Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
válasz tordaitibi #98148 üzenetére
[link] ?
-
Ribi
nagyúr
válasz ViZion #97686 üzenetére
Igen, de itt nekem az is fura, hogy lefele is túl lemegy.
Ha csak fűtés gond lenne, akkor azt hinném, hogy lefele nem kellene ennyivel lemenni. Bár lehet az egész túlmelegedett és lentebb kell mennie mire az egész kihűl? Fene tudja.Na de a PWM-el gondolom szabályozza a kitöltési tényezőt és azzal kompenzálja a nagyobb fűtési teljesítményt. Amiatt nem kellene, hogy túlfűtsön, ha csak nem működik megfelelően.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz ribarszki #97682 üzenetére
Olyannak tűnik mintha túlmelegítene, vagy nagy lenne a tehetetlensége és mikor már nem kellene, akkor is még fűt.
Kezdeti felfűtés is sokkal meredekebb, szóval olyan mintha nem vetted volna vissza 850W-ról és mindig maxon kezdene fűteni.
Fűtőszálak be vannak valahova "ágyazva"? Vagy szabadon vannak?
Súlyuk / tömegük hasonló? Mintha túl lomha lenne és mire elkezd fűteni addigra jobban kihül, majd amikor elkezd fűteni, akkor mire átmelegszik meg jóval fentebb megy.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz E.Kaufmann #97627 üzenetére
Audinak van pl, de ez inkább csak a pillanatokra hajt amíg nincs megfelelő motor fordulat.
Bár ahogy emlékszem ez inkább 7-10kW-ot tud. Szóval porszívó kevés lesz oda.ui: Bármelyik "I Used A Leaf Blower To Make My Car Fast!" videó jó alap ehhez
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz N.Szil #96729 üzenetére
Sima 150W adapter + átalakító?
-
Ribi
nagyúr
válasz demars #96674 üzenetére
Már mindent leírtak, nekem is csak 2 drót ment a füles erősítőmbe, a házat le kellett földelni, különben búgott mint a fene. Illetve azt sem szerette ha mondjuk telefont kötöttem csak a bemenetére, mert akkor sem kapott egy fix pontot a földelése, mert az meg nem volt a házhoz kötve. Azóta egy kapcsolódobozon kersztül van a bemenete aminek a földje mindig kapcsolódik valamihez ami ugyancsak le van földelve. Azóta nincs búgás. Nem jók ezek a levegőben lógó földek / burkolatok. Összeszednek mindent is.
-
Ribi
nagyúr
válasz Barret001 #96447 üzenetére
Gondolom kondi már van előtte, mivel egy meglévő hangfalba rakta amiben van váltó amúgy is. Csak mivel mások a paraméterei, ezért kell tovább halkítani. Erre meg az ellenállást szokták használni. Nyilván nagy kell bele, de a csipogók amúgy is kisebb terhelésőek. Valszeg 1-2 ohm, 10W és hasonló, de ez csak teszteléssel derül ki. Tesztelésnél meg még elég kisebb ellenállás is. Persze lehet a vágási frekit is kellene tologatni, de ez már finomhangolás.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz V.Stryker #95705 üzenetére
Szeritnem az N-t is az első relé utánról kell venni, vagy amint bekapcsolod a klímát leávgja. Mert az fázis átmegy rajta, de a N nem.
Ha teljesen külön akarod akkor többet kell madzagolni. Akkor első relé elől kell N meg F, be a másik relébe, onnan kismegszakító és onnan klíma.
Az egyszerűbb amint rajzoltáj fent csak az N módosítással. De ezzel ha megy a klíma megint megy minden.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
válasz Barret001 #95619 üzenetére
Mármint milyen hatásfokon?
Ennek jó a hatásfoka ha hideg a tranzisztor. Drót hosszát növeled is 12V és 1.2A megy át rajta. Ha egy fűtőszálat kötnél a tápegysére direktbe a kondi meg tranzisztor helett, akkor is pont ugyan így működne a dolog. Ennek sosem lesz jó a hatásfoka, mert ennek az a lényege hogy elfőtod a dróton az áramot. Max kisebbre veszed az áramot, gondolom a kondi méretének változtatásával és akkor "jobb lesz a hatásfok".Másodikban szerintem a tekercs és "vasmag" miatt a drótnak nagy az ellenállása, emiatt kevés áram folyik át rajta. De amint a vasmag zárul, tud rajta keresztülmenni áram, máris "szarabb lesz a hatásfok". Szerintem itt nem sok szól a hatásfokról.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz tordaitibi #95435 üzenetére
Lehet ez amolyan tud ez többet is, de ebbe csak ennyi minden van engedéylezve. Nem rendelnek minden felszereltségre más panelt, így mindenbe is a fullos ment. De ez csak tipp. Ahogy a fapados autóban is benne van a teljes kompi vezérlés csak a kijelzőn nem jelenik meg mert ez fapad.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #94424 üzenetére
Pl első gugli keresés, de szinte az összes ilyen szövegben ilyet írnak:
"Karbantartásakor, javításakor vagy cseréjekor a fix bekötéssel csatlakoztatott készüléket le kell tudni választani a hálózatról, tehát mind a kettő üzemi vezetőt meg kell szakítani. Ez 2P vagy 1P+N kismegszakítóval vagy a túláramvédelmi készülék mellé kötött leválasztó kapcsolóval biztosítható"
Ezért keresnék valami hivatalos leírást, de nem találok.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
Be kellene üzemelni egy bojlert, elvileg 10A a max fogyi. Kérdés, hogy mi minden kell az órától a bojlerig? Normál hálózatba kell, gondolom kell fi relé, biztositek. Kérdés, hogy olvastam valahol, hogy kell valami kapcsoló. Illetve olyat is, hogy a fázist és a 0-t is szakítania kell. Ez valós, vagy hülyeség? Kell kapcsoló, vagy a biztosíték elég?
Van a neten valami hivatalos szabalyzas leírás erre?[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Panthera #93811 üzenetére
Valószínűleg megy, kérdés, hogy ezek igényelnek-e valami nagyobb áramot hirtelen, de ha nem akkor mennie kell. Mivel az elemnek sem fix a feszültsége, valszeg az eszközben van még egy fesz átalakító ami az igényelt mértékűre csökkenti tovább. Emiatt valszeg 3-4.5Vig bármi jó neki.
Nem hiszem, hogy van olyan hogy sokallja, nincsen neki tetszik-nemtetszik a táplálás áramköre -
Ribi
nagyúr
válasz tordaitibi #93742 üzenetére
Hát az XL4015 modulokra mintha 5A-t írnának, szóval jobb.
-
Ribi
nagyúr
válasz tordaitibi #93738 üzenetére
Én igazából arra a mini izére írtam (mp1584 vezérlősre), de ezek szerint az LM2596 sem igazán nagy feszültségekre való nagy áram mellett.
-
Ribi
nagyúr
Ahogy nézem ezeket viszonylag kis feszre tervezték. Ha 12V 2A kell, akkor ez nem is nagyon bírja. Vagy rosszul számoltam valamit? PL 24V bemenőnél 85% hatásfok és akkor 3,6W jön ki veszteségnek? Nagyon fura, hogy ezeknél általában minél nagyobb a bemenő fesz annál hatékonyabb (pl LM2596), ennél meg fordítva van.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz E.Kaufmann #93700 üzenetére
Szerintem ez pont olyan mint minden más step down converter, csak lapos kialakításban.
-
Ribi
nagyúr
Doksiban meg tudod keresni ezeket.
2040 esetén 5ik oldalon írnak példákat, 11V esetén 2 görbe, 4 és 8 ohmra 0,5% (d az gondolom THD akar lenni) 10W. A 2030-ra valamiért csak 8.5Wot ad 11V-ra. -
Ribi
nagyúr
válasz aujjobba #92943 üzenetére
Füles erősítőből is van ilyen. Persze vannak erősebb "opa szerű" drivererek mint TPA6120. Azokból egyszerűbb ilyet építeni.
-
Ribi
nagyúr
válasz aujjobba #92937 üzenetére
Monnyuk visszacsatolás nélkül nehéz lesz jó THD-t elérni ilyen egyszerű kapcsolással.
Potit meg ideiglenesen ir berakhatsz, aztán később ha már megvan a jó fix érték akkor csere sima ellenállásra. Semmi alkatrész nem lesz olyan mint amire tervezed. Ha 33 ohm helyett nagy difi a 34 akkor ott a szimuláció is szar valószínűleg.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Reggie0 #91977 üzenetére
De ő nem feltétlen vesz minden újonan, lehet volt itthon ez az, okosba... Amit egy cég gyárt ott meg sok szállítás benne van, a tervezők órabére, a profit, a garancia. Ott egy terméket pontosan olyanra terveznek amilyenre ők akarják, ezzel belevéve a kell annál kisebb és nagyobb termék is dolgot. Csak pár alkatrész kispórolásával lefelezik a tartósságot, mert hát gondolni kell a jövőre is. Mindkét oldalnak van előnye és hátránya. Amit leírsz az elméletben igaz, de sajnos nagyon sok ponton a pénz mást diktál.
-
Ribi
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #90961 üzenetére
Jaaaa, így már érthető.
-
Ribi
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #90958 üzenetére
Szakszerűen beszerelt inverterre gondolt sejtem, de az kerul nagyon sokba. Pont a 100+A miatt. Ha az nincs akkor marad a 300W ami meg jön 24V-on. És 300W-os 24V-os sütő.
Szóval igazán megoldást nem tudunk adni.
24v 15A-ből sehogy sem lesz 220V 15A.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz demars #90730 üzenetére
Csak single ended A-nál szokták, mert ott a kimenő feszültség a tápfesz felén van, de ezt mai erősítőkben szerintem sosem használják, mert hát ez a leg hatékonytalanabb jó madjarsággal. Push pull A-t szoktak inkább használni.
Bár igazából a single ended A-t is lehet használni +- táppal és akkor nem kell.
Szóval inkább ahogy Dr. Szilikát írja.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz demars #90723 üzenetére
Hát a kondi nem engedi át a DC-t. Single ended A erősítő kimenetén a kondi a DC-t blokkolja, mert anélkül fél feszültségen lenne a hangfal és mesgülne. Kondi méretétől függ mennyire alacsony frekit tud átvinni. Minél nagyobb a kondi annál alacsonyabb frekit visz át.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz rednifegnar #90229 üzenetére
Meg van adva a doksiban pl egy random kondi pdf.
De mint írták típustól is függ, frekitől, ...
Mire akarod használni, ahhoz kell keresni. Esetleg többet kötsz párhuzamosan. -
Ribi
nagyúr
válasz rednifegnar #90226 üzenetére
ESR lényeges ebből a szempontból, mert a kondiknak is van belső ellenállása, ami kialakításuktól és méretüktől is függ.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Donki Hóte #87661 üzenetére
Az a baj ezzel, hogy valakinek valahol egy adott szó mást is jelent, szóval egy idő után csak egy szót kell majd ismételgetni, hiszen az mindent is jelent. Kényelmes ugyan azt a szót használni bahár más a jelentése, csak az ilyen elkorcsosulás miatt lesz szegényes a nyelv. Ha egyszer nem azt jelenti azt a szó, azért mert lusta vagy megjegyezni dolgokat még nem lesz helyes.
-
Ribi
nagyúr
válasz DonThomasino #87023 üzenetére
Én is azzal töltöm otthon az akksit télen, sorbakötött ellenállással, csak beállítok neki valamekkora feszt és annyi, még csak áramkorlát sem kell, mert annyira nincs lemerülve.
Otthagyom pár órát és kész. Nem kell 10-20 órát tölteni egy akksit, hogy elég nafta menjen bele. Igaz én egy 30-40 éves táppal töltöm. Amit vettem akku töltő az ahogy mértem megkülte az akksit néha 15.6V-al, szóval inkább nem erőltettem.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
DC az mint az elem, egyen feszültség. AC meg mint a konnektorban.
Eredetileg mondjuk kapott 9V AC-t, amit ha egyenirányítasz diódákkal és kondival, akkor lesz belőle kb 12-13V DC. Ebből csinál a 7805 5V DC-t.
Ha 9V DC-t kapcsolsz rá, ezt az egyenirányító dióda ugyan úgy átengedi, csak kb 0,6V-al csökenti, így tovább halad monnyuk 8,4V DC, amiből megint csinál 5V DC-t a 7805.
Mindig ami a 7805 előtt van DC és 5V "felett", az elfűti. Emiatt lehet érdemes a 7805-öt kiszedve 5V-ot rákötni.
Viszont itt jön a kérdés ami korábban feltettek, hogy egy kis 5V tápegység milyen feszt csinál, mennyire lesz tőle zajos az egész eszköz. Ezért érdemes lehet első körben kipróbálni, hogy nagy mókolás nélkül csak valahogy bekötöd a 7805 után az 5V DC-t. Ha minden faja, utána kiszedheted és mehet úgy az zenebona.ui:No igen, kérdés, hogy milyen az az 5V táp. Ha stabil 5V DC, akkor jó. Ha nem akkor nemjó.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #86257 üzenetére
Bekötöttem egy izzót a hűtő mellé, de habár a fülhallgatóban hallani pattanást, az izzó nem halványult. Amúgy változó mártékü a pattanás, gondolom attól függ hol kapja el az 50Hz-et? Valami 0átmenetes izét (nem tudom mi a neve) nem lehet elé kötni?
-
Ribi
nagyúr
válasz tordaitibi #86246 üzenetére
Belső háló valszeg jó, rézdrótok mindenfele, de nem tudom hogy lehetne kideríteni ha nem jó.
Illetve ha a betáp van elöregedve, azt honnan tudni? 240V van a konnyektorban. -
Ribi
nagyúr
Hali,
Lett egy új hűtőnk és sajnos igencsak megrántja a hálózatot amikor ki-be kapcsolgat.
Lehet ezt valahogy simítani? Kis hűtő, csak gondolom elektronikai hálózat védelem nem sok van benne. Valami elektronikát elé kötni? -
Ribi
nagyúr
válasz Donki Hóte #85919 üzenetére
Mert sokat eszik?
-
Ribi
nagyúr
válasz tknof1871 #85837 üzenetére
Már többen írták, hogy ki lehet billenteni a bilenő kapcsolót. Egy késsel vagy valami hasonló lapos izével oldalról kifeszíted innen, majd onnan. Én vagy 10x szedtem már szét az enyém, ugyan ezzel a bajjal. Sajnos az érintkezők kissé elszenesedtek, kicsit megkaprgattam és utána jó. Utóbbi időben úgy kapcsolom, hogy nem csak szép finoman kapcsolom, hanem "lendülettel" nyomom meg a gombot, így már igen régóta jól viselkedik. Kissé macera összerakni, mert kis rugók vannak és azok könnyen szétmásznak, de megoldható.
Valamikor régen szétfúrtunk egy másik nem billenőset, de nagyon macera volt. Valszeg csak a billenő a rossz, ne szedd szét az egészet.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz #70211840 #85687 üzenetére
Háát ahogy hirtelen olvasom igazából nincs erre szabvány, mint régen a kábeleknél, mindenki saját módszerével csinálja. Van ami visszafele nem is kompatibilis. Bár remélem annyira értelmesek a töltők, hogy ha nem tudnak kommunikálni a fogadóval akkor nem mennek 5V fölé. Be fene se tudja.
-
Ribi
nagyúr
válasz DonThomasino #85668 üzenetére
Megnézel egy boltban ellenállás értéket és ott nem lesz 1.7. Ne kérezd miért, ahogy 2 ohm sincs.
1.5 meg 1.8 ohm van ahogy néztem. Lehet pont azért tekert jószág mert nem szabványos.Párhuzamosan kötve 2Wnak felel meg. Meg sorban is. 2x akkora lesz a felülete.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPhone topik
- Windows 10
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tudományos Pandémia Klub
- BestBuy ruhás topik
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Canon EOS 400D DSLR fényképezőgép
- Pár napos Thrustmaster T.flight Hotas One repülő szimulátor kontroller eladó
- i7 9700 , MSI Z370, 32GB DDR4 félkonfig
- Aki kapja marja! Lenovo Thinkpad T470S laptop (14FHD/i5-G6/8GB/256SSD)
- Új állapotú ThinkBook,FullHD IPS, játékra is,i3 1115g4(4 4,1Ghz),8-32GB DDR4 RAM,SSD
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest