- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
terapeuta007 #82852 üzenetére
Máshol van adatlap:
https://akkuforras.hu/shop_ordered/9300/pic/Reddot-DD12260.pdf
3C, 72A, 9,6 Ah
9,6 / 72 = 0,13 óra
Ez a C20 kapacitás a standard alapérték, régebben lenyomoztam már ezt külföldi oldalakon, mert csak néztem, hogy mi van? C20 kapacitás, C5 kapacitás? De kiderült végül, hogy mit értenek alatta.
-
törölt tag
válasz
terapeuta007 #82540 üzenetére
Megoldható az is, hogy a hangszóró kimenetet alakítsd át ehhez egy ilyen konverter kell.
-
törölt tag
válasz
terapeuta007 #82538 üzenetére
-
válasz
terapeuta007 #82162 üzenetére
Ez inkább ide való kérdés: Autóhifi
-
rednifegnar
senior tag
válasz
terapeuta007 #81075 üzenetére
sztem ez a kapcsolo nagyon hitvany, azt megkinalod ketszer, xarra szeteg. nem ilyet kellene hanem valami ipari kategoriast.
pl ilyesmit, sztem van dobozolt verzio is belole.gondolom a bojleren van lampa ami mutatja hogy fut e, olyankor kell kihuzni mikor nem fut.
egyebkent az se ertem minek kihuzgalni? nalunk ket bojler van az egyik aljzatos, az kisebb teljesitmenyu konyhai, a furodszobai az nagy az fixen kotott. persze le tudom kapcsolni azt is, egyreszt van kulon megszakitoja, masreszt van egy ipari kapcsolo is elotte. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
terapeuta007 #81069 üzenetére
Előbb mellékattintottam az előzményt, de mindent összevetve hozzátenném, hogy a lágyindítás rossz irány ebben az esetben, sőt további átmeneteket iktat az áram útjába.
Triac lágyindítóról nem is beszélve, amin eleve feszültség esik, hűtőbordát is igényelne, ekkora tartós terhelésre, értelmetlen.
Lazulások szoktak jelentkezni a kötési pontoknál is természetesen, nem csak a villánál. Nagyobb áramra való, túlméretezett eszközökben érdemes ilyenkor gondolkodni, ha ez a cél, vagy nem akarod rendszeresen cserélgetni a beégett alkatrészeket.
-
Pötyi
őstag
válasz
terapeuta007 #81075 üzenetére
Meg hát ugye mennyire van nedves, párás közegben a csatlakozó? Fürdőszobában, mosókonyhában? Csak hogy mennyire legyen inkább IP67 az a konnektor és dugó annál, mint amit belinkeltél? Ha nem is éri közvetlenül fröccsenő víz, azért a párás levegőtől pár év alatt beboríthatja a réz alkatrészeket a grűnspán.
-
válasz
Ha arra erted hogy mikor ki-be dugdososd, az termeszefes hogy 8-10A megszakitasa ivet huz es hosszutavon elegeti a konnektort. A konnektor nem kapcsolo es nem megszakito, nem erre keszult.
Kellene egy 16A kapcsolo vagy mielott dugdosod, tekerd ke a hofokszabalyzot, ki-be dugdososod majd visszatakered.
De az se erre valo hogy naponta tekergessek. -
mezis
félisten
válasz
Nézd meg azt a konnektort. Lehet hogy laza kötés van benne.
Hőfokszabályzó tekerő nincs a bojleren, hogy dugás előtt lecsavard? -
ElektrikusDE
senior tag
válasz
-
fatpingvin
addikt
válasz
terapeuta007 #80465 üzenetére
rendkívül szarul néz ki, elismerésem
én is ilyeneket szoktam csinálni.
-
mezis
félisten
válasz
terapeuta007 #80470 üzenetére
A WiFi kapcsolat sebessége sok mindentől függ. Akár a szomszédoktól is.
Jó helyen van? (Elég nagy a router jelszintje?) [link] -
Teasüti
nagyúr
válasz
terapeuta007 #80465 üzenetére
Ez amúgy micsoda? Vmi repeater féle? -
PitLee
őstag
válasz
terapeuta007 #77108 üzenetére
Orosz videókban láttam sok hasonlót, amit autók cigaretta gyújtójából csinálnak,
IR forrasztók
https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%98%D0%9A+%D0%BF%D0%B0%D1%8F%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BASoklábú barátunk vagy smd alkatrészek sem gond neki
https://youtu.be/KpkeJOzD2r0?t=684 -
mezis
félisten
válasz
terapeuta007 #77108 üzenetére
230V-os ?
-
Csabesz666
aktív tag
válasz
terapeuta007 #77092 üzenetére
....Ezeket, már próbáltam. A cpu táp 12v nál lesz a bibi, mihelyt rádugom, a tápot, egyböl letilt a táp, és 2-3 mp enként ujraindul. Multiméterrel, nem mérek zárlatot, a vrm mosfeteket végignéztem, nem zárlatos semelyik sem. A fet vezérlő ic-kre gondolok, hogy ott lesz a gond, de zárlatot ott sem mérek.... kezdek kifogyni az ötletekből.....
-
Csabesz666
aktív tag
válasz
terapeuta007 #77084 üzenetére
Nem jut el a BIOS ig sem. A proci nélküli indulást űgyértem, hogy persze nem lesz kép, de bekapcsolja a tápot, és folyamatosan megy. Ezt kipróbáltam, mivel, van mégegy ugyanilyen alaplapom, és az is elindul proci nélkül, viszont a hibás csak ujraindítja folyamatosan magát.
-
törölt tag
válasz
terapeuta007 #77084 üzenetére
Asztaliba én se, de laptop alaplapoknál valamelyik indul proci nélkül, bár fogalmam sincs mi értelme.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
terapeuta007 #77050 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
terapeuta007 #77047 üzenetére
TDA7498 45 V-ot bírna el legfeljebb az adatlap szerint, de általában a valóság efelett van, terheletlenül. Terhelés alatt viszont lehetőleg 36 V-ra kellene esni a tápnak.
Alapesetben tételezzünk fel 42 --> 12 = 30 V csökkentést, 140 mA áramot. Az 220 ohm, illetve 4 W teljesítmény elfűtése.
https://www.rapidtables.com/calc/electric/watt-volt-amp-calculator.html
De ennek kulturáltabb megoldása egy tranzisztor, emitterkövető kapcsolásban, ahol a bázist stabilan meg tudod fogni egy Zener-diódával, így elkerülhető a fordulat ingadozása is, a terhelés függvényében. Ekkor maga a tranzisztor fűt, megfelelő hűtéssel szerelve.
Lehetne még alkalmazni egy LM2596 modult, de az 40 V bemenetet bír és neked az túl jó hatásfokú, mert direkt terhelni akarsz, fűteni. Nem mondom persze, hogy korrekt megoldás. Egyébként bemenettel sorosan egy 5,1 V-os Zener diódával lehetne csökkenteni és a konverzió miatt ott kisebb áram is folyna, ami nem járna túl nagy disszipációval a diódán.
-
mezis
félisten
válasz
terapeuta007 #77047 üzenetére
Üdv.! Egyen vagy váltó áramú a ventilátor?
Zaj: Kísérletezéssel (ellenállások) lehet beállítani az elviselhetőt. -
válasz
terapeuta007 #73011 üzenetére
Így lehet statikusan leteszelni, a PNP-nál értelemszerűen a polaritás fordított.
A terhelésen a potival szabályozhatónak kell lennie a feszültségnek. -
válasz
terapeuta007 #72996 üzenetére
Ez a modul van benne?
Először is szerezz be 2 darab 24V/10W autóizzót. Ezen keresztül add rá a modulra a +Ut tápot, így kapsz egy automatikus 1 amperos áramkorlátos biztosítékot, ha teljes fénnyel égnek az izzók akkor el lehet kezdeni a hibakeresést, ha elaludtak akkor a zárlat vagy a túlterhelés megszűnt. Így sok eldurrant tranzisztortól és ellenállástól kíméled meg magadat.
Legelőször a 2 BE pontot testeld a 3,4 pontra, így kizárod a meghajtófokozat hibáját, vagy a levegőben lógó bemenet anomáliáit, pl. nagyfrekvenciás gerjedés.
Én az utángyártott végek hibájára gyanítok, az triviális hiba lenne ha nem jól kötötted volna be őket vagy felcserélted.
A meghajtókat ha van tranzisztor tesztered, le kéne tesztelni, vagy egyszerűen egy potival és valami minimális terheléssel.
A puffer pozitívján, 14 Ut/2 mérőponton a táp felének kell lenni, és ennek állíthatónak kell lennie a VP28 timmerrel. -
pjen
félisten
válasz
terapeuta007 #72999 üzenetére
Komplementer párba.H21e,.. Ha jól emlékszem,de tényleg rég volt.
-
darvinya
titán
válasz
Szia
Itt kapsz eredeti tranyót TIP42C/43C, helyettesítő BD243C/244C (A csak 70V/3A-es!). [link]Biztosan nem fordítva raktad be a tranyókat?
-
VIPowER
őstag
válasz
terapeuta007 #72999 üzenetére
Nem, béta szerint kell őket párba válogatni, bár ennél az erősítőnél tapasztalatom szerint nem annyira fontos. Viszont azok a BD-k nekem "utánzatnak" tűnnek. Szerezz "eredeti" BD-ket, ami úgy néz ki mint ez, (persze a kinézet nem garantálja hogy jó lesz) de ezekkel még nem volt gondom. Cseréld az elégett alkatrészeket, mérd ki a többi tranyót is. Indításnál iktass közbe egy 75W-os izzót az egyik 230-as szállal. Ha csak felvillan, jó vagy. Bár ha már így benne vagy, cserélhetnéd az összes kondit is a panelen.
-
pjen
félisten
válasz
Rég foglalkoztam vele,de nem kellett azokat a végtranyókat párba válogatni?Lehet semmi köze hozzá.
-
PHM
addikt
válasz
terapeuta007 #72107 üzenetére
Szerintem ugyanaz a 2 tranzisztor, csak a gyártó különbözik.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
terapeuta007 #72107 üzenetére
szia. mi az eredeti tipus ami benne van?
-
mezis
félisten
válasz
terapeuta007 #71723 üzenetére
Internet, keresés, 2 kattintás.
-
törölt tag
válasz
terapeuta007 #71299 üzenetére
Hat akkor kérem más egyebet nem mondhatok, szárítsa egességél a hajat a család
-
törölt tag
válasz
terapeuta007 #71296 üzenetére
Az pont annak a jele mert a szikrázásból adódó áram kb 70% nak tekinthető.
A feszültség nem sokat mond az áramerősség a lényeg, akkor merted a feszültséget amikor bekapcsoltad és a kapcsoló kimenő oldalán merted?
-
törölt tag
válasz
terapeuta007 #71294 üzenetére
Kérdés: feltekeritek e a kanoczot szorosan a hajszárítóra?
Valószínűleg megtört nyakában a kábel.
Próbáld meg behúzni és leroviditeni.
-
PHM
addikt
válasz
terapeuta007 #71283 üzenetére
Mi ez? Hajszárító?
Ha igen, nézd meg a motor alját, nincs-e rajta egyenirányító,
és nem ment-e tönkre 1-2 dióda.
A kondenzátor valószínűleg csak szikraoltó, és a teljesítmény csupán
a leágazások kapcsolgatásával van szabályozva. -
rostiron
őstag
válasz
terapeuta007 #71288 üzenetére
köszi
-
rostiron
őstag
válasz
terapeuta007 #71286 üzenetére
-
válasz
terapeuta007 #70990 üzenetére
Semmi akadálya nincs, minden passzív keverő így múködik, annyi a lényeg hogy ellenállásokkal kell közösíteni a két kimenetet.
Problémát az okoz ha az egyik kimenet kisimpedanciás, pl. telefon füles kimenet, a másik meg nagyobb, Kohmos, pl. line out.
Ilyenkor a nagyimpedanciás annyira le lesz terhelve a másik miatt hogy nagyon halk lesz, valamint a nagyjelú durván rádolgozik a kisjelúre, ez nem egészséges. Kimenet kap nagy bemenőjelet.
A megoldás a két kimenet keverőellenállásainak eltérése,
pl. a füleskimenettel sorba 10Kohm, a line-outtal sorba semmi vagy 1kohm,
két füleskimenet keverésekor ezek 500ohm nagyságrendbe essenek.
Az adott esetben a próba a legjobb megpldás, különböző értékű keverőellenállásokkal, így könnyen egy szintre is lehet hozni a két forrás hangerejét. -
válasz
terapeuta007 #70458 üzenetére
Ha nem egy nagy macera, én tennék egy próbát PC táppal (ha azok a feszek megfelelőek), hátha.
-
robohw
aktív tag
válasz
terapeuta007 #70458 üzenetére
"mennyi esély van arra hogy csak a táprészének lett baja és ha valahogy megtaplalom a többi részét mukodni fog?"
Kb. semmi.
-
válasz
terapeuta007 #69744 üzenetére
és @tordaitibi : Hangszórók valami 32 ohmos darabok (nincs ráírva, de mérni tudom, mind a kettő 64, külön 31 és 32 ohm). Van benne vibra - álmomban sem gondoltam volna, hogy az erősítő azt hajtja
Kábeleket mértem, rendben vannak, s ha az egyik oldal földzárlatos lenne, akkor mérésen is kibukna, hogy a hangerőszabályzó felől mérve nem lenne meg az ellenállás.
NYÁK kép majd. Amúgy ez USB füles, szóval a hangerőszabályzón van egy IC, nagyjából az csinál mindent. Megnézem majd, hogy ha annak a kimenetére adok be 3,5-ös jacken jelet, mi hallatszik a fülesben...Különben köszi
-
darvinya
titán
válasz
terapeuta007 #69696 üzenetére
Mint írtam, hogy elsőnek légáramlás a lényeg.
Ha még szabadon van a borda, akkor is számolni kell a külső légtömeg mozgással, hogy ne legyen ellentétes ventilátor légtömeg mozgásával.Erre csak Te tudod a választ, hogy szerkezet hol van és külső hatások hogyan vannak.
-
darvinya
titán
válasz
terapeuta007 #69693 üzenetére
Akkor mindegy hogyan rakod fel, csak arra lell figyelni, hogy a hőt ne érzékeny elektronikai eszközre fújd.
-
darvinya
titán
válasz
terapeuta007 #69691 üzenetére
Elsősorban honnét venné a friss levegőt.
Legtöbbször egymás mellé rakva a borda tetejére szívóként, tehát nem bordára nyomja a friss levegőt.
De légáramlás útjából kell kialakítani hűtést. -
válasz
terapeuta007 #69580 üzenetére
12 voltot el kéne bírnia üzemibe, a csúcs az 15V.
Cmos ic-ket használtam sokat autóba, minden védelem nélkül, azoknak 15V üzemi és 18V max. Egy se szállt még el, pedig pont a saját kocsimmal kénytelen voltam 20 percet autózni 17,5 voltos töltéssel, a fesz.szabályzó hibásodott meg.
100mA nagyon sok, az adatlap is csak max. 55mA-t ír, telepes-akkus módba ezt én sokallom.
LM386 és a TBA820 verhetetlen ebben, 5-8mA nyugalmival. Modernebb váltotatok is kaphatók, akár bridge kivitelbe is., direkt alacsony fogyasztásra kihegyezve, pl. ez és hasonlóak bár ez csak 1,3W.
D osztályba is vannak elfogadhatóan kicsi nyugalmi áramfelvételű tokok. -
válasz
terapeuta007 #69578 üzenetére
C1 lehet nagyobb de a csatolókondenzátor az ic bemeneti lábon töltődik-kisül a csatlakoztatáskor, ha így van a rajzba akkor nem lehet ez gond.
C2 tápszűrőnek amekkorát akarsz,
nem néztem meg a részletes datasheetet de a C4 az valami bootsrap féle utánhúzás lehet, a C3 meg valami belső rész kivezetett szűrése-hidegítése, ez sem túl kritikus,
a C5 a kimeneti Boucherot tag, bár így natúron, elhagyva a soros 1-10 ohmot inkább csak egyszerű gerjedésgátlónak nevezném.
A kimeneti csatolók adják magukat, ésszerű határokon minél nagyobbak, pl. 10mikrofarad/4 ohm nem igazán lesz ütős a mélyhangátvitelbe.
Mivel direkt low-frequecy az ic szlogenje, ide nem sajnálnék 1000 vagy 2200 mikrofaradot 8 és 4 ohmra.
Ha füleserősítő lesz akkor persze bőven elég a 470. -
Tamy
senior tag
válasz
terapeuta007 #69265 üzenetére
Oké, nálam a sátorozás úgy zajlik, hogy minden nap továbbállok, és csak sötétedés körül verem fel a sátram, reggel meg csomagolok. Nálam a bringa csomagtartójára a csomagok tetejére egy 12 W-os napelem fér el max., de azt is inkább csak kiegészítő/tartalék töltésre használom, a névleges 3 W-os "agydinamó" a gyakorlatban többet ér. Ha ő egyhelyben sátorozik, ott tudja hagyni napközben a napelemet, akkor akár egy 100 W-osat is magával vihet.
De ezért kérdeztem, hogy mivel megy sátorozni, mert ha teszem azt egy kenutúráról van szó, akkor ott nagyobb lehet a vízszintes szabad felület, míg gyalogosan minimális, a hátitáskára is inkább csak függőlegesen tudja rögzíteni.
-
Tamy
senior tag
válasz
terapeuta007 #69262 üzenetére
Persze, csak full napsütésben, és lehetőleg merőlegesen a napsugarakra. Ami meg ennél nagyobb, az már a méreténél fogva nehézkesen cipelhető. A 10 W-os napos időben, közel merőlegesre állítva tud olyan 5 W körül. Ha valamelyik feltétel nem teljesül, akkor ez is rohamosan csökken.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
terapeuta007 #69257 üzenetére
Ha valakit valamennyire érint a téma már rég ismeri ezt az oldalt:
http://www.lygte-info.dk/
Jobb áttekintés aligha létezik, aztán mindenki dönt saját magának (ár/érték, beszerezhetőség stb.). -
ecaddsell
aktív tag
válasz
terapeuta007 #69253 üzenetére
Egyébként normális driver 2 perc alatt le fog kapcsolni kisebb teljesítményre.
Az akkut is meg kell nézni. Pana, Samu megbízható helyről a több meg kutyát hajigálni. -
Jarod1
veterán
válasz
terapeuta007 #69175 üzenetére
Lényegében ez egy rövidzár..
-
PHM
addikt
válasz
terapeuta007 #69162 üzenetére
A hangszórót tönkretenni teljesen jó.
Hogy miért, azt már megválaszolták előttem.
Érdemes lenne kicsit áttúrni a netet pár régi Rádiótechnika számért,
azokban vannak erősítő kapcsolások, részletes magyarázattal. -
válasz
El nem tudom képzelni, hogyan működhet kimeneti csatolókondenzátor nélkül, a fél tápfesz. vagy átfolyik a hangszórón, vagy D osztályra hajaz, nulla V van a kimeneten kivezérlés nélkül de akkor nagyon pocsék hangja lehet az állandó egyirányú hangszóró kitérés miatt. Talán ezért van a tekercs...?
Mindenesetre ilyet még nem láttam. -
válasz
terapeuta007 #69158 üzenetére
Ez egy nagyfeszültségű kapcsolótranzisztor, ami nem zárja ki analóg erősítőbe a használatát de cipőt a cipőboltból.
12 voltról hídba 4 ohmon max. 15-20W az elérhető és ez nem azért mert csak, hanem a tápfeszültség és a terhelőimpedancia fizikai korlátai. Ez már 5-10% THD mellett értendő, 2 ohmra az ésszerűen kivehető max. 30W körüli de itt a csúcsáramok miatt lesz nehezen kezelhető az egész, legkevesebb 8-10A kollekoráramú eszköz kell.
Ujjgyakorlatnak jó lesz, próbáld ki és meglátod (hallod) az eredményt.
50W normális teljesítmény 0,1-1% thd-vel 8 ohmra minimum +-30V vagy egytáposnál 60V kell, 4 ohmra 50V, ha hidalsz akkor is 40V a minimum. Nem szokás egy végranzisztort a 0,6V maradékfeszültségig leültetni hacsak nem torzítónak használod gitárhoz valamint itt már a visszacsatolások és a munkapont sem értelmezhető, lévén nincs miből szabályozni.
-
VIPowER
őstag
válasz
Ezeket nyugodtan elfelejtheted. Vegyél egy eleve hidalt pl (TDA) ic-t.
-
PHM
addikt
válasz
terapeuta007 #69160 üzenetére
Tanulni, gyakorolni jó, sok sikert hozzá.
A 220 uF-os kicsatoló kondit cseréld nagyobbra, ha több mélyhangot akarsz. -
PHM
addikt
válasz
terapeuta007 #69158 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de ebből örülhetsz, ha 2W-ot kihozol 8 ohmra.
Esetleg 4-et, ha 4 ohmos hangszórót használsz.
Vagy nagyobb tápfeszültséget 12V-nál.
A hangminőségről meg jobb, ha nem is beszélünk.
Miért nem jó neked egy D osztályú erősítőpanel?
Azzal megközelítheted a 18W-ot 12V-on. -
válasz
terapeuta007 #68944 üzenetére
USB-C csatlakozóról van szó, annak 24 pontja van nem 4.
Én úgy tudom hogy az usb-c csatlakozón nincs közvetlen analóg audio kimenet.
-
darvinya
titán
válasz
Hú…kicsi képzavar van írásodban.
Először is DAC adja ki a zenét.
Másodszor Headset analógon működik, mivel Headset részen nincs digitális átalakító kommunikációs egység.
Harmadszor a telohoz hozzáadott jack átalakítóban nincs DAC, ott USB-C aljzaton analóg jel jön ki, így tud működni Headset is.
Később képbe elkészítem USB-C aljzat bekötési gondot. -
Ribi
nagyúr
válasz
Nem teljesen értem minek neked 1000uF.
Ekkora kondik akkor kellenek, ha 10Hz körül akarsz átvinni.
De neked most valahol sokkal magasabban kell alul vagy felül átereszteni, amihez kb 10nF kell. A meg nem nagy. -
mezis
félisten
válasz
terapeuta007 #68934 üzenetére
Amikor már csak "simíani" kell a 100000Hz es tüskéket, nem minden a kapacitás. Van az elkóknak egy másik paramétere is.
Mértem már teljesen használhatatlannak olyan elkót, amelyiknek látszólag semmi baja és volt olyan, amelyik már ki is lőtte a tetejét, de a kapacitása még a névleges közeli volt.
[link] -
Jarod1
veterán
válasz
terapeuta007 #68931 üzenetére
Relé szokott kattogni...
-
mezis
félisten
válasz
terapeuta007 #68928 üzenetére
A kattogást a védelem okozhatja. Zárlatot észlel, visszakapcsol. Zárlatot nem észlel, fölkapcsol.....
-
mezis
félisten
válasz
terapeuta007 #68926 üzenetére
"... milesz ha nem low esr-re cserelem?"
Hamar ismét cserélni fogod, ha egyáltalán működik vele.
-
mezis
félisten
válasz
terapeuta007 #68924 üzenetére
Akkor ott még van valamilyen zárlat. Az alábbi képen vélek látni enyhén púpos elkót.
Elkócsere: tápegységekben csak LowESR tíousút !Kattogás: Egy műanyag cső ?
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
terapeuta007 #68923 üzenetére
ezt okozhatjak a kondik? kicserljem oket? van ithonn mimdenfele kondim.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
terapeuta007 #68922 üzenetére
az 5vos ág az 2-5v ig ugrál a kattogas ütemére.
a 12v os ág az 10-12v ugral vele egyutt.
a kondi a legkisebb baj.
milehet ez ? tranzisztor vagy valamelyik trafo?
mivan ha csinalok magamnak egy tapot hozzá?
brightness control nem kell. burst mode az nemtudom mi.
de viszont a hattervilagitast megkene oldani hogy csak akkor kapcsoljon amikor jelet kap a szamitogeptol.vagy ha kitudnánk deriteni milyen alkatresz okozza akkor annak a csereje egyszerubb
-
Jarod1
veterán
válasz
terapeuta007 #68918 üzenetére
Tápfeszeket nézd meg elsőkörben.
-
mezis
félisten
válasz
-
szoke12
őstag
válasz
Kicserélték a kondikat?
Ha még nem, javaslom cseréld mindet, azt is ami nem puffadt. Én is jártam így, és nem csak a puffadtak okoztak gondot. -
válasz
terapeuta007 #68835 üzenetére
Az Ebayos nem jó, az egy BME280 szenzor ami I2C vonalon kommunikál, analógnak a közelébe sincsen sajnos.
Én se találtam analógot. Emiatt meg nemhinném hogy Arduino vagy mikrokontrollert alkotna a kolléga. -
draco31
veterán
válasz
terapeuta007 #68739 üzenetére
-
draco31
veterán
válasz
terapeuta007 #68736 üzenetére
Itt van kép róla, meg pár sor is.
-
válasz
terapeuta007 #68721 üzenetére
Nezelodom egy ideje, de eddig keves sikerrel. Sok elmeleti anyag van, de semmi olyan, hogy a gyakorlatban hogy muxik pl. egy konkret peldan bemutatva.
Van olyan is, hogy HDMI jellel iphone kijelzo meghajtas, de ez is csak video szinten, hogy tessek itt van, muxik.
Nezelodom tovabb, termeszetesen, de ha valakinek van otlete, hogy merre hany meter, az ne fogja vissza magat! -
kisi
aktív tag
válasz
terapeuta007 #68620 üzenetére
Ha tényleg kell, akkor szerintem nézz valami használtat, vaterén 4k tól indul...
Ha csak kísérletezni akarsz, akkor sok szerencsét hozzá, csak vigyázz, meg ne rázzon.
Ha az áramerősséget akarod növelni, akkor párhuzamosan kellene kötni...
Azonban vigyázz a tekercsvégek helyes bekötésére, mert ha fordítva kötöd, akkor zárlat lesz.
A két trafó szekunderének egyforma feszültségűnek kell lennie, mert különben a melegedni fog, nagyon.
A két trafóra külön kösd a 230 voltot, ne kösd sorba, hacsak nem célod a feszültség csökkentése is..Hmm, a projekt sikere szerintem továbbra is olyan, mintha szódás szifonnal akarnál Co védőgázas hegesztőt építeni...No persze, ezzel nem tippet akartam adni, de talán egy füst alatt érdemes lenne azt is kipróbálni.
Elnézést kérek a viccelődésért ! -
kisi
aktív tag
válasz
terapeuta007 #68616 üzenetére
Figy, ránézésre maga a vasmag keresztmetszete sincs akkora, hogy azzal bármit is tudj kezdeni.
Ez a transzformátor teljesen alkalmatlan arra a célra..a trafó nagyjából ötöde lehet annak, ami minimum kell teljesítményben..
Remek lehet, ujratekercselve ,agy gondosan kimérve egy autó akkumulátortöltő alapjának, vagy esetleg egy házi készítésű erősítő számára, egyéb hobbi célra.
De egy talált készüléket, főleg ilyet, mindenképpen egy áramtalanított helyzetben való alapos kiméréssel kezdj szerintem..
Valami oka volt, hogy kidobták.. Lehet menet, vagy testzárlatos is, akkor meg aztán..
Mikro trafójával sorba kötve sem sül ki belőle semmi hasznos, hidd el..Ha hegesztőtrafót szeretnél építeni, hidd el, jobb az alapoktól kezdeni.
Ha minden anyagot, drótot meg akarsz venni hozzá, rá fogsz jönni, hogy olcsóbban jössz ki, ha veszel egy obi, praktiker, stb beugró kategóriás legolcsóbbat...
-
pjen
félisten
válasz
terapeuta007 #68616 üzenetére
Attól,hogy trafó és elég áramot tud leadni,nem biztos,hogy lehet vele hegeszteni.40-50 V kell,hogy ívet tudjál fogni.Lágynak is kell lenni a trafónak,hogy az áram lassan alakuljon ki másként a pálca leragad.Például légrést hagynak a vasban,a vasmag egyik elemét mozgathatóvá teszik,vagy például változtatható fojtót kötnek a trafó elé.Egyébként az áttekerésnél a szekundernél olyan 50mm ben kell gondolkodni.
-
kisi
aktív tag
válasz
terapeuta007 #68603 üzenetére
A szelén egyenirányító úgy szemre pár ampert bír, emlékszem, nekünk is hasonló volt az autó akkutöltőjében.
Ez a készülék hegesztésre teljesen alkalmatlan, és életveszélyes.A hegesztésre jellemzően alacsony feszőltség, és nagy áramerősség kell, ennek a trafónak a kialalítása nem erre való, még a legvéknyabb elektródával sem menne a dolog.
Lehet, hogy picit szikrázna, de utána füstölne-a trafó
Az, meg hogy mikor kezdene rázni, teljesen random. Tekintve, hogy a hegesztés alapelve, hogy a csupasz fémbe vezetsz áramot, ez max az öngyilkosság egyik macerásabb formája ezzel... -
Gyula84
veterán
válasz
terapeuta007 #68605 üzenetére
-
pjen
félisten
válasz
terapeuta007 #68605 üzenetére
Óvatosan a ~ 78 V csúnyán megrázhat.
-
pjen
félisten
válasz
terapeuta007 #68603 üzenetére
110v agyon csap,azzal nem kéne hegeszteni.Egyébként is karcsú az a trafó.Szerintem inkább egy aku töltő lehetett.Az a lemezes vacak egy szelén egyenirányító lehetett fiatal korában.
-
válasz
terapeuta007 #68545 üzenetére
30W-os a LED. Csak azért kérdem, mert ha ki lehetne váltani a meghajtó elektronikát valami mással, pl egy 20V-os laptop adapterrel + előtétellenállással, az járhatóbb út lenne, csak ismerni kellene a LED paramétereit gondolom, nem elég, hogy 30W...
-
válasz
terapeuta007 #68542 üzenetére
Terheletlenül az elektronika kimenetén kell lennie a 24-90V DC-nek?
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
terapeuta007 #68522 üzenetére
konkretabban elkezdi lassan lebontani a szigetelo reteget ami egy ido utan rovidzarhoz vezethet, felfujodashoz csokkenhet kapacitas. de hő fuggvenye. ha anyira nem melegszik lasabb a folyamat. akar nagyon lassu is lehet.
en abbol inkabb sorbakotnek 2 darabot vagy szereznek egy 50vosat.
-
darvinya
titán
válasz
terapeuta007 #68522 üzenetére
Kösz, erre gondoltam én is.
Az a fura, hogy a rajz szerint a mérőponton 27V-nak kellene lennie, ehelyett 37V van.
15V nem emelhet ennyit 12V helyett. -
fero02
nagyúr
válasz
terapeuta007 #68456 üzenetére
Ez az erősítő soha az életben nem tud annyi kimenő teljesítményt produkálni, mint amennyit ráhazudtak. Egyébként ez egy működő rendszer volt, csak az autóból ki lett szedve. Ott bírta a kiképzést. A hangszórónak nagyobb volt a terhelhetősége, mint amit az erősítő lead.
Na, akkor marad a menetszám csökkentés, nem fogok bénázni a diódákkal.
Így már csak egy korrekt puffer kell a greatz híd után, arra is várom a tippeket, hogy miből, mennyit és hogyan kössem.
-
fero02
nagyúr
válasz
terapeuta007 #68454 üzenetére
Az biztos, hogy hídban menne és 1 db 25 cm-es hangszórót hajtana. Azt most fejből nem vágom, hogy hány Ohm-os. Ennyi lenne a feladata.
A többit (sztereo) a fejegység hajtaná.Nagyon változó, hogy miket hallgatok.
-
fero02
nagyúr
válasz
terapeuta007 #68452 üzenetére
Tápegységekből bontott diódáim vannak, próbára valóban tökéletesek lesznek.
Semmi komoly, egy mezei sal erősítő.
-
fero02
nagyúr
válasz
terapeuta007 #68450 üzenetére
Az erősítő saját bizije 20A-os. Gondolom ez teljes kivezérlés, torzítás és akár négyszögjel esetén is bírja. Akkor diódából is célszerű lenne 20A-osat keresni? Ez jó lehet, ha ezen verzió mellett döntök?
PHM: értem, köszi. Ebben az esetben lehet jobban hajlanék arra, hogy pár menetet letekerjek szekunder oldalon és megcélozzam a 11VAC-t. Utána csak egy greatz híd és egy korrekt pufferelés kellene. Így kevesebb lenne a felhasznált alkatrészek és a hibalehetőségek száma is. Jól tévedek?
-
fero02
nagyúr
válasz
terapeuta007 #68424 üzenetére
Sok lesz az már szerintem.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
terapeuta007 #68424 üzenetére
de amugy az a muanyag viragcserep az nem a legjobb doboznak. vekony es rezeg. megkellett mereviteni belulrol kivulrol. de ha 2db ot egymasba ragasztasz nem egy rossz otlet doboznak. nemtom mennyibe kerul mondjuk egy ilyen cucc mondjuk lehet nem eri meg.
-
hzsolee
őstag
válasz
terapeuta007 #68396 üzenetére
-
PitLee
őstag
válasz
terapeuta007 #68396 üzenetére
Ez nem az? vagy legalább is hasonló
DF6113 pdf -
ekkold
Topikgazda
válasz
terapeuta007 #68134 üzenetére
A Tesla tekercs elektromágneses hullámokat kelt, ami némiképp nagyobb távolságra jut el, mint amit egy sima mágnesesen csatolt tekercs-párossal el lehet érni. De csodákra ez sem képes. Régen játszottam kicsi, kb. 20cm magas Tesla tekercsekkel. az egyik adóként a másik vevőként működött. 1m távolságban egymástól kb 20%-os hatásfokkal ment át az energia. Elképzelhető, hogy az ionoszféra bizonyos frekvenciájú EM hullámokat viszonylag jól vezet, csak ugye elég messze van, ezért kicsi energiákkal nem is érdemes próbálkozni, nagyobb energia-mennyiségekkel kísérletezve meg sokféle nem várt, és beláthatatlan következménye lehet a dolognak.
A rövidhullámú rádiózásban kihasználják pl. hogy az ionoszféráról visszaverődnek bizonyos hullámsávok, ezért viszonylag kicsi teljesítménnyel is lehet, nagyon nagy távolságú rádió összeköttetést létesíteni.
-
mezis
félisten
válasz
terapeuta007 #68129 üzenetére
" resonant inductive coupling": Ez lenne, amivel a rádió, TV vevőkészülékekben középfrekvenciás transzformátorok működnek ? (Közép, rövidhullám: 470kHz környéke, URH: 10,7MHz)
Egy dolog kis energiájú elektromágneses hullámok terelgetése (átvitele pl a rádióm antennájára), más dolog kW-ok, MW-ok, GW-ok átvitele: a villámok már tudják, hogy kell...
-
mezis
félisten
válasz
terapeuta007 #68121 üzenetére
"Egyaz hogy a telefon csak veszi a mikrohullamot. Csak hivas kozben ad le mikrohullámot de az a pár tized wattnyi" Én úgy tudom, hogy az a tized Watt inkább 1W köröli és végig amíg kapcsolatban vagy.
"Mikozben ha nem folyik aram a vezetekekben (nincs fogyaszto a konnektorba akkor magneses mezot sem csinal." Van azért otl elektrosztatikus mező, ettől búg a hangerősítőd, ha tapizod a bemenetét.
Továbbá fogj meg egy oszcilloszkóp bemenetet és kapcsolj be a közelben egy energiatakarékos, kompakt fénycsöves világítótestet.... -
darvinya
titán
válasz
terapeuta007 #68113 üzenetére
Álló hullámmal nagyobb távolság is áthidalható.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
terapeuta007 #68111 üzenetére
Magyarázd el nekem légyszives hogyan tud hatni erre egy mágnes (mert szerintem butaság, és ferrit-et kellett volna írni - ami itt egész mást jelent). Játszottam már én is hobbiból vezeték nélküli energia átvitellel, ez az egyik légszerelt kisérleti játékom: VIDEO A felvétel végén egy 12V 5W-os izzó világít, az újabb verzió 2db-ot is elbír ebből, miközben az adó oldal tápja egy 12V 1A-es dugasztáp. Hatásfokra nem tudok számokat mondani, de nem kell csodákat várni... 50% feletti eredményért már meg kell kűzdeni
-
Attix70
aktív tag
válasz
terapeuta007 #68113 üzenetére
Bocsi, az első írásában 300mm volt amit már szerkesztett. Bennem még az volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új csak kipróbált Smartech 55 139cm Qled 4K UHD Quantum tv google assistant,Netflix, stb
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest