- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Elérhetők a Micron HBM4 memóriájának mintái
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pjen
félisten
válasz
csabyka666 #62496 üzenetére
Szerintem,bár nem ismerem,60 fokos ház hőmérsékletig nyugodtan használhatod.Melóhelyen multkor lepörgött a venti egy motorról.115 fokos volt az infra mérő szerint,de nem lett semmi baja.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Csak egy példa:
Forrás: http://www.sandsz-hajtastechnika.hu/pdf/KEB_aszinkronmotor.pdf
Ha hibás lenne, menetzárlat stb., annak más jelét is észlelnéd. Nem működne "normálisan".
Nyilván a bevitt teljesítményből, ami nem alakul mechanikai munkává, a maradékból hő lesz. Mivel terhelés nélkül nem olyan sok az előbbi, így nagyrészt az utóbbi lesz belőle.
-
Gus
aktív tag
válasz
A majdnem dupla átmérőjű korong nem könnyebb neki, hanem nehezebb, mivel a nyomaték számításban a sugár szorzótagként szerepel, ezért majdnem dupla terhelést kap. Természetes, hogy melegszik.
-
válasz
S1: Folyamatos működés. A motor állandó terheléssel dolgozik elég ideig ahhoz, hogy elérje a hőmérsékleti egyensúlyt.
S2: Rövid idejű működés. A motor folyamatos terheléssel dolgozik, de nem elég hosszan ahhoz, hogy elérje a hőmérsékleti egyensúlyt, és a pihenési periódusok elég hosszúak a környezeti hőmérséklet eléréséhez.
S3: Megszakításos periodikus működés. Szakaszos, azonos működési és pihenési ciklusok állandó terheléssel. A hőmérsékleti egyensúlyt sosem éri el. Az indítási áram kevés hatással van a hőmérséklet emelkedésére.
S4: Megszakításos periodikus működés indítással. Szakaszos, azonos működési és pihenési ciklusok állandó terheléssel. A hőmérsékleti egyensúlyt sosem éri el, de az indítási áram befolyásolja a hőmérséklet emelkedését.
S5: Megszakításos, periodikus működés villamos fékezéssel. Szakaszos, azonos ciklusok: indítás, állandó terhelés alatti működés és terhelés nélküli működés. Nincsenek pihenési periódusok.
S6: Folyamatos működés szakaszos terheléssel. Szakaszos, azonos ciklusok: működés állandó terheléssel és működés terhelés nélkül. Nincsenek pihenési periódusok.
S7: Folyamatos működés villamos fékezéssel. Szakaszos, azonos ciklusok: indítás, működés állandó terheléssel és villamos fékezés. Nincsenek pihenési periódusok.
S8: Folyamatos működés periodikus változásokkal a terhelésben és a sebességben. Szakaszos, azonos ciklusok: működés állandó terheléssel és adott sebességgel, majd másik állandó terheléssel és sebességgel. Nincsenek pihenési periódusok.
Vagyis a tiéd S2 besorolású, azaz rövid ideig tartó üzem, a villanymotor állandó terheléssel működik, de az üzemidő olyan rövid, hogy a villanymotor nem éri el a hőegyensúlyt. Ezt követően a gép kikapcsolt állapotban van legalább annyi ideig, hogy lehűlhessen a környezeti hőmérsékletre.
A motorok teljesítményét hagyományosan az S1 munkaciklus szerint határozták meg.
-
Üdv mindenki!
Van egy Parkside márkájú nedves-/szárazcsiszolóm. Ma üzembe helyeztem, kb 5 percet dolgoztam vele, de a burkolata langyos kezdett lenni, így kikapcsoltam. Nem forró, inkább csak kézmelegnek mondanám, és volt fölötte egy halogén lámpa, az is biztosan rásegített a melegedésre. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a gyári köszörűkorong 150mm átmérőjű, ezt én lecseréltem egy 250mm-es, de anyagában fa (bútorlap) korongra, szóval könnyebb neki. Jogos lenne a felvetés, hogy a gép túl van terhelve, ezért lemértem a fogyasztását. A gyári adata 250W, az induláskor kb 500W-ot vesz fel, de pár másodperc múlva beáll 110W környékére, szóval a gyári teljesítmény felét se veszi fel üzem közben. Nyilván, ha leterhelem, ez felmegy, de egyelőre nem volt társam, aki nézze a műszert, miközben dolgozok a géppel.
A kérdésem, hogy mennyire normális ez a melegedés? Gondolom nem kell hidegnek maradnia, de mi az a szint, ahol már nem mondható normálisnak? Ez a plakett van rajta, légyszi segítsetek értelmezni nekem a következőket. Az S2 30min felirat érdekelne elsősorban, azt nem tudom hova tenni...Köszönöm a segítséget előre is!
-
Kernel
nagyúr
válasz
vizimento #62494 üzenetére
Segédfázis nélkül nem tud elindulni egyik irányba sem, csak búg, túlmelegszik és leég. A segédfázis adja meg a forgómező irányát.
Vannak olyan motorok, aminek csak indításkor kell a segédfázis, utána le is kell kapcsolni róla, mert csak visszafogja a fordulatot és túlmelegedne szintén. Ilyen motorokat akár kézzel is be lehet lökni, segédfázis nélkül.
Itt olyan motorról van szó, ami állandó segédfázisra van tervezve. Ilyennel még nem kísérleteztem, de ha menet közben lekapcsolod a segédfázist, bizonyára forog tovább. Az áram alakulását nem tudom, ki kellene próbálni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bandi94 #62492 üzenetére
Driver szerepel a címben is, kicsit szakszerűtlenül, mert amikor LED-driverről beszélünk, az áramgenerátoros meghajtást szokott jelenteni (áramstabilizálás, CC).
Az pedig egy szokványos feszültség-stabilizált tápegység (CV), amit a 12 V-os LED-szalagokhoz szoktak használni. Úgyhogy nem tudom, milyen LED-re gondoltál, vannak fix 12 V-ot igénylő konfigurációk is, vannak CC-tápot igénylők is.
Tápegységekről volt szó itt:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/friss.html
Csak már pontosan nem emlékszem, mit hoztak ki belőle, csúcsra járatni nem érdemes, mindenesetre.
-
bandi94
tag
Sziasztok!
Valaki vett már ilyen LED drivert? 3db 10 wattos ledet szeretnék meghajtani vele. Mennyire gány cuccok ezek? Vagy szerencse kell hozzá?
-
Attix70
aktív tag
válasz
- = Zk = - #62490 üzenetére
Az ellenállás (biztosítékként funkcionál) megszakadhatott. Próbáld meg mérni a testhez képest az ellenállást (egyik fele majd másik), nem lehet 0 körüli.
-
- = Zk = -
félisten
válasz
Attix70 #62477 üzenetére
Az 1-es képen (nem sikerült valami jól) a 0/1 kapcsoló fölött és a betáp csati mellett mintha látnék R113-et (nagyobb mint a többi). Lehet, hogy biztosíték funkciónak van benne (rá kellene mérni bekapcsolt + táp üzemben nem szabadna mérni rajta szinte semmit.
11,96V-ot mérek rajtaMilyen Router ?
TP-Link Archer VR200A 0/1 kapcsoló környékéről dobhatnál fel egy jobb képet (merőlegesen fényképezve).
dolgozom az ügyön -
Attix70
aktív tag
válasz
Smith Ügynök #62488 üzenetére
Duplán akár elég is lehet, viszont a forrasztása (akkunak) problémás lehet. Kezdőknek nem ajánlatos mert akár fel is robbanhat és sérülést okozhat. Nagy teljesítményű, kb. 380 fok hőmérsékletű és ólmos forraszanyag. Lényeg az, hogy rövid idő alatt történjen és rendesen folyjon el a forraszanyag (ne legyen hideg forrasztás).
-
Smith Ügynök
tag
Üdv mindenkinek!
Bocs, egy láma kérdést szeretnék feltenni, sajnos nem nagyon vágom a témát.
Egy 12v-os akkus csavarhúzót szeretnék Lithiumosítani. 3db Lg He4 high drain 18650-es akksit vettem, forrfüleknél fogom őket összeforrasztani, védő és balance áramkört beszereztem, csak egyet nem tudok:
mivel kössem össze az akksikat az érintkezőkkel? 18AWG kábel van itthon, az jó lehet? Nem tudom pontosan egy ilyen fúró mennyi áramerősséget igényel, talán olyan 10-20A. Jó lesz a 18AWG? Vagy ha nem, akkor mondjuk duplán vezetékezve? vagy vegyek vastagabb kábelt? -
Attix70
aktív tag
válasz
terapeuta007 #62486 üzenetére
Ez akár elég is lehet ventilátorral.
-
Attix70
aktív tag
válasz
terapeuta007 #62484 üzenetére
Jó lesz, de a végfokokat hűteni kell rendesen.
-
Attix70
aktív tag
válasz
szabifotos #62482 üzenetére
Nem kell semmi zajszűrő ha megszünteted a hurkot (hurokgerjedés van nálad). A PAM adatlapját áttekintve a bal és a jobb bemenet negált lábait a kondik után összekötöd majd ezt a közös pontot kötöd a BT-os egység kimeneti testéhez (1 és 10 láb kondi után). Az is lehet, hogy már eleve úgy van a panelon a signal GND kivezetve (mérés alapján a minusz ponthoz képest nem lehet ellenállás lekötött vezetékeknél).
-
szabifotos
senior tag
Hoppá, tényleg elkerülte a figyelmem, hogy 5V-os. Valószínűleg azért, mert a leírásban nem említették, így nem gondoltam.
Szóval ilyen kellene csak valami nagyobb teljesítményű, mert tényleg szépen kiszűrte a zajt.
Tehát hogyan tudnék független 12V-ot csinálni az autóban?
Egy ilyennel teszek egy próbát. LINK -
Ribi
nagyúr
válasz
szabifotos #62478 üzenetére
Az az 1W az 1 Watt.
Igencsak bekorlátozod ezzel az erősítő képességeit.
Illetve elvileg erre 5V-ot kellene beadni, nem 12-t, szóval lehet megsütötted? -
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #62478 üzenetére
200 mA terhelhetőségű minitápot raktál be lényegében, egy ilyen végfoknak az kevés. Meg az 5 V is kevés ennek, így nincs kihasználva, mehetne 12 vagy 15 V-ról is.
-
mezis
félisten
válasz
Teasüti #62476 üzenetére
Ha semmiképp nem akarsz külső diódát, akkor megteszi a benti ellenállás is.
(Legfeljebb hamarabb cseréled a tranzisztort. Talán a képcsöves TV-kből valamelyik nagyobb feszültséget kibíróra.)
Írja a dokumentáció, hogy az ellenállás nincs annyira hatásos, mint a dióda, de bolondbiztos, nem kell figyelni a polaritásra. -
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
PAM8610-ről hajtok egy autóban hangfalat. Egy BT modulról kapja a jelet. Mivel a BT zajos volt, vettem hozzá egy ilyen isolatort. Szépen elcsendesedett a zaj, de így valamiért magas hangerőn, mintha pillanatra leesne a fesz, és lehalkul a cucc, majd újra vissza. Nem drasztikusan, csak pár tized V-ot esik. Miért lehet ez? Próbáltam a bemenetre egy 1500 mikrós kondit tenni, de nem segített.
Érdekesség még, hogy a 12V bemenet, az isolator kimeneten már 13.5V.
Valakinek van ötlete? -
Attix70
aktív tag
válasz
- = Zk = - #62474 üzenetére
Az 1-es képen (nem sikerült valami jól) a 0/1 kapcsoló fölött és a betáp csati mellett mintha látnék R113-et (nagyobb mint a többi). Lehet, hogy biztosíték funkciónak van benne (rá kellene mérni bekapcsolt + táp üzemben nem szabadna mérni rajta szinte semmit. Milyen Router ? A 0/1 kapcsoló környékéről dobhatnál fel egy jobb képet (merőlegesen fényképezve).
-
Teasüti
nagyúr
Igen, ahogy itt írnak is róla.
Ilyet vettem, diódával sajnos nem találtam mikrorelét.
Fordítva is ugyanakkora az ellenállása. -
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti #62469 üzenetére
Ebben a kategóriában elég egy 1N4148 is, ami már tényleg apró.
Gyári készülékekben is elintézik ennyivel, mert itt csak a tekercs áramának megszakításakor indukálódó ellenirányú feszültségcsúcsot kell megfogni. Ki is lehet próbálni egy mechanikus kapcsolóval (vagy darab dróttal), kézzel ráfogsz és jól megcsap, amikor megszakítod.
De ez csak egy rövid idejű impulzus, nincs akkora energiája, amit egy 4148 nem bírna semlegesíteni. Viszont a tranzisztort agyonvághatja, C-E zárlatos lesz, vagyis behúz a relé állandóra.
-
(jan)
őstag
válasz
Kernel #62465 üzenetére
Köszi
Másik:
Használ valaki ilyesmi mikroszkópot . Most vettünk a céghez olyat amin van kijelző és meglepően jó. Vajon ez a sima USB-s is lehet olyan jó? Valakinek van tapasztalata ?
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Attix70 #62468 üzenetére
Olyan reléket vettem, amiben van egy ellenállás párhuzamosan a tekerccsel. Ezen így 77 ohm-ot mérek, nem tudom melyik mekkora pontosan. Diódát nem tervezek rakni mellé szerelési okok miatt. (Ott lógjon a levegőben egy dióda a relé mellett? Egyetlen vezetéket szeretnék kihúzni a fogyasztóig, a tranyó kollektor vezetékét.)
Na de mennyivel erősebbet? 150%? 250%?
-
Teasüti
nagyúr
Tranzisztor Ice áramra mekkora biztonsági tényezővel szokás méretezni?
75 ohm-os tekercsű relét kéne behúznia autós környezetben. Ez töltőfeszültségnél alulról karcolja a 200 mA-t és ami van nekem kéznél tranyó, azok adatlapján 200 mA a max.
Ez így üzemképes, vagy keressek erősebbet? -
Kernel
nagyúr
-
(jan)
őstag
Urak!
Hogyan tudnám átállítani a hiszterézist a jelenlegi 2 fokról, valamint hogyan lehet átállítani az üzemmódot hűtésről fűtésre ?
-
Kernel
nagyúr
válasz
vizimento #62462 üzenetére
Pörgés közben forgásirányt váltani, azt egyik motor sem szereti, eltekintve az áramkorlátozott megoldásoktól, de ez nem az.
Mindenképpen nagyobb áram alakul ki, noha vannak különbségek a teljesítmény, illetve impedancia függvényében, vagyis lehet olyan motor, ami még rugalmasan tolerál egy ilyen durva akciót, de általánosságban nem ajánlott.
-
Attix70
aktív tag
válasz
- = Zk = - #62460 üzenetére
Ha csatlakoztatva van az adapter és be van kapcsolva akkor lehet mérni feszültséget a csatlakozón ? Ha nem (szerintem ez lesz) akkor a router zárlatos (kopaszon a panelon rámérni a csatlakozóra bekapcsolt állapotban).
-
- = Zk = -
félisten
válasz
- = Zk = - #62391 üzenetére
-
-
Tamy
senior tag
válasz
Attix70 #62454 üzenetére
LM2596 helyett a jobb hatásfok miatt inkább az XL4005-el szerelt panelt javasolnám, pláne nagyobb áramokhoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Teasüti #62452 üzenetére
Ohh bazz, tranzisztort olvastam. P-N átmenettel is csinálnak ilyesmit, ezért nem lett gyanús hirtelenjében.
Amúgy eddig még csak nem forrfüles termisztorral volt dolgom, de ha mellé rakod a mérendő felületnek, már úgy is működnek, közvetlen fizikai kontaktus nélkül is.
Egy kis proci hűtőpaszta meg némi pillanatragasztóval meg is tudod csinálni fixre. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Teasüti #62450 üzenetére
Furat szerelt tranzisztorra gondolsz. Van egy rakás olyan, aminek kívül forrasztható fém része van, de ezeket nem lehet "csak úgy" odaforrasztani a gnd-hez, mert azok a felületek jellemzően össze vannak kötve az egyik lábbal.
Szóval kellene ismerni a kapcsolást, amibe az a tranzisztor kerül.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
zoli03 #62448 üzenetére
Töltésről sokszor volt szó, 5A CC/CV modulok vannak kijelzővel is vagy anélkül. 2 db trimmer az ismertetőjele (áram / feszültség), ilyet könnyű találni.
Vagy keresni valami 16,8 V végfeszültségű töltőt, de forgalmazhatják 14,8 V névleges értékkel is.
Védőpanelt túrni már időigényesebb lesz, de ebben jó az Aliexpress, lehet böngészni a visszajelzések között. Egyébként is, ott nagy átlagban minden olcsóbb, kivételek persze lehetnek.
-
zoli03
őstag
Egy olyan Li-Ion akkupackot akarok építeni, amiben 3 db akku van párhuzamosan kötve és ezekből 4 db sorba (szóval 12 akku). Ehhez kéne nekem egy BMS panel, ami le tud adni 16A-t tartósan és egy DC-DC áramkör, hogy tölteni is tudjam egy laptoptöltőről. Tudnátok ilyet linkelni (eBay, AliExpress, bárhonnan)? Előre is köszönöm.
-
bandi94
tag
válasz
Attix70 #62445 üzenetére
Arra figyelni kell, hogy a TL431-nek kell legalább 1 mA, hogy szabályozni tudjon.Ezt, meg a referencia bemeneti áramát is figyelembe kell venni a feszültségosztó számolásakor, nem lehet túl nagy ellenállásokból összerakni. Jó az ötlet amúgy, ha agyonütnek sem jutott volna eszembe.
-
Attix70
aktív tag
válasz
Teasüti #62444 üzenetére
Ha 11V-nál kell a kimeneti 0 volt akkor behelyettesítem a képletbe a Vo helyett a 11V-ot. A többi érték kiszámítható már (ajánlott azért a Tl431 adatlapját átnézni a Vref meg az áramok miatt) a bemenettel soros poti értéke is. Az R1 és R2 ellenállás páros is lehet 1 poti.
Összesen 2db poti meg egy TL431 kell így. -
Attix70
aktív tag
A bemenettel (Vi) sorba kell még egy poti (lehet a pozitív vagy a negatív körbe is) ami két feladatot lát el. Egyrészt erről lehet levenni a mért értéket (be lehet állítani hogy a max értéknél legyen 3.3V) másrészt a "Zéner" előtét ellenállása.
A Vo az a feszültség amit le kell vonni a mérendő értékből, hogy kijöjjön a kisebb feszültség. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Attix70 #62438 üzenetére
Ezt hogy kéne elképzelni? Zener úgy tudom "stabilizálja" a feszültséget, nekem meg egy közel lineáris analóg jel kéne a nagyobb feszültségtartományról 3V3 jelszinten. Épp a pontosság javítása miatt lenne jó kibővíteni a bemeneti intervallumot az ADC hasznos mérési tartományára. Persze mehetne 15-0V és 3,3-0V között is és akkor csak 15-11V -> 3,3-2,42V között mérnék, ami 12 biten még így is majdnem 10 bit mély hasznos mérési tartományt eredményez.
Csak érdekel lehet-e skálázni vmi egyszerű elektronikai trükkel. -
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Amatőr kérdésem volna:
lehetséges feszültségosztóval feszültséget mérni egy adott, GND-től eltérő intervallumban?
Az elképzelés az volna, hogy a bemenet mondjuk 15V-11V között változik és a kimenet meg 3,3V-0V között. -
Kloden
senior tag
Nagyon szépen köszönöm az infókat és a javaslatokat, át fogok állni DVI-re, és az antennához beteszek egy ilyen eszközt, remélem megoldja a problémát, ha nem, akkor jelentkezem!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kloden #62431 üzenetére
Ahogy Kernel mondta, földhurok. Neked ilyet kellene keresned boltban és betenni oda, ahová a dobozt tervezted: [link] Annál jobb, minél nagyobb frekvencia van ráírva.
Valamint igen, ha egy mód van rá, akkor a monitorodat ne analóg kábelen hajtsd meg. Még a színei is jobbak lesznek nem vga kábelt használva...
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kloden #62431 üzenetére
Gyakori a fórumokon, hogy kész helyzetet vagy kívánságot közölnek, az előzmények / körülmények nélkül, holott az igen sokat tud számítani, mint ebben az esetben is.
Földhurok szokott ilyen problémát okozni, de ahhoz csak egy galvanikus leválasztót kell beiktatni, elvileg ennyi az egész.
Vagy átállni digitális kapcsolatra (DVI stb.), mert az analóg jelátvitelt (D-Sub) tudja ilyen módon zavarni a földhurok, illetve az azon kialakuló 50 Hz kiegyenlítőáram.
-
Kloden
senior tag
válasz
CPT.Pirk #62430 üzenetére
Nagyfrekvenciás relé na ez nekem kínai sajnos...
Az antenna jele rontja a monitorom képét, behullámosodik ha be van dugva a tévé is a videokártyába.
Ezért kéne egy kapcsoló, hogy az antennát kiiktassa. Jelenleg manuálisan ki-be dugdozás van, na nem mintha nagy meló lenne, de mégiscsak kényelmesebb egy kapcsolót kapcsolgatni -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kloden #62429 üzenetére
Már akkor szokott kép lenni a TV-n, ha csak a koax belső ere érintkezik, így inkább azt kellene kapcsolgatni de az meg nagyfrekvenciás kapcsolót igényel, ami pl. a viszonylag drága IM43TS relé személyében létezik, de még ez is éppen csak tud 900MHz-et (ami még éppen elég lehet).
Viszont egy ilyen megoldás biztosan ront valamennyit a jelerősségen / jel minőségen, nem tudom megéri-e foglalkozni vele.Mire kell ez? Valamilyen szülői felügyelet dologra? Ha igen, lehet egyszerűbb lenne azt a TV-n beállítani, ha lehet.
-
Kloden
senior tag
Sziasztok, egy talán egyszerű kérdésem lenne.
Koax antenna kábelt szeretnék ki/be kapcsolhatóvá tenni.
Vagyis jön a TV kábelem, belefut egy dobozba, amin van egy kapcsoló, majd egy koax kimenet. A kapcsolóval ezt a kimenetet szeretném kapcsolgatni.
Kérdés igazából a koax kábelt körbevevő védő árnyékoló fólia. Azt is simán lehet kapcsolóval kapcsolgatni? Rá lehet forrasztani azt a fóliát a kapcsolóra?Létezik erre is "gyári" eszköz de feleslegesen nem rendelgetnék ha megoldható.
Köszönöm előre is!
-
JetiRulez
őstag
válasz
tordaitibi #62426 üzenetére
Több részletet nem tudok sajnos megadni, mert a táppal együtt elvitték a szervizbe. Erről a kézikönyv pedig nem ír.
-
-
kmisi99
addikt
válasz
tordaitibi #62419 üzenetére
Egy traco power tbl015-112. Sima 12V táp lenne. Volt rajta egy IC ott a GND egyik lábbal se sípolt ki. A sima kis smd diódák is jók, meg 1-2 másik IC-t is meglestem de azok is jók voltak.
-
JetiRulez
őstag
válasz
tordaitibi #62418 üzenetére
A kézikönyv szerint 7V-os adaptere van.
-
válasz
kmisi99 #62417 üzenetére
Orulok hogy rahibaztunk.
Pl. az alabbi modul 7 ampernal kezd korlatozni, es bolhafa...sznyi volt a gyari dioda. Igaz most ronda, de csak ekkora volt itthon, akkora mint a sorkapocsde tobb rovidzarat is tulelt mar igy.
Szerk, latom megse... sajnos.
Passziv alkatresz ritkan megy zarlatba, a tekercsen kivul persze, akkor ic hiba lesz. Milyen modul, step up, down? Link, kep esetleg? Igy nehez latatlanba konkret hibat keresni. -
válasz
JetiRulez #62416 üzenetére
Semmit nem kell bontani.
Hany voltos/amperos az adapter?
Ha 12 V, akkor oriasi mazli, egy legkisebb riasztoakksi, ezt 2000 ft alatt be tudod szerezni, es egy 12v 1-2 amperes toltomodul, ilyet keszen is lehet kapni de ha barkacsolsz, kijon par 100 forintbol ha van trafod esetleg.
Ennel onlinebb ups a vilagon nincsAbszolut kikuszobol minden ingadozast, es aramszunetnel is ellatja egy darabig a gepet.
-
kmisi99
addikt
válasz
tordaitibi #62413 üzenetére
És mennyire igazad volt, a schottky dióda volt, csak úgy sípolt a multiméter.Mégse a dióda, mert kiforrasztva jónak tűnik, viszont a nyákon a forr pontok meg visítanak a zárlat miatt.
-
JetiRulez
őstag
válasz
tordaitibi #62415 üzenetére
Különálló adaptere van. Viszont nem szívesen mennék bele barkácsolásokba, ha az bárminek a megbontásával járna.
-
-
-
válasz
kmisi99 #62411 üzenetére
Kimeneti schottky dioda.
Kis kinai konverterekbe 10 bol 9x ez ment tonkre amin nem is csodalkozok, lattam 5A kimenoaramra tervezett modulba a legkisebb smd diodat beforrasztva.
Maga a modul es az ic tul szokta elni a dioda zarlatat, normalis terhelhetosegure cserelve hibatlanul mukodik.Amnnyiben pc taprol van szo, abba nem tudom mi a leginkabb meghibasodo alkatresz. Saccra a kondik kapacitasvesztese, es a primer kapcsoloeszkozok atutese, zarlata. De ezt nalam ebbe jartasabbak majd kiegeszitik.
-
JetiRulez
őstag
Sziasztok!
Kellene nekem egy minőségi szünetmentes tápegység, amin van legalább egy, de inkább kettő darab 230V-os villásdugó-aljzat. Pénztárgépet kötnék rá, mert kiderült, hogy az áramingadozásokat nem szereti (jelenleg szervizben van). Gépműhelyben dolgozom és a Vörös Proletár esztergapad ki-be kapcsolgatása úgy tűnik nem tetszett neki.
Ezt néztem ki. Esetleg van olcsóbb alternatíva?
[link] -
kmisi99
addikt
Sziasztok, kapcsoló üzemű tápnál jellemzően melyik az az alkatrész ami túl nagy terhelés hatására megadja magát és lefüstöl? Adott egy táp, tipikus "leégett" bakelit szaga van. Szemmel láthatóan nincs sehol égés, aztán nem tudom hol tapogatózzak.
-
Champipi
aktív tag
Szegasztok! Kellene egy mélynyomóhoz (Somogyi 40 cm) valami mono erősítő. TPA3118-as modulokat klátok AliExpressen-n 2 USD árért, ami elég jónak tűnik. Van ennél jobb megoldás?
Tápegységből milyen érdemes venni? Van valami best buy?
-
bul07
nagyúr
Kérdés
Egy ilyen antenna 4g LTE jelet is tudná erősíteni?
Mint ebben a logout bejegyzésbenHuawei E5577C[link] routerhez kellene valami antenna, nem kell nagyon erős mert van 4G lefedettség 5ös skálán olyan 3-as, de jó lenne kicsit erősíteni rajta
Néztem készen is de nem tudom, elég sok youtube videót néztem és egy két típus nem hogy javított hanem még a meglévőt is rontotta
Ezek a kiszemeltek
[link](erről volt a videó hogy bedugva még a meglévő jel is gyengébb lett
[link]
[link]
Én e felé hajlok [link]
Ezek közül ti melyiket vennétekMeg olvastam hogy ezeknél a routereknél ideálisabb ha dual csatlakozós a antenna vagy mindkettő csatlakozóra dugva van antenna
Mennyire igaz ez?Elfogadnék bármilyen tanácsot
-
fero02
nagyúr
válasz
rostiron #62402 üzenetére
Nézd át a forrasztásokat is tüzetesen! Nekünk anno egy Indesit gép pont egy kondi eltört forrasztása miatt csinált hülyeségeket és mindig kiállt egy hibakóddal. Szerelő természetesen csuklóból panelt akart cserélni, nem kevés pénzért. Szerencsémre nem kértük a javítást, cserélni akartuk. Miután elment a szerelő kíváncsiságból el kezdtem nézegetni a panelt és akkor szúrtam ki az elrepedt forrasztást. Újraforrasztottam a komplett panelt, és utána még 2 évet ment tovább, míg szét nem rohadt a lemez bódé.
-
rostiron
őstag
válasz
VIPowER #62401 üzenetére
Ez egy zanussi gép, ami időnként gondolja magát és megáll mosás közben. Olyan mintha lekapcsolnám. Az előlapon a ledek világítanak, de áll. Ilyenkor megnyomom a pause gombot majd a play-t, és mint ha mi sem történt volna folytatja a dolgát. És kiszámíthatatlan időnként csinálja. Van hogy hónapokig semmi baja, van hogy kéthetente. Elég sokat megy.
Nemrég lett darabokra szedve, megcsapágyazva, szivattyúk kicserélve, áttisztítva stb. De ez a baja nem múlt el. A motor szénkeféi kopottak ugyan, de még jó szerintem.
A ma kapható gépek élettartama állítólag 4-5 év. Asszony szereti nagyon, amíg lehet használjuk.
Gondoltam az elektronikával van a gond, azért gondoltam a kondik cseréjére. Ezt még meg tudom csinálni, ha nem segít majd meglátjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibátlan Apple iPhone 15 Pro - Kártyafüggetlen - 128GB Fekete Titán (87% Akku)
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Probook 640 G2 (14/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest