Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #64603 üzenetére
Nem egészen, először is tételezzük fel, hogy impedanciában illeszkedik, viszont a hangszóró kisebb teljesítményű, mint az erősítő.
Ez annyit jelent, hogy túltekerve esetleg széttéphetné a mélysugárzót, illetve leégethetné a közép-magas szekciót. Mellékhatásként előfordulhatna ugyan, hogy a széttépett és leégett mélysugárzó tekercse zárlatba megy, ezáltal közvetve kárt okoz.
Viszont odáig nem tudsz eljutni, ha nem tombolsz vele ész nélkül. Azt pedig lehet általában érzékelni, hogy hol a határ, mikor kezd szétesni a hangszóró.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz #90088192 #64594 üzenetére
Legelső erősítőm 2N3055-ökkel ment, kapacitív kicsatolással, ami egy diavetítőből bontott trafóval kb. 30 V tápot kapott, pufferelés után.
Csöves rádiók voltak a lomtárban, ami csábító volt a barkácsolásra, csak azt utáltam benne, hogy túl gyakran megcsapott a DC táp.
Az egy dolog, hogy kitapasztaltam a váltakozóáram (ráz) és egyenáram (üt) közötti különbséget, de egy idő után azt mondtam, hogy elég volt ebből. Ez már úgyis a múlt világa, ott vannak inkább a sokkal barátságosabb tranzisztorok és IC-k.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz #90088192 #64590 üzenetére
Ha valaki látta, amit két hozzászólásban is írtam passzív kijelzőről, akkor már nem biztos, hogy keres továbbiakat, ami valószínűleg hasonló elven működik (miután nem sok lehetőség van):
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_64537-64537.html
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_64539-64539.htmlA LED-ek nem sok teljesítményt vonnak el, nyitófeszültség is szerencsére átléphető.
A "hőskorszakban" 6,3 V / 0,3 A skálaizzót kötöttem az erősítőmre, ami nem csak világított a zenére, hanem még a nem hallható nagyfrekvenciás gerjedést is kimutatta, halvány izzással. Anélkül, hogy oszcilloszkópot kötöttem volna rá, ami nem is volt nekem akkoriban, vagy épp a Gelkás munkahelyemre sem tudtam bevinni, mivel még iskolás voltam.
Ennek függvényében lehetett tovább lépni, a gerjedés megszüntetése érdekében.
Teljesítményben az erősítő észre sem vette gyakorlatilag.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #64569 üzenetére
A szabályzás mindenesetre egyszerű egy ilyen kis modullal, amit hűtésre és fűtésre is lehet állítani:
http://www.imbvadkert.eu/files/30/289/xh-w1209_hofokkapcsolo.pdf
(#64586) aryes
Védettek általában, fórumon olyan is volt, aki testelte a kimenet, ami egyébként DC féltápon üzemel. Ettől függetlenül nem garantálható, hogy mindegyik kibírja.
-
Kernel
nagyúr
A párhuzamosítás követelménye, hogy ilyen esetben közvetlenül a végfok IC bemeneteit kell közösíteni, az előtte lévő áramkörök bármilyen szint-, illetve fázisbeli eltérésének kizárása érdekében.
Nem lehet arra hagyatkozni, hogy "nagyjából majd egyforma lesz", mert bármilyen kis eltérés a kimeneteken már felerősítve jelenik meg és szembehajtaná a két oldalt.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Nem lesz semmi baja terhelés nélkül.
Földfüggetlen kimenetű, hídkapcsolású végfok, ilyeneket lehetne ugyan párhuzamosítani, de akkor a bemenetet is közösíteni kell. A fokozatok erősítésének egyezni kell és lehetőleg olyan esetben alkalmazható, ahol ezt az adatlap is ajánlja.
Egyébként a sztereó különbségi jel a kimeneteken ütközne, egymásra dolgozna a két oldal.
[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
Az öntartó kapcsolás egyszerű elve bármilyen relére vagy mágneskapcsolóra alkalmazható, aminek van legalább egy záróérintkezője.
Annyi megkötéssel, hogy amikor a meghúzófeszültség nem azonos a kapcsolni kívánt feszültséggel (tehát két vagy több áramkör elválasztása szükséges), akkor még további érintkezők is kellenek értelemszerűen.
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #64561 üzenetére
Mivel 5 db-ot rendeltél, én abból fognék egyet, egyszerűen összedrótoznám próbára, ráforrasztott vezetékekkel:
Kimeneten 4,7 Ω vagy hasonló terhelésekkel tesztelném, hogy mit bír.
1,5 A-t állítólag garantáltan bírni kellene. Ha nem bírja, akkor sok hibaforrás nincs. Pontosan csak 1 db hibaforrás van.
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #64558 üzenetére
Az nem töltésvezérlő, hanem USB-aljzatok 5V táplálására való, túláramvédelemmel, ki-be kapcsolhatósággal, lágyindítással.
Az EN be van állítva magas szintre? Stabil és szűrt 5 V-ot megkapja a betáplálási ponton?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Csináltam már én is ilyen szakvéleményeket, az áramszolgáltatónak biztosítása van ilyen esetekre, simán kifizették. Noha annyiban más jellegű, hogy ők vétettek szerelési hibát, karbantartás során, amikor egy utcában sorozatos a kár, azt nehéz is lenne kimagyarázni.
Vagyis a nullaszakadás esete, amikor a fázisegyensúly eltolódása miatt 230 V feletti feszültség kerül a tápegységre.
Egyébként más esetben azzal szoktak védekezni, hogy az ő rendszerük nem rögzített hibát.
Jó védelem az öntartó relé, ami áramszünet esetén elejt, visszakapcsolni csak manuálisan lehet. Már amikor ez nem jár egyéb hátránnyal.
Nekem egy HDD is öntartóra van kötve, amiről a torrent, illetve mozi / sorozatnézés megy. Ezt csak estére kell indítani, egy nyomógomb segítségével, amitől meghúz egy relé és öntartásba kerül. Áramszünet esetén elenged, "magától" nem fog visszakapcsolni.
Fórumon lehetett olvasni ilyen esetről, amikor áramszünet ki-be és elszállt egy HDD. Valószínűleg belezavarodik a parkolásba, amitől letapadhat a fej.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz tordaitibi #64534 üzenetére
Itt egyszerűbben megoldják, cserébe nem áramgenerátoros, vagyis kevésbé stabil a fénye:
https://www.ebay.com/itm/131079904939
https://www.ebay.com/itm/141150611196Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Erre is érvényes, hogy a feszültség önmagában nem sokat jelent, ha nincs ereje, terhelhetősége, árama. Vagy másképp fogalmazva, ha túl nagy a tápforrás belső ellenállása, ami mellesleg az áramgenerátoros jelleg ismérve.
Azt a 115 V-ot már a multiméter is kevesebbnek méri, a maga 10 MΩ terhelése miatt.
Amikor az ember hozzáér (ráterhel), még jobban lehúzza a feszültséget, így nem jut rá 115 V.
Hasonló a helyzet a fázisceruzával, ami egy érzékeny eszköz, olyan kis áramokra reagál, ami ártalmatlan. Eleve az emberen keresztül világít, tehát nem is folyhat rajta sok áram, még közvetlenül a fázisról sem. Erről gondoskodik a beépített MΩ-os előtétellenállás, ami a glimmlámpa zárlata ellen is véd.
Amellett gyengébb fénnyel még kisebb áramokat is kimutat.
-
Kernel
nagyúr
válasz tordaitibi #64534 üzenetére
Kevés a teljesítmény, illetve meghajtófeszültség, de módosításokkal talán használható lehet:
http://hobbyelektronik.de/praxis/projekte/passives-vu-meter/
http://pencho.my.contact.bg/start/comp/noise/noise-meter-circuit.htm
-
Kernel
nagyúr
válasz #90088192 #64528 üzenetére
Ez az, hogy nem ráz, csak bizserget. Amit egy szárazabb bőrű ember esetleg észre sem vesz. Ha szigetelt papucsban van és a másik kezével nem fog földet, akkor szintén semmi nincs általában.
De ez úgy van kitalálva, hogy nem folyhat veszélyes nagyságú áram még akkor sem, ha valaki vízben áll és vizes kézzel ér hozzá.
-
Kernel
nagyúr
válasz #90088192 #64522 üzenetére
A kondenzátor is galvanikus leválasztás, DC-ellenállása végtelen.
Kapacitása pedig olyan kicsi, hogy AC-szempontból sem képes veszélyes nagyságú áramot átengedni az emberre.
Vagy van olyan konstrukció, ahol a kondenzátorral párhuzamosan még ellenállás is van, több MΩ, ami szintén ártalmatlan. Képcsöves TV-knél például, valószínűleg a sztatikus feltöltődés elvezetésére.
Föld-nulla zárlat is képes eltolni az egyensúlyt, valamint olvastam már olyan esetről, ahol a készülékek zavarszűrő köre okozott FI-relé leoldást.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Amire nincs könnyen kimondható, jobb lehetőség, azzal egyelőre nincs mit kezdeni, míg nem találja ki valaki a megfejtést.
A LED-lámpa viszont nem mondható ki nehezen, az izzólámpa kézenfekvő alternatívája szerintem.
FI-relé fázis-nulla közötti zárlatra nem old le normális esetben, fázis-föld közötti zárlatra kell oldania.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #64515 üzenetére
2 W-os kell oda legalább, már csak a biztonság miatt is. Ha azt nézzük, hogy mekkora kárt tud okozni hiba esetén a leégése, én még azt sem ítélném el, ha valaki nagyobbat épít be, ami kulturáltan elfér.
Egyébként előfordul ilyen, hogy valamivel kisebb a gyári 2 W-os, mint a boltban kapható 2 W-os, de attól még ilyet kell venni.
(#64517) Agyturbina
A kettős szigetelés védi meg, azért van. De az leválasztott, vagy nem tudom, miről van szó.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz #90088192 #64503 üzenetére
Ha az a kérdés, hogy nem leválasztott áramkörnél mi védi a javító szakembert a föld felé záródó körtől, ennek klasszikus módja a leválasztó biztonsági trafó, ami nélkül hivatalosan nem is lenne szabad javítani semmit.
Ennek hiányában a szigetelt cipő, illetve "talaj" lényeges. Meg az is, hogy soha nem szabad két kézzel nyúlni veszélyes helyekre, mert a két karon-szíven keresztül záródó áramkör végzetes lehet, elengedni pedig azt már nem tudja az ember, mert az izom összerándul.
Marokkal is rászoríthat, tehát ezt a lehetőséget is kerülni kell.
Más fórumon olvastam, hogy egy csupaszított végű, bekötésre előkészített hálózati kábelre ráfogott valaki, majd bedugta a konnektorba. Egy másikat akart bedugni, csak eltévesztette. Innen kezdve úgy rámarkolt, hogy nem bírta elengedni. Kapálódzott össze-vissza, míg valahogy zárlatba ment a két szál és lenyomta az automatát. Ez volt a szerencséje, csak a keze égett meg.
Amikor kar-könyök rándul úgy össze, hogy pont elránt a feszültségtől, az "jó". Nyilván az sem kellemes, de szerintem kivédhetetlen, ha sokat dolgozik valaki feszültséggel / árammal, vagy legalábbis nekem még nem sikerült.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
...de a lámpa és az izzó nem csereszabatos kifejezések, nálam legalábbis
Nem tudom, ez miből jött le, másról volt szó. Az meg főleg nem szempont, hogy "nálam", mert ilyen alapon én is mondhatnám, hogy nálam az én autóm nem egy röhejes kocsi (vagyis nem ló vontatta jármű), de még nem is a kicsi kocsi (Herbie). Nekem az autót nem nehezebb kimondani (viszont nem olyan idétlen), mint a kocsi.
Izzólámpa
LED-lámpaItt az izzó és LED "csereszabatos", mármint nyelvileg, vagy sok esetben még gyakorlatilag is. Meg a többi, amit soroltam, nem teljes a lista.
Ezt senki nem tudta még logikusan megindokolni hogy ha van izzólámpa, akkor miért ne lehetne LED-lámpa? Másképp fogalmazva: ha valaki szerint nem jó szó a LED-lámpa, akkor az izzólámpa mi? Meg a többi, amit soroltam.
Amiről te beszélsz, az viszont a lámpatest. Lámpa és lámpatest két fogalom, attól függetlenül, hogy laikus berögződés miatt sokaknál ez összemosódik.
Angolban is van például:
– incandescent lamp
– LED lampVagy a körte formára utaló:
– incandescent bulb
– LED bulbMagyarban szoktak kitalálni mindenféle agyatlanságokat, ld. kockatáp (ami tégla) stb., amikről volt már szó. Az angolt meg csak majmolják sokan a fórumokon (akár hibásan, nevetségesen is), még amikor felesleges is.
(#64500) VIPowER
Lámpa szóra keresve is sok a lámpatest, amiről nem is tudhatjuk, van-e benne fényforrás egyáltalán.
Vagy látni olyat is, ami nem cserélhető LED-es, azt is lehet lámpának nevezni, nem látok problémát ezzel.
-
Kernel
nagyúr
Az is csak egy lámpa, a sok közül:
Izzólámpa
Higanygőzlámpa
Nátriumlámpa
Indukciós lámpa
Fémhalogén lámpa
Kisülőlámpa
Gázkisülőlámpa
Gázlámpa
Glimmlámpa
Bányászlámpa
Karbidlámpa
LED-lámpa(Amit szóközzel írtam, nyelvtanilag nem teljesen egyértelmű, de külön szokták írni, ha jól tudom, ezért maradtam ennél.)
-
Kernel
nagyúr
Attól függetlenül, hogy szélmalomharc, vagyis egymagam soha nem fogom kiirtani a köznyelvből a LED-izzó nevű agyrémet, vagy indokolatlan töltő elnevezéseket (utóbbit rámondják akár akku nélküli szerkezetek tápegységére is), de legalább néha megragadom az alkalmat egy kis helyesbítésre.
Ha elviszed valakihez, aki megméri az ellenállást a bemenő és kimenő csatlakozások között, az egy lehetőség, de valójában az sem elegendő.
Ennek profi módja egy nagyfeszültségű szigetelésvizsgáló műszer alkalmazása lenne, már ahol van ilyen.
A jelenséget nagy valószínűség szerint csak a primer-szekunder oldal között beépített kis értékű kapacitások okozzák, ami ártalmatlan nagyságú áramot enged át. A mérhető egyenáramú ellenállás végtelen, hacsak nincs beépítve még az is, ami szintén csak kevés áramot enged át.
Magyarországon hivatalosan forgalmazott / engedélyezett készülék egyébként?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz terapeuta007 #64489 üzenetére
Ha már kapott elég töltést és mégis ilyen, valószínűleg a zárlatos cellák feszültsége hiányzik az összegből.
Lehet tolni rá impulzusokat, egy tirisztoros töltő jól jön ilyenkor, de a diódás hullámzó feszültség is alkalmas, mert ha totálkáros az akku, akkor úgyis mindegy szerintem. Ha ettől nem javul meg, mástól sem fog.
De az áram legyen korlátozott (C/10), illetve mélykisült akkunál kezdetben kisebb, kímélő áramon célszerű tölteni.
-
Kernel
nagyúr
Gyárilag földeletlen dugóval szerelt (kettős szigetelésű) tápegységeknél ez természetes, illetve tervezett. Beépített zavarszűrő kondenzátorok okozzák a jelenséget.
Ha pedig gyárilag földeléses, akkor földelt konnektorba kell dugni.
Tápegység egyébként, nem töltő. A laptopban van a töltésszabályzó.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #64483 üzenetére
Ilyen esetben szerintem át lehet kötni egy rövidzárral is, csak arra kell figyelni, ha később mégis 5 V feletti tápot adnál rá, a pirossal jelölt rövidzárat le kell venni:
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #64481 üzenetére
Mindegy, miből jön az 5 V, noha az XL4015 adatlap szerint legalább 8 V bemenetet igényelne, de úgy látom, működik 5 V-ról is.
Belső referencia 1,25 V, ennél alacsonyabbra nem tudod állítani.
Más gond van, 5 V betápról már nem működik az áramkorlát, vagyis a CC-funkció, mivel az külön 2,5 V referenciát igényel, ami a panelon lévő 78L05-ből származik:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_60377-60377.html
Viszont a 78L05 nem tud normálisan működni 5 V-ról, legalább 8 V kell a stabil működéshez, vagy a gyakorlatban valamivel kevesebb is elég lehet.
Szabályozható korlát nélkül csak az XL4015 saját védelme avatkozik be, ami nálam most 2,5 A zárlati áramra jött ki, 5V betápról.
A 78L05 kiiktatásával elvileg jó lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #64472 üzenetére
Narancs (0,33 Ω):
Egyébként jelenleg vezet vagy szakadt?
Nagyon nem mindegy a kár szempontjából, mert szakadás esetén a PFC-kimenet 380-400 V tápja megjelenik rajta és agyonvág érzékeny alkatrészeket.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
USB relék vannak, portonként 4-8 relé ami gyakoribb, 16 már ritkábban található. De majd nézd meg, usb relay keresőszóval fogsz találni.
Szabályzó nem jut most eszembe.
-
Kernel
nagyúr
válasz Tony21 #64447 üzenetére
Az IC adatlapját kell keresni és megnézni a lehetőségeket, vagy a relé előtt be lehet iktatni egy tranzisztoros fázisfordítást, akkor fordítva fog működni.
Relécsere sem nagy kaland, véletlenül pár napja csináltam hasonlót. Felváltva melegítve ki lehet fordítani előbb egyik, majd másik oldalra. Vagy pillanatpákára lehet hajlítani olyan rézhuzalt, ami egyszerre átéri a forrpontokat (mármint nem az összeset, csak egy-egy oldalt).
Nekem 24 V-ost kellett 12 V-osra cserélni, mert egy ilyen egységet kötöttem be TV stb. indítására és leállítására, ami a számítógépből kap 12 V-ot. Az RF-részt kiiktattam, adó nincs is hozzá, így vettem az ócskapiacon, önmagában.
-
Kernel
nagyúr
válasz ∂яσнυη #64440 üzenetére
Abból sem jó akármelyik, ennek van 3-pólusú csatlakozója, ami hozzávaló elvileg:
https://www.aliexpress.com/item/-/32861591273.html
Csatlakozót egyébként külön is lehet rendelni.
-
Kernel
nagyúr
Minimum a tápfeszültségeket illik ilyenkor ellenőrizni a stab. IC-k lábain, ugyanis ezek a lineáris, disszipatív szabályzók az állandó melegedésbe szintén képesek belefáradni, időszakos hibát is produkálni.
Diódánál ez nem jellemző, általában vagy jó vagy zárlatos. Noha ez alól is akadnak kivételek, csak nem ebben a kategóriában, illetve konstrukcióban, ami a képen szerepel.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #64414 üzenetére
Ha jól látom, neked az aktív PFC-s változat van, vagyis nem ugyanaz, mint a folyamatábrás doksiban.
Ebből következik egyrészt, hogy a zárlat nem csak egyszerűen a Graetz-hídra terhelt rá, hanem az aktív PFC kimenetére is. Ettől akár annak egyenirányító diódája is tönkremehet, de az itt nem D210, hanem D602 és hűtőbordán van a sarokban.
D210 ebben a verzióban egy szekunder 24 V-ot előállító dióda, ami nem biztos, hogy zárlatos (nem illene bele a képbe, a kiváltó ok miatt). Sípolhatott a pufferkondi miatt is, de akkor meg kell várni, míg feltöltődik.
Ami még kiderült, hogy az R517 sajnos egy source-ellenállás, ami ráadásul (a szokottól eltérően) úgy van bekötve, hogy a kék kondi zárlata is arra tolja az áramot, nem a GND irányába.
Számodra ebből lényeges, hogy az R517 mindenképp cserélendő, még ha jelenleg jónak tűnik, akkor is.
Ha megszakad, azt ne tudd meg, sokkal komolyabb munkát igényel a javítás.
(#64415) KKope
Az egy SMD-dióda és nem tudom, mi a bűne, így ránézésre.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #64409 üzenetére
Van olyan hiba is, hogy zárlatos a MOSFET, attól is tönkremehet a dióda, de annak más a kiváltó oka.
Itt a kék kondi a kiváltó ok, amitől viszont nem szokott elszállni a FET. Ha zárlatos lenne, sípolna.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #64407 üzenetére
Milyen folyamatábra? Ez nem így működik, a MOSFET még soha nem ment tönkre attól, hogy a Drain lezáródik GND-re. Mármint esetemben magam is többször tartottam tőle (noha nem kellene, hiszen láthatóan csak a tápot zárja le, nem a MOSFET-et terheli túlárammal), de mindig kiderült, hogy ártalmatlan ilyen szempontból.
Diódát említettem előzőleg, ami logikus következmény ilyenkor, ugyanakkor szakmailag semmiség.
Első tájékozódó mérés mehet beforrasztva, mindkét állásban.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz didyman #64405 üzenetére
Azért írtam, hogy csodálkozom, mert folyamatosan másról beszéltél / írtál. Abból vontam le, hogy mintha még nem is láttál volna ilyet.
Amiről te beszélsz, source-ellenállás kiégése (elég csúnyán kiég általában), nem a szóban forgó kék kondenzátor hibájával van összefüggésben, vagyis egy téves logikai útvonalat / következtetést véltem látni a hozzászólásaidban.
Amiről te beszéltél, D-S zárlat miatt ég ki a source-ellenállás. Utána térhetnénk ki arra, hogy miért is keletkezett a D-S zárlat, ami további téma lenne, ha arról lenne szó.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #64403 üzenetére
Ez a hiba forrása, ahogy említettem, a folyamatos impulzusterheléstől melegszik, majd egyszer feladja.
Viszont a zárlat miatt tönkremegy még, jobb esetben csak a biztosíték, vagy az említett alkatrészek, ami szintén nem nagy kaland. Amennyiben a szóban forgó Drain-GND kondenzátorról van szó.
-
Kernel
nagyúr
válasz didyman #64401 üzenetére
Source-ellenállás szakadása a leginkább kellemetlen, de most nem arra gondoltam és nem azt szemlélteti a rajz sem. (Most mellékes, hogy az adott rajzon nem szerepel védőellenállás a Graetz-híd előtt, vagy utána a pozitív ágban, most ilyen rajz akadt hirtelen).
Csodálkozom, hogy nem találkoztál ilyennel, mindenesetre TV-knél előfordul.
Nézd meg jobban, csak Drain-GND zárlatról beszéltem (C815), ami viszont a legjobb, javítási szempontból.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #64398 üzenetére
Nem zárható ki ilyen sem, csak ilyenkor kérdés, hogy mekkora áram alakul ki, véhető-e egyáltalán biztosítékkal? Ugyanakkor lehet korlátja a betápnak, illetve bizonyára van is, az sem közömbös.
A modul tönkremenése elvileg túlmelegedésnek köszönhető, ami ellen szintén lehet és ajánlatos is védekezni.
-
Kernel
nagyúr
válasz tordaitibi #64395 üzenetére
0,47 µF / 400 VDC / 250 VAC, 1000 Hz alatti alkalmazásra:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz didyman #64391 üzenetére
Vannak esetek, amikor nem tanácsos kínozni, erőltetni, de ez elvileg más eset. Ez már nem indul sem nehezen, sem könnyen. De még csak ilyen előzménye sem volt szerintem, hogy nehezen indult volna.
Nem tudom, hány ilyennel találkoztál, de nem ritka eset, amikor a Drain-re kapcsolódó kék kondi egyszer csak elpukkan, annak kormos foltja látszik szerintem. A zárlat miatt akkor már viszi a védőellenállást és/vagy diódákat, biztosítékot.
Innen kezdve nincs mit kínozni, mert megállt az egész. Ugyanakkor ennek a hibának sajátossága, hogy ajándékmunka gyakorlatilag.
Ugyanis a Drain-GND zárlat a FET-nek nem árt, csak a primeren keresztül érkező DC 320 V-ot zárja le lényegében. Ezért ilyenkor a FET nem megy tönkre, sem annak vezérlése, hanem csak a betápkörben az említett, könnyen megtalálható és olcsó alkatrészek.
Egy példabeli rajzon a C815 szemléleti a helyzetet:
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #64390 üzenetére
"Tettem bele", ez annyiból érdekes fogalmazás, mert azt a töltőmodult állandóra nem jó betenni (rákötni az akkura), mivel a kimenetén a negatív visszacsatolás osztója folyamatosan terhel.
Ha nem is sokkal, de 1,2 kΩ hosszabb távon rajta hagyva lemeríti az akkut. Pláne védelem nélkül még túl is merítené.
Ennek inkább az a módja, hogy a modul egy külső töltőegységet képez, ami egy DC-csatlakozón megy be. Viszont ezen a DC-csatlakozón rajta van az akku lényegében, tehát ott lehet zárlatveszély, de az biztosítékkal jól védhető. Ennek a biztosítéknak csak a töltőáramot kell elbírnia, az akku zárlatára pedig kiolvad.
Érdekes ellenpélda volt az a hoverboard, amit egyszer javítottam a Hervis cégnek, ahol az akku tényleg ki volt vezetve egy standard DC-csatlakozóra. Tulaj meg is piszkálta valamivel és elolvadt a tűje. Majd visszavitte garanciába, utána került hozzám javításra.
Maga a CC/CV modul további védelmet nem igényel szerintem, hiszen ő maga az elektronikus védelem, szinte egy kis labortáp lényegében. Okosabb védelmet kiegészíteni egy butább biztosítékkal lehet ugyan, de nem szokás ezen a szinten.
Az akku védelme más kérdés, amit már sokszor kitárgyaltunk, nem ismétlem. Ni-Cd pakkokat szoktak hőbiztosítékkal védeni a szerszámgépekben.
Li-ionhoz vagy rendes védőpanel kellene (amiből létezik hőérzékelős is), vagy ha nem, akkor meg ilyen hőbiztosíték szerintem már sokat nem ér.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #64372 üzenetére
A FET Drain-re kapcsolódó kék kerámia kondi szokott kifújni, zárlatba menni, mert nem bírja a feszültséget, illetve az impulzusok miatti melegedést. Feltehetően annak nyoma látszik, de meg kell nézni alaposabban.
(#64373) qqzs
Nem foglalkoztam még ilyennel, de elvileg az egész lapot kellene, illetve próbálnám lemelegíteni, de az sem biztos, hogy (jól) sikerülne.
-
Kernel
nagyúr
válasz tordaitibi #64370 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz terapeuta007 #64362 üzenetére
Vannak vagy voltak egyszerűbb, tranzisztoros primerköri megoldások, melegedő alkatrészekkel.
12 V-os dugasztáp is van, ami alapból szépen melegedik, még ha IC-s is, de elavultabb konstrukció. Vannak kímélőbb áramkörök is, ami mondjuk alig melegszik. Nagyobb teljesítményre, pl. laptop- vagy TV-tápok egyes típusainál vannak burst meghajtások, ami terhelés nélkül csak rövid csomagokban ad kapcsolójelet a trafóra (halk, kattogó hangról is felismerhető lehet), ezeknek elenyésző a fogyasztásuk.
Az USB 5V fix, nem szabályoz semmi töltést.
A telefon szabályozza a töltést, utána következő lépcső a védelem, ami a töltés meghibásodása ellen is véd, vagy épp túlterhelés, túlmelegedés ellen is.
Ez a védelmi lépcső, ha nincs is az akkuba integrálva, de akkor külön illik beiktatni a kettő között, hiszen biztonsági szempontból elég lényeges.
-
Kernel
nagyúr
válasz Truman #64357 üzenetére
Függ az áramkörtől, de ma már egy IC-s, FET-es primerkörrel (vagy a kettő egybeintegrálva) megoldható, hogy terhelés nélkül elhanyagolható legyen a fogyasztás.
Olyannyira, hogy a mechanikus villanyóra (vagy szakszerűbben: fogyasztásmérő) alutárcsáját önmagában meg sem szabad mozdítania, normális esetben.
Dugasztáp esetében a fogyasztásról árulkodik a melegedés, ami ideális esetben nem észlelhető ilyenkor. Nagyobb szerkezetnél szétszedve, a belsejében lehetne tapasztalni, hogy melegednek-e az alkatrészek.
-
Kernel
nagyúr
válasz Attix70 #64355 üzenetére
Ezt mondták már több évtizede, talán még a Rádiótechnikában is előfordult, vagy onnan terjedt el.
Magyar honfitársaink találnak ki ilyen hülyeségeket, mint a kockatáp is, ami angolban persze téglatáp (brick).
Nincs rá épeszű magyarázat, hogy egyeseknek miért terra a HDD mérete (vagyis föld). A "szett" is egy ilyen kitalált dolog, mert valamiért szeretnek az emberek betűket duplázni (klubb stb.). De sok hasonló példával lehet találkozni.
Szet / set / készlet lenne amúgy szimplán, de ez is már kiirthatatlan ld. a hirdetésekben és fórumokon stb.
TV-szerelő fórumokon divat, hogy kéne a TV-be egy "main". Igaz, ennek így semmi értelme, még ha ki is lehet találni, hogy a mainboard fura becézése és szintén magyar specialitás.
A sasszi szóval is mit összeszenvednek, mert azt nem tudja leírni, hogy chassis, magyarított formában a sasszi pedig nem szimpatikus valamiért, vagy fogalmuk sincs róla, vagy túl egyszerű lenne.
Inkább kitalálnak mindenféle butaságokat, mint "sasszé" (tánclépés, persze), chassi, shassi meg ami most eszembe sem jut, de több röhejes formában láttam már ezt a szót is.
-
Kernel
nagyúr
Villogás nem azon múlik, az áramgenerátor önmagában egyenletes áramot generál, hiszen az a lényege, hogy az áramot stabilizálja.
A betáp hullámzását viszont nem tudja kiszabályozni (ha elfogy, nincs miből). De ha megfelelő / elegendő pufferről kap tápot, azt már elsimíthatja.
-
-
Kernel
nagyúr
Lineáris, disszipatív áramgenerátor, azért nincs hozzá tekercs stb. Egyszerű, de ez egyben a hátránya is.
Ha például 100 V esik rajta és 20 mA áramra van beállítva, akkor azt a 2 W-ot el kell fűtenie és így tovább. Itt például 3 db van egy panelon:
Nem saját kép, másik topikból származik:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_12531-12531.html
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #64342 üzenetére
Ez az, hogy a kimeneti hangszóróleválasztó semmit nem változtat a zajon, legfeljebb a mélyátvitelre van hatása a kapacitás értékének.
A tápszűrő okozhat 100 Hz morgást esetleg, ha erősen lecsökken a kapacitása (vagyis nem csak 20 %-kal, ami még a tűrésbe is belefér).
A végfok nem fura, szokványos analóg végfok, a külső alkatrészek egyszerűen csak szükségesek. Vagyis lényegileg nincs mit alakítani rajta, hacsak nem akarod csökkenteni az erősítést, amitől csökken a kimeneti zaj és a torzítás is.
Rajzon a 120 ohmos ellenállás növelésével csökken a fokozat erősítése.
24 k / 120 = 200-szoros erősítés elég sok egyébként egy végfokhoz képest, így nem csoda, hogy zajos is.
A kimenet DC-szintje féltápfeszültségen van, az AC-jelet pedig (kondenzátorhoz méltóan) rövidre zárni igyekszik, ezért oda elég kisebb feszültségű kondi.
47 µF a feszültségutánhúzó, ami szintén féltápra töltődik, a kimenetre ráülve megemeli a meghajtófokozat tápfeszültségét a pozitív félperiódusokban, ez a torzítás csökkentésének egy klasszikus módja.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #64340 üzenetére
Pedig elkónál az belefér a tűrésbe, az is valószínűtlen, hogy ember észrevenné a különbséget, bármilyen funkciót is tölt be.
Hasonló a helyzet a 33 --> 47 mikrónál, ilyenekre nem bíznak kritikus beállítást, ahol számítana a pontos érték. Lehet tápszűrő, lehet csatolókondi, utóbbi növelése csak javítja a mélyátvitelt, de általában az sem észrevehető.
Ez érvényes a negatív visszacsatolásba iktatott leválasztókondira is, gondolok itt a képen a C6-ra például:
C7 a gerjedésgátló, ami a nagyfrekvenciát 100 %-ban visszacsatolja, ezáltal az RF-erősítést minimalizálja.
-
Kernel
nagyúr
válasz Janaboy #64335 üzenetére
Attól még lehet hibátlan a kondi, passzív PFC-s egyébként, képen a trafónak látszó alkatrész a szűrőtekercs, ami a csúcsterhelést elsimítani igyekszik.
Függetlenül attól, hogy mennyiért lehet kapni ilyen TV-t használtan, mégis vannak, akik ragaszkodnak a sajátjukhoz és rászánnak 10 ezer Ft körüli összeget a javításra. Annyiért még megéri foglalkozni vele, kivéve persze a drágább alkatrészek esetén. De itt van rá esély, hogy kihozható ennyiből.
Pontosabban a környékeden található szerelőnél vagy szervizben lehetne érdeklődni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Janaboy #64333 üzenetére
Igen is meg nem is. Van az a fajta, amin egy fekete műanyag dudorodik a tetején, de ha levágod a zsugorfóliát, alatta az alumínium lehet, hogy teljesen rendben van. Vagy nem, meg kell nézni.
Meg az is lehet, hogy gyanúsnak tűnik, mégis más a probléma.
Ha akad otthon valami bontható lom, amiben találsz kondit, 100, sőt 47 mikrós kondival is elindul általában, ha ráforrasztod próbára, párhuzamosan az eredetivel. Már, ha mérhető rajta egyáltalán feszültség.
Mérni egyébként is ajánlatos, kikapcsolás után is, mert jól megcsaphat a maradék töltés.
Ha nem aktív PFC-s – ami nem volt jellemző ebben a kategóriában, bár előfordulhat –, akkor elég egy 350 V-os kondi is.
Az aktív PFC egy step up konverter lényegében, ami felnyomja a primer DC-tápot 380-400 V-ra, bemenete ugyanakkor képes követni a félszinusz hullámzását, ezáltal egyenletesebben terhel hálózatra, nem csak a csúcsokban, mint az egyszerű pufferes táp.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz MAJZI1972 #64317 üzenetére
Lehetne korlátozó elektronikát építeni ACS712, vagy egyszerű soros ellenálláson eső feszültség felhasználásával, sőt még egy CC/CV modul is alkalmas lehet max. feszültségre állítva, ilyenkor a FET-kapcsolóján nem sok esik. Csak az 5A-os modul 5A-t már nehezen visel, inkább nagyobb kellene.
Vagy egyszerűbb betenni egy PTC-biztosítékot, ami kihűlés után helyreáll:
-
Kernel
nagyúr
Az sem rossz kötés, ha másik irányba forog, ilyenkor csak fel kell cserélni két fázist, bármelyiket.
Nullára nincs szüksége a motornak akkor sem, ha csillagkapcsolású, tehát az nem jön szóba, a védőföld pedig adja magát, testre kell kötni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Agostino #64287 üzenetére
Ezt én inkább úgy közelíteném meg, hogy felesleges azoknak a cseréjével foglalkozni, amíg nincs meg a hiba oka, amit viszont nem ilyen kondik szoktak okozni.
Ezért már a kondik vizsgálata is szerintem elpazarolt idő, illetve szakmailag téves irányú megközelítése a problémának (ilyen esetben nem azzal kell kezdeni elvileg, vagy ha azoknak lenne baja, annak más tünete is lenne).
(#64289) csabyka666
GND-ágat biztosítani nem is csak felesleges, hanem szintén szakszerűtlen.
-
Kernel
nagyúr
válasz Speeedfire #64284 üzenetére
Először meg kell állapítani biztosra. Mozgatás, piszkálás hatására megszólal-e, valamint szakadásvizsgálót rákötve, mozgatva.
Csak ne tévesszen meg a mozgatás hatására indukálódó feszültség, ami a multiméterre is hat, bár ilyen kis hangszórónál kevésbé.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Speeedfire #64282 üzenetére
Magassugárzó szakadása szokott inkább ilyet okozni, a lengő hozzávezetés törése. Amit litzének is szoktak nevezni, ámbár az kicsit más fogalom (erenként szigetelt szálak, RF-alkalmazásra).
Esete válogatja, nem mindig lehetetlen a javítása.
(#64281) Oryctolagus
Annak nincs köze hozzá, elvileg nem fog változni semmi.
(#64280) darvinya
Legegyszerűbb még az EEPROM-csere, amelyik olyan konstrukció és természetesen az a része hibátlan.
-
Kernel
nagyúr
válasz kuyarashi #64274 üzenetére
Tápegység, alaplap, sőt processzorhibával is találkoztam villámkár miatt, HDD / SSD nem volt, de komolyabb behatásnál az sem kizárt.
230 V irányából értelemszerűen a táp primeroldala veszélyeztetett, ami korlátozható az említett módokon.
A LAN-csatlakozónál is alakulhat ki feszültségkülönbség, ami a LAN IC-t agyonvágja. Ilyennel saját és más esetben is találkoztam, de utólag azt mondom, hogy kivédhető lett volna, ha a Telekom HGW digitális elosztót egyszerűen összetestelem a számítógéppel.
Igaz, hogy nincs erre szolgáló földelőcsavar, ezeknél az USB-csatlakozó, illetve a tápcsatlakozó negatív pontja képviseli az elektronika GND-szintjét, tehát ezeken keresztül testelhető, ha nem akarjuk megbontani a szerkezetet.
A LAN-kapcsolat baluntrafós, galvanikusan leválasztott átvitel. Ha létrejön egy nagyobb feszültségkülönbség a telefonvonal és a földelt számítógép között, az ott fog valahol átívelni a kettő között, nekem is így szállt el egy LAN IC az alaplapon. Meg a HGW is, amit a szolgáltató cserélt.
De hasonló módon a HDMI-TV kapcsolat is kárt szenvedhet, noha ez a kábel már testet is közösít, csakhogy komolyabb áramok ellen az sem véd.
Itt viszont földelt konnektorba ment a gép is, meg a plazma TV is földeléses konstrukció (nem tudott kialakulni nagyobb feszültségkülönbség a kettő között), így szerencsére nem keletkezett kár, ezen a részen.
A zárlatossá vált LAN IC-t kiiktattam, ezután az alaplap életre kelt, tettem bele egy hálózati kártyát, megúsztam ennyivel.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz kuyarashi #64269 üzenetére
A szerelvénydoboz, amit a falba kell gipszelni, nem szokott tartozék lenni, azt a felhasználás is befolyásolja. Lehet, hogy fába, gipszkartonba kerül stb.
Viszont komplett kapcsoló a mechanikával és a látható műanyag részekkel.
-
Kernel
nagyúr
válasz Czimby #64259 üzenetére
Turning a Quick Charge 3.0 charger into a variable voltage power supply
Vagy kisebb teljesítményre (az 5 V használatával) nem rossz ez az apró méretű step up konverter sem:
https://www.aliexpress.com/item/-/32821060485.html
Link javítva.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #64248 üzenetére
Addig rendben is van, hogy az volt a kérdező kívánsága.
Csak én felvetettem (mintegy lehetőségként is), hogy nekem jobban bevált a másik megoldás, de ez már egyéni szempontokon múlik, hogy melyik jobb valakinek:
Tehát itt a mozgásérzékelő reléje sorosan szakítja meg az áramkört. Piros vezetékkel jelöltem, ahol az elektronikája tápot kap.
Meg persze az is hozzátartozik a működéshez, hogy mindig amikor tápot kap, először aktiválódik a relé, majd a beállított késleltetés után leáll, ha nincs mozgás. Ezután figyel értelemszerűen készenlétben.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Csabesz666 #64242 üzenetére
A klasszikus alternatív kapcsolást feltételezve, ebben az esetben a kapcsolóval hatástalanítod a mozgásérzékelőt, tehát fixre kapcsolva állandóan világítani fog.
Nekem mondjuk 20 év alatt jobban bevált az a rendszer, hogy két helyről lehet ugyan indítani, de ezután mozgás hiányában mindenképp kialszik.
Ha pedig nincs rá szükség (nappal), akkor lehet teljesen inaktiválni.
De ez is olyan dolog, hogy azóta már a LED-világítás olyan keveset fogyaszt, hogy mindegy tulajdonképpen, bekapcsolhat nappal is (ablak nélküli helyiség lévén amúgy sem árt, noha közvetve is kap fényt), így a manuális kapcsolóhoz többnyire hozzá sem kell nyúlni.
Legfeljebb az lehet néha kellemetlen, ha nem mozog az ember és lekapcsol a világítás, de ez már célfüggő, hogy melyik megoldás praktikusabb egy adott helyen.
Amellett vannak persze a világosságérzékelő típusok is, most az külön hosszú téma lenne, hogy az enyémből miért kellett kiiktatni annak idején.
(B)(U)(#64244) Samus(/U)(/B)
Épp azért könnyebb hajtani, mert kisebb az impedancia.
Azért ez így önmagában meredek állítás, más kérdés, hogy a vezetéknek is van még ellenállása pluszban, meg amúgy is az a 3 Ω csak névleges érték, meg a végfok sincs folyamatos szinuszos maximumra kihajtva, ezért ha 4 Ω-ra készült gyárilag, akkor is marad benne annyi tartalék, hogy a 3 Ω sem vészes rá.
(#64241) Wasquez
Mérni kellene, hogy mi történik. PC-táphoz hasonló elrendezés, tehát a készenlétnek kell menni állandóan, a főtápkör kap egy indítójelet.
Ha például méréssel detektálod, hogy az indítójel nem megy el, de a főtápkör leáll, akkor máris közelebb vagy a hiba forrásához. És így tovább, attól függően, hogy mi derül ki.
-
Kernel
nagyúr
Van, aki azzal oldja meg, én is gondoltam erre a lehetőségre, amellett neten nézelődve láttam sokféle ötletet.
Maga a pontos hőmérséklet nem is annyira lényeges, mert a jó beállítás úgyis a tapasztalat függvényében alakul ki. Gyakorlatilag ugyanaz, mint a pillanatpáka helyes használata: hőfokot addig növelem, míg olvaszt és nem tovább. Hulladék alaplapon stb. lehet kísérletezni.
A hőlégfúvó belsejében lévő hőelem ugyanaz, mint a multiméterek K-típusú hőeleme, viszont ott bent mindig jóval melegebb van, mint a céltárgyhoz jutó levegőben, távolságtól függően.
-
Kernel
nagyúr
válasz nyirzoz #64219 üzenetére
Triac, illetve SSR alkalmazásánál nem árt tudni (most nem beszélve a speciálisabb dual FET SSR technikáról), hogy a karakterisztika sajátossága miatt keletkezik egy kis nullátmeneti torzítás, vagyis minőségileg nem teljesen egyenértékű a relével, ilyen szempontból:
Hogy a mérést ez mennyiben zavarja meg, nem figyeltem még, de egyébként a triac nem tud feszültséget csökkenteni, kapcsolóüzemű eszköz lévén. Fázishasítás pedig más téma, az itt nincs.
Vezető állapotban van egy kis feszültségesés 1,4 V körül, ez okozza a melegedést, szorozva az árammal.
(#64218) Agostino
Igen, 6800 μF.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz nyirzoz #64215 üzenetére
A triacnak két állapota van: vezet vagy nem vezet. Mivel ez most nem fázishasító kapcsolás, itt erről sincs szó, noha ott is csak két állapot van egyébként, időbeni késleltetéssel.
Műterhelésnek a teszt kedvéért csak izzólámpa legyen rajta (nem trafós halogén).
Kis áramra nem indul, ez nem bug, hanem feature: egy TV készenléti árama sem indítja el, de ha azt távszabályzóval bekapcsoljuk, megnő az áramfelvétel, erre indul.
Ezt az ellenállással lehet befolyásolni, de ez már próba kérdése, hogy ilyen kis terhelésnél mennyire sikerül összehozni.
(#64216) Samus
Ez ilyen, a mérés magáért beszél.
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #64209 üzenetére
Az csak egy "pillanatnyi" rásegítő szerintem, ami a felfutó impulzusok meredekségét javítja, de egyébként nem terhelhető és nem is lehet aktív folyamatosan, hiszen akkor szembemenne kétirányú I/O követelményével.
An additional strong pull-up to VDD (IOHt ) allows fast rising edges into heavily loaded outputs.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #64207 üzenetére
Illetve mi a frász az a IOH ahol a 100 uA szerepel?
Áramgenerátor szimbolikus jele a blokksémákon. Ez egyben megválaszolja a többit is, miután 100 μA áramkorlátot képez.
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #64203 üzenetére
Abból kell kiindulni, hogy milyenre tervezték gyárilag.
Ha valaki csak utólag barkácsolt rá hűtést, az minden bizonnyal nélkülözhető. Egyébként is a ventilátor dolga, hogy azon a részen is mozogjon a levegő.
-
Kernel
nagyúr
válasz terapeuta007 #64199 üzenetére
Pedig torzítani nem kellene emiatt, ha minden jól van összerakva, kis zúgástól eltekintve. Ugyanez van, amikor a PC-tápra kötöm a végfokot, mármint az alaplappal közösen (külön tápról az sem zúg).
Földfüggetlen, szimmetrikus bemenetű végfokkal lehetne kivédeni elvileg.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz terapeuta007 #64196 üzenetére
Ez le van írva sok helyen:
https://www.electronics-tutorials.ws/waveforms/astable.html
https://electrosome.com/astable-multivibrator-transistors/Trafóméretezés is még külön "tortúra", annak is utána lehet nézni. Egy dugasztápnak nem sokat számít ilyen kis eltérés, mert úgyis csúcsra töltő egyenirányítással kezdődik. Zavarszűrőkör kisebb tápoknál vagy nincs vagy minimális, de az sem játszik sok szerepet, ebben az esetben.
Dióda integrálva van a tokban, még ahol a rajzon nem is jelölik. Anélkül nem lehetne, mert az indukált visszirányú feszültség agyonvágná.
Másik hozzászólásomban nem részleteztem jobban, de a FET-meghajtás természetesen nem csak a meredekségről szól, hanem bizonyos teljesítményt is igényel a gate-kapacitás leküzdése, a nagyobb teljesítményű eszközöknél.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz terapeuta007 #64193 üzenetére
nem értem a teljesítmeny az mi a mosfeteknél.
Ugyanaz, mint a tranzisztoroknál, vagyis a rajta eső feszültség és az átfolyó áram szorzataként jelentkező disszipációs képesség.
Ezt lineáris szabályzóként a legegyszerűbb elképzelni, de jelen van kapcsolóüzemben is, egyrészt a nem tökéletes meredekség miatti veszteség, valamint a csatorna-ellenálláson eső feszültség miatt.
-
Kernel
nagyúr
válasz terapeuta007 #64188 üzenetére
Az lehet, hogy nem teljesen meredek négyszögjel, persze a szinusztól még jobban távol áll, ráadásul akkor már régen rossz lenne, mert az már nem kapcsolóüzem, vagyis szétfőzné magát a lineáris átmeneteken.
Pont a minimális veszteség érdekében szükséges a kapcsolóüzem és nem véletlenül vannak igényesebb (meredek) meghajtást biztosító áramkörök.
Másképp fogalmazva, nem mindig lehet egyszerű áramkört alkalmazni, a bonyolultabb helyett. Noha a jó tervezés célja szerintem is az egyszerűsítés. De csak, amíg ésszerű.
50 vagy 60 Hz legkevésbé számít egy ilyen félvezetőnek, amúgy is pontatlan lesz. A trafó méretezése szempontjából már érdekesebb lehet.
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #64189 üzenetére
SMD induktivitás, vagyis tekercs, a step down konverter tartozéka.
Tehát aránylag strapabíróbbnak mondható alkatrész, a félvezetőkhöz vagy kondenzátorokhoz képest.
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #64166 üzenetére
Ha 3x2 cellás van benne, az 10,8 V névleges, 12,6 V feltöltve.
Ezek cellánként 3, azaz 9 V üresjárási feszültség alatt kezdenek "összeesni", amikor a nagyobb terhelést már kevésbé bírja (gondolok itt egy laptop áramfelvételére).
Cellánként 2,5 V-nál kapcsol le a védelem, de ezt úgy kell elképzelni, hogy az üresjárási lehet ennél magasabb, csak terhelésre esik le.
Viszont 11 V még töltött (üzemképes) állapotnak számít szerintem, ha egyébként az akku még jó állapotú, vagyis nem nőtt meg a belsőellenállása.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
DS2501-et linkeltem, a tápegység típusát azonosítja, eszerint lehet látni a Windows Eszközkezelőben is.
Tápegységet "hamisítani" nem okoz nagy nehézséget, az utángyártónak csak be kell építeni a szükséges tartalmú EPROM-ot. Kivéve, mikor elszúrnak valamit, de maga a feladat egy gyártónak nem gond (nem ugyanaz, mint házilag barkácsolni).
Alkalmatlan tápegységre viszont (feszültség, terhelhetőség) nem terhel rá a laptop, nem használja, ezáltal véd a szakszerűtlen alkalmazás ellen.
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #64159 üzenetére
Amikor úgy írom, hogy elképzelhető, az nem biztos sajnos, ezért lenne jó keresztpróbát is végezni.
Le tud merülni, még akkor is, ha látszólag ad le feszültséget a két szélső ponton, ahogy ráterhel a laptop, rögtön le is esik és lekapcsol az akku védelme. Annyi ideje sincs, hogy mozduljon bármi.
Rá lehet tölteni szükséghelyzetben akár egy ellenálláson keresztül is, csak figyelni kell közben az emelkedő feszültséget, cellánként 4,2 V-ig mehet.
Igaz, hogy a védelem túltölteni sem engedi, de azt nem jó feszegetni.
(#64158) nyirzoz
Itt látni belőle:
-
Kernel
nagyúr
válasz nyirzoz #64156 üzenetére
Érzékenység mindegy lenne ebben az esetben, de a snubberless szükséges, főleg induktív terhelés esetén, mert az egyszerű áramkör nem tartalmaz szűrőalkatrészeket:
(#64155) rostiron
Közben elfelejtettem, hogy itt nem az alaplapba van forrasztva az aljzat, így az ottani törési lehetőség kiesik.
Elképzelhető, hogy az adatvonal terhelésre így viselkedik, ha nem zárlat húzza le, akkor lehet normális.
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #64151 üzenetére
Mindenesetre az alaplapra jutó feszültségen azt értettem, hogy nem csak az aljzat forrasztási pontjain mérendő, hanem az is, hogy onnan elmegy-e az áramkörök felé.
Lehet például olyan repedés, ami miatt tovább már nem megy, vagyis megtévesztő lehet.
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #64148 üzenetére
Az áramtalanított tápegység középső tűje nem mutat zárlatot valamelyik pólushoz?
Utána jönne az, hogy másik azonos tápegységgel összehasonlítani, de ilyenkor előnyben vannak a szervizek, ahol több készülék is előfordul, így lehet végezni keresztpróbákat.
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #64144 üzenetére
Ha megkapja a tápot az alaplap, egy feltétel már teljesült.
Az adatvonalat nem tudom, hogy minden esetben feltétel vagy típusfüggő, nem figyeltem még ilyen szempontból. Ha esetleg szétnyílt az érintkező, összébb kell nyomni, hogy a tű is rendesen érintkezzen.
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #64142 üzenetére
Van itt két HP táp, 4,5 és 7,5 mm külső átmérővel.
Mindkettőnél külső a GND, belső gyűrű +. Tű a kettő között, 10, illetve 11 V.
Ha az adatvonal nem működik, a Windows Eszközkelőben nem tudja beolvasni a tápegység típusát, csatlakoztatott állapotát.
Viszont a töltésnek Windows nélkül is menni kell értelemszerűen, a leállított gépen. De ezt még nem figyeltem, hogy van-e ilyenkor szoftveres azonosítás a BIOS-részéről, vagy csak tisztán hardveresen indul a töltés, vagy típusfüggő.
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #64140 üzenetére
Mindig a gyűrűkön kapja a tápot, mert az bírja a szükséges áramot átvinni. A vékony tűn nincs terhelés, az csak a tápegységben lévő EPROM adatvezetéke, amit kiolvas a laptop.
Ez a 3 lábú EPROM (nem elütés, szimpla E), amit akár ki is lehet venni a tápegységből és beépíteni a laptopba fixre.
Ezután bármilyen tápforrás ráköthető, mert a laptop "azt hiszi", hogy rajta van a gyári tápegység:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_62962-62962.html
Az adatvezetéken lévő feszültséggel nem kell különösebben foglalkozni, az nem táp és nem GND. Remélhetőleg védve van az ellen, ha bármelyikhez záródna véletlenül, de legjobb nem piszkálni, nehogy tönkremenjen az EPROM.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kleinguru #64120 üzenetére
Nem láttam még ilyet, talán nem is létezik, vagy csak számomra nem életszerű. Egyéni kreativitás, barkácsolás jöhet szóba:
https://prohardver.hu/tema/hazi_barkacs_ganyolas_takolas_megdobbento_gepek/friss.html
Csak azért linkelem, mert a topikban szoktak "kreatívkodni".
De ennyi erővel én bontással is elintézném, nem olyan nagy kaland egy kis gipszelés (hacsak nem bérelt lakás) és a későbbiekben is tudsz bele szögletes kapcsolókat rendelni. Aliexpressen van sokféle (érintőszenzoros vagy mechanikus is), ha ez lecserélésre kerülne.
-
Kernel
nagyúr
Itt vannak egyébként ilyen 9V-os LED-ek:
https://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=2835+SMD+LED+9V
De ahogy régebben is említettem, ez csak névleges feszültség és az egyszerűség kedvéért nevezik így. A LED-eket továbbra is árammal kell meghajtani, azt kell korlátozni / stabilizálni, a feszültség ahhoz képest csak kialakul.
A 9V-os példányok előnye, illetve azért találták ki, mert így sorosan kevesebb tokból lehet összerakni annyi feszültséget, ami a 115/230 V-os lámpákhoz elegendő vagy szükséges.
Szintén ezeknél a lámpáknál szempont az is, hogy inkább nagyobb feszültségű és kisebb áramú sort kell építeni, a gazdaságos konstrukció érdekében.
-
Kernel
nagyúr
Ez természetes, mivel a határolási jelleggörbe nem szögletes, hanem átmenetes (ld. diódakarakterisztika).
Kisebb feszültségen is már nyit, de akkor még kisebb az áram, illetve teljesítmény. Például a 12 V-os LED-szalagon is 3 db LED van sorosan egy áramkorlátozó ellenállással. Ezek a szalagok is halványan már kezdenek világítani 8 V körül.
Egyébként a hőmérséklet elárulja, hogy meddig lehet növelni az áramot. Ha például a kézzel tűrhető határ alatt maradsz, az jó elvileg, gyárilag sok esetben annál forróbbra tervezik.
Múltkor néztem pár adatlapot, 85 °C üzemi, illetve 100-105 °C határérték előfordul a márkásabb LED-eknél.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #64096 üzenetére
DIP LED az DIP LED, ebben a szabványos formában létezik már évtizedek óta. Amikor még el sem tudtuk képzelni, hogy ezekkel valaha világítani lehet.
Aminek hűtése van, az meg egyéb, újabb fajták.
-
Kernel
nagyúr
Sokféle LED van, 9 V-osnak nevezett tripla is, de azok nagyobb teljesítményre általában (pl. 10 W / 300-350 mA).
Kisebbek léteznek 60, 120, 150 mA például, de azok meg inkább a szimpla 3 V-os kategóriában. 6 V-os van némelyik LCD TV-ben. Tiéd lehet valami ritkább fajta, de számoljunk mondjuk 60 mA árammal, összesen 4x3 vagyis 12 chip sorba.
Nyitófeszültség beáll a gyakorlatban nagyjából 3,3 V-ra, az 12 x 3,3 x 0,06 = 2,3 W LED-teljesítmény.
3,5 V-nál már 2,5 W.
A driver is elfűt valamennyit, így kijöhet akár 3,5 W hálózatból felvett összteljesítmény. 33 mA esetleg elképzelhető a rossz cosφ miatt, kapacitív előtét esetén.
(#64093) darvinya
5 mm-es DIP LED disszipációja korlátozott, nincs például forrasztható hőleadó felülete vagy egyéb hűtési lehetősége. Ezeknél 20 mA a szokásos terhelhetőség.
-
Kernel
nagyúr
Az mellékes, hogy milyen átlátszó a sárga foszforos keverékkel kiöntött rész, de ha maga tok ilyen (5050 vagyis 5x5 mm), 6 kivezetéssel, ezek standard 20 mA-es LED-ek.
Mármint LED-enként, vagyis 3x20 mA.
Ezt a tok fizikai méreteiből stb. adódó disszipatív képesség határozza meg, így lett kvázi szabvány (vagyis nem biztos, hogy ez bárhol le van fektetve, az is lehet, egy gyártó kitalálta valamikor, utána mások követték).
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Általánosságban félvezetők bezajosodása, kerámiakondenzátorok "rohadása", anyaghibája, de utóbbi inkább a régi KGST termékekre volt jellemző.
Potméterek, kapcsolók recsegése szintén előfordulhat, meglazult forrasztások is.
De az általad linkelt konstrukció elég szerencsétlen, mert a végfok negatív visszacsatolókörébe iktatták be a hangszínszabályzót, megspórolva ezáltal egy-egy aktív előfokozatot.
Így viszont ebben a körben bármilyen hiba kihatással lehet akár ilyen zajokra is. Egyébként pedig fokozatokra bontva lehet / kell a hiba helyét behatárolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad B70-80 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 17,3" HD+ I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad B50-70 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Canon EOS 400D DSLR fényképezőgép
- Bomba ár! Lenovo Yoga 460 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP 250 G7 - i5-10GEN I 8GB I 128GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest