Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bluetooth hangszórók
- SSD kibeszélő
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Aktív témák
-
Bodor
veterán
Azoknak pedig, akik "occsó" és jó 32 gb-os ssd-t keresnek..... [OCZ Solid State Disk (SSD) Agility Series 2,5" - 30 GB - SATA II ]
-
Bodor
veterán
Ha valakinek sok pénze lenne.... [2 Tbájt 1 millióért]
...és annak aki még esetleg nem olvasta, és érdekli is.... [Hogyan működik az SSD?].....
-
-
Gorneck
legenda
válasz
(Darkwood)
üzenetére
Nemtom...de nekem hw hiba gyanús a dolog...
-
UdVi86
aktív tag
válasz
Overlocker
üzenetére
Igen én is úgy vélem az lenne a legjobb választás, 32,5k gyártói garival. Igaz hogy az UltraDrivenak 160MB az írási sebessége, míg OCZnak csak 135MB. De egy tesztben a 120GB-s verziókat tesztelve ezekből, Vertexnél 400 körüli random IOPS értékek voltak, míg UltraDrivenál csak 200 körüliek. És szerintem ez utóbbi jobban számít. Jól gondolom?
-
Gorneck
legenda
válasz
(Darkwood)
üzenetére
Nincs rajta "bad sector" vagy ilyesmi? Tuning van? Szoftverek rendben vannak? Vmilyen módosítás a win7en?
-
Gorneck
legenda
válasz
Overlocker
üzenetére
Elég pl egy win7 vez pultot indítani és már lehet látni, hogy nem egy vinya van a gépben...

(Darkwood): Nálam nincs ilyen, win7em van ...milyen idős az SSD-d?
-
fsb1000
nagyúr
válasz
(Darkwood)
üzenetére
Az enyém is hideg.
A bloggban/cikkben levették az SSD tetejét és a chip volt forró.De... pagefile kipacsolva? Csak egy tipp...
Nélküle ki tudom akazstani az XP-t egy sima TC-vel.
Ezért egy másik meghajtóra helyeztem. Nem okoz lassulástÉn "hiszek" benne, hogy kell a page file, mégha nagyon ritkán is.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
(Darkwood)
üzenetére
Szia!
Nekem volt/van több is, de egyikkel sem volt soha ilyen probléma.
Viszont a PH-n olvastam egy blogot (vagy mit), ahol a vezérlő chip melegedéséről írtak és a hütés megbarkácsolásáról.Szerintem ez a probléma csak egy bizonyos szériát érinthet, de lehet nálad is ez van, ha egyáltalán valós ez a melegedős probléma.
-
-
UdVi86
aktív tag
válasz
Overlocker
üzenetére
Nálam kb. 30k a lélektani határ. És ha azt nézzük megfizethető áron ezek a legjobbak. Vertex, Ultradrive, Crucial.
És azért vannak lényeges különbségek a régebbi modellekhez képest, csak tényleg kérdéses mennyire számít ez egy op. rendszernél. -
canniball
nagyúr
válasz
(Darkwood)
üzenetére
Nálam szerencsére nincs ilyen. De várd meg fsb1000 kolléga mit mond, neki pont ilyen Samsungja van/volt.
(#2678) Overlocker!
Optimalizálás alatt azt érted ami az első postban szerepel vagy tudsz más trükköt is? -
Biztosan van, de minimális. Sajnos még nem volt lehetőségem OCZ-t kipróbálni.
Én amikor vettem még itthon nem volt kapható..ha van rá pénz én azt ajánlom. Amikor gondolkodtam a cserén, akkor az itthon árak között pont 50% különbség volt, és mivel pont annyival gyorsabb is mint egy SP, ezért az élettartam gari miatt is maradtam mellette.
Én raid-ben használok két SP-t, igaz utóbbi telepítés óta nem nagyon optimalizáltam, így most kicsi lassabb. (nincs meg a 330/180). Illetve próbálgattam egy béta dolgot, ami nem jött be, így tovább lassultam, szval nem árt lassan egy újratelepítés..
-
(Darkwood)
őstag
Nektek is van olyan, hogy egyszer csak lefagy az egész rendszer és lehet újraindítani, mert nem reagál semmire? Hetente egyszer-kétszer játssza el! Anno a Raptoromnál és a sima HDD-imnél nem volt ilyen! Egy Samsung 32GB SLC-ról van szó.
-
UdVi86
aktív tag
válasz
Overlocker
üzenetére
És mondjuk egy JMicronos SiliconPower és egy Indilinxes OCZ Vertex között van érezhető különbség a program megnyitásban vagy a Photoshopnál? Mert az tény hogy ezek az olcsóbb ssd-k a random írásban nagyon gyengék, csak kérdés hogy ez egy op. rendszeres meghajtónál mire van hatással...
-
-
szki
őstag
válasz
mpierre
üzenetére
OCZ forumról egy érdekesség: Guide Windows 7 Tweaks & Utilities
Mindenkinek ajánlom figyelmébe átfutni!
Nem mondom, hogy mindent így kell optimalizálni, de nagyon hasznos! -
canniball
nagyúr
válasz
joshua7
üzenetére
Ment a pü. Bár lehet érdemesebb lenne Overlocker kollégát kérdezni.

"...egy márkásabb 32-as árából kijön egy 'noname '64-es."
No de akkor sebességben ugyanott lennél, míg a pénzed még kevesebb lenne...(#2661) fsb1000!
"A Samsung SLC-m elvileg 100/80-as az Intelem meg 250/70 és csak 1 sec-vel gyorsabb a boot. Pedig a gyári olvasási érték 2,5x nagyobb."
És (a mindennapi életben) hol mutatkozik meg az előnye? -
UdVi86
aktív tag
válasz
joshua7
üzenetére
Nekem még nem volt ssd-m. Csak sok helyen írták, hogy a JMicronos kerülendő, laggolhat a rendszer (akadozás, mintha megfagyna pár mp-re a gép), de ez is fájlrendszer függő, mint ahogy írták is itt lentebb.
Nem tudtam viszont hogy ezek a gyártók már élettartam garival dobálóznak. Az OCZ 3 évet ad, a SuperTalent az UltraDrivera 2 évet. Ez utóbbi a maga 28-29k árával elég jó vétel, szerintem. De az OCZ is 32,5kért beszerezhető. Jó nincs rá bolti garancia, de van gyártói.
De igaz lehet, hogy ezeken sem sokkal gyorsabb a bootolás. A teszt is ezt igazolják. A későbbiekben már nem is szerepel ez az összehasonlítás. De lehet a programok gyorsabban indulnak vagy egy munkafolyamat gyorsabb (pl.: Photoshop (ez lehet rossz példa)). -
-
szki
őstag
Iponról: Olcsó X25-ös SSD-t készít az Intel?
Eszerint lesz 100 USD-ért karácsonyra X25-X 40 GB 170/35MB-os sebességgel.Másik hír Iponról: Nagyon jó lett az OCZ új SSD firmware-je
Saját tapasztalattal kiegészítem, hogy az Indilinx új fw lett jó. Ez főleg kisebb blokkok írásánál érezhető.Amúgy nézegetem a külföldi oldalak árait, és bizony mennek fel az árak. Nem lesz olcsóság a karácsony közeledte miatt, hiába erősebb a forint...
Konkrétan az én 64 GB-os Crucialom 40%-ot drágult 2 hónap alatt... -
-
canniball
nagyúr
válasz
joshua7
üzenetére
Nekem 32GB-s SiliconPowerem van, de akadást nem tapasztaltam (vagy csak nekem nem tűnt fel). Ennél egy dologra viszont érdemes figyelni: én 10 év kisker. garral vettem, több helyen (bár azt hiszem csak hírekben) élettartam garit említenek, míg a hazai kiskerek nagy része előszeretettel 1 év garanciával kínálja.
Illetve úgy általánosságban ha kéz alól veszed érdemes rákérdezni a papírra, mert néha csak 1-2k-val olcsóbb mint boltban, így nem biztos hogy megéri (persze ez szigorúan szvsz). -
joshua7
veterán
válasz
Gorneck
üzenetére
Értem.
UdVi86: na azt pl. nem tudom.

fsb1000: az apróból nézegetem ezeket: 32GB ST Masterdrive, 32GB Transcend és 32GB Siliconpower. Nekem kb ebben a sorrendben kellenének. Szvsz itt mind Jmicron-os...
-
fsb1000
nagyúr
válasz
joshua7
üzenetére
Ha a boot idő számít, akkor ne a max sebességet nézd, azt nagy blokkok irás-olvasásánál mérik.
De az új SSD R/W értékek már olyan magasak, hogy kis file-oknál is messze felülmúlja a HDD-ket, meg van egy fontosabb jellemző is, a seek idő. Az meg mindnél ultra rövid.Példa: A Samsung SLC-m elvileg 100/80-as az Intelem meg 250/70 és csak 1 sec-vel gyorsabb a boot. Pedig a gyári olvasási érték 2,5x nagyobb.
Ha a 150/100 érték egy Buffalo 30GB-osat takar, akkor azt is ajánlani tudom, de nekem NTFS-vel néha akadt. FAT32-vel tökéletesen ment.
Néha bánom hogy eladtam, mert USB-ről is üzemeltethető volt... -
canniball
nagyúr
Megkérném az SSD-gurukat véleményezzék az itt levont konklúziót: jól gondolom, tényleg a meghatóm gyenge írási képessége (is) lehet a csúnya grafikon oka (vagy esetleg elszámoltam magam)?

-
mpierre
veterán
válasz
fsb1000
üzenetére
Amennyiben újra telepítem, akkor ugye ssd berak, boot a win7 dvd-ről. Ez eddig ok.
De - nem emlékszem pontosan - a formatálásnál nem lehet megadni a szektorméretet, csak a fájlrendszert.
(Habár lehet, hogy az xp-s telepítés és formatálás van beégve nálam...)
Akkor javasolt, először bekötni valahova és a win7 alatt leformázni a megfelelő szektormérettel? -
fsb1000
nagyúr
válasz
mpierre
üzenetére
4K ok.
Ha lehet én is az újratelepítést javasolnám, úgy is ki kell kapcsolni néhány funkciót az OP rendszeren.
Ha nem, akkor Norton Ghost a hiren's boot lemezről.
(GHOST32 is jó lenne, de olyat még nem tudtam szerezni, ha valakinek van linkje, akkor adhatna, egy portable verzió hasznos lenne) -
mpierre
veterán
Ha minden igaz, akkor lesz ocz vertex-em. Egy kis segítséget kérnék:
Mire kell figyelnem a formatáláskor? (Szektor méret, pár cikkben olvastam, hogy 4k.)
Tudtok egy megbízható drive klonozó programot javasolni? Nem telepíteném újra az egész rendszert. Vagy javasolt inkább a teljes újra telepítés? -
-
Ottoka
őstag
Az intel új firmware-t nem látta még senki letölthető állapotban?
-
joshua7
veterán
Win7-nek elég egy 30 gigás ssd? Nem raknék rá semmi extra progit, se játékokat. Csak oprendszer lenne rajta.
-
szki
őstag
Még egy javaslat a fw. frissítéshez: biosban ide módot beállítani a frissítés idejére, mert dos alól nem látszik az ahci.
Tesztekhez:
Kiderült, hogy biosban be volt kapcsolva a C1E (más néven Enhanced Halt State) energiagazdálkodási funckció, és ez csökkentette a benchmark értékeket jelentősen!
Tehát benchmark idejére biosban kikapcsolandó a C1E funkció, a CNQ és SpeedStep/EIST) , ha szép magas értékeket akarunk kapni
-
szki
őstag
Na frissítettem a Crucial SSD fw-t 1571-ről 1819-re:
- Csináltam egy bootolható DOS-os USB-t HP tool progival
- Bemásoltam az USB-re a Crucial upgrade exe fájlt (nálam ct64m.exe).
- Aztán értelemszerűen boot az usb-ről és dos alól indítva a fw upgradeVégül fölösleges volt a partíciók lementése, mert nem nyúlt hozzájuk
Aztán CrystalDiskMark teszt lefuttatva, és siralmas lett a kép a régi mérésekhez képest...
Seq, 512k és 4k olvasás is kb 2/3-ad értékre jött ki Win32XP és Win7x64 alatt is (IDE mód). Míg az írás csak kb felére!Aztán ráengedtem a patched_wiper.exe-t (Win7 alól), ami rendberakta a dolgokat.
Az újra lefuttatott mérések már sokkal jobb képet mutatnak. Az olvasás még nem a régi, de random 4k írás nagyon jó lett!Szóval a Wipert csak ajánlani tudom! Bár remélem a továbbiakban nem kell, és rendesen fog menni az új fw-rel a trim!
-
-
Immy
őstag
válasz
fsb1000
üzenetére
RAID 0+1:
Ez egy olyan hibrid megoldás, amelyben a RAID 0 által hordozott sebességet a RAID 1-et jellemző biztonsággal ötvözhetjük. Hátránya, hogy minimálisan 4 eszközre van szükségünk melyekből 1-1-et összefűzve, majd páronként tükrözve építhetjük fel a tömbünket, ezért a teljes kinyerhető kapacitásnak mindössze a felét tudjuk használni. Mivel a tükrözés (RAID 1) a két összefűzött (RAID 0) tömbre épül, ezért egy diszk meghibásodása esetén az egyik összefűzött tömb mindenképp kiesik, így a tükrözés is megszűnik.
1 Láma kérdés: Ha most van 4db terabyte-os winyóm, ezeket összerakom raid0+1 -be akkor a "hasznos" tárhely vagy az a tárhely amit használni is tudok az 1 tera lesz ugye?
RAID 1+0
Hasonlít a RAID 01 megoldáshoz, annyi különbséggel, hogy itt a diszkeket először tükrözzük, majd a kapott tömböket fűzzük össze. Ez biztonság szempontjából jobb megoldás, mint a RAID 01, mivel egy diszk kiesése csak az adott tükrözött tömböt érinti, a rá épült RAID 0-t nem; sebességben pedig megegyezik vele.
Ezek szerint a raid1+0 a raid0+1-el szemben sokkal jobb megoldás, hogyha meghibásodás történik, viszont kevés alaplapot találok ami támogatná a raid1+0.
Egyik ismim mondta, hogy megtörtént vele, hogy alaplap tönkrement és "valahogyan" magával rántotta a raidbe kötött winchestereket is
-
fsb1000
nagyúr
Alig van CPU terhelés, RAID0-ban 2db eszköz gyorsabb lesz, viszont bármelyik meghibásodása esetén az összes adat elvész.
1 "szektor" hiba esetén nem tudom mi történne ha 2 SSD van RAID0-ban.
Nehéz elképzelni 1 szerktor hibát, mert ha valami elromlik akkor az legalább alkatrész szintű lesz (szerintem) sok szektorral. -
lacig
csendes tag
Szervergépbe szerintetek érdemes lenne ssd-t tenni raides normál vinyók helyett? Egy szempont van: a megbízhatóság... Esetleg raides ssd-t? Vagy annak nincs értelme?
-
Immy
őstag
válasz
fsb1000
üzenetére
Üdv
Egyre több tesztet átbogarásztam és arra jutottam hogy inkább veszek mlc chipes 64gigásat single-be és majd később mikor 'ócsóbb lesz akkor 2 slc-set raidbe.
Alaplapi raid-nek nincs más hátránya minthogy leterheli a proci egyik szálját, a raid kártyával szemben?
Amikor tönkremegy 1 memóriachip az ssd-ben akkor kiolvasható még az adat-->ergo sose történhet adatvesztés?
Köszönöm ajánlatodat! Versenyképes áron ajánlod, viszont nekem megrögzött eszmém, hogy csak új terméket veszek.
-
canniball
nagyúr
Hmm, rákerestem, erre a hírre emlékeztem, de ez nem a V szériáról szól...
Pedig azt hittem van "Intel SSD" jóárasítva.
Általános használatot (net, office) alapul véve amúgy szerintetek jelentősen megváltozna az életem (boot, programok indulása/működése) ha a jelenlegi SiliconPowert egy "erősebbre" (pl. említett Kingston, Vertex) cserélném? -
válasz
canniball
üzenetére
Nem minden meghajtójuk intel alapú.
Ez a 64GB-os modell, pl. egy Samsung MLC SSD, samsung vezérlővel. Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy a teszt alapján nagyon sokat fejlődött a samsung vezérlője. Az anandteches cikkekben szereplő tesztekben még ez a vezérlő mutatta a leggyengébb eredményeket, most pedig már az intel közelében vannak a teszteredményekben is.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
canniball
üzenetére
Nem próbáltam, de a tesztek és a gyári adatok szerint igen.
(és sajnos nincs másból itélni, mig valaki nem vesz egyet és el nem mondja a szubjektív véleményét..)Persze vásárláskor megint dilemma lehet. hogy a PH!-n az Intel X25-M 80GB csak kicsit drágább.. és akkor inkább intel.
De lehet hogy jó középút a V+, vagy a vele szinte azomnos eredményeket felmutató más 64GB-os új MLC-s SSD-k.Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.
-
fsb1000
nagyúr
Érdemes, mert jóval gyorsabb lesz, mint 1 db azons tipusból.
De... kis számolás után kijön az a képlet, hogy 2db 32Gb-os legolcsobb SSD árából + nemsokKP lehetne venni 1db Intel vagy V+ 64GB MLC-s SSD-t.Én samsung SLC-ket használtam RAID0-ban és nagyon elégedett voltam a teljesítménnyel, csak az zavart, hogy az alaplapi vezérlő bootoláskor elszöszölt 8-10 sec-et a RAID miatt.
(leginkább a bootidő érdekel, pedig naponta csak 1-2 alkalommal kapcsolom ki/be a gépet)Az SLC-t épp árulgatom, ha nagyon "rákattannál", akkor adom párban is, bár az egyiket szerettem volna megtartani, mert SLC-t ilyen áron már nem fohgok kapni..
P45 alplappal hajtottam őket. -
Immy
őstag
Érdemes 2db 32gigás ssd-t alaplapi raid-ben összekötni? (vagy jobban járnék ha azt a pénzt nagyobb kapacitásúba fektetném?)
(teljesítmény miatt kötném össze őket)off: Igaz az, hogyha tönkremegy ssd-ben az egyik memória cella akkor még mindig kitudom olvasni róla az adatokat? (ergo nem történhet adatvesztés?)
-
m4rk.89
aktív tag
Hello!
Valaki tudna nekem ajánlani 30k körüli 60-64 gb-os SSD-t ami megéri az árát és nyugodtan használhatom rajta a rendszerem?
KINGSTON 64GB SATA2 SSD 2,5" SSDNow V SNV125-S2BD/F64GB ezt néztem ki magamnak, csak az az igazság, hogy nem igazán értek hozzá.
-
UdVi86
aktív tag
Akkor az nem lényeges, csak hogy gyorsan induljon a program.
Tehát Vertex vagy ST Ultradrive?
A sejtésem az, hogy lényegesebb a 392 random IOPS (Vertex), szemben a 191-el (Ultradrive), mint az, hogy az egyiknek 135MB (Vertex) az írási sebessége, szemben a 160-al (Ultradrive).
Csak egy megerősítést várnék, hogy jól gondolom-e. Valamint a tesztben 120GB-sat néztek. A 30GB-os IOPS-a nagyon eltérhet ettől?

-
fsb1000
nagyúr
Megnyugodtam, hogy nem "Kingston SSDNow V+" 64GB-ot vettem...
A külföldi tesztekből az derült ki, hogy csak a 80GB-os tud közel azonos teljesítményt nyújtani az Intellel. Az eBay-en pedig majdnem 1 árban vannak.
Ennek ellenére a tesztben szereplők közül lehet, hogy a Kingston-t választanám.
-
szki
őstag
Friss PH teszt: Középkategóriás SSD-k a boncasztalon
A Kingstone SSDNow V+ és a Silicon Power M10 meglepően jónak tűnik. -
Muton
addikt
Aktív témák
- Suzuki topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Büszke apukák és anyukák topikja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- D-Link DIR-860L
- Arc Raiders
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- ÁRESÉS! ÚJ! BONTATLAN! Külsők SSD 500GB,T5-T7Samsung,SandiscExtreme 500GB
- Western Digital Blue SA510 500GB SATA3 - Új - Eladó!
- Új Class 10-es 32GB-os memóriakártya adapterrel
- Samsung 990 PRO 4TB (MZ-V9P4T0BW) PCIe 4.0 NVMe M.2 - Garancia: 2028.12.03 -ig
- IBM Storwize V3700 Storage Array 24x 2.5" SAS- - HDD nélkül
- Arany János - Kapcsos könyv
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium-1ÉV GARANCIA-Kártyafüggetlen, MS4091
- 200db SZETT! REFURBISHED - DELL Docking Station WD19S + 130W töltő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)