Hirdetés
Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
Változott a felállás. A legújabb HDD-k fogyasztása drasztikusan csökkent! 300GB és 6,2/3,6W csak. Így az SSD ára megközelítóleg hétszeres (előző árat nézve, az újnak ugyanis még nem tudni, rossz esetben csak ötszörös a szorzó), fogyasztása harmada. A többi az előző hozzászólásban.
-
freeapro
senior tag
Igaz, utannaneztem, mert arra emlekeztem, hogy az USB 480. Csak arra nem, hogy ez Mbit es nem MByte /s.
-
liksoft
nagyúr
válasz
freeapro
üzenetére
Szerintem azért, mert az USB-n 30MB sebesség fölé nem fogsz menni. A SATAII meg 300-at tud. Csak egy tizes szorzó. Magánvéleményem, hogy az USB-nél bénább csatlakozási felületet még aligha találtak ki. Mind a terhelhetőségében, mind az átvitelében, a megvalósításában sok sebből vérzik.
Szerk:
Szia! Gyorsabb voltál nálam. 
-
freeapro
senior tag
Valaki magyarazza el nekem, hogy miert kell sata csatolasunak lenni ezeknek az ssd-knek? Egy alaplapra csatlakoztathato usb2-be dughato flash memoria is hasznalhato hdd kent, tud rola bootolni, mi szukseg egy kozbenso adat-> sata, majd sata-> flash atalakitasra, amikor usb-n kzovetlenul is mehet az adat????
-
liksoft
nagyúr
OK. Akkor innen is számoljunk. 70k/100k , valamint 300GB / 64GB (5db ~ 4.6875)
300GB HDD: 70k - [link] 16/11W
320GB SSD: 500k - [link] 2,4/1W (0,48/0,2W)
Vagyis tévedtem. Tehát ha hétszer ( 7 ) többet fizetünk, és egy eszköz helyett ötöt használunk (meghibásodási esély is ötszörös - igaz, egy SSD-hez képest) (controllerrel vagy software-rel össze kell fűzni, hogy egybe lássuk), akkor fogyasztásunk kisebb lesz, átlagosan hetede, számértékben megközelítőleg 12W.

Ahol lehet nyerni, az az elérési idő, hiszen az öt SSD-t RAID0 konfigurációban használva a szűk keresztmetszet a hálózat lesz. Még akkor is, ha 3-4 gigabites csatornával rendelkezik a server. (Azt csak halkan mindom, ha öt elemű RAID0-t megemlítenék egy rendszergazdának mint optimális háttértárolót ami a kor haladását szemléltető egyedüli üdvözítő megoldás, oda küldene, amit erre a helyre nem írhatok le.
)Szerk: 450GB esetén az arányok még "szebbek". ~ 110e/700e , 1/7db , 17/12,W / 3,36/1,4W , 7 elemű RAID0
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
Dashes
őstag
-
Nyugdíjas
nagyúr
Azért ez a kis aranyos komolyabban állva hagyja a Samsungjainkat
-
Gorneck
legenda
Persze, hogy van...de csak OS pörgés szinten nem hiszek benne...de mivel már játékot is arra rakja így piszok mód jól fog járni raiddel...
Ha a boot felépítéséből indulok ki, akkor eléggé szkeptikus vagyok...túl sokat szórakoztam vele...talán ezért is...
Ez kb Vista boot nálam...kérdés honnét méred...

-
fsb1000
nagyúr
Én látok Ottoka érvélésében rációt.
De igazából az döntené el a dolgot, ha ua. OS-t megmérné 1 db SSD-ről és Raid0-ás ssd-kről bootoltatva. (a ghostolást is kipróbázhatná egyúttal... hátha)Én már most mernék fogadni hogy, legalább 20%-val gyorsabb lesz a RAID0-ás boot.
Egyébként véglegesítettem az SSD-t a fő gépemben.
Minden driver installálva, és kivettem a PATA-t (minek melegitsen ott bent?)XP-SP3 --> 3,5 csik és 19sec
Kicsit csalódás a 7sec-es alaphelyzethez képest, de még igy is jobb mint Samu F1.
Nem bántam meg.Az alkalmazások betöltődése is javult, de nem drámai módon. Ez ügyben is többet vártam.
PS a mérhető kategóriában van: kb 20-25% a javulás.
CIV4 majdnem 40% az XML-ek miatt.
A többinél csak szubjektíven érzékelhető a javulás, mert 1-2sec alatt nem tudok mérni. -
Gorneck
legenda
Nem látom benne a rációt...és ezt kb a tesztek is bizonyítják...ezért várom, hogy mi lesz, mert már korábban is kérdeztem raides illetőtől, hogy most akkor mi van ssd-nél...nem volt meggyőző...
Sima vinya és raptor váltást érezni lehetett, raptor ssd szintén...utóbbi esetben csak a késleltetés javult...írás olvasás lassult...jelentősen...ezért nem nagyon értem ezt a gyorsabb másolás/írás dolgot...OS esetén meg pláne...
Akkor jönne ki igazán amit írsz, ha arról mennének a játékok és minden...nem pedig kis progikkal terhelnéd...mint FF, TB, Vistamanager, vírus-, trójai-kereső egyéb...ott nem olvas sehol be az ssd 100mb-ot...
Igazából 1 ssd osnek és egy raid 1 vagy raid 0 ssd rendszer tárolónak...így az igazi szvsz, mint árban, mint teljesítményben...
Sajna Én sose tehetem meg, hogy kipróbáljak egy raidet...vagy egy olyan 4es kombót olyan vezérlővel, mint ami neked van...
Csak azt látom, hogy mi van bent melóba, mi van és volt otthon... -
Ottoka
őstag
Semmit.
De már múltkor is írtad, hogy fölösleges 2 ssd raid0-ba os-nek mert nem gyorsabb. Pedig az, mert ahogy raid-ben levő winyóról is gyorsabb a rendszer, úgy ssd raid-ről is.
Én értem hogy Te mire gondolsz, hogy az elérési idő nem tud gyorsabb lenni, mert ugye ssd-nél azonnal.... de hát ha 100mb adatot kell beolvasni, az egy dolog hogy egyből elkezdi mert nincs (minimális) a hozzáférési idő, de dupla olyan gyorsan beolvassa azt a 100mb-ot, mert nem egynek kell végigolvasni, hanem kettőnek, 50-50 mb-ot, pont a felét.
Én inkább úgy gondolom, hogy a hdd-s raid tömböknél nem tudott érvényesülni a dupla sebesség, pont az elérési idő miatt, itt az ssd-nél fog.
Az is világos, hogy os-nél sok kisebb file-okról beszélünk, nem nagyokról, de azok a kisebb fileok is dupla sebeséggel kell hogy beolvasódjanak.
-
-
Gorneck
legenda
-
-
bsh
addikt
jó hát még írd le párszor, de közben kicsit gondolkozhatnál is...
próbáld ki: os egy vinyón, bootolj, használd.
aztán os egy raid0 tömbön, bootolj, használd. raid0-n ugyanannyi az elérési idő (esetleg még picit rosszabb is a vezérlő miatt), viszont a sebesség közel 2x-es. az os meg észrevehetően gyorsabban tölt és működik.
aztán próbáld ki: os mondjuk pendrive-ra, aminek szintén nagyon jó elérési ideje van, viszont i/o másodpercenként az szar, és olvasási sebesség is szar. az os lassú lesz mint a tetű.
természetesen sokat számít az elérési idő is sok kis fájl esetében, de azért az olvasási és írási sebességnek is nagyon nagy szerepe van. -
Ottoka
őstag
Hát a samsung és az ocz acces time-ban pont egyforma, és a többiben is csak minimális a különbség az ocz javára. Jó hogy kerestél ilyet, legalább tudom nem jártam rosszul. És 2db ocz helyett ugyanannyiért 4db samsungot hozott Nyugdíjas. Sztem vedd fel vele a kapcsolatot Te is.

-
bsh
addikt
kerestem teszteket, elsősorban az elérhető/jóárú ocz-kre kihegyezve, és ezeket találtam. összehasonlításnak nem rossz. eszerint az ocz-k nem tűnnek rossznak.
access times & bandwidth comparison
read & write speeds
attohátha másnak is hasznára válik.
-
bsh
addikt
ilyen árkategóriában szerintem az összes mlc csipes, nem?
1,5 millió óra élettartamot garantál az ocz. ha nem rakom tele az egész vinyót (márpedig nem fogom), akkor a wear levelling effektíven tud működni. napi mondjuk 5 gb írás esetén (ami elég bőven van már számolva!) több tíz évig működnie kell.
amúgy németben vagyok, itt az ocz core 32 gigás ~30k forint, az core v2 ~35k.
a supertalent meg a transcend meg ~20-25 közt. vagy volna még az ocz árfekvésében sandisk esetleg?
ugyanezek inteltől 5-600 euróba fájnak
-
bsh
addikt
amennyiben a "ghostoló" program le tudja kezelni a tömböt, és egy logikai meghajtót lát a két vinyóból, onnantól nem különbözik a "ghostolás" egy sima vinyótól. tökmindegy, hogy miről olvas és mire ír. ha egyszer van egy image file, azt bármire fel lehet írni.
a gond az, hogy nem hiszem, hogy a ghost és hasonlók támogatják a raid-et. bár már ezer éve nem használtam ilyesmit, lehet az újabb verziók tudják. -
Ottoka
őstag
Szoftveresre sem sztem. Mármint ha raid0-ról csinálsz mentés, és visszarakod single winyóra (esetünkben ssd-re) sztem nem tud menni. Ugyanarra a raid0-ra persze hogy lehet, én is csináltam
Asus a8n sli deluxe lapon van 4 sata port, további 4 egy sil3114-es vezérlőn. Ha átdugtam a 2db raid0-s winyót nvraidról a sil3114-es vezérlőre, amin ugye a rendszer volt már nem indult el, a windows behalt. Látta a raid tömböt, de nem tudott indulni. Ez tapasztalat . Namost sztem ha a raid0 tömböt lemented, visszatöltöd egy szimpla winyóra vagy ssd-re nem fog menni.
-
Ottoka
őstag
Először én is ocz-t néztem..... de azok mlc chipesek, és bár tényleg nagyobb az olvasás/írás adatuk, az mlc chipes rövidebb élettartamú, és elméletileg lasabb is... Szal keress teszteket hátha kiderítesz valamit. Az ocz ahogy én néztem 50 körül van. A samsungokat meg jóval kedvezőbben vettem, Nyugdíjas és Ősember kollégákkal vedd fel a kapcsolatot, elméletileg Nyugdíjastól én hoztam el az utcsó 4-et, de hátha szerzett még.
-
-
bsh
addikt
nem csak átrakom (mivel is?? talán linux alól meg tudnám oldani, de nem 100, hogy bootolna is), hanem újra telepíteném az ssd-re a rendszert. (már rá is fér, 3 éves xp)
csak a rendszer lenne rajta, az adattárolás/munka/stb. az továbbra is a raid-en és az egyéb vinyókon lenne.
amúgy villámgyorsan töltődik az xp még így 3 évesen is (és eléggé sok hardverem van, nincs szabad csatlakozó már az alaplapon, sem az usb-ken, pedig van még egy 7 portos hub is
) ennek ellenére viszonylag gyorsan tölt be az xp. a gond utána kezdődik, hogy pl. egy msn messenger 15-20 másodperc alatt jön be, egy thunderbird is nyögve indul, stb. pedig ezek nem valami nagy és komoly programok... viszont ha már egyszer elindult valami (kicsit lassan), utána már megy mint a golyó. -
Ottoka
őstag
Az én tapasztalatom e téren, hogy rendszernek jó az ssd, a programok gördülékenyebben indulnak, és op rendszer induláskor az ikonok egyből betöltődnek, az automatikusan induló programok szinte azonnal kész lesznek.
Viszont ha mondjuk egy 4.7 gb-os dvd iso-t másolsz ssd-re, nos akkor a jelenlegi 2db raid0-ba kötött winyóid megeszik az ssd-t. Egy 32gb-os ssd-t nem is erre veszünk. De a lényeg hogy nagy file-ok folyamatos írásakor/olvasásakor előnyben vannak a winyók.
Nekem 2db raptorom van egy elég komoly raid vezérlőn. Haver meg Ősembertől vett egy samsung 32gb-os ssd-t, hétvégén tettem rá neki az op. rendszert. Nála ugye sima alaplapi vezérlőn volt az ssd, és hát minimális előnye maradt (ha maradt) a raptoraimmal szemben. Valszeg ha a raptorok is sima alaplapi vezérlőn vannak méshogy néz ki a dolog, de két raptoron azért 300gb hely van...
Viszont csináltam tesztet 4x ssd raid0-val, hát az elég meggyőző lett. Pár hsz-el feljebb olvashatod. Igazából rendszert nem tettem rájuk, arra időm nem volt, de nemsokára....

-
fsb1000
nagyúr
Ha csak átrakod a particiót (és jók az adataid) akkor nincs mitől lényegesen gyorsabbnak lennie, bár elvileg a kis méretű file-ok miatt az SSD-s boot gyorsabb lehet.
Szerintem.Korábban közöltem egy táblázatot ahol különböző sebességű háttértárak bootideje látható.
Interpolációval a te RAID0-d is megbecsülhető, ha valahogy belekombinálod az elérési időket -
bsh
addikt
sziasztok!
egy 2x80gb / 7200rpm /8mb / sata2 raid0 tömböm van, olyan 100-120mb/s-ot tud a cucc, és kicsit lassú.
gondoltam, veszek bele egy 32 gigás ocz ssd-t, ami hivatalos adatok szerint 100-140 mb/s-al tud olvasni és 90-100-zal írni. ez nagyságrendileg az a sebesség, amit a tömböm tud, de viszont sokkal kisebb elérési időkkel.
ezen lenne az xp (esetleg vista, de nem mostanában), a tömb megmaradna adatoknak továbbra is. (plussz még a másik két vinyó
meg a szerver
)
szerintetek ettől gyorsabb lesz észrevehetően a gépem, vagy csak pénzkidobás lenne? (mondjuk nem, mert ha nem is válik be az ssd, akkor belerakom a laptopba)valakinek hasonló téren tapasztalat?
thx -
gabyka
senior tag
...ezexerint elfogyott otthon a vazelin, vajon mire?...

Szóval kiprószáltam, "nekem tetszik". Nem méricskéltem mert annyira nem érdekel (na meg időm se sok mostanában) de a 64bites pista 3 csik után pittyen és ott az asztal. Persze ezt néma kussban. Jah, raid0. De a csend az nem mindennapi. A tápon agyalok még, van egy kis morgása a ventinek, bár ha nem szellőztetem a házikót akkor az se erős...
-
Ottoka
őstag
Még egy: [link]
-
Ottoka
őstag
Tessék:
4x ssd raid0: [link]
-
-
mendes
csendes tag
A véleményeteket kérném:
a gépem Clevo 551g, proci Pentium M 2.26G, hdd 80G pata, ram 1G, XPProSP2. A hdd baromi lassú a többi cucchoz képest. Megrendeltem egy 2 portos esata csatolót (pcmcia), és erre szeretnék rádugni külső eszközként egy Samsung 32G ssd-t. A külső tápot meg tudom oldani. A második csatoló portra majd egy 3.5 1TB külső satát teszek. Az ssd-t gondolom boot disknek. Szerintetek jó ez az elképzelés, mármint gyorsítás (és egyáltalán működőképesség) szempontjából?
-
p87
senior tag
Nem tudom mi okozhatja ezt, tálán valami driver v. hardver összeakadás.
De mivel a HDTune HDtach, everest rosszul mérhetnek mint ahogy írta az OCZ support fórum vezetője.
Láthattad, hogy az ATTO szinte ugyan azt méri nkünk.
Még a Crystaldiskmark-ot megénzeheted: [link]
Hasonlító eredmény: [link]
enyém: [link]Illetve a PC mark Vantage-t nézd még meg.
-
shteer
titán
válasz
NagyVillany
üzenetére
nyikorgó forgószékre vmi ötlet?
-
Ottoka
őstag
válasz
NagyVillany
üzenetére
A hang ahogy bomlanak az agysejtjeid nem zavar?

-
NagyVillany
tag
Hmm, na akkor meglesem a giga lapokat hogysmint van megoldva, köszi az infót (a franc, ki kell találnom egy új aláirást akkor)
Más: a szív dolgot ha már igy negativ fényben hoztad elő, akkor csakazértis reagálok, mert főleg mókának irtam, de van alapja mert 16 évig versenyúsztam, és 40-50 es nyugalmi pulzussal ketyegő megnagyobbodott szivem van vagy ilyesmi, és azóta is más sportágban vagyok leigazolva, szal minden évben sportorvos vizsgálja
Hogy ontopic legyen kicsit, búvárni is szoktam, és nyáron is volt, hogy este ültem a extra csendes kompjúterem előtt, de sípolt a jobb fülem, és bosszankodtam hogy hiaba csendes a gép, ha sipol a fülem. Szóval ha valaki SSDt vesz, hogy még csendesebb legyen a gépe, akkor már érdemes odafigyelni ilyesmire, ne nyikorogjon a forgószék, hogy ne sipoljon a füle, meg ne egyen babot meg puszedlit.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
NagyVillany
üzenetére
Köszi a választ!
Cserébe egy infó: Giga lapokál már van az általad elképzelt turbó gomb.Más: Ha a szíved dobogását hallod, akkor javasolnék egy orvosi kivizsgálást, mert valószinüleg a stressz miatt magas a vérnyomásod.
(sokan vagyunk igy....) -
NagyVillany
tag
Üdv, úgy oldottam meg, hogy a 8800GTS venticsatlakozójára kötöttem a 2 radiátorventit, és rivatunerben állitgatom kedvemre, hogy mikor mit csinaljanak, és mien gyorsan. Ez akkor lenne hátrányos, ha használnék olyan progit ami csakis a CPUt terheli, de olyan ritkán van, inkabb sose. Legtöbbször COD4 nálam a terhelés. De amugy hacsak a CPU kap terhelést sztem akkor is müködne, mert a viz az lényegében szétkeni a hőt a rendszerben, és emelkedne a vga blokkon is a hő, és ugyanugy felmelegedne az is, majd kipróbálom.Még mindig tetszik eza nagy kuss amióta SSD

bááár 2 neszre felfigyeltem, egyik a erösitő alap susogása ami naggyon halk, de most az is hallatszik, majd vmit kitalálok ellene, a másik pedig a szívem dobogása, na azt hogy fogom megállitani azt még nemtudom, lehet beburkolom a mellkasomat parafával vagy mittudomén
-
fsb1000
nagyúr
válasz
NagyVillany
üzenetére
Üdv! OFF topic kérdésem lenne: Milyen tipusú "aktív" ventillátor szabályozót használsz?
Nekem is szükségem lenne egy olyanra ami 50°C (vagy más határ) hőmérsékletre állítva inditja a ventijeim. Lehet előlapi vagy bármilyen más.
Szintén a max. csend lenne a cél. -
NagyVillany
tag
Tyű, vótam bucsuba és céllövöldéztem egy pumuklis kulcstartót és SSD-t, csak 4 pálcás vót, alig hittem el.
És lőn 100% csend a komojgépem táján.
Úgy van beállitgatva, hogy kb 50 fokig passziv a rendszer, onnantól indulnak be a lehelők a radin. És netezés meg laza használat alatt nem is megy 50 fok fölé.
Nálam a csend a lényeg, nem érdekel a tizedmásodpercháború, bootolni sem szoktam a gépet sosse.
SSD a kiroá
-
Ottoka
őstag
Passz, nem tudom, én is észre vettem. Majd megnézem alaplapin is. Lehet hogy a kártya cache kezelése miatt, write-through és nem write-back cache kezelést használ az ssd-n valamiért, csak ezt a kari biosában nem tudom állítani, a manager programban meg lusta voltam átrakni, majd ma megnézem.
-
Ottoka
őstag
Ennyit ment nálam egy samsung 32gb-os ssd egy hardveres promise ex8350-es raid vezérlőkarin.
Csomó kép meg pár dvd iso volt rajta, nem op rendszer.
Aktív témák
- Eladó Apple iPhone 14 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
- Samsung Galaxy A53 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 Intel i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia RTX A4000 1 év garancia
- Xiaomi 14T Pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 12 Pro 512GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Szia! Gyorsabb voltál nálam.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)