Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Videós, mozgóképes topik
- Nyomtató topik
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #62799 üzenetére
Nem, a DC-konverter csak a segédáramköri tápot szolgálja, mint a 7805 is.
A főáramkör, motorkör ettől független, a hűtőbordás félvezetők kapcsolgatják a motorra a betápot, illetve a relék végzik a polaritáscserét.
Szívesen, ez egy ilyen dolog, hobbiból firkál az ember...
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Sokimm
senior tag
válasz Kernel #62796 üzenetére
Hu ez nagyon jó hír, legalább ma is tanultam valamit.
(adatlap olvasás, első osztály: Active current limitation Approx. 5 A (for short-circuit))Köszönöm, akkor a vezérlőt megtartom valami "tartaléknak".
Amúgy akkor az a vezérlő egy polaritást választható (forgás irány váltáshoz), potméter/pwm-es dc-dc step down 40V 40A-ig?
ui.: Nagyon köszönöm a válaszaidat! Valahogy már illene meghálálnom, de nem találok utad hozzád... (privát)
-
Kernel
nagyúr
válasz terapeuta007 #62797 üzenetére
A párhuzamos R004 söntökön eső feszültség működteti a túláramvédelmet, ezek átkötésével az kiiktatható. De mivel a túláramvédelem 30 A, nem hinném, hogy az határol be.
Ettől még megmarad a feszültségvédelem, vagyis 2,5 V túlmerülésre, ami pont jó az LFP akkuhoz is, valamint 4,25 V túltöltésre, ami viszont csak a Li-ionhoz való érték.
LFP akku max. töltőfeszültsége 3,65 V, a védelmi küszöb lehet talán 3,7 V.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
terapeuta007
aktív tag
[link]ezben hogy lehetne kilőni a túláram védelmet? (nembiztos az a baj elvileg jonak kene lennie. lehet kuka.)
tehát van a fentihez 4db 3Ah es lifepo cella. ezeket bepakoltam a tákolt hangszoromba ,de amikor beakarom kapcsolni az erositot leválaszt a védelem és se kép se hang. ha rásegítek töltővel akkor simán bekapcsol és mukodik.
csak érdekességnek:
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #62795 üzenetére
Annak van egy saját áramkorlátozója, ahogy írja is, 5 A, rövidzár mellett. Az indulás rövid időtartama alatt nem tud túlmelegedni egyik kritikus alkatrésze sem, a védelem pedig behatárol.
Tartós áramgenerátoros módban nem jó ilyeneket használni, de az a kis idő nem számít ilyen szempontból.
-
Sokimm
senior tag
válasz Kernel #62790 üzenetére
Most vettem észre, hogy rossz volt a W rész a táblázatban, ezt most javítanám:
Vezérlővel:
V A W
12 0,6 7.2
22 1 22
24 0,54 12,94
28,6 0,56 16,016Nyersen DC tápra kötve:
V A W
12 0.3 3.6
22 0.4 8.8
24 0.42 10.08
28,6 0.46 13.156Ettől függetlenül a motor fordulatszáma elég stabil (füllel sem érezhető instabilitás, vagy pulzálás). Ha a motor encoder felöli tengelyét lefogom, akkor szépen kúszik fel lassan a felvett áram a betápnál. (oda tettem egy ilyet)
Most azon agyaltam, hogy mivel úgyis max fordulatszámon használom (amit enged a 24V-os táp), nem is kéne ez a fordulatszámszabályzó, csak sajnos az induló áram túl nagy lehet a táphoz, amit félek, hogy megkárosítok.
Kéne valami áramkorlátozó elektronika elé, és csak egy kismegszakítóval simán "rádobnám" a motort a tápra, és nem lenne gond?
-
dik
őstag
válasz Kernel #62788 üzenetére
Ok köszönöm az infót akkor nem nyulka piszka...
Amúgy jó nagy szívás lett belőle mikor megrendelés volt még a 8009 masina 6100 volt majd már csak annyi látszott 7.300 körül van. Így beszívtam kicsit mert felment az ára a semmiből..."A hülyékkel nem lehet mit kezdeni!"
-
Kernel
nagyúr
Abból sehogy, mert a Wh nem a teljesítmény (W) mértékegysége, hanem az energiamennyiség, ami az akkuban tárolva van.
Azt meg csak úgy tudod lemérni hogy kiveszed belőle az egészet. Ugyanez érvényes az Ah kapacitásra is, ami viszont a töltésmennyiség egysége, végül pedig a kettő egymásba átszámolható, a feszültség ismeretében:
https://milliamps-watts.appspot.com/
Hacsak nem valamilyen szoftveres becsléses / jóslásos / karakterisztikus eljárásra gondoltál, de ilyenbe én nem mennék bele.
(#62791) rostiron
Forgórész menetzárlatának tipikus jelensége mindkettő. A hang is, meg a körtüzes jelenség is. Esetleg a kommutátor hibája, szeletlazulást is láttam már. Kefék stabil felfekvését, rugalmas érintkezését nem árt ellenőrizni, de kicsi az esély, hogy megúszható ennyivel.
[ Szerkesztve ]
-
jksx
senior tag
Üdv!
Egy 72V névleges feszültségű akkumulátor egység kapocsfeszültségét és terhelő áramát mérem, változó terhelés mellett 1 másodperces mintavétellel, 20 percen át. Azt szeretném megkérdezni Tőletek, hogy hogyan lehet ebből Wh teljesítményt számolni?
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #62789 üzenetére
A szabályzónak van egy saját tápegysége, ami step down konverter, ezért nagyobb feszültségről kisebb áramot vesz fel. Ha motor nélkül nézed, elvileg így kellene működnie.
Ehhez adódik a hozzá a motor árama. Nagyobb tápfeszről már nem sok adódik hozzá, de ott is látszik, hogy a kettő együtt többet tesz ki, mint a motor önmagában.
12 --> 24 V között ugyan nőni látszik a panel saját áramfelvétele, de ehhez a konstrukciót kellene pontosabban látni, hogy mi az oka, esetleg a kitöltési tényező változását, hogy mennyire tartja a 100 %-ot.
[ Szerkesztve ]
-
Sokimm
senior tag
válasz Kernel #62788 üzenetére
A motor feltételezhetően (mivel a gyári matrcia alapján nem találtam ma is gyártott darabot, így már pdf sincs róla (a céget is megkérdeztem) ez: (DC kefés szervó, encoder nélkül)
Electroraft DPP240 (fizikai méreteit tekintve)
Viszont az ellenállás értéket a mért kivezetésen 1.7ohm, ami erre a típusra utalna: DPP244V48 (de ez meg fizikailag nagyobb kéne, hogy legyen, mint amit a kezembe fogok)Ami biztos, hogy bármelyik típus is legyen, 48V-ot és 2A-t mindegyik bírna.
A táblázatban szereplő feszültség értékeket néztem itt is végig, remélem ez kell.
12V/0.3A
22V/0.4A
24V/0.42A
28.6V/0.46A[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #62784 üzenetére
Milyen motor, önmagában a tápegységre kötve milyen értékek vannak?
(#62785) dik
Az ICL7106 A/D konverter hitelesítő trimmere szokott lenni. Klasszikus 3 1/2 digites műszer, gondolom. Ha elállítottad, akkor újra kell hitelesíteni, egy másik megbízható műszerhez képest legalább.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Szerintem ez alap.
7 éve vett "osanos" leggagyibb vezérlő tudta ezt, akkor vette a fiam, azóta is jól működik.
Van még benne csipogó kimenet, villogó led kimenet bezáráskor (ál riasztó), késleltetett automata zárás, külön csomagtérnyitás lehetőség, riasztó vezérlő kimenet meg még a fene tudja mi.
Mi speciel egyik extra funkciót se kötöttük be,(csomagtérnyitás kivételével) én utálom ezeket, pár hónapig laktam egy lakótelep földszinti lakásába, pont a parkolóra néző ablakok, és minden hajnalba 15-20 villogás, csipogás, csodálatos... mentek az emberek dolgozni, hát én ott megutáltam.[ Szerkesztve ]
-
dik
őstag
A multimeter belselyében van egy pontméter azt ha tekergetem mit állítok vele?
"A hülyékkel nem lehet mit kezdeni!"
-
Sokimm
senior tag
Újabb kérdésem volna hozzátok:
Vettem egy ilyen fordulatszámszabályzót, amit rákötöttem a labortápomra, és néztem az áramfelvételét, különböző feszültségeken. A következő táblázat jól mutatja a helyezetet, és érdeklődnék, hogy azért vesz fel kisebb áramot nagyobb feszültségen, mert nem bírja a labortáp?
Vagy mert valami "optimális" feszültség az a 22V? (max fordulaton mindegyik esetben)Hogy lehet ez a teljesítmény "logikátlanság"?
ui.: Köszönöm a válaszod Kernel, erre: #62757
-
Kernel
nagyúr
Konkrétan nincs, de szerepel a leírásokban a turning light vagy light flash confirmation stb., alapnak számító funkciók. Trunk release (hátsó ajtó vezérlés), parking light, autókereső villogtató és egyebek.
-
rostiron
őstag
Köszi mindenkinek
A porszívó örök nyugalomra lelt. Mivel a motor is sz.... volt ezért, kukáztam.
Pedig direktre kötve elindult.Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
(jan)
őstag
Urak!
Központi zár vezérlővel van valakinek tapasztala? Melyiket érdemes megvenni? Van ezek között esetleg olyan ami az indexet is villogtatja ?
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #62752 üzenetére
Tegnap lemaradt, multiméter helyett áramkorlátozott tápegységgel, akár dugasztáppal is lehet tesztelni ilyeneket. Ha a triac / tirisztor több áramot bír, mint a táp, illetve a táp kibír rövid idejű zárlatot.
Egy TP4056 töltőpanel is alkalmas erre, ami áramkorlátozott is. Alapból a kék LED világít (szakadás) utána a piros (vezetés).
Van egy tirisztorom, amit az említett teszter csak tranzisztorként detektál (ritkán téved, de volt már rá példa), ilyen modulra ráakasztottam, működik. A gate olyan érzékeny, hogy még zárni sem kell sehová, elég érinteni csavarhúzóval stb.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz #90088192 #62773 üzenetére
Nem ismerem a konkret erositot,
ha hagyomanyos lemezelt vasmagos a transzformator, huzni kene a csavarokon, ha nem akkor tekercs is zizeghet, az impregnalas elengedett valahol es mocorog a drot, mozoghat a csevetest is a vasmagon, a trafot az alaplemezhez rogzito szerelvenyek fellazultak,
valamint lehet menetzarlatos es azert zug uresjaratba is. -
Janos250
őstag
válasz rostiron #62764 üzenetére
"Még valami, egy ilyen kütyü segít a magamfajta amatőrnek, a különböző kis alkatrészek leellenőrzésében ??"
Igen, nagyon sokat. Én mindenkinek nyomatékosan ajánlom! Akik nálam meglátták, már páran vettek.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
törölt tag
-
Kernel
nagyúr
válasz #90088192 #62773 üzenetére
A trafó rugalmas rögzítése, gumibak vagy akármi, ez már egyéni kreativitás és lehetőségek kérdése, mivel te látod a konstrukciót. Vagy az erősítő talpainak rugalmasabb alátámasztásán is lehet gondolkodni, hogy kevésbé adja át a rezgéseket.
Cosφ-javító kondenzátorok a hagyományos fénycsőarmatúrában vannak például a 230 V-ra kötve, de azt nem szabad összekeverni ezzel, ahol ilyenek egyáltalán nincsenek.
Pufferkondenzátor van a trafó és egyenirányító után, ami teljesen más műfaj. Minél jobb állapotú, illetve nagyobb kapacitású, annál jobban rongálja a hálózatot, a csúcstöltő áramimpulzusok miatt. Készenlétben, terhelés nélkül még azt sem.
Hálózati oldalon zavarszűrő kondenzátorok szoktak lenni, cosφ-javításhoz az kevés.
[ Szerkesztve ]
-
Attix70
aktív tag
válasz rostiron #62770 üzenetére
Ha direktbe kötve működik akkor csinálj hozzá külön (villanyszerelő dobozba konnektor aljzattal és dugvillás vezetékkel) egy egyszerű triakos fázishasítós szabályzót. Ha szabályozni akarod akkor abba dugod a porszívót.rajz
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
törölt tag
Hello megint, kellene egy kis tapasztalatot lopnom tőletek
Van egy csodás Sony EX70AV "erősítőm"
A problémám a trafó búg, kikapcsolt, bekapcsolt állapotban egyformán, és nem a hangszórón keresztül.
Mit szoktatok vele csinálni? Gondoltam arra plusz rezgés csillapítás be építése egy megoldás, másik lehet kiszáradt az üresjárati/készenléti cos fi kompenzáló kapacitás is. Vagy valami más?
Koszi előre is
Laci -
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #62770 üzenetére
Csak a triac két lába közé kell egy rövidzár, illetve helyette (A1-A2 értelemszerűen).
Ha a szokott módon teker, akkor jó. Ha feltűnően turbó fokozatra kapcsol, akkor valószínűleg nem fogja sokáig bírni. De ezt összerakva lehet érezni, a szívóhatáson, mert ha szétszedve indítod, eleve nagyobb a hangja.
Az is lehet persze, hogy egyéb motorhibája van, körtüzes a kommutátor stb., ami eldönti a kérdést --> hulladékudvar.
Vagy lehetett lágyindító funkciója is az áramkörnek, akkor nélküle jobban megrántja az áramot induláskor.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz rostiron #62767 üzenetére
Az IC egy mikrokontroller max. 6,5V-os táppal. Nem cserélhető (ha meghibásodott) csak azonosan programozott példánnyal.
Potenciométert ohmmérővel (ellenállásmérővel, multiméterrel) lehet ellenőrizni.
[ Szerkesztve ]
-
rostiron
őstag
Még két dologba kérném a segítséget.
A chip samsung s3p9414xzz-am94 nem találok adatot róla. Hány v-on üzemezhet ? 4,8 v-ot mérek de a panelra 24vcc van írva, és a kondi is 25v-os.
A másik a potméter azt hogy kell kimérni B500K ( ez szabályozza hogy pörögjön ) ez lehet rossz ??
Egy próbára valahogy ki lehet iktatni a potmétert ??Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
Kernel
nagyúr
válasz rostiron #62764 üzenetére
Ezt rendeltem tavaly, később innen a plexit hozzá.
2 db védett lapos Li-ion akku befért alá soros kötésben, azóta sem bír lemerülni.
Porszívóval volt régen egy esetem, vagy háromszor cseréltem benne golyóscsapágyat, mire rájöttem, hogy valaki kiszedte belőle a szabályzó-korlátozó elektronikát és direktbe kötötte a motort. Láttam persze előzőleg is, hogy valami hiányzik, csak nem gondoltam ilyen összefüggésre.
Feltételezésem szerint annak elvileg az lett volna a funkciója, hogy csak terhelésre szabályozzon rá, így viszont veszettül pörgött, feltűnően erős is volt, hamar ki is égette a csapágyat, ami kékre izzott. Utána mondtam a szomszéd tulajnak, hogy akkor ennyi volt, visszaadtam inkább a munkadíjat is.
Másfajta porszívóban viszont csak a fordulat kézi szabályzására való az elektronika és nem is fontos hozzá, anélkül is normál fordulaton működik.
-
-
Na jött meg a ca5, rj45 fogóm. Jól tippelem, hogy ennek a vágókésnek párhuzamosnak kéne lenni?
Van valami (tudománxos) trükk, vagy csak lazítsam ki, és próbáljam kiegyenesíteni?[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Lompos48
nagyúr
válasz rostiron #62758 üzenetére
Az A1 és G egymástól mindössze egy diódányi (p-n átmenetnyi) "távolságra" van, tehát nagon közeli értéket fogsz mindkét alkalommal mérni. Inkább a vezérléskörül lehet baj, de az már bonyolítja a dolgot.
Mi van az F és A1 között? Csak a forrasztások látszanak. Biztosíték?[ Szerkesztve ]
-
rostiron
őstag
válasz Lompos48 #62755 üzenetére
Csináltam egy képet, ez egy porszivó panel. Mivel csak szeretek bíbelődni , de nem értek hozzá ezért előre is elnézést minden hülyeségemért.
A képen az F és a N kapja a konnektorból az áramot. Beírtam a triac lábait . A motor egyik drótja közvetlen a N-ról megy ( talán látszik a képen ) A motor másik drótja a triac A2 lábával van összekötve.
Na most ha rámérek a műszerrel a N és a triac G lábára ott 220V mérek. A N és az A1 között is 220V lehet mérni.
De nekem az A2 láb megy a motorra. Ebből gondoltam hogy rossz a triac. Teljesen tévúton járok ???Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #62756 üzenetére
Mehet, de a két panel között legyen stabil, vastag GND összeköttetés, miközben a +5V lehet vékonyabb.
(#62754) rostiron
Nem mindegyik gyújtható be a multiméteres módszerrel, műszerfüggő is lehet, de kisebb, érzékenyebb tirisztornál használtam már én is ezt a trükköt, nagyobbnál nem mindig jön be.
Ha biztosra akarsz menni, egyszerűen össze lehet dobni egy tesztáramkört.
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Ismét hozzátok fordulnék a bugyuta kérdéseimmel. Egy triac amit ki szeretnék mérni hogy jó-e. A száma BTA16. Multiméterrel hogy kell kimérni ???
Próbáltamezt a technikát, de nálam a középső és a jobb oldali láb pillanatnyi összeérintése után, rögtön szakadás mutat. Akkor az enyém rossz??
[ Szerkesztve ]
Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #62750 üzenetére
Optocsatoló védi az LPT-bemeneteket, de a GND egyáltalán nincs elválasztva, tehát ilyen szempontból mindegyik részegység azonos GND-szinten van és galvanikus kapcsolatban állnak.
Ehhez képest van +5V tápja a portillesztőnek, de neked azzal nem kell foglalkozni, hogy mit táplál. A panelon lévő áramköröket táplálja, az csak annyi.
Egyébként a kimeneti buffereket is az táplálja, ami a PC kimenőjelén erősít, illetve 5 V-ra illeszti. Az optocsatoló kimenete és az LPT bemenet közötti áramkört is. Mindehhez igényel önmagában kb. 150 mA áramot.
A motor-driver nagyobb árama külön téma, annak saját nagyáramú vezetéken kell kapnia 5 V-ot, méghozzá mindkét ágát. Tehát nem úgy, hogy valamelyik jelkábel GND-ágán haladjon a negatív, ami nem terhelésre való.
Az LPT-illesztő kaphat tápot vékonyabb vezetéken is, vagy egy PC USB-portról is külön. Mivel úgysincs GND-leválasztás, mindegy.
-
Sokimm
senior tag
Tiszteletem az Uraknak!
Van egy nagyon buta kérdésem, de nem jutok dűlőre egyedül.Vettem egy LPT szintillesztő (opto leválasztás miatt) kártyát, pontosan ilyet: [link]
Ennek a kimenetét szeretném egy arduino cnc shiled panelra kötni.
Viszont ha jól értem, akkor csak a bemenetei vannak opto leválasztva ennek a kártyának?
A táp csatlakozó az illesztő kártyán táplálja a bemeneteket, és az opto kapus IC-t?A többi (kimenet) rész meg a párhuzamos porttól kap áramot?
Vagy hogy van ez?
A kérdés azért merült fel bennem, mert a cnc shield DRV8825-ös léptető driver-jei ugye igényelnek 5V-ot, és nem tudom hova kössem. A szintillesztő 5V-os áramellátásához, vagy valamelyik kimenetéhez? (ahhoz túl sok áramot venne fel a 3 driver, nem hiszem, hogy oda kéne)
Ha meg a betáphoz kötöm az 5V-ot, akkor a GND igényét is köthetném oda, nem kell az LPT kimenet mellett található GND lábat használnom. Vagy mégis?
Bármilyen útbaigazítást előre is köszönök, és ha érthetetlen a problémám, bátran jelezzétek!
[ Szerkesztve ]
-
dik
őstag
Néztem a LIDl-ben a multimetert 1db volt még 12Ft. Nem nézett ki rosszul, de persze világított rajta, hogy kínai... +Tescoban kis maxwell 4000Ft az jobban nézet ki, kis alap kütyü...
-
-
Doki16
addikt
Sziasztok!
Van egy Voltcraft Energy Logger 4000 fogyasztásmérőm. Egyik napról a másikra ő úgy döntött, hogy többet nem fog működni. Semmit nem mutat a kijelző amikor bedugom a konnektorba. Kis fogyasztású dolgokat szoktam vele mérni, tehát nem halhatott meg a túlterheléstől.
Arra gondoltam, hogy páran biztosan ismeritek ezt a készüléket és hátha van valami ötletetek, hogy merre érdemes keresni és hogy egyáltalán javítható-e a hibája. Van valakinek ötlete?A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
-
Kernel
nagyúr
Ez azért nem így működik, főleg már ebben a kategóriában nem szokás ezzel viccelődni.
De van a lomtárban DT-830, DT-890B+, DT9205A, amiket ránézésre meg sem vettem volna, olyan kacatnak tűnnek, de mástól kaptam véletlenül, így kiderült, hogy gyakorlatilag ezekkel is lehet dolgozni, nem ez a lényeg.
Hajlamosabbak meghibásodásra, akár gyári forrasztási hiba, kijelző érintkezése, de 230 V mérése (ami az erősáramban kisfeszültség kategóriába tartozik) egyiknek sem okozott gondot.
-
Kernel
nagyúr
válasz ngabor2 #62740 üzenetére
Triac 4A és optotriac a galvanikus leválasztáshoz, vagy ezek kombinációja egy SSR.
Utóbbi általam nem kipróbált, az első kettő minőségi alkatrészek (második linken a selejt fotó nem mérvadó, nem olyat küldenek).
-
Kernel
nagyúr
válasz ngabor2 #62734 üzenetére
Mattüveg sem probléma, ahogy a látható fény átmegy, illetve kicsit tompul / törik rajta, csak ugyanaz lesz az infrával is. Bizonyos szempontból még jó is lehet, mert a matt felület "rátereli" a fényt az IR-vevőre, még oldalirányból is.
Tehát ezt úgy értem, mintha te néznél a mattüveg mögött, amit valaki megvilágít egy zseblámpával. Azt látnád, hogy a matt felület világít. Ugyanazt látja az IR-vevő is, csak az infrát mi nem látjuk.
Kapacitív szenzort ki lehet próbálni, annyi vastagság talán még belefér:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_59446-59446.html
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_59449-59449.html
-
ngabor2
nagyúr
Láttunk egy érintőkapcsolós tükörvilágítást, ahol a kapcsoló a tükörben volt. Ezt mennyire nehéz megoldani? Szerintem 5 mm vastag lenne a tükör, aminek a széléről homokfúvással le lesz szedve a tükröző réteg, oda kerülne a kapcsoló, meg a ledszalag. Amit eddig találtam, az nyák érintőrészes volt, nekünk az lenne a lényeg, hogy ne legyen külön.
A google eddig nem adott számomra kivitelezhető megoldást.
mod: infrás távolságérzékelőnek mennyire zavar be egy (valószínűleg matt, vagy többé-kevésbé átlátszó) üveg? Egy ATTINY85 lenne mellette, vagy relével, vagy elektronikusan (még nem tudom, hogyan) kapcsolnám a 12V-ot a ledszalagnak.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Az arra való, 1000 / 750 V méréshatárral.
(#62731) darvinya
Teljesen ugyanaz, még a csomagolás és a kezelési utasítás is. Ezek láthatóan egy gyárban készülnek, csak más nevet írnak rá.
[ Szerkesztve ]
-
dik
őstag
válasz Kernel #62724 üzenetére
És mondjuk a 8008 és 8009 be merjek mondjuk nyulni konektorba? Vagy inkább ne feszegesem ezt a témát annyira? Nagy az elszántságom ezek iránt meggyőztek róla, de holnapig van időm módosítani ha mégsem ezt akarom szóval nincs pánikhelyzet még...
-
Hát, nem nagyon van mit róla írni. Kell egy takarékos izzó, annyi wattos, mint a mostani, óvatosan szétszeded, kiveszed a lapot. A hálózat felőli része adja magát hova kell kötni, a fénycsőbe menő részen meg lesz 4 elektróda, azokat meg kell nézni hogy volt eredetileg bekötve, és úgy bekötni a mostani helyett. Én így hajtok meg egy klasszikus fénycsövet, és azóta csak szökőévente kell cserélni. De csak óvatosan.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
Kernel
nagyúr
válasz Skullwipe #62727 üzenetére
Mert az nem automatikusan váltja a méréshatárt, de ez még hagyján, ha valaki jobban kedveli, azzal is lehet dolgozni. Tovább megyek, szervizcélra is tudnám használni, de 300 V méréshatár néha kevés, kapacitást pedig nem mér.
Pontosság nem lenne probléma, a mai műszerek épp annyira pontosak, hogy ezzel gyakorlatilag nem kell foglalkozni.
Tartozékoknak nincs különösebb jelentősége, műszerzsinór idővel megszakadhat, cserélni kell, illetve hőelemes érzékelő is lehet némelyikhez.
A 10 A-os méréshatárnál nem mindig van biztosíték, mert az egy jó vastag sönt, nehéz kiégetni. A 200 mA-os résznél szokott lenni egy biztosíték.
Az ellenállásmérő körre veszélyes lehet egy véletlenül töltve maradt kondenzátor (nem tévedés, azzal is lehet kondenzátort ellenőrizni) vagy bármilyen, feszültség alatt maradt áramkör. Tehát ez a része jó, ha megfelelő védelemmel van ellátva, lehetőleg ne pukkanjon el minden kis baklövéstől, mint a DT2905A klónok.
Elárulhatom, az RM102 már megkapta kiképzést, V és mV kapcsolóállás egymás mellett van, véletlenül mV állásban küldtem rá 200 V sortápot egy TV-ből. Nem lett semmi baja.
De Ω állásban is kapott már, sajnos ilyen előfordulhat, minél többet van használatban, annál nagyobb az esély 1-1 balfogásra.
-
Skullwipe
senior tag
válasz Kernel #62726 üzenetére
Igen ez lesz az. Nekem is furcsán "sok" a beállítható részen a jelölés, miközben jóval kevesebb szokott lenni amiket ajánlotok otthoni/alkalmi használatra/nem szabványos mérésekhez. Akkor nem jár ehhez sok féle kis akasztó, fogó, stb.? Persze ha megnézem akkor biztos látom hogy mi van hozzá, de még nem jutottam el oda Meg ugye ennek se gond ha valamit rosszul kötünk be, de akkor ez nem nagy dolog ezek szerint. Meg nem tudom hogy a védelem ebben már jól meg van oldva, ilyenekre is gondoltam, a fene tudja mikor kap valami nagyobb löketett valahonnan és akkor ne menjen már tönkre, csak egy kis biztosíték csere elég legyen neki.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Skullwipe #62725 üzenetére
Nem figyeltem, hogy milyen kapható, de amiről múltkor volt szó, képességeihez képest túlárazott.
Hogy mi a jó, egyébként is tág fogalom, mert sok alkalmi felhasználónak az is jó lehet.
-
Skullwipe
senior tag
A most akciós lidlben található multiméterről mik a vélemények, megéri az árát, van elég kis kiegészítő hozzá? Mert nem rég linkelte valaki a kicsivel többe kerülő, de ajánlott és sok kiegészítővel együtt kapható verziót.
-
Kernel
nagyúr
válasz jozsi252 #62722 üzenetére
Alap dolog, hogy először is meg kell tisztítani a forgókapcsolót, panelt stb. Utána lehet tovább gondolkodni.
Amire neked kell, arra ez is tökéletes:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_62677-62677.html
-
-
veterán
Sziasztok
Van egy jó pár éves Voltcraft VC-130 multiméterem, és a következő gond lenne vele. Bekapcsolom, és elkezd össze vissza mérni magától, pedig még a mérőkábeleket sem mozgatom meg. Elemcsere után ugyanez a helyzet. Szenvedni kell vele (ki-be kapcsolgatni, mérőkábeleket ki be dugdosni) mire vissza tudom hozni az élők sorába (kijelzőn 0 érték jelenjen meg) hogy tudjak mérni vele. Szerintetek mi a francért csinálja ezt?
Néha legszívesebben megfognám és kibasznám a kukába, bár szerintem az lesz a sorsa neki.Ha esetleg nincs megoldás rá, akkor tudtok ajánlani elfogadható áron (10-15k) környékéig valami normálisat ami aránylag pontos is? Nem egy kalibrált Fluke pontosságára akarok menni természetesen, mert tudom hogy egy olyan sokszorosa az általam meghatározott árnak. Amire itthon szoktam használni, konnektor fesz mérés, tápnál meg van-e a feszültség, Ni-MH - Li-ion akkuk fesz mérés, szóval ilyen átlagos háztartási használatra kellene, hogyha valahol gond van esetleg, azt ki tudjam valamilyen szinten deríteni.
[ Szerkesztve ]
iPhone 16 Pro Max
-
Kernel
nagyúr
Elektronika topik lévén javításnak lenne inkább prioritása, már ha feltételezzük, hogy nem a fénycső hibás, ami gyakoribb eset.
Vagy lehetne keresni 230 V-os előtétet, ha esetleg az is megfelel.
12 V / 7-10 W / 4 kivezetéses előtétet találni nehezebb eset, úgy látom.
-
Kernel
nagyúr
Azt a különbséget nem fogod észrevenni, sőt a 700 mA-re inkább úgy célszerű tekinteni, hogy az a határérték, 600 mA pedig legyen a normál üzemi áram. Pláne, itt olyan kínai dolgokról beszélünk, ami gyakran túlspecifikált.
Fix 12 V-ról az ellenállás biztosítja az áramgenerátoros jellegű meghajtást, ami veszteséget is képez, fűt.
Ezek a LED-driverek viszont önmagában áramgenerátorok (az áramot stabilizálja a megadott értékre, miközben a feszültség igény szerint változik), amihez ellenállás már nem kell, csak fűtene feleslegesen.
További példák:
https://www.aliexpress.com/item/-/32792959833.html
Ez a hagyományosabb elven működik, tehát a szokásos hálózati pufferrel.
Amit előbb linkeltem, un. hálózatbarát tápegység, ami azt jelenti, hogy az egyenirányított 230 V nem kerül pufferelésre, a primerkör a hullámzó feszültségből táplálkozik. Viszont a kimeneten dolgozik egy nagyobb kapacitású pufferre, aminek a szokásostól eltérően 100 Hz-en is van bizonyos tárolóképessége. Más kérdés, hogy mennyire képes vibrálás nélkül biztosítani ennyi áramot.
De a hálózatnak jó, mert a szinuszhullámot egyenletesebben terheli (hasonló, mint az aktív PFC) illetve lágyindítású, mert bekapcsoláskor a puffer nem képez pillanatnyi túláramot.
Vagy egy másik, ennek nem látszik a belseje:
[ Szerkesztve ]
-
kjani18
őstag
Jobb a 600mA, legalább is valószínüleg tovább tart, kevésbé melegszik.
Az alu profil nem mindegy mekkora!!! Viszonylag komolyabb hűtésre lehet szükség a ledek számától függően!Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
sgery
őstag
válasz Kernel #62714 üzenetére
Igen, ilyen direkt 10db 3w-os ledre tervezett trafókat láttam többet is az alin.
Akkor szerinted érdemesebb a 700 helyett 600mA-eset betenni hozzá? Gondolom ilyenkor a fényerősség is csökken.
Illetve ilyen kötés/trafó esetén ellenállás sem kell a sor végére?[ Szerkesztve ]
FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
Kernel
nagyúr
12 V-nál ez nem szabadon választott, hogy hányat kötsz sorba, mindenesetre vannak olyan LED driverek is, ami ilyen LED-ből sorosan 10 db-ot tud meghajtani 700 mA árammal:
https://www.aliexpress.com/item/-/32837952006.html
De nem fontos a maximális 700 mA-re kihajtani, mert túl forró lehet a végeredmény, csökken az élettartam. Választható kisebb áram is, ami kímélőbb üzem. Amit linkeltem, csak példa, amit most hirtelen találtam, de célszerű jobban utánanézni.
[ Szerkesztve ]
-
kjani18
őstag
Így, hármasával kösd be, a ledeket hűteni kell, ellenállások 1W éppen elég, de nem árt azokat is hűteni, v. 2W -osakat betenni.
Az, hogy mekkora teljesítményű táp kell, a ledek száma határozza meg.
700mA - hoz számoltam az ellenállásokat. ( 3W -os ledek)[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
sgery
őstag
Sziasztok!
Növényvilágítást akarok összedobni, mivel túl drágák a készen kapható megoldások :/
Ilyen lenne véve hozzá. 3W-os, full sprectrumos kis izzók, az alábbi adattal: forwarld voltage: 3,2-3,6V, forwald current: 700mANéztem neten videókat, simán összekötik az összeset, egyik végére megy a + a másikra a -.
A táp amit nem tudok: sima 12V-os led táp jó lesz hozzá? Pl. ez.? Legtöbb helyen ilyennel látom összerakva. Ez esetben hogy számítsam a hozzá szükséges teljesítményt?
Illetve kéne még valamire figyelnem? (pl. egymás után max X darabot kössek össze sorba?)Előre is köszönet, nagy segítség lenne, ezekre sehol nem találtam még infókat.
FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
batman.
senior tag
válasz Gyula84 #62709 üzenetére
Na pont erre a válaszra vártam!
Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.
-
batman.
senior tag
válasz Gyula84 #62707 üzenetére
Mivel univerzális nincs felsorolva semmilyen lcd típus, csak annyi hogy Applicable Models: 10″-24″LVDS Display Panel (not all). Konkréten erről lenne szó. De ez nem is annyira érdekel, van itthon más méretű panelem is, ha azzal nem menne. Az lenne továbbra is a kérdésem, hogy van e jelentősége, hogy 1 vagy 2 csatornás e a kábel? Nem igazán vágom ezt az LVDS dolgot.
Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.
-
batman.
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom, jó helyen járok?
Laptop lcd-t szeretnék meghajtani egy univerzális LVDS Board –ról. Az LCD 1280*800 30 pin 6bit 1CH. A Board 1280*800 6bit 2 CH –t tud. A kérdésem az ha 6 bit 1CH kábelt szerzek hozzá, müködni fog? Illetve mi a jelentősége a 1 vagy 2 csatornának?Ba-ba-ba... Ba-na-na-na! Hozzászólás végén a valakinek egy ötlet? felhívásra - egyéb dolgok szoktak eszembe jutni: pld igyunk meg egy sört, vagy vigyük el a kutyát sétálni, ha nem kapsz tőlem választ a sarki kocsmában vagyok a blökivel.
-
bandi94
tag
válasz chris-v #62701 üzenetére
A kristály adatlapjában fogsz szerintem erre vonatkozó információt találni. A feszültsége meg mindegy, 63 voltosak szoktak lenni, persze eltérhet.Ha ez valami usb-s cucc, valószínűleg 5V van, szóval nem nagyon számít.
Epiphone Les Paul with Seymour Duncan SH2-SH4 Hot Rodded set
-
dik
őstag
Megvannak a kiszemeltek. Annyi jót hallottam róluk már sok is...
Ezek lesznek így lesz tartalék is és messze mindent tudnak amire nekem kell és tartalék is lesz. Már csak annyi lenne esetleg valaki tud más helyet is ahonnan be lehet szerezni kedvezőbb árban és természetesn megbízható helyek jöhetnek szóba? (nem vagyok annyira jártas ebben a rendelés témában és honnan...)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nikon D7200 Nikon AF-S 50mm 1.8 G Nikon SB700 Nikon 17-55mm f2.8 Objektív Dobozosak 50 17-55 sb-700
- RYZEN 9 5900X (12 mag/24 szál) +Új ASROCK B550 PHANTOM GAMING 4 +Új 32GB hűtőbordás DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RX 6800 16GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA/INGYENFUTÁR!!!
- Gamer PC: Ryzen 5 5600X // RTX 4060 Ti // 32Gb Ram // 1Tb SSD
- Playseat Trophy - Logitech G Edition + FANATEC Kormány szett ELADÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest