Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lanszelot
addikt
Hello,
Van ez a kis akksis csavarbehajtóm.
Az akksi kuka. Mivel évente 1szer használom így nem csoda.
Ha bedugom hálózatba akkor csak tölti, de onnan nem megy.
Gondolom az akksi miatt. Jól gondolom?
Gondoltam kiforrasztom az akksit és akkor a töltővel majd működik.
Kell -e ellenállás, vagy mehet direktbe?
Vagy 5V mobil töltőt használjak, és ahhoz nem kell ellenállás?[kép] [kép] [kép] [kép]
Akksik 4db 1.2V AA.
Az akksi direktbe egy 6V 0.2A -es töltővel tölt.
Próbáltam úgy fotózni, hogy minden látszon. -
laed
tag
válasz csabyka666 #98097 üzenetére
Falon kívül nincs ilyen gond.
Meg kell szokni a látványát.....
-
csabyka666
veterán
válasz tordaitibi #98071 üzenetére
Ebben is van igazság, a kazán egy relatíve régi, 15-20 éves turbós technika, ebből gondolom, hogy nem friss szerelés, mert ilyet már régóta nem lehet beszerelni (hivatalosan).
2 kábelcsatorna van párhuzamosan a falban, de mindkettőben ugyanúgy jelentkezik a hiba. Falon kívül nincs ilyen gond.Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
csabyka666
veterán
válasz Dr. Szilikát #98067 üzenetére
Biztosan ilyesmi lesz a gond! Megpróbáljuk a fóliás betekerést, nem nagy beruházás, és talán megoldja.
Nem tudom, a TV kap-e védőföldet, szerintem nem, őszintén, én nem találkoztam még olyannal, aminél el volt húzva a GND is.
A két készüléket összekötni...biztosan kivitelezhető, de ahhoz meg kellene bontani a készülékeket, ezért ez nem járható út sajnos.Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
csabyka666
veterán
válasz Jarod1 #98066 üzenetére
Kipróbáltuk úgy is, hogy csak a HDMI volt a kábelcsatornában, de így is elment a kép.
A kazán külön konnektoron van, ráadásul be lett építve egy zavarszűrős aljzat is, de nem oldotta meg a problémát.Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
mezis
félisten
Mérd meg a kontaktusok ellenállását. Az elmúlt fél évszázad alatt már második alkalommal találkoztam olyan esettel, hogy a szép, fényes, tiszta, aranyszínű fémfelületen van valami szigetelő réteg.
A márkás fényképező gép vakujának elemcsatlakozóit próbáltam kíméletesen, Ultraderm, fogkrém használatával megtisztítani (hátha aranybevonat), de csak a polírpapír hozta meg az eredményt.
Tegnap egy fénycső armatúrának kapcsolójában volt hasonló esetem. Érdekesség: κΩ-os átmeneti ellenállást "ugrálva" mutatta a műszer. Valamilyen elektrokémiai reakciót váltott ki a mérőműszer árama?[ Szerkesztve ]
mezis
-
Barret001
addikt
válasz tordaitibi #98092 üzenetére
Na így már kezdem érteni.
-
tordaitibi
veterán
válasz Barret001 #98091 üzenetére
Egy az egybe nem.
Pl. egy N fet felső pozitív kapcsolásban soha nem fog teljesen kinyitni, egy bipoláris tranzisztor igen. (0,7-0,8V esik)
Földelt emitter/source kapcsolásba helyettesíthető de a meghajtást át kell alakítani.
Ugyanez igaz P fet/tranyó vonalon.
A bipoláris tranzisztor áramvezérelt, az unipoláris feszültségvezérelt.
Ami statikusan igaz, dinamkusan, nagyfrekin megint nem igaz mert a gate kapacitáshoz elég nagy pillanatnyi áramok szükségesek.
Még sok más eltérés is van, egy az egybe semmiképp nem helyettesíthetőek. -
Barret001
addikt
válasz Dr. Szilikát #98090 üzenetére
Rajzot én is találtam. De helyettesíthetők egymással? Erre a k
ülönbségre gondoltam. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz Barret001 #98086 üzenetére
Bipoláris tranzisztorban P és N típusú félvezetők átmenetein halad az áram, mármint a vezérelni kívánt áram (C-E). PNP vagy NPN rétegeken át:
Unipoláris tranzisztornál a "főáramkör" (D-S) csak egytípusú félvezetőn halad át. A latin "unus" (1 azaz egy) szó alapján csak egyfajta félvezetőn keresztül, ami lehet vagy P vagy N típusú:
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Szárazelemnek is nő a belső ellenállása, az elhasználódással együtt, ezért nem mérvadó az üresjárási feszültség mérése. Sok eseten árulkodó az állapotáról, de találkoztam olyannal is, ami látszólag megfelelő feszültséget mutatott, míg a legkisebb terhelésre már semmi.
Viszont egy készülék működési határai kapcsán ez értelmezhetetlen, csakis terhelés alatt, a táppontokon mérhető tápfeszültség mérvadó.
-
mzso
veterán
válasz Dr. Szilikát #98079 üzenetére
Sima elemmel sem volt valami sikeres a dolog. Annál is megszűnt működni 1,38V-nál.
Arra hogy vonatkozhat belső ellenállás megnövekedés?De ha már itt járunk akkor érdemes inkább manapság 1,5V-os Li akkukkal próbálkozni?
Vajon azok mennyi idő alatt merülnek az elektronika miatt? -
Barret001
addikt
Mi a különbség egy normál,és egy bipoláris tranzisztor között,működés szempontjából? Nem a kémiai különbségre gondolok. Ugyan úgy viselkednek,működnek?
-
.-..-.
junior tag
válasz Dr. Szilikát #98081 üzenetére
A helyzet az, hogy a 4.02V-ot eri csak el es igy 60mA-el toltve az eletben nem fog 4.2-re felmenni, mert ez a 60mA kb. a semmivel egyenlo szerintem.
Szoval, mintha nem LiIon-hoz lenne ez.
Noha vasarlaskor ez volt feltuntetve. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz .-..-. #98080 üzenetére
Minden Li-po akku Li-ion elven működik, de nem mindegyik Li-ion akku szilárd elektrolitos, azaz Li-po.
4,2 V a standard töltési végfeszültség, noha vannak módosított összetételű cellák mindkét kategóriában, ami többet is elvisel.
https://techobsessed.net/2019/07/what-ic-does-the-mh-cd42-battery-5v-power-board-use/
Azert is fura, mert 4V toltesu 18650 akkunal ~60mA-el tolt csak.
Nem az számít, hogy mennyi mérhető az akkun, önmagában. Töltés közben, ha már elérte a 4,2 V-ot, az áram egyre csökkenő.
[ Szerkesztve ]
-
.-..-.
junior tag
Urak, ez a modul LiPo vagy LiIon toltoreszt tartalmaz?
Azert kerdem, mert a neten mintha kavarodas lenne es hol egyiket, hol a masikat irjak.
Azert is fura, mert 4V toltesu 18650 akkunal ~60mA-el tolt csak.
Illetve a 100% led villog. -
Dr. Szilikát
őstag
Ha már megnőtt az akku belső ellenállása, megtéveszt a mérés, amennyiben kiveszed az akkut és úgy méred. Bent a mérlegben kellene mérni, terhelve.
Ha két cellával megy soros kötésben, az káros az akkura, amikor az egyik túlmerül, de a másik még jól tartja magát. Ilyenkor az egyik cella előbb-utóbb lebetegszik, tönkremegy. Sok esetben nem csak túlmerül a gyengébb, de még negatívba is átfordítja az erősebb. Gyakran ez az átka, mikor elemről akkura állnak át az emberek, egyes készülékeknél, mennek tönkre a cellák.
Nekem 3 V-os gombelemmel ment egy konyhai mérleg, de az nem volt tartós. Belsejébe tettem elemtartót, 2 AA alkáli elemmel sokáig működött, így már az sem volt zavaró, hogy az elemcserét csak szétszereléssel lehetett megoldani.
Később lapos Li-ion cellát tettem bele, nem ártott meg a mérlegnek a 4,2 V sem, az akkuban lévő védelem pedig 2,5 V-nál lekapcsol. Talán évente kell csak tölteni, pontosan nem tudom követni, nem raktam cetlit a mérlegbe.
Hőmérőnél mérni kell a termisztor ellenállását, valószínűleg jóval nagyobb, mint a vezeték ellenállása.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Ki kell próbálni.
Van amelyiket toldhatod, pl. nálam kb. 20 méter drót végén lóg egy érzékelő aminek gyárilag 3 méter vezetéke volt és 1-2 tized fokot csal.
Másik fajták meg nem tolerálják, 25-30% eltérés is lehet.
Függ az érzéklőtől, ohm-kohm tartományú-e, a digitális 2 vezetékesek meg vagy észre se veszik vagy képesek teljesen meghülyülni hosszú vezetéktől. -
mzso
veterán
Az ilyen digitális külső hőmérők a hőmérő egysége ami egy kábel végén van az hogy működik? Büntetlenül meg lehet toldani, hogy elérjen olyan helyre is ahol értelmes dolgot mér vagy akkor már nem fog jó értékeket mutatni?
-
mzso
veterán
Helló!
Idővel mi okozhatja az elektronikában, hogy egy konyhamérleg nem tudja kihasználni az elem töltésének a javát? Már 1,38-1,39 voltnál LO-t mutat. Elemmel egy-két hónapot ha ment, NiMH akkuval meg két hetet sem bír. Korábban hosszú évekig (nem mai darab a mérleg már vagy 10 éves) NiMh akkuval ment de vagy fél éves, éves nagyságrend volt amit kibírt vele.
Sőt régebbről nem is rémlik az LO felirat, mert szerintem olyan sokáig ment, hogy már nem mutatott semmit mire nem működött. -
chubii
senior tag
válasz Reggie0 #98037 üzenetére
Köszönöm mindenkinek az elmélkedést!
Nekem is az járt a fejemben, mint Reggie0-nak.
Janos250: Erről az óngyűrűs zsugorcsőről régen csak rosszat hallottam, hogy jobb kerülni. Nem tudom azóta változott-e a helyzet.
Forrasztani nem szeretnék. Csekély motorsportos tapasztalatom alapján jármű esetében nincs jobb a krimpelésnél. Csupán egyszerűségből (meg kicsit lustaságból ) jutott eszembe a Wago , gyorsabban meglettem volna vele. Marad a szigetelt toldóhüvely vagy saru.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz csabyka666 #98065 üzenetére
Nem ismerem a cirkót, és magánvéleményem:
a szivattyúját relé kapcsolja ami már a használat során öregedett, vagy legyengült az érintkezőkkel párhuzamos ívoltó tag, jellemően egy kondenzátor. Vagy nincs is. És húzza az ívet.
Pont ott megy a vezeték ahol az ív rászórja nagyfrekit. Ha arrébb teszed a hdmi kábelt 10-20 centivel megszűnik. -
ViZion
félisten
válasz csabyka666 #98069 üzenetére
valóban a föld be van kötve, van-e szonda leütve, nincs-e laza kötés valahol. Kazán jó esetben a kismegszakítóig van kábelezve, ott is megnézni, rámérni, h ép a kábel
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
csabyka666
veterán
-
ViZion
félisten
a házban a földelés rendben van? A kazán mögé egy hőtükör?
Mivel falon kívül már nem zavarja, így valazeg nem a vezetékeken kúszik, de megpróbálnám azt is, hogy hdmi a falban és a többiek ki onnan.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz csabyka666 #98059 üzenetére
Nem olyan furcsa, előfordul ilyen. A két készülék között, a HDMI-kábel árnyékolásán jelenik meg kiegyenlítőáram, illetve impulzus. Okozhat ilyen zavart a hűtőszekrény vagy egy falikapcsoló is, de nem feltétlenül ezeknél kell keresni a megoldást.
Nem mellékes a kontextus. A boxok általában kettős szigetelésűek, de a koax. antenna testre csatlakozik. TV-k közül a nagyobb teljesítményű kategória lehet védővezetős hálózati csatlakozóval szerelt, ahol a védővezető GND-re van kötve (TV belső fémváz, koax. stb. közös).
Tehát felvázolódhat bizonyos útvonala a kiegyenlítőáramoknak, földhuroknak. Van olyan, hogy koax. galvanikus leválasztó, illetve egy jó vastag sodrott huzallal összekötni a két készülék vázát (GND), hogy ne a HDMI-kábelen hatoljon át az impulzus (egyfajta EPH). Ez az összekötés a villámlás káros hatásai ellen is védheti az érzékeny HDMI bemenetet vagy kimenetet is.
HDMI-kábelre alufólia, halottnak a csók klasszikus példája valószínűleg, mivel a kábelen átfutó áramimpulzusra hatástalan.
[ Szerkesztve ]
-
Jarod1
veterán
a kábelcsatornában milyen kábelek mennek még? a kazán azon a konektoton van amin a set top box?
-
csabyka666
veterán
Nem tudom, hogy a kazán kábelének van-e köze hozzá, amikor a relé kattan, csak akkor megy el a kép.
Alu fóliára én is gondoltam, hogy azzal betekerni a HDMI kábelt, legalábbis ami a falban van, azt a részét.
Nem tudom, a kazán konnektorba van-e csatlakoztatva, vagy direktbe - kismegszakítón keresztül - a villanyhálózatba.Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
csabyka666
veterán
Biztos, hogy a gázkazánhoz van köze, mindig akkor megy el a kép, amikor a kazán lekapcsol. Szóval pl elzárod a melegvizet, pár másodpercig még dolgozik a kazán, majd kattan egyet, és lekapcsol, na ilyenkor megy el a kép.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
csabyka666
veterán
A box talán KOAX hálózatról, valami Vodafone-os rendszer része. De ha a KOAX szedné fel a zavart, akkor ugyanúgy elmenne a kép falon kívüli kábellel is, nem?
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
mezis
félisten
Kazán kábelét, kazánt nem lenne egyszerűbb árnyékolni?
Egy kísérletnek ALU fóliával betekered a kábelét, falat tapétázod ALU fóliával, fém lemezzel. Kazánt Zavarszűrős csatlakozó aljzatba dugod.
Kazán konnektora, csatlakozó dugója rendben? (laza csatlakozás,....)mezis
-
laed
tag
Arra gondolunk, valami nagyon durván árnyékolt HDMI kábel kellene
Hát igen, el lehet szórakozni a kábelekkel.
Nem tudom, hogy ezek közül melyik "nagyon jó".
Az a baj, hogy a cucc többféle forrásból is összeszedheti a zavart. -
laed
tag
Azt nem írtad le, hogy maga a box honnan kapja a jelet.
-
csabyka666
veterán
Üdv mindenki!
Ismerősömnek próbálok segíteni egy furcsa anomáliával kapcsolatban, érdekelne a véleményetek!
Adott egy fali konzolra szerelt TV, melyből falba vésett kábelcsatornán át megy le a HDMI kábel a set top boxba, ami a TV-s polcon van. A TV mögött a fal másik oldalán van a gázkazán, és gyakran előfordul, hogy amikor a kazán kikapcsol, kattan benne valami relé(?), ilyenkor a TV-n elmegy a kép pár másodpercre, majd vissza is jön magától. Csak ha a boxon keresztül nézik az adást, akkor történik ez, tehát ha pl YouTube megy a TV-n, akkor hibátlan mindig. Végigpróbáltuk az összes HDMI csatlakozót, ugyanez.
A kábel ki lett cserélve, meg is oldódott kb 1 hónapra, de most megint ugyanaz a jelenség áll fenn. Viszont ha a kábelt a falon kívül húzzuk el, sohasem megy el a kép.
Arra gondolunk, valami nagyon durván árnyékolt HDMI kábel kellene, ha egyáltalán van olyan, és ha egyáltalán megoldja a problémát.
Mi a véleményetek?
Köszönök minden segítséget!Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
rednifegnar
senior tag
talan emlekeztek nehany hettel ezelotti kinlodasomra a laptop jobbra nyillal.
(hidegben mintha folyamatosan lenyomodna, de csak 1 gomb a jobbra nyil, minel hidegebb van annal jobban csinalja kb 10 fok alatt kezdi, minusz -10 fokon folyamatosan nyomja, ahogy melegszik fel ugy kezd elmulni a jelenseg, tobbszor teszteltem, melyhutobe teve is elojon)
lehuztam a billentyut az alaplaprol, ugy nem csinalja. visszadugom csinalja.
a billentyu egy sima passziv gumimembranos cucc.
szereztem egy masik lapost aminek hibas a kepernyoje (van egy fuggoleges blokk amin nem sok latszik csak halvanyan)ebbol kivettem a billentyut es attettem a jóba, megszunt a jelenseg. egyszer csinaltam vele melyhuto tesztet, meg parszor volt kint velem kulterben orakig (igaz most nem voltak igazan hidegek mint multkor) de nem csinalja.
a masik hibas laposba beletettem a hibas billentyut es csinaltam vele huto tesztet, azon is eljott ez a jelenseg. szoval a billentyuben van a hiba.
milyen hibajelnseg lehet az ami hidegben zarlatot(?) okoz egy passziv alkatreszeket tartalmazo eszkozben?
forditva meg megertenem, hidegben osszehuzodik, megszakad valami es akkor nem mukodik. de ez pont az ellenkezojet csinalja hidegben kezd vezetni
meg azt is ertenem ha mondjuk fagyban egy vizkicsapodas vagy ilyesmi megfagyna es az okozna valamit, de ez messze fagypont felett is elojon. mintha hidegtol kezdene atvezetni.A camera does not make art, the artist makes art.
-
ekkold
Topikgazda
válasz Janos250 #98055 üzenetére
Vannak érdekes ötvözetek, talán bizmuttal ötvözik, és igen van amelyik 100 Celsius alatt olvad meg. Már az ón-ólom ötvözet is érdekes, mert mindkét összetevőnél alacsonyabb az ötvözet olvadáspontja (keresőszó: eutektikus ötvözet).
Az ón kristályszerkezete 10 Celsius alatt kezd átalakulni, és lassan (évek alatt) szétporlad közben. Az ónbajusz keletkezése is hasonlóan érdekes jelenség (van róla video a youtube-on). Ezek miatt műholdak mentek tönkre anno, és atomerőműben is okozott (szerencsére nem súlyos) meghibásodást. A neten rákeresve minden megtalálható. Az ólommal való ötvözés gyakorlatilag megszünteti (vagy drasztikusan csökkenti) ezeket a jelenségeket.
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Janos250
őstag
válasz ekkold #98052 üzenetére
Aztán az már más kérdés, hogy ez az óngyűrű, amire azt írják, hogy alacsony olvadáspontú, milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Mert akkor ennek valami ötvözetnek kell lenni, de fogalmam sincs, hogy mi. Az ötvözetek pedig igen változatos - néha meglepő - tulajdonságokat tudnak produkálni. Például a Wood fém, ami alacsony olvadáspontú. Nem emlékszem már pontosan, de valahol 100 fok alatt (!) olvad.
Ha valakinek van infója róla, hogy mit tartalmaz ez az ötvözet írja le, érdekes lehet.[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz ekkold #98052 üzenetére
"Villanyszerelésnél csak önmagában nem használható kötésre a forrasztás,"
Kösz, ezt nem tudtam.
Ónpestisről, mikor szervetlen kémiából vizsgáztam, azt tanultuk hogy csak nagy hidegben probléma, mert egyébként csak akkor okoz gondot, ha másik ónpestises tárggyal érintkezik. Ónpestist én még életemben soha nem láttam, laborban sem mutattak ilyet. Más kérdés persze, hogy akkoriban az ólom nélküli ón használata sokkal ritkább volt.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
ekkold
Topikgazda
válasz Janos250 #98051 üzenetére
Pontosítanék:
Villanyszerelésnél csak önmagában nem használható kötésre a forrasztás, mert magas hőmérsékleten szétválik és kigyulladhat, de pl. összecsavart kötést meg lehet védeni a meglazulástól és az oxidációtól forrasztással.
A forrasztott kötés egyébként azzal a feltétellel használható villanyszerelésben, ha bizonyítani tudod, hogy a technológia amit alkalmazol megfelelő megbízhatóságú, és ezért felelősséget is vállalsz. Emiatt viszont ezt gyakorlatilag senki sem vállalja be.
A 40% ólomtartalmú ón tud deformálódni, nem hajlamos repedésre, viszont az ólommentes könnyebben meg tud repedni. Azon kívül az ólommentes ón hajlamos az ún. ónpestisre, és az ún. ónbajusz növesztésére is (mindkettő rendkívül káros jelenség, és csökkenti a forrasztás élettartamát).
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Janos250
őstag
Én sok évvel ezelőtt az elektronikai területen öreg mestertől azt tanultam, hogy egyetlen biztos érintkezés van: a forrasztás.
Tudom, villanyszerelésnél nem szabad használni, pedig tekert kötést elégni láttam már párat, de forrasztottat egyet se! Én nem tapasztalom, hogy a forrasztásnál az ón repedne.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
mezis
félisten
-
Dr. Szilikát
őstag
A linkelt videóban részletesen bemutatja a forrasztás sikerét, ami ha nem is tökéletes, de a célnak megfelel nagyjából. Noha állítólag folyasztószert is tartalmaz, de én inkább savmentes forrasztózsírral is megtámogatnám.
Korábban is összefutottam vele az Aliexpressen, de nem rendelnék belőle, mert annyira nem tudnám kihasználni.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz Janos250 #98046 üzenetére
Az forrasztó ón könnyen reped. Pláne ha ólommentes. Mennyire fogja szorítani a szálakat a zsugorcső?
Én inkább összecsavarnám, az összecsavart részt nem túl vastag csupasz rézszállal betekerném "bandázsolnám?", aztán zsugorcső, szig szalag vagy bandázs szalag.
Úgy mint hajdanában a villanyoszlopoknál a 220V-os leágazásokat kötötték a szabad vezetékekhez.Lakásomban ugyanezzel a technikával kötöttem az ALU vezetékeket. 40 évvel ezelőtt. Minden kötés rendben azóta is...
mezis
-
Janos250
őstag
válasz .-..-. #98029 üzenetére
"Hogy a fenebe visz at ennyit egy szalag?
Foleg a kozos szalra gondolok itt."
Ha hosszú a szalag, középen is meg szokás táplálni, de nálam elég hosszút elbír. Nem mértem mennyit fogyaszt. 3 éve csináltam, jó lett, ESP32 vezérelte. Öröm, hogy megvan, aztán azóta elő se vettem, nem tudom, mennyit bírna.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz chubii #98036 üzenetére
Van az az óngyűrűs zsugorodó cső. A helyszínen összedugod, a közepén felmelegíted pl. kézi gázmelegítővel, az ón megolvad, megvan az érintkezés, a cső többi részét is melegíted, és rázsugorodik.
Hirtelenjében nem találok ALI linket. A FB-n Magyarországon is árulják ötszörös (vagy több) árért.
https://www.youtube.com/watch?v=unxEdyW8RP8[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz tordaitibi #98044 üzenetére
Most sajna nem tudom megcsinálni a fotózást és a feltöltést.
Én is néztem ezt, jobb az elővigyázatottság. De nekem úgy tűnt, hogy rendben van.
-
tordaitibi
veterán
válasz Rodzser Mór #98041 üzenetére
Csak műanyag dobozba ha esetleg az anya alá befér a doboz falvastagsága.
Fotózd le nekem légyszi a nyák alját de látatlanba fogadok hogy a fémlemez rögzítésénél nincsenek meg a távolságok a nyák és a csavarok között.
És ennek minden része a 230-on van közvetlenül. -
aujjobba
addikt
válasz Rodzser Mór #98041 üzenetére
Jahogy AC es tirisztor, oke nem szoltam.
-
Rodzser Mór
senior tag
válasz Barret001 #98039 üzenetére
Köszi! Pedig néztem azt. Valahogy úgy tűnt, hogy a fémlemezhez rögzíti a potmétert.
Megnézem mégegyszer. Sőt le is csavarom az anyát.
De felmerült egy másik kérdés, hogy a doboz fala befér-e oda az anya alá, elég hosszú-e a menetes rész. Na de ezt a gyakorlatban fogom megtudni.
-
aujjobba
addikt
válasz Rodzser Mór #98038 üzenetére
Ez total disszipativ, semmi PWM?
Vagy az ott nem egy tranzisztor, hanem egy komplett PWM-es szabalyozo IC belso oszcillatorral?[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
válasz Rodzser Mór #98038 üzenetére
A potméter tengelyen lévő anyával. Egy furat kell a dobozra.
-
Rodzser Mór
senior tag
Helló!
Vettem aliexpressrül fordulatszámszabályozó elektronikát.
Vettem hozzá egy dobozt is.
Hogy a csudába lehet az ilyen elektronikát rögzíteni a dobozban? Nem tudtam rájönni és kitalálni sem tudtam egy improvizált megoldást.Így néz ki:
-
chubii
senior tag
Sziasztok!
Van egy traktor munkalámpa kapcsoló, aminek a gyári csatlakozójában eléggé kimelegedtek az érintkezők, kicsit meg is olvadt egy helyen. Minimum 10-15 centit vissza kell vágnom a vezetékekből. Úgy gondoltam, hogy elkészítem az új csatlakozót 15 centis vezetékekkel, a helyszínen pedig csak vágok és toldok (mindenképp toldanom kell). Lenne bármi hátránya a sima csatos Wagonak (221-2411), vagy célszerűbb lenne szigetelt toldóhüvellyel megoldani a mutatványt? Főleg a rezgésre gondolok. Valahogy azért megpróbálnám tehermentesíteni a vezetékeket a toldásnál.
2-3 A-ről van szó lámpánként, 24 pin-es csatlakozó, bár csak 16-ot használ belőle -
.-..-.
junior tag
válasz Barret001 #98032 üzenetére
Ezt részleteznéd?
Éppen a napokban vettem egy komplett rgb led szalagot vezérlővel és egy 12V/5A táppal.
Namost az a táp annyira könnyű, hogy a vezetékén lógatva a vezeték ki sem egyenesedik a súlyától. Nem mértem mit bír, de gyanítom, hogy a közelében sincs az 5A-nek.
Szerintem olyan kínai nagyotmondó csinálhatta ezt is, mint a 2x100W-os erősítőt, amihez 12V/2A tápot adtak, ami amúgy szintén nincs annyi szerintem.[ Szerkesztve ]
-
.-..-.
junior tag
válasz Dr. Szilikát #98030 üzenetére
Oké, így világos, köszi.
Tehát a táplálást bizonyos szakaszonként párhuzamosítom és csak az "adatvonalat" hagyom folytonosnak.
Így el tudom fogadni, mert a 18A piszok soknak tűnt arra a vékony vezetőszálra. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz .-..-. #98029 üzenetére
Például a WS2812B egy 5050 méretű tok, ami egyben integrált (IC + LED), névlegesen 50 mA max, ha jól tudom, de a gyakorlatban annyit sem vesz fel:
https://www.eevblog.com/forum/projects/ws2812b-leds-power-consumption/
Mindamellett a LED-szalagoknál tapasztalható az öregedéssel együtt némi áramnövekedés is, amikor kicsit csökken a nyitófeszültség.
Ugyanakkor egy normális szalagnál specifikálva van, hogy például egy 60 A-os tápegységre hány méter köthető összesen és azt hány méterenként kell betáplálni párhuzamosan. Csak egy példa, bár ez is kicsit olyan "kínai zavaros", de az elvet szemlélteti:
https://www.sparkfun.com/datasheets/Components/LED/RGBSTRIP.pdf
[ Szerkesztve ]
-
.-..-.
junior tag
Mostanaban egyre surubben belefutok olyan RGB Led szalagba, ami 5V-rol uzemel.
Peldaul kineztem egy rgb ledenkent cimezheto, 5050 ledekkel szerelt szalagot szinten 5V-rol uzemeltetve.
Ez egy 5m-es verzio, 60led/m elosztasban, tehat 300db 5050 led.
Namost azt szamolgattam, hogy teljes fenyeron 20mA egy szin, tehat 60mA egy 5050-es max. aramfelvetele.
Ez 300db eseten 18A-re jon ki.
Hogy a fenebe visz at ennyit egy szalag?
Foleg a kozos szalra gondolok itt.
Vagy elszamoltam valamit? -
Tyrel
őstag
Hm, és egy mezei USB töltő adapternek nem lesz baja, ha kint van egy ilyen dobozban?
Jellemzően azt írják rá hogy 0-40°C közt használhatóak biztonsággal, de kint ugye lehet -20°C is, meg ha nyáron jól megsüti a nap a kötődobozt, akkor lehet benne gondolom 60°C is...
A kamera egyébként kültéri, sosem állítottam hogy beltéri lenne... Csak épp nincs hozzá semmilyen kültéri töltő... Pontosabban van hozzá egy napelem ami kb. akkor is ugyanennyit töltene rajta ha feldugnám magamnak, totál használhatatlan vele. Még verőfényes napsütésben is kb. 2%-ot tölt a kamerán egy nap alatt, ha az ki van kapcsolva. Bekapcsolva viszont kb. napi 15-20% akku kapacitást elhasznál...
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
efemm
tag
Veszel egy kisebb méretű falon kívüli kötődobozt, abba beviszed a 230V-ot, szerelsz egy 230V-os lengő alzatot, beledugod a töltőt, kivezeted a kameráig. A dobozoknál általában gumis kivezetések vannak, olyan méretű lyukat tudsz rá készíteni egy bicskával is, amilyen az adott kábelnek pont szükséges, vagyis elég védett lesz eső ellen is. A kameránál meg talán a szigszalag lehet a megoldás, hamár beltéri cuccot használsz kültéren.
-
Tyrel
őstag
Sziasztok!
Elnézést ha nem a legjobb helyen járok, de különösebb villanyszerelői tudás nélkül hogyan lehetne megoldani azt, hogy kültéren, esőben, fagyban legyen működő USB Type-C töltő dugóm? Kültéri kamerába kellene.
Van erre valami kész termék, vagy valami bevett megoldás? 230V vezeték van a kamera közelében, de egy mezei konnektort nyilván nem lenne túl jó ötlet kültérre szerelni, hogy abba aztán bedugjak egy sima (marhára nem kültéri) töltő adaptert...
Amúgy egy villanyoszlopon van a kamera, nincs közvetlen mellette épület ahová az egész hóbelevancot eldughatnám.
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
ViZion
félisten
válasz leweegee #98021 üzenetére
jepp, Poco x5 pro 5G, 67 W töltést tud, tényleg félelmetesen gyors és nem is melegszik, se akku, se a töltő. Céges Honor 45 W töltöm bent. Majd nézek vmi nem annyira kínait.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz aujjobba #98017 üzenetére
Erre nem akartam kitérni, terjedelmet növelni, csak ennyiben utaltam rá, hogy nem egy általánosítás: "amire az adott vezérlő IC nem is képes".
Vagyis másik adott IC mást csinálhat, amire tervezték, de a kapcsolófrekvenciát nem szokták a hallható tartományba csökkenteni. Burst PWM / Green Mode PWM nagyon halk kattogásszerű hangot produkálhat, amikor a laptoptápot fülre szorítjuk, csak úgy venni észre, ha olyan típus.
Vagy az öreg Vestel képcsöves TV-k is tudták már ezt, de csak a hátlap levétele után, közelről hallatszott készenlétben egy kis "ketyegés".
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Dr. Szilikát #98015 üzenetére
Valahogy a kinaiakban sokszor akad ilyen rezonalhato alkatresz sajnos.
Van olyan IC aminek valtozo a frekije, illetve olyan is ami pulse-skipping modban kihagy impulzusokat.
-
ViZion
félisten
válasz aujjobba #98013 üzenetére
xiaomi töltők is jók, csak alin nem az lenne, attól tartok.
Reggie: na az jónak tűnik, árban is. Nem tudom a telefont hány V-al tölti 67 W gyorstöltés van, de nem bánnám, ha nem csúcson töltene...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz aujjobba #98013 üzenetére
Terhelés nélküli esetleges sípolás megfigyelhető sok esetben, amit nem a kapcsolófrekvencia csökkentése okoz (amire az adott vezérlő IC nem is képes), hanem a PWM kitöltési tényező csökkenése, amitől persze még nem lenne hallható a kapcsolófrekvencia.
Viszont tapasztalatom szerint, egyes alkatrészek, ilyen alacsony kitöltésű jelre jobban képesek akusztikusan rezonálni, alharmonikus frekvencián, ami már hallható. Ehhez persze az is szükséges, hogy legyen "rezonálható" alkatrész, meglazult tekercs, vasmag, áramjárta vezeték, netán egy kondenzátor képében. Legtöbb esetben önmagában ártalmatlan, de kellemetlen.
Vannak bizonyos esetek, amikor elhasználódás során erősödik a hang, általában kapacitás kiszáradása miatt, de új szerkezetnél ilyen ok még nincs.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz ViZion #98012 üzenetére
Ilyesmit jobban szeretek nevesebb gyartotol venni, akkor is dragabb.
Peldaul az almas 20w PD tolto 10ezer, de egyszer kell megvenni (anno en meg 7ezerert vettem), es nincs vele gond, nem kamu, nem tuz/-eletveszelyes.Sokszor ajanlott kinai markakkal is jartam mar ugy, hogy ejjel nem jottem ra mi a fene sipol mig ki nem huztam mindent a konnektorbol.
A tolto terheles nelkul a hallhato tartomanyba vitte le a kapcsolasi frekvenciat.
Ugyanez van a temus led szalaggal, mindegyik gyereknek kellett mer hudejo meg hudeolcso, mindegyik sipol… -
ViZion
félisten
válasz aujjobba #98011 üzenetére
igazad van, DE...
tegnap bejártam a várost, vannak teszkós 15-20w 3-5000 között, tel. boltban csak samu 45w gyári van, 12k-ért. Szolgáltatókhoz be se mentem, hétvégén egy órát lehet sorban állni.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
aujjobba
addikt
IKEA, szabvanyos 45w PD tolto, 4ezer forint.
https://www.ikea.com/hu/hu/p/sjoess-usb-toelto-2-bemenettel-45-w-gyorstoeltes-80580038/Ne vicceljunk mar az alis fake szarokkal, ezer forint sporolas miatt benne van hogy felgyujtod a hazat vele.
szerk.: bocs nem neked szolt a valasz, veletlen nyomtam ra.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz Barret001 #98008 üzenetére
wow
szèpen beszél. A lényeg érthető, +1000 Ft minőségre költés helyett +50 Ft fém szar, ami melegedésre belepotyog.
Hirdetnek alin gyári Xiaomi/Poco 67 W töltőt, de nem merem megvenni...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Pötyi
őstag
válasz Dr. Szilikát #98004 üzenetére
Especiel arra én is rájöttem a fémjelzésből, hogy ez valami ballaszt-súly kell, hogy legyen.
A kérdés inkább az, hogy mi rossebet keres egy USB töltőben???
QNX is cool!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ViZion #98001 üzenetére
5 grammos kiegyenlítőtömeg, ha nem is tiszta vas, de az egyszerűség kedvéért Fe jel alatt fut:
https://www.amazon.nl/-/en/Strips-Balancing-Weights-Self-Adhesive/dp/B01BTXQJ7E
-
ViZion
félisten
Alis chinéziumból tőttő, élt 3 hónapot.
Az a kis fémdarab a házba volt ragasztva... extra súly?
Semmi nem látszik halottnak.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad B70-80 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 17,3" HD+ I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad B50-70 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Canon EOS 400D DSLR fényképezőgép
- Bomba ár! Lenovo Yoga 460 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP 250 G7 - i5-10GEN I 8GB I 128GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest