Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen nyomtatót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Aktív témák
-
Bodor
veterán
válasz
rooland
üzenetére
Igen, az Inteles SATA3-as portoknak bőven elég a Windows-os driver is, sőt. Ezért nem természetes, hogy feltetted a chipset drivert, nem is értettem, hogy miért mikor kifejezetten írtam is, hogy "nem kell telepíteni semmit, jó a W7 alap AHCI drivere". Szerencsére az Inteles portot nem zavarja ASMedia-s SATA3 driver, de a chipset driver lehet probléma. Lássuk majd a teszteket....
-
Bodor
veterán
válasz
rooland
üzenetére
Hát pont nem az Asmedia vezérlős SATA3-ra kell tenni az SSD-t, hanem az Intelesre, és nem kell telepíteni semmit, jó a W7 alap AHCI drivere. Ezt olvasd el szerintem, és ha átdugtad az Inteles SATA3-as portra az SSD-t, akkor ezzel készült képet dobj ide, illetve egy új mérést is CDM-el, ahogy a (#49192)-esben is látható.
(#49205) Spiler125: magától eltűnik illetve kisebb lesz nem kell takarítani.
(#49201)-ben kérdeztem, hogy a lapozófájl le van-e tiltva, ha akkor megnézed ahogy kértem, akkor spóroltál volna magunknak pár kört...

-
Bodor
veterán
válasz
St3venson
üzenetére
Nem kell ! Ezt olvasd el.
-
Bodor
veterán
válasz
Pingvin1985
üzenetére
SATA2-vel azon a lapon teljesen jók az eredmények, és megy a TRIM is, szóval még véletlenül se tegyél fel a lap oldalán lévőkből semmilyen ACHI drivert, chipset -et meg főleg ne, teljesen jó az amit a W7 feltett, ahogy az SSDOK program mutatja is.
-
Bodor
veterán
válasz
iceshark18
üzenetére
Hát igen, abban igazad van, hogy "marvellék " megtanulhatnának drivert készíteni, viszont Te is érdeklődhettél volna az SSD vásárlás előtt a kompatibilitásról mondjuk itt is, évek óta mondjuk, hogy SF vezérlős SSD nem fér össze a Marvell SATA3-al, de vigasztaljon a tudat, hogy valódi hátrányod nem származik belőle.
Ezt az USB3-as meg SATA3-as bővítőkártyás megoldást meg szerintem felejtsd el sürgősen, mert csak rontanál a helyzeten. -
Bodor
veterán
válasz
iceshark18
üzenetére
"...de ez így szomorú...."
konkrétan mit értesz ez alatt, mi a baj? Nem gyors a rendszered az SSD-vel a HDD-hez képest?
Elárulom, hogy nem marvelles-en sem éreznéd gyorsabbnak az SSD-t...
-
Bodor
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Sarah "HDD" Connor...

Köszi, értem.
-
Bodor
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
"...terminátor üzemmódba állt át a sata vezérlő..."
No ez meg mi ?

-
Bodor
veterán
válasz
@matthew@
üzenetére
Alapból be kéne hagy legyen kapcsolva.
Ezt futtasd és dobj képet róla, sok kérdést nem kell akkor feltenni és talán okosabbak is leszünk utána. -
Bodor
veterán
válasz
Dafi72
üzenetére
Szerintem a 64 GB-os olyan SATA portra van téve, amelynek a drivere nem engedi meg a normális sebességeket.
Ezzel készült képet mutass szerintem , többet látunk.(#48975) BaLee: Hát én is ugyanilyen álláspontból ajánlok SSD-ket.
-
Bodor
veterán
válasz
Daffni2
üzenetére
A rendszer biztosan indulna róla, de érezhető különbséget nem tapasztalnál, és ahogy írták is, a TRIM is veszélyben van .. Szóval én sem ajánlom.
(#48968) BaLee: Marketing szempontból tényleg szépen hangzik ami a 840 specifikációkban található, van aki be is ugrik a szép számoknak és a hangzatos feature-oknak, és a színes ábráknak , de ezek csak másodlagos technikai információk. Mivel az SSD egy használati tárgy, valódi értékét és teljesítményét a valós használat során kapjuk meg.
Gyakorlatilag a valós, érezhető teljesítményben tényleg nem kapunk többet a 840-től, mint a 830-astól, vagy bármelyik másik mostanában kapható ajánlott SSD-től sem! Tehát elmondható, hogy specifikációk alapján a 830 és a 840 nem egyforma, gyakorlatilag viszont nem érezhető különbség közöttük, és egy felhasználónak ez a lényeg, no meg az ár. A 840 Pro sokkal drágább, nem is átlagfelhasználóknak ajánlják, hanem inkább vállalati környezetbe.
Szerintem, ahogy a WIN7 használatot nézzük - és mást nem nagyon van értelme nézni ezekben a tesztekben - együtt van gyakorlatilag a csoport. LINK Az 5 év garancia tényleg többet jelent, viszont annak meg is kell fizetni az árát, mindegyik márkánál, Intelnél és OCZ-nél is. MLC/TLC különbségbe most nem mennék bele, mert már ezerszer lerágott csont.#48970) Valdez: Nyomul a Sandisk is, de szerintem irreálisak az árai.
-
Bodor
veterán
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Jó ez így szerintem.
W8-ban és 7-ben is van képlopó alkalmazás, nem kell printscreen és paint se hozzá...
(#48928) zsírsámán: Nálad is jó szerintem a driver, nem kell aggódni az AHCI driver dátumán sem, ez a W8 alap AHCI drivere, ennél jobb nem is kell. Viszont a sebességeket nézve ez SATA 2-es portra van dugva, nem?
HP laptopról van szó?Illetve amit még észrevettem, hogy talán azért nem mindegy , hogy az 1.2-es vagy a legfrissebb 5.03-as firmware van fent az SSD-n.
-
Bodor
veterán
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Ez már barátságosabb. És szerintem jó a driver is.Van még valami gondod?
Ha igen, akkor ezzel készült képet tegyél be légyszives.
-
Bodor
veterán
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Sandforce vezérlős SSD-knél Fájl/Test Data/ All 0x00 (0Fill) módban kell indítani a mérést ahhoz, hogy a gyári, megadott értékeket lássuk viszont!
Persze csak akkor , ha jó driver van fent...
-
Bodor
veterán
Van már "Milyen SSD-t vegyek topik. Ez az ajánlásom neked is helytálló lehet.
(#48879) atesss:
csak ellenőrizni hogy minden oké-e - hozza-e a gyári/mások által mért adatokat) ?
Erre ezt: SSDOK
A többire pedig CrystalDiskInfo és CrystalDiskMark.
-
Bodor
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Az előzményeket elolvasva tényleg jók !!

#48862) Jester01: Látom már , hogy mi a helyzet.
-
Bodor
veterán
válasz
bojan01
üzenetére
Hát érdekes egy dolog, hogy nem tudni milyen alaplapon van az SSD.
Az szinte biztos, hogy ez a típus nem támogatja a TRIM-et. Ha használtan vetted, akkor lehet le van már harcolva kissé.
Úgy látom Fire/Soul/CD tud neked majd segíteni. -
Bodor
veterán
válasz
alienpapa
üzenetére
Csak arra kell figyelned, hogy az ajánlottak közül válassz !
-
Bodor
veterán
válasz
bojan01
üzenetére
Szerintem rossz driver van fent, az intelide erre enged következtetni.
Mutass egy képet, ami ezzel készült. -
Bodor
veterán
válasz
kerekfej
üzenetére
Van ennél részletesebb, bővebb , és jobban áttekinthető is.
-
Bodor
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Nem ismerem ezt az R-Drive Image-et. Mondjuk a backup programok nem bántják az alignálást, ha ugyanarra partícióra megy a backup, amiről a másolat létrejött.
Klónozáshoz én ezt javaslom. [link]#48789) bela85: Senki sem mondta, hogy USB-re kötve is jónak kell mindennek látszania az SSD-n
-
Bodor
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Mit nem látsz?
Mit keresel pontosan?Ha az szeretnéd leellenőrizni, hogy jó e az alignálás, akkor bizony 2 program is van ajánlva a cikkbe. AS SSD és SSDOK.
(#48787) bela85: neked is csal annyi a problémád, hogy rossz AHCI ( vagy IDE) driver van fent.
Olvasd el alaposan ezt a cikket , és a benne lévőket is végig, le van írva, hogy hogyan kell drivert cserélni.
-
Bodor
veterán
válasz
pupuka76
üzenetére
Az SSDOK "Compatible SSD not found" hibaüzenettel megáll

Akkor ne azzal tesztelj, hanem a cikkemben leírt AS SSD-vel.
Az eszközkezelőben nincsen, csak IDE
Valószínű, hogy azért , mert nem tetted fel a lap oldalán letölthető AHCI drivert utólag, de nem is baj, mert csak xp-hez és Vista-hoz van driver, valószínű, hogy nem is támogatná W7 alatt a TRIM-et.
Hogyan tudok AHCI drivert cserélni?
NEM kell a TRIM-hez AHCI driver. Cseréld le az "Szabványos kétcsatornás PCI IDE-vezérlő"-t a WIN 7-esre, ebben a cikkben, az "5. Hogy tudom visszaállítani a Windows 7 alap IDE vagy AHCI driver-ét?" alatt le van írva.
(#48783) Csol-T: Nem fog lassulni egyik SSD sem, ne aggódj e miatt
-
Bodor
veterán
válasz
scott_free
üzenetére
Igen az.
Ezt olvasd el szerintem, mert ez legalább aktuális. -
Bodor
veterán
válasz
scott_free
üzenetére
Sosem értettem, hogy miért kell az indexelés kikapcsolni...
-
Bodor
veterán
válasz
deathtania
üzenetére
"...van a Samsungnak win8ra valami programja, amit lehet használni az SSD optimalizálására, vagy win8 alatt már nem is kell?..."
Hát nem igazán kell. Ennyi elég.
-
Bodor
veterán
válasz
vadkörte
üzenetére
"...Először az alaplap support oldaláról letöltött AHCI driverrel telepítettem (én hülye), de ezzel nem ment a TRIM..."
Nem véletlenül linkeltem, neked is ezt a cikket, de a lényeg, hogy most már minden jól megy.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Bodor
veterán
válasz
Nemgéza
üzenetére
Frissítsd az AHCI vezérlőt a következő módon:
Innen letöltöd a WIN7-hez való AMD Chipset Drivers 26.6 MB 12.10 10/22/2012 drivert. Elindítod az exe fájlt, és kicsomagoltatod egy mappába, de nem indítod el a telepítést.
Utána eszközkezelő/lemezmeghajtóknál kiválasztod az SSD-t,jobb egérgomb/illesztőprogram frissítése után megadod neki manuálisan ( ne automatikusan keressen) az imént létrehozott mappát, és okézod.Utána jónak kell lennie a TRIM-nek is, esetleg újraindítás szükséges lehet.
-
Bodor
veterán
válasz
leikomessi
üzenetére
Jónak tűnik minden, de én ettől függetlenül visszatenném a lapozófájlt a "C"-re. Nem azért vesz az ember gyors SSD-t, hogy aztán lelassítsa ...
8 GB RAM-nál meg úgysem sokat használja a Windows..
Olvasnivaló -
Bodor
veterán
válasz
Malanrion
üzenetére
Ez a topik a megfelelő hely a kérdésekre, az egyes hozzászólás elolvasása után.
No meg az sem árt, ha ott az utolsó két nap hozzászólásit átolvasod.(#48635) Nemgéza: Mutass egy tesztképet ami ezzel készült, aztán utána meglátjuk mit lehet tenni.
-
Bodor
veterán
válasz
dany27
üzenetére
"Nem említi a cikkében... "
De említem: "...felesleges mindkét operációs rendszerben a töredezettségmentesítés (W7) , vagy a meghajtók optimalizálásának ( W8) beállításaival foglalkozni..."
"...Szintén felesleges letiltani az alábbi hasznos két szolgáltatást:
Indexelés és rendszer-visszaállítás...."(#48627) leikomessi: Először is teszteld le a beállításokat ezzel, lássuk hogy mi van beállítva, aztán lehet próbálkozni egy firmware frissítéssel is ha szükséges lesz .
(#48634) Gorneck23: Win 8 nekem is annyira fagyott, hogy vissza is tértem a hetesre..
-
Bodor
veterán
válasz
djdaniel
üzenetére
TRIM-nek nincsen kapcsolója, ha jól telepítettél akkor mennie kel. Olvasnivaló
Firmware-t meg csak akkor frissíts, ha feltétlenül szükséges.
-
Bodor
veterán
válasz
Kowi84
üzenetére
"Ha ezt elkerülnéd, akkor meg készíts egy telepítő pendrive-ot."

Itt tölthető le az alkalmazás.
(#48565) nemistom:
én csupán a figyelmetlenség között vontam párhuzamot, nem nézett utána az említett dolognak...Te is csak vásárlás után kérdezel rá, hogy kompatibilis-e a laptop az SSD-vel...

Egyébként szerintem nem lesz gondod vele. A Kingston V+200 SATA1 kompatibilis, Marvell vezérlőről meg abban a gépben még nem igazán beszélhetünk.
-
Bodor
veterán
válasz
Saphirahick
üzenetére
nekem már ötletem nincs, mit kéne megbuherálni.
Szerintem semmit.
-
Bodor
veterán
válasz
Saphirahick
üzenetére
Mi a forrás meghajtó olvasási sebessége, ahonnan másolsz? Nem lehet, hogy az a szűk keresztmetszet?
Ha HDD-ről másolok nagy fájlt az SSD-re, akkor 120 MB/s , ha az SSD-n saját magáról magára, akkor 200 MB/s a sebesség nálam. ( pedig 340 az írási sebessége) -
Bodor
veterán
Nem kell!
Windows 7 és 8 SSD-vel! Hogyan is? -
Bodor
veterán
Ha azon is IDE módban telepíted az oprendszert, és utána átállítod AHCI-ra akkor igen.
Ezért kell eleve AHCI módban telepíteni az SSD-re.
Bodor
veterán
válasz
Valdez
üzenetére
Kíváncsi vagyok, hogy mikor használja ki egy laptoptulajdonos ezt a magas szekvenciális értékeket. Ez megint csak a vásárlók kábítása a nagy számokkal.Működik a marketing ebben a gyönyörű fogyasztói társadalomban szépen. A rendszer meg úgysem lesz gyorsabb, mert a 4K értékek, és az elérési idő nem igen változott , sőt gyengécskének mondható.
-
Bodor
veterán
Az OCZ honlapján is írják, hogy csak akkor frissítsünk firmware-t, ha feltétlenül szükséges.
Szerintem maradhat rajta az a 2,22-es, de ha mégis valami gond lenne, utólag is lehet linuxos boot CD-vel is frissíteni, ha rajta van a rendszer, max nem árt előtte egy biztonsági lemezkép mentést csinálni a "C"-ről. -
Bodor
veterán
Ez miért nem jó? Ebben is pontosan le van írva, hogy mit kell és mit nem kell megtenni.
Pont azért lett megírva, mert elavult, felesleges dolgok vannak a régiekben, nem értem miért ragaszkodsz a régihez.
De az is megvan még. -
Bodor
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Jóvanna! Tényleg korán van...
-
Bodor
veterán
válasz
KaiotEch
üzenetére
Csak nem fogod teleírni. Ha közvetlen teleírás után mérte az illető, akkor lehet, hogy sokkal visszaesett a szekvenciális érték, de ha 10-15% szabd helyed van, és/vagy hagysz neki pihenni 1-2 órát, biztos vagyok benne, hogy visszaállnak az értékek. Érzésre meg szerintem teleírva is gyors marad, mert az elérési időt, és a 4K értékeket nem nagyon befolyásolja a telítettség állapota.
-
Bodor
veterán
válasz
KaiotEch
üzenetére
Mivel KaiotEch fórumtárs megkért, hogy teszteljem már le az SSD-met, hogy mennyire lassul le, ha tele van írva, meg is tettem, gondoltam megosztom a tapasztalatokat, hátha mást is érdekel.
2 GB szabad hellyel érzésre , és boot alatt nem tapasztalok semmilyen sebességcsökkenést.
Tesztekben viszont van, de az igazából nem érdekel.
Felül a 33%-os, alul pedig a 98%-os telítettséggel készült teszt látható.

-
Bodor
veterán
válasz
nemtabo
üzenetére
lapozófájlt átirányítottam a hdd-re
Minek? Hogy lassabb legyen a rendszered?
hibernálás kikapcsolása:
Start menü keresőjével indítsuk el rendszergazdai jogosultságokkal a cmd-t.
Kikapcsoláshoz: powercfg -H off
Bekapcsoláshoz: powercfg -H on(#48118) KaiotEch: Túl van lihegve ez az SSD élettartam kérdés, én régóta mondom. Ezt olvastad? ( Bár egy kicsit túlzottan ki van hegyezve a TLC-s Samsung 840 védelmére)
Hogy vált be a Kingston V+200?
-
Bodor
veterán
válasz
nemtabo
üzenetére
Az a program nem igazán .
Ennyi elég. -
Bodor
veterán
válasz
Vitocska
üzenetére
Nem evvel a programmal kell mérni.
Ezt olvasd el, és a cikk alján a " Még egy utolsó ajánlat:" részben írt programmal mérj, ahogy le van írva, mert az Agility Sandforce vezérlős.üdv
-
Bodor
veterán
válasz
CarrGomm
üzenetére
Most tényleg újra kell telepítenem a win-t ahhoz jó legyen az alignálás partíció törlésével és win telepítővel való újrapartícionálással?
Igen.
Ezt alaposan olvasd át, szerintem .
No meg a benne lévő linkeket is.
-
Bodor
veterán
válasz
V.Dave
üzenetére
Amit sokan mondanak,abban van valami...
No és érzésre gyorsabb az új? Mennyivel, ha ki lehet pontosan fejezni, Ugyanaz az átklónozott rendszer van a 840-esen, mint a Vertex2-őn volt, vagy friss rendszer van rajta?
Ha friss van rajta, akkor azt mínuszold le a gyorsaság érzésből...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Bodor
veterán
válasz
V.Dave
üzenetére
Esetleg segítség lehet!
Itt a topikban is van róla tapasztalat.
-
Bodor
veterán
válasz
Valdez
üzenetére
Felesleges, csak lassítaná az internetezést...
Bodor
veterán
válasz
Formaster
üzenetére
Szerintem meg újabb, modernebb alaplappal nem az SSD gyorsul, hanem minden, tehát az egész rendszer.
Az általad tapasztalt gyorsaságot nem csak az SSD-nek köszönheted, hanem az új alaplapban rejtőző modernebb technikának, ami az egész rendszer használatára kihat.
Beállításokról meg annyit, hogy egy csillivilli új lapban ha nem jól van alignálva az SSD ( ugye ez is beállítás), vagy nincs TRIM, akkor hiába olyan új az az alaplap, mégis lassabb lesz az SSD, és a rendszer is.Az én tapasztalatom meg az, hogy mindegy, hogy hozza e az SSD a ráírt eredményeket, azok csak tesztadatok, szekvenciális értékek, amiket úgysem használ ki szinte senki.
No meg ez: LINKVertex 2 -es SSD-nél a lap: [link]
Nálam meg: [link]
Szóval sok különbséget nem éreztem ,amit igen, az is a gyorsabb processzornak ( 4 mag) , és magának az alaplapnak volt köszönhető, de a lemezműveletekkel összefüggő feladatoknál, mint írtam is nem tapasztaltam különbséget.
Mindig is mondom, hogy a gyors elérési idő, és a 4K eredmények számítanak csak igazán, és ez majd minden SSD-nél, és majd minden alaplapban ugyanaz, ezért ugyanazt is érezni. -
Bodor
veterán
válasz
andrasko
üzenetére
Kipróbáltam... SSD-re és a RAMdisk-re telepített office, ps üres megnyitásakor érezhető különbséget nem tapasztaltam.
Nekem a Firefox van ramdisken ( profil is) és én sem tapasztaltam azt a hú de nagy gyorsaságot, pedig a 4K adatok is többszöröse az SSD-nak, szóval nem értem.
Vajon mi a szűk keresztmetszet ebben az esetben? A net sávszélesség vagy a processzor?
Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Arc Raiders
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- PlayStation 5
- Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt
- További aktív témák...
- HPE Smart array P440 PCIe3 x8 SAS Controller (749797-001)
- 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- Akció! Bontatlan Sandisk SSD Plus 2TB
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- Új, bontatlan Kingston IRONKEY Vault Privacy 50 8GB 3.2 USB biztonsági pendrive - 1 hét próbagari! -
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21Fe
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3644
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Apple iPhone Air Space Black 256 GB Használt, újszerű 100% akku / 7 ciklus 2026. 09.25
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)