Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Philips LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- DUNE médialejátszók topicja
- iPad topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen házat vegyek?
Aktív témák
-
-
RiddleR
aktív tag
válasz
fsb1000
üzenetére
Én úgy tudom, hogy az Indilinxes vezérlőknél is megy a win7 trim-je nem csak a manuális (wiper).
Az megint más tészta, hogyha intel chipset driverrel rakod fel, akkor állítólag az nem továbbítja a trim-et az ssd-hez (már készül a javítás, hacsak kész nincs).
Az auto trim (vagy garbage collection) nekem gyanús. Az OCZ is próbálkozott vele, de több volt vele a baj, mint amennyi hasznot hozott, úgyhogy egyenlőre még a béta fw-ket is leszedték és fejlesztik. nem tudom, hogy a samsung mennyire tudta ezt tökéletesen megoldani.Amúgy, ha le akarod cserélni a samu 32-t, akkor vagy indilinxes drive-ot vagy intelt vegyél szerintem. Az indilinxesnek meg van az az előnye, hogy nem olyan brutális árban mint az intel.
-
RiddleR
aktív tag
válasz
deicide
üzenetére
Szerintem nálad azért nem mutat különbséget, mert 3xRAID0-án vagy, ha jól látom. Ekkora powernél már a mérési hibakeret is elég nagy.
Bár ezt erősítsd meg, hogy stimmel a konfigoddal az amiről írtál.
Ha a működési elvet nézem, akkor egy szűz (vagy manual TRIM-el lekezelt) drive-ra felkerül az adat és marad sok szűz hely. Ez további másolások és törlések után szépen teleszórja a meghajtót, mondjuk úgy, hogy lehet defragolni, de még van szűz hely.
A defrag viszont ír/olvas sokat és szerinte sorba rendezi a fileok darabjait, de közben fizikailag az SSD úgyis szétszórja, mert ő meg az egyes blokkok élettartmát veszi alapul és a kevesebbet használba dobálja szét.
Tulajdonképpen akkor nem látható se gyorsulás se lassulás, ha a drive már amúgy is "tele" volt hasznos/törölt adatokkal és a defrag előtt már nem volt szűz hely. Így előtte és utána is szét van szórva rajta minden így ugyanazt a teljesítményt hozza.
Gondolom.... -
RiddleR
aktív tag
válasz
canniball
üzenetére
Crystaldisk Info már rendesen kezeli az SSD-ket. Most hirtelen nem emléxem, hogy a vezérlő típusát is kiírja-e, majd otthon megnézem.
A Silicon Power-nek biztos B20 a típusa? A gugli sem ad ilyet ki.
Így látatlanban nem tudom miért nem sikerülhetett a partíciózás. Aktívvá tetted mikor létrehoztad?
-
RiddleR
aktív tag
válasz
canniball
üzenetére
"És melyik progi az amelyik megmondja ezt?"
Google és SSD tesztek mindenféle oldalakon."És az mi is?"
Tulajdonképpen a gugli szerintem ezt is megmondja, meg itt a topicban is volt soxor szó róla, de talán ezek a fontosabbak:
- partition alignment
- disable hibernation
- disable drive indexing
- disable search indexing
- disable pagefile (vagy más meghajtóra tedd)Régi SSD-hez ezt érdemes átolvasni, akkor is, ha nem OCZ drive-ról van szó.
Új SSD-hez ezt érdemes főleg, hogy a legtöbb új SSD indilinxes, de ezek elég általános beállítások, szóval mindegyik SSD-nek segít.Az OCZ fórumán amúgy elég sok az info, javasolt átolvasni őket és a megfelelő következtetéseket levonni a saját SSD-re.
Üdv: R.
-
RiddleR
aktív tag
válasz
fsb1000
üzenetére
Semmi.
De azért érdemes utánanézni, hogy milyen a vezérlő benne.
Azokról az ssd-kről nem tudok mit mondani, amikben 2db jmicron602 van raid-elve illetve az új samsung vezérlő.
Az Indilinx-el és az Intel-el garantáltan nincs gond. De szerintem azok is rendben vannak ebből a szempontból. Persze az szokásos tweak-eket érdemes mindegyiken megcsinálni, biztos ami ziher.
-
RiddleR
aktív tag
válasz
xcbiker
üzenetére
Sokkal gyorsabbak.

Érezni szerintem annyira nem lehet.
Mondjuk én főleg raid0-ban használtam annó két samu slc-t, de ott sem volt szerintem tetemes difi a sima és a raid között. Mármint alkalmazások, boot egyebek terén (nem másolás meg crc check meg ilyenekre gondolok).
A mostaniak érzésre pedig még ezen tolnak kicsit, de nem óriásit.
Saját véleményem és tapasztalatom ez, bár lehet, hogy azért érzem így, mert túl folyamatos volt az átmenet. Lehet, ha a samu slc után egyből az x25-e-t próbáltam volna ki mást mondanék.
-
RiddleR
aktív tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Én nem tudok róla, hogy baj lenne a frimware-rel. Az 1.4x-esekkel van gond, mert auto garbage collection-t csináltak bele, de túl agresszív lett és egy kicsit bibis. Plusz asszem gond volt a standby-ból visszajövetel esetén is.
De az 1.3 az teljesen jó és tudtommal abban is már van TRIM és működik is.
Más kérdés, hogyha Intel driverrel használod a Win7-et, akkor mintha azt olvastam volna, hogy az nem engedi át az SSD felé a parancsot.RAID kártyát szerintem fölösleges főleg, hogy csak akkor van értelme, ha izmos. De abból a pénzből meg veszel még1 SSD-t.
Az én véleményem amúgy az, hogy fölösleges RAID-ezni (gondolom 0-t akarsz, bár az aláírásdban lévő konfig alapján már bizonytalan vagyok
), mert ugyan szekvenciális írás/olvasás durva lesz, de úgysem másolgatásra használod gondolom. Oprendszernek meg alkalmazásoknak 1db is tökéletes.
Lehet, hogy 20mp helyett majd 18mp alatt áll fel az oprendszer, de mondjuk én nem dobnám el a TRIM lehetőségét ilyenért. Vagy inkább vennék a két kisebb helyett egy nagyobbat.A fentiek szubjektív véleményt tükröznek.
-
-
RiddleR
aktív tag
Olyan egetrengető nagy gyorsulásra ne számíts. Gyorsabb lesz ez szinte biztos, de ne számíts fél vagy harmad boot időre.
Persze ez is attól függ mennyi mindent töltött be a HDD-de lévő XP, illetve mennyire volt fragmentált, milyen típusú winyó volt (mert azok között is van különbség), stb. -
RiddleR
aktív tag
válasz
pete_21
üzenetére
A 120-as gyorsabb mint a 60-as. Régebben még úgy is volt, hogy a 32 és 64-eseken 32MB cache lesz a 120 és 250-es modelleken 64MB.
Aztán már az OCZ-nél is azt látom, hogy mindegyiken 64 van.
De a gyári adatokban is sokkal gyorsabb a 120-as. Csak drágább is.
IDE tesztet nem tudok, mert laptopban van és oprendszer van rajta, aztán az kifekszik, ha átváltok alatta.
-
RiddleR
aktív tag
Ha valakit érdekel.
OCZ Vertex 60GB FW1.3 - align 32K - NTFS 4K
ICH10R AHCI -
RiddleR
aktív tag
-
RiddleR
aktív tag
válasz
westlake
üzenetére
Nem tudom, mondjuk teszttel.
Én ezekből indultam ki:
Vertex EX Atto
Vertex EX HD Tune random
Vertex EX CrystalDiskA Vertex EX-ről nagyon kevés még a teszt meg az info, szinte még meg sem jelent. Beta FW-kel tesztelnek ha tesztelnek. Így azért szerintem nem illendő az összevetés. Tudom, hogy a newegg-en is fenn van, de ha rendelek eget akkor azt meg is kapom mondjuk 1 hét alatt?
-
RiddleR
aktív tag
válasz
ludsimon
üzenetére
Gondolom.
Bár az OCZ vertex ex-ről eddig csak 1 cikket néztem és szerintem ott még nem végleges firmware volt benne.De az a baj, hogy nem lehet így összehasonlítani ssd-ket.
Lehet, hogy az egyik gyengébb 20MB/s-el max read/write esetén, de közben meg 2x annyi IOPs-t tud pl 4K read/write-ban.MLC-t SLC-vel alapvetően szerintem nincs értelme összevetni.
Visszatérve a kezdeti kérdésedhez, hogy melyik ssd a leggyorsabb, szerintem alavetően két részre lenne érdemes szétszedni: MLC és SLC.
Az MLC-seknél ahogy néztem még a mértettől is függ, hogy mennyire gyors a nagyobb méretűeken ált. több a cache is, plusz ahogy láttam még gyorsabbak is (hogy ez mennyire a cache-nek köszönhető, nem tudom).
Egy jó darabig az Intel X25-M-je volt a király, mert olvasásban nagyon rávert a népre, plusz IOPs-ban is elég jó, de ez is elmúlt. Olvasásban még mindig ott van a szeren, de írásban gyenge, a többi gyártó meg behozta a lemaradást.
Aztán, ha pl ha OCZ-t nézzük, különböző fw-ekkel különböző sebességet lehet elérni.
Szóval ez egy elég nehéz kérdés. Szerintem óriási különbség nem lehet (OCZ Vertex-Summit, SuperTalent Ultradrive, G.Skill Falcon, stb.) között, inkább a support-ot és a technikai tábort érdemes mérlegelni.
Az OCZ-nél pl fasza a fórum és tényleg foglalkoznak olyan problémákkal amik a user-eket érintik.Az SLC-seknél szerintem még mindig az Intel X25-E megoldása a legjobb, de már nem sokkal gyorsabb a többinél, kapacitásban pedig már van nagyobb nála, persze győzd fizetni.
Nem találtam arról infót, hogy az új hímestojás vezérlő amit több gyártó is használ most(indilinx) hány csatornás, de régebben még egy fejlesztés alatt álló samsung vezérlőről olvastam, hogy 8 csatornás (lehet az van az ocz summit-ban), szerintem ez sem lehet több. Így az Intel még mindig szélesebb 2 csatornával, amit ha szigorúan veszek +25%. Ahogy néztem az x25-e az egyedüli régi ssd ebben a sebesség kategóriában, amihez még nem adtak ki fw upgrade-et. Lehet, hogy intel bácsi kidob holnap egyet és tol még 10%-ot a sebességen csak, hogy nekik legyen magasabb a szám, franc tudja.Na most már nem is tudom mire akartam kilyukadni....
Na mind1 lényeg, hogy szerintem nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mi a leggyorsabb főleg, hogy lassan naponta jönnek már az új drive-ok meg fw-ek, meg gyártók, szóval ember legyen a talpán aki győzi idővel meg érdeklődéssel követni mindet.
Ha valami hülyeséget írtam valahol akkor bocs, de majd kijavít valaki úgyis.
R.
-
RiddleR
aktív tag
válasz
westlake
üzenetére
Szerintem az intel biztos jól megvan.
Tekintve, hogy több mint fél éve van olyan megoldásuk, amit a konkurens gyártók most kezdenek elérni.
Remélem, hogy hamarosan ők már a köv generációs SSD-ket fogják szórni. Jó lenne 400-500MB/sec-et látni single drivetól plusz még egy kis IOPs upgrade-et
-
RiddleR
aktív tag
válasz
CounterBoci
üzenetére
Mindkettő szerintem.
Bár az SSD a klasszikus Jmicron-os MLC, szóval valószínűleg az volt a hibás. (annak ellenére, hogy B revision)
Partition alignment-et állítassz be?Win7-el elméletileg nem lesz gond, mert felismeri az SSD-t és így használja a TRIM parancsot, ami nem csak logikailag töröl, ha valamit letörölsz, hanem a blokkokat is visszaállítja (persze ez file felülírásnál megintcsak hasztalan).
Bár nem tudom, hogy ezt kapásból fogja tudni a Win7 vagy SP-vel később, ha rendes drive support lesz mögötte. Viszont, ha jól tudom, akkor minden jelenleg kapható SSD ismeri ezt a parancsot, szóval tudja a franc.
-
RiddleR
aktív tag
válasz
CounterBoci
üzenetére
Nekem SSD-n van.
Amúgy csak viszonyítás képpen:
Munkahelyemen egy normál PC-t ütök ami 24/7-ben megy egész évben. Napi 8-10 óra irodai munka, folyamatos használat ami csak kell, plusz domain-es gép, szóval basztatja vagy tucat szerver egyfolytában.
HD Sentinel kb 1,5év van fenn és rögzíti, hogy mennyi írás/olvasás.
Osztottam szoroztam és még arra a gépre is az jött ki, hogy nincs több napi átlag 40-45G írásnál.
Ilyen terhelés mellett egy MLC-s 32G SSD olyan 19~22 évig használható, mielőtt elkezdenek megjelenni a "hibás" blokkok. 64G-s SSD-nél 38~44év és így tovább.
SLC-ről nem is beszélek, mert minek, oda egy 10x-es szorzó jön.
Egy normál otthoni gép (nem 24/7-es járatásban), csak oprednszernek használva a drive-ot (másra úgysincs értelme) ennek töredékét csinálja csak.
Akkor most miért is kell a swap-ot HDD-re rakni? Pont ez lenne a lényeg, hogy minden amit az oprendszer használ + progik SSD-ről menjenek, hogy villám legyen, nem? -
RiddleR
aktív tag
Ja mégvalami.
Hova kössek 4 SSD-t? Összesen van 6 a nyomorult p45-ös lapon.
A két szutyok külső vezérlőst hagyjuk.
A 6-ból 1db a dvd, 2db a tárwinyók, 1db nem használható mert a vga kitakarja, ergo marad 2 port cakk-pakk.
-
RiddleR
aktív tag
100 volt.
Sajnos akárhány ssd-t rakok össze, kéne egy rendes raid vezérlő is hozzá, hogy megfelelő iops-t tudjak kiszedni belőlük. Mellesleg 100/4=25. Na azért nem kapok nagy durranást.
Plusz mind MLC-s, amitől egyenlőre még szeretném magam távol tartani.Tárhely nem izgat, mert csak OS-nek kell, oda meg ennyi is elég.
OCZ Vertex. Nos itt a 32G-s jön ide 42k-ból legalábbis az 1 héttel ezelőtti info szerint.
Megintcsak MLC. 2db kéne, hogy kb egyenlő sebességet hozzak ki belőle, ami már majdnem ott van mint ez. (nem a linear átvitelre gondolok, mert annak meg akkor van jelentősége amikor tárnak használnám, ahoz meg még messze van a kapacitása akármelyiknek is) Plusz ahogy figyelem az OCZ forumát, hát nem tudom mit higgyek róla.Ezzel együtt elvesztem a drive kevésbé macerás kezelhetőségét a tekintetben, hogy a RAID vezérlő elfedi előlem. Ergo nincs FW upgrade (már ez is zavar, hogy akkor most állandóan nézzem, hogy mikor melyik FW a jó vagy éppen hibás), HDD erase-hez megint csak szét kell szedni a tömböt és szarozni, szóval csomó apró dolog van, amit, ha még mindig főiskolás vagy akármi lennék, akkor elvariálnék vele, de inkább most azt szeretném, hogy hozzányúlás nélkül akármikor tökéletes legyen (ne kezdjen el lassulni meg ilyenek).
De maradjunk annyiban, hogy érdekelt, hogy mit tud valójában.
-
RiddleR
aktív tag
Nem bírtam idegekkel és szereztem egy Intel X25-E cuccost (köszi utólag is pentium4 kollégának), mert kíváncsi voltam mit tud.
Az alábbi tesztek ntfs-en készültek. Nem OS drive, minden default csak egy 128-as align-t csináltam (biztos, ami biztos
).Ja és ez 1db drive szólóban.
Atto:

HDTune random access:

Crystal:

A Crystalnak a 4K-s readje nem tudom miért adott ilyen hülye értéket, ezen még nyomozok. A többi önmagáért beszél.
-
RiddleR
aktív tag
Felraktam ezt a Diskeeper 2009-et.
Elsőre kicsit meglepődtem és elszomorodtam, hogy ahol az activate-nek kéne lennie, ott nincs semmi. Na sebaj mondom, próbára elég lesz a trial is.
Akkor analyze!
Pár másodperc múlva hiba: nem tud lefutni az alnalyze nézzem meg az event logot vagy a helpet.
Helpben semmi, event logban semmi.
Ekkor véletlenül rányomtam az uninstall gombra....
-
RiddleR
aktív tag
-
RiddleR
aktív tag
Erre csak azt tudom mondani, hogy Tom-éknál szokott lenni sok érdekes teszt.
Nem állítom, hogy rossz a teszt, de a saját szememnek inkább hiszek.
Arról nem is beszélve, hogy azok az SSD-k nem éppen a mostaniak amik ott vannak. Persze ettől még a fogyasztás valószínűleg nem sokat változik.Mind1.
Igazából soha senki nem állította, hogy az SSD-től majd duplázódik az üzemidő, épp ezért nem is értem az ilyen cikkeket, hogy akkor most jól megmutatják, hogy nem is olyan jó cucc ez.
Csak azt nem veszik figyelembe, hogy valós életben sokkal több előnye van.
Az biztos, hogy én laptopban soha az életben többet nem vagyok hajlandó HDD-t használni.

-
RiddleR
aktív tag
Tesztről nem tudok, de nekem a tapasztalatom az volt, hogy 5400rpm-es winyóhoz képest is volt javulás, bár nem sok. 7200rpm-es winyóhoz képest viszont már nagy volt a különbség.
Igazából 5400-eshez is nagy lehet a különbség, mert ha belegondolok akkor az 5400-es winyó baromi lassan teljesít műveleteket, amíg megy az idő és teker addig terhel.
Az SSD ennél sokkal gyorsabb, tehát a terhelés is rövidebb ideig áll fenn.Annó amikor néztem 100%-os töltöttség mellett egy X laptop 5400-as winyóval töltőről lepattintva olyan 5:00-5:15 körül mutatott időt. SSD-vel plusz 30 perc jött rá.
De folyamatos használat mellett is érződik a különbség, bár én főleg 7200-as winyóval használtam SSD váltás előtt a laptop-ot.Szóval lényeg a lényeg: szerintem javul bármilyen notiwinyóhoz képest az üzemidő.
-
RiddleR
aktív tag
-
RiddleR
aktív tag
válasz
fsb1000
üzenetére
Ez igaz, de több helyen sok hozzáértő vagy bennfentes flhívta már a figyelmet arra, hogy a mai mérőprogik nem alkalmasak tökéletesen az SSD-k mérésére.
Az atto és a crystal az amire mindenki azt mondja, hogy még egész jó, de pl nekem ott is voltak égbeszökő különbségek anélkül, hogy beállítást módosítottam volna. -
RiddleR
aktív tag
válasz
deicide
üzenetére
Nem hinném.
Az alapfeltevés igaz az összes SSD-re, tehát mindegyiken ki kéne jönnie.
Max az SLC-sen azért nem annyira, mert a blokkok kisebb kapacitása miatt kevésbé tud széttöredezni az adat. Bár annyira nem ismerem a dolgot, hogy tudjam vajon blokkon belül is dolgozik a wear vagy csak blokkok közötti eloszlásban.
Most újra végiggondolva a cikket feltűnt, hogy nem írják, hogy írás vagy olvasásnál romlik a teljesítmény. Csak annyit, hogy romlik a teljesítmény. (Kb annyira hasznos info, mint amikor a rádióban azt mondják, hogy a Róber Károly krt. lassú. De könyörgöm merre és milyen szakaszon??? Mert, hogy az azért ritka, hogy elejétől a végéig mindkét irányban)De az is furcsa, hogy miért pont az Intelt emelték ki. Neki van a legfejlettebb vezérlője (jelenleg), nem hinném, hogy csak ők b*sztak volna el valamit.
Vagy csak ők ismerték most el.
-
RiddleR
aktív tag
válasz
fsb1000
üzenetére
Nem igazán értem, hogy miért azt mondják, hogy időről-időre kellene újra pakolni az SSD-t.
Ha abból indulok ki, hogy felírok egy file-t ami a wear miatt szana-szét kerül az SSD-n, akkor az később nem kerül még jobban szét. Hiába törlök/írok a "töredezettség" nem lesz erősebb, mivel már kiindulásnál is elég nagy, nem?
Akkor miért kell időnként újrarakni? Rögtön telepítés után már lehetne újrapakolni a drive-ot. Vagy rosszul értelmezem a működésüket?Mellesleg ez szerintem leginkább az MLC-seket érinti. A cikkben is csak az M-est említik.
Nekem 2db samu van raid0-ban és a kezdetektől fogva "x" a sebessége (bizonyos beállítások mellett) és azóta szinte semmit sem változott. Pedig már kapott az arcába eleget.
Over-nek volt az a tapasztalata, hogy az elején gyors volt 1 samu, de mondjuk én azzal kapcsolatban csak HD Tune tesztre emléxem, ami valjuk be a szekvenciális tesztben elég gáz SSD-knél.
Nekem pl 140-150MB/sec-et mér olvasásra amióta megvan. Minden más tesztprogram szépen kiméri a ~190MB/sec-et ami a gyári specnek megfelelően raid0-nál kb számítható is. -
RiddleR
aktív tag
válasz
sweethomest
üzenetére
4k-s stripe méret szerintem a legjobb.
Clusterben nincs tapasztalatom, azt majd mond vlaaki más.
MFT-t szerintem fölösleges és macerás, semmi előnyét nem vettem észre.
Partition alignment-et javaslom, a stripe size alatti műveleteket gyorsította. -
RiddleR
aktív tag
válasz
Overlocker
üzenetére
Baba.

Érdekes, hogy telepítés után aszonta, hogy már 300-400MB read/write volt az SSD-n. Ez egyrészt sok, ha azt nézem, hogy telepítés után ezt mondta, amúgy meg kevés, mert ennél már sokkal több ment rá.
A winyóknál is érdekes 1-2G-t mutat.Viszont a ledek poénok.
Én HD Sentinel-t használok a read/write számolásra és a próblémák figyelésére.
-
RiddleR
aktív tag
Igen.
De a sima vertex is új vezérlős lesz. A V2-be bele sem merek gondolni.
Azt olvastam OCZ forumon, hogy a vertex2 az apex működési elvét fogja követni, ergo ha a vertex egy fasza vezérlőt kap, akkor a vertex2 simán raid0-ban lévő v1 lesz egy dobozban.Bodor: köszi a tesztet.
xtech2: eztet szépen olvasd át és csináld meg. Utána lesz különbség. A leírtak amúgy szerintem bonyolultabbak mint ahogy elvégzed.
Én is kipróbáltam csak kíváncsiságból, hogy SLC-ken javít-e valamit (de semmi különbség).
Image készítésre viszont a ghost-ot javaslom. Én annó csináltam disk és partition image-et is (biztos ami tuti).
Ha a partition image-et másolod a ssd tweak után vissza akkor az nem buzerálja el a beállítást, ha az disk image-et, akkor visszaáll minden az eredetibe. -
RiddleR
aktív tag
Tudna nekem valaki csinálni egy HD Tune random read/write tesztet pl 2db Raid0-ban lévő MLC-s cuccal?
Erre gondolok ami az alsó képen van.Hálás köszönet.
-
RiddleR
aktív tag
válasz
gprspeter
üzenetére
OCZ-től majd a Vertex.
Apex szerintem felejtős.
2db 120-es APEX RAID0-ban
Ez nekem elég karcsúnak tűnik. Mind írásban minde kis file kezelésben rövid.
Mondjuk ez csak 1 féle kiépítést mutat (128k stripe és 256 offset), de azért irányadó. -
RiddleR
aktív tag
Azért itt akadékoskodnék egyet Ijk kollégával.
Van egy céges HP NC6320-as laptopom. Mivel szavaim süket fülekre találtak a cégnél az upgrade ügyében ezért először 7200-as HDD-re cseréltem a gyári 5400-ast benne. Ettől kicsit gyorsabb lett viszont az üzemidő nagyon bánta a dolgot.
Aztán pár hónapja kapott egy 32G-s SLC-s samsungot.
Nagyon durva a különbség.
Az eredményekről már egyszer írtam itt a topicban, méghozzá pontosan itt.szerk: bocs most nézem, hogy neked nagy kéne. Na igen akkor szopóág. Vagy az intel X25-M-ese vagy köv gen MLC azok nem jmicron602-t használnak (de ott sem mind, pl az OCZ Apex 2db 602-est hajt raidben).
-
RiddleR
aktív tag
Tud valaki olyan progiról ami on-the-fly át tudja állítani a cluster méretet?
Nincs kedvem állandóan új rendszert installni rá. Gondolom, ha meg leimage-elem akkor amikor visszarakom, akkor visszaáll az eredeti. -
RiddleR
aktív tag
válasz
deicide
üzenetére
Nem igazán.
Annyit olvastam, hogy ez valami progi ami faszábban kezeli az SSD-t.
De konkrét doksit nem láttam, hogy pl miként oldja azt meg, hogyha ez megy, akkor úgy ír az ssd-re, hogy jobb algoritmussal, mint ahogy azt az ssd tenné.
(kicsit hülyeségnek érzem)
Meg elég komoly IOps értékeket láttam külföldi fórumokon, de szerintem simán cache-eléssel oldja meg.
Akinek műxik, az azt írta, hogy jó.
Sajna sok negatív élmény is volt, ezért nem kapkodok. Plusz nem lehet meglévő rendszert átmigrálni, csak úgy, hogy átimage-elem egy temp drivre és azt a progival átrántom üres SSD drive-ra.Kb ennyit olvastam róla. Asszem a 0.992 a legfrissebb belőle.
-
RiddleR
aktív tag
Sziasztok!
Asszem sikerült a maxot kisajtolni a két Samu SLC-s cuccból, mindenféle segédprogram nélkül bár még egy MFT-t ki fogok próbálni, de csak később.
Atto:

Crystaldisk

HD.Tune

-
RiddleR
aktív tag
Kár, hogy a HD252HJ típus a gyengébbik F1-esek közé tartozik, mert 250G-re van formázva az egy tányér benne.
Példa kedvéért itt egy másik összehasonlítás: Samsung 1TB HD103UJ vs. Samsung 32GB SLC RBXDe persze az elérési idő az SSD felé billenti a mérleget erősen.

-
RiddleR
aktív tag
válasz
Quiksilver
üzenetére
Van akinek MLC-se van és nem tapasztalt lassúságot.
Talán egy részletes PH! teszt segítene eloszlatni a ködöt főleg, ha bele lehetne venni az új SLC és MLC-seket is.
Nem tudok nyilatkozni az MLC-sekről, mivel nekem nem volt, de szerintem senki sem tud érdemi összehasonlító tapasztalattal szolgálni. -
-
RiddleR
aktív tag
válasz
Quiksilver
üzenetére
Ha pénz szabja meg a dolgot, akkor nincs mit javasolni.
Ha szerencséd van és ki tudsz fogni egy SLC-set ennyiért, akkor én arra tenném le a voksom.
Ha nem akkor tökmind1.
-
RiddleR
aktív tag
válasz
Overlocker
üzenetére
Jajj, most néztem ezt (korábban átsiklottam felette).
Ez most akkor olyan lesz, hogy gyárilag az SSD-n belül 4db egység van RAID-elve?
Fincsiii 
-
RiddleR
aktív tag
válasz
Overlocker
üzenetére
Naja, ezért írtam, hogy HD Sentinel, oszt nézni kell, hogy mennyi az annyi.

-
RiddleR
aktív tag
Szoftveres szerintem nem megbízhatatlan évek óta használom és még soha nem volt gond, max lassabb kicsit de egy sima RAID0-hoz (két disk-el) szerintem nem éri meg kártyát venni.
Ha a költség limites, akkor 1db 32G-s SSD-vel elleszel szerintem és akkor az csak rendszernek.
Ha nem sürgős, akkor én a helyedben megvárnám a most érkező MLC-s generációt, felismerhető, hogy átvitelük olvasásnál 200-240MB/sec, írásnál 140-200MB/sec.
Vagy megpróbálsz SLC-set keríteni, de vagy nehéz lesz vagy drágán lesz csak.Nagyjából ennyi az én javaslatom.
-
RiddleR
aktív tag
válasz
Overlocker
üzenetére
Igen ennyiket írnak, de gondolom, hogy valamilyen szabvány szerinti írott/törölt adatmennyiség szerint.
Kb mint a kocsiknál a városi/országúti/vegyes fogyasztás. Egyrészt az autópálya nincs is benne, másrészt művészet úgy menni, hogy tényleg annyikat fogyasszon, de ha nyomod akkor tuti több.
Itt is, ha több az írás, akkor kevesebb az év.
De közben megkerestem és a SuperTalentnél írták a datasheet-en ezeket az értékeket, gondolom túlzottan nem térnek el a többi gyártók sem ezektől.
SLC datasheet
MLC datasheet -
RiddleR
aktív tag
válasz
Overlocker
üzenetére
Már csak progi kéne és az RBX-es firmware-t átraknám a két másikra.

-
RiddleR
aktív tag
válasz
Overlocker
üzenetére
Ez hol látszik? Meg milyen progival? Meg honnan lehetne firmware-t szedni?

-
RiddleR
aktív tag
HD Tach ennek az RBX-es Samsung SSD-nek.
Most bánom, hogy RAID-ben van a másik kettő, mert szívesen összehasonlítanám.
Amúgy a RAID meg ennyit vitt (amit keveslek kicsit): HD Tach RAID0 -
RiddleR
aktív tag
válasz
Overlocker
üzenetére
Megpróbálok valamit nézni, de az a baj, hogy már benn van laptopban és ebben lényegesen kevesebbet muzsikál, mint a desktopban, de meglátjuk.
-
RiddleR
aktív tag
Viszont ezen más a firmware mint a másik kettőnek ami otthon van nekem. Most azokra nem emléxem hirtelen, hogy mi van rajtuk, de ezen PS105D14 verzió.
-
RiddleR
aktív tag
Ja és ez az SSD szépen gravírozott "Samsung FlashSSD" felirattal van.

-
RiddleR
aktív tag
Na tök érdekes.
Rendeltem külföldről még 1 ilyen Samsung SLC SSD-t és ma jött meg.
A product code-ja kicsi más: MCBQE32G5MPP-0VAD1 a sima MCBQE32G5MPP-0VA helyett.
Illetve simán MCBQ.... helyett a windows is ennek ismeri fel: Samsung SSD RBX series.És íme az eredmények:
Atto - érdekes, hogy 10MB/s-el nagyobb az írása, mint a simának ami van.
HDTune - most nem tudom, hogy azért ennyi, mert új és az lesz amit Ti is mondtok, vagy ez kicsit más.
-
RiddleR
aktív tag
válasz
Overlocker
üzenetére
Különböző verziójú HD Tune?

Viszont G.I.JOE-nak meg ugyanaz a verzióval van mérése így meg hülyeség.
Viszont nekem meg soha nem volt 150-170MB/sec-es sebesség, új korában sem. -
RiddleR
aktív tag
Ott fog rendesen pörgetni.
Én már leteszteltem a notimban és a köv eredmény volt:
5400-as winyó boot: 2m12s
7200-as winyó boot: 1m48s
SSD boot: 48sPlusz az előnyök: nincs vibrálás (ez mondjuk csak a 7200-as notiwinyónál éreztem), nincs melegedés, nincs súly.
Akku idő pedig ++++. -
RiddleR
aktív tag
Valami rohadtul nem stimmel nálam.
HDTach
Érdekes, hogy azóta van millió problémám (ezzel együtt), mióta P35-ről P45-re átmentem.
-
RiddleR
aktív tag
-
RiddleR
aktív tag
Nos egy kis összehasonlítás:
1db SSD
2db SSD RAID0Természetesen ez csak lineáris átvitel, ami nem minden.
Amúgy pl egy windows bootnál nem sok különbség lett, de egy PS CS4 indításánál eléggé érezhető a difi. Meg úgy általában a programok indulásában.De, ha csak sima winyókról beszélnénk, ott látványos minden téren a különbség.
-
RiddleR
aktív tag
-
RiddleR
aktív tag
Sziasztok!
Volt már valakinek problémája RAID0-s SSD partícióra XP installal?
Érdekes módon nálam az install legelején kékhalált nyom.
Asus P5Q deluxe van és az ICH10R-re rakom. Ha felrakom a drivert az elején (F6) ha nem akkor is döglik.
Winyóval simán ment a RAID, most meg itt ülök oszt nézek mint a moziban.
Van valakinek 5lete?
Köszi.

-
RiddleR
aktív tag
Még mindig az itt linkelt cikk amit érdemes olvasni. Egészen a köv generációs ssd-k érkeztéig.

Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Futás, futópályák
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Melyik tápegységet vegyem?
- War Thunder - MMO Combat Game
- World of Warships
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Crucial T705 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.500-12.700 MBs - Eladó!
- ÜTÉSÁLLÓ 1TB-os SSD: ADATA HD710 100/100 csak 13 nap működési idő
- 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- AKCIÓ! 500GB HDD -K (WD) 16MB cache
- Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB-100%-3hó gari!
- Xiaomi Watch S4, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 100% Akku
- Samsung Galaxy A53 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3565
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest