Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Amazon Fire TV stick/box
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz szabifotos #88987 üzenetére
Amikor csak manuálisan intézed a villásdugóval be-ki, akkor is reccsen? Attól függetlenül, hogy van egy hálózati kapcsoló is, de most ettől eltekintve.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz szabifotos #87255 üzenetére
Nem kapacitást kell nézni, hanem belső ellenállást, azaz ráterhelni az egyes tagokra. Izzóval, ellenállással, valamivel, ami kihozza a különbségeket. Mármint a feszültség leesésében.
Kapacitás szempontjából tűnhetne akár hibátlannak is, ha a kapacitásmérés túl kis árammal történik, mert az sem hozza ki a megnövekedett belső ellenállás problémáját, ami az elhasználódással együtt jelentkezik.
-
válasz szabifotos #73127 üzenetére
WT, szerintem nagyon gyorsan kezdj el alkudni az bérleti díjból, ez így életveszélyes is lehet akár.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
KFORboy
senior tag
válasz szabifotos #73129 üzenetére
Akkor probléma megoldva; gariba küld be és ha nem mondod el ezt a sztorit megjavítják/cserélik !
Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !
-
KFORboy
senior tag
válasz szabifotos #73127 üzenetére
Valamelyik komparrátor/OpAmp IC könyökölt le valószínűleg, a vezérlőig nem kellene, hogy eljusson a kapott tüske.
Mellesleg nem is néz ki gagyinak.Bontsd meg és bogarászd végig, lehet megúszod egy SMD dióda/biztosíték/kondenzátor/ellenállás stb... cseréjével.
De megtalálni valószínűleg jó kis meló lesz.
Földelést meg ha másnem, legalább egy hosszabbítóra oldj meg, ladiátorra kábelezve a földet...
Nagyon parasztbúl dolog, de egyszerűen nonszensz, hogy nincs földelés... Minden hálózatra csatlakozó eszközöd potenciálisan veszélyes önmagára és rád is ![ Szerkesztve ]
Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !
-
Czimby
addikt
válasz szabifotos #68147 üzenetére
Ott a megoldás!!!
Szóval az általam linkelt panelt éleszteni kell, mert ha nem rakod legalább 1x töltőre nem aktív a kimenet.
És ha a cellákat lekötöd róla ezt meg kell ismételni!
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Czimby
addikt
válasz szabifotos #68147 üzenetére
Köszi! Jó tudni!
Egyébként mekkora feszültséggel töltsem?
Ugye 12.6V a 3 cella sorbakötve, ez lenne az ideális töltőfeszültség is?
Most hirtelen csak egy 13.8V-os adaptert találtam, ez jó lehet vagy már sok lenne?
Valahol biztos akad 12V-os igaz azzal bukok némi kapacítást.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
mezis
félisten
válasz szabifotos #68099 üzenetére
Azt csak Te tudhatod, hogy megéri-e időt, pénzt fordítani rá.
mezis
-
mezis
félisten
-
mezis
félisten
-
tordaitibi
veterán
válasz szabifotos #67963 üzenetére
Hasonlítsd össze pl. az ST 240 tuner és a Te egycsipes rádióvevődet, csak kapcsolásirajz szinten.
Máris megvan a magyarázat. -
And
veterán
"Ha egy ilyen erősítő mindkét végére antennát teszek, (kint és bent) mit történik?"
Mivel eléggé széles sávú kivitel, rossz esetben elkezd gerjedni .
Ez nem egy kisjelű (antennajel szintjéhez való) erősítő, hanem adóoldali teljesítményfokozat, ráadásul elég nagy, 30 dB körüli erősítési tényezővel.
Ahogy mezis említette, egy külső antenna - mint 'ingyen erősítő' - a legjobb megoldás, ha valahogy megoldható a csatlakoztatása. Az antennajelet lehet erősíteni, de csak kábelen és értelmes mértékben, a célnak megfelelő kütyüvel, például: [link]. -
mezis
félisten
Nem kellene 2W RF-val telenyomni a lakásod.
Keresd meg a csoda kütyün az antenna csatolási pontját és oda csatlakoztass egy "nagyobb" (nyereségű) antennát.mezis
-
GZoli7
senior tag
válasz szabifotos #66945 üzenetére
32A felett kőtelező az érintésvédelmi jegyzőkönyv.
Elvileg megúszod.
A biztosító cseréjét azt hiszem fizetni kell, az órát nem tudom.
Az elvileg a szolgáltatóé, ami neki költség.
Az összes belső munka a tiéd. -
darvinya
titán
válasz szabifotos #66945 üzenetére
Mennyi lenne az összköltsége egy ilyen bővitésnek?
Ez csak helyszíni felmérés útján mondható meg, de még ezután is felmerülhet plusz költség.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
törölt tag
válasz szabifotos #65633 üzenetére
Haszna 2 is van:
- Hangot ad, vagyis tudod mikor kapcsoltad le az adott áramkört
- Egy épületben le kell ellenőrizni az összes aljzatot, jól van-e bekötve illetve a földelés hatasos-e, na ezt megtenni multiméter+fázisceruzával, igen csak hosszadalmas, ezzel meg csak bedugod, megnézed a 2 zöldet és mész tovább. persze a fejlettebb országokban nem ritka a 30+ ajzat egy lakásban/házban, és ugye imádnak apartmanokat építeni, vagy társashazákat, akar 50+ lakással, hiszen maximalizálható az építésű területből szerezhető haszon -
Lompos48
nagyúr
válasz szabifotos #65633 üzenetére
Csak kényelmes. Legalább nem kell gondolkozni.
-
tordaitibi
veterán
válasz szabifotos #65220 üzenetére
Ha maximalista vagy, keszitesz egy, a led maximalis aramara beallitott aramgeneratort es 30-40KHz PWM a vezerles. Szabalyozhato es garantaltan villogasmentes lesz. Kerdes, erdemes-e.
-
GZoli7
senior tag
válasz szabifotos #65211 üzenetére
Hová tennéd a pufferkondit?
Közvetlenül a 230V-ra nem kéne.[ Szerkesztve ]
-
válasz szabifotos #65208 üzenetére
Nem vibrál a panel működés közben? Ha nem, linkelnéd, honnan vásároltad?
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
válasz szabifotos #65203 üzenetére
Egy ekkora COB LEDnek minimum egy régi (pl. S478) CPU hűtőbordája kellene. Bolhapiacon kis penzért vehető, vagy aprón nézz körül.
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
didyman
őstag
válasz szabifotos #65203 üzenetére
Külön csavar, körmös alátéttel a szemes saru mindkét oldalán. Ugye nem ez a pléh CD-ROM borítás akar lenni a hűtőfelülete annak az emitternek? Mert így, ebben a felállásban kb. 3 W-nál többet tartósan nem fog elviselni.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Attix70
aktív tag
válasz szabifotos #64971 üzenetére
Balance biztos nincs benne mert akkor láthatnánk az ellenállásokat amik disszipálják a töltés felesleget. Sajnos jó a megállapításod.
Bici : 5A CC/CV Adjustable Display. Ár és érték arányban verhetetlen.
[ Szerkesztve ]
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
Attix70
aktív tag
válasz szabifotos #64544 üzenetére
Talán korábban is volt válasz ilyen kérdéssel kapcsolatban. Olyan akku kell ami tud 20A felett. A kisebb akkus rendszernél túl melegedhet a cella terheléskor. Én pl. szoktam ilyesmiket csinálni, akkus kéziszerszámokba LGHE4, elektromos bicikli (oda nem kell feltétlen nagy áram amúgy is több cella van párhuzamosan de kapacitás minél nagyobb legyen) SONYVC7. Reméljük, hogy egy nagyobb erő igénybe vétel során nem robban szét a kezedben.
(#64551) CPT.Pirk
A 4 W nem azt jelenti, hogy ennyit tud hanem ennyit fűthet (disszipál) el. Ha pl. digitális erősítő lenne ( ) akkor akár 32W-ot is tudhatna .[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #64398 üzenetére
Nem zárható ki ilyen sem, csak ilyenkor kérdés, hogy mekkora áram alakul ki, véhető-e egyáltalán biztosítékkal? Ugyanakkor lehet korlátja a betápnak, illetve bizonyára van is, az sem közömbös.
A modul tönkremenése elvileg túlmelegedésnek köszönhető, ami ellen szintén lehet és ajánlatos is védekezni.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #64390 üzenetére
"Tettem bele", ez annyiból érdekes fogalmazás, mert azt a töltőmodult állandóra nem jó betenni (rákötni az akkura), mivel a kimenetén a negatív visszacsatolás osztója folyamatosan terhel.
Ha nem is sokkal, de 1,2 kΩ hosszabb távon rajta hagyva lemeríti az akkut. Pláne védelem nélkül még túl is merítené.
Ennek inkább az a módja, hogy a modul egy külső töltőegységet képez, ami egy DC-csatlakozón megy be. Viszont ezen a DC-csatlakozón rajta van az akku lényegében, tehát ott lehet zárlatveszély, de az biztosítékkal jól védhető. Ennek a biztosítéknak csak a töltőáramot kell elbírnia, az akku zárlatára pedig kiolvad.
Érdekes ellenpélda volt az a hoverboard, amit egyszer javítottam a Hervis cégnek, ahol az akku tényleg ki volt vezetve egy standard DC-csatlakozóra. Tulaj meg is piszkálta valamivel és elolvadt a tűje. Majd visszavitte garanciába, utána került hozzám javításra.
Maga a CC/CV modul további védelmet nem igényel szerintem, hiszen ő maga az elektronikus védelem, szinte egy kis labortáp lényegében. Okosabb védelmet kiegészíteni egy butább biztosítékkal lehet ugyan, de nem szokás ezen a szinten.
Az akku védelme más kérdés, amit már sokszor kitárgyaltunk, nem ismétlem. Ni-Cd pakkokat szoktak hőbiztosítékkal védeni a szerszámgépekben.
Li-ionhoz vagy rendes védőpanel kellene (amiből létezik hőérzékelős is), vagy ha nem, akkor meg ilyen hőbiztosíték szerintem már sokat nem ér.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
didyman
őstag
válasz szabifotos #64390 üzenetére
Természetesen. Valamint hőbiztosítót is, mert mintha a töltőn nem lenne hőfokfüggő kompenzálás, védelem.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
(jan)
őstag
válasz szabifotos #63060 üzenetére
Ha csak par szeriet akarsz csinalni akkor szerezz egy " mindegy mar neki" riaszto/kocsi akksit.
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
mezis
félisten
válasz szabifotos #63054 üzenetére
Mekkora árammal terhelhető egy ilyen kondenzátor ?
(Mit bírnak a belső vezetékek, kontaktusok ?)mezis
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #63054 üzenetére
Kérdés, mennyire bírja az áramot, mikor ég el a kivezetés a belsejében, ugyanis a párhuzamos kötések előnye, hogy annyi ágon oszlik el az áram.
-
(jan)
őstag
válasz szabifotos #63043 üzenetére
Miert nem hasznalsz mikro trafot?
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
Lompos48
nagyúr
válasz szabifotos #62618 üzenetére
Gondolom nagyon "hajtva" produkálja a leírt jelenséget. Így csúcsoknál tilthat le, ami nem feltétlenül hevíti fel az egész tokot. De - mint írtam - ez egy feltételezés.
-
Lompos48
nagyúr
válasz szabifotos #62611 üzenetére
Adatlapból saccolva a modul mérete kb. 20x30 mm. Ez közelítés. Az IC adatlapja pedig azt mondja, hogy:
short time output power (THD+N = 10 %; fi = 1 kHz, RL = 8 Ω; VP = 29 V min. 49.5W, Typ 55.0 W. Ugyanakkor megjegyzi, hogy ehhez egy 55 mm × 45 mm), 35 µm copper fólia szükséges, hogy a disszipálást biztosítsa. A lapka pedig ennek alig a negyede, mint felület.Ebből azt spekulálnám, hogy időnként, csúcsoknál közbelép az áramkör termikus védelme. Tehát hűteni kell(ene)
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #62585 üzenetére
A linken egy durva hibát követtek el, a hangszórókimenet negatív ágát letestelte a fémház / GND-re, ami hídvégfoknál tilos, hiszen mindkét pont egy-egy végfok kimenete.
Ha nálad ilyen elkötés nincs, gyanús lehet még a túl hosszú, illetve nagy ellenállású vezeték a tápegység és a végfok között.
Erősítőépítésnél alap egyébként, hogy a táppufferre rövid úton csatlakoznak a végfokok, ha pedig valami távolabbi tápegység (de az már nem is számít igényes megoldásnak, viszont itt kár lenne egyes Hifi-márkákon lovagolni, ahol megoldják ezt is, ha nagyon akarják), akkor a végfoknál kell külön tápkondival pufferelni, hogy az áramcsúcsokat ki tudja szolgálni, meg egyáltalán minimális tápimpedanciát biztosítson.
[ Szerkesztve ]
-
Attix70
aktív tag
válasz szabifotos #62585 üzenetére
Valószínűleg a védelme kapcsol be. Terhelő impedancia ?
-
Teasüti
nagyúr
válasz szabifotos #62591 üzenetére
13-14,5V általában fordulatszámtól függően.
Előtét ellenállást számolgatok max feszültségre, de ha berakok egyet, akkor akku feszültségen lehet meg se fog moccanni a lapátkerék. -
Attix70
aktív tag
válasz szabifotos #62482 üzenetére
Nem kell semmi zajszűrő ha megszünteted a hurkot (hurokgerjedés van nálad). A PAM adatlapját áttekintve a bal és a jobb bemenet negált lábait a kondik után összekötöd majd ezt a közös pontot kötöd a BT-os egység kimeneti testéhez (1 és 10 láb kondi után). Az is lehet, hogy már eleve úgy van a panelon a signal GND kivezetve (mérés alapján a minusz ponthoz képest nem lehet ellenállás lekötött vezetékeknél).
-
Ribi
nagyúr
válasz szabifotos #62478 üzenetére
Az az 1W az 1 Watt.
Igencsak bekorlátozod ezzel az erősítő képességeit.
Illetve elvileg erre 5V-ot kellene beadni, nem 12-t, szóval lehet megsütötted? -
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #62478 üzenetére
200 mA terhelhetőségű minitápot raktál be lényegében, egy ilyen végfoknak az kevés. Meg az 5 V is kevés ennek, így nincs kihasználva, mehetne 12 vagy 15 V-ról is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #62151 üzenetére
Lényegtelen, 3,7 V a névleges feszültség.
Battery: 1 x AAA (not included)
Operating Voltage: DC = 3.7V
Start Voltage: DC = 3.7VEleve értelmetlen, miután az AAA jelzést elemre vagy akkura alkalmazzák (1,5 / 1,2 V). Nekem is van egy ilyen, formára ugyanaz:
Battery Type: AAA
Working Voltage: 1.8V - 3VCsak a lámpa nem törődik a definícióval, mert 1,2 V akkuról is világít, méghozzá meglepően vakít, más hasonló lámpához képest. Li-ionnal nem próbáltam, nincs 10440 akkum.
(#62150) Czimby
Nem arra gondoltam, az mellékes, hanem 5.1 orosz verzió, vagy talán csak oroszra kell állítani.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #62050 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz szabifotos #61411 üzenetére
Klappolnak a relé paraméterei a tranzisztoréval, tápfeszültséggel stb.?
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #61411 üzenetére
Ez nem a tranzisztor problémája, ha a bázisfeszültség nem megy le 0,6 V alá (de inkább lejjebb), akkor nem fog elengedni.
B-E rövidzárra el kell engedni. Mivel előtte bizonyára van ellenállás, a lezárás nem okoz kárt.
[ Szerkesztve ]
-
SZIGMA
aktív tag
válasz szabifotos #61358 üzenetére
Ez egy fórum.Segítség,kritika,trollok, minden előfordulhat.Fogadd el, ez ilyen!
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #61171 üzenetére
A töltésszabályzó (ami a laptopban van) ugyanúgy kezeli, töltési végfeszültség szempontjából.
A processzoros védelem (ami az akkuban van) már érdekesebb, hogy a firmware-be égetett kapacitás növekedését hogyan kezeli le, ez lehet akár típusfüggő is. Ilyet még nem próbáltam, noha gondoltam rá egy időben.
De ilyen kísérletnél arra célszerű figyelni, hogy a nagyobb kapacitású akkunak általában nagyobb a belsőellenállása is, ezért esetleg kevésbé bírja a laptop terhelési jellegét: vagyis tartós üzem, nem kis árammal, ami folyamatosan fűti a cellákat.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #61091 üzenetére
Épp fordítva: a kis rugó vezet a csúcshoz és zárja a két érintkezőt is. A nagyobbik a mechanikus rugózást biztosítja, nyomja vissza a hegyet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz szabifotos #61091 üzenetére
Erre nem fogok tudni válaszolni. Negyvenvalahány éve terveztem vívógépet, amikor születtek a TTL logikai áramkörök. Elképzelhető mennyi maradt meg belőle. Annyi, amit korábban írtam. Mintha a tőr-, párbajtőr- és kardvívás esetei a 3 szál kombinációiból detektálható. Lehet azóta a szabályok is változtak, de hogy az emlékeim igen, az biztos.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #61086 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz szabifotos #61086 üzenetére
Érvénytelen: csak nyomógomb. Érvényes: nyomógomb ÉS gomb-mellény kontaktus IS.
-
darvinya
titán
válasz szabifotos #60946 üzenetére
Hol látod, hogy az a 1 tranyó PNP?
Mert feliratát nem lehet elolvasni.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #60946 üzenetére
Ez mikrovezérlő kérdés, mivel főleg ahhoz készülnek ezek a modulok, persze bármire jó.
Noha a vezérlő kimenete programozható lenne másképp is, ezt talán az Arduino-mágusok tudnák megmondani, hogy miért jobb így. Mindenesetre, a relémodul áramköre szempontjából mindegy lenne. Viszont így közvetlenül lehet csatlakoztatni nyitott kollektoros forrást.
Van például optocsatolós változat is, ami a tápkörök szétválasztását teszi lehetővé:
De itt is úgy oldják meg, hogy GND-re kell zárni. Forrás:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #60490 üzenetére
Az egy felületes eladó, ilyenkor nézni kell egy komolyabbat:
http://www.ebay.com/itm/282637043201
Itt már jobban látszik, hogy 80 LED-ig 3xAAA, 100-200 LED-et viszont már hálózatról hajt meg.
Az első legördülőben lehet választani, hogy Battery Operated stb.
-
Lompos48
nagyúr
válasz szabifotos #60490 üzenetére
3 darab AA méretű lítium akku (14500).
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #60422 üzenetére
Felemás dolog ez is. A diódajelleg miatt elvileg az áramgenerátoros táplálás alapértelmezett, mégis lehet, vagy máskor ajánlott is ebből engedményt tenni, amikor már több LED van sorosan. Mivel ilyenkor van egy természetes kiegyenlítő hatás is, csökken a feszültséghatárolás meredeksége, a hőmegfutásra való hajlam.
Itt például 18 db LED hármasával van sorba, 6 párhuzamos ágon.
12 V szerepel az adatok között, de ez soha nem volt igaz a 3S konfigurációra. (4S COB LED-ek vannak 12V-ra.) Nem véletlenül írja:
Míg a 3528 LED-ek névleges árama 20 mA (szimpla chip), 2835 létezik többféle, a paralel integrált chipek számától függően:
0,2 W / 60mA
0,3W / 150 mA
1W / 300 mAItt az elsőről van szó. Ha áramgenerátorral adok neki 6*60 = 360 mA áramot, az addig jó is, míg meg nem szakad valamelyik LED. Ha egy ág megszakad, 360 mA már csak 5 ágon fog eloszlani, tehát megnő a többi LED terhelése. Ha emiatt kiég még egy, láncreakció indult be, elszáll a többi is.
Ehhez képest, ha ilyen esetben áram helyett inkább fix feszültséget állítok be, amennyi még épp optimálisnak tűnik (nem melegszik túl) ilyen baleset már nem történhet. Vagy lehet áramgenerátor, de feszültségkorláttal is védve. Erre ideális lehet egy CC/CV modul is.
-
Tamy
senior tag
Én ezt csak azért nem értem, mert a réz jobb hővezető, mint az alumínium. Akkor mi értelme az alumínium NYÁK-nak? Vastagabb rétegben van rajta, vagy mitől jobb?
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
gerleimarci
aktív tag
Én ilyet rendeltem. Jó erős fénye van, de elnéztem, mert ez hideg fehér. Itt három soros ledből van két csoport párhuzamosítva.
-
gerleimarci
aktív tag
válasz szabifotos #60419 üzenetére
Miért akarsz olyat csinálni, amit készen olcsóbban és jobb minőségben meg lehet kapni
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #60419 üzenetére
Alu PCB-t házi készítés helyett inkább gyártatni szokták, ami bizonyára még drágábbá teszi.
A TV háttérvilágítások (és itt nem az élvilágítottról beszélek) LED-sávjai is egyoldalas, hagyományos anyagból vannak egyébként, általában. A rézfóliának van egy felülete, ami hűti némileg, valamit a hátlap is elvezet belőle valamennyit.
Ritkább az alusáv, némelyik Samsung típusnál, de az is minek, ha átég, még javítani sem lehet, sokkal drágább a komplett csere.
(#60412) Salex1
Ezt így távolról nem tudni, mérés, lekövetés stb.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #60417 üzenetére
-
gerleimarci
aktív tag
válasz szabifotos #60413 üzenetére
Nem igazán vezeti a hőt. Használj alu hordozó felületű nyákot,ahogy a kínaiak is teszik.
-
Tankblock
aktív tag
válasz szabifotos #60408 üzenetére
Hello,
a one sided azt jelenti, hogy csak 1 oldalán van rajta réz. Double sided pedig azt,hogy mind a 2 oldalon. A nyákterv fogja meghatározni,hogy melyiket kell használni.
Én nem szórakozom vele, Kínából is meg kehet rendelni készen, ha eagleben megterveztem.
Release the Beast....
-
tvamos
nagyúr
válasz szabifotos #60326 üzenetére
A kollegamnak Blitzwolf van, az nem gagyi. Jol mukodik. Mondjuk nem olcso annyira.
Ha valaki nem akarja ezt osszebarkacsolni.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
válasz szabifotos #60324 üzenetére
Gondolod, hogy ezek a solar power bankok nemmfejlodnek ugyan ugy, mint minden mas?
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #60317 üzenetére
A szimpla power bank napelemessé alakítása egyébként attól független áramkör.
Tehát például ki kell vezetni az akkut két szál vezetéken, arra rátölteni a napelemes szabályzóval.
-
Ribi
nagyúr
Azon azért van akkora borda, mert 15A-t vagy mennyit is le tud adni.
A kis 2-3A-es konverterek passzívan elvannak.
Arduinonak sem árt a stabil fesz és lehet amikor lemerül az akksi 3V körülre akkor már az ardu sem szereti.
Vagy amire az ardut fogod használni, annak elég a 3v? -
tvamos
nagyúr
Sima ugy a napelemes powerbank is.
-
tvamos
nagyúr
válasz szabifotos #60314 üzenetére
Erdemes csinalni ilyet? Nem egyszerubb venni egy power bankot? Persze, nem ismerem a teljes tortenetet, es nagyon kis aramnal gond lehet, esetleg trukkozni kell...
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #60314 üzenetére
Egyszerűbb, de teljesítményigénytől is függ, mert amikor a kis feszültséghez már túlzottan nagy áram társulna, célszerűbb sorosan kötni, úgy kisebb áramokkal kell dolgozni, jobb a konverzió hatásfoka. Természetesen a védelemről is gondoskodva.
De úgy látom, ott csak mA-ekről van szó, annyiért kár bonyolítani.
Hogy semmit nem fűt el, az finoman szólva is kicsit nevetséges, miközben fentebb szerepel a hatásfok száma is. Nem is értem akkor, mit kell ezen hűteni:
Egyik borda az IC (kapcsolóelem), másik a dióda. Step up konvertereknél pedig a bemeneti áramnak is van egy meghatározott korlátja, meg a kimenetinek is természetesen.
Ezzel is az a gond, ha túl kevés a bemeneti feszültség, megközelítheti a bemeneti áramkorlátot, fokozódik a melegedés, veszteség.
-
tordaitibi
veterán
válasz szabifotos #60311 üzenetére
Az elméletet nézve, miszerint minimális a veszteség az átalakítás során, így tökmindegy melyiket választja.
Viszont gazdaságosság, üzembiztonság és helyfoglalás szempontjából az 5V jobb.
Elég 1 darab nagyobb kapacitású cella, ez mindig olcsóbb mint 3 darab kisebb.
1 cella egyszerűbb töltőt igényel, nem kell balancer, és komolyabb fejszámolás nélkül elhihető hogy 1 cella meghibásodási esélye pontosan 3X kisebb, mint 3 celláé.Ezek ellen, a lefelé (step-down) konverterek hatásfoka egy hajszállal, 1-3% jobb mint a felfelé (step-up) eszközöké, valamint kisebb árammal dolgozik.
Valamint a kisütési határ közelében, 2,8-3 voltnál már nagyon kis feszültségből kell dolgoznia a konverternek, itt a hatásfok a félvezetők maradékfeszültsége miatt romlik, habár egy jó feten meg egy schottky diódán 1-2 tizedvolt esik csak.Én az 1 cellás megoldást választanám mindenképpen.
[ Szerkesztve ]
-
gerleimarci
aktív tag
válasz szabifotos #60311 üzenetére
Mind a kettő felállás működhet, de mind a kettőnek meg van a hátránya is, ami az akkuk kapacitás különbségéből ered. A párhuzamosnál egyszerűbb a védelem és a töltés.
És igen, a DC-DC konverter lényege az, amit írtál. De azért az a semmi nem teljesen igaz. Ott is van egy bizonyos hatásfok, jellemzően 90%-feletti[ Szerkesztve ]
-
gerleimarci
aktív tag
válasz szabifotos #60270 üzenetére
Vagy kigyilkolod a tápból a többi ágat (dupladiódákat kivesz), és csak az 5V visszacsatolását hagyod meg meg. 494 és ka7500 IC-vel gyártott tápnál már csináltam ilyet, annyi különbséggel, hogy én a +12V-os ágat hagytam meg, így stabil lett.
-
tordaitibi
veterán
válasz szabifotos #60264 üzenetére
Éppen hogy az 5 voltot szokta figyelni, ami pc tápokból eddig autórádiótápot csináltam, az 5 voltos ágat kellett beterhelnem egy 6V/10W izzóval, hogy a 12V meglegyen, ne kevesebb.
Újabb tápoknál nem tudom, mit figyel.10wattosakat
az 5V 22 ohmon az 0,23A, összesen 1,13W,
a 12V 1000ohmon meg 0,012A, azaz 0,15W.
Melegedni nem fog, az biztos.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #60264 üzenetére
Mindkét ágra kell egy kis terhelés, amitől be szokott állni. Egy rossz HDD-t ráakasztok, már attól is.
-
Batman2
őstag
válasz szabifotos #59948 üzenetére
Vegyél egy 1000ft-os multiméter, az mikro ampereket is mér, vagy vegyél egy egyszerű analóg panelmétert, annak nem kell plusz táp (elem) !
Pl.: [link]Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
kjani18
őstag
válasz szabifotos #59948 üzenetére
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #59765 üzenetére
Ahogy terheled, a PWM elkezd rászabályozni, emiatt megemelkedik a feszültség a 12 V-kimeneten.
A negatív visszacsatolás viszont azt is figyeli, emiatt leszabályoz.
Ellenállásosztón keresztül az 5 és 12 V is vissza van vezetve, egy közös pontra. A 12 V ág terheletlensége a kívánt egyensúlyt megzavarja, így nem tud beállni a tervezett feszültség.
Vagy bele kell piszkálni a kimeneti osztóba, a 12 V figyelését kikötni, de attól megváltozik az 5 V. Utána azt pontosan be kell szabályozni, az osztó módosításával.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz szabifotos #59765 üzenetére
Ez egy külön álló táp, aminek csak az 5V-ját terheled, vagy bent van egy számítógépben? Azért kérdezem, mert a PC tápokat nem arra tervezik, hogy egy ágon adjanak le teljesítményt, míg a többin nincs terhelés.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #59255 üzenetére
Az nem tárolódik teljes egészében, mert az akku és az áramkörök melegedésére is elmegy valamennyi.
Másrészt az 5 V-os szakaszon az Ah csak akkor azonos az akkuba tett Ah töltéssel, ha disszipatív töltésszabályzót alkalmazunk (mint a TP4056).
Kapcsolóüzemű átalakítónál a transzformációs elv érvényesül, noha az átalakítónak is van egy kis hővesztesége, a hatásfokból adódóan.
Ezért Ah töltés helyett Wh energiamennyiséggel kell számolni, vagy Wh mérésére alkalmas eszközt használni:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_57386-57386.html
-
szabifotos
senior tag
válasz szabifotos #59127 üzenetére
Bocsi, valószínű poti hiba lesz...
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #58587 üzenetére
1000 μF ahhoz elég, hogy kipróbáld. Esetleg gyengén búghat, nyugalmi áramtól függően, de szólnia kellene. Rendes terheléshez kevésnek számít, gyári készülékekben is több 1000 μ található, de nem árt 10 000 sem, extra igények esetén még több.
(#58586) gyenesmartin
Gerjedésgátlót illik általában használni, vagy attól függ, ez kiderül egy oszcilloszkópos vizsgálattal.
-
PHM
addikt
válasz szabifotos #58575 üzenetére
Pufferelni kéne az egyenirányított feszültséget.
Így rögtön ugyanazt fogod mérni mindkét esetben,
viszont az a kb 33V már sok lesz az erősítőnek.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #57825 üzenetére
Ferritgyűrű nem erre való, az jóval a hallható tartomány felett fejti ki a hatását.
A földhurokleválasztó szükségessége abból is érzékelhető, hogy az erősítő bemenetét leválasztva a földhurok megszűnik. De ez még nem garantálja, hogy leválasztóval jó is lesz.
Ha a két egységet külön tápra kötöd és a zavar megszűnik, az már jelent valamit. Ez lehet egy másik akku, vagy bármilyen független tápegység, próbára.
A PAM8610-nek van egyébként olyan változata, ami kihasználja a differenciális bemenet előnyét is:
http://www.ebay.com/itm/401054606429
Tehát ki van vezetve mind a négy bemenet pont. Nem mindegyik ilyen sajnos. Pedig ezt nem csak autóban, számítógépnél stb. is ki lehet használni:
Annyi a lényeg, hogy a bemeneteket a jelforrás kimenetéhez kell testelni, így a végfok azt tekinti referenciának, ahhoz képest fog erősíteni. A földhurok hatása pedig semlegesítődik, mert az azon folyó áramok nem szólnak bele a hasznos jelbe.
A modul sajátossága még, hogy egy mono potmétert tartalmaz, ami az IC hangerőszabályzó lábára csatlakozik. Erre is van ellenpélda, ahol egy sztereó potméter látszik némelyik modulon. Lehet, hogy ez jobb minőségű, mint az elektronikus szabályzó, de ezen a szinten valószínűleg fel sem tűnik a különbség.
(#57826) bandi0000
Erről szól a rajzolvasási készség, ami idővel fejlődik, minél többet nézegeted.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #57338 üzenetére
Az inverterek bekötése egyszerű, van egy GND, tápfesz, on/off (5V / 0V), dimmer. Utóbbi lehet PWM vagy analóg jel.
Ha működik, akkor jobb megtartani a gyárit, ami az adott fénycsövekhez való.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #57155 üzenetére
Az azonos bemeneti és kimeneti pontokat össze lehet kötni, de ettől nem lesz több áram, ha a napelem túl keveset ad, beesik 5 V alá a feszültség.
Dugasztápról azért ment jobban, mert az jobban tartotta az 5V-ot.
Tönkremehet attól is, ha terhelés nélkül marad, emiatt a napelem feszültsége feljebb szalad, de nem tudom, annál mennyi a terheletlen feszültség.
Másik a túlmelegedés, amire szintén érzékeny.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #57141 üzenetére
Azzal az ellenállással lehet beállítani az IC töltőáramát, a 122 jelzésű vagyis 1,2 kΩ értékkel a maximális 1 A áramra beállítva forgalmazzák ezeket a panelokat.
Nagyobb értékre nem szabad, egyébként is könnyen tönkre lehet tenni, és a bemeneti feszültséggel is vigyázni kell. 8 V-nál több nem lehet, de az is áramfüggő, hogy mennyit bír, számolni kell a disszipációval is.
A napelem feszültsége nem stabil, azt sem szabadna rákötni, legalább egy Zener-diódás korlátozó kellene a bemenetre.
A TP4056 párhuzamosításával lehet növelni az áramot egyébként.
-
sketchifun
senior tag
válasz szabifotos #57141 üzenetére
R3 szerintem nem áramkorlátozónak van beépítve, hiszen az IC két lába közé van téve.
Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán
-
tsu
tag
válasz szabifotos #56646 üzenetére
Szia!
Nekem egy LG 37LC46 tévében lévő LC370WX3 panel szerencsére elsőre ment egy LC220WXE-hez tartozó firmware-rel. A tunere analóg, sok mindenre nem jó, de nekem csak a HDMI kellett mert beltérire van kötve. A hang is működik HDMI-n, és a tv eredeti infra vevője is jó, a hozzá adottat nem is kellett használni. Az LCD panel kábelét félbevágtam, és egy 2mm-es kiosztású precidip csatira forrasztottam rá a neten talált kiosztások alapján. Szerintem megért 10$-t és kb. 3-4 órát, hogy ne kelljen kidobni a régi tv-t.×××
-
tordaitibi
veterán
válasz szabifotos #56639 üzenetére
Itt nezelodj, alapozonak nagyon jo oldal.
Nem pont ez a board, de a lepesek ugyanazok.Jobb also sarokba a ''forditas'' gombra nyomva magyarul olvashato.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #56438 üzenetére
A rákötés időbeni sorrendje nem számítana elvileg, mert az ellen védett, a véletlen felcserélés már veszélyesebb.
Rá lehet mérni esetleg a diódákra, meg amire tudsz, az ágak feszültségét is ellenőrizni, hogy biztosan eljut-e a panelig, mást nem nagyon tudsz csinálni.
A nagy IC típusa a tiéden sem látszik egyébként?
-
Barret001
addikt
válasz szabifotos #56368 üzenetére
Még egy jó tanács: Szerezz be valamilyen folyasztószert,pl gyantát! Te gyakorlatilag gyanta nélkül forrasztasz!
A szép forrasztás (folyasztószerrel) mindig fényes,és összeugrik az ón gömbölyűre. Inkább kaparom a felesleges gyantát,de tudom hogy tökéletes lesz a forrasztás Kevesebb melegítés,kevesebb felvitt anyag. -
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #56365 üzenetére
Két szál vezeték elég, ha megnézed az alkatrész felőli oldalt, kettő eleve közös. Tehát ennyi erővel elég a két szélső pontra kötni.
A potméternél is két pontot hasonlóan össze lehet kötni. Ha nincs sehol zárlat, emiatt nem mehet tönkre a dióda, valami más oka lehet.
-
tordaitibi
veterán
válasz szabifotos #56365 üzenetére
A diodacsere utan ha jo lesz, hagyd igy a poti bekotest.
Ha forditva szabalyoz es neked igy nem tetszik, a potin a ket szelso labra meno drotot csereld meg.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz szabifotos #56360 üzenetére
Pisztoly pillanatforrasztot hasznaltal,
ha igen az hajlamos kinyirni erzekenyebb felvezetoket. -
Barret001
addikt
Minek vetted ki a saját potiját? Az nem kell kivenni,csak eltekerni szélső állásba! Hátuljára kell forrasztani a külsőt.
Ahogy a forrasztásodat elnézem,símán benne van hogy kinyírtál valamit... -
Barret001
addikt
Az ic felett van egy schottky Barrier dióda! Azt mérd ki,az a védelme!
Én is elküldtem már egyet,szerencsére több panelom van
Egy jóból pótoltam,és nem ment más tönkre,megvédte az áramkört. -
Barret001
addikt
Én ugyan ezt csináltam,de nekem csak 2 pólust kellett a háromból bekötni.
-
GZoli7
senior tag
válasz szabifotos #56132 üzenetére
Az utóbbi, de, ha rövid ideig kell, akkor kinyerhető is lehet. Vannak akár 20A és afölötti terhelhetőségű akkuk is.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #56058 üzenetére
A TP4056 jelzi is, valamint termináló funkciójával meg is szakítja az áramot.
A trimmeres CC/CV modulok csak jeleznek, már amelyiken van 3. LED is, ami a 10% áramot mutatja.
– Egy lehetőség, amit valaki felvetett, hogy amikor ez a bizonyos 3. LED jelez, hozzá lehetne kombinálni egy relét is, ami megszakít.
– Vagy eleve kisebbre állítani a feszültséget, tehát cellánként 4,1 vagy 4.0 V-ra, úgy már nehéz túltölteni.
– Vagy egyébként sem olyan vészes, ha rajta marad a 4,2 V-on, illetve elvileg nehéz olyan sokáig úgy felejteni, hogy gond legyen ebből.A linkelt LED-kijelző ezt nem oldja meg. Ha csak jelezni kell, ezen is van 3 LED, ami mindent jelez (CC / CV / 10%):
http://www.ebay.com/itm/401089099019
Vagy a másik fajtája:
http://mysku.ru/blog/aliexpress/32986.html
A cellavédő modul sem erre való, az csak 4.255V ± 0.05V felett szakít meg, a töltőt mindig kevesebbre kell állítani.
-
Barret001
addikt
válasz szabifotos #56008 üzenetére
8,4V-tal nem fogja felvenni az általad kívánt Ampert...(Azt bele kell nyomni)
Nem így működik a töltés. Annyira kell beállítani a feszültséget,hogy mellette meglegyen a kívánt amper felvétele! Persze figyelni kell töltés közben,lehetőleg ne menjen 8,4V fölé az akkupakk feszültsége.
Az Ampert meg nem fogja túllépni,mert az folyamatosan CSÖKKEN,ahogy növekszik a cellák feszültsége. -
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #56008 üzenetére
Az áramot a töltőáramkör kimenetének rövidre zárt állapotában kell belőni. Ez gyakorlatilag a max. áramkorlát (áramgenerátoros üzemmód).
Ehhez célszerű letekerni a trimmert óramutatóval visszafelé irányba, ampermérőt rákötni, utána áram alá helyezni, korlátot beállítani. Ha előbb kap tápot, akkor a kimeneten a feltöltött pufferek szikráznak a zárlattól. Műszer a 10-20 A-os méréshatárban legyen.
Töltés közben az áram csökken, olyankor már nem tudod beállítani az indulóáramot.
Esetleg, ha teljesen le van merülve az akku, először még a max. áramot veszi fel, akkor még tudod szabályozgatni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Pad X9 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP15,6"FullHd,Core i5 6200,Világító billentyűzet,8-16GB RAM,SSD,Új akku,Új töltő,Szép állapot
- Apple iPhone 15 Pro 256 GB gyárilag független Black Titanium 2 év szavatosság garancia + üvegfólia
- Újszerű ThinkPad, játékra is,core i71165g7(8x4,7Ghz),IRIS XE VGA,32GB DDR4 RAM,SSD
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest