-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
4092 - nincs ötletetek?
-
And
veterán
OK, viszont ha ez egy gyári cucc, akkor olyan típusra kellene cserélni az IC-t, amilyen eredetileg is vont benne. Hiába ugyanolyan az általad felsorolt négy típus tokozása, a főbb paraméterek - teljesítményerősítés, tápáram (előtétellenállás értéke), tápfesz. tartomány - eléggé eltérőek, ezért a felsorolt fajták nem cserélhetőek minden további nélkül egy másikra egy adott áramkörben.
-
biker
nagyúr
ezer köszi!
igen, neki ilyen kell, mert most 410MHz-en kutatja a napot, tehát nem baj, ha GHz felett nagy a zaja, csak alatta ne legyen
És ő mondta, hogy a szám a max GHz, lehet, rosszul tudja
ja, és ez egy amcsi gyári vevőoldali erősítő, amiben ez kiment...
elküldtem neki, szerintem örülni fog
szóltam az ERA-ról is...
[Szerkesztve] -
And
veterán
Ők forgalmaznak ilyeneket: [link], de nálam is van a fiókban 1-1 darab 4-es és 8-as típus, ha ott épp nem lenne valamelyik..
(Rádiócsillagász felhasználásra? Azért érdekes, mert ezeket az MMIC-ket tipikusan UHF-sávon szokták alkalmazni RF meghajtó- vagy kisebb teljesítményű végfokozatnak - tehát nem vevőoldalon -, és a zajtényezőjük sem annyira alacsony: a MAR-4 -es típusé pl. 7dB@1GHz. A típusszám sem a sávszélességet jelenti, a linken lévő árlistán is látható ERA-x típusok jóval feljebb mennek.) -
biker
nagyúr
Kéresek ismerősömnek a következő speciális tranzisztorokból:
MAR-2, MAR-4, MAR-6, esetleg MAR-8 ( a szám a GHz)
szuperkiszajú antennaerősítő tranyó rádiócsillagász felhasználásra.
(Svédo. ban lakik, és ott már nem forgalmazzák) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sziasztok!
Adva van egy videóból kiberhelt modulátor áramkör. namost, ezen van 5 csatlakozó tüske, ebből 1 a kép, 1 a hang, 1 a földelése ezeknek, valamint 2 a táp-é. Fentről lefelé haladva ezek a betük vannak ráírva:
V
A
MB
CH
BB
Magyarán nemtudom h. meik mit takar.
Itt vannak képek a cuccról: [link] [link] -
And
veterán
válasz
#96302336 #4088 üzenetére
Létezik bizony, 6-7 éve minket is körülröhögtek egyes boltokban, mikor olyat kerestünk. Eleinte alig találtunk 4-pólusút, amatőr börzéken (mint pl. a szokásos csepeli, június elejei Burabu-n) lehetett vele találkozni, és elég rendesen megkérték az árát, 1000 Ft felett árulták darabját. Akkoriban kézi adóvevőkön használták előszeretettel, de úgy tudom, pár éve már egyes sokcsatornás kimenetű hangkártyákon is megjelent. Úgyhogy ilyen termékeket forgalmazó helyeken érdemes keresni. Ha nem találsz olcsón natúr csatlakozót, lehet, hogy egy szerelt kábelt érdemesebb keresned. (Volt itt a közelben egy pici bolt, ahol nagyon olcsón rábukkantunk 4-pólusú jack-dugóra, mindjárt meg is mentettünk belőle néhányat. Sajnos azóta a bolt bezárt, úgyhogy ebben a porfészekben már szinte semmilyen csatlakozót nem lehet kapni
.)
-
törölt tag
Hali
Hol lehet olyan 3.5-es jack dugót kapni, ami nem 3 pólusú(sztereó), hanem négypólusú.
Létezik, pont ilyen van egy MP3 lejátszóhoz, de pótolni kellene egy másikhoz.
Konkrétan ez egy USB-jack kábel.
Lomex-nél nem találtam
[Szerkesztve] -
djtoomi
addikt
válasz
slayer006 #4086 üzenetére
nekem nem jack-re kell mind mondtam hanem hogy ami sony-ba menne annak a csatlkozója olyan legyen ami sharp-ba megy mert van jó fülesem sony ericsson-hoz és ha csatlakozokat levágom akkor a sharp végét dobom rá és fog müxeni.csak nem tom mit mivel lehet-kell összekötni.
-
slayer006
addikt
válasz
djtoomi #4085 üzenetére
h'
legjobb tudásom szerint létezik olyan, hogy Jack dugó közösítő
3.5mm -be biztosan, mert olyat használok is v.mi 55-60 FT volt darabja
(hangkártya kimenetre erősítő + fejhallgató)
láttam egyik haveromnál is, ő 550,- -ért vette, annak volt doboza meg papírfecnije, de a lényeg ugyanez -
djtoomi
addikt
hali
van nekem egy nagy problémám.két headsetet szeretnék összekötni igy:vettem egy sony ericssonhoz való jack kábel hosszabbitot amit egy sharphoz való headset végével akarok összekötni ugye levágom a sony ericsson kábelének a végét ami a telóba csatlaskozik és a sharpnál is levágom a fejet(vagyis a drótót vágtam el minddkért esetbe a fejtől kb 2 cm-re).a sony ericsson kábelében volt öt drab drót.mind szines:zöld,piros,kékarany-sárga keverék,és arany szinű: [link] a sharpéban kevesebb volt:zöld piros arany és még egy arany: [link] .én ügyesen elvágtam a drótót és összekaratam kötni.egymásba csavartam vagyis hogy két egyforma szinűt igy egymásra sodortam és ezt minddel eljátszottam de semmi hang.mit csináljak? -
And
veterán
Bevallom neked, hogy ebben nem vagyok igazán otthon, így nem tudlak sem megerősíteni, sem megcáfolni. Több linket végignéztem ([link]), de azt láttam, hogy akik egyáltalán utalást adtak a kapacok értékére vonatkozóan, azok is csak a saját, náluk bevált módszereket írták le. Így aztán nem tudom, van-e a méretezésre egyértelmű recept. Abban többen is egyetértenek, hogy ez a ''statikus'' fáziskonverter nem túl jó megoldás pl. hatásfok és indítónyomaték tekintetében.
-
Djuree
félisten
Kapcsolása alapján ez az, DE én szumma-deltaként tanultam, akkor rosszul tanították?
Rákeresve szumma-deltára feltűnő volt hogy nem talált semmit, akkor ezekszerint nincs ilyen, átvert a tanár, ebből vizsgáztam és hát nem sokat tudtam róla, de hát ha nincs ilyen akkor nem csoda.... -
And
veterán
válasz
Hujikolp #4075 üzenetére
A működését syn7h37ic nagyjából leírta, egyébként a rajz az LM3915 adatlapjának ([link]) 17. oldalán a példakapcsolások között is megtalálható, rövid leírással. Jelen formájában - miután a dot / bar módokat átkapcsoló tranzisztor vezérlése a sor utolsó ledjéről származik - tényleg csak arra jó, hogy a teljes sor látjhatóvá váljon, ha a kivezérlés jelzése felül ''koppan''. (Egyébként miért akarsz megépíteni olyan valamit, amiről nem is tudod, hogy pontosan micsoda?
)
#4074: Szigma-deltára gondolsz? ([link], [link], stb.) -
törölt tag
válasz
Hujikolp #4076 üzenetére
Ez?
Ez egy alacsony feszültségröl hajtott kivezérlésjelző kapcsolás. Az U-be pontra kötött hangfrekvenciás jel erősségétől függően, fog más és más led kigyulladni, futópontszerűen.ha jól értelmezem (nem biztos) Csak egy pont fog futni, és ha eléri az utolsó ledet, akkor fénycsík módba kapcsol át. -
Hujikolp
őstag
hali
tudna nekem valaki egy kicsit segíteni h mi lehet ez? könnyünek néz ki megépítésre. de mit csinál?
-
Djuree
félisten
Ért valaki a szumma-delta AD átalakítóhoz?
Inkább privit! -
ReJim
őstag
erősítő javítási mizéria következő fejezete:
voltam a szervízben és utánna kérdeztem, valóban tizenXért javította, nem emlékszik, azt tudja drága volt, de nem votl 20ezer...
a végfok ic-t cserélte (kiderült, hogy hibrid, nem tranyós), meg pufferkondit. meg még mittudom én mit.
az szakember szerint a kimenetre lett valami olyan dolog kötve ami jól szétbaszta
mi meg eleve nem is kötöttünk semmit a kimenetre, szóval az ügy lezárva... legalábbis becsületi oldalról. anyagilag meg nemtunni... -
Ripley
tag
válasz
benoke11 #4070 üzenetére
Ha jól értem te a két dolgot két bemenetre akarod kötni, szerintem egy bemenetet kellene használnod, amire egy váltó eszközzel juttatnád a két bemenet egyikét.
Egyszer megmértem, a két bemenet fémesen kapcsolatban van, szal az egyszerre bedugás nem igazán ajánlott, mert egymás végfokát fogod terhelni, de a kapcsolós megoldás jó lehet. Több dolog is szóba jöhet ez esetben, a külön csatornánkénti kapcsolók, ez em bonyolult, csak kell 3 db kétpólusú váltó kapcsoló, a másik, hogy keresel valamilyen speciális kapcsolót, a harmadik ötletem, hogy egy sok kimentetű relét használsz, aminek váltó bemenetei vannak, esetleg több egymás mellé, hogy meglegyen a lábszám, és ezeknek a vezérlését(behúzótekercs) egy kis tápról (elem, vagy telótöltő, ami megmaradt egy régi telóból) meghajtod. Negyedik ötletem a 4066-os analóg kapcsoló IC, hátránya, hogy táp kell neki, és van ~50ohm belső ellenállása, szal nem tudom, mennyire veszne el a jelből rajta, és egy darab váltó kapcsoló ehhez is kellene, hogy a két bemenetet szétválassza. -
benoke11
csendes tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, mégpedig a következőben:
Van egy Genius sw 5.1 ht hangfalrendszerem; neki van két 5.1-es bemenete (egy 9pin DIN és egy 5.1-es analóg 6 RCA-val). Namármost a genius csak egyet tud lekezelni egy időben (vagy egyikre vagy másikra lehet kötni valamit, egyszerre nem, és a forráskiválasztónál is egy 5.1-es lehetőség van és úgy szól ugye vagy egyik vagy másik bemenetről); én pedig úgy szeretném, hogy a DIN-re kötöm a pc-met, míg az rca-kra a dvd lejátszómat, egy időben.
Van e valamilyen mód ennek megvalósítására (pl egy kapcsolóval, hogy egyik vagy másik bemenetre adjon jelet)?
És van mégegy dolog: abszolút nem értek ilyesmihez sajnos, nem tudnám összerakni egy kapcsolás után se, nem tudom hol lehet alkatrészt beszerezni stb.....érdekel a dolog, szívesen csinálnám én, de egyedül tuti nem tudom összehozni; nem lenne valaki aki elvállalná a feladatot és megcsinálná vagy segítene részletesen esetleg? természetesen nem ingyen gondolom..
vagy esetleg tudna valaki segíteni abban hova/kihez fordulhatnék ezzel a dologgal?
köszi -
Kloss
őstag
Sziasztok!
Nincs valakinek egy GFK 2-es alkonykapcsoló kapcsolási rajza? Szétégett benne 1-2 ellenállás, így nem tudom milyen értékű lehetett. -
Csaba_20_
őstag
Felénk ez úgy megy, hogy amennyiben nem saját eszközökön játszunk, akkor azt béreljük valakitől és a bérlői szerződésben le van fektetve(írásban, vagy szóban), hogy ki felel az eszközökért. Természetesen a technikai felügyeletnek plusz költségei vannak a bérlő számára, de hivatalosan ez menti fel a felelősség alól.
Ha engem odaállítanak egy technika elé, ami mellé nincs kirendelve egy technikus, aki felügyeli, akkor nem automatikusan én, a használója fogok felelni a termékért, hanem az, aki nem rendelt mellé embert, hogy felügyelje.
A szervizben lennie kell egy munkalapnak, amire minden, a javítással kapcsolatos adat fel van vezetve. Ki javította, mit javított benne, mennyiért cserélte az adott alkatrészt, mennyi ideig javította a terméket stb. Amíg ilyen munkalapot nem mutatnak neked, addig ne is fizess. Ez nem úgy megy, hogy ők akárkihez elviszik a terméket megjavíttatni és utána benyújtanak akármekkora számlát, te pedig csengetsz. Egyébként pedig az egész hibajelenség elég érdekes számomra. Miért raknak egy termékre olyan gombot kéz alá, amivel tönkre lehet azt tenni? Mert a tápokon található, csak csavarhúzóval átállítható kapcsoló már más kérdés. Az ilyen kapcsolókat el kell rejteni, hogy úgymond hülyebiztos legyen a készülék. -
ReJim
őstag
válasz
Csaba_20_ #4066 üzenetére
használtuk, nem mienk volt, és egy hangerőszab átkapcsolásnál behalt a készülék...
a szerviznél ma már jártam, de kihaltnak tűnik, telszám van, szóval majd a héten ki lesz derítve a dolog...
ha bugrisság lesz, akkor egy vasat sem fogunk fizetni, mivel át akartak baszni...
köszi a segítségeiteket... -
Csaba_20_
őstag
Kérd el a szervizlapot és másold le a hiba leírásának részletezését, valamint, hogy pontosan mit cseréltek a termékben, hány órát dolgoztak vele és tudd meg, mennyi a szerviz munkadíja óránként. Írd le ide és megvitatjuk. Megjegyzem csak akkor fizetnék ilyenért, ha az én felelősségem lenne a dolog.
-
törölt tag
Akkor lehet ennyi, ha méregdrága teljesítmény-mosfet a végerősítő alkatrész és mindet cserélni kellett. Ezért is lenne jó tudni, hogy mi is van az erősítő belsejében.
Esetleg típust tudsz mondani? Mert lehet, hogy fenn van a kapcsolás a világhálón, és akkor már lehet az alkatrészárakhoz is viszonyítani. -
-
ReJim
őstag
válasz
#96302336 #4060 üzenetére
hát azt még nemtudom, hogy mi ment benne tönkre, de azt tudom, hogy hogyan halt meg:
volt rajta egy kapcsoló, amivel kéthngerő poti közül lehetett választani. egyik 60%-on, másik meg 70%-on. át lett kapcsolva és az erőstő elhalgatott, nem lehetett többet bekapcsolni. a 230 felén lévő bizti nem ment ki, többet nem tudok róla.
csak hogy a javításáért 18.000 Ft-ot kérnének! ami szerintem eléggé túlzás...
(nem láttam az erősítőt bellülről, nem tudom a pontos hibáját...) -
ReJim
őstag
mennyi a reális ár egy amerikai gyártmányú gitárerősítő tranzisztoros végfokjának javításáért?
(ne gondoljunk nyák újratervezésre, hanem inkább egyszerű tranyócserére...)
-
WillyX
tag
Priviben jelentkezzen olyan, aki debreceni és jól tud forrasztani és van is hozzá cucca.
Thx
-
róland
veterán
Igazad van. Most úgy is egy átmeneti megoldás lesz az órával, így van/lesz időm megkeresni a Mestert. Sajnos kis cégek nem igazán akarnak belemenni egyedi, általuk még nem készített, dolgok elkészítésébe, a nagyok meg drágán dolgoznak.
Akivel itt a PH!-n beszéltem, leginkább csak sima maratással foglalkozik, nagyon nem akar mintát maratni.
Azért köszönöm az eddigi segítségeteket, nagyon hasznos volt! -
And
veterán
Abban igaza van Csaba_20_-nak, hogy először az üvegessel kellene beszélni: ha vállal ilyen dekorációs marást, akkor milyen eljárással (esetleg: milyen anyaggal) dolgozik, és ahhoz mire van szüksége neki. Ajánlgathatunk mi - bár valszeg még egyikünk sem csinált v. készíttetett hasonlót
- itt mindenféle maszkot, anyagot és módszert, de gondolom a szaki nem most fog nekiállni felfedezni a spanyolviaszt. Ha mégis, akkor lehet, hogy nem a megfelelő embert találtad meg. (Ha máshogy nem megy, megkeresel egy dekoros céget v. a megfelelő felszereléssel rendelkező ismerőst, és készíttetsz magadnak például olyan bevonattal ellátott matricákat, amelyek a használt maróanyagnak ellenállnak.) De az első a mester szava legyen, anélkül lehet, hogy nem sokra mész..
-
Hujikolp
őstag
valakinek van olyan kapcsolási rajza, leírása amely arról szól h egy akkut hogyan süssünk ki teljesen? hogy milyen kapcsolás kell h kíméletesen kisüssük? a gugli nemsokat adott.
ha valaki tud irjon
köszönöm
[Szerkesztve] -
róland
veterán
válasz
Csaba_20_ #4051 üzenetére
Nem is oly' régen leírtam, itt a topicban, hogy mit szeretnék: [link]. De akkor még egyszer: egy óra számlapját szeretném üvegre maratni. A számok átlátszóak lennének, a többi rész pedig opálos (az lenne maratva).
Végtermék, egy balra járó falióra lenne. Óramű itthon van, most mutatókat kell szereznem, mert a tegnap vásárolt 1.400,- Ft-os kínai óra mutatói nem jók hozzá. (Sajnos emiatt ideiglenesen áll a projekt, talán holnap hozzájutok a katalógushoz, amiben óraműtípushoz megfelelő mutatók vannak.) Míg az üvegmaratós rész nem készül el, addig is a kínai órakeretbe kerül az óramű, mikor megérkeznek a mutatók. -
róland
veterán
válasz
Csaba_20_ #4049 üzenetére
Igazából most kezdtem el körbejárni a témát.
Nagyon kevesen foglalkoznak üvegmaratással, s azok is inkább annyira mennek bele, hogy sima üvegfelületeket lemaratnak mindenféle minta nélkül. Egy üveges ismerősöm megígérte, hogy rajta keresztül intézhetem a dolgot, de úgy se könnyű.
Másik szál PH!-s. Volt egy apróhirdetés, amiben maratott üvegekről volt szó, így megkerestem a hirdetés feladóját, de nehéz vele egyezkednem. Nem igazán akar belemenni semmiféle minta elkészítésébe. -
Csaba_20_
őstag
Az emberünk, aki üvegmarással foglalkozik, nem tudja elkészíteni a mintát? Tehát nem úgy működik, hogy nyomtatható formátumban Photoshop-ban vagy akármilyen grafikai programban megcsinálod a mintát és ő azt onnantól már menedzseli? Mások milyen formában viszik neki a mintát?
-
And
veterán
A közismert Positiv-20 fotolakk az adatlapja szerint használható hidrogénfluoridos üvegmaráshoz is. Csakhogy a fluorsav (folysav) valami irtó gusztustalan anyag: már igen kis mennyiségben is nagyon mérgező és irritatív, rákkeltő lötyi, elvileg csak képzett személy használhatja. (Hozzá lehet jutni ilyesmihez egyáltalán?)
Több helyen említik viszont a nátrium-hidroxidot, amelynek vizes oldata melegen szintén kikezdi az üveget, de a folyamat elég lassú. Ez az anyag viszont többek közt a fotolakk levilágított felületeinek feloldásához (az előhíváshoz) is használatos, tehát töményen és hosszú időn keresztül a nem megvilágított lakkréteg sem szereti. Mellesleg erős lúg, de nem annyira (!) veszélyes, mint a HF.
Aztán léteznek ilyen kiszerelt, krémszerű anyagok is üvegmarásra, dekorációs céllal: [link]. -
Csaba_20_
őstag
A NYÁK-on lévő rézfelület lemaratásához vasklorid oldatot használnak, de az nem marja az üveget. Pontosan mit is szeretnél csinálni? Egy rézhálót szeretnél csinálni? Mit jelent ez a ''mintát készítenem'' dolog? Nagyszerű minta az is, ha kinyomtatod papírra, hogy hogyan fog kinézni. Milyen materiális jellemzőkkel kell rendelkezzen a minta?
U.i.: Vagy én vagyok teljesen értetlen, vagy te teszel fel rossz kérdéseket. -
And
veterán
Rajzolat készítése:
1.) Kézi módszer: alkoholos, de inkább lakkfilccel rárajzolod a (pozitív) mintát a nyákra.
2.) Alfaset: mostanában úgylátszik nehézkes a beszerzése ([link]).
3.) Műnyomó papír ('vasalós' módszer): [link].
4.) Fotolakk v. gyárilag lakkal kezelt fényérzékeny nyák + átlátszó fólia v. pausz + levilágítás + előhívás ([link], + link a 3.-ban).
Maratás: vas-(III)klorid tömény vizes oldatával v. sósav + hidrogénperoxid + desztvíz kombóval. -
róland
veterán
Gyors kérdés, bár nem elektronikai felhasználást tervezek:
Mit használtok NYÁk maratáshoz? Pontosabban, valami olyasmi iránt érdeklődök, hogy a NYÁK rajzát mire másoljátok rá úgy, hogy a panelen a szükséges vonalakat ne marja le a sav. -
kem
addikt
Sziasztok!
Holnap írunk ZH-t Elektronikából, a Diódákból és a Tranzisztorokból, de a neten csak rizsát találtam, arra lennék kiváncsi, hogy miket lewhet ezeken számolgatni, mire kérdezhet rá, és ilyen képletek vannak.
Előre is köszönöm a segítséget, és remélem nem bántok meg senkit a hozzánem értésemmel. -
bio
csendes tag
válasz
kisninja #4031 üzenetére
igen...a napcellákra én is gondoltam...de az a következő lépés lenne....
amúgy dízelben gondolkodom,már csak azért is mert tudok ingyen étolajat
amúgy alapvetően a világításhoz kellene csak....+pl laptopot tölteni....aztán aggregátorrol menne a hétvégi mosás miegymás...az a baj hogy a teljes kiépítés elég húzós, úgyhogy csak darabokban tudom megvalósítani... -
kisninja
őstag
Sporolj napcellára/kra majd be egy-két akku, esteleg szélgenerátor ha szóbajőhet és vésztartaléknak egy benyamotoros cucc.
12v ról meg lehet hajtani fénycsöveket is, neten van sok kapcsolás rajz.
Mondjuk véleményem szerint elég nagy akku kapacitásra van szükség ha az ember nap mint nap használja a rendszer.
230 at meg egy smart szünetmentesből is ki lehet venni igaz azok nem 12v ról mennek pl: speciál az enyém 60v ról jelenleg 60v 48Ah akkuk vannak rá aggatva igy a Pc-met, monitrot, nagy hifit, lámpát (20w) modemet kb 5h viszi. -
DewiL
senior tag
5letek: [link]
[Szerkesztve] -
bio
csendes tag
válasz
Csaba_20_ #4025 üzenetére
lehet igazad van....utána járok ennek a kompakt fénycsöves dolognak is....
azt még vki el tudja magyarázni nekem hogy:
adott egy agregátor, aminek van egy x max terhelhetősége......ezt a maximumot tudom kihasználni, és mindenféle elektrongyos dolgot ráaggathatok....ekkor, mármint a max terhelésnél van egy fogyasztása......de mikor épp nem működtetek róla semmit, és a motor jár akkor is fogyaszt vmennyit...a kérdés:hogy ez mekkora hányada lehet a max fogyasztásnak?ilyen adat nincs a gépek leírásánál.a másik kérdés: hogyan oldják meg hogy ha jár a motor,de nem veszek ki áramot akkor a generátornak az energiája hova megy amit termel?
aki ezekre tudja a választ az kap egy piros nyalókát -
TexT-BoY
addikt
hát hondára és PGMFI-re tudom a megoldást..
Szóval ott olyan van hogy ODB0 illetve ODB1 ECU-t össze tudod kötni notebookal és telefonnal DKU05ös kábelen. Ileltve az igy kapott jelet okostelefonon, pda, notin sb egy ECUcontrol cimü progival tudod hazsnálni és ez mindent megmond csak azt nem mennyi a fogyasztásod.. monjuk ez is 97ig müködik . Azót aaz ECU-kba nem lehet belenyulni semmilyen szinten semmilyen auonál ugyanis ha a gyári ECU-t kibontod és hozzáérsz a cucc nem fog beindulni. /igen kérdzeheted a chip tuningot. noss az egy másik kérdés kör és általába egy külön kis dobozzal oldják meg. de ezen a kis dobozon nem megoldható TUDTOMMAL az adatok kinyerése /pl üzemanyag fogyasztás/ -
Csaba_20_
őstag
Szerintem az egyszínű, csak LED-es világítás alkalmatlan olyan környezetben, ahol folyamatos tevékenységet szeretne valaki végezni. Sok ember számára nagyon zavaró lehet huzamosabb időt eltölteni LED-ekkel megvilágított környezetben. Valamint LED-ek esetében arra is oda kell figyelni, hogy nyitási szögük van, ahol a 70 fok már jónak mondható. Tehát tipikusan egy hétvégi házban nem alakítanék ki ilyen megoldást. Illetve mindenképp kiegészíteném izzószálas megvilágítással is.
-
Ja no
aktív tag
A dolog gyenge pontja a mobilteló. Ez így túl általános, mert az egyik mezei soros kommunikációt használ, a másik meg valami egzotikusat.
Szvsz jobban járnál ha csak engine-t raknál bele, arra csak eccer kell megírni a szoftvert.
Bár nekem nem világos,, hogy a telót mint kezelőfelületet akarod csak használni, vagy az RF részét is remote acces célból. -
-
törölt tag
Tömören fogalmazva: Nem.
Bővebben, ahhoz hogy ennyi infót elküldjél nagyon komoly hardvert kell építeni, ami nem egyszerű dolog. Egy , de inkább több microcontroller kell hozzá egy vagy több A-D átalakító stb stb..., és egy megfelelő szoftver. Továbbá egy komoly okostelefon, amire írni kell egy programot, ami feldolgozza az információt. Ez eddíg kb. 200000forint. és még óvatosan becsültem. Jobban jársz, ha kész fedélzeti computert veszel.
Ha jól értem neked inkább telemetria kellene.
Egyébként már nem lehetetlen ilyen holmit építeni, csak rettentő komoly tudásanyag kell hozzá. -
csery
tag
hello!
én ugyan nem értek a barkácsoláshoz és az elektronikához, de azért lenne pár kérdésem.
van-e közöttetek olyan, aki meg tudna nekem csinálni egy panelt, aminek a feladata különféle eszközökből kapott jel feldolgozására, ill továbbítására egy mobiltelefon felé. az adatok adatkábelen mennének.
konkertizálva: egy autó sebességét, üzemanyagszintjét (feltétel az üzemanyagszintmérő berendezés megléte vagy létesítése.) továbbitja, ezáltal a telefon ki tudja számítani a pillanatnyi és átlagfogyasztást, a megtehető kilométereket, stb.
továbbítja továbbá mondjuk az motor működését vagy nem működését, és visszafele is tud jelezni, leállítja a motort egy bizonyos akció (pl. a telefonon egy gomb megnyomása) esetén
megoldható-e ilyen eszköz és hogyan, ill. mennyi időbe és pénzbe kerülhet az elkészítése?
előre is köszi a válaszokat
üdv: csery -
bio
csendes tag
igen,de a kompakt fénycsövek többet fogyasztanak,és a kibe kapcsolgatást sem szeretik túlzottan....vagy azt mondod hogy mivel a ledes gyengébb, ugyan olyan vagy hasonló fényviszonyokhoz annyi ledlámpa kéne ami teljesítményben felér a compact-tal?
és a hűtéssel mi a helyzet?
úgy tudtam a ledeket nem kell hűteni. meghajtás alatt mit értesz? ha trafóra akkor az nem csak akkor kell ha az áramforrás és a fogyasztó más feszültségű? -
And
veterán
válasz
Devid_81 #4016 üzenetére
Ez szerintem így túl általános, hogy 'alkatrészkatalógus'. Az ilyesmi vagy túl átfogó akar lenni, ezért nem sok adatot tartalmaz az egyes alkatrészekről, vagy csak egy konkrét gyártó / család elemeit írja le. Az elsőhöz sorolható pl. az alkatrészboltok (pl.: [link], http://elektrokontha.hu/, stb.) saját, letölthető árlistája. Ezek alapadatokat közölnek (IC-k esetén rövid funkció, tranzisztoroknál határadatok), amelyek alapján erősen lehet szűkíteni mondjuk egy adott feladatra alkalmazható típust. Ha pedig egy típusjelről szeretnél megtudni sok-sok infót, akkor beírod a típust és mellé a ''pdf'' vagy a ''datasheet'' kifejezést a gugliba, és - általános esetben - máris megkapod az adatlap linkjét..
[Szerkesztve] -
Devid_81
félisten
Hahóóó emberek!
#4006 erre senki ?
Biztos van még olyan progi a nagy világon... -
LukE
veterán
lehet jobban járnál 12V-os (vagy akár 230-as) (kompakt) fénycsövekkel.
A melegfehér ledek fényerő/teljesítményben még gyengébbek, mint a fénycsövek. És drágák is. (főleg, ha a meghajtást, hűtést és egyéb nyűgöket is belevesszük)
Ha 12V-tal látsz el egy x W-ot fogyasztó cuccot, akkor x/12A-es áramerősség megy át a vezetékeken. 2W-os lámpából egy tucatnyit rárakhatsz egy ''sima'' 0.75mm^2-es vezetékre, kapcsolóra.
[Szerkesztve] -
TexT-BoY
addikt
Szóval a minapi e-bayes rendelésem kárbeveszett és nem maradt más megoldás minthogy kijavitom az eepromot amit vásároltam.
Egy Honda Prelude PK2 ECU-ba vásároltam egy ''Atmel 29C256 '' tipusu eepromot de hibás a program rajta ezt szeretném kijavitani.. a kérédsem pedig az hogy mivel és miként lehet ezt megcsinálni? elméletileg ROMEditorral lehet felvinni a programot a eepromra de még sok dolgot nemtudok.. pl a .bin kiterjsztésü filekkel mit kezdjek? /elméeletileg turboedit cimü progival irható program a preludhoz..
hu bonyolult dolog -
bio
csendes tag
hát a dolog úgy néz ki hogy folyamatossan fejlesszteném a dolgot...3 helységben lenne, de először csak a legkisebben(hátha nem tetszik mégse mert elég hideg a színhőmérsékletük)
szóval először 3db lenne egyenként asszem kemény 2watt
aztán ha bejön, akkor lenne úgy kb ezekből úgy 10-15 az egész házban.....
és szeretném majd a riasztórendszert is rákötni...ezt nem tudom milyen teljesítményű lesz...
valamint egy kis 120as inverterrel néha a rendszerből tölteném a laptopom.....kb ennyi...
amúgy ez egy faház...szóval érdekelne ez a túlmelegedés dolog is erősen. -
And
veterán
Az akkuk kapacitásának nem sok köze van ahhoz, hogy mennyi áram folyik majd a vezetékben (ill. ha mégis, akkor már baj van, mert pl. rövidzárlat keletkezett valahol). A kérdés arra irányul, hogy mekkora teljesítményűek / áramúak azok a ledes pilácsok, és hány darab kell belőlük. Az áramterhelés ugyanis ezektől függ. Az akkumulátornál viszont mindenképp érdemes egy biztosítékot tenni a vezeték elé, hogy veszélyes túláram hiba esetén sem alakulhasson ki. Kapcs.= kapcsoló? Ha igen, akkor valóban mindegy, azzal a kitétellel, hogy bírja el a terhelés névleges áramát (bár érzésem szerint ledes lámpákkal elég nehéz lehet túlterhelni pl. egy fali kapcsolót).
-
DewiL
senior tag
Sziasztok!
Van egy pcházam aminek az elején van egy lcd kijelző aminek ugye van egy tápja és itt jön az én problémám:
a táp castlakozó: [link] [link]
Az lcd panel: [link]
szóval hogyan lehetne életel lehelni a kijelzőbe
az én tippem:
piros +5V
fekete: gnd
lila:
a táp ami a házhoz járt már sajnos nincs meg és ugye alapból az hajtotta meg
szóval várom az 5leteket
[Szerkesztve] -
bio
csendes tag
hali
az lenne a kérdésem h ha 12-v-os hálozatot építek ki akkor ahhoz milyen kábel kell, mennyibe kerül és hol?
a szitu a köv: hétvégi házam világítását szeretném 12v-os ledes spotokkal működtetni, amihez az áramot akkuból kapná a rendszer....
ki tud segíteni?
ja és még1...hagyományos bármilyen kapcs. jó?
thx... -
Devid_81
félisten
Sziasztok!
Igaz már kérdeztem de megteszem mégegyszer hátha van valakinek 5lete.
Alkatrész katalogus progira lenne szükségem.
Biztos létezik ilyen napjainkba is.
Van ilyesmi valahol valakinek?
Előre is köszönöm! -
törölt tag
válasz
wildrain #4002 üzenetére
A tápegységek úgynevezett kapcsoló-üzemben működő rendszerek, ami leegyszerüsítve a dolgokat, nem a hálózati 50Hz-es frekvencián alakítják át a naftalint, hanem jóval magasabb, 15-25kHz körül dolgoznak. Ennek azért van jelentősége, mert jóval kisebb méretű trafó kell a fesz. átalakításához.
Terheletlen állapotban, lehet, hogy egyes trafók zizeghetnek ezen a frekvencián. ezt a sípolást hallod. Nem mindíg jelent hibát, de ha elötte nem csinálta, ez az öregedéds első jele is lehet. -
wildrain
addikt
Sziasztok!
Gondolom, járnak ide hozzáértő emberkék, akik megválaszolják a kérdésemet:
A gépem kikapcsolása után a tápomban valami néhány másodpercig hangosodva sípolni kezd, majd tartja a hangerőt. Nem túl hangos, de egy teljesen csendes szobában határozottan hallható. Mi lehet ez? Esetleg megadja magát egy alkatrész benne?
Korábban olvastam olyat, hogy a kondikban (kondikon) van egy lakkréteg, ami berezonál, és az képes így sípolni. Ez az a jelenség lehet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS ROG GL552VW - 15.6"FHD IPS - i7 i7-6700HQ - 8GB - 128GB SSD + 1TB HDD - GTX 960 4GB -
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest