Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HDD probléma (nem adatmentés)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz Batman2 #42098 üzenetére
Az ICE0 áram értéke max. párszáz nA, az Iadj pedig tipikusan 50uA. Ezzel már lehet számításokat kezdeni. Ugyanakkor képes a levegőben "lógó" bázis mindenféle szemetet összeszedni az űrből. Minél nagyobb a tranzisztor áramerősítési tényezője, annál kihangsúlyozottabb a jelenség. Tehát a B-E ellenállás KÖTELEZŐ.
Mellesleg félszájjal jegyezném meg, hogy ezzel a kapcsolással soha nem fogod lenullázni a kimenetet. Bekapcsolt tranzisztorral a kimenet mindig be fog állni a nominális 1.2V-os feszültségre, tranzisztortól függetlenül, még egy rövidzárral is.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #42098 üzenetére
Elvileg nem kellene, de csak az érdekesség kedvéért, okozhat problémát akár egy kis jófajta kínai forrasztó ón is.
Egyszer jól ráfáztam ilyennel. Egy TV-ben a vezérlőprocesszor lábait kellett átforrasztani, mert lazulások, öregedések voltak. Erre utána teljesen bebolondult a készülék, még a hang is recsegett, ropogott. Mint kiderült, a kínai folyasztószer átvezetéseket okozott, össze-vissza vezetgetett.
Szerencse, hogy alapos tisztítás után megjavult, nem ment tönkre semmi.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #42096 üzenetére
Valóban, a korrekt kapcsolásban kellene legyen egy lehízó ellenállás is a bázison, amennyiben nincs minden esetben valamelyik tápfeszre kapcsolva a bázis, viszont amit beépítettem ott csak az egyik mászott el, de az is stabilan.
A másik viszont úgy sem, hogy betettem a tranyót.Ebben a kötésben a tranyó jelentősebb áramot csorgatna a C-E átmeneten, ami módosíthatja az ellenállások által beállított értéket ?
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Kernel
nagyúr
-
Batman2
őstag
Építettem LM317-tel egy kis tápot, melybe bele tettem az elektronikus lekapcsolás lehetőségét, ahogyan az a dokumentációjában meg van adva:
Tranzisztornak BC107B-t tettem bele.
Az a bajom vele, hogy milhelyst bekötöm a tranzisztort, máris más feszültséget ad, hiába előtte beállítottam adott feszültségre ellenállással.
És ráadásul össze-vissza viszi el, mászkál az érték !
Függ a tranyó hőmérsékletétől is, és attól s, hogy lekapcsoltam e a tápot a tranyóval a bekapcsolás óta, vagy sem.
Van már beüzemelve ebből a tápból kettő , amiből az egyik stabilan adja a beállított értéket, a másik ugyanazokkal az alkatrészekkel már lényegesen magasabb feszültséget ad, bár tartja, és építettem egy harmadikat, amiben ugyanazok az alkatrészek szintén más értéket adnak és működtetés közben mászkál is az értéke, nem stabil.Most akkor alapban az egyes stab. kockák között eltérés van, ugyanazokkal az alkatrészekkel jelentősen eltérhetnek a kapott értékek ?
Illetve ha a tranyó elviszi az értéket, ráadásul nem stabilan, akkor hogyan lehet ezt így megoldani ?
A dokumentációban csak nem hülyeséget írnak le, igaz, hogy nem azzal a tranyóval csináltam, amit ott megadnak, de nem hiszem ez ilyen jellegű problémát jelentene.A kapcsoláshoz hozzá tettem még az "improved ripple rejection" kapcsolásban megadott plusz kondit és védődiódát, ennyit módosítottam.
Adatlap: [link]Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz donmackó #42092 üzenetére
Időközben írtam oda választ is:
http://prohardver.hu/tema/hazi_barkacs_ganyolas_takolas_megdobbento_gepek/friss.html
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
darvinya
titán
válasz donmackó #42088 üzenetére
Ezt most itt kérdezed, de ott van a válasz?
1. kinek mi tetszik, de inkább stabilitás
2. mint az 1.Földelést, stb. védelmi rendszert fémház nélkül is megoldható.
Árnyékolás nem igazán lenne szerepe, mert a zárt fém doboz nem szigetel jobban, mint a háló.
A CPU, stb. amúgy is úgy van gyártva, hogy eleve árnyékolt.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
donmackó
addikt
Üdv! Egy kicsi "nem értem" szitu ugrott fel a házi barkács topikban. A kérdés a következő: Mi a szerepe annak hogy a gépház fémből van-e vagy sem? Vagy mi szerepe van a fém háznak. Akit érdekel az ott elolvassa.
[ Szerkesztve ]
Ezt csak így itt hagyom ;)
-
kjani18
őstag
válasz Kernel #42086 üzenetére
Nekem mindig működött, nem kellett visszaküldenem, mindegyik típusból van is itthon, de még hibással nem találkoztam. (más cikkel igen).Elvileg, ha fordítva dugja össze, az sem teszi tönkre.
Az open case-el ér a legtöbbet, mert az eladó(nem mindegyik, ezért kértem a linket) ujraküldést, vagy visszautalást javasol, eltekintenek a visszaküldéstől.Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #42085 üzenetére
Itt volt a link a múltkori hozzászólásban: [link] Infrakibocsátás működik neki.
Az ott látható 44 gombos, 6 A, kétkimenetes RGB controller 850 Ft körül kapható külön:
http://www.ebay.com/itm//131195271553
http://www.ebay.com/itm/331233891988
Ha garanciális cserét szeretne, akkor vissza kell küldenie, 2500 Ft körül van a posta Kínába, ha jól emlékszem. Erre utaltam, hogy nincs értelme, de természetesen én is próbálnék hibát keresni, javítani.
-
kjani18
őstag
válasz dave0825 #42079 üzenetére
Az eladónak az ebay kihagyásával ne írj.
Nézd meg, mikorra kellene megérkeznie a cuccnak, a lejárat előtt még biztosan van idő, addig próbáld kitesztelni, mi a hibás.
Megadhatnád a linket, amiről vásároltál ( ebay/My eBay/Summary/az adott eszköz )Kihúztad a fóliát az elemről a távban?
Van benne elem?Darvinya
A használatin - ha egyáltalán küldenek - csak összekötési rajz van...
Esetleg: Vin 12V, out 3 x 2A[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #42082 üzenetére
Ez nem rossz tapasztalat kérdése, csak arra próbáltam rámutatni, hogy amikor az áru értéke összemérhető a postaköltséggel, akkor felesleges reklamálni, mert nem éri meg visszaküldeni.
Egyszerűbb rendelni egy másik vezérlőt, LED-szalag nélkül.
-
Kernel
nagyúr
válasz dave0825 #42079 üzenetére
Az a gond, hogy bár vállalnak garanciát, de ahhoz vissza kell postázni Kínába az árut, saját költségen, amit senki nem térít vissza.
Sajnos az a helyzet, hogy ha valaki letagadja az áru megérkezését (ha nem volt nyomkövetés), akkor azt újrapostázzák, de ha beismered az átvételt, akkor megszívtad, mert vissza kell küldeni.
Sőt, ha eleve nem akarod vállalni a visszaküldést, akkor legjobb bele sem kezdeni a reklamációba, mert úgysem fog igazat adni az eBay, negatív minősítést pedig főleg ne akarj adni, mert a végén még téged marasztalnak el, hogy miért nem küldted vissza.
[ Szerkesztve ]
-
dave0825
őstag
válasz dave0825 #42059 üzenetére
Nos, szereztem egy 5A-es 12V-os tápot, de sajnos ugyanúgy csak kék világít, semmire nem reagál a távirányítón. Külön kipróbáltam a ledeket, mindegyik szín jó, de ha a kis vezérlődobozra kötöm, akkor csak a kék. Valaki, aki jobban tud angolul mint én, megköszönném, ha meg tudná fogalmazni a problémámat, hogy ebay-en elküldhessem az eladónak? Gondolom a teljes árat nem fogja visszafizetni, nekem az is elég lenne, ha egy JÓL MŰKÖDŐ vezérlőt küldene hozzá, és egy távirányítót, mert a ledszalag jó.
Case-t nem tudom, hogy hol lehet nyitni, de szerintem először is elég, ha írok az eladónak, válaszol rá, utána meg majd eldől, hogy mi legyen.[ Szerkesztve ]
Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
-
mr_ricsi
veterán
válasz Keeperv85 #42073 üzenetére
A 4-5 láb nem lehet közösítve, mert akkor monósítva lenne a két magassugárzó. És DC szintet sem érdemes mérni, mert akkor a hozzá tartozó magassugárzót is elhúzná a középtápfeszről. (Márpedig azok jól állnak: a #42068 szerint 8,9V mindkettő.)
(Egyébként pedig nem tűnik valószínűnek, hogy tokon belül lenne megvalósítva a mély-magas sávszűrés, akkor pedig értelmetlen lenne, hogy a 3 erősítő bemenete össze legyen kötve egymással.
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Keeperv85
nagyúr
válasz mr_ricsi #42072 üzenetére
A 4-5 lábon is mérnie kéne egy közösítést és egy DC szintet, hátha ott veszi fel a felesleges jelet az IC. Ezen felül, ha persze van oszcilloszkóp, akkor én ránéznék a szignálföldre is,mert lehet átment "antennába" és tulajdonképpen a levegőben lóg az egész egy elégtelen forrasztás miatt vagy egyéb okból.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Batman2 #42069 üzenetére
Az IC 11-es és 12-es lábára nézz rá, hogy a két bemenet rendesen közösítve van-e. (Nem repedt a fólia vagy a forrpont, ilyesmi.
Aztán pedig ezen bemenetek leválasztó kondiját mérd ki, hogy rendesen leválasztja-e az egyenáramot az IC bemenetéról.
Ha ezek mind rendben vannak, akkor valószínűleg az IC hibás, mert a visszacsatoló hálózata tokon belül van.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Batman2
őstag
válasz Batman2 #42069 üzenetére
Visszahűtőttem a bordát utána bekapcsolva, 2-3 másodprec elteltével stabil 60mA egyenkomponens folyik a hanghszórón, mindegy mekkora a hangerő !
Szóval, ha elkezd melegedni az IC, akkor egyszer csak hírtelen megugrik az áramfelvétele és innentől már valszeg magát gerjeszti a folyamat.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz Batman2 #42068 üzenetére
Betettem a helyére az erősítőt, egyből felmelegedett a hűtőlemez.
Ezután mértem a hangszórón átfolyó áramot lecsavart hangerő poti mellett: 330mA, állandó !A panelon már összepöttyintettem a végést, amit csináltam az áramfelvétel mérése kedvéért, így azt nem tudom már lemérni, de ezek szerint most sz is meg kellett nőjön !
Akkor most rossz az IC ??
Üdv.
-
Batman2
őstag
A mérések:
tápfeszültség: 18,1V (üresjárat)mélynyomó hangszóró 8,88V (+táp), illetve 9,34V (föld) egyik, illetve másik táp felöl.
(a hangszóró másik pólusán mérve ugyanez, csak fordítva a tápvonalakhoz képest)a magassugárzók csatoló kondijai nem engednek át, 0V-ot lehet mérni, míg a kondi előtt 8,9V-ot lehet mérni a föld felöl mérve.
a kapcsolás áramfelvétele bekapcsolás után, üresjáratban 160mA, pár perc működés után 190mA.
maximumra hajtva 380-450mA-es csúcsokat ér el (digi műszer - lassú)a mélynyomón átfolyó áramot még nem mértem.
Most egyébként sokkal hűvösebb a borda, nem tudom hogy ymitől, annyit azért nem csökkent idebenn a lakásban a hőmérséklet.
Lehet, ha elér egy hőértéket, onnantól öngerjesztően kúszik felfelé.Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
No itt van ez az ominózus hangrendszer mélynyomó-erősítő része:
Az egség két oldala ugyan fém lap, de a fémlapon belül mindenm oldalról a fa doboz van és a trafó a fára van rögzítve, nem a fémhez. A fa meg olyan jól hőszigetel, hogy hiába fortyong a trafó, mégsem meleg egyáltalán a túloldalon a fémlap !
A végfok IC hűtő lemeze is benne van, gondosan bele zárva a dobozba, nem hogy a kültérrel érintkezne valami hűtőborda fomrájában, vagy akárcsak a fém oldal lemezhez lenne erősítve, persze ha nem lenne ott fa !Szóval a trafó az üresjáratban is szép meleg, az erősítő nem különben, mikor pedig össze vannak zárva, akkor tökéletesen hőszigetelve vannak, nehégy már hűlni tudjanak.
A hangszóró pedig hivatalosaan lefelé áll, a bass reflex cső pedig belülről vattával van tömve, így ott sincsen semmi lehetőség a hőleadásra.
Az egyetlen hőleadó felület a csatlakozókat tartalmazó kicsi fém hátlap.
Szóval ez speciál gyárilag van elfuserálva, rosszul megtervezve, ha egyáltalán tervezték, ... vagy csak így sikerült.Eztért arra gondoltam, hogy mindenképpen valahogyan kihozom a végfok IC lemezét, hogy az tudjon hűlni, a trafó az marad úgy ahogyan van.
Üdv.
-
szabifotos
senior tag
Van egy Universal laptop töltőm HP notihoz és megtört a vége.
Rendeltem hozzá csak a DC oldalra vezetéket. Úgy csinálnám, hogy összeforrasztom, szigetelem, zsugorcső... szóval nem szeretném a tápot szétszedni.A gond az hogy az új vezeték 3 pines, míg a gyári 2 pines. Tuti működik 3 pinessel is mert az előző töltő amit a géphez használtam is 3 pines volt. De hogyan kössem?
Ha a két árnyékot összeforrasztom, ahogy a képen van (fekete, fehér) akkor jó lehet? Megmértem és igy rendesen 19,5V ment rajta. -
törölt tag
válasz Keeperv85 #42064 üzenetére
Annak igazán örülnék, ha az adatok meglennének még, de nincsen másik gép amibe a merevlemezt át tudnám rakni.
A családon belül keresek esetleg valami használaton kívüli régi gépet és abba átpakolom vagy inkább átrakatom valami hozzáértővel.
A keresztlányom lehet hogy tud nekem ebben segíteni, de még azt sem tudja, hogy előszedtem a garázsból a régi 486-os gépemet és próbálom életre kelteni.
janvo -
Keeperv85
nagyúr
válasz #20105216 #42063 üzenetére
Az adatok nem kizárt, hogy még most is megvannak. Ki kéne venni a merevlemezt és átszerelni az újabb gépbe. Igen valószínű, hogy IDE kábeles, ami eléggé kivesző létére is még támogatott és reményeim szerint pont nincs egyetlen ilyen eszköz sem a gépedben, amivel jól össze tudna akadni....
-
törölt tag
válasz Keeperv85 #42062 üzenetére
Köszönöm a válaszodat, de én egy " teljesen laikus" nem hozzá értő vagyok, csak felhasználói szinten ismerem és használom a számítógépemet.
A 486-ost pedig csupán kíváncsiságból és esetlegesen egy gyűjtőnek szántam, de mivel vannak, vagy lehet hogy csak voltak rajta adatok /fontos/ szerettem volna megnézni és törölni.Korábban a munkámhoz használtam.
Akkor még elegendőnek bizonyult flopyval.janvo
-
Keeperv85
nagyúr
válasz #20105216 #42061 üzenetére
A bios post az a sok szöveg, amit kiír,mielőtt a rendszert betöltené. Nálad tehát nincsen, ami elég baj. Még nagyobb baj, hogy ellenőrzés nélkül (nem néztél körül benne) ennyi idő után elindítottad. Ha pl. az elem ráfolyt a panelre, akkor az a gép ezzel nagyon valószínű be is fejezte itt a történetét. Nos nem azért, mert annyira könnyű lenne javítani abból az állapotból, ha nem kapcsoltad volna be, hanem azért, mert ha bekapcsoltad, akkor már nem csak az esetleges felmaródást, hanem a zárlatosra sült cuccokat is lehet cserélgetni és _már megbocsáss, de a bios post nem ismerése erre enged következtetni_ egy tapasztalatlan embernek eléri a lehetetlen küldetés szintjét.
-
dave0825
őstag
PHM, kjani18, Batman2: köszönöm, szerzek akkor egy 4-5 A-es tápot, amilyet találok, és minél előbb kipróbálom. Egyébként is így akartam, hogy addig nem jelzek vissza, amíg nem tudom biztosra, hogy jól működik-e.
-
darvinya
titán
válasz Kernel #42055 üzenetére
Én csak tesztelés kérdőjeleztem, nem a konkrét eszköz hibát.
Amit visszavittem előtte azért belenéztem.
És volt benne 3 kondi 14 lábas IC és egy melegő trafó.
Búgott zúgott(de csak nagyobb hangerőn), és erre mondtam, hogy ezt a konstrukciót bizony nem tesztelték előre.
Majd a vásárló teszteli.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz #20105216 #42056 üzenetére
A BIOS POST képernyőnek mindenképp le kellene futni.
Gondolom, annál is van gombelem az alaplapon, az is lehet zárlatos / lemerült. Ami ugyan nem minden alaplapot gátol meg az indulásban, de attól még ellenőrizni kell.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Szia !
Szeretnék egy kérdésemre választ kapni, ha lehetséges.
A tegnapi napon leporoltam egy régi, "RETRO" Pentium 486-os gépemet és bekapcsoltam.
Megjegyzem, hogy a gép egy garázsban volt tárolva kb. 8-10 évig és nem volt bekapcsolva.
Korábban az emlékezetem szerint, Windows 95 volt telepítve, de sajnos eltűnt.
A bekapcsolást követően sajnos csak a monitor fénye jelent meg, program sehol, eltűnt.
A kérdésem az lenne, hogy létezik-e hogy az évek során törlődött a program a gépről ?Előre is köszönöm, ha valaki válaszol.
janvo
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #42054 üzenetére
Búgás és búgás között különbség van, több oka lehet, többféle konstrukció is lehet, különféle hibaforrásokkal.
Az itt leírt esetben egy szakmailag közismert jelenségről van szó: terhelés, vagy akár rendellenes nyugalmi áram hatására az egyszerű trafós / pufferes táp feszültségének hullámossága növekszik, ami a hangszóróban hallhatóvá válik, jellegzetes, fojtott, búgó hangként.
Az is le volt írva, hogy kezdetben nem búg, csak bemelegedés után, ami hőmegfutás jelenségére utal, szabálytalanul növekvő nyugalmi áramra. Pufferkondi hibája is nagyjából kizárható, mert akkor hidegen is búgna, ugyanakkor az nem okozna hőmegfutást.
Ilyen fajta végfok IC-knél ez nem egy ritka dolog, ki kell dobni belőle és annyi, általában. Ha egyéb mérések, táp, féltáp stb. nem indikálnak hibát.
Természetesen, én nem vagyok Darvinya, akinek a szótárából hiányoznak olyan szavak, mint a "valószínűleg, talán, azt hiszem, szerintem".
Vagyis én nem szeretek kijelentő módú, halálbiztos kijelentéseket tenni, miután ebben a szakmában semmi nem biztos. Sőt, minél többet tapasztal az ember a szervizmunka során, annál kevésbé mer biztosra állítani dolgokat. Ennek simán az az oka, hogy túl sokszor derült már ki annak ellenkezője is, mint amit először biztosra hitt vagy kizárt az ember.
-
darvinya
titán
válasz Kernel #42048 üzenetére
Azért én vitatkozok a kínai csodák tesztelve vannak előre, inkább utólag.
De mivel olcsó senkit nem érdekel és vesz egy újabbat.Vettem már aktív hangfalat ami alapból búgott.
De nem csak 1, hanem az összes.
Onnét tudom, hogy az üzletben lévő összeset kipróbáltuk és mind sz…r volt.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
dewil666
őstag
válasz Kernel #42050 üzenetére
Akkor egy 9-10 Ohm-os ellenállással kipróbálhatom?
KLÍMA és villanyszerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!
-
Kernel
nagyúr
válasz dewil666 #42049 üzenetére
A lehetőség meglenne, simán harmadolni kell a kapott értéket, de nem véletlenül ajánlott ilyenkor külön ellenállásokat betenni.
A LED-ek nyitófeszültsége szórásokat mutathat, ennek következtében nem biztos, hogy egyformán fognak világítani. Vagyis nem egyformán oszlik meg rajtuk az áram, amit a három külön ellenállás viszont garantálna.
De az is lehet, hogy szerencséd van, és szemre mégis jó lesz. Kínai zseblámpáknál is megfigyelhető, hogy simán párhuzamosan kötnek sok LED-et és (többnyire) egyformán világítanak. Ott is akadnak kivételek.
-
dewil666
őstag
Sziasztok!
Bocsi az amatőr kérdésért!
Szeretnék egy ilyet készíteni:
De csak egy ellenállást szeretnék használni. Megoldható ez? Mekkora ellenállást használjak?
Köszi a segítséget!KLÍMA és villanyszerelés, telepítés, karbantartás! dewil666 felhasználónak 270, 940 (régi) pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! Motoros üdvözlettel ! ! ! Ne vezess olyan gyorsan hogy az őrangyalod lemaradjon!
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #42031 üzenetére
Az IC meghibásodását okozhatta a túl magas üzemi hőmérséklet, ez persze nem változtat azon, hogy egy 700 forintos IC cseréje után az adott probléma (hőmegfutás, búgás) megszűnhet, és a készülék ismét üzemszerűen működhet, évekig.
Szervizmunkában a cél alapvetően mindig a gyári állapot megtartása. Akadnak ugyan időnként konstrukciós hibák, ami esetleg valamilyen módosítást igényel, de az a ritkább eset.
Tisztán a hiba okának kiderítésekor azonban abból kell kiindulni, hogy az egyszer már meg lett tervezve, tesztelve volt, sorozatgyártásba ment, eladott példányok ezrei valószínűleg hibátlanul működnek, évekig. Amellett mindig van egy bizonyos hibaszázalék is.
Tehát akkor ennek is úgy kell működni, ahogy van, a hibás alkatrész(ek) cseréje után.
-
kjani18
őstag
válasz dave0825 #42039 üzenetére
12V 4A -es tápot nem fogsz találni, 5A-est javasolnék.
Kisebb terhelhetőségüvel ne próbáld (2A), mert már a vezérlőnél meg fogja a rendszert, ha nagy fesz-esés, és lekapcsolhatja valamelyik színt.
Ha ebay-ről rendelted, ne igazold vissza, minél előbb próbáld ki megfelelő táppal, és ha nem működik jól indits " open case"-t.[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Kernel
nagyúr
Háztartási gépekkel foglalkozó alkatrészboltokban kell keresni porszívóhoz való kondit, amelyiket be tudod építeni (vagyis nem átmenő vezetékes):
http://www.google.com/images?q=porszívó+zavarszűrő+kondenzátor
Ha általános elektronikai üzletben keresnéd, akkor váratlan módon, szintén porszívóba való kondit kell kérni. Ha van nekik olyan.
Értéke nem sokat számít, egyik is porszívó, másik is. Motor lehet ugyan kisebb vagy nagyobb teljesítményű, de gyakorlatilag ennek nem sok jelentősége van.
-
PHM
addikt
válasz dave0825 #42039 üzenetére
Ha csak az egyik szalagot használod 2, ha mindkettőt, 4A-es táp kell.
Kisebb teljesítményű táppal is kipróbálható, de akkor csak az egyik
szalagot csatlakoztasd és egyszerre csak egy színt próbálj.
Ha így is csak az egyik szín világít, annak több oka is lehet:
- Nem jól csatlakozik a szalag.
- Nem jó a vezérlő elektronika.
- Selejt szalagot kaptál.
- Szakadt 1-2 vezető sáv a szalag elején. (Ennek kicsi a valószínűsége.)
- Rossz a távirányító. (Ennek is kicsi a valószínűsége.)Szerk: A táp segítségével könnyen kiszűrhető a szalag hibája, de ehhez kérj
hozzáértő segítséget.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
csabyka666
veterán
válasz mr_ricsi #42026 üzenetére
Ebben van logika, de félő, hogy ezek annyira régi cuccok, főleg a soros, hogy akkor még USB csak újgazdagéknál volt...
Viszont próbáltam USB átalakítóval egy fapados, régi, golyós Genius egeret, amihez tutira nem volt átalakító anno, és az szépen ment a notin, szóval tudná az elektronikája...?
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
dave0825
őstag
Heló mindenki!
Vettem egy ilyen 10m-es ledszalagot, bekötöttem úgy, ahogy a képen van (a vezérlő dobozkából egy vég az egyik szalagba, másik a másik szalagba megy), viszont nem volt 1-2 A-es tápom, kipróbáltam 5-600mA-essel, azzal világított, de csak a kék, és hiába nyomkodtam a távirányítót, nem működött...Telefon kamerájával megnéztem az irányítót, villogott az infra, szóval az biztosan jó. Én arra gondolok, hogy mivel nem volt elegendő áram, előfordulhat, hogy azért nem működött megfelelően. Mennyire valószínű ez? Vagy inkább hibás lehet a kis doboz, esetleg a távirányító?
Ha szerzek erősebb tápot, biztosat tudok, viszont addig is jó lenne valami biztatót hallani/látni, hogy nem a termék hibás
Egyébként az van írva az oldalon, hogy 2A / 5 méter, az 10m-re mit jelent? 4A-t, vagy attól függ, hogy hogyan kötöm be? A kis dobozra max 6A van írva. Ha kevesebbet kap, attól lehet baja neki, vagy csak gyengébben fog világítani (, esetleg nem úgy működik ahogy kéne)?? Távirányítóban az elemet megmértem, nincs lemerülve.[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #42035 üzenetére
Az olcsó kínai trafókat úgy méretezik, hogy minél kevesebb drótot kelljen felhasználniuk benne, vagyis csökkentett menetszámú, "túlhajtott" primert készítenek, amihez elegendő csökkentett menetszámú szekunder is !
Ennek persze az eredménye a kisebb primer ellenállás és a nagyobb melegedés !Az tény, hogy nagyobb az esélye az ilyen trafóknak a leégésre, akár túlterheléstől, akár primeri túláramtól.
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #42032 üzenetére
Ezeknél természetes (vagy legalábbis tervezett) a magas üzemi hőmérséklet is, attól még akármeddig működhet.
Ez különben sem így működik, hogy "a szigetelés a vége felé jár" és az melegedést okozna. Melegedést a konkrét menetzárlat okoz. De attól már leégett volna a primer és/vagy a benne lévő hőbiztosíték is leolvadt volna.
-
PHM
addikt
Nem árt megnézni a 2 kimeneti csatoló kondit is, hátha átvezet valamelyik.
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
mr_ricsi
veterán
válasz Batman2 #42027 üzenetére
Jel nélkül mérj egyenfeszt a mélysugárzó hangszórójának mindkét kivezetése és a test között. A hídkapcsolás miatt mindkét kapcson a fél tápfeszt kellene mérned. Aztán szakítsd meg a hangszóró vezetékét és köss be egy árammérőt. Jel nélkül 50mA-nél kisebb áramot kellene mérned.
-
darvinya
titán
válasz Batman2 #42031 üzenetére
Ráadásul a dobozban van a jó kínai hálózati trafó is, ami üresjáratban is igen meleg, ez már megalapozza a hőmérsékléetet a dobozban.
Az trafó döglött, azaz a szigetelés vége felé jár.
Következő lépés a menetzárlat.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #42030 üzenetére
Köszi az infót !
Valszeg a túlmelegedés lehetett a probléma, ugyanis be van zárva az egész egy dobnbozba, a hűtőlemez (még csak nem is borda) is benn vann a dobozban, kifele csak a fém hátpanel van, ami kihoz valami hőt. Ráadásul a dobozban van a jó kínai hálózati trafó is, ami üresjáratban is igen meleg, ez már megalapozza a hőmérsékléetet a dobozban.
Így kiszerelve üzemeltetve nem kezdett el búgni, nem állt le, de iszonyatosan forró az IC hűtőlemeze.Elvileg az IC alapjáratban valami 150mA-t kellene csak felvegyen, attól nem kellene ilyen forró legyen szerintem, mégis az !
Megoldásként az is eszembe jutott, hogy átépítem az elektronikát és valami méás IC-vel oldom meg a 2.1-es végfokot.
Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #42027 üzenetére
Ezeknél természetes, hogy amikor növekszik az áramfelvétel, megjelenik a jellegzetes búgás, ami a tápból szűrődik be. Akkor is, amikor hibátlan a pufferkondi, ugyanakkor a puffer hibája nem szokott ilyen melegedést okozni.
Kimeneti féltápokat lehet ellenőrizni, esetleg oszcilloszkóppal nagyfrekvenciás gerjedést nézni, de mivel itt az alkatrészek száma minimális, nem sok minden jön szóba, az IC hibája is okozhatja a problémát. Nem egy drága dolog:
[ Szerkesztve ]
-
-
Batman2
őstag
válasz Batman2 #42007 üzenetére
Kibontottam a 2.1-es hangrendszer mélynyomójából az erősítő panelt.
Egy TDA7377-es 4 csatornás végfok van benne.
Két csatorna csatoló kondival megy a két magas sugárzóra, kettő csatorna pedig hídkötésben, direktben hajtja a mélysugárzót.A tápot egy 4700mikró-25V-os kondi szűri, nem pupos és nem hasadt a teteje.
Műszerrel mérve ellenállás módban töltődik.Pár perces működtetés után 1/3-ad gázon az erősítő hűtőlemeze már forró.
Lehet ez okozná a problémát, hogy túlmelegszik az IC és a védelme leszabályozza ?
Vagy mitől hevül ennyire, illetve mitől kezd búgni ?
[ Szerkesztve ]
-
mr_ricsi
veterán
válasz csabyka666 #42015 üzenetére
Ha az egered dokumentációjában konkrétan írják, hogy tud USB-n is kapcsolódni, vagy gyárilag volt hozzá átalakító, akkor rakhatsz a vezetékre USB dugót.
Egy "sima" soros vagy PS2 egér nem tud USB-n kapcsolódni. Átalakítóval sem. Az elektronikájának kell olyannak lennie, ami felismeri a csatlakozási módot, és automatikusan átvált a megfelelő protokollra.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Flashback #42021 üzenetére
Attól függ, mire szeretnéd használni.
A potenciométereknek (röviden potméter) van olyan fajtája, amit csak egyszer beállítasz, aztán a készülék élete során nem nagyon kell többször hozzányúlni. Ezek a trimmer-potenciométerek:[link]Az általad linkelt egy normál forgó potméter. Ennek van lineáris változata, ahol azonos szögelforduláshoz azonos mértékben változik az ellenállás. Van logaritmikus is, ahol a logaritmus függvény szerint változik az ellenállás. Amit linkeltél az logaritmikus. A 0-1000 ohm stimmel. Érdekes lehet még, hogy mekkora terhelést bír a poti, mert ha túl nagy teljesítmény alakul benne hővé, akkor megolvadhat, vagy megéghet.
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #42022 üzenetére
Itt is vannak még infók:
http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2213368/keyboard-usb.html
Az előbbi képet máshol találtam, ott nem volt hozzá ilyen kiegészítő ábra. Itt pedig visszajelzések is olvashatók:
-
csabyka666
veterán
válasz ViZion #42020 üzenetére
Vagy egy meglévő átalakítón kimérem. Feltéve, hogy ezek az átalakítók buták, és csak összekötik a tüskéket...mondjuk elég kicsik, nem hiszem, hogy lenne benne valami elektronika.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
Flashback
addikt
[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
ViZion
félisten
válasz csabyka666 #42019 üzenetére
hmm...4vezeték, 2 helye adott. A másik kettőre van 2 variáció... Szerintem vegyél átalakítót.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Kernel
nagyúr
Nem biztos, hogy fog működni. Amelyikhez gyárilag is mellékelik az átalakító adaptert, azoknál garantált, hogy PS2 és USB-vel egyaránt kompatibilis, egyébként nem feltétlenül.
Az egy dolog, hogy kaphatók külön átalakítók, de azt senki nem garantálja, hogy általánosságban mindennel működik.
-
ViZion
félisten
...mert a 300 Ft-os PS 2 to USB csati drága...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
csabyka666
veterán
Üdv!
Meg lehet oldani "házilag", hogy a soros illetve a PS/2-es egérből USB-s legyen? Ilyen "elvágom, rákötöm" módszerre gondoltam. Fordító létezik hozzá, de ha meg lehet oldani ingyen, akkor inkább azt választanám...
Köszi!
-
Batman2
őstag
válasz moha21 #42012 üzenetére
Az előbbi lehet, mivel ezt akkor mértem, amikor még rajta volt az erősítő és éppen torzítani kezdett.
Mondjuk 4-4,5-ig biztosan nem torzít, nem tudom hajszál pontosan, hol kezdte, de mivel nem túl gyorsan esik a feszültség az akkun, így nem sokkal 3,5 felett lehetett az a pont.
Szóval jó az IC.Üdv.
-
ViZion
félisten
válasz Kernel #42006 üzenetére
ehh, köszi. Akkor el kell sétálnom a villamos mérnökig... Hátha van cégen belül vmi elfekvő relé.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #42009 üzenetére
Itt épp az a cél, hogy bekapcsoláskor azonnal elinduljon. A kikapcsolást kell késleltetni, ami a lassú kisülésben nyilvánul meg. De ez le van írva a linkelt oldalon is részletesen.
Soros ellenállást legfeljebb azért lehetne beiktatni kb. 10 ohm értékben, hogy bekapcsoláskor a kondenzátor hirtelen töltődése miatt létrejövő áramimpulzust csökkentse, ezáltal a diódát kímélje. Amennyiben az csak egy kis 4148 például. Vagy nagyobb áramnál a tápegységet se érje lökés.
Azonban a képen szereplő 100 μ ehhez még kevés, nagyobb kapacitásoknál kellene inkább ezzel számolni. Mindamellett természetesen nem árt betenni egy 10 ohmos ellenállást.
-
Batman2
őstag
válasz Kernel #42004 üzenetére
Node nem kéne ebbe egy töltő ellenállás is, ?
Mert ha a kondit direktbe a tápra kötjük, akkor az a másodperc tört része alatt feltöltődik, akárhány mikrós is, nem lesz benne késleltetés !Vagy addig van kikapcsolt állapotban a FET, míg pozitív potenciálon van a kapu (G) elektródja (így rendben lenne) ?
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
Van egy Ozaki elnevezésű 2.1-es hangrendszerem
Az erősítője - ami a mélynyomóban van - bekapcsolás után egy darabig rendben üzemel, aztán egy idő múlva egyre erősebben kezd búgni, és fel is forr az erősítős egység.
Hogy a búgás van előbb, azt követi a felforrás, vagy fordítva azt még nem figyeltem meg.
Az egység nem tudom hány éves, hozzám most került.Arra gondolok, hogy a tápegység szűrő, puffer kondijai száradhattak ki és ezért kezd búgni !
A melegedés meg gondolom a búgófrekvencia miatti nagyfokú kihajtás következménye.
Vagy mi lehet még a baj, mi okozhat még ilyet ?Vélemény, ötlet ?
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
-
ViZion
félisten
válasz Kernel #42004 üzenetére
a kérdés pont az volt, h pl. Conradon van ilyen késleltetős monostabil relé, de nem tudom melyik lenne nekem a megfelelő, meg sokhoz nem volt bekötési rajz sem, hogy mivel állíthatnám az időt.
-
Kernel
nagyúr
válasz ViZion #42001 üzenetére
Legegyszerűbb talán egy FET-es késleltető: [link]
Csak kicsit átalakítva és kisebb tranzisztorral:
Használhatod hozzá az 5 Vsb feszültséget, ami a To Load kimenetre kötött 5V-os relét működtetné. A szokásos antiparalel védődiódával együtt, ezt már nem rajzoltam be.
Ahol berajzoltam a diódát, annak anódjára lehetne kötni, vezérlőfeszültség gyanánt a PC-táp üzemi 5 vagy 12V-ját. Amikor az megszűnik, a kondenzátor elkezd lassan kisülni, elvileg 3V körül a relét elengedi.
Ebből adódóan nagyobb a késleltetési idő, ha 12 V-ról indul a kisütés, de az is lehet, hogy 5 V-ról is elég, ez függ az RC értékektől is. Bekapcsoláskor nincs késleltetés, azonnal indul.
Nemrég rendeltem egyébként ilyen 5V-os relét, ennél 70 ohm a tekercs ellenállása: [link] A panelon itt van egy kapcsolótranzisztor is (pozitív ágba kötött PNP), akár ezt kihasználva is lehetne kombinálni valamilyen késleltetéses megoldást. De lehet kapni önmagában is ilyen relét.
-
Batman2
őstag
válasz johniee #41927 üzenetére
Én TDA2040-es IC-vel készítettem erősítőt és egy 100W-os hangfalat hajtottam vele.
Teljesen meg voltam elégedve a hangminőségével, szerintem jobb, mint a TDA2003-asé.
Egy darab 12V-os "zselés" akkuról hajtottam, sokáig bírta egy töltéssel és nagyon jól gazdálkodott a feszültséggel is, egészen kb. 3,5V-ig torzítás mentesen működött vele, így többször nem vettem észre időben az akku merülését, többször ment mélykisülésbe.Szerintem ideális 12V-os rendszerhez !
Üdv.
-
ViZion
félisten
válasz darvinya #41990 üzenetére
Akkor nem volt világos: "saját táp" a ventivezérlőnek, azaz kap egy külön 12 V tápegységet. Vagyis a PC táp lekapcsolásakor ott pont van 12 V, amíg a relé le nem kapcsolja.
Szal. továbbra is olyan időzíthető relét keresek, ami 5 / 12 V vezérlő jelre kapcsol 12 V DC vagy 230 V AC-t.
Keeperv85: arra nem lehet 20 W-ot terhelni, nem is terv. 5 V s Pumpának elég, a ventik induló feszültsége 7 V körül van, a ventivezérlőnek meg kell a 12 V mindenképpen.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mobil flották
- Autós topik
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Canon EOS 400D DSLR fényképezőgép
- Pár napos Thrustmaster T.flight Hotas One repülő szimulátor kontroller eladó
- i7 9700 , MSI Z370, 32GB DDR4 félkonfig
- Aki kapja marja! Lenovo Thinkpad T470S laptop (14FHD/i5-G6/8GB/256SSD)
- Új állapotú ThinkBook,FullHD IPS, játékra is,i3 1115g4(4 4,1Ghz),8-32GB DDR4 RAM,SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest