepfutó cipők talpa is így van-e megoldva? Mármint saroknál keményebb anyag, az orra felé haladva puhább.
-
0519
senior tag
Néhány Lowa, Meindl, Hanwag, Merrell, Dachstein, Icepeak, Aku, Mammut, Salomon, Keen, Scarpa és tudja a franc még milyen márkájú bakancs után azt hiszem meg van az új top favoritom: Haglöfs. Így, talán minimum 650, max 750km-t beletaposva már elmondhatom, hogy van hosszú távú tapasztalatom vele... még ma is leszakad a pofám tőle és ennek egyetlen egy oka van: rengeted tervezés, teszt, mérnöki munka eredménye, nem csak egy beszállítóktól beszerzett "alkatrészekből" összelegózott túlhypeolt cucc
. Minden apró részletéről ordít az átgondoltság, a tapasztalat. Nekem egy agyonkönnyített modell van, kb. feleannyit nyom a mérlegen, mint az AKU Slope cipőm, mégis sokkal tartósabb. Ilyen ötletek miatt rajongok érte és ezek miatt annyira tartós, mint pl:- a grammánia kimaxolása miatt a puha középtalpat nem borítja teljesen a gumi futófelület, ezért hogy a terep ne szaggassa szét az EVA-t vagy mit, kapott egy vékony kőkemény műanyag bevonatot. Sehol máshol nem láttam ilyent
- a talp, mármint a futófelület sarka keményebb anyag, körömmel is érezhetően nehezebb benyomni és az orra fele fokozatosan egyre puhább gumiból van, így az egész talp egyformán kopik
- a membrán teflon mentes környezetbarát saját fejlesztés és szvsz érezhetően jobban működik a gore-texnélEddig az egyetlen problémám vele a súlysporlás miatt túlságosan vékony fűző, ami hajlamos kioldani, de "szerencsére" hosszú és dupla csokorral már stabil. Ja és sziklás-köves terepre azért nem merek menni benne, de nem is arra van kitalálva. Vicces, hogy ennyi kilómétert maga mögött hagyva is többet fog bírni, mint bármelyik Vibram talpas bakancsom. Csak a talpán látszik egy kis kopás, de még bőven van tartalék benne
Ez elég jól hangzik!
Konkrétan melyik típust választottad a kínálatukból? -
jjeahh
nagyúr
Néhány Lowa, Meindl, Hanwag, Merrell, Dachstein, Icepeak, Aku, Mammut, Salomon, Keen, Scarpa és tudja a franc még milyen márkájú bakancs után azt hiszem meg van az új top favoritom: Haglöfs. Így, talán minimum 650, max 750km-t beletaposva már elmondhatom, hogy van hosszú távú tapasztalatom vele... még ma is leszakad a pofám tőle és ennek egyetlen egy oka van: rengeted tervezés, teszt, mérnöki munka eredménye, nem csak egy beszállítóktól beszerzett "alkatrészekből" összelegózott túlhypeolt cucc
. Minden apró részletéről ordít az átgondoltság, a tapasztalat. Nekem egy agyonkönnyített modell van, kb. feleannyit nyom a mérlegen, mint az AKU Slope cipőm, mégis sokkal tartósabb. Ilyen ötletek miatt rajongok érte és ezek miatt annyira tartós, mint pl:- a grammánia kimaxolása miatt a puha középtalpat nem borítja teljesen a gumi futófelület, ezért hogy a terep ne szaggassa szét az EVA-t vagy mit, kapott egy vékony kőkemény műanyag bevonatot. Sehol máshol nem láttam ilyent
- a talp, mármint a futófelület sarka keményebb anyag, körömmel is érezhetően nehezebb benyomni és az orra fele fokozatosan egyre puhább gumiból van, így az egész talp egyformán kopik
- a membrán teflon mentes környezetbarát saját fejlesztés és szvsz érezhetően jobban működik a gore-texnélEddig az egyetlen problémám vele a súlysporlás miatt túlságosan vékony fűző, ami hajlamos kioldani, de "szerencsére" hosszú és dupla csokorral már stabil. Ja és sziklás-köves terepre azért nem merek menni benne, de nem is arra van kitalálva. Vicces, hogy ennyi kilómétert maga mögött hagyva is többet fog bírni, mint bármelyik Vibram talpas bakancsom. Csak a talpán látszik egy kis kopás, de még bőven van tartalék benne
-
jjeahh
nagyúr
-
Maximum1
őstag
Merino cuccokat nézd meg
Nekem ez a személyes kedvencem, futni, bringázni, melozni, városban flangálni elég nekem. -
jjeahh
nagyúr
Én sorban kipróbáltam a Wedze, Van Rysel, Kipsta aláöltözőket, Wedze-ből némelyik elmegy, de gyakran nagyon rosszak, még azonos modellen belül is nagy a minőségi szórás. Van Rysel okés volt, de túl hosszú és hamar kibolyhosodott az anyaga. Kipsta vált be a legjobban, de azokkal meg az a bajom, hogy nem a bolyhos fajták, hanem poliamid, nekem a bolyhos polieszterek jobban beváltak. Pepcoban is érdemes szétnézni, mert a poliamid Bekkin zoknijaik és aláöltözőik gyakran jobb minőségűek, mint a decathlonosak. Én végül váltottam Odlo aláöltözőkre, drágább, de jobb is. Beszereztem anno pár Icebreaker merinot is, de nekem a merinói gyapjú sem vált be. Voltak kisebb kitéréseim még, Stormberg stb, de végül mindíg az Odlónál kötök ki... a teljes árukat azok sem érik meg szerintem, de akciósan, pl bestsecretről megéri. Első blikkre semmi extra, aztán hosszú távon rájöttem, hogy az egyetlen aláöltözők, amik eddig nálam tökéletesen tették a dolgukat. Ha kell melegen tartanak, ha kell, szellőznek, ha beleizzadok azonnal száradnak, nem büdösödnek, az egyetlen bajom velül általában, hogy az ujjuk nem ér le csukló alá, nincs rajtuk hüvelykujjnak kivágás. Ha szigorúan Decathlon, akkor én a Kipsta aláöltözők között nézelődnék. Decathlonos zokniból nekem csak merinói gyapjú Wedze van, mással nincs tapasztalatom.
-
flash-
veterán
Sziasztok !
Decathlonból Tudnátok ajánlani valami meleg aláöltöző felsőt,meleg pulcsit, esetleg olyan zoknit ami kevésbé nedvesedik be a hóban?
Munkábajáráshoz keresnék ilyesmit,most ma útbaesik a decathlon azért gondoltam megnézném.
Köszi előre is -
Sinu
senior tag
Ez fele annyi, igaz nem blutooth-os, tehát csak 1 kezed fagy le használat közben: https://www.conrad.hu/hu/p/szelmero-legsebessegmero-anemometer-homero-funkcioval-0-1-30-m-s-ig-basetech-bs-10an-1499801.html
Nem jó, mert csak -10 °C-ig mér hőmérsékletet.
Ez jobb, -30 °C-ig jó
Lehet veszek egy ilyet Téryre
Viszont a hágóvasat nem tudják küldeni időben, másikat kell keresnem
Pedig nagyon a Grivel Air Tech New Matic Evo-t szerettem volna, de hát a kényszer nagy úr
-
t72killer
titán
Dehogynem, felmentünk. Onnan vezet át az út a gerincen a Smrek-re. A 4. fénykép a 2 csúcs közötti szakaszon készült.
Egy ilyen Veriga hómacska volt rajtam.#4912 Orgi & #4913 Hi!King
Egyébként is tervezünk olyan helyekre menni ahol kelleni fog, úgyhogy megvettem inkább most, legalább ismerkedek vele.
Illetve jobb szeretem túl biztosítani magamat, vár haza a családom
#4911t72 killer
Én egy ilyesmi, hátizsák pántra rögzíthetőt használok, de nem gimballal. Osmo Action 3 van rajta
. Ennél igazából még egyszerűbb is a gimbalnyél felfogatása. -
Drótszamár
őstag
Bár most nem kell messzire menni, hogy havat lásson az ember, mi azért kirándultunk egyet a Baranecen vasárnap.
Szép, napsütéses idő volt, de a csúcshoz közeledve, 1800 métertől már megérkezett a szél, és igencsak megtépázta a jókedvünket. A Smrek-re menet pedig gyakorlatilag lenullázta a csapatot...
A Zsári menedékház káposztalevese mentett meg minket
Hómacska 1900-ig oké volt, utána már kellett volna a hágóvas, főleg a gerincre.
Rendeltem egy Grivel Air Tech New Matic Evo-t, mert jövő hét pénteken megyünk a Téry házhoz, nem szeretnék ott is csúszkálni. Illetve rendeltem egy Glovii fűthető kesztyűt, mert a Decathlonos kis melegítő párna nekem nem sokat segített.(Nincs köztetek olyan, aki esetleg szeretne szél és hőmérséklet mérő eszközt rendelni?
Ezzel szemezek, és ha kettőt rendelünk akkor lejön belőle 15%, így kb 25000 forint lenne darabja. Hazánkb nem szállítanak, de UK-be igen, bátyám ott él és elég sűrűn jár haza.)
Kevés képet tudtam készíteni mert csontig fagytak az ujjaim, de azért ide teszek néhányat:
Ez fele annyi, igaz nem blutooth-os, tehát csak 1 kezed fagy le használat közben: https://www.conrad.hu/hu/p/szelmero-legsebessegmero-anemometer-homero-funkcioval-0-1-30-m-s-ig-basetech-bs-10an-1499801.html
-
Sinu
senior tag
Dehogynem, felmentünk. Onnan vezet át az út a gerincen a Smrek-re. A 4. fénykép a 2 csúcs közötti szakaszon készült.
Egy ilyen Veriga hómacska volt rajtam.#4912 Orgi & #4913 Hi!King
Egyébként is tervezünk olyan helyekre menni ahol kelleni fog, úgyhogy megvettem inkább most, legalább ismerkedek vele.
Illetve jobb szeretem túl biztosítani magamat, vár haza a családom
#4911t72 killer
Én egy ilyesmi, hátizsák pántra rögzíthetőt használok, de nem gimballal. Osmo Action 3 van rajta
-
Orgi
addikt
Bár most nem kell messzire menni, hogy havat lásson az ember, mi azért kirándultunk egyet a Baranecen vasárnap.
Szép, napsütéses idő volt, de a csúcshoz közeledve, 1800 métertől már megérkezett a szél, és igencsak megtépázta a jókedvünket. A Smrek-re menet pedig gyakorlatilag lenullázta a csapatot...
Rendeltem egy Grivel Air Tech New Matic Evo-t, mert jövő hét pénteken megyünk a Téry házhoz, nem szeretnék ott is csúszkálni. Illetve rendeltem egy Glovii fűthető kesztyűt, mert a Decathlonos kis melegítő párna nekem nem sokat segített.(Nincs köztetek olyan, aki esetleg szeretne szél és hőmérséklet mérő eszközt rendelni?
Ezzel szemezek, és ha kettőt rendelünk akkor lejön belőle 15%, így kb 25000 forint lenne darabja. Hazánkb nem szállítanak, de UK-be igen, bátyám ott él és elég sűrűn jár haza.)
Kevés képet tudtam készíteni mert csontig fagytak az ujjaim, de azért ide teszek néhányat:
Én sok éve rendszeresen járok a Térybe és a Hosszú-taviba is többször télen, megnyugtató a hágóvas de én mindig elégnek találtam eddig a hómacskát oda... főleg a Térybe ugye járnak a serpák is és amúgy is sokan mennek fel, szóval ha nem reggel 6-kor indulsz, már mindig ki lesz taposva az út és azért egyik sem egy bármiféle technikát megkövetelő út. De kipróbálni tökéletes lesz az új szerzeményt.
-
t72killer
titán
Sziasztok, használ valaki hátizsák szíjára rögzítve gimbalt+akciókamerát? Valami ilyesmin gondolkodom, ennél kicsit kényelmesebb kivitelben:

-
forceberg
veterán
Akkor nem mentetek fel végül?
Nem akartam előre elvenni a kedved, de mi dec. végén a Vogel előtt hajtottunk fejet és fordultunk vissza inkább, nem ér annyit az egész.
Nálunk rendes(nem csak 6 pöttyös talpú, hanem vasfogú) hómacska és túrabot volt. -
Sinu
senior tag
-
jjeahh
nagyúr
-
lugosi
MODERÁTOR
Szerintem elég megtévesztó az Országos Kék elnevezés, de végül is az volt az első, szóval nem tudhatták akkor, hogy utána még lesz kettő és már fura lenne átnevezni, pedig gyakorlatilag a Balaton vonalától délre sehol se megy le... kezdd nyugodtan az Alföldivel, aztán ahogy elkapja az embert a hangulat, a pecsét gyűjtögetés meg az egész, utána már abba se akarja hagyni
És a 3 kék után van két hosszabb piros is amúgy, külön füzettel.Köszi a javaslatot! Igen ez a pecsételés tök jól ki van találva, nálam egy egyértelmű motiváció lesz.
-
Orgi
addikt
és 0519:
köszi szépen.
Alföldön élek igen, ezért ezzel gondoltam kezdeni. Valóban így logikus hogy ezért van 3 füzet. Egyáltalán nem néztem utána, ezért a nem tudásból eredően írtam összevissza. Azt hittem hogy az "Országos" az a minden-egyben, és vannak részek, de így már világos hogy melyik melyik. Az gondolom nem gond, ha nem sorrendben csinálom meg őket.
Szerintem elég megtévesztó az Országos Kék elnevezés, de végül is az volt az első, szóval nem tudhatták akkor, hogy utána még lesz kettő és már fura lenne átnevezni, pedig gyakorlatilag a Balaton vonalától délre sehol se megy le... kezdd nyugodtan az Alföldivel, aztán ahogy elkapja az embert a hangulat, a pecsét gyűjtögetés meg az egész, utána már abba se akarja hagyni
És a 3 kék után van két hosszabb piros is amúgy, külön füzettel. -
Victoryus
addikt
Vigyázó és a Havasrekettyei vízesés. Végre egy kis hó!
-
lugosi
MODERÁTOR
Én mindhármat megcsináltam, így OKK teljesítő is lettem. Ez három egymásba érő, teljesen független túra, azért is van 3 füzet. A 3 együtt adja ki az Országos Kék Kört. Teljesen mindegy, melyikkel kezded, én olyat is ismerek aki egyszerre csinál kettőt. Az Alföldi több szempontból a legnehezebb a 3 közül, pl van pár monotonabb része (Szeged környékén, a gátas részek Gemencnél), de egyáltalán nem unalmas. Magasan itt van a legtöbb állat pl (nyulak, őzek), a legtöbb folyó és meglepően szép részei vannak, de tény, hogy magasságokat nem fogsz látni. Én harmadiknak csináltam meg, ha az Alföldön élsz, talán akkor kezd ezzel, amúgy szerintem a sima OKT-val érdemes inkább. Aki csinálja, az tudja, hogy ez nem csak a tájról szól, hanem a vidékről, a falvakról is, én pl minden kis faluban bemegyek a kocsmába és beszélgetek is.
és 0519:
köszi szépen.
Alföldön élek igen, ezért ezzel gondoltam kezdeni. Valóban így logikus hogy ezért van 3 füzet. Egyáltalán nem néztem utána, ezért a nem tudásból eredően írtam összevissza. Azt hittem hogy az "Országos" az a minden-egyben, és vannak részek, de így már világos hogy melyik melyik. Az gondolom nem gond, ha nem sorrendben csinálom meg őket.
-
Sinu
senior tag
Ez a Triglav ugye? Ha igen, akkor mi tervezünk menni.
Eddig ami nekünk fix az januárban Baranec és Téry, februárban Szlovák paradicsom és Ausztria, márciusban Teide.
Amire még nincs időpont de idén mindenképpen menni szeretnénk az a Triglav és a Maglic
-
Orgi
addikt
Legyetek már segítségemre légyszi egy nagyon amatőr kérdésben.
Látom a Decathlon webáruházban a Kéktúra igazolófüzeteket. Van az országos, az alföldi és a Rockenbauer. Most akarnék kezdeni, és először az alföldit gondoltam kipróbálni. Miért vegyem az alföldit és ne az országost (az igazolófüzetre gondolok)? Az országos bővebb, ugye? Vagy van más különbség amit nem veszek figyelembe?Én mindhármat megcsináltam, így OKK teljesítő is lettem. Ez három egymásba érő, teljesen független túra, azért is van 3 füzet. A 3 együtt adja ki az Országos Kék Kört. Teljesen mindegy, melyikkel kezded, én olyat is ismerek aki egyszerre csinál kettőt. Az Alföldi több szempontból a legnehezebb a 3 közül, pl van pár monotonabb része (Szeged környékén, a gátas részek Gemencnél), de egyáltalán nem unalmas. Magasan itt van a legtöbb állat pl (nyulak, őzek), a legtöbb folyó és meglepően szép részei vannak, de tény, hogy magasságokat nem fogsz látni. Én harmadiknak csináltam meg, ha az Alföldön élsz, talán akkor kezd ezzel, amúgy szerintem a sima OKT-val érdemes inkább. Aki csinálja, az tudja, hogy ez nem csak a tájról szól, hanem a vidékről, a falvakról is, én pl minden kis faluban bemegyek a kocsmába és beszélgetek is.
-
0519
senior tag
Én Szarvas környékén megtettem egy szakaszt.
4km egyenesen majd 90° forduló, 2km egyenesen majd 90° forduló, 5km egyenesen, stb...
Új hozzászólás Aktív témák
-
5045 - 4901
5045 - 4901 4900 - 4801 4800 - 4701 4700 - 4601 4600 - 4501 4500 - 4401 4400 - 4301 4300 - 4201 4200 - 4101 4100 - 4001 4000 - 3901 3900 - 3801 3800 - 3701 3700 - 3601 3600 - 3501 3500 - 3401 3400 - 3301 3300 - 3201 3200 - 3101 3100 - 3001 3000 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- AMD FX
- sz_tibor: Fekete, kerülendő cégek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Battlefield 6
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Metal topik
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Gyúrósok ide!
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Adata 600W
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Apple AirPods Max Midnight ! Új Bontatlan / 2028.03.16-ig Garancia!
- Apple iPhone 11 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:100%
- 27% - Philips Evnia 27M2N3200S IPS Monitor! 1920x1080 / 180Hz / 0.5ms / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Esetleg ha van Revolutod, mintha ott is lenne ilyen lehetőség, egy ránézést megér.
Az osztott belső külső része cipzáros hátsó zsebet, kihúzható kulcstartót, 2 oldalról pakolható zsebeket tartalmaz. A táska kinyitása nélkül oldalról is hozzáférhető ez a rekesz. Mindkét oldalról nyitható a cipzár is.