Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- OLED monitor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Donki Hóte #100007 üzenetére
Én köszi!!
-
válasz
Dr. Szilikát #100006 üzenetére
"Nem is a törpefeszültség aggályos, de én nem szívesen bíznám az életem a primer-szekunder elválasztó szigetelés ismeretlen minőségére például."
Pedig minden smps tápos cuccod használatával ezt teszed
Telefon laptop töltő, szerszámgép töltő, pc, tv, hűtőszekrény, elektromos fogkefe töltő, szinte minden.
Ami földelt az oké, ami nem és ezekből kismillió van, azoknál amit leírtál az erősen fennáll.
És a kondenzátor is bennük van, valahová illik fixálni a szekunder kört, ne lebegjen valahol az univerzumban.
Vagy nálad még minden hagyományos 50Hz transzformátoros? -
válasz
PROTRON #100008 üzenetére
Értelek és ez szomorú.
Én a környezetemben mindenkit rábeszéltem az avk beépítésére.
Rá is b@ctam... mert ezeket mind nekem kellett beszerelni
Legnagyobb eredményem a 73 éves rokonom akit sikerült rábeszélnem, szerinte ha nem vágta agyon az áram 73 év alatt akkor neki nincs félnivalója.
Tényleg nem akarok offolni,
fennt vagyok egy szigetüzemű napelemes csoportba, szerintem az országba a legnagyobb, 20000+ főt számlál, Facebook.
Jön heti szinten a kérdés, kész a rendszer, hogyan tovább, érintésvédelem.
Leírom hogy 2 verzió van, vagy IT rendszert csinál folyamatos fölszivárgás méréssel, ára 250-300ezer Ft körül indul (IMD vagy SR-IMD).
Vagy az inverter kimenetét szabályosan pe-n vezetőre bontja, lever eegy JÓ földszondát és betesz egy B vagy B+ avk-t.
Leírjuk nekik hogy mivel az inverterek 80%-a HF inverter, a DC 400V közvetlenül a kimeneti feteken/igbt-n van és ha ezeknél bármi miatt, kimeneti fet apró hiba, vezérlés 1-2% elcsúszás, már stabil DC-t eredményezhet a kimeneten.
Ezért szigorúan B vagy B+ avk kell nekik mert a másik kettő minimális DC szinttől "megvakul" telítődik a vasa és olyan mintha nem is lenne.
Pont akkor nem fog leoldani amikor nagy szükség lenne rá.
Mivel az AC abszolút nem jó ide, az A sem, itt nincs kompromisszum, viszont a B meg a B+ az 100ezer Ft körül kezdődik.
Jön a válasz hogy a tanácsadó a hülye meg ne turkáljak az ő zsebébe, nem kell ez neki.
No komment. -
válasz
Dr. Szilikát #100006 üzenetére
Röviden: józan ember nem dugja a vizes nemiszervét konnektorba. Akkor se, ha maga a jóisten rángatja a Paks-i főkapcsolót ahogy meglátja az irreguláris elektronfluxust...
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #100005 üzenetére
"
Ha van AVK, márpdig egy nem 60 éve szerelt házban tuti van, és tegyük fel a töltőben lévő potenciál rögzítő kondenzátor valamennyire átvezet, akkor az avk azonnal leold.
"
Csak erre az 1 dologra reagálnék...meg kellett néznem a naptárat hogy nem ápr. 1.-e van...hidd el hogy az általad gondolt nagyságrendet szorozd meg 10 nagyságrenddel és emeld a négyzetre, akkor talán megkapod a tizedét annak hány "modern"-nek titulált lakásban nincs ÁVK.
Ismerek olyan villanyszerelőt, aki 20 éve van a szakmában és szakmai álláspontja hogy felkéne kötni aki kitalálta az ÁVK-t és inkább felelős eszközhasználatra akarná oktatni az embereket...neki odahaza nincs is ÁVK és minden ügyfelének azt mondja hogy lehúzás, beépíti, de szakmai véleménye hogy csak lehúzás. Ilyen hozzáállások mellett nehéz az embereket rávenni dolgokra...Az adott helyszínen az a kérdés, hogy miért merült fel a "foglalkozás körében gondatlanságból elkövetett" nyomozati eljárás...lekopogom, még nem kellett ilyenben részt vennem, így nem tudom hogy áramütés esetén automatikus-e ennek a scenáriónak is a kivizsgálása.
Vagy esetleg arról van szó, hogy teszem azt volt elektromos hálózat felújítás, volt új ÁVK és még se védte meg, ergo a villanyszerelő szakmaiságát bíróságnak kell kimondania...Nyilván a családot nem fogjuk zargatni, de majd azért remélem az újságíróban lesz némi szakmai érték és kikeresi a nyomozás eredményéből a fontos dolgokat is, nem csak azt hogy milyen volt a kilincs színe...
-
válasz
tordaitibi #100000 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #100005 üzenetére
Nem is a törpefeszültség aggályos, de én nem szívesen bíznám az életem a primer-szekunder elválasztó szigetelés ismeretlen minőségére például.
Szoktak még hivatkozni a panelon látható szigetelési távolságok be nem tartására, illetve kritizálni az olcsó daraboknál.
Alábbi egyszerű gagyinak számító rajz, csak most ezt találtam, ami szemlélteti, hogy szokott lenni egy zavarszűrő kondi a primer-szekunder között, ami csak megfelelő minősítésű lehet, feszültségre túlméretezett, kV-os nagyságrendű. Sok áramot nem enged át, de azért a fürdőkádba ilyet sem kérnék, biztos, ami biztos alapon.
Másik kritikus rész maga a trafó szigetelésének biztonsága. Az optocsatoló nem olyan vészes, nagyon jól szigetel elvileg, villámlásnál szokott áthúzni inkább.
-
válasz
DigitXT #100002 üzenetére
Elvileg sehogy.
5-20V senkit nem tud agyonütni vagy megégetni.
Clickbait oldalon lehetséges
A 20V (ha pd gyorstöltős a telefon) elvileg az elengedési határáramot át tudja kergetni a szervezeten ha vizes a bőrfelület, de ott is az áramút a 2 pólus azaz a töltőcsatlakozó egymástól pár milliméterre lévő pontjai között alakul ki elsődlegesen és a másodlagos áramút elenyésző.
Égetni nem tud.
Ha van AVK, márpdig egy nem 60 éve szerelt házban tuti van, és tegyük fel a töltőben lévő potenciál rögzítő kondenzátor valamennyire átvezet, akkor az avk azonnal leold.
Nekem az avk mentette meg az életemet, ha nincs most nem írok neked választ.
Nyáron egy szál fürdőgatyába álltam térdig érő vízbe, egy gödörbe és a flexre amivel dolgoztam ráfolyt a víz.
Nem éreztem a karom 2 óráig de élek.
De ez egészen más szitu mert a 230 rajtam keresztül záródott.
Az más ha a töltőt ejtette a vízbe de ahhoz kell egy hosszabbító is.
Ha a hír igaz, nem merek esőbe telefonálni ezután mert a benne lévő 4,2V akku agyonver vagy megéget. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
DigitXT #100002 üzenetére
Évekkel ezelőtt volt hasonló moszkvai eset, ami bekerült a világsajtóba, hosszabbítót rántotta bele a kádba egy fiatal lány, magam részéről most is erre gondoltam először.
Az aktuális hír nagyon vázlatos és friss, úgyhogy erre nem lehet alapozni, de állítólag közösségi oldalon már megírta egy hozzátartozó, hogy itt is egy hosszabbító játszott szerepet.
-
-
DigitXT
félisten
Olvastam egy hírt, hogy meghalt egy kislány, mert beleejtette a kádba a töltőn lévő telefonját, emiatt áramütés érte, súlyosan megégett, stb. Egyrészt ez szörnyű eset, másrészt viszont muszáj megkérdeznem róla a szakikat, hogy ezt mégis hogy?
Ez nem egy hajszárító, amin direktben be van kötve a 220 (230): USB-s töltő, nem?
Hogy mehet ki belőle akkora feszültség, illetve olyan áramerősség, ami ilyet okoz? -
válasz
tordaitibi #100000 üzenetére
Köszi a kedvességet, de Zalából nem nagyon érné meg elmenni érte. Pont Pécelen vettem az első autómat, azóta sem jártam ott. :)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Proxmox VE
- One mobilszolgáltatások
- TCL LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- E-roller topik
- Le Mans Ultimate
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Samsung Galaxy A14 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest